Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the closing ceremony of Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav 2023 and dedication of Atal Awasiya Vidyalayas in Varanasi
23 SEP 2023 8:04PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Uttar Pradesh's popular Chief Minister, Shri Yogi Adityanath ji, all esteemed guests on the stage, fellow participants of the Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav, and my dear fellow residents of Kashi present at the Rudraksh Centre!
With the blessings of Lord Shiva, Kashi's fame is reaching new heights today. Bharat has raised its flag high on the world stage through the G20 Summit, but the discussion about Kashi is special. Kashi's service, flavour, culture, and music... Everyone who came to Kashi as a guest for the G20 took it back with them in their memories. I believe that the incredible success of G20 has been made possible due to Lord Shiva's blessings.
Friends,
Kashi is now witnessing unprecedented dimensions of development due to Baba’s grace. Do you feel it too or not? If you speak up, only then I will get to know. Do you think what I'm saying is true? Are you witnessing changes? Is Kashi shining? Is Kashi's fame spreading worldwide?
Friends,
Today, I have inaugurated the International Cricket Stadium in Banaras, and I have just had the opportunity to inaugurate 16 Atal Awasiya Vidyalayas in Uttar Pradesh. I congratulate the people of Kashi for all these achievements. I congratulate the people of Uttar Pradesh and my labourer families.
My family members,
When I became an MP from here in 2014, I had a vision for Kashi. Today that dream of development and heritage is gradually becoming a reality. Even amidst the hustle and bustle of Delhi, I was constantly checking the developments at your Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav, and even when I arrived late at night, I would take out a few minutes to watch videos to see what was going on. I saw your presentations, which were very impressive - fantastic music, fantastic performances! I am proud that as a Member of Parliament, I had the opportunity to connect directly with so many talents in this region, on this land through the Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav. And this event has only been happening for a year now, but still, nearly 40,000 people, artists, and lakhs of spectators came to enjoy it in person. I believe that this cultural festival will become a distinct identity of Kashi in the coming years with the efforts of the people of Banaras. Its popularity is going to increase so much that everyone will write that they participated in this competition, that they received a prize in it. And the world will also ask, "Oh, you were among the top in that? Come, you don't need an interview; you're already hired." It is going to happen. Very soon, Kashi will also become a new attraction for tourists from all over the world.
My family members,
Kashi and its culture are two names for the same thing, two names for the same energy. You cannot separate them. And Kashi has earned the pride of being the cultural capital of the country. In every alley of Kashi, songs resonate. This is natural because this is the city of Lord Nataraja, and all dance forms have originated from the Tandava of Nataraja. All musical notes are born from Lord Shiva's ‘damaru’. All art forms have taken birth from Baba's thoughts. These arts and forms were organized and developed by great sages and other ancient scholars. Kashi means "Seven times and nine festivals". Therefore, no festival can be complete without music and dance. Whether it's a household gathering or Budhwa Mangal, whether it's Bharat Milap or Nag Nathaiya, whether it's Sankat Mochan's musical celebration or Dev Deepawali, here everything is immersed in melodies.
Friends,
In Kashi, as glorious as the tradition of classical music is, the folk music here is equally extraordinary. Here, you find the tabla, the shehnai, and the sitar as well. Here, the tunes of the sarangi resound, and the vina is played. Kashi has preserved various forms such as Khayal, Thumri, Dadra, Chaiti, and Kajri for centuries. Through generations and guru-disciple traditions, families have kept this sweet soul of Bharat ndia alive. It includes the musicians from Telia, Piyari, and Ramapura-Kabir Chaura mohallas in Banaras. This heritage is so rich in itself! Banaras has produced many artists who have left their mark on the world. If I start mentioning all their names, it might take days. Many globally renowned names are present here right before us. I am fortunate to have had the opportunity to meet and spend time with many such cultural gurus of Banaras.
Friends,
Today, the Kashi Saansad Khel Pratiyogita portal has been launched here. Whether it's the Saansad Khel Pratiyogita or the Sansad Sanskritik Mahotsav, this is the beginning of new traditions in Kashi. Now, we will also organize the Kashi Sansad Gyan Pratiyogita. The effort is to increase awareness about Kashi's history, its rich heritage, its festivals, and its cuisine. The Sansad Gyan Pratiyogita will also be held at different levels in urban and rural areas of Banaras.
Friends,
The people of Kashi know the most about Kashi, and every individual, every family here, in the truest sense, is a brand ambassador for Kashi. But at the same time, it is also essential that everyone can communicate their knowledge about Kashi effectively. That's why perhaps for the first time in the country, I have a desire in my heart to start something here. Now, will everyone join in? You may not know what I am going to say, but you already said yes to it. You see, any tourist place, any pilgrimage site today requires the best guides. The guide should be knowledgeable, perfect in terms of information, not vague. It should not be like that one will say Kashi is 200 years old, whereas somebody else will say it’s 250 years old, and another will say it’s 300 years old, whereas it's actually 240. This power should be in Kashi. And nowadays, being a tourist guide is also becoming a significant source of employment, because the tourist who comes here wants to know everything, and he also wants to pay the tourist guide. So, that's why I have a desire, and I am trying to start it. We will now organize the Kashi Saansad Tourist Guide competition. You become a guide, explain things to people, and earn rewards. This way, people will know that a culture of guides is developing in this city. I want to do this work because I want the name of my Kashi to resonate worldwide. I want that if someone talks about a guide anywhere in the world, the name of Kashi's guides should be taken with the utmost respect. I appeal to all the residents of Kashi to start preparing from now and actively participate in this initiative.
My family members,
Banaras has been a centre of education for centuries. The most significant foundation of Banaras' educational success is its all-inclusive nature. People from all corners of the country and the world come here for their studies. Even today, people from many countries come here to learn Sanskrit and acquire knowledge. Today, with this sentiment in mind, we have inaugurated Atal Awasiya (Residential) Vidyalayas here. The inauguration of these Atal Awasiya Vidyalayas involved an expenditure of approximately 1100 crores of rupees. These schools are meant for the sons and daughters of our labourers, the weakest section of our society. Through this initiative, they will receive good education, values, and modern education. The children of those who lost their lives to COVID-19 will also be provided free education in these Atal Awasiya Vidyalayas. I have been informed that there will also be teachers for music, arts, crafts, computers, and sports in these schools, in addition to the regular curriculum. This means that even underprivileged children will now be able to fulfil their dreams of quality and holistic education. And similarly, we have built Eklavya Awasiya Schools for the children of the tribal community. Through the new National Education Policy, we have also changed the old thinking of the education system. Now our schools are becoming modern. Classes are getting smarter. The Government has also launched the PM-Shri Abhiyan to modernize thousands of schools in the country. Under this campaign, thousands of schools in the country are being equipped with modern technology.
Friends,
As an MP, I am receiving full support in all the new initiatives that are being launched in Kashi. These Atal Awasiya Vidyalayas have been meant for children of the construction workers whose education gets affected as their parents move from one village to another for livelihood. A budget is earmarked for the well-being of their children. You see, those who don't have any intention to gain immediate political benefits, who don't have selfish motives, how they work. And those, who are always preoccupied with elections and play the game of securing votes by any means, waste this money. You will get to know if you try to gather information in this regard. These funds are with all the states, and the Central government has given them full autonomy. But most states are using these funds in order to secure votes. I had discussed this with Yogi ji a long time ago. He had decided that these children would be prepared in such a way so that their families would no longer have to resort to work as labourers. I just met some children from Atal Awasiya Vidyalayas, they were from labourer families, who had never seen a pucca house before. But I was surprised to see the self-confidence in them in such a short time. I would also like to congratulate their teachers. The confidence with which they were speaking and the way they were addressing the Prime Minister, asking questions, I was able to see the spark and potential in these children. I firmly believe and you will also see the transformation and progress of Uttar Pradesh and Kashi through these schools within 10 years.
My dear residents of Kashi,
May you continue to bless me in this way! With this sentiment, thank you all very much!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কাসি সংসদ সংস্কৃতিক মহোৎসব ২০২৩ লোইশিনবা থৌরম অমসুং অতল অৱাসিয়া বিদ্যলয়শিং কৎথোকপা থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
23 SEP 2023 8:04PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব!
উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ জি, ফম্বাক্তা লৈরিবা শক্নাইরবশিং, কাসি সংসদ সংস্কৃতিক মহোৎসবতা শরুক য়ারিবশিং, অমসুং রুদ্রক্ষ সেন্তরদা তিল্লিবা ঐগী নুংশিরবা কাসিগী মীয়াম!
বাবাগী থৌজালদগী, কাসি ইকায়খুম্নবা নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি। জি-২০ মীফমগী খুৎথাংদা মালেম শীনবা থুংনা ভারতনা মসিগী ফিরাল পাইহল্লে, মীফম অসিদা কাসিদা পাংথোকখিবা মীফম অদু অখন্নবা অমা ওইখি। কাসিগী মহাও, কাসিগী নাৎ অমসুং কাসিগী ঈশৈ… জি-২০গী কাসিদা লাকখিবা মীওই খুদিংমক মসি মখোয় নিংশিংদুনা লৈখি। মহাদেবগী থৌজালদগী জি-২০ অসি অঙকপা অমগা লোয়ননা মাইপাক্না পাংথোকপা ঙমখিবনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
বাবাদগী থৌজালদগী, মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিবমদা হৌজিক কাসি চাউখৎলে। অদোম্না খল্লিবা অদু চুম্বরা? মসি অদোম্না খঙগনি। ঐনা হায়রিবা অসি অচুম্বনি হায়না অদোম খনবরা? অদোম অহোংবশিং উবরা? কাসি চাউখৎলবরা? মালেমদা কাসিগী মিংচৎ হেনগৎলবরা?
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা বরানাসীগী ইন্তরনেসনেল ক্রিকেদ স্তদিয়মগী উরেপ-উয়ুং তম্লে। হৌজিক ঐনা য়ু.পিগী অতল অৱাসিয়া বিদ্যলয় ১৬ শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা থবকশিং অসিগীদমক ঐনা কাসিগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐনা উত্তর প্রদেসকী মীয়াম থাগৎচরি, ঐনা ঐগী শিন্মীগী ইমুং-মনুংশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
নুংশিরবা ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
কাসি চাউখৎনবা মঙলান অমদা ঐ মফম অসিদা ২০১৪দা লাকখি অমসুং ঐগী মঙলানশিং অদু হৌজিক তপ্না-তপ্না থবক ওইনা উবা হৌরক্লে। দিল্লিদা থবক য়াম্না চিল্লবসু, অদোমগী কাসি সংসদ সংস্কৃতিক মহোৎসব শরুক য়ানবা ঐ লাকপনি অমসুং মীয়াম মশিং য়াম্না শরুক য়াবা ঐ উরে। অদোম্না শরুক য়াবা উবদা ঐ অপেনবা পোকই। ফজবা ঈশৈ, ফজবা থৌরমশিং! কাসি সংসদ সংস্কৃতিক মহোৎসবকী খুৎথাংদা, লমদম অসিগী হৈথোই-শিংথোইরবা কয়া হকথেংননা উনবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংলে। থৌরম অসিদা কালাকার লিশিং ৪০ রোম শরুক য়ারি অমসুং ভাবক লাখ কয়া মসি নুংঙাইনা য়েংলি। বরনাসকী মীয়ামগী হোৎনবদগী, মসিগী কুহ্মৈ অসি লাক্লিবা চহিশিংদা কাসিগী তোপ-তোপ্পা মশক অমা ওইরক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। কুহ্মৈ অসিগী শক্তি হেনগৎলক্তুনা মীওই খুদিংমক্না মসিগী চাংদম্না অসিদা ঐ শরুক য়ারুরে হায়না ইগনি। চাংদম্নবা অদুদা ঐ মনা ফংলে হায়গনি। কুহ্মৈ অদুদা নহাক মার্ক ফংলবদি, নহাক ইন্তরভিয়ু তৌবগী দরকার ওইদ্রে হায়রকপা মতম অমা লাক্লগনি। ঐখোয়গী লৈবাক , ঐখোয়গী কাসি অসি মালেমদা লমকোয়বা মীওইশিংগী অনৌবা পুক্নিং চিংশিনফম অমা ওইহল্লসি।
নুংশিরবা ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
কাসি অমসুং নাৎ অসি পোৎশক অমগী মমিং অনিনি। অদোম্না মখোয় শেৎতোক্নবা ঙম্লোই। কাসি অসি লৈবাক অসিগী নাৎকী কোনুং ওইনবগী চপ চাবা মশক লৈজরি। কাসিগী লৈরক খুদিং ঈশৈনা খোন্থাং য়ৈরি। মসি মহৌশানি। মসিনা মরম ওইদুনা মসি নাতরাজগী মশাগী সহরনি। জগোয় খুদিংমক নাতরাজগী তান্দবতগী হৌরকখিবনি। খোঞ্জেল খুদিংমক মহাদেবগী দামরুদগী হৌরকখিবনি। কলাগী মখল খুদিংমক্কী বাবাগী ৱাখলদগী থোরকখিবনি। কলা মখলশিং অসি ভারত মুনিগুম্বা আদি আচার্য়াশিংনা শেমগৎলকখিবনি। কাসি হায়বগী ৱাহন্থোক্তি ‘মতম তরেৎ-কুহ্মৈ মাপল’ হায়বনি, ঐগী কাসিদা ঈশি য়াওদনা কুহ্মৈ অমতা মপুংফাদে। য়ুমদা পুনবা নত্ত্রগা ফম্বাক্কী বুধৱা মঙ্গাল, ভারত মিলাপ নত্ত্রগা নাগ নাথাইয়া, সংকাতমোচানগী ঈশিগী থৌরম নত্ত্রগা দেব-দিৱাই, খুদিংমক ঈশৈ ঙাক্তনি।
মরুপশিং,
কাসিগী মমাংঙৈগী ফজরবা ক্লাসিকেল ঈশৈগুম ফম অসিগী খুনুং ঈশঙ চপ মান্ননা ফজরি। মফম অসিদা তবলা, সেহনাই অমসুং সিতার লৈরি। মফম অসি সারাঙ্গী লৈরি, বীনা খোঙলি। চহিচা কয়া ঈশৈগী মখল কয়া হায়বদি খায়াল, থুমরি, দাদ্রা, চাইতি অমসুং কাজরি বনারসনা ঙাক-শেন্দুনা থম্লক্লি। মীরোল অমদগী মীরোল অমদা মথং মথং শীন্নবা, ইমুংশিং অমসুং গুরু-সিস্যগী চৎনবীশিংনা ভারতকী থৱায় ওইরিবা চৎনবী অসি হিংদুনা লৈহনবনি। বরানসকী তেলিয়া ঘারানা, পিয়ারি ঘারানা, রামাপুরা-কাবিরচৌরা লৈকায়গী শৈশকপশিং, মখোয় সহর অসিগী লন অমা ওইরি। মালেম শীনবা থুংনা মমিং চৎলবা বরানসকী কলাকার কয়া লৈরি। করিগুম্বা ঐনা মখোয় অমমমগী মমিং পন্দুনা লৈরিবদি নুমিৎ কয়ানি চঙগনি। মরম অদুনা, মালেমদা মমিং লৈরবা কয়া ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে। বরানসকী নাৎকী শক্নাইরবা কয়াগা উনবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসি মফম অসিদা কাসি এম.পি স্পোর্তস কম্পিতিসনগী পোর্তেলসু হাংদোক্লে। মসি এম.পি স্পোর্তস কম্পিতিসন, এম.পি কলচরেল কম্পিতিসন ওইবা য়াই, মসি কাসিদা অনৌবা চৎনবী অমা হৌদোকপনি। হৌজিক মফম অসিদা কাসি এম.পি নোলেজ কম্পিতিসনশু পাংথোক্লগনি। থবক অসি কাসিগী পুৱারি, মসিগী হেরিতেচ, মসিগী কুহ্মৈশিং অমসুং মসিগী চীঞ্জাকশিংগী মরমদা খঙবা হেনগৎনবনি। বরানসকী তোঙান-তোঙানবা সহর অমসুং খুঙ্গংগী লমদা তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা এম.পি নোলেজ কম্পিতিসন পাংথোক্কনি।
মরুপশিং,
কাসিগী মীয়াম খক্তনা কাসিগী মরমদা খঙই অমসুং মফম অসিগী মীওই খুদিংমক, ইমুং খুদিংমক তশেংনা কাসিগী ব্রান্দ এম্বেসেদরনি। মসিগা লোয়ননা, মীওই খুদিংমক্না কাসিগী মরমদা মখোয়না খঙলিবা অদু মপুংফানা অতোপ্পদা শরুক য়াবা মরুওই। মসি লৈবাক অসিদা অহানবা ওইগনি, মফম অসিদগী থবক হৌবা ঐ পাম্মী। হৌজিক্কী মতম অসিদা, লমকোয়ফম অমদা অফবা গাইদশিং য়াম্না দরকার ওই। গাইদ অদু হৈথোই-শিংথোইবা ওইগদবনি, ই-পাউ ফজনা খঙগদবনি। হৌজিক তুরিস্ত গাইদশিং থবক য়াম্না ফংলে। মসি লমকোয়বা লাক্লিবশিংনা খুদিংমক খঙনিংবদগী ওইহনবনি। তুরিস্ত গাইদশিংদসু শেন পীবা পাম্মী। হৌজিক মফম অসিদা কাসি এম.পি তুরিস্ত গাইদ কম্পিতিসন অমসু শীল্লগনি। অদোম্না গাইদ অমা ওইবা মতমদা, মফম অমগী মতাংদা মীয়ামদা শন্দোক্না তাকপদা, মনা ফংগনি। মসিনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না সহর অসিদা গাইদশিংগী চৎনবী অমা লৈরে হায়বা খঙগনি। কাসি অসি মালেম শীনবা থুংনা খঙহনবা পাম্বদগী থবক অসি পাংথোকপা ঐনা পাম্বনি। মালেমগী মফম অমগী মীওই অমনা গাইদশিংগী মরমদা ৱারি শানবা মতমদা, কাসিগী গাইদশিংগী মমিংশিং ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা পনগনি। কাসিগী মীয়াম হৌজিক্তগী থৌরাং তৌনবা অমসুং মসি থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি।
নুংশিরবা ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঐখোয়গী বরানস অসি চহিচা কয়া মরুওইবা লাইরিক-লাইশু তমফম অমা ওইদুনা লাক্লি। বরানসকী লাইরিক-লাইশুগী খ্বাইদগী চাউবা মরুওইবা য়ুম্ফমদি মসিনা মীওই কাংলুপ খুদিংমক কোনশিনবা অসিনি। মফম অসিদা লৈবাক অমসুং মালেমগী মফম খুদিংমক্কী মীওইশিং লাইরিক তম্বা লাকখি। ঙসি ফাওবদা, মালেমগী লৈবাক কয়াগী মীওইশিং মফম অসিদা সংস্কৃত তম্বা অমসুং লৌশিং তানবা লাক্লি। মসিগী য়েংদুনা, ঙসি ঐখোয়না অতল অৱাসিয়া বিদ্যলয়শিং থবক হৌরে। ঙসি শঙ্গারিবা অতল অৱাসিয়া বিদ্যলয়শিংগীদমক লুপা করোর ১১০০ চাদিং তৌখ্রে। স্কুলশিং অসি ঐখোয়গী শিন্মীশিং অমসুং খুন্নাইগী তোল্লবশিংগী মচাশিং লাইরিক তম্নবনি। মসিগী মখোয়না অফবা মগুন লৈবা মতমগা চুনবা ইজুকেসন ফংবা ঙমগনি। কোরোনা লাইচৎতা লৈখিদ্রবশিংগী মচাশিং হায়রিবা স্কুলশিং অসিদা লেম্না তম্বা য়াগনি। কোর্সশিং অসিগা লোয়ননা হায়রিবা স্কুলশিং অসিদা ঈশৈ, কলা, ক্রাফ, কম্পুতর অমসুং শান্ন-খোৎনবগী ওজাশিং লৈগনি। হৌজিক লায়রবা অঙাংশিং খ্বাইদগী ফবা ইজুকেসন ফংনবা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্লগনি। কেন্দ্র সরকারগী মাইকৈদগী ত্রাইবেল অঙাংশিংগী এক্লাব্য রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং শেমগৎলে। অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগী মখাদা ঐখোয়না অরিবা ৱাখল্লোনশিং অহোংবা পুরক্লে। হৌজিক ঐখোয়গী স্কুলশিং অনৌবা ওইরে। ক্লাসশিং হেন্না ফজরে। লৈবাক অসিগী স্কুল লিশিং কয়া মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা ভারত সরকারনা পি.এম-শ্রী অভিয়ান হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা স্কুল লিশিং কয়া অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নরে।
মরুপশিং,
কাসিগী এম.পি অমা ওইনা, মফম অসিদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎপা মতমদা ঐনা অদোমগী মতেং ফংলি। অতল অৱাসিয়া বিদ্যলয়শিং অসি শিন্মীশিংগী মচাশিংগীনি। ঐখোয়না রাজনিতিগী খুদোংচাবা অমতা লৌনবগী অনিংবা অমতা লৈতে। মখোয়গী পু্ক্নিং-ৱাখল অমসুং থৱায়-হকচাং মীখল খক্তগী খনবা মীওইশিং পাম্বৈ অমনা হেক্তা ভোৎ ফংনবা শান্নবগী হৈনবী লৈ। কমদৌনা মখোয়না শেন মাঙহনবগে হায়বা নহাক্না হঙলবদি খঙগনি।
অঙাংশিং অসিগী ইমুং অসি মখা তানা অমুক হন্না শিন্মী ওইনা থবক শুদনবা অঙাংশিং অসি শেমগৎনবা ঙসি য়োগীজি অমসুং ঐগা ৱারি শানরে। হৌজিক ঐনা অতল অৱাসিয়া বিদ্যলয়গী অঙাং খরগা ৱারি শানরে, মখোয় শিন্মীগী ইমুংশিংগী অঙাংশিংনি অমসুং মখোয়গী চপ চাবা য়ুম কৈদৌঙৈদা উদ্রি। ঐনা মখোয়গী ওজাশিংশু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মহাক্না ৱা ঙাংখিবা অমসুং মহাক্না প্রধান মন্ত্রীদা ৱাহং হংখিবগী মওং অদু ঐ অমুক্তা থেংনদ্রি। হায়রিবা অঙাংশিং অসি থৌনা অমসুং লৌশিং লৈ, চহি ১০গী মনুংদা, হায়রিবা স্কুলশিং অসিদগী উত্তর প্রদেস অমসুং কাসিগী মিংচৎ পুরক্কনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ।
কাসিগী ঐগী নুংশিরবা মীয়াম,
মসিগুম্না ঐঙোন্দা অদোমগী থৌজাল পীবীয়ু। মীয়াম পুম্নমক থাগৎচরি!
হর হর মহাদেব!