Ministry of Development of North-East Region
Minister of State, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), Shri B.L. Verma launched MDoNER “Data Analytics Dashboard” and “Poorvottar Sampark Setu” portal on 12.10.2023.
These tools will be a game-changer in monitoring the developmental activities of Central Government Ministries/Departments in North Eastern Region of India
12 OCT 2023 6:29PM by PIB Delhi
Steadfast in his commitment towards ushering prosperity in the North Eastern Region, PM Shri Narendra Modi Ji said "It is my conviction to bring the North-East at par with the other developed regions of the country."
Moving forward with this vision, MoS, MDoNER, Shri B. L. Verma virtually launched “MDoNER Data Analytics Dashboard” and “Poorvottar Sampark Setu” portal at Vigyan Bhawan, New Delhi today.
“MDoNER Data Analytics Dashboard” has the data of 112 schemes across 55 Departments and Ministries. It will help in (a) Data driven decision making; (b) Ease of operations; (c) Centralized monitoring; (d) Policy level decision tool; and (e) Information integration. It will keep a close watch on NER Aspirational districts, North East border districts and the most backward districts in NER. Creating a benchmark for key performance indicators of schemes in NER, the Dashboard will be equipped with the latest innovations in e-governance and display information across multiple departments and Ministries on a single platform.
The Poorvottar Sampark Setu” portal, is a powerful tool designed to streamline and enhance monitoring of Fortnightly visits of Union Ministers to NER. The dashboard provides valuable insights and graphical information about State-wise/ District-wise visits to the North Eastern Region by Union Ministers to be used by all the stake holders in one place. The portal generates a curated list of Ministers who can be nominated for visit to NER in the upcoming months.This list is dynamic and takes into account several factors to streamline the visits. ​​After the visit, the Minister can submit their tour reports along with their recommendations online. MDoNER can forward the recommendations to respective line Ministries/Departments/State Governments for quick action, after analyzing the same. The Portal generates the summary report on the visits by a single click.
This initiative is set to redefine the landscape of Ministerial visits, meticulously crafted to elevate their efficacy, transparency, and profound influence. Its fundamental mission is to unequivocally ensure that the benefits of Central Government Schemes should reach to every citizen in the North East Region of India.
Speaking on the occasion, MoS, MDoNER expressed his appreciation for development of these tools. He said that the effect of visits of PM and other Union Ministers visit is visible in the progress of North East Region. He hoped that MDoNER will continue its endeavor of using new and innovative technologies for the benefit of each and every person in the North East Region.
The Launch event was attended by Shri Chanchal Kumar, Secretary, MDoNER, Senior Officers of MDoNER, Head of Organizations under MDoNER, Chief Secretaries and Planning Advisers of North Eastern States, Senior Officers of NICSI & NIC and Senior Officers of various Central Ministries/Departments.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (এমড’নাৰ)ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বিএল বাৰ্মাই ১২.১০.২০২৩ তাৰিখে এমড’নাৰ “ডাটা এনালিটিক্স ডেশ্বব’ৰ্ড” আৰু “পূৰ্বোত্তৰ সম্পৰ্ক সেতু” পৰ্টেল মুকলি কৰে
12 OCT 2023 6:29PM by PIB Guwahati
এই সঁজুলিসমূহ ভাৰতৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়/বিভাগসমূহৰ উন্নয়নমূলক কাৰ্যকলাপ নিৰীক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত এক পৰিৱৰ্তনকাৰী হ'ব, উত্তৰ-পূব অঞ্চলত সমৃদ্ধি ৰক্ষাৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত দৃঢ়হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে কয়, "উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক দেশৰ অন্যান্য উন্নত অঞ্চলৰ সমতুল্য কৰিব পৰাটো মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস।"
এই দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি গৈ, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, এমড’নাৰ, শ্ৰী বি এল বাৰ্মাই আজি নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত "এমড’নাৰ ডাটা এনালিটিক্স ডেশ্বব'ৰ্ড" আৰু "পূৰ্বোত্তৰ সম্পৰ্ক সেতু" পৰ্টেল মুকলি কৰে।
"এমড’নাৰ ডাটা এনালিটিক্স ডেশ্বব'ৰ্ড"ত ৫৫টা বিভাগ আৰু মন্ত্ৰালয়ত ১১২খন আঁচনিৰ তথ্য আছে। ই (ক) ডাটা চালিত সিদ্ধান্ত লোৱাত সহায় কৰিব; (খ) অপাৰেচনৰ সহজতা; (গ) কেন্দ্ৰীভূত নিৰীক্ষণ; (ঘ) নীতি স্তৰৰ সিদ্ধান্ত সঁজুলি; আৰু (ঙ) তথ্য একত্ৰীকৰণ। ই এনইআৰ উচ্চাকাংক্ষী জিলা, উত্তৰ-পূব সীমান্ত জিলা আৰু এনইআৰৰ আটাইতকৈ পিছপৰা জিলাসমূহৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নজৰ ৰাখিব। এনইআৰত আঁচনিবোৰৰ মুখ্য প্ৰদৰ্শন সূচকৰ বাবে এক মানদণ্ড সৃষ্টি কৰি, ডেশ্বব'ৰ্ডখন ই-গভৰ্ণেন্সৰ শেহতীয়া উদ্ভাৱনৰ সৈতে সজ্জিত হ'ব আৰু একক প্লেটফৰ্মত একাধিক বিভাগ আৰু মন্ত্ৰালয়ত তথ্য প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
"পূৰ্বোত্তৰ সম্পৰ্ক সেতু" পৰ্টেল হৈছে এক শক্তিশালী সঁজুলি যাক কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলৰ এনইআৰলৈ পষেকীয়া ভ্ৰমণৰ নিৰীক্ষণ সুশৃংখল আৰু উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ডেশ্বব'ৰ্ডখনে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূব অঞ্চললৈ ৰাজ্য-অনুসৰি/ জিলা-অনুসৰি ভ্ৰমণৰ বিষয়ে মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টি আৰু গ্ৰাফিকেল তথ্য প্ৰদান কৰে যাক সকলো অংশীদাৰসকলে একে ঠাইত ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। পৰ্টেলটোৱে মন্ত্ৰীসকলৰ এখন কিউৰেটেড তালিকা প্ৰস্তুত কৰে যাক আগন্তুক মাহত এনইআৰ ভ্ৰমণৰ বাবে মনোনীত কৰিব পাৰি। এই তালিকাখনে গতিশীল আৰু সাক্ষাতবোৰ সুশৃংখল কৰিবলৈ কেইবাটাও কাৰক বিবেচনা কৰে। ভ্ৰমণৰ পিছত, মন্ত্ৰীজনে তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শৰ সৈতে তেওঁলোকৰ ভ্ৰমণ প্ৰতিবেদন অনলাইনত দাখিল কৰিব পাৰে। এমড’নাৰয়ে পৰামৰ্শবোৰ বিশ্লেষণ কৰাৰ পিছত দ্ৰুত পদক্ষেপৰ বাবে সংশ্লিষ্ট লাইন মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/ৰাজ্য চৰকাৰলৈ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰে। পৰ্টেলটোৱে এটা ক্লিকৰ দ্বাৰা সাক্ষাতবোৰৰ সাৰাংশ প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰে।
এই পদক্ষেপে মন্ত্ৰীৰ ভ্ৰমণৰ দৃশ্যপট নতুন কৰি তুলিবলৈ সাজু হৈছে, যি মন্ত্ৰীসকলৰ কাৰ্যকাৰীতা, স্বচ্ছতা আৰু গভীৰ প্ৰভাৱ অধিকতৰ কৰাৰ বাবে সতৰ্কতাৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ মৌলিক লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ লাভালাভ যাতে উপলব্ধ হয় সেয়া স্পষ্টভাৱে নিশ্চিত কৰা।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি এমড’নাৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীয়ে এই সঁজুলিসমূহৰ বিকাশৰ বাবে তেওঁৰ প্ৰশংসা ব্যক্ত কৰে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু অন্যান্য কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলৰ ভ্ৰমণৰ প্ৰভাৱ দেখা গৈছে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে এমড’নাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ সুবিধাৰ বাবে নতুন আৰু উদ্ভাৱনী প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত এমড’নাৰৰ সচিব শ্ৰী চঞ্চল কুমাৰ, এমড’নাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, এমড’নাৰৰ অধীনৰ সংগঠনসমূহৰ মুৰব্বী, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্য সচিব আৰু পৰিকল্পনা উপদেষ্টা, এনআইচিএছআই আৰু এনআইচিৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।