প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না G20 ইনর্জী মন্ত্রীশিংগী মীফমদা থমখিবা ভিদিও মেসেজকী ৱারোল
22 JUL 2023 9:50AM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সীশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং, নমস্কার! ঐহাক্না খ্বাই পুম্নমকপু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি। তুংগী মতম, সস্তেনেবল ওইবগী মতৌ, শাহৌ লৌবা অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী ৱারী শানবা কয়া অসি ইনর্জীগী মতাংদা খন্নদনা কৈদৌনুংদা মপুং ফারোই। ইনর্জীনা চাউখৎ থৌরাংগী থাক খুদিংদা, মীওই অমদগী হৌরগা লৈবাক্কী থাক ফাওবদা শাফু পী।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী ফিভমশিংনা তোঙান-তোঙাল্লিবা অসিগী মখা পোন্না ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী পাম্বৈ খুদিংমক খেন্নৈ। অদুবু, ঐখোয় খুদিংগী পান্দমদি লোয়না মান্নৈ হায়না ঐহাক্না অচেৎপা থাজবা থম্মি। ভারতনা গ্রীন গ্রোথ অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী মতাংদা য়াম্না কন্না হোৎনরি। ভারত অসি মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা অমসুং মালেমগী ওইনা শেন্মিৎলোন্দা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা শাহৌ লৌরিবা লৈবাক অমনি অদুগা ঐখোয়গী ক্লাইমেত কম্মিৎমেন্তশিংগী মাইকৈদা খোঙফম চেৎনা চঙশিল্লি। ভারতনা ক্লাইমেত এক্সনশিংদা লুচিংবগী থৌদাং লৌরি। ঐখোয়না নন-ফোসিল ইন্সতোল্দ ইলেক্ত্রিক কেপাসিতীগী পান্দম চহি মাপনগী মমাংদা ফংখ্রে অমসুং ইশাগী ওইবা অৱাংবা পান্দম অমা অমুক থমখ্রে। ঐখোয়না ইং 2030 ফাওবদা নন-ফোসিল ইন্সতোল্দ কেপাসিতীগী চাদা 50 ফংবগী থৌরাং য়াৎলি। ভারত অসি মালেমগী সোলর অমসুং নুংশিৎকী পাৱরগী লুচিংবশিংগী মনুংদা অমসু ওইরি। ৱর্কিং গ্রুপ দেলিগেতশিংনা পভাগরা সোলর পার্ক অমসুং মোধেরা সোলর ভিলেজতা চৎলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মখোয়না ভারতনা ক্লীন ইনর্জীগী হীরমদা খোঙফম চেৎলিবা অসিগী থাক অমসুং স্কেল উবগী খুদোংচাবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মমাংগী চহি 9দা ইমুং মিলিয়ন 190 হেনবদা LPG ফংহনখি। ঐখোয়না খুঙ্গং খুদিংদা মৈ য়ৌহনবগী পুৱারী ওইরবা মশক নাইবা মায় পাকপা অমসু ফংবা ঙমখি। লৈবাক্কী অপুনবা মীশিংগী চাদা 90বু চহি খরসিদা কোনবা ঙম্বগী মতিক লৈরিবা পাইপ কুকিং গ্যাস মীয়ামদা ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিদি মীপুম খুদিংগী ইনক্লুসিব, রেজিলিএন্ত, ইকুইতেবল অমসুং সস্তেনেবল ইনর্জী ফংহন্নবনি।
মরুপশিং,
অপীকপা খোংথাংনা অচৌবা মহৈ ফংহল্লি। ঐখোয়না ইং 2015দা LED লাইত শিজিন্নবগী অপীকপা স্কিম অমা হৌদোকখি। মসিনা চহি খুদিংগী ইনর্জীগী বিলিয়ন য়ুনিৎ 45 হেন্না কনবা ঙমদুনা মালেমগী ওইনা LED য়েন্থোকপগী খ্বাইদগী চাউবা প্রোগ্রাম অমা তুংদা ওইরকখি। ঐখোয়না লৌউ-শিংউদা শিজিন্নবা পম্পশিংবু সোলরদা ওন্থোকপগী মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা খোঙথাং হৌদোকখি। ভারতকী দোমেস্তিক ইলেক্ত্রিক গারী য়োনবগী চাংনা ইং 2030 ফাওবদা চহিদা মিলিয়ন 10 য়োনবগী প্রোজেক্সন থম্লি। ঐখোয়না হন্দক্কী চহিদগী হৌনা চাদা 20গী ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল য়োনবা হৌরে। ইং 2025 ফাওবগী মনুংদা মসিবু লৈবাক শিনবা থুংবদা ফংহনবা হায়বসিনা ঐখোয়গী পান্দম্নি। দিকার্বোনাইজিং ইন্দিয়াগী ওইনদি, লৈবাক অসিনা অলতর্নেতিব অমা ওইনা গ্রীন হাইদ্রোজেনগী মতাংদা মিসন মোদতা হোৎনরি। মসিগী পান্দমদি ভারতপু গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং মসিদগী পুথোকপা য়াবা পোত্থোক কয়া পুথোকপা, শিজিন্নবা অমসুং মীরমদা থাদোকপগী হীরমদা ভারতপু গ্লোবেল হব অমা ওইহনবনি। ঐখোয়না খঙবা লৌশিং খুদিংমক অতোপ্পদা শেয়র তৌবসি ঐখোয়গী অপাম্বনি।
মরুপশিং,
সস্তেনেবল ওইবা, অহোঙবা, ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং ক্লীনা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন খুমাং চাউশিলহন্নবা মালেম্না গ্রুপ অসিদা থাজবা থম্লি। মসি পাংথোকপা মতমদা, গ্লোবেল সাউথকী ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংবু খোঙথাং অসিদা শরুক য়াহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি। ঐখোয়না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগীদমক্তা লো-কোস্ত ফাইনান্সকী খুদোংচাবা শোইদনা ফংহনগদবনি। তেক্নোলোজী গেপ লৈহন্দবা, ইনর্জী সেক্যুরিতী খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং সপ্লাই চেন দাইবর্সিফাই তৌবগী পাম্বৈ কয়া ঐখোয়না থীফম থোকই। অদুগা ‘ফুএল ফোর দি ফ্যুচর’গী মতাংদা তেংবাংনরিবা অসিবু ঐখোয়না মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনগদবনি। ‘হাই লেভেল প্রিন্সিপল ওন হাইদ্রোজেন’ অসিদি অচুম্বা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। ত্রান্সনেস্নেল গ্রিদ ইন্তর্কন্নেক্সন্না ইনর্জী সেক্যুরিতী হেন্না লৈহনবা ঙমগনি। ঐখোয়না মসিগুম্বা পুম্নমক্কী কান্নবা ফংমিন্নগদবা থৌওং অসি মশাগী য়ুম্লোন্নবশিংগী মরক্তা খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরি। মসিদা ঐখোয়না অপাম্বা মহৈ ফংলে হায়না হায়বা ঙম্লে। ইন্তর-কন্নেক্তেদ গ্রীন গ্রিদকী পান্দম ফংবনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙমগনি। মসিনা ঐখোয় খুদিংদা ঐখোয়গী ক্লাইমেত গোল ফংহনবা, গ্রীন ইনভেস্তমেন্ত লৈহনবা অমসুং গ্রীন জোব মিলিয়ন কয়া লৈহনবদা তেংবাংগনি। মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা লৈবাক খুদিংনা গ্রীন গ্রিদ ইনিসিএতিব অমা ওইরিবা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এল্লাইএন্সকী ‘ৱান সন, ৱান ৱর্ল্দ, ৱান গ্রিদ’ অসিদা য়াওবীয়ু।
মরুপশিং,
অকোয়বগী ফিভম্বু ঙাক শেনবা হায়বসি মহৌশানা তাবনি অমসুং চৎনবীগী মখা পোনবনি। ভারত্তা মসিনা ঐখোয়গী নাৎকী লৌশিংগী শরুক অমা ওইরি। ঐখোয় খুদিংবু ক্লাইমেত চেম্পিয়ন অমা ওইহনগদৌরিবা ইহৌ অমা ওইরিবা মিসন LIFE – লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত অসিবু মপাঙ্গল হাপ্লিবা অসিসু মসিমক্ননি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মতৌ করম্না ত্রাঞ্জিসন তৌবগে হায়বগী মখা পোন্দনা, ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং থবকশিংনা ঐখোয়গী ‘ৱান আর্থ’ ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা মতম পুম্বদা তেংবাংগদবনি, ঐখোয়গী ‘ৱান ফেমিলী’গী অপাম্বা ঙাক-শেনগদবনি, অমসুং গ্রীন ওইবা ‘ৱান ফ্যুচর’গী মাইকৈদা খোঙদাগদবনি। অদোমগী খন্ন-নৈনবা অসিনা মায় পাকপা ওইরসনু, থাগৎচরি!
নমস্কার!

Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during G20 Energy Ministers’ Meet
22 JUL 2023 9:50AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and Gentlemen, Namaskar! I welcome you all to India. No talk about the future, sustainability or growth and development can be complete without energy. It impacts development at all levels, from individuals to nations.
Friends,
Given our different realities, our pathways for energy transition are different. However, I firmly believe that our goals are the same. India is making great efforts in green growth and energy transition. India is the most populated nation and the fastest-growing large economy in the world. Yet, we are moving strongly on our climate commitments. India has shown leadership in climate action. We achieved our non-fossil installed electric capacity target nine years in advance. We have now set a higher target. We plan to achieve 50 percent non-fossil installed capacity by 2030. India is also among the global leaders in solar and wind power. I am happy that the Working Group delegates visited the Pavagada Solar Park and Modhera Solar Village. They have witnessed the level and scale of India's commitment to clean energy.
Friends,
In India, we have connected more than 190 million families with LPG in the last nine years. We have also achieved the historic milestone of connecting every village to electricity. We are also working to provide piped cooking gas to people. It has the potential to cover more than 90 percent of the population in a few years. Our effort is to work for inclusive, resilient, equitable, and sustainable energy for all.
Friends,
Small steps lead to big results. In 2015, we began a small movement by launching a scheme for the use of LED lights. This became the largest LED distribution program in the world, saving us more than 45 billion units of energy per year. We have also started the largest agricultural pump solarization initiative in the world. India's domestic electric vehicle market is projected to reach 10 million annual sales by 2030. We have commenced the rollout of 20 percent Ethanol Blended Petrol this year. Our aim is to cover the entire country by 2025. For decarbonizing India, we are working on a Mission mode on Green Hydrogen as an alternative. The aim is to make India a Global Hub for the production, use, and export of Green Hydrogen and its derivatives. We are happy to share our learnings.
Friends,
The world looks up to this group to advance sustainable, just, affordable, inclusive, and clean energy transition. While doing this, it is important that our brothers and sisters in the Global South are not left behind. We must ensure low-cost finance for developing countries. We must find ways to bridge technology gaps, promote energy security, and work on diversifying supply chains. And, we must strengthen collaboration on the 'fuels for the future'. The 'High-level Principles on Hydrogen' are a step in the right direction. Trans-national grid interconnections can enhance energy security. We are promoting this mutually beneficial cooperation with our neighbors in this region. And I can tell you, we are seeing encouraging results. Realizing the vision of inter-connected green grids can be transforming. It will enable all of us to meet our climate goals, stimulate green investment, and create millions of green jobs. I invite you all to join the Green Grids Initiative - ''One Sun, One World, One Grid of the International Solar Alliance.
Friends,
Caring for your surroundings can be natural. It can also be cultural. In India, it's a part of our traditional wisdom. And that is where Mission LiFE gets its strength from. A Lifestyle for Environment will make each one of us a climate champion.
Friends,
No matter how we transition, our thoughts and actions must always help preserve our ''One Earth'', protect the interests of our ''One Family'', and move towards a Green ''One Future''. I wish you success in your deliberations. Thank you!
Namaskar!