Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya convenes 29th Meeting of the Central Supervisory Board to reiterate the nation’s commitment to addressing gender inequality
Three-point improvement achieved in Sex Ratio at Birth from 904 in 2017-19 to 907 in 2018-20: Dr Mansukh Mandaviya
“Latest SRS report indicated that the Gender Gap has witnessed a two-point decrease in 2020 compared to a five-point gap in 2015”
“Ten states have effectively reversed the gender gap, positively impacting female survival rates”
Cautions stakeholders on the potential misuse of Modern technologies, despite their positive medical applications which can exacerbate gender imbalances
20 OCT 2023 1:28PM by PIB Delhi
Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya convened the 29th meeting of the Central Supervisory Board (CSB) on October 18, 2023, marking a crucial occasion to reiterate the nation's commitment to addressing gender discrimination against girls and women. The primary concern discussed at the meeting was the declining Child Sex Ratio (CSR) and Sex Ratio at Birth (SRB) in the country, indicative of the ongoing battle against sex-based discrimination leading to sex selection/ determination followed by pre-birth elimination.
Addressing the gathering, the Union Health Minister expressed optimism about the nation's journey towards gender equality. Citing the latest Sample Registration Survey (SRS) report of 2020, the Minister announced significant progress in the SRB. “The data revealed a commendable three-point improvement from 904 in 2017-19 to 907 in 2018-20. Importantly, 12 out of 22 surveyed states have demonstrated improvement, underlining the combined efforts of the states in implementing the Pre-conception and Pre-natal Diagnostic Techniques (Regulation and Prevention of Misuse) Act, 1994 (PC&PNDT Act) and the Beti Bachao Beti Padhao scheme”, he stated.
Further, he informed that the latest SRS report indicated that the Gender Gap has witnessed a two-point decrease in 2020 compared to a five-point gap in 2015. He said “ten states have effectively reversed the gender gap, positively impacting female survival rates”.
Dr Mandaviya also emphasized on the challenges posed by modern technologies, such as IVF procedures, the Non-Invasive Prenatal Test (NIPT), and compact diagnostic equipment, which facilitate sex selection under the pretext of family balancing. “These technologies, despite their positive medical applications, could be misused and exacerbate gender imbalances”, he stated.
Under the PC&PNDT Act, the central government is entrusted with the responsibility to combat the misuse of medical technologies for sex determination and selection. The CSB members gathered to reaffirm their commitment towards enforcement of the Act, and creating an enabling environment for the girl child in the country. Dr Mandaviya urged that this act should not be used to harass innocent doctors by anyone.
Dr Mandaviya lauded the proactive measures taken by states like Haryana, Rajasthan, and Tamil Nadu in this regard. He commended their innovative strategies, including sting operations and informer schemes, to combat gender-biased sex selection. While celebrating these efforts, the Union Minister called upon other states and union territories to follow suit and contribute significantly to this critical demographic issue.
He expressed his optimism on the move to provide dedicated financial support under NHM to bolster States/UT’s ability to effectively enforce the PC&PNDT Act. “The financial support is being channeled to establish Pre-natal Diagnostic Techniques (PNDT) cells at both state and district levels. Additionally, support is being provided to intensify Information, Education, and Communication (IEC) activities related to this cause”, he said.
Union Health Secretary, Shri Sudhansh Pant reiterated the commitment of the Union Govt to be at the forefront of advancing the rights and well-being of women and children, emphasizing their protection, development, and participation holistically.
Smt. L S Changsan, Addl. Secretary and MD (NHM), MoHFW emphasized the Union Health Ministry's commitment to creating a deterrent against the misuse of medical techniques for sex determination and selection through central legislation. She stated that as of July 2023, reported cases under the PC&PNDT Act have risen to 3563 from 2048 in March 2015. Convictions secured under the Act have increased from 271 to 713 during this period. And licenses of 145 convicted doctors have been suspended by their respective State Medical Councils. She further added that to strengthen the legislation, the Ministry has introduced 11 amendments in the rules over the years under the PC&PNDT Act, to further reinforce its implementation.
The Union Health Minister concluded the meeting with a heartfelt appeal for collective action to ensure the survival and well-being of the girl child in the nation. The medical community was also urged to play a vital role in addressing the declining Child Sex Ratio and Sex Ratio at Birth by identifying black sheep within their profession. The CSB meeting witnessed a unanimous commitment to addressing gender-based discrimination and promoting gender equality.
These achievements reflect the Union Govt's unwavering dedication to the welfare of women and children in India, emphasizing gender equality and the survival, protection, and development of the girl child.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নুপা-নুপী থোং মান্নদবা কোকহন্নবা লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা থবক অমুক হন্না নিংশিংনবা দোক্তর মনুসুখ মন্দাবিয়ানা লুচিংদুনা সেন্ত্রেল সুপরভাইজরি বোর্দকী ২৯শুবা মীফম পাংথোকখ্রে
২০১৭-১৯ দা ৯০৪ পোকপদগী ২০১৮-২০২০ দা ৯০৭ পোক্তুনা সেক্স রেসিওদা পোইন্ত অহুম ফগৎলে: দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া
“২০১৫দা জেন্দর গেপ পোইন্ত মঙা ওইরম্বদগী ২০২০দা পোইন্ত অনি হন্থরে হায়না খ্বাইদগী নৌবা এস.আর.এস রিপোর্তনা হায়রি”
“রাজ্য ১০ দা জেন্দর গেপকী ফিবম য়াম্না ফগৎলে, নুপীশিং হিংবগী চাং য়াম্না ৱাংলে”
মেদিকেলগী অফবা থবকশিংনা নুপা-নুপী থোং মান্নদবা হন্থরক্লবসু, অনৌবা তেক্নোলোজিশিং লান্না শীজিন্নবা য়াবগী ওইথোকপশিং মরী লৈনবশিংদা খঙহনখ্রে
20 OCT 2023 1:28PM by PIB Imphal
নুপীমচাশিং অমসুং নুপীশিং হন্থনা য়েংবা অসি কোকহন্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং অমুক হন্না নিংশিংনবা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা লুচিংদুনা সেন্ত্রেল সুপরভাইজরি বোর্দ(সি এস বি)গী ২৯শুবা মীফম ওক্তোবর ১৮,২০২৩ দা পাংথোকখ্রে। লৈবাক অসিদা অঙাং অমা পোক্ত্রিঙৈদা নুপা নত্ত্রগা নুপীনি হায়না মাঙজৌননা খঙদোক্লবা মতুংদা নুপীমচাশিং মাঙহনবগী থবক অসিনা মরম ওইদুনা চাইল্দ সেক্স রেসিও(সি এস আর) অমসুং সেক্স রেসিও এদ বার্থ(এস আর বি) হন্থরক্লিবা অসিগী মতাংদা মীফম অদুদা মরুওইনা খন্নখি।
মীফম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি নুপা-নুপী থোং মান্ননা লৈনবা হিরমদা লৈবাক অসি খুমাঙ চাউশিল্লে। ২০২০গী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সর্ভ(এস আর এস) রিপোর্ত মতুংইন্না, শিংথাবা য়ানা এস.আর.বি ফগৎলে। ২০১৭-১৯ দা ৯০৪ পোকপদগী ২০১৮-২০২০ দা ৯০৭ পোক্তুনা সেক্স রেসিওদা পোইন্ত অহুম ফগৎলে। সর্ভে পাংথোকখিবা রাজ্য ২২গী মনুংদা রাজ্য ১২গী ফিবম ফগৎলে, রাজ্যশিং অসিদা প্রি-কন্সেপসন এন্দ প্রি-নেতেল দাইগ্নোস্তিক তেক্নিকস(রিগুলেসন এন্দ প্রিভেন্সন ওফ মিসয়ুজ) এক্ত,১৯৯৪ অমসুং বেতি বচাউ বেতি পরাউ স্কিম মাইপাক্না পায়খৎলে। ২০১৫দা জেন্দর গেপ পোইন্ত মঙা ওইরম্বদগী ২০২০দা পোইন্ত অনি হন্থরে হায়না খ্বাইদগী নৌবা এস.আর.এস রিপোর্তনা হায়রি। রাজ্য ১০ দা জেন্দর গেপকী ফিবম য়াম্না ফগৎলে, নুপীশিং হিংবগী চাং য়াম্না ৱাংলে।
দোক্তর মন্দাবিয়ানা হায়খি অনৌবা তেক্নোলোজিশিং হায়বদি আই.ভি.এ, নন-ইনভেসিপ প্রিনেতেল তেস্ত(এন আই পি তি) অমসুং অপীকপা দাইগ্নোস্তিক খুৎলায়শিংনা নুপা নত্ত্রগা নুপী মশক খঙদোকপদা লাইহনবদগী অচৌবা শিংনবশিং ওইরক্লে। হায়রিবা তেক্নোলোজিশিং অসি মেদিকেলগী লমদা কান্নবা লৈজরবসু, মসি লান্না শীজিন্নবা য়াই অমসুং নুপা-নুপী থোং মান্নদবা হেনগৎহল্লে।
প্রি-কন্সেপসন এন্দ প্রি-নেতেল দাইগ্নোস্তিক তেক্নিকস(রিগুলেসন এন্দ প্রিভেন্সন ওফ মিসয়ুজ) এক্ত,১৯৯৪ গী মখাদা, নুপা-নুপী মশক খঙদোক্নবা মেদিকেল তেক্নোলোজিশিং লান্নবা শীজিন্নবা থিংনবা দাইত্ব কেন্দ্র সরকারনা লৌরে। এক্ত অসি চৎহন্নবাঅমসুং লৈবাক অসিদা অঙাং নুপীমচাশিং অফবা ফিবম অমা শেমগৎনবা সি.এস.বি মেম্বরশিংনা অমুক হন্না থাজবা পীরে। কনাগুম্বা অমনা মরাল লৈজদবা দোক্তরশিং অৱাবা পীনবা এক্ত অসি শীজিন্নরোইদবনি।
হরিয়ানা, রাজস্থান অমসুং তমিল নাদু রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা থবকশিং থাগৎলদুনা দোক্তর মন্দাবিয়ানা হায়খি নুপা-নুপী মশক খঙদোকপা থিংনবা স্তিং ওপরেসনশিং অমসুং ইনফোর্মর স্কিমশিং য়াওনা মখোয়না পায়খৎলিবা অনৌবা লাল্লোংশিং অসি থাগৎনিঙাইনি। অতোপ্পা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা থবক অসি পায়খৎকদবনি অমসুং মরুওইবা ৱাফম অসিদা মতেং পাংগদবনি।
মহাক্না হায়খি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা এক্ত অসি মপুংফানা চৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা শেন্থং পীনবা থবক পায়খৎপা হৌরে। রাজ্য অমসুং জিলা থাকশিংদা প্রি-নেতেল দাইগ্নোস্তিক তেক্নিকস(পি এন দি তি) সেলশিং লিংখৎনবা শেন্থং পীগনি। মসিগী মথক্তা, হিরম অসিগা মরী লৈনবা থবকশিংগী ইনফোর্মেসন, ইজুকেসন অমসুং কম্মুনিকেসন(আই ই সি) থবকশিংগী মতেং পীগনি।
য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি, শ্রী সুধান্স পন্তনা হায়খি নুপীমচাশিং অমসুং নপীশিং নুংঙাই য়াইফনবা অমসুং হকশিং ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা মাঙজিল থাদুনা থবক পায়খৎলি।
মিনিস্ত্রিগী এদিসনেল সেক্রেতরি অমসুং এম.দি(এন ঐচ এম), শ্রীমতি এল.এস চাংসান্না হায়খি কেন্দ্র সরকারনা আইন অমা শেমদুনা নুপা-নুপী মশক খঙদোক্নবা মেদিকেল তেক্নিকশিং লান্নবা শীজিন্নবা থিংনবা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলি। জুলাই ২০২৩ ফাওবদা, এক্ত অসিগী মখাদা মার্চ ২০১৫দা কেস ২০৪৮ রিপোর্ত তৌরকপদা কেস ৩৫৬৩দা হেনগৎলে। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা এক্ত অসিগী মখাদা চৈরাক ফংবা মশিং ২৭১দগী ৭১৩দা হেনগৎলে। মরী লৈনবা স্তেৎ মেদিকেল কাউন্সিলশিংনা মরাল লৈরবা দোক্তর ১৪৫ সস্পেন্দ তৌখ্রে। আইন অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্না, এক্ত অসিগী মখাদা মিনিস্ত্রিনা রুল ১১ এমেন্দমেন্ত তৌরে।
লৈবাক অসিদা নুপীমচাশিং হিংনবা অমসুং নুংঙাই য়াইফনবা অপুনবা ওইনা থবক পায়খৎনবা মীফম অদু লোইশিল্লকপদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা অপীল তৌখি। মখোয়গী শীনফম মনুংদা ফত্তবা থবক তৌবা মীওইশিং মশক খঙদোক্তুনা চাইল্দ সেক্স রেসিও অমসুং সেক্স রেসিও এদ বার্থ হন্থরক্লিবা অসি থেংন্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌনবা মেদিকেলগী লমদা লৈরবা মীওইশিংদা তকশিনখি। নুপীশিং তাথি-তাওইনা তৌবা অমসুং নুপা-নুপী থোং মান্নবা থম্নবা থবক পায়খৎনা সি.এস.বি মীফম্না অমতা ওইনা য়ানখি।
ভারত্তা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিং য়াইফনবা, নুপা-নুপী থোং মান্নবা অমসুং নুপীমচাশিং হিংবা, ঙাক-শেন্নবা অমসুং চাউখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা চোকথবা লৈতনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মমি হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিদা মমি তারে।