Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during G20 Energy Ministers’ Meet
22 JUL 2023 9:50AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and Gentlemen, Namaskar! I welcome you all to India. No talk about the future, sustainability or growth and development can be complete without energy. It impacts development at all levels, from individuals to nations.
Friends,
Given our different realities, our pathways for energy transition are different. However, I firmly believe that our goals are the same. India is making great efforts in green growth and energy transition. India is the most populated nation and the fastest-growing large economy in the world. Yet, we are moving strongly on our climate commitments. India has shown leadership in climate action. We achieved our non-fossil installed electric capacity target nine years in advance. We have now set a higher target. We plan to achieve 50 percent non-fossil installed capacity by 2030. India is also among the global leaders in solar and wind power. I am happy that the Working Group delegates visited the Pavagada Solar Park and Modhera Solar Village. They have witnessed the level and scale of India's commitment to clean energy.
Friends,
In India, we have connected more than 190 million families with LPG in the last nine years. We have also achieved the historic milestone of connecting every village to electricity. We are also working to provide piped cooking gas to people. It has the potential to cover more than 90 percent of the population in a few years. Our effort is to work for inclusive, resilient, equitable, and sustainable energy for all.
Friends,
Small steps lead to big results. In 2015, we began a small movement by launching a scheme for the use of LED lights. This became the largest LED distribution program in the world, saving us more than 45 billion units of energy per year. We have also started the largest agricultural pump solarization initiative in the world. India's domestic electric vehicle market is projected to reach 10 million annual sales by 2030. We have commenced the rollout of 20 percent Ethanol Blended Petrol this year. Our aim is to cover the entire country by 2025. For decarbonizing India, we are working on a Mission mode on Green Hydrogen as an alternative. The aim is to make India a Global Hub for the production, use, and export of Green Hydrogen and its derivatives. We are happy to share our learnings.
Friends,
The world looks up to this group to advance sustainable, just, affordable, inclusive, and clean energy transition. While doing this, it is important that our brothers and sisters in the Global South are not left behind. We must ensure low-cost finance for developing countries. We must find ways to bridge technology gaps, promote energy security, and work on diversifying supply chains. And, we must strengthen collaboration on the 'fuels for the future'. The 'High-level Principles on Hydrogen' are a step in the right direction. Trans-national grid interconnections can enhance energy security. We are promoting this mutually beneficial cooperation with our neighbors in this region. And I can tell you, we are seeing encouraging results. Realizing the vision of inter-connected green grids can be transforming. It will enable all of us to meet our climate goals, stimulate green investment, and create millions of green jobs. I invite you all to join the Green Grids Initiative - ''One Sun, One World, One Grid of the International Solar Alliance.
Friends,
Caring for your surroundings can be natural. It can also be cultural. In India, it's a part of our traditional wisdom. And that is where Mission LiFE gets its strength from. A Lifestyle for Environment will make each one of us a climate champion.
Friends,
No matter how we transition, our thoughts and actions must always help preserve our ''One Earth'', protect the interests of our ''One Family'', and move towards a Green ''One Future''. I wish you success in your deliberations. Thank you!
Namaskar!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘জি-২০ শক্তি মন্ত্ৰীমণ্ডলীৰ বৈঠক’ত প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ পাঠ
22 JUL 2023 9:50AM by PIB Guwahati
মহামান্য, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল, নমস্কাৰ! মই আপোনালোক সকলোকে ভাৰতলৈ স্বাগতম জনাইছোঁ। শক্তি অবিহনে ভৱিষ্যত, সুস্থিৰতা বা উন্নতি আৰু বিকাশৰ বিষয়ে কোনো কথা সম্পূৰ্ণ কৰিব নোৱাৰি। ই ব্যক্তিৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰলৈকে সকলো স্তৰতে বিকাশক প্ৰভাৱিত কৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বিভিন্ন বাস্তৱ পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, শক্তি প্ৰণালী পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ পথবোৰ পৃথক। অৱশ্যে, মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে আমাৰ লক্ষ্য একে। ভাৰতে ‘সেউজ বিকাশ’ আৰু শক্তি প্ৰণালী পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ জনবসতিপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰ আৰু দ্ৰুতগতিত বিকশিত হোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি। তথাপিও, আমি আমাৰ জলবায়ু সন্দৰ্ভত প্ৰকাশ কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধক সাৰোগত কৰি দৃঢ়তাৰে আগবাঢ়িছোঁ। ভাৰতে জলবায়ু সম্পৰ্কীয় কাৰ্যব্যৱস্থা গ্ৰহণত নেতৃত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আমি আমাৰ ‘অ-জীৱাশ্ম বৈদ্যুতিক সামৰ্থ্য স্থাপন’ৰ লক্ষ্য ৯ বছৰ আগতে সম্ভৱ কৰিছিলোঁ। আমি এতিয়া এটা উচ্চতৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ। আমি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০ শতাংশ ‘অ-জীৱাশ্ম বৈদ্যুতিক সামৰ্থ্য স্থাপন’ৰ পৰিকল্পনা কৰিছোঁ। সৌৰ আৰু বায়ু শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰত বিশ্বৰ নেতাসকলৰ মাজত আছে। মই সুখী যে কৰ্মগোটৰ প্ৰতিনিধিসকলে ‘পাৱাগড়া সৌৰ উদ্যান’ আৰু ‘মোধেৰা সৌৰ গাঁও’ পৰিদৰ্শন কৰিছে। তেওঁলোকে পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ স্তৰ আৰু পৰিমাণ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত, আমি যোৱা ৯ বছৰত ১৯০ নিযুতৰো অধিক পৰিয়ালক ‘এলপিজি’ৰ সংযোগ প্ৰদান কৰিছোঁ। আমি প্ৰতিখন গাঁৱক বিদ্যুতৰ সংযোগ প্ৰদানৰ ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটিও স্থাপন কৰিছোঁ। আমি মানুহক নলযুক্ত ৰন্ধন গেছ প্ৰদান কৰাৰ বাবেও কাম কৰি আছোঁ। কেইবছৰমানৰ ভিতৰতে ই জনসংখ্যাৰ ৯০ শতাংশতকৈয়ো অধিকক সামৰি লোৱাৰ সম্ভাৱনা বহণ কৰিছে। সকলোৰে বাবে সামগ্ৰিক, স্থিতিস্থাপক, ন্যায়সঙ্গত আৰু বহনক্ষম শক্তি উপলব্ধ কৰাৰ বাবে কাম কৰি যোৱাটো হৈছে আমাৰ প্ৰয়াস।
বন্ধুসকল,
সৰু সৰু পদক্ষেপবোৰে ডাঙৰ ফলাফলৰ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনে। ২০১৫ চনত আমি ‘এলইডি লাইট’ ব্যৱহাৰৰ বাবে এক আঁচনি আৰম্ভ কৰি এটা সৰু আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। ই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ‘এলইডি’ বিতৰণ কাৰ্যসূচী হৈ উঠিছিল, যিয়ে প্ৰতি বছৰে ৪৫ বিলিয়ন ইউনিটতকৈয়ো অধিক শক্তি ৰাহি কৰিছিল। আমি পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ কৃষি পাম্প সৌৰকৰণ প্ৰচেষ্টাও আৰম্ভ কৰিছো। ভাৰতৰ ঘৰুৱা বৈদ্যুতিক বাহনৰ বজাৰখন ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ১০ নিযুত বাৰ্ষিক বিক্ৰীত উপনীত হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। আমি এই বছৰ ২০ শতাংশ ‘ইথানল’ মিশ্ৰিত পেট্ৰ'লৰ বিপণন আৰম্ভ কৰিছো। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশক সামৰি লোৱা। ভাৰতক কাৰ্বনমুক্ত কৰাৰ বাবে আমি বিকল্প হিচাপে ‘সেউজ হাইড্ৰজেন’ৰ ওপৰত এক অভিযানৰ ৰূপত কাম কৰি আছো। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে সেউজীয়া হাইড্ৰজেন আৰু ইয়াৰ আনুষংগিক উৎপাদন, ব্যৱহাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে ভাৰতক এক গোলকীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা। আমি লাভ কৰা শিকণিসমূহ সকলোৰে মাজত ভগাই দিবলৈ নিশ্চিত ভাবেই সুখী হ’ম।
বন্ধুসকল,
বিশ্বই বহনক্ষম, ন্যায়সঙ্গত, সুলভ, সামগ্ৰিক আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তি প্ৰাণালীৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে এই গোটটোৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখে। এনে কৰোতে ‘গ্লোবেল ছাউথ’ত থকা আমাৰ ভাই-ভনীসকল পিছ পৰি থকাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে কম ব্যয়সাপেক্ষ বিত্তীয় সহযোগিতা নিশ্চিত কৰিব লাগিব। আমি প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱধান দূৰ কৰা, শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰা আৰু যোগান শৃংখলাৰ বৈচিত্ৰতাৰ সন্দৰ্ভত কাম কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগিব। আৰু, আমি 'ভৱিষ্যতৰ বাবে ইন্ধন'ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। হাইড্ৰজেনৰ সন্দৰ্ভত উচ্চ-স্তৰীয় নীতি' প্ৰণয়ন হৈছে সঠিক দিশত এক পদক্ষেপ। ‘ট্ৰেন্স-নেশ্যনেল গ্ৰীড’-ৰ আন্তঃসংযোগে শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। আমি এই অঞ্চলত আমাৰ চুবুৰীয়াসকলৰ সৈতে এই পাৰস্পৰিক লাভজনক সহযোগিতাক উত্সাহিত কৰি আছো। আৰু মই আপোনাক ক'ব পাৰোঁ ইয়াৰ পৰা আমি উৎসাহজনক সাফল্য দেখিছোঁ। ‘আন্তঃ-সংযোজিত সেউজ গ্ৰীড’ৰ দৃষ্টিভঙ্গী উপলব্ধি কৰাটো ৰূপান্তৰকাৰী হ'ব পাৰে। ই আমাৰ সকলোকে আমাৰ জলবায়ু সম্পৰ্কীয় লক্ষ্যসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ, সেউজ বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিবলৈ আৰু লাখ লাখ সেউজীয়া চাকৰি সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব। মই আপোনালোক সকলোকে গ্ৰীণ গ্ৰিডছ ইনিচিয়েটিভত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো - ''এক সূৰ্য, এক বিশ্ব, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতাৰ এক গ্ৰীড।
বন্ধুসকল,
আপোনাৰ চৌপাশৰ যত্ন লোৱাটো স্বাভাৱিক হ'ব পাৰে। ই সাংস্কৃতিকও হ'ব পাৰে। ভাৰতত ই আমাৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ এটা অংশ। আৰু তাৰ পৰাই ‘মিছন লাইফ’-য়ে ইয়াৰ শক্তি লাভ কৰিছে। পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলীয়ে আমাৰ প্ৰত্যেককে ‘ক্লাইমেট চেম্পিয়ন’ কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
আমি যিমানেই পৰিৱৰ্তন নকৰোঁ কিয় আমাৰ চিন্তা আৰু কাৰ্যই সদায়ে আমাৰ ''এক পৃথিৱী'' সংৰক্ষণ কৰাত সহায় কৰিব লাগিব, আমাৰ ''এক পৰিয়াল''ৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰিব লাগিব, আৰু সেউজীয়া ''এক ভৱিষ্যত''ৰ দিশে আগবাঢ়াই নিব লাগিব। মই আপোনালোকৰ আলোচনাৰ সফলতা কামনা কৰিছোঁ। ধন্যবাদ!
নমস্কাৰ!