Prime Minister's Office
Highlights of Prime Minister Shri Narendra Modi’s 77th Independence Day address on giant strides India took in telecom sector
15 AUG 2023 12:09PM by PIB Delhi
On the momentous occasion of 77th Independence Day, Prime Minister Shri Narendra Modi addressed to the Nation from the Ramparts of Red Fort in New Delhi, highlighting the remarkable strides the country has taken in the technological landscape and emphasizing the significance of a digitally empowered India.
1. In his address, Prime Minister Shri Narendra Modi highlighted the remarkable transformation in India's digital landscape. He underscored the rapid strides made in bringing internet connectivity to the remotest corners of the country and internet is reaching to every village, ensuring that the benefits of the digital revolution reach every citizen.
1. The Prime Minister mentioned the days when internet data tariff rate before 2014 was prohibitively expensive and contrasted it with the present, where India boasts the world's most affordable internet data rates. He noted that this reduction in costs has resulted in significant savings for every family across the country.
1. Shri Narendra Modi also highlighted the Nation's rapid progress towards 5G rollout and mentioned that 5G rollout is the fastest and has covered more than 700 districts.
1. Furthermore, the Prime Minister also outlined the ambitious goal of advancing towards 6G technology and talked about the constitution of a dedicated task force to drive this initiative forward.
BACKGROUND
• Fastest rollout of 5G services in the world. The 5G services are available in more than 700 districts. The 500 BTSs (3G/4G) are installed per day since 2014, while 5G sites installed at a rate of about 1,000 sites per day.
• Latest technology 5G networks have been rolled out at the fastest ever pace to enable high-speed broadband services.
• Initiatives have been taken to lead the development of 6G standards. Prime Minister Shri Narendra Modi launched the ‘Bharat 6G Vision’ document, Department of Telecom (DoT) constituted a task-force called ‘Bharat 6G Alliance’.
• India followed the world in 4G, marched with the world in 5G and now aims to lead the world in 6G
• Mobile data tariff has reduced from Rs. 269/GB (2014) to Rs. 10.1/GB (2023). Tariff for mobile services reduced exponentially
• India has the third lowest Avg. Data Tariff (per GB)
• For the North-Eastern Region, Border areas, LWE-affected areas, Aspirational Districts and other remote places, special efforts have been made in providing quality telecom connectivity and infrastructure in our Islands.
• The undersea-cable based Chennai- Andaman & Nicobar (CANI) Project at a cost of Rs. 1,224 crores was commissioned and dedicated to the Nation by Prime Minister Shri Narendra Modi on August 10, 2020.
• Further augmentation of the telecom network in the A&N Islands, including through increased Satellite bandwidth, has also been done.
• the Kochi- Lakshadweep Islands undersea OFC link at a cost of Rs. 1,072 crore has also been completed and trial traffic started for testing purpose. When complete, it will provide 100 GBPS between Kochi and the eleven islands
• Implementation of saturation of 4G mobile services in uncovered villages across the country at a total cost of Rs. 26,316 crore
• The project will provide 4G mobile services in 24,680 uncovered villages in remote and difficult areas

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
77শুবা নীংতম নুমিৎতা থমখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱারোলদা তেলিকোম সেক্তরদা ভারতনা পাইখৎখিবা অচৌবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখিবশিংগী হায়লাইৎশিং
15 AUG 2023 12:09PM by PIB Imphal
77শুবা নীংতম নুমিৎকী য়াম্না মরু ওইবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিনা তেক্নোলোজীগী লমদা শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎখিবা অমসুং দিজিতেলনা শক্তি পীবা ভারতকী মরু ওইবদা মীৎয়েং চংলিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা নই দিল্লীগী লাল কিলাগী লানবনদগী জাতিদা ৱা ঙাংখ্রে।
1. মহাক্কী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী দিজিতেল লেন্দস্কেপতা পুরকখিবা শীংথানীংঙাই ওইবা অওনবগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না লৈবাক্কী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক্তা ইন্তর্নেৎ ফংহন্দুনা প্রজা খুদিংমক্তা দিজিতেল রিভোল্যুসনগী কান্নবা ফংহল্লি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
1. প্রধান মন্ত্রীনা 2014গী মমাংদা ইন্তর্নেৎ দেতা তারিফ অসি য়াম্না তাংলমখিবা মতমগী মতাংদা পনখি অমসুং মালেমগী ওইনা ইন্তর্নেৎ দেতাগী রেৎশিং খ্বাইদগী অহোংবা মমলদা ফংনবগীদমক ভারতনা চাউথোকপা পোক্লিবা হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিগা চাংদম্নখি। মহাক্না হায়খি মমলশিংদা হন্থরকপা অসিনা লৈবাক্কী ইমুং খুদিংমক্কীদমক চাউনা সেভিং তৌবা ঙমহনখি।
1. শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিনা 5G রোল আউৎ তৌনবা মাইকৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি হায়রদুনা 5G রোল আউৎ অসি খোঙজেল য়াংশিল্লি অমসুং জিলা 700 হেন্না কবর তৌখ্রে হায়খি।
1. মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা 6G তেক্নোলোজীগী মাইকৈদা চংশিন্নবা অচৌবা পান্দমগী মতাংদসু ফোঙদোকখি অমসুং ইনিসিএতিব অসি মাংদা পুখৎনবা দেদিকেতেদ তাস্ক ফোর্স অম শেম্বগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
• মালেমদা 5G সর্ভিসশিং খোঙজেল য়াংনা রোল আউৎ তৌবা। 5G সর্ভিসশিং অসি জিলা 700 হেনবদা ফংহনখ্রে। 2014দগী হৌদুনা নোংমদা 500 BTSs (3G/4G) ইনস্তোল তৌখি অমরোমদা 5G সাইৎশিং অসি নোংমদা সাইৎ 1,000রোমগী চাংদা ইনস্তোল তৌখি।
• খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী 5G নেৎৱার্কশিং অসি খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা হায়-স্পীদ ব্রোদবেন্দ সর্ভিসশিং ফংহন্নবা রোল আউৎ তৌখি।
• 6G স্তেন্দর্দশিং দিবেলপমেন্ত তৌনবা ইনিসিএতিবশিং পাইখৎকনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘ভারত 6G বিজন’ দোক্যুমেন্ত লোঞ্চ তৌখি, দিপার্তমেন্ত ওফ তেলিকোম (DoT)না ‘ভারত 6G এলায়েন্স’ কৌবা তাস্ক-ফোর্স অমা শেমখি।
• ভারতনা 4Gদা মালেমগী মতুং ইল্লি, 5G দা মালেমদগী মাংজিল থারি অমসুং 6Gদা মালেম্বু লমজিংনবা পান্দম থম্লি।
• মোবাইল দেতা তারিফ অসি লুপা 269/GB (2014) দগী লুপা 10.1/GB (2023) দা হন্থখ্রে। মোবাইল দেতাগী তারিফ অসি চাউনা হন্থরকখ্রে।
• ভারতকী খ্বাইদগী তাবদা অহুমশুবা দেতা তারিফ লৈ (GBদা)
• অৱাং নোংওক্কী মফমশিং, ঙমখৈগী মফমশিং, LWE না শোকহল্লবা মফমশিং, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং অতোপ্পা মনুং হনজিনবা মফমশিংদা অফবা মখলগী তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী অমসুং ঐখোয়গী ইথৎশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর পীনবা অখন্নবা থবকশিং পাইখৎলি।
• লুপা করোর 1,224 চংখিবা অন্দরসী কেবল বেজ চেন্নৈ – অন্দামনা অমসুং নিকোবার (CANI) প্রোজেক্ত অসি কম্মিসন তৌখি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা ওগস্ত10, 2020দা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা খুৎশিন্নখি।
• ইনক্রিজ সেতেলাইত বেন্দৱিথ খুত্থাংদা য়াওনা A&N ইথৎশিংদা মখাতানা তেলিকোম নেতৱর্ক ওগমেন্তেসন তৌবা লোইশিনখ্রে।
• লুপা করোর 1,072 শেমগৎখিবা কোচি-লক্ষদ্বীপ ইথৎশিংগী সমুদ্র মনুংগী OFC লিঙ্ক অসি লোইশিল্লে অমসুং মসি শিজিন্নবা য়ারবরা হায়বা য়েংশিন্নবা ত্রাইএল ত্রাফিক হৌদোকখ্রে। মসি লোইশিনবা মতমদা মসিনা কোচি অমসুং ইথৎ তরামাথোইদা 100 GBPS পীরগনি।
• লুপা করোর 26,316 চংনা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা কভর তৌদ্রিবা খুঙ্গংশিংদা 4G মোবাইল সর্ভিসশিং হৌনবা সেচ্যুরেসন ইম্প্লিমেন্ত তৌখ্রে।
• প্রোজেক্ত অসিনা মনুং হনজিনবা মফমশিংদা লৈবা কোভর তৌদ্রিবা খুঙ্গং 24,680দা 4G মোবাইল সর্ভিসশিং ফংহনগনি।