Prime Minister's Office
PM addresses 17th Indian Cooperative Congress in New Delhi
Launches E-Portals of e-Commerce website for Cooperative Marketing and
Cooperative Extension and Advisory Services Portal
“Spirit of cooperation sends the message of Sabka Prayas”
“Ensuring affordable fertilizer shows what a guarantee looks like and what massive efforts are needed to change the lives of the farmers”
“Sarkar and Sahkaar (Government and cooperative) will together provide double strength to the dream of the Viksit Bharat”
“It is imperative that the cooperative sector becomes a model of transparency and corruption-free governance”
“FPOs are going to give great power to small farmers. These are means of making small farmers a big force in the market”
“Today chemical free natural farming is a key priority of the government”
01 JUL 2023 1:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 17th Indian Cooperative Congress at Pragati Maidan, New Delhi today on the occasion of International Day of Cooperatives. The main theme of the 17th Indian Cooperative Congress is ‘Amrit Kaal: Prosperity through Cooperation for a Vibrant India’. Shri Modi also launched E-Portals of e-Commerce website for Cooperative Marketing, and Cooperative Extension and Advisory Services Portal
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion and said that the country is working towards the goal of a ‘Viksit and Atmanirbhar Bharat’. He reiterated the need for ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) in achieving these goals where the spirit of cooperation sends the message of everyone’s effort. The Prime Minister noted the contributions of the dairy cooperative in making India the world’s leading milk producer and the role of cooperatives in making India one of the top sugar-producing countries in the world. He underlined that cooperatives have become a huge support system for small farmers in many parts of the country. The Prime Minister also noted that the contribution of women in the dairy sector is approximately 60 percent. Hence, the Prime Minister continued, the government decided to strengthen the cooperative sector to achieve the goals of a Viksit Bharat. He informed that it was the first time that a separate ministry was formed and a budget was allocated for cooperatives, and as a result, the cooperatives are being presented with a platform exactly like the corporate sector. The Prime Minister also informed about the measures to strengthen cooperative societies and mentioned the reduction in tax rates. He also informed about the measures to strengthen cooperative banks and gave examples of flexibility in opening new branches and doorstep banking.
Noting the large number of farmers who were linked to the event, the Prime Minister dwelled on the measures undertaken for the farmer's welfare in the last 9 years. He said, as opposed to the scarce support of the past, further reduced by the middlemen, now, crores of farmers are getting Kisan Samman Nidhi directly in their accounts. In the last 4 years 2.5 lakh crore rupees have been transferred under this scheme in a transparent manner, he said. He put things in perspective by telling the gathering that 2.5 lakh crore is a big amount if we consider the total agriculture budget of 5 years before 2014 which comes out to be less than 90 thousand crores rupees. This means that more than three times the total agriculture budget of those five years was spent on just one scheme.
The Prime Minister also elaborated on the ways of ensuring that farmers are not burdened by the increasing global fertilizer prices. He said that a farmer today pays about Rs 270 for a bag of urea whereas the same bag is priced at Rs 720 in Bangladesh, Rs 800 in Pakistan, Rs 2100 in China and Rs 3000 in the USA. “This shows what a guarantee looks like and what massive efforts are needed to change the lives of the farmers”, he said. The Prime Minister informed that in the last 9 years, more than Rs 10 lakh crore have been spent on just fertilizer subsidies.
Highlighting the seriousness of the government towards providing the right price to the farmers for their produce, the Prime Minister informed that the government bought the farmers’ produce at an increased MSP and handed out more than 15 lakh crores to the farmers in the last 9 years. “On average, the Government is spending more than 6.5 lakh crores yearly on agriculture and farmers”, Shri Modi said. “The government is making sure that every farmer in the country receives around 50 thousand rupees every year in some way or the other”, he asserted.
Continuing with the farmer welfare approach of the government, Shri Modi, informed about the recent package of Rs 3 lakh 70 Thousand crore and fair and remunerative price for the sugarcane farmers of Rs 315 per quintal. This will directly benefit 5 lakh sugarcane farmers and people working in sugar mills.
The Prime Minister said that during the Amrit Kaal, the role of the cooperative sector in the growth of villages and farmers is going to be big. “Sarkar and Sahkaar (Government and cooperative) will together provide double strength to the dream of the Viksit Bharat”, the Prime Minister emphasized. He explained that through the Digital India campaign, the government increased transparency and ensured benefits for the beneficiaries. “Today, the poorest of the poor believe that corruption and nepotism have been eliminated in the upper echelons. With the focus on cooperation, it is important that our farmers and cattle-rearing people should feel this in daily life. It is imperative that the cooperative sector becomes a model of transparency and corruption-free governance. For this digital systems should be promoted in the cooperative sector.”, the Prime Minister said.
“India is known in the world for its digital transactions”, the Prime Minister remarked as he urged the cooperative societies and banks to stay ahead when it comes to digital transactions. He said that it will increase transparency and efficiency in the market while also enabling better competition.
Underlining that the main cooperative societies of the primary level or PACS will become a model for transparency, the Prime Minister informed that the computerization of more than 60,000 PACS is taking place. He stressed that cooperatives should make full use of the technology available to them and mentioned that the nation will hugely benefit from the acceptance of core banking and digital transactions by cooperative societies.
Referring to the ever-increasing record exports, the Prime Minister asked that cooperatives should also contribute in this regard. He said this is the reason behind the special promotion of the cooperatives related to manufacturing. Their tax burden has been reduced, he said. He especially mentioned the dairy sector for good export performance and emphasized the need to move with the resolution to fully harness the potential of our villages. He mentioned a new impetus for Shree Anna (millets) as an example of this resolution. He mentioned that in the recent State Dinner at the White House in the US, Shree Anna figured prominently. He exhorted cooperatives to take Indian Shree Anna to the global markets.
The Prime Minister elaborated on the measures taken to meet the challenges of the sugarcane farmers, especially about not getting remunerative prices and timely payment. Sugar mills were given a package of Rs 20,000 crore for clearing farmers' dues. Ethanol blending of petrol was prioritized and ethanol worth 70,000 crore rupees was purchased from the sugar mills in the last 9 years, he said. He also informed that taxes on higher sugarcane prices were also eliminated. Talking about the tax-related reforms, the Prime Minister informed about the 10,000 crore rupees support to the cooperative sugar mills in this Budget for settling the old dues. All these efforts are bringing lasting changes in the sector and strengthening it.
The Prime Minister pointed out that food security is not limited to wheat and rice and drew attention to the fact that India spends roughly 2 to 2.5 lakh crores on the import of edible oil, pulses, fish feed and processed food etc. He urged the farmers and cooperatives to work in this direction and make the nation Atmanirbhar in the production of edible oil. The Prime Minister highlighted that the Government has worked in mission mode and gave examples of Mission Palm Oil and initiatives towards increasing oil seeds production. He expressed confidence that the nation can become self-reliant in edible oil production when cooperatives will join hands with the government and work in this direction. Shri Modi suggested that cooperative societies can provide all kinds of services and information to the farmers related to plantation technology and the purchase of equipment.
The Prime Minister highlighted the achievements of the PM Matsya Sampada Yojana and mentioned that it has become a means of additional income for villagers and farmers residing near a water body. He informed that more than 25 thousand cooperative societies are working in the fisheries sector where industries like fish processing, fish drying, fish curing, fish storage, fish canning, and fish transport have been strengthened. He also informed that inland fisheries have also doubled in the last 9 years and emphasized the need for the cooperative sector to contribute to this campaign. Shri Modi highlighted that the role of PACS is expanding in many new sectors like fish farming and the government is working on the target of creating 2 lakh new multipurpose societies across the country. With this, the Prime Minister said, the power of co-operatives will reach even those villages and panchayats where this system is not functional.
Referring to the focus on FPOs in the last few years, the Prime Minister informed that work is going on the creation of 10 thousand new FPOs and 5 thousand have already been created. “These FPOs are going to give great power to small farmers. These are means of making small farmers a big force in the market. From seed to market, how the small farmer can make every system stand in his favor, how he can challenge the power of the market, this is a campaign for that, the Prime Minister said. The Government, Shri Modi continued, has decided to create FPOs via PACs too, opening unlimited possibilities in the sector.
The Prime Minister also touched upon the other measures of enhancing farmer’s income such as honey production, organic foods, solar panels, and soil testing and emphasized the need for support from the cooperative sector. The Prime Minister mentioned the recent PM-PRANAM scheme in the context of chemical-free farming which aims to propagate chemical-free farming and promote the use of alternative fertilizers. This too, he stressed, will need the support of cooperatives. He asked the cooperative to adopt 5 villages in every district for ensuring no use of chemicals in agriculture.
The Prime Minister highlighted the Gobardhan Scheme where work is done all across the country to convert ‘waste to wealth’. He informed that the government is preparing a huge network of plants which turn cow dung and waste into electricity and organic fertilizers. The Prime Minister informed that many companies have built more than 50 biogas plants in the country so far and urged the cooperative societies to come forward and support Gobardhan plants. He mentioned that it will not only benefit the cattle herders but also the animals which have been abandoned on the roads.
The Prime Minister also drew attention to the holistic work carried out in the dairy and animal husbandry sector. He noted that a large number of cattle rearers are associated with the cooperative movement. Giving the example of foot and mouth disease, the Prime Minister mentioned that it has long been a cause of great distress to animals while also incurring huge losses of thousands of crores of rupees every year to livestock farmers. He stated that the Central Government has launched a free vaccination campaign across the country for the first time where 24 crore animals have been vaccinated. He also pointed out that FMD is yet to be rooted out. He urged the cooperatives to come forward for this, be it a vaccination campaign or animal tracing. Shri Modi emphasized that cattle rearers are not the only stakeholders in the dairy sector, but our animals are equal stakeholders.
The Prime Minister called upon the cooperatives to contribute to fulfilling various missions started by the government. He asked them to get involved in the missions of Amrit Sarovars, water conservation, Per Drop More Crop, micro irrigation etc.
The Prime Minister also talked about the topic of storage. He said that the lack of storage facilities has led to a major challenge to food security for a very long time. He said we are able to store less than 50 percent of the grain that we produce. He informed that the central government has come out with the world’s biggest storage scheme and it is planned to create 700 lakh tonne storage capacity in the next five years compared to a total of 1400 lakh tonnes in the last so many decades. He informed that for agriculture infrastructure a fund of one lakh crore rupees has been created and, in the last 3 years, more than 40 thousand crore rupees have been invested in that. A big portion of this investment is from PACs and he said that there is a need for more efforts from the cooperatives in the creation of farmgate infrastructure.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that cooperatives will become a powerful medium of the country's economic source in the new India. He also emphasized the need to build villages that will become self-sufficient by following the cooperative model. He also suggested improving cooperation in cooperatives and said that cooperatives should become the carrier of social policy and national policy instead of politics.
Union Minister for Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah, Union Minister of State for Cooperation, Shri B L Verma, Chairman of International Cooperative Alliance for Asia Pacific, Dr Chandrapal Singh Yadav, and President of National Cooperative Union of India, Shri Dilip Sanghani were present on the occasion among others.
Background
Driven by the Prime Minister’s firm belief in the vision of ‘Sahakar Se Samriddhi’, the government has continuously been taking steps to boost the cooperative movement in the country. A separate Ministry of Cooperation was created by the government to give strength to this endeavor. The Prime Minister's participation in the programme is another step in this direction.
The 17th Indian Cooperative Congress is being organized on 1-2 July 2023 with an objective to discuss various trends in the cooperative movement, showcase best practices being adopted, deliberate challenges being faced and chalk out future policy direction for the growth of India’s cooperative movement. There will be seven technical sessions on the main theme of ‘Amrit Kaal: Prosperity through Cooperation for a Vibrant India’. It will witness the participation of more than 3600 stakeholders including cooperatives from the primary level to the national level, delegates of International Cooperative Organisations, representatives of the International Cooperative Alliance, representatives of Ministries, Universities, and eminent institutions, among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নই দিল্লীদা 17শুবা ইন্দিয়ন কোওপরেতিব কংগ্রেস্তা ৱা ঙাঙখ্রে
কোওপরেতিব মার্কেতিং অমসুং কোপরেতিব এক্সতেন্সন অমসুং এদভাইজরী সর্ভিস পোর্তেলগী ই-কম্মর্সকী ই-পোর্তেল হৌদোকখ্রে
“মতেং পাংনবগী ইথিলনা ‘সবকা প্রয়াস’কী পাউজেল শেন্দোক্লি”
“অহোঙবা মমলদা ফর্তিলাইজর ফংহনবনা গেরেন্তী অসি কমদৌই অমসুং লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা য়াম্না চাউনা হোৎনবগী মতৌ অসি কমদৌই হায়না উৎলি”
“সরকার অমসুং সাহকার (সরকার অমসুং কোওপরেতিব) অসিনা চাউখৎপা ভারতকী মঙলান্দা মপাঙ্গল শরুক অনি থোক্না হাপকনি”
“কোওপরেতিব সেক্তরনা নুং-পান ফাওনা উবা অমসুং শেঞ্জা থুমজা লৈতবা লৈঙাক অমগী মোদেল অমা ওইহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি”
“FPOশিংনা অপীকপা লৌমীশিংদা পাঙ্গল য়াম্না হাপ্লগনি। থৌওংশিং অসিদি অপীকপা লৌমীশিংবু মার্কেত্তা মপাঙ্গল লৈবা কাঙবু অমা ওইহন্নবনি”
“ঙসিদি, কেমিকেল য়াওদনা নেচরেল ফার্মিং পাংথোকপনা সরকারগী খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙবা হীরম্নি”
01 JUL 2023 1:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসিগী মালেমগী কোওপরেতিব নুমিত্তা নই দিল্লীগী প্রগতী মৈদান্দা পাংথোকপা 17শুবা ইন্দিয়ন কোওপরেতিব কংগ্রেস্তা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙখ্রে। 17শুবা ইন্দিয়ন কোওপরেতিব কংগ্রেসকী মপুং ওইবা থীম্না ‘অমৃত কালঃ ভাইব্রেন্ত ওইবা ভারত অমগীদমক্তা কোপরেসনগী খুত্থাংদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপা” হায়বসিনি। শ্রী মোদীনা কোওপরেতিব মার্কেতিং অমসুং কোপরেতিব এক্সতেন্সন অমসুং এদভাইজরী সর্ভিস পোর্তেলগী ই-কম্মর্সকী ই-পোর্তেল হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা থৌরম অসিগা মরী লৈননা মীপুম খুদিংবু থাগৎলদুনা লৈবাক অসিনা ‘চাউখৎপা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ভারত’ অমগী পান্দমগী মাইকৈদা চঙশিল্লি হায়না ফোংদোকখি। পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনবদা কোওপরেসনগী ইথিলনা মীপুম খুদিংনা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবগী পাউজেল পীবা ‘সবকা প্রয়াস’ হায়রিবা থৌওং অসিগী তঙাই ফদবগী মতাংদা অমুক্কা হন্না পাউদমখি। ভারতপু মালেমগী শঙ্গোম খ্বাইদগী হেন্না পুথোকপা লৈবাক অমা ওইহনবদা দাইরী কোওপরেতিবনা লৌবা থৌদাং অমসুং ভারতপু মালেমগী ওইনা চু খ্বাইদগী হেন্না পুথোকপা লৈবাক অমা ওইহনবদা লৌবা থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। কোওপরেতিব অসিনা লৈবাক্কী শরুক কয়া অমদা অপীকপা লৌমীশিংগী খ্বাইদগী চাউবা তেংবাং অমা ওইরে হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। নুপীশিংনা দাইরী সেক্তরদা য়ারিবা থৌদাং অসি চাউরাক্না চাদা 60নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মরম অদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা, চাউখৎপা ভারতকী পান্দম ফংবা ঙম্নবগীদমক্তা সরকারনা কোওপরেতিব সেক্তরগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা ৱারেপ লৌখি হায়খি। মসিগীদমক্তা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখিবা অমসুং মসিগীদমক্তা বজেত কাইথোকখিবনা মরম ওইদুনা, কোওপরেতিবশিং অসিবু কোরপোরেত সেক্তরগুম্না প্লেতফোর্ম অমা ওইনা লান্থোক্লিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। কোওপরেতিব সোসিয়াতীশিংবু মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবা খোঙথাং কয়াগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা তম্লদুনা তেক্স রেতশিংদা হন্থহনখিবগী মতাংদসু পাউদমখি। কোওপরেতিব বেঙ্কশিংবু মপাঙ্গল হাপ্নবা পায়খৎপা খোঙথাংগী মতাংদা মহাক্না পাউদম্লদুনা অনৌবা ব্রাঞ্চ হাংদোকপা অমসুং য়ুম্থোং খুদিংদা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা হোৎনখিবশিংবু মহাক্না খুদম ওইনা পীখি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা লিঙ্ক তৌরিবা মশিং য়াম্লবা লৌমীশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা, লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা মমাংগী চহি 9দা পায়খৎপা থবক থৌরমশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। ময়াইদা লৈবা মীয়াম মশিং য়াম্না লৈরম্বা অমসুং পথাপ অসিদা মমাংগী মতমদা শৌগৎপা ৱাৎলম্বগী মতৌ পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, হৌজিক্তি লৌমী করোর কয়া অমনা মখোয়গী একাউন্তশিংদা কিসান সম্মান নিধী হকথেংননা ফংলে হায়না ফোংদোকখি। মমাংগী চহি 4দা, স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাক্ষ 2.5 অসি য়াম্না নুং পান ফাওনা উবা মওংদা ত্রান্সফর তৌখ্রে হায়না ফোংদোকখি। ইং 2014গী মমাংদা চহি 5কী লৌউ-শিংউগী বজেতনা লুপা করোর লিশিং 90দগী তাথনা লৈরম্বা অদুগা য়েংনরুরবদি, লুপা করোর লাক্ষ 2.5 হায়বসি য়াম্না চাউবা শেনফম্নি হায়না মহাক্না ঙসিগী মীয়ামদা হায়খি। মসিনা হায়বদি, হায়রিবা চহি মঙাদুগী লৌউ-শিংউগী বজেৎকী শরুক অহুম হেনবা অসি শুপ্নগী স্কিম অমখক্তদা থাদৈ হায়বনি।
মালেমগী ওইনা হারগী মমল হেনগৎলকপা অসিনা লৌমীশিংদা পোৎলুম অমা ওইহন্দনবা পাম্বৈ কয়া সরকারনা পায়খৎখিবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। ঙসিগী লৌমী অমনা য়ুরিয়া বোরা অমগী চাউরাকপা লুপা 270 চাদিং তৌই অমসুং হায়রিবা চপ মান্নবা বোরা অমগী মমল অসি বঙ্গলাদেশতা লুপা 720, পাকিস্তান্দা লুপা 800, চাইনাদা লুপা 2100 অমসুং USতা লুপা 3000 পী হায়না মহাক্না হায়খি। “মসিনা গেরেন্তী হায়বসি কমদৌই অমসুং লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা য়াম্না চাউনা হোৎনবগী মতৌ অসি কমদৌই হায়না উৎলি”, মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহি 9দা ফর্তিলাইজর সবসিদীখক্তদা লুপা করোর লাক্ষ 10 হেন্না চাদিং তৌখি হায়না ফোংদোকখি।
লৌমীশিংগী মফমদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী চুনবা মমল পীবদা সরকারনা য়াম্না লুনা লৌরিবা অসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং অসি হেনগৎলবা MSPদা লৈ অমসুং মমাংগী চহি 9দা চাউরাকপা লুপা করোর লাক্ষ 15 হেনবগী শেনফম্বু লৌমীশিংদা পীখ্রে হায়খি। “সরকারনা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংদা চাংচত্তা লুপা করোর লাক্ষ 6.5 অসিবু চহি খুদিংগী চাদিং তৌদুনা লাকখি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। “লৈবাক্কী লৌমী খুদিংনা চহি খুদিংগী চাউরাকপা লুপা লিশিং 50গী শেনফম্বু পাম্বৈ অমা নত্ত্রগা অতোপ্পা পাম্বৈ অমগী খুত্থাংদা শোইদনা ফংহন্নবা সরকারনা হোৎনরি”, মহাক্না মখা তানা হায়খি।
সরকারনা লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগীদমক্তা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা মখা তারদুনা, শ্রী মোদীনা লুপা করোর লাক্ষ 3 অমসুং লিশিং 70গী পেকেজ অমা হন্দক্তা শেমখিবা অমসুং চু থাবা লৌমীশিংগী ওইনা ক্বিন্তলদা লুপা 315গী মমল পীবগী মতাংদা পনখি। মসিনা চু থাবা লৌমী অমসুং চুগী মিলদা থবক তৌবা অপুনবা মীওই লাক্ষ 5তা হকথেংননা কান্নবা পীগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
অমৃত কালগী মতমসিদা খুঙ্গং অমসুং লৌমীশিংগী চাউখৎ থৌরাংদা কোওপরেতিব সেক্তরনা য়াগদৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না চাওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “সরকার অমসুং সাহকার (সরকার অমসুং কোওপরেতিব) অসিনা চাউখৎপা ভারতকী মঙলান্দা মপাঙ্গল শরুক অনি থোক্না হাপকনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। দিজিতেল ইন্দিয়া কেম্পেনগী খুত্থাংদা সরকারনা নুং পান ফাওনা উবগী মতৌ হেনগৎহন্দুনা বেনিফিশরীশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহন্নবা পায়খৎপা থবকশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। “ঙসিদি, খ্বাইদগী লাইরবদগী লাইরবা মীওইশিংনা শেঞ্জা থুমজা অমসুং মরী-মতাগী পথাপ অসি মথক্কী থাশিংদা লৈত্রে হায়বা থাজরে। কোওপরেসন্দা মিৎয়েং চঙদুনা, ঐখোয়গী লৌমী অমসুং শা-শন লোইবশিংনা মসিবু মখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা মমুৎ তানা খঙবগী মরু ওইবা য়াম্না লৈ। কোওপরেতিব সেক্তরনা নুং-পান ফাওনা উবা অমসুং শেঞ্জা থুমজা লৈতবা লৈঙাক অমগী মোদেল অমা ওইহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
“ভারত অসি দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগীদমক্তা মালেম্না শকখঙনরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা কোওপরেতিব সোসাইতী অমসুং বেঙ্কশিংনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী লমদা মাঙ থানা লৈবীয়ু হায়খি। মসিনা মার্কেত্তা নুং পান ফাওনা উবগী মতৌ হেনগৎহনবগা লোয়ননা মথৌ নীংথিনা পাংথোকহল্লি অমসুং কম্পিতিসনসু হেন্না লৈহল্লি হায়না মহাক্ন হায়খি।
প্রাইমারী লেভেল নত্ত্রগা PACSকী মরু ওইবা কোওপরেতিব সোসাইতীনা নুং-পান ফাওনা উবগী মোদেল অমা ওইরক্কনি হায়না ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা PACS 60,000 হেনববু কম্প্যুতরাইজ তৌবগী থবক হান্ননা পায়খৎপা হৌখ্রে হায়খি। কোওপরেতিবশিংনা মখোয়না ফংলিবা তেক্নোলোজীগী কান্নবা নীংথিনা লৌগদবনি হায়বসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, কোওপরেতিবশিংনা কোর বেঙ্কিং অমসুং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন পাংথোকপা হৌবা মতমদা লৈবাক অসিনা য়াম্না চাউনা কান্নবা ফংগনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা এক্সপোর্ত তৌবগী চাং লেপ্তনা হেনগৎলক্লিবা অসিদা খুদম পীরদুনা কোওপরেতিবশিংনা হীরম অসিদসু তেংবাংগদবনি হায়খি। মেন্যুফেকচরিংগী লমদা কোওপরেতিবশিংদা অখন্ননা পুক্নিং থৌগৎলিবা অসিসু মসিগী মরম অসিগীনি হায়না মহাক্না হায়খি। মখোয়গী তেক্সকী পোৎলুম হন্থহনখ্রে, মহাক্না হায়খি। দাইরী সেক্তরনা একপোর্ত তৌবগী লমদা থবক হেনগৎলকপা অসিবু মহাক্না অখন্ননা পনখি অমসুং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী তৌবা ঙম্বগী মতিকপু মপুং ফানা কান্নবা লৌনবা থবক পায়খৎফম থোকই হায়বসিদা মহাক্না অখন্নবা মিৎয়েং থমখি। শ্রী অন্না (মিল্লেত) অসিদা নৌনা চঙলিবা মিৎয়েং অসিসু হায়রিবা ৱারেপ অসিগী খুদম অমনি, মহাক্না হায়খি। USকী হ্বাইত হাউস্তা হন্দক্তা পাংথোকখিবা স্তেত দিন্নরদা, শ্রী অন্না অসি য়াম্না মশক থোক্না য়াওখি হায়বা ৱাফম মহাক্না পনখি। শ্রী অন্নাবু মালেমগী কৈথেলদা পুনবগীদমক্তা মহাক্না কোওপরেতিবশিংগী মফমদা থমখি।
চু থাবা লৌমীশিংগী শিংনবশিংগী, মরু ওইনা, মখোয়না মতম চানা শেল ফংদবা অমসুং চুনবা মমল ফংদবা অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা খোঙথাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা শন্দোক্না পাউদমখি। লৌমীশিংগী ফংফম থোকপা শেল ফংহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর 20,000গী পেকেজ অমা চুগী মিলশিংদা পীখ্রে। পেত্রোল্গা ইথানোলগা ব্লেন্দিং তৌবগী থৌওংদা অহেনবা প্রাইওরিতী পীরে অমসুং মমাংগী চহি 9দা চুগী মিলশিংদগী লুপা করোর 70,000গী ইথানোলসু লৈখ্রে। চুগী অৱাংবা মমলদা থম্বা তেক্সশিংসু লৌথোক্লে হায়না মহাক্না পাউদমখি। তেক্সকা মরী লৈননা পাংথোকপা রিফোর্মগী মতাংদা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়বদা মমাংদগী পীথোক্তনা লৈরকপা শেল কয়া পীথোকপা ঙমহন্নবগীদমক্তা হন্দক্কী বজেত অসিদা লুপা করোর 10,000গী তেংবাং অমসু কোওপরেতিব সুগর মিলশিংদা পীখ্রে হায়খি। হায়রিবা থৌওংশিং অসিনা সেক্তর অসিদা মতম শাংনা চৎকদবা অহোংবা কয়া পুরক্লি অমসুং মখোয়গী মপাঙ্গলসু হাপ্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
ফুদ সেক্যুরিতী অসি শুপ্নগী গেহু অমসুং চেংদা অকক্নবা লৈতে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা ভারতনা চাবা য়াবা থাউ, হৱাই, ঙা মচিঞ্জাক অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্নচিংবশিংগী ইম্পোর্ত্তা চাউরাক্না করোর লাক্ষ 2দগী 2.5 ফাওবা চাদিং তৌই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না লৌমী অমসুং কোওপরেতিবশিংনা মাইকৈ অসিদা থবক পায়খত্তুনা লৈবাক অসিবু চাবা য়াবা থাউ পুথোকপগী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা হোৎনসি হায়না ফোংদোকখি। সরকারনা হীরম অসিগী মতাংদা মিসন মোদতা থবক পাংথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা মিসন পাল্ম ওইল অমসুং ওইল সিদ পুথোকপা হেনগৎহন্নবা পায়খৎপা থবকশিংগী খুদম পীখি। কোওপরেতিবশিংনা সরকারগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নদুনা মাইকৈ অসিদা তেংবাংবা হৌরকপা মতমদা লৈবাক অসিনা চাবা য়াবা থাউ পুথোকপগী লমদা মরোমদোম লেপচাব ঙম্লক্কনি হায়বগী মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি। চাবা য়াবা থাউ পুথোক্নবা পাম্বী থাবগী তেক্নোলোজী অমসুং মরী লৈনবা খুৎশু খুৎলায় লৈবগী লমদা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা মখল খুদিংগী সর্ভিস অমসুং ই-পাউ পীবা ঙমগনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. মতস্য সম্পদা য়োজনাগী মায় পাকপশিংগী মতাংদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি অমসুং মসিনা ঈশিং লৈবা মফমগা নক্ননা লৈবা লৌমী অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংগী অহেনবা শেল তানবগী পাম্বৈ অমা ওইরে হায়খি। কোওপরেতিব সোসাইতী লিশিং 25 হেনবনা ফিশরী সেক্তরদা থবক তৌদুনা ঙা প্রোসেস তৌবা, ঙা কংহনবা, ঙা লাইয়েংবা, ঙা থম্বা, ঙাবু কৌতাদা হাপ্পা অমসুং ঙা পুথোক পুশিন তৌবগী ইন্দস্ত্রীশিংগী মপাঙ্গল য়াম্না লৈহল্লে হায়না মহাক্না পাউদমখি। মমাংগী চহি 9দা ইনলেন্দ ফিশরীগী চাংনা শরুক অনি হেনগৎলে হায়না মহাক্না পাউদমলদুনা কোওপরেতিব সেক্তরনা কেম্পেন অসিদা তেংবাংবগী মথৌ তাই হায়না মখা তাখি। ঙা য়োকপগুম্বা অনৌবা সেক্তর কয়া পাকথোক চাউথোকহনবদা PACSনা লৌরিবা থৌদাং কয়াদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা অনৌবা মলতি পর্পজ সোসাইতী লাক্ষ 2 শেম্বগী পান্দমগা লোয়ননা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। থৌওংশিং অসিগী মতেংদগী, কোওপরেতিবশিংগী মতিক মপাঙ্গলনা মসিগুম্বা পথাপ অসি চৎনদ্রিবা খুঙ্গং অমসুং পঞ্চায়তশিংদা য়ৌশিনবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী চহি খরদা FPOশিংদা মিৎয়েং চঙলিবা অসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, অনৌবা FPO লিশিং 10 শেম্বগী থবক হৌজিক পায়খৎলিবনি অমসুং মসিগী মনুংদা FPO লিশিং 5তি শেমখ্রে হায়খি। “FPOশিংনা অপীকপা লৌমীশিংদা পাঙ্গল য়াম্না হাপ্লগনি। থৌওংশিং অসিদি অপীকপা লৌমীশিংবু মার্কেত্তা মপাঙ্গল লৈবা কাঙবু অমা ওইহন্নবনি। মরুদগী হৌরগা কৈথেল ফাওবদা, অপীকপা লৌমীশিংনা পথাপ খুদিংনা মখোয়গী মতেং করম্না পাংহনগদগে, মার্কেতকী মপাঙ্গলদা মহাক্না করম্না মাইয়োক্নবা ঙমগদগে হায়বগী কেম্পেন অমা মসিনা ওইরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খিবদা, সরকারনা PACশিংগী খুত্থাংদগী FPO শেম্নবা ৱারেপ লৌরে, সেক্তর অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া হাংদোক্লে হায়খি।
খোইহী পুথোকপা, ওর্গানিক ওইবা চিঞ্জাক, সোলর পেনেল অমসুং সোইল তেস্তিংগুম্বা লৌমীগী শেন্থোক হেনগৎহনবা ঙম্বা পাম্বৈ কয়াদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙলদুনা কোওপরেতিব সেক্তরনা হায়রিবশিং অসিদা তেংবাংবগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অসিদসু মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। কেমিকেল য়াওদনা লৌ-উবগী মতাংদা হন্দক্তা হৌদোকপা PM-PRANAM স্কিমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। স্কিম অসিনা কেমিকেল য়াওদনা লৌ-উবগী থৌওংবু চাউখৎহন্নবা অমসুং অলতর্নেতিব ফর্তিলাইজর শিজিন্নবগী থৌওং খুমাং চাউশিলহন্নবা পান্দম থম্বনি। মসিদসু কোওপরেতিবকী তেংবাংগী মথৌ তাই হায়না মহাক্না পনখি। কোওপরেতিবশিংনা জিলা খুদিংগী খুঙ্গং 5 কোনশিন্দুনা মখোয়না কেমিকেল য়াওদনা লৌ-উহন্নবা হোৎননবা থবক পায়খৎলু হায়না মহাক্না কোওপরেতিবশিংগী মফমদা হায়খি।
‘ফত্ত হৌদীবু লনদা’ ওন্থোকপগী পান্দমগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবদা থবক পায়খৎলিবা গোবর্ধন স্কিমদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। শন্থীবু ইলেক্ত্রিক অমসুং ওর্গানিক ফর্তিলাইজরদা ওন্থোকপা ঙম্বা প্লান্ত কয়াগী অচৌবা নেতৱর্ক অমা সরকারনা শেম্লি হায়না মহাক্না হায়খি। কম্পেনী কয়া অমনা লৈবাক অসিদা হৌজিক ফাওবদা বাইওগ্যাস প্লান্ত 50 হেন্না শাখ্রে হায়না মহাক্না পাউদম্লদুনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা মাঙ থানা থোক্লক্তুনা গোবর্ধন প্লান্তশিংদা তেংবাংনবা মহাক্না ৱাফম থমখি। মসিনা শা-শন লোইবশিংদা কান্নবা পীবতা নত্তনা লম্বী শোরোক্তা থাদোক্তুনা থম্লবা মপু লৈত্রবা শা-শনশিংগী কান্নবসু লৌবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
দাইরী অমসুং এনিমেল হসবেন্দরী সেক্তরনা পায়খৎলিবা অপুনবা থবকশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। শা-শন লোইবা মীওই কয়া অমগা কোওপরেতিব সেক্তরগা মরী লৈনরি হায়না মহাক্না হায়খি। ফুত অমসুং মাউথ লাইনাগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লাইনা অসিনা শনশিংদা অৱাবা য়াম্না পীবতা নত্তনা লাইবস্তোক ফার্মরশিংনা মসিনা মরম ওইরগা চহি খুদিংগী লুপা করোর লিশিং কয়া মাঙনরি হায়খি। কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ভেক্সিন কাপথোকপগী কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে অমসুং মসিগী শরুক অমা ওইনা শা-শন করোর 24দা অহানবা ওইনা তিকা কাপথোকখি হায়না মহাক্না হায়খি। FMD অসি হৌজিক ফাওবগী ওইনা মরা ফংনা মুত্থৎপদি ঙমদ্রি। ভেক্সিনেসন কেম্পেন নত্ত্রগা এনিমেল ত্রেসিং তৌবা ওইরো, কোওপরেতিবশিংনা মসিগীদমক্তা মাং থানা থোক্লক্নবা মহাক্না ৱাফম থমখি। দাইরী সেক্তরগী স্তেকহোলদর অসি শা-শন লোইবশিং খক্তনা ওইদে, মসিদা ঐখোয়গী শা-শনশিংসু চপ মান্নবা স্তেকহোলদর ওই হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
সরকারন হৌদোকপা তোঙান-তোঙানবা মিসন কয়া মায় পাক্না লোইশিনবা ঙমহন্নবগীদমক্তা মাং থানা থোকপীরকউ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা কোওপরেতিবশিংগী মফমদা হায়খি। মখোয়না অমৃত সরোবরগী মিসন, ঈশিং য়োকশিনবা, পর দ্রোপ মোর ক্রোপ, মাইক্রো ইরিগেসন্নচিংবা মিসন কয়াদসু মখোয়না মপুং ফানা শরউক য়াসি হায়বগী ৱাফমসু মহাক্না থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্তোরেজকী মতাংদসু ৱাফম কয়া থমখি। স্তোরেজকী খুদোংচাবা লৈতবনা ফুদ সেক্যুরিতীগী হীরমদা মতম কয়াদগী হৌনা অচৌবা শিংনবা অমা ওইদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। ঐখোয়না পুথোকচবা চেং হৱাইগী শুপ্নগী চাদা 50 খক্তমক ঐখোয়না থমজিনবা ঙম্মি হায়না মহাক্না হায়খি। কেন্দ্র সরকারনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তোরেজ স্কিম অমা পুথোক্লে অমসুং মমাংগী দিকেদ কয়া অমদা ওইরম্বা তন লাক্ষ 1400গী কেপাসিতীগা চাংদম্নবদা মসিনা শুপ্নগী চহি মঙাগী মনুংদা তন লাক্ষ 700 হেনবগী স্তোরেজ কেপাসিতী শেম্বগী পান্দম থম্লি হায়না মহাক্না হায়খি। লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরখক্কীদমক্তা লুপা করোর লাক্ষ অমগী ফন্দ অমা সরকারনা শেম্লে অমসুং মমাংগী চহি 3দা লুপা করোর লিশিং 40গী শেনফম অসি মসিদা ইনভেস্ত তৌখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি। হায়রিবা ইনভেস্তমেন্ত অসিগী অচৌবা শরুক্তি PACSতগী লাকখি অমসুং ফার্মগেত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাবগীদমক্তা কোওপরেতিবশিংগী অহেনবা তেংবাং কয়াগী মথৌ তারি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱাফম লোইশিনবা ওইনা, অনৌবা ভারত অসিদা কোওপরেতিবশিংনা লৈবাক্কী ইকোনোমিক সোর্সশিংগী মপাঙ্গল লৈবা পাম্বৈ অমা ওইগনি হায়বগী থাজবা ফোংদোকখি। কোওপরেতিব মোদেলগী তুং ইন্দুনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা খুঙ্গং শেমগৎপগী তঙাই ফদবা লৈরিবা অসিদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। কোওপরেসনশিংগী মরক্তা তেংবাংবগী মতৌ হেন্না ফগৎহসি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা কোওপরেতিবশিং অসিনা রাজনীতি তৌবগী মহুত্তা সোসিএল পোলিসী অমসুং নেস্নেল পোলিসীগী কেরিয়র অমা ওইগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহ; কোওপরেসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বি.এল. ভর্মা; এসিয়া পেসিফিক্কী ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেতিব এল্লাইএন্সকী চেয়রমেন, দাঃ চন্দ্রপাল সিংহ য়াদব অমসুং নেস্নেল কোওপরেতিব য়ুনিয়ন ওফ ইন্দিয়াগী প্রসিদেন্ত, শ্রী দিলিপ সংঘানিসু অতোপ্পা মীওইশিংগা লোয়ননা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীগী “সহাকার সে স্মৃধী”গী মঙলান্দা চেৎনা থাজবা থম্লিবা অসিনা শাফু পীদুনা, সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী কোওপরেতিবকী ইহৌবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা লেপ্তনা থবক কয়া পায়খত্তুনা লাক্লি। থৌওং অসিগী পাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তা, সরকারনা কোওপরেতিবকী তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসু শেমখ্রবনি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরমসিদা শরুক য়ারিবা অসিনা মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা অহেনবা খোঙ্কাপ অমা ওইরি।
17শুবা ইন্দিয়ন কোওপরেতিব কংগ্রেস অসি জুলাই 1-2, 2023দা পাংথোকপনি। মসিগী পান্দমদি কোওপরেতিব ইহৌগী চৎনবী কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা, হৌজিক চৎনরিবা খ্বাইদগী ফবা থৌওং উৎপা, হৌজিক থেংনরিবা শিংনবশিংগী মতাংদা খন্নবা অমসুং ভারতকী কোওপরেতিব ইহৌ খুমাং চাউশিলহন্নবা তুংগী মতমদা চৎনবা য়াবা পোলিসী শেম্বগী ৱাফম কয়া খন্ন-নৈনবনি। মপুং ওইবা থীম ওইরিবা ‘অমৃত কালঃ ভাইব্রেন্ত ওইবা ভারত অমগীদমক্তা কোওপরেসনগী খুত্থাংদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপা” অসিগী মরী লৈনবা তেক্নিকেল সেসন তরেৎ অমসু পাংথোক্কনি। মসিদা প্রাইমারী থাক্তগী লৈবাক্কী থাক ফাওবগী কোওপরেতিবকী স্তেকহোলদর 3600 য়াওনা মালেমগী কোওপরেতিব ওর্গনাইজেসনগী দেলিগেত, মালেমগী কোওপরেতিব এল্লাইএন্সকী মীহুৎ, মন্ত্রালয়, য়ুনিভর্সিতী, মমিং লৈবা ইন্সতিত্যুসনগী মীহুৎ কয়া য়াওনা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।