Ministry of Women and Child Development
India no longer figures in the United Nations General Assembly Security Council Children and Armed Conflict Report of the Secretary-General in view of measures taken by the Government to better protect children
Road map for cooperation and collaboration on child protection issues was developed under the guidance and leadership of Union WCD Minister
28 JUN 2023 7:49PM by PIB Delhi
India was being mentioned in the report of the Secretary-General on Children and armed conflict since 2010 along with other countries of Burkina Faso, Cameroon, Lake Chad basin, Nigeria, Pakistan, and Philippines for alleged recruitment and use of boys by armed groups in Jammu and Kashmir; detainment of boys by Indian security forces in J&K for their alleged association with armed groups, or on national security grounds; children killed and maimed by Indian security forces, including by the use of pellets; unidentified perpetrators, crossfire between armed groups and unidentified perpetrators, and crossfire and shelling across the line of control.
The Government of India had been consistently engaged in efforts to exclude our country’s name from this ignoble list. The ongoing engagement of the Government of India with the Special Representative of the Secretary General (SRSG) sped up after an inter-ministerial meeting was held in November 2021 with Shri Indevar Pandey, the Secretary Ministry of Women and Child Development , Ministry of External Affairs, Permanent Mission of India at New York, and the MHA from the Government of India, and Ms Virginia Gamba, Special representative of the Secretary-General for Children and the UN officials in New Delhi. It led to an agreement to appoint a national focal point to identify priority national interventions to enhance protection of children, joint technical mission to hold inter-ministerial, technical-level meetings with the UN to identify areas of enhanced cooperation for child protection. Under the guidance and leadership of Smti. Smriti Zubin Irani, Union Minister of Women And Child Development, a road map for cooperation and collaboration on child protection issues was developed by the Ministry.
The technical team of the office of the SRSG visited India on 27-29 July 2022. This was followed by a workshop on strengthening child protection held in Jammu & Kashmir in November, 2022 by the Ministry of WCD in collaboration with the MHA, and the Govt. of J&K with the participation of the United Nations. All statutory service delivery structures like the Child Welfare Committee and Juvenile Justice Boards under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act 2015 have been established.
In view of the measures taken by the Government to better protect children, India has been removed from the report in 2023.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
লৈঙাক্না অঙাংশিং ঙাকথোক্নবা পায়খৎলিবা হেন্না ফবা থৌরাংশিংনা মরম ওইরগা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনেরেল এসেমব্লী সিক্যুরিতী কাউন্সিল চীলদ্রেন এন্দ আর্ম্দ কনফ্লিক্ত রিপোর্ত ওফ দি সেক্রেতরী-জেনেরেলদা ভারত মখা তানা য়াওদ্রে
চাইল্দ প্রোতেক্সন ইসুগী মতাঙদা তেংবাংননবা অমদি খুৎশম্ননবা চৎমিন্নবগী লম্বী কেন্দ্রগী দব্লিউ.সি.দি. মন্ত্রীগী ইচঙ থৌরবা লুচিং মখাদা য়াৎখিবনি
28 JUN 2023 7:49PM by PIB Imphal
রিপোর্ত ওন দি সেক্রেতরী জেনরেল ওন চীলদ্রেন এন্দ আর্ম্দ কনফ্লিক্ততা ২০১০দগী হৌনা বর্কিনা ফাসো, কেমেরুন, লেক চেদ বেসিন, নাইজেরিয়া, পাকিস্তান, অমদি ফিলিপিন্সকা লোয়ননা ভারতসু জম্মু অমসুং কাস্মিরদা অঙাং নুপামচাশিং খুৎলায় পায়বশিংনা রিক্রুইত তৌবা; খুৎলায় পায়বশিংগী মরী লৈনবগীদমক নৎত্রগা নেস্নেল সিক্যুরিতীগী গ্রাউন্দদা অঙাং নুপামচাশিংবু জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ভারতকী সিক্যুরিতী ফোর্সনা ফাজিনবা; ভারতকী সিক্যুরিতী ফোর্সনা অঙাংশিং হাৎপা অমদি অশোক অপন নংহনবা, পেলেৎ মরু শীজিন্নবা য়াওনা; মশক খঙদবা পরপিত্রেতরশিং, মশক খঙদবশিংগা খুৎলায় পায়বা কাঙলুপশিগা খুৎ থোক্নবা, অমদি লাইন ওফ কন্ত্রোল লান্না কাপ্নবা অমদি বোম কাপ্নবনচিংবদা অঙাং শিবগীদমক য়াওদুনা লাকখি।
ভারত লৈঙাক্না হায়রিবা লিস্ত অসিদগী লৈবাকসিগী মমিং লৌথোক্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা লাকখি। নবেম্বর ২০২১দা শ্রী ইন্দিবর পান্দে, সেক্রেতরী, মিনিস্ত্রী ওফ ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিভেলপমেন্ত, মিনিস্ত্রী ওফ এক্সতর্নেল এফ্যার্স, পর্মেনেন্ত মিসন ওফ ইন্দিয়া এৎ নিউ য়োার্ক, অমদি ভারত লৈঙাক্তগী এম.ঐচ.এ., অমসুং মিস ভর্জিনিয়া গম্বা, স্পিসিএল রিপ্রেজেন্তেতিব ওফ দি সেক্রেতরী জেনেরেল ফোর চীলদ্রেন অমদি য়ু.এন. ওফিসিএলশিংগী মরক্তা নই দিল্লীদা পাঙথোকখিবা অখন্নবা মীফম মতুংদগী ভারত লৈঙাক অমদি স্পিসিএল রিপ্রজেন্তেতিব ওফ দি সেক্রেতরী জেনেরেল (এস.আর.এস.জি.)গী লৈনরিবা মরীগী খোঙজেল য়াঙ্খৎখি। মসিনা অঙাংশিং ঙাকথোক্নবগী ফীভম ফগৎহন্নবা প্রাইওরিতী নেস্নেল ইন্তরভেন্সন খঙদোক্নবা, অঙাংশিং ঙাকথোক্নবগী হেন্না ফীভম ফগৎনবা তেংবাংনবগী মফমশিং খঙদোক্নবগীদমক য়ু.এন.গা লোয়ননা ইন্তর-মিনিস্তরিএল, তেক্নিকেল থাক্কী মীফমশিং পাঙথোক্নবগী জোইন্ত তেক্নিকেল মিসনশিংগী নেস্নেল ফোকেল পোইন্ত অমা হাপ্নবা য়ানখি। ৱুমেন ওন্দ চাইল্দ দিভেলপমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতী স্মৃতী জুবিন ইরানীগী লমজিং অমদি লুচিং মখাদা চাইল্দ প্রোতেক্সন ইসুশিংগী মতাঙদা তেংবাংনবা অমদি খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী রোদমেপ অমা মন্ত্রালয়না শেমখি।
এস.আর.এস.জি.গী ওফিসকী তেক্নিকেল তীম ভারত্তা ২০২২গী জুলাই ২৭-২৯দা লাক্লমখি। মসিগী মতুংদা এম.ঐচ.এ. অমদি জম্মু অমসুং কাস্মির লৈঙাক্কা খুৎশম্নদুনা অমদি য়ুনাইতেদ নেসন্সনা শরুক য়াদুনা দব্লিউ.সি.দি. মন্ত্রালয়না নবেম্বর ২০২২দা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চাইল্দ প্রোতেক্সন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী মতাঙদা নেস্নেল ৱর্কসোপ অমা পাঙথোকখি। জুবিনাইল জস্তিস (কেয়র এন্দ প্রোতেক্সন ওফ চীলদ্রেন) এক্ত ২০১৫গী মখাদা লৈফম থোকপা চাইল্দ ৱেলফ্যার কম্মিতী অমদি জুবিনাইল জস্তিস বোর্দনচিংবা সর্ভিস দেলিভরী স্ত্রকচরশিং লিংখৎখি।
অঙাংশিংবু হেন্না ফবা মওংদা ঙাকথোক্নবগী লৈঙাক্না লৌখৎলিবা থৌরাংশিং অসিদা মীৎয়েঙ থম্লগা, ভারত ২০২৩দা রিপোর্ত অসিদগী লৌথোকখ্রে।