Prime Minister's Office
PM to visit Jharkhand on 14th-15th November
PM Narendra Modi would be the first PM to visit Ulihatu Village, the birthplace of Bhagwan Birsa Munda
On the occasion on Janjatiya Gaurav Diwas, PM to launch Viksit Bharat Sankalp Yatra to ensure saturation of flagship govt schemes
PM to also launch Pradhan Mantri Particularly Vulnerable Tribal Groups Development Mission with a budget of around Rs 24,000 crore
PM to release 15th instalment amount of about Rs. 18,000 crores under PM-KISAN
PM to inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of projects worth around Rs. 7200 crore in Jharkhand
13 NOV 2023 7:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Jharkhand on 14th-15th November, 2023. On 15th November, at around 9:30 AM, Prime Minister will visit Bhagwan Birsa Munda Memorial Park cum Freedom Fighter Museum in Ranchi. Thereafter, he will reach Ulihatu Village, the birthplace of Bhagwan Birsa Munda, where he will pay floral tribute at the statue of Bhagwan Birsa Munda. PM Narendra Modi would be the first PM to visit Ulihatu Village, the birthplace of Bhagwan Birsa Munda. Prime Minister will participate in a programme marking the celebration of third Janjatiya Gaurav Diwas, 2023 at around 11:30 AM in Khunti. During the programme, Prime Minister will launch ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ and Pradhan Mantri Particularly Vulnerable Tribal Groups DevelopmenMission. He will also release the 15th instalment of PM-KISAN and inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple development projects in Jharkhand.
Viksit Bharat Sankalp Yatra
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to attain saturation of flagship schemes of the government through ensuring that the benefits of these schemes reach all targeted beneficiaries in a time bound manner. In a major step towards attainment of this aim of saturation of schemes, Prime Minister will launch ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ on the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas.
The focus of the Yatra will be on reaching out to people and create awareness and providing benefits of welfare schemes like sanitation facilities, essential financial services, electricity connections, access to LPG cylinders, housing for the poor, food security, proper nutrition, reliable healthcare, clean drinking water, etc. Enrolment of potential beneficiaries will be done through details ascertained during the Yatra.
Prime Minister will flag off IEC (Information, Education and Communication) vans in Khunti, Jharkhand, marking the launch of ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’. The Yatra will start from districts with significant tribal population initially and by 25th January 2024, will cover all districts across the country.
PM PVTG Mission
During the programme, Prime Minister will also launch the first of its kind initiative - ‘Pradhan Mantri Particularly Vulnerable Tribal Groups (PM PVTG) Development Mission’. There are 75 PVTGs in 18 States & UTs living in 22,544 villages (220 districts) having a population of around 28 lakhs.
These tribes stay in scattered, remote & inaccessible habitations, often in forest areas and hence a mission with budget of about Rs 24,000 crore, is planned to saturate PVTG families and habitations with basic facilities such as road and telecom connectivity, electricity, safe housing, clean drinking water and sanitation, improved access to education, health and nutrition and sustainable livelihood opportunities.
In addition, separately, saturation will be ensured for PMJAY, Sickle Cell Disease Elimination, TB Elimination, 100% immunisation, PM Surakshit Matritva Yojana, PM Matru Vandana Yojana, PM Poshan, PM Jan Dhan Yojana etc.
15th instalment of PM-KISAN and other development initiatives
In a step that will showcase yet another example of commitment of the Prime Minister towards welfare of farmers, the 15th instalment amount of about Rs. 18,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), will be released through direct benefits transfer to more than 8 crore beneficiaries. Under the scheme, till now, more than Rs. 2.62 lakh crores have been transferred to famers’ accounts in 14 instalments.
Prime Minister will inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of projects worth around Rs. 7200 crores in multiple sectors like rail, road, Education, Coal, Petroleum and Natural Gas.
The projects whose foundation stone will be laid by the Prime Minister include four laning of 52 km stretch of Mahagama - Hansdiha section of NH133; four laning of 45 Km stretch of Basukinath - Deoghar section of NH114 A; KDH-Purnadih Coal Handling Plant; new academic and administrative building of IIIT Ranchi.
The projects that will be inaugurated and dedicated to nation include new campus of IIM Ranchi; new Hostel of IIT ISM Dhanbad; Petroleum Oil and Lubricants (POL) depot in Bokaro; several railway projects viz doubling of Hatia-Pakra Section, Talgaria - Bokaro Section, and Jarangdih-Patratu section. Further, the achievement of 100% of Railway Electrification in Jharkhand State will also be dedicated to the nation by the Prime Minister.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নবেম্বর 14-15দা ঝারখন্দদা চৎকনি
পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা ভগৱান বিরসা মুন্দাগী পোক্নফম ওইরিবা উলিহাতু খুঙ্গংদা চৎপা অহানবা পি.এম. ওইরগনি
জনজাতীয় গৌরব দিবসকী থৌরমদা পি.এম.না ফ্লেগশিপ গভর্নমেন্ত স্কিমশিংগী সেচুরেসন ফংবা ঙম্নবা বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা হৌদোক্কনি
পি.এম.না লুপা করোর 24,000রোমগী বজেৎকা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপস মিসনসু হৌদোক্কনি
পি.এম.না PM-KISANগী মখাদা লুপা করোর 18,000রোমগী শেনফমগী 15শুবা ইনস্তোলমেন্ত থাদোক্কনি
পি.এম.না ঝারখন্দদা লুপা করোর 7200রোম ওইগদবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাগনি, জাতিদা কত্থোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি
13 NOV 2023 7:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নবেম্বর 14-15, 2023দা ঝারখন্দদা চৎকনি। নবেম্বর 15গী অয়ুক পুং 9:30রোম তারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা রাঞ্চিদা লৈবা ভগৱান বিরসা মুন্দা মেমোরিএল পার্ক কম ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়মদা চৎকনি। মসিগী মতুংদা মহাক্না ভগৱান বিরসা মুন্দাগী মীতমদা হৈকৎ-লৈকৎ তম্নবা ভগৱান বিরসা মুন্দাগী পোক্নফম ওইরিবা উলিহাহু খুঙ্গংদা থুংগনি। পি.এম. নরেন্দ্র মোদীনা ভগৱান বিরসা মুন্দাগী পোক্নফম ওইরিবা উলিহাতু খুঙ্গংদা চৎপা অহানবা পি.এম. ওইরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা খুন্তীদা অয়ুক পুং 11:30রোম তারকপদা অহুমশুবা গৌরব দিবস, 2023গী পালন থৌরমদা শরুক য়াগনি। থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ‘বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা’ অমসুং প্রধান মন্ত্রী পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপস মিসন হৌদোক্কনি। মহাক্না PM-KISANগী 15শুবা ইনস্তোলমেন্তসু থাদোক্কনি অমদি ঝারখন্দদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাগনি, জাতিদা কত্থোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা
অকক্নবা মতমগী মনুংদা তার্গেৎ তৌরিবা বেনিফিসরী পুম্নমক্তা সরকারগী ফ্লেগশিপ স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংহন্দুনা স্কিমশিং অসি মপুং ফানা সেচুরেসন ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎতুনা লাকখি। স্কিমশিংগী সেচুরেসন ফংহন্নবা পান্দম অসু থুংহন্নবা মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা জনজাতীয় গৌরব দিবসকী থৌরমদা ‘বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা’ হৌদোক্কনি।
য়াত্রা অসিনা মীয়ামদা য়ৌশিন্নবা অমদি এৱের্নেস পীবা অমসুং সেনিতেসন ফেসিলিতীশিং, তঙাই ফদবা ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস, ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন, LPG সিলিন্দরশিংগী এক্সেস ফংহনবা, লায়রশিংগী য়ুম শাবা, ফুদ সেক্যুরিতী, মচি ওইবা চীঞ্জাক নীংথিনা ফংহনবা, অফবা হেল্থকিয়র, অরুবা থক্নবা ঈশিংনচিংবা য়াইফ-থৌরাং স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংহনবদা মীৎয়েং থম্মি। য়াত্রা মনুংদা মশখ খঙদোকখিবা অকুপ্পা ৱারোলশিংগী খুত্থাংদা পোতেন্সিএল বেনিফিসরীশিংগী এনরোলমেন্ত অসি তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘বিক্ষিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা’ লোঞ্চ তৌরদুনা IEC(ইনফোর্মেসন, এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন) বেনশিং ঝারখন্দগী খুন্তীদা লমথাগনি। য়াত্রা অসি অহানবগী ওইনা ত্রাইবেল মীশিং য়াম্না তাবা জিলাশিংদগী হৌদোক্কনি অমসুং জনুৱারী 25, 2024 ফাওবদা লৈবাক্কী জিলা পুম্নমক কোনশিনগনি।
PM PVTG মিসন
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মাগী অনৌবা ইনিসিএতিব – ‘প্রধান মন্ত্রী পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপস(PM PVTG) মিসন’সু হৌদোক্কনি। মীশিং লাখ 28রোম লৈবগা লোয়ননা রাজ্য অমসুং UT 18দা লৈবা খুঙ্গং 22,544 (জিলা 220)দা PVTGs 75 লৈ।
ত্রাইবশং অসি চাইথোক্লগা, মনুং হঞ্জিনবা অমসুং চংবদা খুদোংচাদবা মফমশিং, অয়াম্বনা উমংগী মফমশিংদা খুন্দাদুনা লৈ মরম অসিনা লুপা করোর 24,000রোমগী বজেৎকা লোয়ননা পাইখৎখিবা মিসন অসিনা PVTG ইমুংশিং অমসুং খুন্দাদুনা লৈরিবা মফমশিংবু লম্বী-থোং, তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী, ইলেক্ত্রিসিতী, শাফবা য়ুম, অরুবা থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসন, এজুকেসন, হেল্থ, মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী এক্সেস হেনগৎহনবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা হীংনবগী লম্বীশিং অসিগুম্বা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং অসিগা লোয়ননা সেচুরেৎ তৌনবা থৌরাং তৌখি।
মসিগী মথক্তা তোখাইনা PMJAY, সিকল সেল দিজিজ ইলিমিনেসন, TB ইলিমিনেসন, 100% ইম্ম্যুনাইজেসন, পি.এম. সুরক্ষিৎ মাতৃত্ব য়োজনা, পি.এম. মাত্রু বন্দনা, পি.এম. পোশন, পি.এম. জন ধন য়োজনা অসিনচিংবগীদমক সেচুরেসন ফংহনগনি।
PM-KISANগী 15শুবা ইনস্তোলমেন্ত অমসুং অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং
লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী ফিরেপকী খুদম ওইরিবা খোঙথাং অমদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি (PM-KISAN)গী মখাদা লুপা করোর 18,000রোমগী শেনফম ওইবা 15শুবা ইনস্তোলমেন্ত বেনিফিসরী করোর 8 হেনবদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা কাইথগনি। স্কিমগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা ইনস্তোমেন্ত 14দা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ 2.62 হেন্না ত্রান্সফর তৌখ্রেএ।
প্রধান মন্ত্রীনা রেল, লম্বী, এজুকেসন, কোল, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসগুম্বা সেক্তর কয়ামরুমদা লুপা করোর 7200রোম ওইবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাগনি, জাতিদা কত্থোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগদবা প্রোজেক্তশিং অদুদা NH133গী মহগামা – হন্সদীহা সেক্সনগী 52 km শাংবা স্ত্রেৎ ফোর লেন ওইনবা; NH114 Aগী বাসুকীনাথ – দেৱগর সেক্সনগী 45km শাংবা স্ত্রেৎচ ফোর লেন ওনবা; KDH-পুর্নাদীহ কোল হেন্দলিং প্লান্ত; IIIT রাঞ্চিগী অনৌবা একাদেমিক অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব বিল্দিং য়াওরি।
শঙ্গাগদবা অমসুং জাতিদা কত্থোক্কদবা প্রোজেক্তশিংদা IIM রাঞ্চিগী অনৌবা কেম্পস; IIT ISM ধনবাদকী অনৌবা হোস্তেল; বোকারোদা পেত্রোলিয়ম ওইল এন্দ লুব্রিকেন্তস (POL) দিপোৎ; রেলৱে প্রোজেক্ত কয়ামরুম মদুদি হতিয়া-পকরা সেক্সন, তলগরিয়া – বোকারো সেক্সন, অমসুং জারঙ্গদীহ – পতরাতু সেক্সন দব্লিং তৌবা হায়রিবশিং অসি য়াওরি। মখা তানা ঝারখন্দদা রেলৱে 100% ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা ঙমখিবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা জাতিদা কত্থোক্কনি।