Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the closing ceremony of Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav 2023 and dedication of Atal Awasiya Vidyalayas in Varanasi
23 SEP 2023 8:04PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Uttar Pradesh's popular Chief Minister, Shri Yogi Adityanath ji, all esteemed guests on the stage, fellow participants of the Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav, and my dear fellow residents of Kashi present at the Rudraksh Centre!
With the blessings of Lord Shiva, Kashi's fame is reaching new heights today. Bharat has raised its flag high on the world stage through the G20 Summit, but the discussion about Kashi is special. Kashi's service, flavour, culture, and music... Everyone who came to Kashi as a guest for the G20 took it back with them in their memories. I believe that the incredible success of G20 has been made possible due to Lord Shiva's blessings.
Friends,
Kashi is now witnessing unprecedented dimensions of development due to Baba’s grace. Do you feel it too or not? If you speak up, only then I will get to know. Do you think what I'm saying is true? Are you witnessing changes? Is Kashi shining? Is Kashi's fame spreading worldwide?
Friends,
Today, I have inaugurated the International Cricket Stadium in Banaras, and I have just had the opportunity to inaugurate 16 Atal Awasiya Vidyalayas in Uttar Pradesh. I congratulate the people of Kashi for all these achievements. I congratulate the people of Uttar Pradesh and my labourer families.
My family members,
When I became an MP from here in 2014, I had a vision for Kashi. Today that dream of development and heritage is gradually becoming a reality. Even amidst the hustle and bustle of Delhi, I was constantly checking the developments at your Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav, and even when I arrived late at night, I would take out a few minutes to watch videos to see what was going on. I saw your presentations, which were very impressive - fantastic music, fantastic performances! I am proud that as a Member of Parliament, I had the opportunity to connect directly with so many talents in this region, on this land through the Kashi Sansad Sanskritik Mahotsav. And this event has only been happening for a year now, but still, nearly 40,000 people, artists, and lakhs of spectators came to enjoy it in person. I believe that this cultural festival will become a distinct identity of Kashi in the coming years with the efforts of the people of Banaras. Its popularity is going to increase so much that everyone will write that they participated in this competition, that they received a prize in it. And the world will also ask, "Oh, you were among the top in that? Come, you don't need an interview; you're already hired." It is going to happen. Very soon, Kashi will also become a new attraction for tourists from all over the world.
My family members,
Kashi and its culture are two names for the same thing, two names for the same energy. You cannot separate them. And Kashi has earned the pride of being the cultural capital of the country. In every alley of Kashi, songs resonate. This is natural because this is the city of Lord Nataraja, and all dance forms have originated from the Tandava of Nataraja. All musical notes are born from Lord Shiva's ‘damaru’. All art forms have taken birth from Baba's thoughts. These arts and forms were organized and developed by great sages and other ancient scholars. Kashi means "Seven times and nine festivals". Therefore, no festival can be complete without music and dance. Whether it's a household gathering or Budhwa Mangal, whether it's Bharat Milap or Nag Nathaiya, whether it's Sankat Mochan's musical celebration or Dev Deepawali, here everything is immersed in melodies.
Friends,
In Kashi, as glorious as the tradition of classical music is, the folk music here is equally extraordinary. Here, you find the tabla, the shehnai, and the sitar as well. Here, the tunes of the sarangi resound, and the vina is played. Kashi has preserved various forms such as Khayal, Thumri, Dadra, Chaiti, and Kajri for centuries. Through generations and guru-disciple traditions, families have kept this sweet soul of Bharat ndia alive. It includes the musicians from Telia, Piyari, and Ramapura-Kabir Chaura mohallas in Banaras. This heritage is so rich in itself! Banaras has produced many artists who have left their mark on the world. If I start mentioning all their names, it might take days. Many globally renowned names are present here right before us. I am fortunate to have had the opportunity to meet and spend time with many such cultural gurus of Banaras.
Friends,
Today, the Kashi Saansad Khel Pratiyogita portal has been launched here. Whether it's the Saansad Khel Pratiyogita or the Sansad Sanskritik Mahotsav, this is the beginning of new traditions in Kashi. Now, we will also organize the Kashi Sansad Gyan Pratiyogita. The effort is to increase awareness about Kashi's history, its rich heritage, its festivals, and its cuisine. The Sansad Gyan Pratiyogita will also be held at different levels in urban and rural areas of Banaras.
Friends,
The people of Kashi know the most about Kashi, and every individual, every family here, in the truest sense, is a brand ambassador for Kashi. But at the same time, it is also essential that everyone can communicate their knowledge about Kashi effectively. That's why perhaps for the first time in the country, I have a desire in my heart to start something here. Now, will everyone join in? You may not know what I am going to say, but you already said yes to it. You see, any tourist place, any pilgrimage site today requires the best guides. The guide should be knowledgeable, perfect in terms of information, not vague. It should not be like that one will say Kashi is 200 years old, whereas somebody else will say it’s 250 years old, and another will say it’s 300 years old, whereas it's actually 240. This power should be in Kashi. And nowadays, being a tourist guide is also becoming a significant source of employment, because the tourist who comes here wants to know everything, and he also wants to pay the tourist guide. So, that's why I have a desire, and I am trying to start it. We will now organize the Kashi Saansad Tourist Guide competition. You become a guide, explain things to people, and earn rewards. This way, people will know that a culture of guides is developing in this city. I want to do this work because I want the name of my Kashi to resonate worldwide. I want that if someone talks about a guide anywhere in the world, the name of Kashi's guides should be taken with the utmost respect. I appeal to all the residents of Kashi to start preparing from now and actively participate in this initiative.
My family members,
Banaras has been a centre of education for centuries. The most significant foundation of Banaras' educational success is its all-inclusive nature. People from all corners of the country and the world come here for their studies. Even today, people from many countries come here to learn Sanskrit and acquire knowledge. Today, with this sentiment in mind, we have inaugurated Atal Awasiya (Residential) Vidyalayas here. The inauguration of these Atal Awasiya Vidyalayas involved an expenditure of approximately 1100 crores of rupees. These schools are meant for the sons and daughters of our labourers, the weakest section of our society. Through this initiative, they will receive good education, values, and modern education. The children of those who lost their lives to COVID-19 will also be provided free education in these Atal Awasiya Vidyalayas. I have been informed that there will also be teachers for music, arts, crafts, computers, and sports in these schools, in addition to the regular curriculum. This means that even underprivileged children will now be able to fulfil their dreams of quality and holistic education. And similarly, we have built Eklavya Awasiya Schools for the children of the tribal community. Through the new National Education Policy, we have also changed the old thinking of the education system. Now our schools are becoming modern. Classes are getting smarter. The Government has also launched the PM-Shri Abhiyan to modernize thousands of schools in the country. Under this campaign, thousands of schools in the country are being equipped with modern technology.
Friends,
As an MP, I am receiving full support in all the new initiatives that are being launched in Kashi. These Atal Awasiya Vidyalayas have been meant for children of the construction workers whose education gets affected as their parents move from one village to another for livelihood. A budget is earmarked for the well-being of their children. You see, those who don't have any intention to gain immediate political benefits, who don't have selfish motives, how they work. And those, who are always preoccupied with elections and play the game of securing votes by any means, waste this money. You will get to know if you try to gather information in this regard. These funds are with all the states, and the Central government has given them full autonomy. But most states are using these funds in order to secure votes. I had discussed this with Yogi ji a long time ago. He had decided that these children would be prepared in such a way so that their families would no longer have to resort to work as labourers. I just met some children from Atal Awasiya Vidyalayas, they were from labourer families, who had never seen a pucca house before. But I was surprised to see the self-confidence in them in such a short time. I would also like to congratulate their teachers. The confidence with which they were speaking and the way they were addressing the Prime Minister, asking questions, I was able to see the spark and potential in these children. I firmly believe and you will also see the transformation and progress of Uttar Pradesh and Kashi through these schools within 10 years.
My dear residents of Kashi,
May you continue to bless me in this way! With this sentiment, thank you all very much!
Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାଶୀ ସାଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୩ର ସମାପନୀ ସମାରୋହ ଏବଂ ବାରାଣସୀରେ ଅଟଳ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଲୋକାର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
23 SEP 2023 8:04PM by PIB Bhubaneshwar
ହର ହର ମହାଦେବ !
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି, କାଶୀ ସାଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବର ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉପସ୍ଥିତ କାଶୀର ମୋର ପ୍ରିୟ ବାସିନ୍ଦା!
ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ କାଶୀର ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଆଜି ନୂଆ ଶିଖରକୁ ପହଂଚିଛି । ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଜରିଆରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ନିଜର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛି, କିନ୍ତୁ କାଶୀକୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ବିଶେଷ ହେଉଛି। କାଶୀର ସେବା, ସ୍ୱାଦ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ସଙ୍ଗୀତ... ଜି-୨୦ ପାଇଁ ଅତିଥି ଭାବେ କାଶୀ ଆସିଥିବା ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ସ୍ମୃତିରେ ଏହାକୁ ସାଉଁଟି ନିଜ ସହ ନେଇ ଯାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁଁ ଜି-୨୦ର ଏହି ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସଫଳତା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବାବାଙ୍କ କୃପା ଯୋଗୁଁ କାଶୀରେ ଏବେ ବିକାଶର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦିଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ? ଯଦି ଆପଣ କହିବେ, ତା'ହେଲେ ହିଁ ମୁଁ ଜାଣିପାରିବି । ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି କି ମୁଁ ଯାହା କହୁଛି ତାହା ସତ? ଆପଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛନ୍ତି କି? କାଶୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କି? କାଶୀର ଚମକୁଛି? କାଶୀର ଖ୍ୟାତି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟାପିବାରେ ଲାଗିଛି କି?
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି, ମୁଁ ବନାରସରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛି। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ୧୬ଟି ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ଏହି ସବୁ ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୋର ଶ୍ରମିକ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟର କଳ୍ପନା କରିଥିଲି ଆଜି ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟର ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ଧୀରେ ଧୀରେ ବାସ୍ତବରୂପ ନେଉଛି। ଏପରିକି ଦିଲ୍ଲୀରେ ବ୍ୟସ୍ତତା ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ କାଶୀ ସାଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବର ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲୁଥିଲା ତାହାକୁ ମୁଁ ନିରନ୍ତର ଯାଞ୍ଚ କରୁଥିଲି ଏବଂ ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କିଛି ମିନିଟ୍ ବାହାର କରି ଭିଡିଓ ଦେଖୁଥିଲି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଖିଲି, ଯାହା ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲା - ଚମତ୍କାର ସଙ୍ଗୀତ, ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ! ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ ମୁଁ କାଶୀ ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଭୂମିରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅନେକ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ହେବ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ତଥାପି ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ ଲୋକ, କଳାକାର ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦର୍ଶକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଏହାକୁ ଉପଭୋଗ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ ବନାରସବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କାଶୀର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଏହାର ଲୋକପ୍ରିୟତା ଏତେ ବଢିବାକୁ ଯାଉଛି ଯେ ସମସ୍ତେ ଲେଖିବେ ଯେ ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ, ଯେ ସେମାନେ ଏଥିରେ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିଲେ। ଏବଂ ଦୁନିଆ ମଧ୍ୟ ପଚାରିବ, "ଓଃ, ଆପଣ ଏଥିରେ ଭାଗନେଇ ଶୀର୍ଷରେ ଥିଲେ? ଆସ, ଆପଣଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତକାର ଦରକାର ନାହିଁ; ଆପଣଙ୍କର ସାକ୍ଷାତକାର ହୋଇଯାଇଛି। ଖୁବ୍ଶୀଘ୍ର କାଶୀ ମଧ୍ୟ ସାରା ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଆକର୍ଷଣ ପାଲଟିବ ଏହା ଗ୍ରହଣ କରି ଚାଲିବା।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
କାଶୀ ଓ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି, ଗୋଟିଏ ଜିନିଷର ସମାନ ଶକ୍ତିର ଦୁଇଟି ନାମ । ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଲଗା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ଆଉ କାଶୀ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ ହେବାର ଗୌରବ ଅର୍ଜନ କରିଛି । କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଳିରେ ଗୀତ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଛି। ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ କାରଣ ଏହା ଭଗବାନ ନଟରାଜଙ୍କ ସହର ଏବଂ ସମସ୍ତ ନୃତ୍ୟ ନଟରାଜଙ୍କ ତାଣ୍ଡବରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ସମସ୍ତ ସଙ୍ଗୀତ ରଚନା ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ 'ଡମ୍ବରୁ’ରୁ ହୋଇଛି। ବାବାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ସବୁ କଳା ଜନ୍ମ ନେଇଛି। ଏହି କଳା ଓ ରୂପଗୁଡିକ ମହାନ ଋଷି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାଚୀନ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂଗଠିତ ଏବଂ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା । କାଶୀ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି "ସାତ ଥର ଏବଂ ନଅଟି ପର୍ବ", “ସାତ ଥର ଏବଂ ନଅଟି ପର୍ବ”। ତେଣୁ ସଙ୍ଗୀତ ଓ ନୃତ୍ୟ ବିନା କୌଣସି ପର୍ବ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଘେର କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରର ସମାଗମ ହେଉ ଅବା ଯେକୌଣସି ମଙ୍ଗଳ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, ଭାରତ ମିଲାପ ହେଉ କି ନାଗ ନାଥିଆ, ସଙ୍କଟ ମୋଚନର ସଙ୍ଗୀତ ଉତ୍ସବ ହେଉ ଅବା ଦେବ ଦୀପାବଳି, ଏଠାରେ ସବୁକିଛି ସ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
କାଶୀରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଙ୍ଗୀତର ପରମ୍ପରା ଯେତିକି ଗୌରବମୟ, ଏଠାକାର ଲୋକସଙ୍ଗୀତ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଅସାଧାରଣ। ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କୁ ତବଲା, ଶେହନାଇ ଏବଂ ସିତାର ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏଠାରେ ସାରଙ୍ଗୀର ସ୍ୱର ଶୁଣାଯାଉଛି ଏବଂ ବୀଣା ମଧ୍ୟ ବଜାଯାଉଛି । କାଶୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଖୟାଲ, ତୁମରି, ଦାଦ୍ରା, ଚୈତି ଓ କାଜରୀ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ରୂପକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିଛି । ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଗୁରୁ-ଶିଷ୍ୟ ପରମ୍ପରା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବାର ଲୋକେ ଭାରତର ଏହି ମଧୁର ଆତ୍ମାକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ବନାରସର ତେଲିଆ, ପିୟାରୀ ଏବଂ ରାମପୁରା-କବୀର ଚୌରା ମୋହଲ୍ଲାର ସଙ୍ଗୀତଜ୍ଞମାନେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଐତିହ୍ୟ ନିଜ ଭିତରେ ବହୁତ ସମୃଦ୍ଧ ! ବନାରସ ଅନେକ କଳାକାର ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦୁନିଆରେ ନିଜର ଛାପ ଛାଡିଛନ୍ତି । ଯଦି ମୁଁ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ନାମ ଯଦି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବି, ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ ଦିନ ଲାଗିପାରେ । ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଏଠାରେ ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖ୍ୟାତିସମ୍ପନ୍ନ ନାମ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ବନାରସର ଏଭଳି ଅନେକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୁରୁଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ସମୟ ବିତାଇବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ କାଶୀ ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପୋର୍ଟାଲ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉ ଅବା ସଂସଦ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ, କାଶୀରେ ଏହା ନୂଆ ଏକ ପରମ୍ପରାର ଆରମ୍ଭ। ଏବେ ଆମେ କାଶୀ ସଂସଦ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିବୁ। କାଶୀର ଇତିହାସ, ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ, ଏହାର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ଏହାର ଖାଦ୍ୟପେୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ବନାରସର ସହରାଞ୍ଚଳ ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ସଂସଦ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାଶୀବାସୀ କାଶୀ ବିଷୟରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଜାଣନ୍ତି ଏବଂ ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ କାଶୀର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଅଟନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ସମସ୍ତେ କାଶୀ ବିଷୟରେ ନିଜର ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ସେଥିପାଇଁ ବୋଧହୁଏ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଠାରେ କିଛି ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଇଚ୍ଛା ଅଛି । ଆରମ୍ଭ କରିବି। ଏବେ ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ସାମିଲ ହେବେ କି? ମୁଁ କ'ଣ କହିବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା ହୁଏତ ଆପଣ ଜାଣିନଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏଥିପାଇଁ ହଁ କହିସାରିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଯେ କୌଣସି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ, ଯେକୌଣସି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀରେ ବିଜ୍ଞ ଗାଇଡର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜ୍ଞାନୀ ହେବା ଉଚିତ୍, ସୂଚନା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଠିକ୍ ହେବା ଉଚିତ୍, ଅସ୍ପଷ୍ଟ ନୁହେଁ । ଏମିତି ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ କେହି କହିବେ ଯେ କାଶୀ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା, ଆଉ କେହି କହିବେ ଯେ ଏହା ୨୫୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେହି କହିବେ ଯେ ଏହା ୩୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା, ଯେତେବେଳେ କି ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ୨୪୦ ବର୍ଷ । ଏହି ଶକ୍ତି କାଶୀରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଆଉ ଆଜିକାଲି ଟୁରିଷ୍ଟ ଗାଇଡ ହେବା ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି, କାରଣ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ସବୁ କିଛି ଜାଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଟୁରିଷ୍ଟ ଗାଇଡଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେୟ ଦେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ତେଣୁ, ସେଥିପାଇଁ ମୋର ଏକ ଇଚ୍ଛା ଅଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଏବେ ଆମେ କାଶୀ ସଂସଦ ଟୁରିଷ୍ଟ ଗାଇଡ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବୁ। ଆପଣ ଜଣେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଲୋକଙ୍କୁ କଥା ବୁଝାନ୍ତି ଏବଂ ପୁରସ୍କାର ଅର୍ଜନ କରନ୍ତୁ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ଏହି ସହରରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶକଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ ହେଉଛି । ମୁଁ ଏହି କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କାରଣ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋର କାଶୀର ନାମ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉ । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯଦି କେହି ପୃଥିବୀର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ଗାଇଡ୍ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି, ତେବେ କାଶୀର ଗାଇଡଙ୍କ ନାମ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ମାନର ସହ ନିଆଯାଉ । ମୁଁ କାଶୀର ସମସ୍ତ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଆମର ବନାରସ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଶିକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇ ରହିଛି। ବନାରସର ଶିକ୍ଷାଗତ ସଫଳତାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆଧାର ହେଉଛି ଏହାର ସର୍ବସମାବେଶୀ ସ୍ବଭାବ। ଦେଶ ବିଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତି। ଆଜି ବି ଅନେକ ଦେଶର ଲୋକ ଏଠାକୁ ସଂସ୍କୃତ ଶିଖିବା ଓ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଜନ କରିବାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟଳ ଆବାସୀୟ (ଆବାସିକ) ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଛୁ। ଏହି ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦ୍ ଘାଟନ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି। ଆମ ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ, ଆମ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା, ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇବେ। ଏହି ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କୋଭିଡ୍-୧୯ରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ନିୟମିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟତୀତ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ସଙ୍ଗୀତ, କଳା, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକ ମଧ୍ୟ ରହିବେ ବୋଲି ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଗରିବ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଓ ସାମଗ୍ରିକ ଶିକ୍ଷାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ସେହିଭଳି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଜରିଆରେ ଆମେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇଛୁ। ଏବେ ଆମ ସ୍କୁଲ ଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। କ୍ଲାସ୍ ସ୍ମାର୍ଟ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ସ୍କୁଲର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ପିଏମ-ଶ୍ରୀ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ସଜ୍ଜିତ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ କାଶୀରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପରେ ମୋତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି । ଏହି ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଜୀବିକା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଗାଁରୁ ଅନ୍ୟ ଗାଁକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ। ସେମାନଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ରଖାଯାଇଛି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ତୁରନ୍ତ ରାଜନୈତିକ ଫାଇଦା ପାଇବାର କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନାହିଁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନାହିଁ, ସେମାନେ କିପରି କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଯେଉଁମାନେ ସବୁବେଳେ ନିର୍ବାଚନରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେକୌଣସି ଉପାୟରେ ଭୋଟ ହାତେଇବାର ଖେଳ ଖେଳୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହି ଟଙ୍କା ନଷ୍ଟ କରୁଛନ୍ତି। ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲେ ଆପଣ ଜାଣିପାରିବେ। ଏହି ପାଣ୍ଠି ସବୁ ରାଜ୍ୟ ପାଖରେ ରହିଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରି ଦେଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ଭୋଟ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ଏହି ପାଣ୍ଠିକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ଏ ନେଇ ଯୋଗୀଙ୍କ ସହ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ସେ ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏପରି ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଆଉ ଶ୍ରମିକ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ମୁଁ ନିକଟରେ ଅଟଳ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର କିଛି ପିଲାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି, ସେମାନେ ଶ୍ରମିକ ପରିବାରର ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ପକ୍କା ଘର ଦେଖିନଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖି ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସେମାନେ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କଥା ହେଉଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସେମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରୁଥିଲେ, ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲେ, ମୁଁ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଖିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲି । ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କାଶୀର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଦେଖିବେ |
ମୋର ପ୍ରିୟ କାଶୀ ବାସିନ୍ଦାମାନେ,
ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏପରି ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ! ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ହର ହର ମହାଦେବ !
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।