Ministry of Home Affairs
Cabinet approves Ratification of the Headquarters Agreement (HQA) between India and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI)
28 JUN 2023 3:52PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has given its approval for ratification of the Headquarters Agreement (HQA) between Government of India (Gol) and Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) signed on 22nd August, 2022.
The CDRI was launched by the Hon’ble Prime Minister of India during the United Nations Climate Action Summit on the 23’d September, 2019, at New York. It is a major global initiative launched by the Government of India and is seen as India's attempts to obtain a global leadership role in climate change and disaster resilience matters.
On the 28* August, 2019, the Cabinet had approved the setting up of CDRI along with its supporting Secretariat in New Delhi and also gave the approval for Government of India financial support of Rs. 480 crore to CDRI over a period of 5 years from 2019-20 to 2023-24.
Subsequently, on the 29th June, 2022, the Cabinet had approved recognition of CDRI as an International Organization and for signing of Headquarters Agreement (HQA) for granting CDRI exemptions, immunities and privileges as contemplated under Section-3 of the UN (P&I) Act, 1947.
In pursuance of the Cabinet decision, on 22nd August, 2022 the HQA was signed between the Gol and CDRI.
CDRI is a global partnership of National Governments, UN agencies and programmes, multilateral development banks and financing mechanisms, the private sector, academic and knowledge institutions that aims to promote the resilience of infrastructure systems to climate and disaster risks, thereby ensuring sustainable development.
Since its launch, thirty-one (31) Countries, six (06) International Organizations and two (02) private sector organizations have become members of CDRI. CDRI has been expanding its membership consistently by attracting a wide variety of economically advanced countries, developing countries, and countries that are most vulnerable to climate change and disasters.
Ratification of the signed Headquarters Agreement between Gol and CDRI will facilitate grant of exemptions, immunities and privileges as contemplated under Section- 3 of the United Nations (Privileges & Immunities) Act, 1947 will provide CDRI an independent and international legal persona so that it can carry out its functions internationally, more efficiently.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ভারত অমসুং কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি দি আর আই)গী মরক্তা লৈনরিবা হেদক্বার্তরস এগ্রিমেন্ত (ঐচ ক্বিউ এ) শেমদোকপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
28 JUN 2023 3:52PM by PIB Imphal
ওগস্ত ২২, ২০২২দা ভারত সরকার অমসুং কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি দি আর আই)গী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা হেদক্বার্তরস এগ্রিমেন্ত (ঐচ ক্বিউ এ)
শেমদোকপা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
সেপ্তেম্বর ২৩, ২০১৯দা নিউ য়োর্কতা য়ুনাইতেদ নেসন্স ক্লাইমেত এক্সন সম্মিৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সি.দি.আর.আই হৌদোকখি। মসি ভারত সরকারনা হৌদোকপা মালেমগী অচৌবা থবক অমনি অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপা অমসুং অমাং-অতা থোক্তনবা থবকশিংগী মতাংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনবা ভারতনা হোৎনবা অদু উবা ফংলে।
সি.দি.আর.আই লিংখৎপা অমসুং নিউ দিল্লিদা মসিগী সেক্রেতরিয়েত লৈনবা ওগস্ত ২৮, ২০১৯দা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে অমসুং চহি ৫, ২০১৯-২০ দগী ২০২৩-২৪ ফাওবা সি.দি.আর.আইদা লুপা করোর ৪৮০গী শেনফম পীনবা ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রে।
মখা তারকপদা, সি.দি.আর.আই অসি মালেমগী লুপ অমা ওইনা শক খঙনবা অমসুং য়ু.এন (পি এন্দ আই) এক্ত, ১৯৪৭গী সেক্সন-৩গী মখাদা খুদোংচাবশিং পীনবা হেদক্বার্তরস এগ্রিমেন্ত (ঐচ ক্বিউ এ) খুৎয়েক পীননবা জুন ২৯, ২০২২দা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে।
মন্ত্রীমন্দলগী ৱারেপ মতুংইন্না, ওগস্ত ২২, ২০২২দা ভারত সরকার অমসুং সি.দি.আর.আইগী মরক্তা হেদক্বার্তরস এগ্রিমেন্ত (ঐচ ক্বিউ এ) খুৎয়েক পীনখি।
সি.দি.আর.আই অসি লৈবাকশিংগী সরকারশিং, য়ু.এন এজেন্সিশিং, লৈবাক কয়াগী বেঙ্কশিং অমসুং শেন-থুমগী থবকশিং, প্রাইভেদ সেক্তর, মহৈলোয়শঙশিংগী মালেমগী অপুনবা লুপ অমনি অমসুং মসিনা তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমা শেমগৎনবা ক্লাইমেত অমসুং অমাং-অতা ঙাকথোকপা ঙম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর সিস্তেমশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
মসি হৌদোকপদগী, লৈবাক ৩১, মালেমগী লুপ ৬ অমসুং লনাই লুপ ২ সি.দি.আর.আইগী মেম্বরশিং ওইরে। শেন-থুম চাউখৎলবা লৈবাকশিং, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপদা খুদোংথিনিঙাই ওইবা লৈবাক কয়া মসিগী মেম্বর ওইরক্লি।
ভারত সরকার অমসুং সি.দি.আর.আইগী মরক্ত খুৎয়েক পীনখ্রবা হেদক্বার্তরস এগ্রিমেন্ত (ঐচ ক্বিউ এ) শেমদোকপা অসিনা য়ু.এন (পি এন্দ আই) এক্ত, ১৯৪৭গী সেক্সন-৩গী মখাদা সি.দি.আর.আই অসি মনিং তম্বা অমসুং মালেমগী আইনগী লুপ অমা ওইনা মালেমগী থাক্তা মসিগী থবকশিং পাংথোকপা ঙম্লগনি।