ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ଲୋକସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 SEP 2023 4:26PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମାନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଏହା ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର ଉଦଘାଟନୀ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଅଧିବେଶନ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସମ୍ମାନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଆଜି ନୂତନ ଗୃହର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ମୋତେ ପ୍ରଥମେ କହିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଏହି ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଏହି ଅବସର ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ର ପ୍ରଭାତ ଏବଂ ଭାରତ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ ଭବନରେ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରୁଛି। ବିଜ୍ଞାନ ଜଗତରେ ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ- ୩ର ସ୍ମାରକୀ ସଫଳତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଗର୍ବରେ ଭରିଦିଏ। ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜି-୨୦ ର ଅସାଧାରଣ ଆୟୋଜନ ଏକ ସୁଯୋଗ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆକାଂକ୍ଷିତ ପ୍ରଭାବ ଆଣିବ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ଆଜି ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଏବଂ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶୁଭ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଏହା ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ସଂଯୋଗ ଯେ ଏହା ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀର ଶୁଭ ଦିନରେ ପଡିଛି। ଭଗବାନ ଗଣେଶ ହେଉଛନ୍ତି ମଙ୍ଗଳ ଏବଂ ସଫଳତାର ଦେବତା। ଗଣେଶ ମଧ୍ୟ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିର ଦେବତା। ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ, ଆମର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି ସଂକଳ୍ପରୁ ସିଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଯାତ୍ରା, ଯାହା ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ହୋଇଥାଏ।
ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ , ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ, ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀରେ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଳକଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ, ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଳକ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱରାଜର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଳକ ଗଣେଶ ଉତ୍ସବରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଧାରଣା ପ୍ରବେଶ କରାଇଥିଲେ, ଏବଂ ଆଜି, ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀରେ, ଆମେ ତାଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମ୍ବତ୍ସରୀର ପର୍ବ, ଯାହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରମ୍ପରା। ଏହି ଦିନକୁ କ୍ଷମାର ଦିନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଏହା ଏକ ଦିବସ ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ, ଶବ୍ଦ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଜାଣତରେ କିମ୍ବା ଅଜାଣତରେ ଯଦି ଯାହାକୁ ଆଘାତ ଦେଇଥାଉ, ହୃଦୟରୁ କ୍ଷମା ପ୍ରର୍ଥନା କରୁ, ସେତେବେଳେ 'ମିଚ୍ଛାମି ଦୁଃଖଦ୍ଦମ୍' କହିଥାଉ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ସଂସଦର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏବଂ ହୃଦୟରୁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ 'ମିଚ୍ଛାମି ଦୁଃଖଦ୍ଦମ୍' ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଆଜି ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମୟରେ, ଆମକୁ ଅତୀତର ତିକ୍ତତାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଏକତାର ଭାବନା ​​ସହିତ, ଆମର ଆଚରଣ ଏବଂ ଆମର ଭାଷଣ ସହିତ, ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଦେଶ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଏହି ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣର ସହିତ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ।
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଏହି କୋଠା ନୂଆ, ଏଠାରେ ସବୁକିଛି ନୂଆ, ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୂତନ, ଏବଂ ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ ନୂତନ ପୋଷାକରେ ଅଛନ୍ତି। ସବୁକିଛି ନୂଆ, କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ, ଏକ ମହାନ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ଅତୀତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ସଂଯୋଗ କରେ। ଏହା କିଛି ନୂଆ ନୁହେଁ; ଏହା ପୁରୁଣା। ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରଥମ କିରଣର ସାକ୍ଷୀ ଅଟେ ଯାହା ଏବେ ମଧ୍ୟ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ। ଏହା ଆମକୁ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ସହିତ ଯୋଡେ। ଏବଂ ଆମେ ନୂତନ ସଂସଦରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ସମୟରେ, ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରଥମ କିରଣର ସାକ୍ଷୀ ଅଟେ, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। ଏହା ହେଉଛି ପବିତ୍ର ସେଙ୍ଗୋଲ, ଯାହାକୁ ପ୍ରଥମେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ସେଙ୍ଗୋଲ ସହିତ, ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଉତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ତେଣୁ, ଏହି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅତୀତ ଏହି ସେଙ୍ଗୋଲ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହା ତାମିଲନାଡୁର ମହାନ ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତୀକ ହେବା ସହିତ, ଜାତିର ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ। ଏବଂ ଆଜି, ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କ ହାତରେ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଥିବା ସେଙ୍ଗୋଲ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ମାନନୀୟ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି। ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଗର୍ବ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ?
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର ମହିମା ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଗୌରବର ପ୍ରତୀକ। ଆମର ଶ୍ରମିକ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ କର୍ମୀମାନେ ଏଥିରେ ନିଜର ଝାଳ ବୁହାଇଛନ୍ତି, ଏବଂ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁଥିଲା, ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଏହି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି, ବିଶେଷ କରି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲି। ଏତେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ସେମାନେ ଏହି ମହାନ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିଥିଲେ। ଆଜି, ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ଶ୍ରମିକ, କର୍ମୀ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ହୃଦୟର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ହେବ। ଏହି ଚମତ୍କାର ଢାଞ୍ଚାକୁ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ୩୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଝାଳ ବୁହାଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ଆଗାମୀ ଅନେକ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଅବଦାନ ହେବ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ସେହି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ। ଏହି ଗୃହରେ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପୁସ୍ତକ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ଡିଜିଟାଲ ପୁସ୍ତକରେ ସେହି ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ରହିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ଭାରତର କେଉଁ ଅଂଶରୁ କେଉଁ ଶ୍ରମିକ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଝାଳ ଏହି ଚମତ୍କାର ଢାଞ୍ଚାରେ କିପରି ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲା। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ, ଏକ ଶୁଭ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ୧.୪ ବିଲିୟନ ନାଗରିକଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମହାନ ପରମ୍ପରା ପକ୍ଷରୁ ଏହି କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟତଃ ଏହା କୁହାଯାଇଥାଏ : ‘ୟଦ ଭାବଂ ତଦ ଭବତି’ , ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆକାର ଦିଏ। ତେଣୁ, ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଯେପରି, ସେହିପରି ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ। ଆମେ ନୂତନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ନୂତନ ସଂସଦରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛୁ, ଏବଂ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆମ ଭିତରେ ସମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆମକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଆକାର ଦେବ। କୋଠା ବଦଳିଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଆମର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ଚାହେଁ। ଆମର ଭାବନା ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଉଚିତ।
ସଂସଦ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ସେବାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ। ଏହା ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ କେବଳ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯେପରି ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାମାନେ କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ। ନୂତନ କୋଠାରେ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜୋର ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମର କଥା, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଚରଣ ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମା ​​ଅନୁଯାୟୀ ହେବ। ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ, ଗତକାଲି ଏବଂ ଆଜି, ଆପଣ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ଆଚରଣ ବିଷୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ କହିଥିଲେ। ମୁଁ ଏହି ଗୃହର ନେତା ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ। ଆମେ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଳନ କରିବୁ କାରଣ ଦେଶ ଆମକୁ ଦେଖୁଛି। ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ।
କିନ୍ତୁ ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ନିର୍ବାଚନ ଏବେ ବି ବହୁତ ଦୂରରେ ଅଛି, ଏବଂ ଏହି ସଂସଦରେ ଆମ ପାଖରେ ଯେଉଁ ସମୟ ବାକି ଅଛି ତାହା ଆମର ଆଚରଣ ଅନୁସାରେ କିଏ ଟ୍ରେଜେରୀ ବେଞ୍ଚ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ବେଞ୍ଚରେ ବସିବା ପାଇଁ ହକଦାର ତାହା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବ। ଆଚରଣ ହିଁ ସ୍ଥିର କରିବ ଯେ କିଏ ଟ୍ରେଜେରୀ ବେଞ୍ଚରେ ବସିବ ଏବଂ କିଏ ବିରୋଧୀ ବେଞ୍ଚରେ ବସିବ। ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶ ଏହି ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖିବ। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ (ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ)ଙ୍କ ଆଚରଣ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ବିଚାର କରାଯିବ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି, ’ସଂମିଚ, ସବରତା, ଋତୱା ବାଚମଂ ବଦତ୍’ ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏକ ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ। ଏଠାରେ, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, ଆମର ଆଲୋଚନା ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ସର୍ବଦା ଏକତାପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେଣୁ, ଏହି ଏକତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଆମର ସଂସଦ ରାଷ୍ଟ୍ର କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ଏହି ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। କେହି କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀର ନୁହଁନ୍ତି; ସମସ୍ତେ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତି। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏହି ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ସହିତ ଏବଂ ଏହି ପରିବେଶରେ, ଆମେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଏହି ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବୁ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବୁ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ସଂସଦୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ।
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ, ରାଜନୀତି, ନୀତି ଏବଂ କ୍ଷମତା ସମାଜରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ। ମହାକାଶ ହେଉ କି କ୍ରୀଡ଼ା, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ କିମ୍ବା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି। ଜି -୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏବଂ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ କେବଳ ମହିଳା ବିକାଶ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଯଦି ଆମେ ମାନବ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବାକୁ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ଆମେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ବିଶ୍ୱ ଜି୨୦ ରେ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱ ଦିଗରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ମନରେ ରଖି, ଆମେ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏବଂ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲାଭାର୍ଥୀ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ଆକାଉଣ୍ଟଧାରୀ। ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ। ଯେତେବେଳେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଦେଶ ଏହି କଥାରେ ଗର୍ବ କରିପାରିବ ଯେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ହିତାଧିକାରୀ ମହିଳା ଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରିବେଶ ଦେଖିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି କାଗଜପତ୍ରର ସର୍ବାଧିକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତିର ମାଲିକ କରିଥିଲା।
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ, ଏପରି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆସେ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବ ଯେ ଆଜି ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ।
ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ନୂତନ ଗୃହର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନର ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଆଜିର ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ସାମ୍ୱତ୍ସରୀର ଏହି ଦିନ, ଗଣେଶ ଚତୁର୍ଥୀ, ଇତିହାସ ରଚିବାର ସମୟ। ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିତର୍କ ଚାଲିଛି। ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂସଦରେ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ବିଲ୍ ପ୍ରଥମେ ୧୯୯୬ ମସିହାରେ ଆଗତ ହୋଇଥିଲା। ଅଟଳଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ବିଲ୍ ଅନେକ ଥର ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହାକୁ ପାସ୍ କରିବା ପାଇଁ ସଂଖ୍ୟା ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିଲୁ ନାହିଁ, ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସେହି ସ୍ୱପ୍ନ ଅପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଗଲା। ହୁଏତ ଭଗବାନ ମୋତେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଦେବା, ମହିଳା ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବାଛିଛନ୍ତି।
ପୁଣି ଥରେ, ଆମ ସରକାର ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଗତକାଲି, ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ପର୍କିତ ବିଲ୍ କ୍ୟାବିନେଟରେ ମଞ୍ଜୁରୀ ପାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୯ ତାରିଖ, ଇତିହାସରେ ଅମରତ୍ୱ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆମର ମା, ଭଉଣୀମାନେ, ଆମର ମହିଳା ଶକ୍ତି ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅବଦାନ ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେମାନେ କେବଳ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ।
ଆଜି, ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ, ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଥମ କ୍ରମ ଭାବରେ, ଆମେ ଦେଶରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଦେଶର ମହିଳା ଶକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରବେଶର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛୁ। ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରି, ଆମ ସରକାର, ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ, ଆଜି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଏହି ବିଲ୍‌ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା। ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆହୁରି ମଜବୁତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ ​​ହେବ।
ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ପାଇଁ ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଏହି ବିଲ୍‌କୁ ଆଇନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ମୁଁ ଗୃହରେ ମୋର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଶୁଭ ଆରମ୍ଭ, ଏହି ପବିତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରୁ, ଯେତେବେଳେ ଏହି ବିଲ୍‌ ଆଇନରେ ପରିଣତ ହେବ, ଏହାର ଶକ୍ତି ବହୁ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଉଭୟ ଗୃହର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଏହି ବିଲ୍‌କୁ ପାସ୍ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଏହି ନୂତନ ଗୃହର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ମୋର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address while addressing the Lok Sabha in the New Parliament Building
19 SEP 2023 4:26PM by PIB Delhi
Respected Mr Speaker Sir,
This is the inaugural and historic session of the new Parliament building. I extend my heartfelt wishes to all Hon’ble Members of Parliament and to all the citizens of the country.
Respected Mr Speaker Sir,
I express my profound gratitude to you for giving me the opportunity to speak first in the first session of the new House today. I wholeheartedly welcome all Hon’ble Members of Parliament in this new Parliament building. This occasion is unprecedented in many ways. It is the dawn of the ‘Amrit Kaal’ of independence and Bharat is moving forward with new resolutions and shaping its future in this new building. The monumental success of Chandrayaan-3 in the world of science fills every citizen with pride. The extraordinary hosting of the G20 under Bharat’s presidency is an opportunity that will bring desired influence on the world stage. In this light, today marks the auspicious beginning of modern Bharat and our ancient democracy in the new Parliament building. It is a delightful coincidence that it falls on the auspicious day of Ganesh Chaturthi. Lord Ganesha is the deity of auspiciousness and success. Ganesha is also the god of wisdom and knowledge. On this sacred day, our inauguration is a journey from resolution to accomplishment with determination and newfound confidence.
As we move forward with new resolutions in the ‘Amrit Kaal’ of independence, it is natural to remember Lokmanya Tilak, especially on the occasion of Ganesh Chaturthi. During the freedom struggle, Lokmanya Tilak ji established the Ganesh festival as a means to awaken the spirit of self-rule throughout the nation. Lokmanya Tilak ji infused the concept of independent Bharat into the Ganesh festival, and today, on Ganesh Chaturthi, we continue to move forward with his inspiration. I extend my heartfelt congratulations to all the citizens on this occasion once again.
Respected Mr Speaker Sir,
Today is also the festival of Samvatsari, which in itself is a remarkable tradition. This day is also considered a day of forgiveness. It is a day to say ‘michhami dukkadam’ when we express forgiveness from the heart to anyone we may have knowingly or unknowingly hurt through our actions, words, and intentions. I, too, offer my sincere ‘michhami dukkadam’ to all of you, to all the members of Parliament, and to all the citizens from my heart. As we embark on a new beginning today, we must leave behind the bitterness of the past and move ahead. With a spirit of unity, our conduct and our speech, our resolutions should serve as an inspiration for the nation and every citizen. We should make every effort to fulfil this responsibility with full dedication.
Respected Mr Speaker Sir,
This building is new, everything here is new, all the arrangements are new, and all the colleagues are in new attire. Everything is new, but amidst all this, there is also a symbol of a great legacy that connects the past and the present. It's not something new; it's old. It bears witness to the first rays of freedom which are present among us even now. It connects us to our rich history. And as we enter the new Parliament, it bears witness to the first rays of freedom, which will inspire future generations. It is the sacred Sengol which was first received by Pandit Nehru, the country’s first Prime Minister. With this Sengol, Pandit Nehru performed the ritual and initiated the celebration of independence. Therefore, this very significant past is connected with this Sengol. It is also a symbol of Tamil Nadu's great tradition, as well as symbolizing the unity of the nation. And today, the Sengol which adorned the hands of Pandit Nehru becomes the source of inspiration for all of us, Hon’ble Members of Parliament. What greater pride can there be than this?
Respected Mr Speaker Sir,
The grandeur of the new Parliament building also symbolizes the glory of modern Bharat. Our labourers, engineers and workers have put their sweat into this, and even during the Corona pandemic, they worked tirelessly. When the construction was going on, I often had the opportunity to meet these workers, especially regarding their health. Even during such challenging times, they fulfilled this grand dream. Today, I would like all of us to express our heartfelt gratitude to those labourers, workers, and engineers, because their contribution is going to be an inspiration for the generations to come. More than 30,000 workers have worked tirelessly and sweated to raise this magnificent structure, and this is going to be a tremendous contribution for many generations to come.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
While paying my respects to those workers, I would also like to tell you that a new tradition has begun, and I am extremely delighted about it. A digital book has been kept in this House. This digital book contains complete profiles of all those workers so that the future generations will know which worker from which part of Bharat came and how their sweat contributed to this magnificent structure. This is a new beginning, an auspicious start, and a proud moment for all of us. On this occasion, I salute these workers on behalf of the 1.4 billion citizens and on behalf of the great tradition of democracy.
Respected Mr Speaker Sir,
It is often quoted in our country: ‘यद भावं तद भवति’ which means our intentions shape our actions. So, as our intentions are, so are the outcomes. We have entered the new Parliament with new intentions, and I have full confidence that the same intentions within us will continue to shape us naturally. The building has changed, and I would like to see our expressions change as well. Our feelings should also change.
Parliament is the highest institution of national service. It has been created not for the welfare of political parties but solely for the welfare of the nation, as our Constitution makers envisioned. In the new building, we all must lay emphasis on our words, thoughts and conduct in the spirit of the Constitution. Mr Speaker Sir, you said in both clear and veiled manner both yesterday and today regarding the behaviour of the MPs. I assure you that we will make every effort to live up to your expectations as the leaders of this House. We will follow discipline as the nation is watching us. We look forward to your direction.
But Hon’ble Mr Speaker Sir,
The elections are still far away, and the time we have left in this Parliament will determine who is entitled to sit in the treasury benches and the opposition benches according to our behaviour. The behaviour will decide who will sit in the treasury benches and who will sit in the opposition benches. The country will see this difference in the coming months. And I believe that the behaviour of (the political parties) will be judged by the country.
Respected Mr Speaker Sir,
In our scriptures, it is said, ‘संमिच, सब्रता, रुतबा बाचंम बदत’ meaning that we all should come together and engage in meaningful and productive dialogue with a shared resolve. Here, our thoughts may differ, our discussions may vary, but our resolutions are always united. Therefore, we should continue to make every effort to maintain this unity.
Respected Mr Speaker Sir,
Our Parliament has worked with this very spirit on all significant occasions related to the nation's welfare. No one belongs to any particular group; everyone works for the nation. I hope that with this new beginning and in this environment, we will strengthen this sentiment as much as possible and provide inspiration to the generations to come. We should all respect the parliamentary traditions and strive to meet Mr Speaker's expectations.
Respected Mr Speaker Sir,
In a democracy, politics, policies, and power are important means to bring about effective change in society. Whether it's in space or sports, start-ups or self-help groups, the world is witnessing the strength of Indian women in every field. The G20 presidency and discussion on women-led development is being welcomed and acknowledged worldwide. The world acknowledges that mere talking about women's development is not enough. If we want to achieve new milestones in the journey of human development and reach new destinations in the nation's development journey, then it is necessary that we embrace women-led development. The world has accepted Bharat’s perspective in the G20.
Each of our plans for women's empowerment has taken meaningful steps towards women's leadership. Keeping financial inclusion in mind, we started the Jan Dhan Yojana, and more than the maximum beneficiaries among 50 crore are women account holders. This is a significant change and a new belief in itself. When the Mudra Yojana was launched, the country could take pride in the fact that loans without any bank guarantee of up to 10 lakh rupees were provided, and the majority of the beneficiaries were women. The entire nation witnessed a flourishing environment of women entrepreneurs. The Pradhan Mantri Awas Yojana also saw maximum registration of property papers in women, making them property owners.
Respected Mr Speaker Sir,
In the development journey of every nation, there come moments when it can proudly say that today we have created a new history.
And respected Mr Speaker Sir,
In the inaugural speech of the first session of the new House, I am saying with great confidence and pride that this moment today, this day of Samvatsari, Ganesh Chaturthi, is a time to make history. This moment is a moment of pride for all of us. There have been many discussions and debates on women's reservation for many years. There have been several attempts in Parliament regarding women's reservation. A bill related to it was first introduced in 1996. During Atal ji's tenure, the Women's Reservation Bill was presented multiple times, but we couldn't gather the numbers to pass it, and as a result, that dream remained unfulfilled. Perhaps God has chosen me for the noble task of giving rights to women, harnessing the power of women.
Once again, our government has taken a step in this direction. Just yesterday, the bill regarding women's reservation was approved in the Cabinet. That's why today, September 19th, is about to attain immortality in history. At a time when women are rapidly progressing and taking leadership roles in every sector, it is crucial that our mothers, sisters, our women power contribute the utmost in policy formulation and policy-making. They should not just contribute, but also play significant roles.
Today, on this historic occasion, as the first order of business in the new Parliament building, we have called for a new era of change in the country and opened new doors of entry for the women power of the nation. Let all the MPs open new doors. Commencing with this crucial decision, our government, while advancing its commitment to women-led development, is presenting a major constitutional amendment bill today. The objective of this bill is to expand women's participation in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies. Through the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, our democracy will become stronger and more robust.
I extend my heartfelt congratulations to the mothers, sisters, and daughters of our country for the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. I assure all mothers, sisters, and daughters that we are committed to making this bill into law. I earnestly request all my colleagues in the House that as we embark on this auspicious beginning, this sacred initiative, when this bill becomes law, its strength will multiply manifold. Therefore, I express my gratitude to all Hon’ble members of both the Houses for helping the passage of this bill unanimously. Thank you very much for giving me the opportunity to express my sentiments in the first session of this new House.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.