Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration & foundation stone laying ceremony of various projects in Jagdalpur, Chhattisgarh
03 OCT 2023 1:48PM by PIB Delhi
Jai Johar!
The Governor of Chhattisgarh, Shri Biswabhusan Harichandan ji, along with my two popular colleagues from parliament and representatives from the state's assembly, MPs, district councils, taluka councils, and ladies and gentlemen,
The dream of a developed Bharat will only come true when every state, every district, and every village is developed. To empower this resolve, today, the foundation stone and the inauguration has taken place for schemes worth approximately 27,000 crore rupees. I extend hearty congratulations to all of you and the people of Chhattisgarh.
My family members,
The physical, digital, and social infrastructure should align with the future needs for the development of Bharat. This is the reason why our government has increased the expenditure on infrastructure several times over the last nine years. This year the expenditure on infrastructure has been increased to 10 lakh crore rupees which is 6 times more than before.
Friends,
Steel plays an important role in the railways, roads, airports, power projects, vehicles, homes for the poor, schools-colleges-hospitals that are being built in the country today. Several steps have been taken in the last nine years to ensure that Bharat becomes self-reliant in steel production. Being a major steel-producing state, Chhattisgarh is benefiting greatly from this. As part of this, one of Bharat’s most modern steel plants has been inaugurated in Nagarnar today. The steel that will be produced here will contribute to Bharat’s automobile, engineering, and rapidly growing defence manufacturing sector, providing new energy. The steel produced in Bastar will not only strengthen our army but will also boost the country’s defence exports. About 50,000 youth in and around Bastar will get employment as a result of this steel plant. The central government's focus on the development of aspirational districts like Bastar will receive a significant boost from this steel plant. I extend heartfelt congratulations to the youth of Bastar and Chhattisgarh for this achievement.
Friends,
The central government has had a special focus on connectivity over the last nine years. Chhattisgarh has also received economic corridors and modern highways. The rail budget for Chhattisgarh has been increased nearly 20 times compared to before 2014. Several major railway projects are currently underway in the state. Despite several years after independence, Tadoki in Chhattisgarh had not found a place on the railway map until now. Today, Tadoki is receiving the gift of a new rail line. This will not only provide convenience to tribal communities but also facilitate the transportation of agriculture, forestry, and forest products. Tadoki is now connected to the Raipur-Antagarh DEMU train, making travel to the capital Raipur easier. The doubling of the Jagdalpur-Dantewada rail line project will also make commuting easier and reduce logistics costs for industries. All these railway projects will create numerous new employment opportunities in the region.
Friends,
I am pleased to note that 100% electrification of railway tracks has been completed in Chhattisgarh. This will not only increase the speed of trains but also contribute to keeping the air in Chhattisgarh clean. After the complete electrification of the railway network in Chhattisgarh, the operation of the Vande Bharat Express will also be commenced in the state.
Friends,
The Indian government is also planning to revamp railway stations in Chhattisgarh in the near future. More than 30 stations in the state have been identified under the Amrit Bharat Station scheme, and the foundation stone for the redevelopment of seven of these stations has already been laid. In addition to Bilaspur, Raipur and Durg stations, Jagdalpur station has also been included in this list. In the coming days, Jagdalpur station will become a major centre for the city, with enhanced passenger facilities. Over the past nine years, free Wi-Fi facilities have been provided at more than 120 stations in the state.
Friends,
The Indian government is making every possible effort to make the lives of people, every sister, daughter, and youth of Chhattisgarh smoother. The inauguration and foundation laying of the projects today will accelerate the pace of progress in Chhattisgarh, create new employment opportunities, and encourage new businesses. I want to assure you that we will continue to propel Chhattisgarh forward at this constant pace. Chhattisgarh will play a significant role in changing the destiny of Bharat. I congratulate the people of Chhattisgarh once again for these projects. Since this is a small government program, I won't take more of your time. I'll share with citizens more about various subjects related to Chhattisgarh in another public program in just 10 minutes. I will share many aspects of development with the citizens of Chhattisgarh there. The presence of the Governor here indicates at least some representation of the state. The Governor's concern for Chhattisgarh, his concern for the development of Chhattisgarh, is a positive message in itself. Thank you very much, everyone. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরগী জগদালপুরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবা থৌরমদা ফোঙদোকখিবা ৱাফমগী মপুংফাবা ৱারোল
03 OCT 2023 1:48PM by PIB Imphal
জয় জোহার!
ছতিসগরগী রাজ্যপাল বিশ্বভুসন হরিচন্দন, ঐখোয়গী সংসদকী ঐগী মরুপশিং, এম.এল.এশিং, এম.পিশিং, জিলা পরিষদ, তালুকা পরিষদকী মীহুৎশিং, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মাশিং!
লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক, জিলা খুদিংমক অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক চাউখৎলবা মতমদা চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অদু মঙফাওনবা ঙমগনি। হায়রিবা ৱাশকশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঙসি লুপা করোর ২৭,০০০ রোমগী প্রোজেকশিং হৌদোকপনি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা ছতিসগরগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
চাউখৎলবা ভারতকীদমক তুংগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না ফিজিকেল, সোসিএল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকদবনি। হান্নদগী শরুক তরুক হেনগৎতুনা, চহি অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লাখ ১০ কাইথোক্লে।
মরুপশিং,
রেল, লম্বী, এয়রপোর্ত, পৱার প্রোজেকশিং, ত্রান্সপোর্তেসন, লায়রবশিং য়ুম, মহৈলোয়শঙশিং অমসুং হোস্পিতালশিং শাবদা স্তিল য়াম্না মরুওই। স্তিল পুথোকপদা লৈবাক অসি অত্মানির্ভর ওইনবা হৌখিবা চহি ৯দা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। অচৌবা স্তিল পুথোকপা রাজ্য অমা ওইবগী কান্নবশিং ছতিসগরনা ফংলি। ঙসি নাগরনারদা খ্বাইদগী নৌবা স্তিল প্লান্ত অমা শঙ্গারে। প্লান্ত অসিদগী পুথোরকপা স্তিলনা লৈবাক অসিগী ওতোমোবাইল, ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং দিফেন্স মেনুফেকচরিং সেক্তরশিংদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি। বস্তরদা শাবা স্তিলনা ঐখোয়গী লান্মীগী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং দিফেন্স এক্সপোর্ততা ভারত অচৌবা শরুক য়াগনি। স্তিল প্লান্ত অসিনা বাস্তর অমসুং মসিগা নক্নবা মফমশিংগী নহারোল ৫০,০০০ রোম থবক ফংনবগী খুদোংচাবা পীরগনি। বস্তরগুম্বা এস্পিরেসনেল জিলাশিং চাউখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা অনৌবা স্তিল প্লান্ত অসিনা অনৌবা ইনোৎ পীরগনি। মসিগীদমক ঐনা ছতিসগরগী বস্তরগী নহারোলশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৯দা কেন্দ্র সরকারনা লম্বী-থোং শেমগৎনবা অখন্নবা মীৎয়েং চঙদুনা লাক্লি। ছতিসগরদা ইকোনোমিক কোরিদোর অমসুং অনৌবা হায়ৱেশিং লৈরে। ২০১৪গা চাংদম্নবদা ছতিসগরগী রেলৱে বজেৎ অসি শরুক ২০ হেনগৎলে। নিংতম্বা ফংলবা চহি কয়াগী মতুংদা তারোকিনা অনৌবা রেলৱে লাইন অমা খুদোল ফংলে। অনৌবা দেমু ত্রেন অমনা তারোকি শম্নদুনা লৈবাক অসিগী রেলৱে মেপ্তা য়াওরে। মসিনা ত্রাইবেলশিং চৎথোক-চৎশিন অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং উমংগী পোৎথোকশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা লাইহল্লগনি। মসিনা কোনুং ওইরিবা রাইপুর ফাওবা চৎপদা লাইহল্লগনি। জগদালপুর অমসুং দান্তেৱারাগী মরক্তা রেল লাইন দবল ওইহনবা অসিনা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিনগী খরচ হন্থহনগনি অমসুং চৎথোক-চৎশিন লাইহনগনি। হায়রিবা রেলৱে প্রোজেকশিং অসিনা সেক্তর অসিদা মশিং য়াম্লবা অনৌবা থবকশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ছতিসগরগী রেলৱে ত্রেকশিং চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংহনবদা ঐ হরাওই। মসিনা ত্রেনগী খোঙজেল হেনগৎহনবা ঙমগনি অমসুং ছতিসগরগী নুংশিং শেংনবা থম্বদা মতেং পাংগনি। ছতিসগরদা রেল নেতৱার্ক মৈ ফংহনবা লোইরবা মতুংদা, রাজ্য অসিদা বন্দে ভারত ত্রেনশু চেনবা হৌরে।
মরুপশিং,
লাক্লিবা চহি খর অসিদা ছতিসগরগী রেলৱে স্তেসনশিং সরকারনা অমুক হন্না শেমগৎলগনি। অমৃত ভারত স্তেসন য়োজনাগী মখাদা ছতিসগরগী স্তেসন ৩০ হেন্না শেমগৎনবা মশক খঙদোক্লে। মসিগী মনুংদা স্তেসন ৭ অমুক হন্না শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থবক অসিদা বিলাসপুর, রাইপুর, দুর্গ স্তেসন অমসুং ঙসিগী জগদালপুর স্তেসন য়াওরে। তুংদা জগদালপুর স্তেসন অসি সহরগী মরুওইবা মফম অমা ওইরগনি অমসুং পেসেঞ্জরশিংগী খুদোংচাবাশিং শেমগৎলগনি। হৌখিবা চহি ৯দা রাজ্য অসিগী স্তেসন ১২০দা লেম্না ৱাই-ফাইগী খুদোংচাবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ছতিসগরগী মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিনা মখা তানা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহনগনি, অনৌবা থবক কয়া পীগনি অমসুং রাজ্য অসিদা অনৌবা উদোগশিং লিংখৎনবা পুক্নিং থৌগৎকনি। ছতিসগরগী চাউখৎপগী খোঙচত্তা সরকারনা মখা তানা মতেং পাংগনি হায়না ঐনা থাজবা পীরি। লৈবাক অসিগী মরাইবক হোঙহনবদা রাজ্য অসিনা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। ঙসিগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা ছতিসগরগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মসিগী অপীকপা থৌরম অসি সরকারগী থৌরম অমনি, মরম অদুনা ঐনা অদোমগী মতম য়াম্না লৌররোই। মিনিত ১০গী মনুংদা, অতোপ্পা মীয়ামগী থৌরম অমদা ঐনা ছতিসগরগী মীয়ামগী হিরম কয়াদা ৱা ঙাংগনি। মফম অদুদা ঐনা ছতিসগরগী মীয়ামগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী ৱাফম কয়া ফোঙদোক্কনি। থৌরম অসিদা রাজ্যপাল শরুক য়ারি। রাজ্য অসিগী মহুৎশীন্দুনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবনি। ছতিসগরগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক রাজ্যপালনা থৱায় য়াওনা হোৎনরি। মীয়াম পুম্নমক অমুক হন্না থাগৎচরি।