Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during G20 Labour and Employment Ministers Meet
21 JUL 2023 9:34AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies, and Gentlemen, Namaskar!
I welcome you all to the historic and vibrant city of Indore. It is a city that takes pride in its rich culinary traditions. I hope you get to enjoy the city in all its colours and flavours.
Friends,
Your group is discussing one of the most important economic and social factors- employment. We are at the thresh-hold of some of the greatest changes in the employment sector. And, we need to prepare responsive and effective strategies to address these rapid changes. In this era of the Fourth Industrial Revolution, technology has become and will remain the core driver for employment. It is fortunate that this meeting is happening in a country that has had the experience of creating a large number of technology jobs during the last such technology-led transformation. And your host city of Indore is home to many startups leading the new wave of such transformations.
Friends,
We all need to skill our workforce in the use of advanced technologies and processes. Skilling, re-skilling and up-skilling are the mantras for the future workforce. In India, our 'Skill India Mission' is a campaign to connect with this reality. Under our 'Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana', more than 12.5 million of our youth have been trained so far. Special focus is being laid on Industry ''Four Point O'' sectors like Artificial Intelligence, Robotics, Internet of Things, and Drones.
Friends,
The amazing work done by frontline health and other workers in India during Covid showed their skills and dedication. It also reflected our culture of service and compassion. Indeed, India has the potential to become one of the largest providers of skilled workforce for the world. A globally mobile workforce is going to be a reality in the future. Therefore, it is now time to globalize the development and sharing of skills in the true sense. The G20 must play a leading role in this. I commend your efforts to initiate the international referencing of occupations by skills and qualifications requirements. This requires new models of international cooperation and coordination, and migration and mobility partnerships. Sharing of statistics, information and data regarding these employers and workers could be a great way to begin. This will empower countries across the globe to formulate evidence-based policies for better skilling, workforce planning, and gainful employment.
Friends,
Another transformative change is the evolution of new categories of workers in the gig and platform economy. It emerged as the pillar of resilience during the pandemic. It offers flexible working arrangements and also complements income sources. It has immense potential of generating gainful employment, especially for the youth. It can also be a transformative tool for socio-economic empowerment of women. To realize its potential, we need to design new-age policies and interventions for these new-age workers. We need to find sustainable solutions to create opportunities for regular and sufficient work. We also need new models to make them access social security and for their safety and health. In India, we have created an ‘eShram portal’ that is being leveraged for targeted interventions for these workers. Within just one year, almost 280 million workers have registered themselves on this portal. Now, with the transnational nature of work, it becomes important for every country to adopt similar solutions. We will be happy to share our experience.
Friends,
Providing social protection to people is a key aspect of the 2030 Agenda. But, the current framework adopted by international organizations only accounts for benefits that are structured in certain narrow ways. Several benefits provided in other forms are not covered under this framework. We have universal public health, food security, insurance and pension programs that are not being accounted for. We must reconsider these benefits, so that a correct picture of social protection coverage is captured. We must consider each country's unique economic capacities, strengths and challenges. Adopting a one-size-fits-all approach is not suitable for sustainable financing of social protection. I hope that you would be applying your expertise in thinking about a system that accurately reflects such efforts made by different countries.
Excellencies,
I appreciate the efforts being made by all of you in addressing some of the most urgent issues in this field. I am confident that you will send out a strong message today for the welfare of all workers worldwide. I wish you all a productive and successful meeting.
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা G20 লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফমদা থমখিবা ৱারোল
21 JUL 2023 9:34AM by PIB Imphal
এক্সলেন্সীশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং, নমস্কার!
ঐহাক্না খ্বাই পুম্নমকপু পুৱারী ওইরবা অমসুং মগুন লৈরবা ইন্দোরগী শহরসিদা তরাম্না ওকচরি। শহর অসিদি মশাগী থোংবা থাকপগী চৎনবীদা চাউথোকচরিবা শহর অমনি। অদোম খুদিংনা শহর অসিগী মথেল অমসুং নিংথিজবা কয়াগী খুদোংচাবা ফংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
অদোমগী কাঙলুপ অসিনা শেন্মিৎলোন অমসুং সোসিএল ফেক্তরগী খ্বাইদগী মরু ওইবা হীরম – ইমপ্লোয়মেন্তকী মতাংদা খন্ন-নৈনরি। ঐখোয়না ইমপ্লোয়মেন্ত সেক্তরদা অচৌবা অহোংবা কয়া পুরকপগী থোঙজিলদা লেপ্তুনা লৈরি। অদুগা, মসিগুম্বা খোঙজেল য়াঙনা লাক্কদৌরিবা অহোংবা কয়া অসিগা মাইয়োক্নবা ঙম্নবা নীংথিনা শেম শাদুনা লৈবগী মথৌ তারে। মরিশুবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোল্যুসনগী য়ুগ অসিদা, তেক্নোলোজীনা থবক লৈহনবগী খ্বাইদগী মরু ওইবা শাফু অমা ওইরে অমসুং ওইখিগনি। তেক্নোলোজীনা অহোংবা পুরকপা থৌওংশিংগী মনুংদা থবক মশিং য়াম্না পীবা ঙমখিবা লৈবাক অমদা মসিগুম্বা মীফম পাংথোকপা হায়বসি য়াম্না লাইবক ফবনি। অদোমগী য়ুম্বু ওইরিবা শহর, ইন্দোর অসিদা মসিগুম্বা অহোংবা পুরকপগী থৌওং কয়াদা লুচিংলিবা স্তার্তঅপ কয়াসু লৈরি।
মরুপশিং,
এদভান্স তেক্নোলোজী অমসুং প্রোসেসিং শিজিন্নবগী লমদা ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱর্কফোর্সশিংগী স্কিল হাপ্পগী মথৌ তারি। স্কিলিং, রি-স্কিলিং অমসুং অপ-স্কিলিং অসিনা তুংগী ৱর্কফোর্সকী মন্ত্রা অমা ওইরিবনি। ঐখোয়গী ‘স্কিল ইন্দিয়া মিসন’ অসিদি মসিগী রিএলিতী অসিগা মরী লৈনহনবগী কেম্পেন অমা ভারত্তা ওইরি। ঐখোয়গী ‘প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা’গী মখাদা, ঐখোয়গী নহা মিলিয়ন 12.5 হেনবদা হৌজিক ফাওবদা ত্রেনিং পীখ্রে। আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স, রোবোতিক্স, ইন্তর্নেত ওফ থিংস অমসুং দ্রোনগুম্বা ইন্দস্ত্রী ‘ফোর পোইন্ত O’ সেক্তরশিংদা অখন্নবা মিৎয়েংসু চঙলি।
মরুপশিং,
ফ্রন্তলাইন হেল্থ অমসুং অতোপ্পা ৱর্করশিংনা ভারত্তা কোবিদ মনুংদা পাংথোকখিবা থবক-থৌরমশিংনা মশাগী স্কিল অমসুং খোঙফম চেৎপগী মতৌ উৎখি। মসিনা মীনুংশি হৈবা অমসুং সেবা তৌবগী চৎনবীগী মমিসু উৎখি। তসেংবদি, ভারতনা মালেমগী স্কিল লৈবা ৱর্কফোর্স খ্বাইদগী চাউনা পীবা ঙম্বগী মতিক লৈ। গ্লোবেল মোবাইল ৱর্কফোর্স অসিনা তুংগী মতমগী রিএলিতী অমা ওইগনি। মরম অদুনা, দিভেলপমেন্তপু গ্লোবেলাইজ তৌবা অমসুং স্কিল শেয়র তৌবগী মতম অসি হৌজিক্কী মতমসি ওইরবনি। G20না মসিদা লুচিং থৌদাং লৌগদবনি। স্কিল অমসুং ক্বালিফিকেসনগী মথৌ তাবশিংগী মখা পোন্না মালেমগী ওইনা শিনফম শকখঙবগী থবক্কীদমক্তা ঐহাক্না অদোমগী হোৎনজমশিংবু থাগৎচরি। থৌওং অসিদা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন অমসুং কোওর্দিনেসনগা লোয়ননা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্ত্নরশিপকী অনৌবা মোদেলগী মথৌ তাই। হায়রিবা ইমপ্লোয়ী অমসুং শিন্মীশিংগা মরী লৈনবা স্তেতিস্তিক্স, ই-পাউ অমসুং দেতা শেয়র তৌনবনা থৌওং অসি হৌবগী খ্বাইদগী চুনবা পাম্বৈ অমা ওইগনি। মসিনা খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা থৌশিল থৌরাং য়াত্তুনা স্কিলিং হেন্না নীংথিজনা পাংথোকপা, ৱর্কফোর্সকী থৌরাং য়াৎপা অমসুং কান্নগদবা থবক পীবদা মালেমগী লৈবাক খুদিংদা মপাঙ্গল হাপকনি।
মরুপশিং,
লাইচৎকী মনুংদা খাংবা কনবগী য়ুম্বী ওইনা থোরকখিবা গিগ অমসুং প্লেতফোর্মদা লৈরিবা শন্মীশিংগী অনৌবা কাংলুপ অমা শেমগৎপদা অঙকপা ফংনা অহোংবা পুরকখি। মসিনা ফ্লেক্সিবল ওইবা থবক থৌরমশিং শিন-লাংখি অমসুং চাগাগী হৌরকপা অমা পুথোকপদা মতেং পাংখি। মসিনা নুপীশিংগী সোসিও-ইকনোমিক এম্পাৱরমেন্তকী ত্রান্সফোর্মাতিব ওইবা খুৎলাই অমা ওইবগা লোয়ননা অখন্ননা নহারোলশিংগী কান্নগদবা ইম্প্লোয়মেন্তশিং চাউনা ফংহনবা য়াবগী ওইথোকপা লৈ। মসিগী পোতেন্সিএল খংবা মথৌতাবা অমসুং মতমগা চুনরবা থৌশিলশিং শেম্বা অমসুং মসিগী মতমগা চুনরবা শিন্মীশিং অসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তারি। চাং নাইনা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা সস্তেনেবল সোলুসনশিং পুথোক্নবা অমসুং সোসিএল সিক্যুরিতী, হকশেল অমসুং শেফতী ফংহন্নবা অনৌবা মোদেলশিং পুথোরক্নবা হোৎনসি। মিলিয়ন 280 রেজিস্ত্রেসন তৌখ্রবা অমসুং মসিগী শিন্মীশিং অসিগী হকথেংননা মীয়েং চংনবা পান্দম থম্লিবা ‘ইশ্রম পোর্তেল’ অসি কান্নবা থৌওংনি। থবক্কী মওং মতৌ অসি ত্রান্সনেস্নেল ওইরকপা মরম্না লৈবাকশিং অসিনা মসিগা মান্নবা সোলুসনশিং অসি শিজিন্নগদবনি।
মরুপশিং,
সোসিএল প্রোতেক্সন পীবা হায়বসি 2030 এজেন্দাগী মরুওইবা মরম অমা ওইরবসু ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংনা হৌজিক চৎননবা হোৎনরিবা ফ্রেমৱর্ক অসিনা অখুবা পাম্বৈ খরদা শেম শাদুনা কান্নবা ফংহল্লিবা অসিখক্তং উৎলি অদুবু অতোপ্পা মওংশিংদা কান্নবা কয়ামরুম ফংহল্লিবা অদুদি মসিগী ফ্রেমৱর্ক অসিদা কোনশিন্দে। ভারত্তা সোসিএল প্রোতেক্সন কভরেজগী অচুম্বা মমি অদু উবা ফংনবা য়ুনিভর্সিএল পব্লিক হেল্থ, ফুদ সিক্যুরিতী, ইন্সুরেন্স অমসুং পেন্সন প্রোগ্রামশিংগুম্বা কান্নবশিং অসি য়াওহনগদবনি। লৈবাক খুদিংমক্কী অখন্নবা ইকনোমিক কেপাসিতী, মপাঙ্গল অমসুং শিংনবশিং অদু খংগলদুনা সোসিএল প্রোতেক্সনগী সস্তেনেবল ফাইনান্সিং এপ্রোচ খুদিংমক য়াওবা ৱান সাইজ ফিত অমা চৎনহনবা হায়বসি ওইথোকপা য়াবা নত্তে।
এক্সেলেন্সীশিং,
হীরম অসিগা মরী লৈনবা অথুবা মিৎয়েং চঙফম থোকপা হীরম কয়া খন্ন-নৈননবা অদোম্না হোৎনরিবশিং অসিবু ঐহাক্না থাগৎচরি। মালেম পুম্বগী ৱর্কফোর্সকী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা ঙসিগী মীফম অসিনা অকনবা ৱাফম অমা পীগনি হয়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মায় পাকপা মীফম অমা ফম্বা ওইয়ু হায়না ঐহাক্না য়াইফা পাউজেল পীজরি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।