Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Review progress of Phase-III of Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region
Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region aims to develop end to end organic value chains in North Eastern States
14 JUL 2023 8:12PM by PIB Delhi
A two-day Stakeholder Workshop Meeting was concluded today here. The meeting was organized to review the progress of Phase-III of the Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region (MOVCDNER), a Centrally Sponsored Scheme which aims to develop end to end organic value chains in North Eastern States.
On 13th July 2023 progress made under the scheme was reviewed with focus on how to liquidate the committed liability of Phase III and roadmap for implementation of Phase IV of the scheme staring 2023-24. States were requested to suggest the activities and plans which could be taken up associated with availability of funds under MOVCDNER Scheme.
Shri Rakesh Ranjan, Additional Secretary (INM), Ministry of Agriculture and Farmers Welfare chaired the meeting on 14th July 2023, in the presence of Dr. Yogita Rana, JS (INM) and Shri Angshuman Dey, JS (MDONER). The representatives of the 8 NE States (Mizoram, Manipur, Meghalaya, Assam, Sikkim, Arunachal Pradesh, Nagaland and Tripura), NEDFi and officers from Ministry of Agriculture and FW and MoRD participated in the workshop. The session started with presentation on the recommendations given by the states on Day 1 to scale up the scheme and have a robust implementation system.
Shri Rakesh Ranjan, Additional Secretary (INM), emphasized the importance of service providers to facilitate market linkages and creating brand value of organic products. He also highlighted the focus of the Government in NE and exhorted the 8 states to ensure the complete utilization of funds earmarked for NE states, focus on export of organic products to ensure maximum benefit to the farmers of the NE region.
MOVCDNER scheme launched during 2015-16 has helped in bringing 1.73 lakh ha area under organic farming benefiting 1.89 lakh farmer. During this period 379 FPOs/FPCs were formed involving creation of 205 Collection, Aggregation and Grading units, 190 Custom Hiring Centres and 123 Processing unit and Pack houses. 7 Brands have also been developed.
Brief presentation was made by NEDFi on marketing and entrepreneurial support followed by presentation from Officials of various schemes of DA&FW and MoRD to explore convergence opportunities in NER. The following points of convergence were highlighted during discussion:
1. Per Drop More Crop- Shri Yogesh Roundal, Assistant Director (RFS)- Promote micro irrigations among farers through the FPOs and leverage MGNREGRA for MI projects by developing crop specific estimates.
2. National Rural Livelihood Mission (NRLM)-Shri Raman Wadhwa, Deputy Director (NRLM)- 2 FPCs to be developed through convergence with NRLM at state level by defining roles and responsibilities of SRLM as IA and CLF as CBBOs
3. Agriculture Infrastructure Fund- Shri K.R. Meena, Director (AIF)- Workshop to be conducted in Guwahati where FPO wise challenges will be identified, and banks shall be engaged to facilitate credit
4. MGNREGA- Smt. Himanshi, Assistant Director (MGNREGA)- Support for fencing and land development to be explored through MGNREGA.
5. Sub-Mission for Agriculture Mechanization- Shri Arvind Meshram, Deputy Commissioner, (SMAM)- Study to be undertaken by Biswanath School of Agriculture to identify suitable machines for NER. States to provide information on machine requirement of FPOs and awareness will be generated among them by circulating videos and modules.
6. Integrated Scheme of Agriculture Marketing- Shri Kapil Bendre, Director (ISAM)-Conducting training programs for FPOs and onboarding them on the e-Nam portal and helping FPOs to access a combination of AMI and AIF Schemes.
7. Agriculture Technology Management Agency – Dr. Y.R. Meena, Additional Commissioner (Extension) – Engaging ATMA functionaries and experts to ensure training and awareness programs for farmers.
There was active participation by the state representatives who presented the progress, success stories and operational challenges faced by them under the scheme. The session was concluded by closing remarks by Dr. Yogita Rana, Joint Secretary (INM) where she shared her broader vision for the scheme and encouraged states to achieve convergence by leveraging the MOVCDNER scheme as a conduit.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিভেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রীজনগী ৩শুবা ফেজগী খোঙজেল য়েংশিনবা
মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিভেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রীজননা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা এন্দ তু এন্দ ওর্গানিক ভেল্যু চেন শেমগৎনবা পান্দম থম্লি
14 JUL 2023 8:12PM by PIB Imphal
নুমিৎ নিনিগী ওইবা স্তেকহোল্দর ৱর্কসোপ মীতিং অমা ঙসি মফমসিদা পাঙথোকখি‍। মীফম অদু অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা এন্দ তু এন্দ ওর্গানিক ভেল্যু চেন শেমগৎনবা পান্দম থম্লিবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কম অমা ওইরিবা মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিভেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রীজন (এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.)গী ৩শুবা তাঙ্কক্কী খোঙজেল য়েংশিন্নবগীদমক পাঙথোকপনি‍।
জুলাই ১৩, ২০২৩দা স্কীম অসিগী মখাদা লৈরিবা খোঙজেলশিং য়েংশিনখিবগা লোয়ননা ফেজ ৩গী কম্মিত তৌখিবা লাইএবিলিতীশিং কমদৌনা লিকুইদেত তৌগদগে অমদি ২০২৩-২৪দগী হৌরগা পায়খৎকদৌরিবা ফেজ-৪ থবক ওইনা পায়খৎপগী রোদমেপ্তা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখি‍। স্তেতশিংদা এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর. স্কীমগী মখাদা লৈরিবা ফন্দগী ফীভমগা মরী লৈননা পায়খৎপা য়াবা থবক থৌরমশিং অমদি খুজিল থৌরাংশিংগী সজেসনশিং পীরক্নবা ৱাফম থমখি‍।
দোক্তর য়োগিতা রানা, জে.এস. (আই.এন.এম.) অমদি শ্রী অংসুমন দে, জে.এস. (এম.দোনর) শরুক য়াদুনা জুলাই ১৪, ২০২৩দা পাঙথোকখিবী মীফম অদু লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী (আই.এন.এম.) শ্রী রাকেস রঞ্জনন্না থৌরম মপু ওইনা য়াখি‍। এন.ই. স্তেত ৮ (মিজোরম, মনিপুর, মেঘালয়, অসাম, সিক্কিম, অরুনাচল প্রদেশ, নগালেন্দ অমদি ত্রিপুরা), নেদফি অমদি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয় অমদি এম.ও.আর.দি.গী মীহুৎশিংনা ৱর্কসোপ অদুদা শরুক য়াখি‍। সেসন অদু অহানবা নুমিত্তা স্কীম অসিবু হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক অমদি অচৌবা ইমপ্লিমেন্তেসন সিস্তেম অমা লৈহন্নবগীদমক স্তেতশিংনা পীরকপা রিকম্মেএন্দেসনশিং য়াওবা প্রজেন্তেসন অমগা লোয়ননা হৌদোকখি‍।
এদিস্নেল সেক্রেতরী (আই.এন.এম.) শ্রী রাকেস রঞ্জন্না মার্কেৎ লিঙ্কেজতা মতেং পাংনবা অমদি ওর্গানিক পোত্থোকশিংগী ব্রান্দ ভেল্যু শেমগৎপদা সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। লৈঙাক্না অৱাং নোংপোক্তা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লিববু মহাক্না পুথোক্তুনা স্তেত ৮গী মফমদা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগীদমক খাক্তুনা থম্লিবা ফন্দশিং অসি মপুং ফানা শীজিন্নদুনা, অৱাং নোংপোক লমদমগী লৌমীশিংদা নীংথিনা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক ওর্গানিক পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপদা মীৎয়েঙ থম্নবা ৱাফম ফোঙদোকখি‍।
ইং ২০১৫-১৬দা হৌদোকখিবা এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর. স্কীম অসিনা লৌফম হেক্তর লাখ ১.৭৩বু ওর্গানিক লৌউগী মখাদা পুশিল্লক্তুনা লৌমী লাখ ১.৮৯দা কান্নবা পীখ্রে‍। মতম অসিদা, কল্লেক্সন, এগ্রিগেসন অমদি গ্রেদিং য়ুনিৎ ২০৫, কস্তম হাইয়রিং সেন্তর ১৯০ অমদি প্রোসেসিং য়ুনিৎ অমসুং পেক হাউস ১২৩ য়াওনা এফ.পি.ও./এফ.পি.সি.) ৩৭৯ লিংখৎখ্রে‍। ব্রান্দ ৭সু শেমখ্রে‍।
মার্কেতিং অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরিএল সপ্পোর্তকী মতাঙদা নেদফিনা শম্লপ্পা প্রজেন্তেসন অমা পীরবা মতুংদা দি.এ. অমদি এফ.দব্লিউ অমসুং এম.ও.আর.দি.গী তোঙান তোঙানবা স্কীমশিংগী ওফিসিএলশিংনা অৱাং নোংপোক লমদমদা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং য়েংশিনবগী মতাঙদা প্রজেন্তেসন অমা উৎখি‍।
১. পর দ্রোপ মোর ক্রোপ – শ্রী য়োগেস রাউন্দল, এসিস্তেন্ত দাইরেক্তর (আর.এফ.এস.) – ক্রোপ স্পেসিফিক এস্তিমেতশিং শেমদুনা এফ.পি.ও.শিংগী খুত্থাঙদা লৌমীশিংগী মরক্তা মাইক্রো ইরিগেসনগী থৌওং য়োকখৎপা অমদি এম.আই. প্রোজেক্তশিংগীদমক এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.বু শীজিন্নবা‍।
২. নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (এন.আর.এল.এম.) – শ্রী রমন ৱাধৱা, দিপুতী দাইরেক্তর (এন.আর.এল.এম.) – এস.আর.এল.এম.বু আই.এ. ওইনা অমদি সি.এল.এফ.পু সি.বি.বি.ও. ওইনা থবক তৌবগী শক্লোন অমদি থৌদাংশিং নীংথিনা শেম্লগা স্তেতকী থাক্তা এন.আর.এল.এম.গা পুল্লগা শেমগদবা এফ.পি.সি. ২‍।
৩. এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ – শ্রী কে.আর. মীনা, দাইরেক্তর (এ.আই.এফ.) – গুৱাহাতীদা ৱর্কসোপ পাঙথোক্তুনা এফ.পি.ও.শিংগী ওইবা খুদোংচাদবশিং খঙদোক্কনি অমদি বেঙ্কশিংবু ক্রেদিত পীহন্নবা শরুক য়াহনগনি‍।
৪. এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ. – শ্রীমতী হিমান্সি, এসিস্তেন্ত দাইরেক্তর (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.) – এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী খুত্থাঙদা শম্বল অমদি লৈবাক থোনবগী তেংবাং পীনবা খন্নবা‍।
৫. সব-বিসন ফোর এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন – শ্রী অর্বিন্দ মেস্রম, দিপুতী কম্মিস্নর, (এস.এম.এ.এম.) – অৱাং নোংপোক লমদমদা চুনবগা মেচিনশিং খঙদোক্নবগীদমক বিস্বানাথ স্কুল ওফ এগ্রিকলচরনা থিজিনগনি‍। স্তেতশিংনা এফ.পি.ও.শিংনা মথৌ তাবা মেচিনশিংগী মতাঙনা ইন্ফোর্মেসন পীগনি অমদি ভিদুও অমদি মোদ্যুলশিং য়েন্থোক্তুনা মখোয়গী মরক্তা পাক শন্না খঙহনগনি‍।
৬. ইন্তিগ্রেতেদ স্কীম ওফ এগ্রিকলচর মার্কেতিং – শ্রী কাপিল বেন্দ্রে, দাইরেক্তর (আই.এম.এ.এম.) – এফ.পি.ও.শিংগী ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাঙথোকপা অমদি মখোয়বু ই-নাম পোর্তেলদা ওনবোর্দ তৌবিবা অমদি এফ.পি.ও.শিংদা এ.এম.আই. অমদি এ.আই.এফ. স্কীমশিং পুন্না ফংহন্বদা মতেঙ পাংবা‍।
৭. এগ্রিকলচর তেক্নোলোজী মেনেজমেন্ত এজেন্সী ০ দোক্তর ৱাই.আর. মীনা, এদিস্নেল কম্মিস্নর (এক্সতেন্সন) – এ.তি.এম.এ. থৌমীশিং অমদি অখঙ অহৈশিংনা লৌমীশিংগী ত্রেনিং অমদি এৱ্যারনেস প্রোগ্রামশং পাঙথোক্কনি‍।
স্তেতকী মীহুৎশিংনা ইচঙ থৌনা শরুক য়াদুনা, স্কীম অসিগী মখাদা লৈরিবা খোঙজেলো মায় পাকপগী ৱারী অমদি মসি পায়খৎপদা মখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাঙদা পুথোক্তুনা নৈনখি‍। সেসন অদু দোক্তর য়োগিতা রানা, জোইন্ত সেক্রেতরী (আই.এন.এম.)না ৱারোইশিন পীরদুনা স্কীম অসিগী মতাঙদা লৈরিবা মহাক্কী হেন্না পাক চাউবা মঙলান ময়ামদা পাউদমদুনা অমদি স্তেতশিংগী মফমদা এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর.বু অফবা পাম্বৈ অমা ওইনা শীজিন্নদুনা অনৌবা মাইওন অমদা লাক্নবগীদমক পুক্নিং থৌগত্তুনা লোইশিনখি‍।