Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address while addressing the Lok Sabha in the New Parliament Building
19 SEP 2023 4:26PM by PIB Delhi
Respected Mr Speaker Sir,
This is the inaugural and historic session of the new Parliament building. I extend my heartfelt wishes to all Hon’ble Members of Parliament and to all the citizens of the country.
Respected Mr Speaker Sir,
I express my profound gratitude to you for giving me the opportunity to speak first in the first session of the new House today. I wholeheartedly welcome all Hon’ble Members of Parliament in this new Parliament building. This occasion is unprecedented in many ways. It is the dawn of the ‘Amrit Kaal’ of independence and Bharat is moving forward with new resolutions and shaping its future in this new building. The monumental success of Chandrayaan-3 in the world of science fills every citizen with pride. The extraordinary hosting of the G20 under Bharat’s presidency is an opportunity that will bring desired influence on the world stage. In this light, today marks the auspicious beginning of modern Bharat and our ancient democracy in the new Parliament building. It is a delightful coincidence that it falls on the auspicious day of Ganesh Chaturthi. Lord Ganesha is the deity of auspiciousness and success. Ganesha is also the god of wisdom and knowledge. On this sacred day, our inauguration is a journey from resolution to accomplishment with determination and newfound confidence.
As we move forward with new resolutions in the ‘Amrit Kaal’ of independence, it is natural to remember Lokmanya Tilak, especially on the occasion of Ganesh Chaturthi. During the freedom struggle, Lokmanya Tilak ji established the Ganesh festival as a means to awaken the spirit of self-rule throughout the nation. Lokmanya Tilak ji infused the concept of independent Bharat into the Ganesh festival, and today, on Ganesh Chaturthi, we continue to move forward with his inspiration. I extend my heartfelt congratulations to all the citizens on this occasion once again.
Respected Mr Speaker Sir,
Today is also the festival of Samvatsari, which in itself is a remarkable tradition. This day is also considered a day of forgiveness. It is a day to say ‘michhami dukkadam’ when we express forgiveness from the heart to anyone we may have knowingly or unknowingly hurt through our actions, words, and intentions. I, too, offer my sincere ‘michhami dukkadam’ to all of you, to all the members of Parliament, and to all the citizens from my heart. As we embark on a new beginning today, we must leave behind the bitterness of the past and move ahead. With a spirit of unity, our conduct and our speech, our resolutions should serve as an inspiration for the nation and every citizen. We should make every effort to fulfil this responsibility with full dedication.
Respected Mr Speaker Sir,
This building is new, everything here is new, all the arrangements are new, and all the colleagues are in new attire. Everything is new, but amidst all this, there is also a symbol of a great legacy that connects the past and the present. It's not something new; it's old. It bears witness to the first rays of freedom which are present among us even now. It connects us to our rich history. And as we enter the new Parliament, it bears witness to the first rays of freedom, which will inspire future generations. It is the sacred Sengol which was first received by Pandit Nehru, the country’s first Prime Minister. With this Sengol, Pandit Nehru performed the ritual and initiated the celebration of independence. Therefore, this very significant past is connected with this Sengol. It is also a symbol of Tamil Nadu's great tradition, as well as symbolizing the unity of the nation. And today, the Sengol which adorned the hands of Pandit Nehru becomes the source of inspiration for all of us, Hon’ble Members of Parliament. What greater pride can there be than this?
Respected Mr Speaker Sir,
The grandeur of the new Parliament building also symbolizes the glory of modern Bharat. Our labourers, engineers and workers have put their sweat into this, and even during the Corona pandemic, they worked tirelessly. When the construction was going on, I often had the opportunity to meet these workers, especially regarding their health. Even during such challenging times, they fulfilled this grand dream. Today, I would like all of us to express our heartfelt gratitude to those labourers, workers, and engineers, because their contribution is going to be an inspiration for the generations to come. More than 30,000 workers have worked tirelessly and sweated to raise this magnificent structure, and this is going to be a tremendous contribution for many generations to come.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
While paying my respects to those workers, I would also like to tell you that a new tradition has begun, and I am extremely delighted about it. A digital book has been kept in this House. This digital book contains complete profiles of all those workers so that the future generations will know which worker from which part of Bharat came and how their sweat contributed to this magnificent structure. This is a new beginning, an auspicious start, and a proud moment for all of us. On this occasion, I salute these workers on behalf of the 1.4 billion citizens and on behalf of the great tradition of democracy.
Respected Mr Speaker Sir,
It is often quoted in our country: ‘यद भावं तद भवति’ which means our intentions shape our actions. So, as our intentions are, so are the outcomes. We have entered the new Parliament with new intentions, and I have full confidence that the same intentions within us will continue to shape us naturally. The building has changed, and I would like to see our expressions change as well. Our feelings should also change.
Parliament is the highest institution of national service. It has been created not for the welfare of political parties but solely for the welfare of the nation, as our Constitution makers envisioned. In the new building, we all must lay emphasis on our words, thoughts and conduct in the spirit of the Constitution. Mr Speaker Sir, you said in both clear and veiled manner both yesterday and today regarding the behaviour of the MPs. I assure you that we will make every effort to live up to your expectations as the leaders of this House. We will follow discipline as the nation is watching us. We look forward to your direction.
But Hon’ble Mr Speaker Sir,
The elections are still far away, and the time we have left in this Parliament will determine who is entitled to sit in the treasury benches and the opposition benches according to our behaviour. The behaviour will decide who will sit in the treasury benches and who will sit in the opposition benches. The country will see this difference in the coming months. And I believe that the behaviour of (the political parties) will be judged by the country.
Respected Mr Speaker Sir,
In our scriptures, it is said, ‘संमिच, सब्रता, रुतबा बाचंम बदत’ meaning that we all should come together and engage in meaningful and productive dialogue with a shared resolve. Here, our thoughts may differ, our discussions may vary, but our resolutions are always united. Therefore, we should continue to make every effort to maintain this unity.
Respected Mr Speaker Sir,
Our Parliament has worked with this very spirit on all significant occasions related to the nation's welfare. No one belongs to any particular group; everyone works for the nation. I hope that with this new beginning and in this environment, we will strengthen this sentiment as much as possible and provide inspiration to the generations to come. We should all respect the parliamentary traditions and strive to meet Mr Speaker's expectations.
Respected Mr Speaker Sir,
In a democracy, politics, policies, and power are important means to bring about effective change in society. Whether it's in space or sports, start-ups or self-help groups, the world is witnessing the strength of Indian women in every field. The G20 presidency and discussion on women-led development is being welcomed and acknowledged worldwide. The world acknowledges that mere talking about women's development is not enough. If we want to achieve new milestones in the journey of human development and reach new destinations in the nation's development journey, then it is necessary that we embrace women-led development. The world has accepted Bharat’s perspective in the G20.
Each of our plans for women's empowerment has taken meaningful steps towards women's leadership. Keeping financial inclusion in mind, we started the Jan Dhan Yojana, and more than the maximum beneficiaries among 50 crore are women account holders. This is a significant change and a new belief in itself. When the Mudra Yojana was launched, the country could take pride in the fact that loans without any bank guarantee of up to 10 lakh rupees were provided, and the majority of the beneficiaries were women. The entire nation witnessed a flourishing environment of women entrepreneurs. The Pradhan Mantri Awas Yojana also saw maximum registration of property papers in women, making them property owners.
Respected Mr Speaker Sir,
In the development journey of every nation, there come moments when it can proudly say that today we have created a new history.
And respected Mr Speaker Sir,
In the inaugural speech of the first session of the new House, I am saying with great confidence and pride that this moment today, this day of Samvatsari, Ganesh Chaturthi, is a time to make history. This moment is a moment of pride for all of us. There have been many discussions and debates on women's reservation for many years. There have been several attempts in Parliament regarding women's reservation. A bill related to it was first introduced in 1996. During Atal ji's tenure, the Women's Reservation Bill was presented multiple times, but we couldn't gather the numbers to pass it, and as a result, that dream remained unfulfilled. Perhaps God has chosen me for the noble task of giving rights to women, harnessing the power of women.
Once again, our government has taken a step in this direction. Just yesterday, the bill regarding women's reservation was approved in the Cabinet. That's why today, September 19th, is about to attain immortality in history. At a time when women are rapidly progressing and taking leadership roles in every sector, it is crucial that our mothers, sisters, our women power contribute the utmost in policy formulation and policy-making. They should not just contribute, but also play significant roles.
Today, on this historic occasion, as the first order of business in the new Parliament building, we have called for a new era of change in the country and opened new doors of entry for the women power of the nation. Let all the MPs open new doors. Commencing with this crucial decision, our government, while advancing its commitment to women-led development, is presenting a major constitutional amendment bill today. The objective of this bill is to expand women's participation in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies. Through the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, our democracy will become stronger and more robust.
I extend my heartfelt congratulations to the mothers, sisters, and daughters of our country for the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. I assure all mothers, sisters, and daughters that we are committed to making this bill into law. I earnestly request all my colleagues in the House that as we embark on this auspicious beginning, this sacred initiative, when this bill becomes law, its strength will multiply manifold. Therefore, I express my gratitude to all Hon’ble members of both the Houses for helping the passage of this bill unanimously. Thank you very much for giving me the opportunity to express my sentiments in the first session of this new House.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা সংসদকী শঙলেন্দা লোক সভাদা ৱা ঙাংবগী মপুংফাবা ৱারোল
19 SEP 2023 4:26PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
মসি অনৌবা সংসদকী শেঙলেন্দা অহানবা ওইনা পাংথোকপা পুৱারি ওইরবা অহানবা মীফম্নি। ঐনা ইকায়খুম্নরবা এম.পিশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
ঙসি, অহানবা নুমিৎকী অহানবা সেসন্দা, অনৌবা হাওসতা ৱা ঙাংনবা খুদোংচাবা ঐঙোন্দা পীবগীদমক ঐনা অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অনৌবা সংসদকী শঙলেন অসিদা ঐনা ইকায়খুম্নরবা এম.পিশিং তরাম্না ওকচরি। অমৃত কাল হৌরকপদা, অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা হোঙজিন্দুনা তুংগী ৱারেপ অমা লৌদুনা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি।
সাইন্সকী তাইবংদা চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকপা অসিনা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক চাউথোকচবা পোকহল্লে। ভারতনা চিয়ারমেন ওইদুনা পাংথোকখিবা জি-২০ মীফম্না মালেমদা ইথিল পীবা মাইপাকপশিং ফংবা ঙম্নবা ভারতকী খুদোংচাবা অমা ওইরে। ঙসি অনৌবা ভারতকী খুদম অমা অমসুং ঐখোয়গী অরিবা গনতন্ত্রগী খুদম অমা ওইরিবা অনৌবা সংসদ হাওস শঙ্গারে। নুমিৎ অসি শেংলবা গণেস চতুর্থী নুমিৎতা থোকপা অসি য়াম্না হরাওই। ভাগবান গনেস অসি নুংঙাই-য়াইফবা, অশেংবা, মরম চাবা অমসুং লৌশিংগী ঈশ্বর অমনি। হৌজিক অসি ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা অনৌবা খোঙচৎ হৌবা মতমনি।
অজাদি কা অমৃত কাল অসিদা, অনৌবা ৱারেপশিংগা লোয়ননা ঐখোয় মাংলোমদা চঙশিল্লি, ঙসি গণেস চতুর্থীগী কুহ্মৈ লাকপদা, লোকমন্য তিলক নিংশিংবা তঙাইফদে। নিংতম ইহৌদা, লোকমন্য তিলক জিনা গণেস উৎসব অসি মীয়ামগী গণেস উৎসব অমা ওইহনখি অমসুং মসি লৈবাক শীনবা থুংনা শ্বরাজগী খোল্লাউ লাউনবা পাম্বৈ অমা ওইহনখি। লোকমন্য তিলক জিনা গণেস উৎসবকী খুৎথাংদা শ্বরাজগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহনখি। গণেস চতুর্থীগী কুহ্মৈ অসিদা, লোকমন্য তিলক জিনা নিংতম্বা ভারতকী শ্বরাজগী মরমদা ৱা ঙাংখি। শেংলবা গণেস চতুর্থীগী নুমিৎ অসিদা মহাক্কী ইথিলগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি। থৌরম অসিদা লৈবাক অসিগী মীয়াম ঐনা অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
ঙসি অসি ঙাকপীবগী কুহ্মৈ অমা, সাম্বাতসারি পর্ব নুমিৎনি। কনাগুম্বা অমা অতম্ননা নত্ত্রগা খঙদনা থম্মোয় কায়হনখিবগী ঙাকপীনবা হায়জবা নুমিৎ অমনি। কুহ্মৈ অসিগী ৱাখল্লোন্দা হৌখ্রবা য়ানদবা খুদিংমক কাউথোক্নরগা মাঙলোমদা চঙশিনবা মতম ওইরে। ঙসিদগী ঐখোয় অনৌবা অমা হৌরে, ঐখোয়না হৌখ্রবা মতমগী য়ানদবশিং কাউথোক্নদুনা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। এম.পিশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা লানখিবশিং ঙাকপীনবা ঐনা হায়জরি। মফম অসিদগী ঐখোয়না পাংথোকপা থবকশিং, ঐখোয়গী ৱাহৈশিং, ঐখোয়গী ৱারেপশিং লৈবাক অসিগী মীয়ামগী ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইগদবনি অমসুং মসিগী থৌদাং অসি ঐখোয়না পাংথোক্কদবনি। কনাগুম্বা অমনা মহাক্কী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পাংথোক্কদবনি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
শঙলেন অসি অনৌবনি, মফম অসিদা লৈরিবা খুদিংমক অনৌবা ঙাক্তনি, অদোমগী মরুপশিংনা অদোমদা অনৌবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা য়েংলি। খুদিংমক অনৌবা ওইরবসু, মফম অসিদা ঙরাং অমসুং ঙসি শম্নহনবা অচৌবা হেরিতেচগী খুদম অমা লৈরি, মসি অনৌবা নত্তে, মসি অরিবনি। ঙসি ফাওবা ঐখোয়গী মরক্তা য়াওরিবা নিংতম্বগী অহানবা মঙাল অদু মহাক মশামক উখি। শঙলেন অসিগা ঐখোয়গী পুৱারিগা শম্নহল্লে অমসুং ঙসি ঐখোয়না অনৌবা হাওসতা চংবা মতমদা, পর্লিয়ামেন্তরি দেমোক্রেসি অনৌবা হাওস অসিনা উরে, মফম অসিদগী ফংখিবা নিংতম্বগী অহানবা মঙাল অদুনা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীরগনি। অরিবা অমসুং অনৌবগী মরক্তা মরী অমা ওইনা শেংলবা শেঙ্গোল লৈরে অমসুং নিংতম্বগী অহানবা মঙালগী শাখি অমা ওইরে। মসিগী শেংলবা শেঙ্গোল অসি ভারতকী অহানবা প্রধান মন্ত্রী পন্দিৎ জৱাহরলাল নেহরুনা শোকখি। পন্দিৎ নেহরুগী খুৎনা পুজা পাংথোক্তুনা নিংতম্বগী কুহ্মৈ হৌখি। মরম অদুনা শেঙ্গোলনা ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগী মরুওইবা শরুক অমগা শম্নহল্লে। মসিনা তামিল নাদুগী চৎনবীগী খুদম অমা ওইবতা নত্তনা, মসি লৈবাক অসিগী অপুনবগী খুদম অমসু ওইরি। পন্দিৎ নেহরুগী খুৎনা পায়খিবা শেংলবা শেঙ্গোল অসি ঙসি ফাওবা ঐখোয় এম.পিশিংগী ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
অনৌবা শঙলেনগী ফজবা অসিনা অমৃত কালগী মগুন হাপ্লে। লাইচৎ মনুংদা ফাওবা ঐখোয়গী শিন্মীশিং অমসুং ঐখোয়গী ইঞ্জিনিয়ারশিং থবক কন্না শুখি। ঐনা শিন্মীশিংগা কয়ারক উনখি অমসুং ঐনা মরুওইনা মখোয়গী হকশেলগী ফিবম য়েংশিন্নবা মখোয়গা উনখি। ঙসি ঐনা থম্মোয় শেংনা ঐখোয়গী শিন্মীশিং অমসুং ঐখোয়গী ইঞ্জিনিয়ারশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়গী থবকশিংনা মরম ওইদুনা তুংগী মীরোলশিং ইথিল পীগনি। অচৌবা শঙলেন অসি শাবদা শিন্মী লিশিং ৩০ হেন্না শীজিন্নখি অমসুং মসি মীরোল কয়াগীদমক অচৌবা কৎথোকপা অমা ওইরগনি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
ঐনা শিন্মীশিং ইকায়খুম্নবা উৎচরি অমসুং অনৌবা চৎনবী অমা হৌবদা ঐ য়াম্না হরাওই। হাওস অসিদা দিজিতেল বুক অমা থম্লে। ভারতকী কাচিন-কোয়াদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক অমসুং তুংগী মীরোলশিংনা অচৌবা শঙলেন অসিদা শাবদা শরুক য়াখিবা শিন্মীশিংগী মরমদা অকুপ্পা মরোলশিং খঙনবা দিজিতেল বুক অসিদা অকুপ্পা মরোলশিং য়াওরে। মসি অনৌবা অহৌবা অমনি, অশেংবা অহৌবা অমনি অমসুং ঐখোয় খুদিংমক্কী চাউথোকচনিঙাই ওইবা অহৌবনি। থৌরম অসিদা, নাগরিক করোর ১৪০গী মহুৎশীন্দুনা, হায়রিবা শিন্মীশিং অদু ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
ঐখোয়না হায়নবা লৈ ‘য়াদ ভাবম তাদ ভাবতি’, হায়বদি ঐখোয়গী ৱাখল মতুংইন্না থবকশিং পাংথোকই, ‘য়াদ ভাবম তাদ ভাবতি’ হায়বদি ঐখোয়দা চঙলকপা ৱাখল অদুনা ঐখোয়গী থবক তৌনবা ৱাখল ওই। শঙলেন হোংলে, ৱাখলশু হোংবা ঐনা পাম্মী। লৈবাক অসি সেবা তৌনবা সংসদনা মরুওইবা মফম্নি। হাওস অসি রাজনিতি দল অমতগী কান্নবা ফংনবা নত্তে, মসি লৈবাক অসি চাউখৎনবনি। ঐখোয়গী ৱাহৈশিং, ৱাখলশিং অমসুং থবকশিংনা ঐখোয়না সংবিধানগী থৌনা য়োকখৎকদবনি। মেম্বর খুদিংমক্না হাওসকী অনিংবশিং ফংনবা থবক তৌগদবনি অমসুং মসি স্পিকরনা লমজিংবীগদবনি।
অদুবু ইকায়খুম্নরবা স্পিকর,
মীখলগী মতম য়াম্না ৱাৎলি অমসুং মসিগী সংসদ অসিদা ঐখোয়গী মতম মরাংকাইনা লৈরি, মফম অসিদা লৈরিবা লমচৎ-শাজৎনবা কনানা মফম অসিদা ফমগনি, কনানা মফম অদুদা ফমগনি হায়বা লেপকনি। মফম অসিদা ফম্বা পাম্বা মীওইশিংগী লমচৎ করি ওইগনি অমসুং তুংদা লাক্কদবশিংগী লমচৎ-শাজৎশিংদা ঐনা মপুংফানা থাজবা থম্লি। লাক্লিবা থা খরদা লৈবাক অসিনা খেন্নবশিং উবা ফংলগনি অমসুং মখোয়গী লমচৎ-শাজৎ খঙলগনি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
বেদাদা হায়নবা অমা লৈ, ‘সামিচ, সাব্রাতা, রুতবা বাচাম বাদাত’ মসিনা হায়রি ঐখোয় অমতা ওইরসি, মান্নবা ৱারেপ অমা লৌরসি অমসু কান্নবা ৱারি শানরসি। মফম অসিদা ঐখোয়গী ৱাখলশিং তোঙানবা য়াই, ৱারি শানরিবা অসি তোঙানবা য়াই অদুবু ঐখোয়গী ৱারেপশিংদি অপুনবা ওইনা লৈরি। মরম অদুনা ঐখোয়গী থবকশিং মখা তানা অপুনবা অসিগীদমক পাংথোক্কদবনি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
লৈবাক্কী য়াইফনবা ৱাখল্লোন্দা ঐখোয়গী সংসদ থবক তৌরে। মীওই খুদিংমক লৈবাক্কীদমক থবক তৌরি। নৌনা হৌরিবা অসিগা লোয়ননা, ৱারি শানবদা অমসুং সংসদ অসিদা মরৈ য়েৎনবদা, ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা, ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিং হেন্না ইথিল পীগনি। অপুনবগী পান্দমশিং ফংনবা থবক তৌগদবনি। ঐখোয় খুদিংমক সংসদকী চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্না চৎকদবনি। স্পিকরগী অনিংবশিং থুংনবা ঐখোয় শোইদনা হোৎনগদবনি।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা, রাজনিতি, থৌশিল অমসুং শক্তি শীজিন্নবা হায়বসি খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্নবা অফবা পাম্বৈ অমা ওইরি। স্পেস নত্ত্রগা শান্নবা, স্তার্দঅপশিং নত্ত্রগা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা হিরম খুদিংমক্তা মালেম্না ভারত নুপীশিংগী থৌনা উরে। জি-২০ মীফম মনুংদা নুপীনা লমজিংবা চাউখৎপগী ৱাখল্লোন মালেম্না য়ানখ্রে। মাইকৈ অসিদা সরকারনা থাংজিনবা খোঙথাংশিং অফবা ওইগনি। জন ধন স্কিমগী কান্নবা ফংলবা মীওই করোর ৫০গী মনুংদা অয়াম্বনা নুপীশিংনি। মুদ্রা য়োজনা, পি.এম অৱাস য়োজনা স্কিমশিংনা নুপীশিংদা কান্নবশিং ফংহল্লে।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
লৈবাক খুদিংমক্কী চাউখৎপগী খোঙচৎতা অসিগুম্বা মাইপাকপা অসি লাকই, ঙসি ঐখোয়না অনৌবা পুৱারি অমা শেম্লে। অসিগুম্বা তাঞ্জা খর পুন্সিদা ফংলে।
ইকায়খুম্নরবা চিয়ার্মেন,
ঙসিগী থৌরম অসি ভারতকী পুৱারি ইবদা চাউখৎপগী খোঙচৎতা য়াওরগনি। নুপীশিংগী সিত খাকপগী মতাংদা অহানবা বিল অহানবা ওইনা ১৯৯৬তা পুথোকখি। বিল অসি অতল জিগী মতমদা হাওসতা কয়ারক পুথোকখি অদুবু নুপীশিংগী মঙলান মঙফাওন্নবা দরকার ওইবা মশিং ফংখিদে। মসিগী থবক অসি পাংথোক্নবা ঈশ্বরনা ঐ খল্লে হায়না ঐনা থাজৈ। রিজার্বেসন ওফ ৱুমেন ইন পর্লিয়ামেন্ত বিল অয়াবা পীনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌরে। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ সেপ্তেম্বর ১৯,২০২৩ অসি ভারতকী পুৱারিদা মুৎপা নাইদনা লৈহৌরগনি। লৈবাক্কী থবক-থৌরমশিংদা মখোয়গী থবক হেনগৎহন্নবা থৌশিল শেম্বগী থবকশিংদা নুপীশিং হেন্না শরুক য়াহনবা দরকার ওইরে। পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসিদা নুপীশিংদা খুদোংচাবশিং পীনবা মেম্বরশিংনা থোং হাংদোক্কদবনি।
নুপীনা মাংজিল থাবা চাউখৎপগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা, ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা অচৌবা সংবিধানগী এমেন্দমেন্ত বিল অমা পুথোক্লি। বিল অসিনা লোক সভা অমসুং বিধান সভাশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহল্লগনি। নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়মনা মখা তানা ঐখোয়গী গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়মগীদমক ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং ঐনা থাগৎচরি। হাওস অসি ফজনা থবক হৌনবা ঐনা মরুপশিংদা হায়জরি, করিগুম্বা বিল অসিনা লো ওইরক্লবদি মসিগী শক্তি কয়া লৈগনি। মরম অদুনা অমতা ওইনা বিল অসি পাস তৌনবা ঐনা হাওস অনিমক্তা হায়জরি।
নারীশক্তি বন্দন এক্তগীদমক লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ঐখোয়না শোইদনা বিল অসি আইন ওন্থোক্কনি হায়না লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা ঐনা থাজবা পীরি। হাওস অনিমক্কী এম.পিশিংদা ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি অমসুং বিল অসি অমতা ওইনা পাস তৌনবা হায়জরি। অনৌবা হাওস অসিগী অহানবা মীফমদা ঐগী ৱাখল্লোন খর ফোঙদোক্নবা অদোম্না খুদোংচাবা অমা পীরে। অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।