Ministry of Culture
Ministry of Culture conducted Cleanliness Drive at 404 sites out of 449 sites across the Country
National Council of Science Museum (NCSM) has created a sculpture of a Mosquito using waste items
20 OCT 2023 8:47PM by PIB Delhi
During the third week of the Implementation Phase of Special Campaign 3.0, Considerable progress has been achieved by Ministry of Culture (MoC). The cumulative achievements of the Ministry during this period are given below:-
S.No.
Items
Target
Achievements
1.
MP References
176
48
2
PMO References
33
13
3
State Government References
28
7
4
Parliamentary Assurance
41
18
5
Public Grievances
412
210
6
Public Grievances Appeals
465
62
Further, Cleanliness Drive has also been conducted at 404 sites out of 449 sites across the country. Ministry has freed aprox.1050 Sq. Ft. area by disposing of scrap and generated revenue of Rs.3,57,999. Besides, 8072 Physical files and 114 E-files out of 15,969 Physical files and 2133 E-files, respectively, have been reviewed and closed.
Best Initiatives: As part of best initiatives some of the Organizations under MoC have undertaken the following initiatives: -
(A) . On the theme “Waste to Art”, National Council of Science Museum (NCSM) has created a sculpture of a mosquito using waste items like discarded syringes and wires. NCSM has also crafted a giraffe sculpture from discarded cardboard presenting Waste to Art creations.
(B) North Eastern Zonal Cultural Centre (NEZCC) has also organized a 3 day workshop/Campaign on the theme ‘Waste to Art’ from 16th to 18th October, 2023 at NEZCC Shilpgram Complex, Guwahati. Sculptures of Goddess Maa Durga and a deer have been crafted by using discarded waste materials.
(Sculpture of Goddess Maa Durga crafted using discarded waste material)
(C) Archaeological Survey of India (ASI) is also carrying out cleanliness drive enthusiastically at 400 sites out of 449 sites identified by Ministry including Monuments & 25 World Heritage Sites. Glimpse of Cleanliness drive conducted at sites of Sun Temple, Konark, Odisha, a UNESCO, World Heritage Site is as under:-
(Cleanliness drive conducted at Sun Temple, Konark, Odisha, a UNESCO, World Heritage Site)
As part of the restorative conservation of records, National Archive of India (NAI) has repaired 21,425 number of sheets, 140 files and binding of 45 volumes of records in its collections. Besides, Ministry of Home Affairs and Ministry of Coal has intimated NAI for appraisal of 452 and 572 files, respectively. NAI has initiated action for joint appraisal of the above files as per provisions of Public Record Rules. A Special Training Session on Record Management is being organized in association of NAI for the Officers of the level of Section Officer and Under Secretary in the Ministry of Culture and Archaeological Survey of India on 23rd October, 2023 under Special Campaign 3.0. Daily progress is being monitored and uploaded on the SCDPM portal.

কল্চর মন্ত্রালয়
কলচর মন্ত্রালয়না লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা সাইত 449গী মনুংদা সাইত 404দা স্বচ্ছতা অভিয়ান পাংথোকখ্রে
নেস্নেল কাউন্সিল ওফ সাইন্স ম্যুজিয়ম (NCSM)না কানদ্রবা পোৎলমশিং শিজিন্নদুনা কাংগী স্কল্পচর অমা শেম্লে
20 OCT 2023 8:47PM by PIB Imphal
স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0গী ইমপ্লিমেন্তেসন ফেজগী অহুমশুবা চয়োল মনুংদা, মিনিস্ত্রী ওফ কলচর (MoC)না শিংথানিংঙাই ওইরবা প্রোগ্রেস ফংলে। মতম অসিগী মনুংদা মন্ত্রালয়গী অপুনবা এচিবমেন্তশিং মখাদা পীরি:-
মথং মনাও
আইতেমশিং
তার্গেৎ
এচিবমেন্তশিং
1.
এম.পি. রিফরেন্সশিং
176
48
2
পি.এম.ও. রিফরেন্সশিং
33
13
3
রাজ্য সরকার রিফরেন্সশিং
28
7
4
পার্লিয়ামেন্তরী এসুরেন্স
41
18
5
পব্লিক গ্রিভান্সেস
412
210
6
পব্লিক গ্রিভান্সেস অপীলস
465
62
মখা তারকপদা, লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা সাইত 449গী মনুংদা সাইত 404দা স্বচ্ছতা অভিয়ানসু পাংথোকখ্রে। মন্ত্রালয়না স্ক্রেপ দিস্পোজ তৌদুনা চাউরাক্না স্ক্ব্যার ফীৎ 1050গী এরিয়া হাংহল্লে অমসুং লুপা 3,57,999গী রেভেন্যু জেনরেত তৌরে। মসিদসু নত্তনা, ফিজিকেল ফাইল 15,969 অমসুং ই-ফাইল 2133গী মনুংদা মথংশিৎনা ফিজিকেল ফাইল 8072 অমসুং ই-ফাইল 114 রিভ্যু অমসুং ক্লোজ তৌরে।
খ্বাইদগী ফবা ইনিসিয়েতিবশিং: খ্বাইদগী ফবা ইনিসিয়েতিবশিংগী শরুক ওইনা MoCগী মখাদা ওর্গনাইজেসন খরনা মখাগী ইনিসিয়েতিবশিং অসি পায়খৎলে: -
(A) “ৱেস্ত তু আর্ত”কী থিমদা নেস্নেল কাউন্সিল ওফ সাইন্স ম্যুজিয়ম (NCSM)না কানদ্রবা সিরিঞ্জ অমসুং ৱায়রশিংগুম্বা কানদ্রবা পোৎলমশিং শিজিন্নদুনা কাংগী স্কল্পচর অমা শেম্লে। NCSMনা কানদ্রবা কার্দবোর্দতগী জিরাফকী স্কল্পচর অমা শাদুনা ৱেস্ত তু আর্ত ক্রিয়েসন লান্থোক্লি।
(B) নোর্থ ইস্তর্ন জোনেল কলচরেল সেন্তর (NEZCC)না ‘ৱেস্ত তু আর্ত’কী থিমদা 2023গী ওক্তোবর 16দগী 18 ফাওবা নুমিৎ হুম্নিগী ৱার্কশোপ/কেম্পেন অমা NEZCC শিল্পগ্রাম কমপ্লেক্স, গুৱাহাতিদা পাংথোকখি। কানদ্রবা অরেম্বা পোৎলমশিং শিজিন্নদুনা লাইরেম্বী ইমা দুর্গা অমসুং শজি অমগী স্কল্পচর শেমখি।
(কানদ্রবা অরেম্বা পোৎলমশিং শিজিন্নদুনা শেম্বা লাইরেম্বী ইমা দুর্গাগী স্কল্পচর)
(C) আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (ASI)নসু মোনুমেন্তশিং অমসুং ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত 25 য়াওনা মন্ত্রালয়না মশক খংদোক্লবা সাইত 449গী মনুংদা সাইত 400দা স্বচ্ছতা অভিয়ান চত্থরি। UNESCO, ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত অমা ওইরিবা সন তেম্পল, কোনার্ক, ওরিশাগী সাইত্তা স্বচ্ছতা অভিয়ান চত্থবগী গ্লিম্পস মখাদা লৈরে:-
(UNESCO, ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত অমা ওইরিবা সন তেম্পল, কোনার্ক, ওরিশাগী সাইত্তা স্বচ্ছতা অভিয়ান চত্থবা)
রেকোর্দশিং রেস্তোরেতিব কঞ্জার্বেসনগী শরুক ওইনা, নেস্নেল অর্কাইবস ওফ ইন্দিয়া (NAI)না মসিগী কলেক্সনদা শীৎ মশিং 21,425, ফাইল 140 অমসুং রেকোর্দশিংগী ভোল্যুম 45গী বাইন্দিং রিপিয়ার তৌরে। মসিদসু নত্তনা, মিনিস্ত্রী ওফ হোম এফিয়ার্স অমসুং মিনিস্ত্রী ওফ কোলনা মথংশিংৎনা ফাইল 452 অমসুং 572গী এপ্রাইজেলগীদমক NAIদা খংহনখ্রে। NAIনা পব্লিক রেকোর্দ রুলসকী প্রোভিজনগী মতুং ইন্না মথক্কী ফাইলশিং অসিগী জোইন্ত এপ্রাইজেলগীদমক থবক হৌরে। কলচর মন্ত্রালয় অমসুং আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াদা সেক্সন ওফিসর অমসুং অন্দর সেক্রেতরীগী থাক্তা লৈবা ওফিসরশিংগীদমক স্পিসিয়েল কেম্পেন 3.0গী মখাদা 2023গী ওক্তোবর 23দা NAIগা খুৎশম্নদুনা রেকোর্দ মেনেজমেন্তদা অখন্নবা ত্রেনিং সেসন অমা শিল্লি। নুমিৎ-নুমিৎকী ওইবা প্রোগ্রেস মোনিতর তৌরি অমসুং SCDPM পোর্তেলদা অপলোদ তৌরি।