Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre considering review of Free on Board (FOB) value for issue of Registration – cum – Allocation Certificate (RCAC) for basmati rice by APEDA
Present arrangement of 1200 USD/MT in place till a decision is taken on the FOB value
15 OCT 2023 4:15PM by PIB Delhi
The Government has taken a series of measures in order to check the domestic prices of rice and ensure adequate availability for domestic consumers. One of the measures being that contracts for Basmati rice exports with the value of USD 1200 per MT and above only may be registered for issue of Registration – cum – Allocation Certificate (RCAC) effective from 25th August 2023. This measure was necessitated as the Government had received credible field reports regarding misclassification and illegal export of non-basmati white rice, exports of which have been prohibited with effect from 20th July 2023. It had been reported that non-basmati white rice was being exported under the HS code of Basmati rice.
Now, the new crop of Basmati has started arriving and there is generally a decline in prices when the new crop starts arriving. Based on the representations received from the Rice Exporter Associations that the high FOB value is adversely affecting the export of basmati rice from the country, Hon’ble Minister, Consumer Affairs, Food and Public Distribution had attended a consultative meet with the basmati rice exporters. Based on the discussions in this meeting, review of FOB price of contract for issue of RCAC by APEDA for export of basmati rice is under active consideration of the Government. The present arrangement will continue until an appropriate decision is taken by the Government.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଚାଉଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ
ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ମାଗଣା ପଞ୍ଜୀକରଣ ଓ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ ନୀତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ବିଚାର
ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପିଛା ୧୨ଶହ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀକୁ ଅନୁମତି ମିଳୁଛି
15 OCT 2023 4:15PM by PIB Bhubaneswar
ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଚାଉଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ସହିତ ଏହାର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏବେ କେବଳ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମୂଲ୍ୟଠାରୁ ଅଧିକ ଦାମ୍‌ରେ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେବାକୁ ବିଚାର କରାଯାଉଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଚଳିତ ନୀତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନର ନୀତି ଅନୁସାରେ ଆପେଡା ଦ୍ୱାରା ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଓ ପଞ୍ଜୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଫ୍ରି ଅନ୍ ବୋର୍ଡ ଓ ଆରସିଏସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା । ତେବେ ବସୁମତୀ ଚାଉଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଫ୍ରି ଅନ୍ ବୋର୍ଡ ଓ ଆଇସିଏସି (ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ କମ୍ ଆଲୋକେସନ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ) ନୀତିରେ ପରିବର୍ତନ ହୋଇପାରେ । ଏବେ ଯେଉଁ ବସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ହେଉଛି ତା’ର ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପିଛା ମୂଲ୍ୟ ଯଦି ୧୨୦୦ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ ତା’ହେଲେ ସେଥି ପାଇଁ ଫ୍ରି ଅନ୍ ବୋର୍ଡ ଓ ଆରସିଏସି ଲାଗୁ ହେଉ ନ ଥିଲା । ସରକାର ଏହାକୁ ପରିବର୍ତନ କରି ଏହି ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫ୍‌ଓବି ଏବଂ ଆର୍‌ସିଏସି ଲାଗୁ କରିପାରନ୍ତି । ନୂଆ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମୂଲ୍ୟରେ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ପିଛିଲା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଜାରି ରହିବ । ୨୦୨୩ ଅଗଷ୍ଟ ୨୫ଠାରୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀକାରୀକୁ ଆରସିଏସି ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପାଇବାକୁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡୁ ନ ଥିଲା । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏଥି ପାଇଁ ଆବେଦନ ଓ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ହେବ ।
ସରକାର ବିଶ୍ୱସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି ଯେ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଚାଉଳର ବର୍ଗୀକରଣେରେ ହେରଫେର କରି ବାସୁମତୀ ନାମରେ ଅଣବାସୁମତୀ ଧଳା ଚାଉଳ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ଦେଶରେ ଚାଉଳ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ସରକାର ଅଣ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳର ରପ୍ତାନୀକୁ ୨୦୨୩ ଜୁଲାଇ ୨୦ରୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି ।ଏବେ କେବଳ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳକୁ ରପ୍ତାନୀ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାର ଫାଇଦା ନେଇ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଅଣବାସୁମତୀ ଧଳା ଚାଉଳକୁ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳର ଏଚ୍‌ଏସ୍ କୋଡ ଅନୁସାରେ ବିଦେଶକୁ ପଠାଉଛନ୍ତି । ଏବେ କେବଳ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳକୁ ‘ଏଚ୍‌ଏସ୍‌୍‌କୋଡ୍‌’ ଅନୁସାରେ ବିଦେଶକୁ ପଠାଯାଉଛି ।
ଏବେ ବଜାରକୁ ନୂଆ ବାସୁମତି ଚାଉଳ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କଲାଣି । ନୂଆ ଫସଲ ଆସିଲେ ଏହାର ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ସାଧାରଣତଃ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ । ତେବେ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳର ଉପଲବ୍‌ତା ଦେଖି ତାହାରା ଏଫ୍‌ଓବି ଓ ଆରସିଏସି କୋହଳ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ସରକାର ଏ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି । ଆପେଡା ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ବାସୁବତୀ ଚାଉଳର ରପ୍ତାନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ତାହାକୁ ଅନ୍ୟାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ନୂଆ ରପ୍ତାନୀ ନୀତି ଘୋଷଣା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଦେଶରେ ଏବେ ଚାଉଳ ଅଭାବ ଦେଖା ଦେଇଥିବାରୁ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଓ ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ସରକାର ତୀକ୍ଷଣ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଅଣ ବାସୁମତିଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀକୁ ଅନ୍ୟାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି ।