ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୭ତମ ସମବାୟ କଂଗ୍ରେସକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମବାୟ ବିପଣନ ପାଇଁ ଇ-କମର୍ସ ୱେବସାଇଟ୍‌ର ଇ-ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ସମବାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଓ ପରାମର୍ଶ ସେବା ପୋର୍ଟାଲକୁ ମଧ୍ୟ କଲେ ଶୁଭାରମ୍ଭ
“ସମବାୟ ଭାବନା ସବକା ପ୍ରୟାସର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥାଏ”
“ଚାଷୀଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଦରରେ ସାର ଯୋଗାଇ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟୀ କିପରି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି କିଭଳି ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି”
“ସରକାର ଓ ସହକାର (ସରକାର ଓ ସମବାୟ) ମିଶି ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଦୁଇଗୁଣ ମଜବୁତ କରିବେ”
“ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ ପ୍ରଶାସନର ମଡେଲ ହେବା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ”
“ଏଫପିଓଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବେ । ବଜାରରେ ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଏକ ମାଧ୍ୟମ”
“ଆଜି ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକା ପାଲଟିଛି”
01 JUL 2023 1:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଦିବସ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମୈଦାନ ଠାରେ ୧୭ତମ ଭାରତୀୟ ସମବାୟ ମହାସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ୧୭ତମ ଭାରତୀୟ ସମବାୟ ମହାସମ୍ମିଳନୀର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି “ଅମୃତ କାଳ : ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାରତ ପାଇଁ ସମବାୟ ଜରିଆରେ ସମୃଦ୍ଧି’’। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମବାୟ ବିପଣନ ପାଇଁ ଇ-କମର୍ସ ୱେବସାଇଟର ଇ-ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ସମବାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଓ ପରାମର୍ଶ ସେବା ପୋର୍ଟାଲକୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ “ଏକ ବିକଶିତ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ” ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ “ସବକା ପ୍ରୟାସ” ଭାବନାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ଭାବନା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଗଦାନ କାରଣରୁ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇପାରିଛି । ସେହିପରି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଗଦାନ କାରଣରୁ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପରିଗଣିତ ହେଉଛି । ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ଭାଗରେ ସମବାୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସହାୟତା ଆଧାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିବା ସେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କର ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ତେଣୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ଲାଗି ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ କର୍ପୋରେଟ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମିଳିପାରିଛି । ଏହାଛଡ଼ା ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଟିକସ ଦର ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କମାନଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ଏବଂ ନୂଆ ଶାଖା ଖୋଲିବା ଓ ଘର ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମନୀୟତା ଆସିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଚାଷୀ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚାଷୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ଅତୀତରେ ଚାଷୀମାନେ ଦଲାଲଙ୍କ କବଳରେ ଫସିଥିଲେ, ଏବେ କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏକାଉଣ୍ଟରେ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅର୍ଥ ମିଳିପାରୁଛି । ବିଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାରଦର୍ଶୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ୫ ବର୍ଷର ମୋଟ୍‌ କୃଷି ବଜେଟ୍‌ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଚାର କଲେ ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍‌ ଥିଲା। ଏହା ତୁଳନାରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏକ ବଡ଼ ଅର୍ଥରାଶି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସେହି ପାଞ୍ଚବର୍ଷର ମୋଟ୍‌ କୃଷି ବଜେଟ୍‌ର ତିନି ଗୁଣା ଅଧିକ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଯୋଜନାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି ।
ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସାର ଦାମ୍‌ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ପ୍ରଭାବ ଯେପରି ନପଡ଼ିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଜଣେ ଚାଷୀ ଗୋଟିଏ ବସ୍ତା ୟୁରିଆ ପାଇଁ ୨୭୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି, ଅନ୍ୟପଟେ ବାଂଲାଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ବସ୍ତା ପାଇଁ ୭୨୦ ଟଙ୍କା, ପାକିସ୍ତାନରେ ୮୦୦ ଟଙ୍କା, ଚୀନରେ ୨୧୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଆମେରିକାରେ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାଷୀଙ୍କ ଲାଗି ଏହି ସୁବିଧା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କିଭଳି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି କିଭଳି ବଡ଼ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ତାହା ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ସାର ସବସିଡି ଉପରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି ।
ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଉଚିତ୍‌ ମୂଲ୍ୟ ଦେବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ଗମ୍ଭୀରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଏମଏସପିରେ କିଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥରାଶି ସେମାନଙ୍କ ଫସଲ ବଦଳରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଉପରେ ହାରାହାରୀ ୬.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।’’ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏପରି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି ।
ସରକାରଙ୍କ କୃଷି କଲ୍ୟାଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୩ ଲକ୍ଷ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ନିକଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୩୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉଚିତ୍‌ ଓ ଲାଭକରୀ ମୂଲ୍ୟରେ ଫସଲ କିଣିବା ଲାଗି ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ୫ ଲକ୍ଷ ଆଖୁ ଚାଷୀ ଏବଂ ଚିନି କଳରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଳିପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ଗାଁ ଓ ଚାଷୀଙ୍କ ବିକାଶରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂମିକା ବିସ୍ତାରିତ ହେବ । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, “ସରକାର ଓ ସହକାର (ସରକାର ଓ ସମବାୟ) ମିଶି ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଦୁଇଗୁଣ ମଜବୁତ କରିବେ।” ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ସରକାର ପାରଦର୍ଶିତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆଜି ଦରିଦ୍ରରୁ ଦରିଦ୍ରତମ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହା ମାନିଛନ୍ତି ଯେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଦୁର୍ନୀତି ଓ ପ୍ରୀୟପ୍ରତି ତୋଷଣ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଜି ଆମର ଚାଷୀ ଏବଂ ପ୍ରାଣୀପାଳକମାନେ ଏହାକୁ ନିଜ ଜୀବନରେ ଅନୁଭବ କରିବା ଜରୁରି । ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ମୁକ୍ତ ପ୍ରଶାସନର ଏକ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରି । ଏଥିପାଇଁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଳ ଦେବା ଉଚିତ୍‌ ।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ମାମଲାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରି କହିଥିଲେ, ‘‘ଭାରତ ନିଜର ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି।’’ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ବଜାରରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ସମ୍ଭବ ହେବ ।
ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ତରର ମୁଖ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ପାରଦର୍ଶିତାର ମଡେଲ ହେବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୬୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ୟାକ୍ସର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ୍‌ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କୋର୍‌ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍‌ ଓ ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣର ମଞ୍ଜୁରି ଫଳରେ ଦେଶକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଲଗାତର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶେଷ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପଛରେ ଏହା ହିଁ କାରଣ ରହିଛି । ସେମାନଙ୍କର ଟିକସ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ସେ ବିଶେଷ କରି ଭଲ ରପ୍ତାନି ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ଗାଁର କ୍ଷମତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଏକ ଉଦାହରଣ ରୂପରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ (ମିଲେଟ୍ସ) ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ଆମେରିକାର ହ୍ୱାଇଟ୍‌ ହାଉସରେ ଆୟୋଜିତ ରାଜକୀୟ ରାତ୍ରୀଭୋଜରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଉପରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଖୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବିଶେଷ କରି ଉଚିତ୍‌ ଲାଭକରୀ ମୂଲ୍ୟ ନମିଳିବା ଏବଂ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ କରାନଯିବା ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକୁ ବକେୟା ପରିଶୋଧ କରିବା ଲାଗି ୨୦ ହଜାର ଟଙ୍କାର ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଥାନଲ କିଣାଯାଇଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଉଚ୍ଚ ଆଖୁ ଦାମ୍‌ ଉପରେ ଟିକସ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି । ଟିକସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରୁଣା ବକେୟା ପରିଶୋଧ ଲାଗି ଚଳିତ ବଜେଟ୍‌ରେ ସମବାୟ ଚିନି କଳଗୁଡ଼ିକୁ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଦେବା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏସବୁ ପ୍ରୟାସ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ଦୃଢ଼ତା ଆଣୁଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବେ କେବଳ ଗହମ ଓ ଚାଉଳ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ । ସେ ଏହି ତଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତରେ ଖାଇବା ତେଲ, ଡାଲି, ମାଛ ଆହାର ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଆଦିର ଆମଦାନୀ ଉପରେ ପାଖାପାଖି ୨ରୁ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି । ସେ ଚାଷୀ ଓ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଏ ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଏବଂ ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥିପ୍ରତି ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଅଭିଯାନ ଆଧାରରେ କାମ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ମିଶନ ପାମ୍‌ ଅଏଲ୍‌ ଓ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ହେଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମବାୟ ସମିତି ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ହାତ ମିଳାଇବେ ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ କାମ କରିବେ ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଉପକରଣ କ୍ରୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ସବୁ ପ୍ରକାର ସେବା ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନାର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଜଳାଶୟ ପାଖରେ ରହୁଥିବା ଗ୍ରାମବାସୀ ଓ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ଉତ୍ସ ହୋଇପାରିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସମବାୟ ସମିତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠି ମତ୍ସ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମାଛ ଶୁଖାଇବା, ମାଛ ଉପଚାର, ମାଛ ଭଣ୍ଡାରଣ, ମାଛ କ୍ୟାନିଂ ଏବଂ ମାଛ ପରିବହନ ଭଳି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ମଧ୍ୟ ଦୁଇଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ଭଳି ଅନେକ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ)ଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଦୋମୀ କହିଥିଲେ । ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ବହୁମୁଖୀ ସମିତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସହିତ ସମବାୟ ସମିତିର ଶକ୍ତି ସେହିସବୁ ଗାଁ ଓ ପଞ୍ଚାୟତରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଯେଉଁଠି ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ କାମ କରୁନାହିଁ ।
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାର ନୂଆ ଏଫପିଓ ଗଠନ ଲାଗି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଏଫପିଓ ଗଠନ କରାଯାଇସାରିଛି । ‘‘ଏସବୁ ଏଫପିଓ ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ବଜାରରେ ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେବାରେ ଏଗୁଡ଼ିକ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବେ । ବୀହନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କିଭଳି ଛୋଟ ଚାଷୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନିଜର ପକ୍ଷରେ ଛିଡ଼ା କରିପାରିବେ, କିଭଳି ବଜାରର ଶକ୍ତିକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇପାରିବେ - ଏହା ହିଁ ତାହାର ଅଭିଯାନ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ୟାକ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଫପିଓ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସୀମିତ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ, ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ, ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା ଭଳି ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଉପାୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ସମର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଚାଷ ସନ୍ଦର୍ଭରେ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପିଏମ-ପ୍ରଣାମ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ କୃଷି ପାଇଁ ପ୍ରଚାର କରିବା ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ସାର ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରେତ୍ସାହନ ଦେବା । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ସମର୍ଥନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପାଞ୍ଚଟି ଗାଁକୁ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ, ଯାହାଫଳରେ କୃଷିରେ ରାସାୟନିକର ଉପଯୋଗ ହେବ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋବରଧନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ଏପରି ଏକ ଯୋଜନା ଯେଉଁଠି ‘ବର୍ଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପଦରେ ବଦଳାଇବା ଲାଗି’ ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏପରି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଏକ ବିଶାଳ ନେଟୱର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଗୋବର ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଓ ଜୈବିକ ଖତରେ ବଦଳାଇ ଦେଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି । ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଆସି ଗୋବରଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା କେବଳ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ସେହି ପଶୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସଡ଼କରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କରାଯାଇଥିବା ସାମଗ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ପଶୁପାଳକ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି । ଫାଟୁଆ ରୋଗର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟାର କାରଣ ହୋଇ ରହିଥିଲା, ପଶୁପାଳକମାନେ ମଧ୍ୟ ବାର୍ଷିକ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତି ସହୁଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ମାଗଣା ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ୨୪ କୋଟି ପଶୁଙ୍କର ଟିକାକରଣ କରାଯାଇଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଫଏମଡିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ମୁଳନ କରାଯାଇପାରି ନାହିଁ । ସେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଏଥିପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିବା ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଶୁପାଳକ ଏକାକୀ ଅଂଶୀଦାର ନୁହନ୍ତି, ବରଂ ଆମର ପଶୁମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମବାୟ ସମିତିରୁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ମିଶନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ସେ ଅମୃତ ସରୋବର, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ଆଦି ମିଶନରେ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଭଣ୍ଡାରଣ ବିଷୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଣ୍ଡାରଣ ସୁବିଧାର ଅଭାବ କାରଣରୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ଦେଖା ଦେଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଉତ୍ପାଦିତ ଶସ୍ୟର ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍‌ ଭଣ୍ଡାରଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଭଣ୍ଡାରଣ ଯୋଜନା ନେଇ ଆସିଛି । ଆମେ ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ୭୦୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଭଣ୍ଡାରଣ କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ, ଅନ୍ୟପଟେ ବିଗତ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମାତ୍ର ୧୪୦୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ଭଣ୍ଡାରଣ କ୍ଷମତା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଗତ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରାଯାଇଛି । ଏହି ନିବେଶର ଏକ ବଡ଼ ଭାଗ ପ୍ୟାକ୍ସ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ଫାର୍ମ ଗେଟ୍‌ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣରେ ସମବାୟ ସମିତି ସବୁଠୁ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ନିଜର ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ଯେ, ନୂତନ ଭାରତରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଉତ୍ସ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ । ସେ ସମବାୟ ମଡେଲକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେଉଥିବା ଗ୍ରାମ ନିର୍ମାଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ଜରିଆରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌ । ଏହା ରାଜନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତେ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ନୀତିର ବାହକ ହେବା ଉଚିତ୍‌ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ, କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବି ଏଲ ବର୍ମା, ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ମେଣ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ରପାଲ ସିଂ ଯାଦବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସଂଘର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଦିଲିପ ସଂଘାନୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
“ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି” ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ସରକାର ଦେଶରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ବଳ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ପୃଥକ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହେଉଛି ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଜୁଲାଇ ୧-୨, ୨୦୨୩ ରେ ୧୭ ତମ ଭାରତୀୟ ସମବାୟ କଂଗ୍ରେସ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ବିଭିନ୍ନ ଧାରା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ସୁଚିନ୍ତିତ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ଏବଂ ଭାରତର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା । “ଅମୃତ କାଳ : ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧି”ର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ସାତୋଟି ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ହେବ । ଏଥିରେ ୩୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶୀଦାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ତରରୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମବାୟ ସମିତି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧି, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ମଞ୍ଚର ପ୍ରତିନିଧି, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses 17th Indian Cooperative Congress in New Delhi
Launches E-Portals of e-Commerce website for Cooperative Marketing and
Cooperative Extension and Advisory Services Portal
“Spirit of cooperation sends the message of Sabka Prayas”
“Ensuring affordable fertilizer shows what a guarantee looks like and what massive efforts are needed to change the lives of the farmers”
“Sarkar and Sahkaar (Government and cooperative) will together provide double strength to the dream of the Viksit Bharat”
“It is imperative that the cooperative sector becomes a model of transparency and corruption-free governance”
“FPOs are going to give great power to small farmers. These are means of making small farmers a big force in the market”
“Today chemical free natural farming is a key priority of the government”
01 JUL 2023 1:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the 17th Indian Cooperative Congress at Pragati Maidan, New Delhi today on the occasion of International Day of Cooperatives. The main theme of the 17th Indian Cooperative Congress is ‘Amrit Kaal: Prosperity through Cooperation for a Vibrant India’. Shri Modi also launched E-Portals of e-Commerce website for Cooperative Marketing, and Cooperative Extension and Advisory Services Portal
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion and said that the country is working towards the goal of a ‘Viksit and Atmanirbhar Bharat’. He reiterated the need for ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) in achieving these goals where the spirit of cooperation sends the message of everyone’s effort. The Prime Minister noted the contributions of the dairy cooperative in making India the world’s leading milk producer and the role of cooperatives in making India one of the top sugar-producing countries in the world. He underlined that cooperatives have become a huge support system for small farmers in many parts of the country. The Prime Minister also noted that the contribution of women in the dairy sector is approximately 60 percent. Hence, the Prime Minister continued, the government decided to strengthen the cooperative sector to achieve the goals of a Viksit Bharat. He informed that it was the first time that a separate ministry was formed and a budget was allocated for cooperatives, and as a result, the cooperatives are being presented with a platform exactly like the corporate sector. The Prime Minister also informed about the measures to strengthen cooperative societies and mentioned the reduction in tax rates. He also informed about the measures to strengthen cooperative banks and gave examples of flexibility in opening new branches and doorstep banking.
Noting the large number of farmers who were linked to the event, the Prime Minister dwelled on the measures undertaken for the farmer's welfare in the last 9 years. He said, as opposed to the scarce support of the past, further reduced by the middlemen, now, crores of farmers are getting Kisan Samman Nidhi directly in their accounts. In the last 4 years 2.5 lakh crore rupees have been transferred under this scheme in a transparent manner, he said. He put things in perspective by telling the gathering that 2.5 lakh crore is a big amount if we consider the total agriculture budget of 5 years before 2014 which comes out to be less than 90 thousand crores rupees. This means that more than three times the total agriculture budget of those five years was spent on just one scheme.
The Prime Minister also elaborated on the ways of ensuring that farmers are not burdened by the increasing global fertilizer prices. He said that a farmer today pays about Rs 270 for a bag of urea whereas the same bag is priced at Rs 720 in Bangladesh, Rs 800 in Pakistan, Rs 2100 in China and Rs 3000 in the USA. “This shows what a guarantee looks like and what massive efforts are needed to change the lives of the farmers”, he said. The Prime Minister informed that in the last 9 years, more than Rs 10 lakh crore have been spent on just fertilizer subsidies.
Highlighting the seriousness of the government towards providing the right price to the farmers for their produce, the Prime Minister informed that the government bought the farmers’ produce at an increased MSP and handed out more than 15 lakh crores to the farmers in the last 9 years. “On average, the Government is spending more than 6.5 lakh crores yearly on agriculture and farmers”, Shri Modi said. “The government is making sure that every farmer in the country receives around 50 thousand rupees every year in some way or the other”, he asserted.
Continuing with the farmer welfare approach of the government, Shri Modi, informed about the recent package of Rs 3 lakh 70 Thousand crore and fair and remunerative price for the sugarcane farmers of Rs 315 per quintal. This will directly benefit 5 lakh sugarcane farmers and people working in sugar mills.
The Prime Minister said that during the Amrit Kaal, the role of the cooperative sector in the growth of villages and farmers is going to be big. “Sarkar and Sahkaar (Government and cooperative) will together provide double strength to the dream of the Viksit Bharat”, the Prime Minister emphasized. He explained that through the Digital India campaign, the government increased transparency and ensured benefits for the beneficiaries. “Today, the poorest of the poor believe that corruption and nepotism have been eliminated in the upper echelons. With the focus on cooperation, it is important that our farmers and cattle-rearing people should feel this in daily life. It is imperative that the cooperative sector becomes a model of transparency and corruption-free governance. For this digital systems should be promoted in the cooperative sector.”, the Prime Minister said.
“India is known in the world for its digital transactions”, the Prime Minister remarked as he urged the cooperative societies and banks to stay ahead when it comes to digital transactions. He said that it will increase transparency and efficiency in the market while also enabling better competition.
Underlining that the main cooperative societies of the primary level or PACS will become a model for transparency, the Prime Minister informed that the computerization of more than 60,000 PACS is taking place. He stressed that cooperatives should make full use of the technology available to them and mentioned that the nation will hugely benefit from the acceptance of core banking and digital transactions by cooperative societies.
Referring to the ever-increasing record exports, the Prime Minister asked that cooperatives should also contribute in this regard. He said this is the reason behind the special promotion of the cooperatives related to manufacturing. Their tax burden has been reduced, he said. He especially mentioned the dairy sector for good export performance and emphasized the need to move with the resolution to fully harness the potential of our villages. He mentioned a new impetus for Shree Anna (millets) as an example of this resolution. He mentioned that in the recent State Dinner at the White House in the US, Shree Anna figured prominently. He exhorted cooperatives to take Indian Shree Anna to the global markets.
The Prime Minister elaborated on the measures taken to meet the challenges of the sugarcane farmers, especially about not getting remunerative prices and timely payment. Sugar mills were given a package of Rs 20,000 crore for clearing farmers' dues. Ethanol blending of petrol was prioritized and ethanol worth 70,000 crore rupees was purchased from the sugar mills in the last 9 years, he said. He also informed that taxes on higher sugarcane prices were also eliminated. Talking about the tax-related reforms, the Prime Minister informed about the 10,000 crore rupees support to the cooperative sugar mills in this Budget for settling the old dues. All these efforts are bringing lasting changes in the sector and strengthening it.
The Prime Minister pointed out that food security is not limited to wheat and rice and drew attention to the fact that India spends roughly 2 to 2.5 lakh crores on the import of edible oil, pulses, fish feed and processed food etc. He urged the farmers and cooperatives to work in this direction and make the nation Atmanirbhar in the production of edible oil. The Prime Minister highlighted that the Government has worked in mission mode and gave examples of Mission Palm Oil and initiatives towards increasing oil seeds production. He expressed confidence that the nation can become self-reliant in edible oil production when cooperatives will join hands with the government and work in this direction. Shri Modi suggested that cooperative societies can provide all kinds of services and information to the farmers related to plantation technology and the purchase of equipment.
The Prime Minister highlighted the achievements of the PM Matsya Sampada Yojana and mentioned that it has become a means of additional income for villagers and farmers residing near a water body. He informed that more than 25 thousand cooperative societies are working in the fisheries sector where industries like fish processing, fish drying, fish curing, fish storage, fish canning, and fish transport have been strengthened. He also informed that inland fisheries have also doubled in the last 9 years and emphasized the need for the cooperative sector to contribute to this campaign. Shri Modi highlighted that the role of PACS is expanding in many new sectors like fish farming and the government is working on the target of creating 2 lakh new multipurpose societies across the country. With this, the Prime Minister said, the power of co-operatives will reach even those villages and panchayats where this system is not functional.
Referring to the focus on FPOs in the last few years, the Prime Minister informed that work is going on the creation of 10 thousand new FPOs and 5 thousand have already been created. “These FPOs are going to give great power to small farmers. These are means of making small farmers a big force in the market. From seed to market, how the small farmer can make every system stand in his favor, how he can challenge the power of the market, this is a campaign for that, the Prime Minister said. The Government, Shri Modi continued, has decided to create FPOs via PACs too, opening unlimited possibilities in the sector.
The Prime Minister also touched upon the other measures of enhancing farmer’s income such as honey production, organic foods, solar panels, and soil testing and emphasized the need for support from the cooperative sector. The Prime Minister mentioned the recent PM-PRANAM scheme in the context of chemical-free farming which aims to propagate chemical-free farming and promote the use of alternative fertilizers. This too, he stressed, will need the support of cooperatives. He asked the cooperative to adopt 5 villages in every district for ensuring no use of chemicals in agriculture.
The Prime Minister highlighted the Gobardhan Scheme where work is done all across the country to convert ‘waste to wealth’. He informed that the government is preparing a huge network of plants which turn cow dung and waste into electricity and organic fertilizers. The Prime Minister informed that many companies have built more than 50 biogas plants in the country so far and urged the cooperative societies to come forward and support Gobardhan plants. He mentioned that it will not only benefit the cattle herders but also the animals which have been abandoned on the roads.
The Prime Minister also drew attention to the holistic work carried out in the dairy and animal husbandry sector. He noted that a large number of cattle rearers are associated with the cooperative movement. Giving the example of foot and mouth disease, the Prime Minister mentioned that it has long been a cause of great distress to animals while also incurring huge losses of thousands of crores of rupees every year to livestock farmers. He stated that the Central Government has launched a free vaccination campaign across the country for the first time where 24 crore animals have been vaccinated. He also pointed out that FMD is yet to be rooted out. He urged the cooperatives to come forward for this, be it a vaccination campaign or animal tracing. Shri Modi emphasized that cattle rearers are not the only stakeholders in the dairy sector, but our animals are equal stakeholders.
The Prime Minister called upon the cooperatives to contribute to fulfilling various missions started by the government. He asked them to get involved in the missions of Amrit Sarovars, water conservation, Per Drop More Crop, micro irrigation etc.
The Prime Minister also talked about the topic of storage. He said that the lack of storage facilities has led to a major challenge to food security for a very long time. He said we are able to store less than 50 percent of the grain that we produce. He informed that the central government has come out with the world’s biggest storage scheme and it is planned to create 700 lakh tonne storage capacity in the next five years compared to a total of 1400 lakh tonnes in the last so many decades. He informed that for agriculture infrastructure a fund of one lakh crore rupees has been created and, in the last 3 years, more than 40 thousand crore rupees have been invested in that. A big portion of this investment is from PACs and he said that there is a need for more efforts from the cooperatives in the creation of farmgate infrastructure.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that cooperatives will become a powerful medium of the country's economic source in the new India. He also emphasized the need to build villages that will become self-sufficient by following the cooperative model. He also suggested improving cooperation in cooperatives and said that cooperatives should become the carrier of social policy and national policy instead of politics.
Union Minister for Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah, Union Minister of State for Cooperation, Shri B L Verma, Chairman of International Cooperative Alliance for Asia Pacific, Dr Chandrapal Singh Yadav, and President of National Cooperative Union of India, Shri Dilip Sanghani were present on the occasion among others.
Background
Driven by the Prime Minister’s firm belief in the vision of ‘Sahakar Se Samriddhi’, the government has continuously been taking steps to boost the cooperative movement in the country. A separate Ministry of Cooperation was created by the government to give strength to this endeavor. The Prime Minister's participation in the programme is another step in this direction.
The 17th Indian Cooperative Congress is being organized on 1-2 July 2023 with an objective to discuss various trends in the cooperative movement, showcase best practices being adopted, deliberate challenges being faced and chalk out future policy direction for the growth of India’s cooperative movement. There will be seven technical sessions on the main theme of ‘Amrit Kaal: Prosperity through Cooperation for a Vibrant India’. It will witness the participation of more than 3600 stakeholders including cooperatives from the primary level to the national level, delegates of International Cooperative Organisations, representatives of the International Cooperative Alliance, representatives of Ministries, Universities, and eminent institutions, among others.