Ministry of Science & Technology
Omicron-specific mRNA-based Booster vaccine developed using the indigenous platform technology
20 JUN 2023 12:50PM by PIB Delhi
The Department of Biotechnology (DBT) has announced that the Omicron-specific mRNA-based Booster vaccine developed using the indigenous platform technology by Gennova Biopharmaceuticals Ltd. and supported under the Mission COVID Suraksha, implemented by Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC), has got a nod from the office of the Drug Control General of India (DCGI) for Emergency Use Authorization (EUA).
DBT has facilitated establishing Gennova's mRNA-based next-generation vaccine manufacturing for developingthe platform technology from proof of concept till Phase I clinical trial of the prototype mRNA-based vaccine developed against the Wuhan strain. The project was further supported under the'Mission COVID Suraksha. The Indian COVID-19 Vaccine Development Mission' by DBT's dedicated Mission Implementation Unit at Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC), for further clinical development and Scale up of the prototype vaccine, which received EUA on 29th June 2022. The platform technology developed was used to develop an Omicron-specific booster vaccine for COVID-19.
GEMCOVAC®-OM is an Omicron-specific mRNA-based Booster vaccine developed using the indigenous platform technology by Gennova in collaboration with DBT. Like the prototype vaccine, GEMCOVAC®-OM is a thermostable vaccine, which does not require ultra-cold chain infrastructure used for other approved mRNA-based vaccines, making it easy for deployment pan India. It is delivered intra-dermally using a needle-free injection device system. When administered intradermally in participants as a booster,it generated significantly higher immune responses.The clinical outcome demonstrates the need for variant-specific vaccines for desired immune response.
Dr. Jitendra Singh, Union Minister (IC), Ministry of Science and Technology, commended the efforts of team DBT and said, that"I take great pride in DBT fulfilling its mission yet again – enabling technology-driven entrepreneurship through creating this indigenous mRNA-platform technology. We have always supported technology-driven innovation towards the creation of a 'future-ready' technology platform in line with the Prime Minister’s vision of Aatmanirbharta. Minster also said, "Infrastructure to deploy vaccine in India, including LMICs, at 2‑8°C exist today & this innovation is tailored for the existing established supply-chain Infrastructure. The vaccine does not need ultra-low temperature conditions for transport and storage."
Dr Rajesh S Gokhale, Secretary, DBT, and Chairperson, BIRAC said that Strategic infusion of funds is essential to drive and create an ecosystem for technological innovation, and DBT did just that when it provided support for the development of the nation’s first mRNA-based platform technology. This is a disease-agnostic platform and can be used to make other vaccines in a relatively short developmental timeline. "Clinical Trial Networks, with Consortia of Hospitals was supported by NBM-DBT and the same sites were used for the mRNA vaccine “clinical trials, he said.”
Speaking on the development, CEO of Gennova Biopharmaceuticals Ltd, Dr. Sanjay Singh, said, "When we started the development of this platform technology and took the proposal to DBT, the Government believed in our capability to develop an mRNA technology platform, and we did it. GEMCOVAC®-OM's getting EUA from the office of the DCG(I) is a testimony of our efforts to initiate, nurture and enable this 'pandemic ready' technology. India has now developed not one but two mRNA vaccines against COVID-19 using this rapid-disease-agnostic platform technology. I am proud that my team has worked tirelessly over the last two years to develop the nation's first mRNA vaccine. This is a team effort & without the guidance of the Subject Expert Committee of CDSCO and the Vaccine Expert Committee of BIRAC monitoring the project, it would not have been possible."
About DBT
The Department of Biotechnology (DBT), under the Ministry of Science & Technology, promotes and accelerates the development of biotechnology in India, including the growth and application of biotechnology in the areas of agriculture, healthcare, animal sciences, environment, and industry.
About BIRAC:
Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise, set up by the Department of Biotechnology (DBT), Government of India, as an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprises to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs.
About Gennova
Gennova Biopharmaceuticals Ltd., headquartered in Pune, India, is a biotechnology company dedicated to the research and development, production, and commercialization of biotherapeutics (biologics and vaccines) to address life-threatening diseases across various indications. To find out more, visit https://gennova.bio

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্দিজিনস প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ওমিক্রোন-স্পেসিফিক এম.আর.এন.এ.-বেজ বুস্তর বেক্সিন দিবেলপ তৌখ্রে
20 JUN 2023 12:50PM by PIB Imphal
জেন্নোবা বাইওফার্মাস্যুতিকেল্স লিমিতেদনা ইন্দিজিনস প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা অমসুং বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.)না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা মিসন কোবিদ সুরক্ষাগী মখাদা সপ্পোর্ত তৌবা ওমিক্রোন-স্পেসিফিক এম.আর.এন.এ.-বেজ বুস্তর বেক্সিন দিবেলপ তৌরে অমসুং ইমর্জেন্সী য়ুজ ওথোরাইজেসন (ই.য়ু.এ.)গীদমক দ্রগ কন্ত্রোল জেনরেল ওফ ইন্দিয়া (দি.সি.জি.আই.)গী ওফিস্তগী অয়াবা ফংখ্রে হায়না দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)না লাউথোকখ্রে।
দি.বি.তি.না ৱুহান স্ত্রেনগী মায়োক্তা প্রোতোতাইপ এম.আর.এন.এ.-বেজ বেক্সিনগী প্রুফ ওফ কনসেপ্ততগী ক্লিনিকেল ত্রাইলগী ফেস ১ ফাওবা প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী তৌনবা জেন্নোবাগী এম.আর.এন.এ.-বেজ নেক্স-জেনরেসন ভেক্সিন মেন্যুফেকচরিং এস্তাব্লিশ তৌবদা মতেং পাংখি। প্রোজেক্ত অসি মিসন কোবিদ সুরক্ষাগী মখাদা সপ্পোর্ত তৌখি। জুন ২৯, ২০২২দা ই.য়ু.এ. ফংখিবা প্রোতোতাইপ বেক্সিনগী ক্লিনিকেল দিবেলপমেন্ত খুমাং চাউশিনহন্নবা অমসুং স্কেল অপ তৌনবগীদমক বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.)দা দি.বি.তি.গী দেদিকেতেদ মিসন ইমপ্লিমেন্তেসন য়ুনিৎতা ইন্দিয়ন কোবিদ-১৯ বেক্সিন দিবেলপমেন্ত মিসন্না পাইখৎখি। দিবেলপ তৌখিবা প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী অসি কোবিদ-১৯গী ওমিক্রোন-স্পেসিফিক বুস্তর বেক্সিন অমা দিবেলপ তৌনবা শীজিন্নখি।
জেমকোবেক®-ওম অসি দি.বি.তি.গা চুংশিন্নদুনা জেন্নোবাদা ইন্দিজিনস প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা দিবেলপ তৌখিবা ওমিক্রোন-স্পেসিফিক এম.আর.এন.এ.-বেজ বুস্তর বেক্সিন অমনি। প্রোতোতাইপ বেক্সিনগুম্না জেমকোবেক®-ওম অসি থর্মোস্তেবল বেক্সিন অমনি, মসিদা অতোপ্পা অয়াবা পীখিবা এম.আর.এন.এ.-বেজ বেক্সিনশিংদা শীজিন্নবা অলত্রা-কোল্দ চেন ইনফ্রাস্ত্রকচর মথৌ তাদে, মসিনা পান ইন্দিয়াদা দিপ্লোইমেন্ত তৌবদা লাইহল্লি। মসি য়েতুম য়াওদবা ইঞ্জেক্সন দিভাইস সিস্তেম অমা শীজিন্নদুনা ইন্ত্রা-দর্মেল্লী কাপ্পী। বুস্তর ওইনা পার্তিসিপেন্তশিংদা ইন্ত্রাদর্মেল্লী কাপ্পা মতমদা মসিনা হেন্না চাউবা ইম্ম্যুন রেস্পোন্স জেনরেৎ তৌবা ঙম্মি। ক্লিনিকেল আউৎকমশিংনা অপাম্বা ইম্ম্যুন রেস্পোন্সকীদমক ভেরিএন্ত-স্পেসিফিক বেক্সিনশিংগী মথৌ তাই উৎখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী কেন্দ্র মন্ত্রী (আই.সি.), দা. জিতেন্দ্র সিংহনা দি.বি.তি.গী তীমগী খোঙথাংশিং অসিবু থাগৎলদুনা হায়খি, “দি.বি.তি.না মাগী মিসন অমুক হন্না মাইপাকপদা ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকই – তেক্নোলোজী-দ্রিবন ওন্তপ্রিনোর্শিপ ইনেবল তৌদুনা মসিগী ইন্দিজিনস এম.আর.এন.এ-প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী শেম্মি। ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রীগী আত্মনির্ভরগী মঙলানগী পরিং মখাদা ‘ফ্যুচর-রেদী’ তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম অমা শেম্নবা মাইকৈদা তেক্নোলোজী-দ্রিবন ইন্নোবেসন থৌগৎতুনা লাকখি। ঙসি ২-৮°সিদা এল.এম.আই.সি.শিং য়াওনা ভারত্তা বেক্সিন দিপ্লোই তৌনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরে অমসুং মসিগী ইন্নোবেসন অসি হান্নদগী লৈরবা সপ্লাই চেন ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক তেলর তৌখিবনি। ত্রান্সপোর্ত অমসুং স্তোরেজকীদমক বেক্সিন অসিনা অলত্রা-লো তেম্পরেচরগী কন্দিসনশিং মথৌ তাদে”।
দি.বি.তি.গী সেক্রেতরী অমসুং বি.আই.আর.এ.সি.গী চিয়রপর্সন, দা. রাজেস এস. গোখলেনা হায়খি তেক্নোলোজী ইন্নোবেসনগী ইকোসিস্তেম অমা চল্লাইনবা অমসুং শেমগৎনবা ফন্দশিংগী স্ত্রেতেজিক ইনফ্যুজন তঙাই ফদে, অমসুং দি.বি.তি.না লৈবাক অসিগী অহানবা এম.আর.এন.এ.-বেজ প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌনবগীদমক মতাং চানা সপ্পোর্ত পীখি। মসি দিজিজ-এগনোস্তিক প্লেৎফোর্ম অমনি অমসুং অতেনবা দিবেলপমেন্তেল তাইমলাইন মনুংদা অতোপ্পা বেক্সিনশিং শেম্বদসু শীজিন্নবা য়াগনি। মহাক্না হায়খি “কনসোর্তিয়া ওফ হোস্পোতাল্সকা লোয়ননা ক্লিনিকেল ত্রাইল নেৎৱার্কস অসি এন.বি.এম.-দি.বি.তি.না সপ্পোর্ত তৌখি অমসুং চপ মান্নবা সাইৎশিং অসি এম.আর.এন.এ. বেক্সিনগী ‘ক্লিনিকেল ত্রাইল’গীদমক শীজিন্নখি”।
দিবেলপমেন্ত অসিগী মতাংদা জেন্নোবা বাইওফার্মাস্যুতিকেল্স লিমিতেদকী সি.ই.ও., দা. সঞ্জয় সিংহনা হায়খি, “ঐখোয়না প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী অসিগী দিবেলপমেন্ত হৌরকপা মতমদা অমসুং দি.বি.তি.দা প্রপোজেল পুখৎপা মতমদা সরকারনা এম.আর.এন.এ. তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম অমা দিবেলপ তৌবা ঙম্বগী ঐখোয়গী কেপাবিলিতীদা থাজবা থমবীখি অমসুং ঐখোয়না মদু পাঙথোকপা ঙমখি। জেমকোবেক®-ওমনা দি.সি.জি.(আই)গী ওফিসতগী ই.য়ু.এ. ফংলিবা অসিনা ‘পেন্দেমিক রেদী’ তেক্নোলোজী ইনিসিএৎ তৌনবা, শেমগৎনবা অমসুং ইনেবল তৌনবা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসিগী তেস্তিমোনী অমনি। ভারতনা হৌজিক রেপিদ-দিজিজ-এগনোস্তিক প্লেৎফোর্ম তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা এম.আর.এন.এ. বেক্সিন অমা খক্তা নত্তনা অনি দিবেলপ তৌখি। ঐহাক্কী তীমনা হৌখিবা চহি অনি অসিদা ভারতকী অহানবা এম.আর.এন.এ. বেক্সিন দিবেলপ তৌনবা হৌখিবা চহি অনি হেনবা অসিদা চোকথবা লৈতনা হোৎনখি।মসি তীমগী অপুনবা মহৈনি অমসুং সি.দি.এস.সি.ও.গী সবজেক্ত এক্সপর্ত কম্মিতিগী লমজিং-লমতাক অমসুং বি.আই.আর.এ.সি.গী বেক্সিন এক্সপর্ত কম্মিনা প্রোজেক্ত অসি মোনিতর তৌবা য়াওদনা ওইথোকপা ঙম্লোই"।
দি.বি.তি.গী মরমদা
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী মখাদা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (ই.বি.তি.)না এগ্রিকলচর, হেল্থকিয়র, এনিমেল সাইন্সেস, এনভাইর্নমেন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লমশিংদা বাইওতেক্নোলোজীগী গ্রোথ অমসুং এপ্লিকেসন য়াওনা ভারত্তা বাইওতেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌরি অমসুং খোঙজেল য়াংহল্লি।
বাই.আই.আর.এ.সি.গী মরমদা:
বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.) অসি জাতিগা মরী লৈনবা প্রদক্ত দিবেলপমেন্তগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা স্ত্রেতেজিক রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী থবক পাইখৎনবা অনৌবা বাইওতেক এন্তর্প্রাইসশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং শক্তি পীনবা ইন্তর্ফেস এজেন্সী অমা ওইনা ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.)না লিংখৎপা নোৎ-ফোর-প্রোফিৎ সেক্সন ৮. সেদ্যুল বি, পব্লিক সেক্তর এন্তর্প্রাইস অমনি।
জেন্নোবাগী মরমদা
ভারতকী পুনেগী হেদক্বাতরদা লৈবা জেন্নোবা বাইওফার্মাস্যুতিকেল্স লিমিতেদ অসি তোঙান-তোঙানবা ইন্দিকেসনশিংদা পুন্সিদা খুদোংথিনীংঙাই ওইবা লাইনাশিং কোকহন্নবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত, প্রদক্সন অমসুং বাইওথেরাপ্যুতিক্স কম্মর্সিএলাইজেসন (বাইলোজিক্স অমসুং বেক্সিনশিং)গীদমক দেদিকেত তৌখিবা বাইওতেক্নোলোজী কম্পনী অমনি। অহেনবা ৱারোলগীদমক মসিদা চংবীয়ু https://gennova.bio