Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah presides over a Chintan Shivir of IPS officers posted in Central Armed Police Forces (CAPFs) and National Security Guard (NSG), in New Delhi today
The welfare of the CAPF personnel has always been the priority of the Modi government and under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi the government has taken several steps for the welfare of the Jawans
Union Home Minister appreciates the role of Central Armed Police Forces in strengthening internal security
Stresses upon the need to have utmost vigilance at the border to ensure no infiltration and smuggling of drugs and arms
Under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, Vibrant Village Program has been started to develop and create employment opportunities in border areas
Contact and communication with every border villages and their residents are very important for the security of the borders, all CAPFs should promote purchase of local products, which will increase employment opportunities in border areas and stop migration
Every CAPF should constitute a dedicated team to work on drone technology and anti-drone measures
The security of the borders can be ensured only by coordination with the law and order and local administration of the district
Shri Amit Shah stresses upon the need for welfare of Jawans, promotion of sports and sensitive approach towards their families, also asks all CAPFs to prepare national level sports teams
Asks to make arrangements to provide free treatment to general public in all CAPF hospitals
Every Jawan should adopt 5 trees into his family, this will not only clean the environment but will also increase the sensitivity of Jawans towards nature
Union Home Minister directs that all the constructed houses of CAPFs should be allotted by November this year, directs to ensure allotment of all future houses through e-Awas portal in next two months
Shri Amit Shah directs to fill up all Non-General Duty posts in CAPFs, directs to remove any bottlenecks in the recruitment process within a month
Union Home Minister stresses upon the need to include at least 30 percent of Shree Anna in the diet along with inculcating interest in millets among the Jawans
This Chintan Shivirs is an important platform for Indian Police Service officers working in all forces to share their experiences and prepare future strategies by pondering over the solutions of the challenges in front
12 JUN 2023 9:30PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah presided over a Chintan Shivir of Indian Police Service (IPS) officers posted in Central Armed Police Forces (CAPFs) and National Security Guard (NSG), in New Delhi today. Union Ministers of State for Home Affairs, Shri Ajay Kumar Mishra and Shri Nishith Pramanik, Union Home Secretary, Director, Intelligence Bureau and senior officials of Ministry of Home Affairs also participated in Chintan Shivir.
In Chintan Shivir, various topics related to the forces, such as border security, capacity building, guidance of junior officers, police-public relations, social media and law enforcement, central and state subjects, Mission Recruitment, monitoring of Ayushman CAPFs, training , CAPF e-Awas Portal, monitoring of infrastructure projects, welfare, experience sharing and best practices were discussed. Along with this, in the open session , suggestions were given to the Union Home Minister on various issues related to the Central Armed Police Forces.
In his address, Union Home Minister said that good law and order is very important for the progress of any nation, which can be ensured only through a strong police administration. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has always made efforts to strengthen the police administration system and make it people-oriented so that it meets the expectations of the common people along with their safety.
Shri Amit Shah said that our Central Armed Police Forces are making valuable contribution by maintaining internal law and order, protecting borders, conducting fair general elections, doing relief and rescue operations in times of disaster, and protecting strategically important institutions and monuments throughout the country. He said that the common citizen of the country feels safe and sleeps peacefully due to CAPF personnel devotion towards their duty and alertness. Shri Shah said that on one hand, police administration and the armed police forces are expected to live up to the expectations of the common man, on the other hand, the government also ensures the welfare of the police and CAPF personnel and their families by providing adequate facilities so that they can perform their duties smoothly.
The Union Home Minister said that the welfare of CAPF personnel has always been the priority of the Modi government and under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has taken several steps for the welfare of the Jawans. Union Home Minister appreciated the role of Central Armed Police Forces in strengthening internal security. He also Stresses upon the need to have utmost vigilance at the border to ensure no infiltration and smuggling of drugs and arms .
Shri Shah said that all CAPFs may have different geographical area and role, but their problems and solutions are same which need to be worked upon with positive approach.
Shri Amit Shah said that under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, Vibrant Village Program has been started to develop and create employment opportunities in the border areas. He said that contact and communication with every border village and its residents is very important for the security of the borders. Shri Shah said that all CAPFs should promote the purchase of local products, which would increase employment opportunities in the border areas and stop migration. He said that the responsibility of the unity, integrity and internal security of the country is imbibed in the oath of the IPS officers and the security of the borders can be ensured only through coordination with the law and order and local administration of the district.
The Union Home Minister stressed upon the need for the welfare of Jawans, promoting sports and sensitive approach towards the families of Jawans. He also asked all CAPFs to prepare national level sports teams. He said that Jawans should get at least one hour for sports every day, this would not only improve their physical and mental health but also increase their connection with motherland. Shri Shah said that IPS officers should have a cordial relationship with the Jawans and along with the Jawans, they should also take care of their families.
Shri Amit Shah said that Modi government's Ayushman CAPF scheme is a scheme to provide every Jawan a long and healthy life and all CAPFs should take suggestions from Jawans to make this scheme flawless. Shri Shah asked to make arrangements to provide free treatment to general public in all CAPF hospitals.
He said that every Jawan adopt at least 5 trees into his family, this will not only keep the environment clean but will also increase the sensitivity of Jawans towards nature.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation, directed that all the constructed houses of CAPFs should be allotted by November this year and asked to ensure allotment of all future houses through e-Awas portal in two months. Shri Shah asked to fill up all the Non-General duty posts in CAPFs and directed to remove any bottlenecks in the recruitment process within a month. Shri Shah stressed upon the need to include at least 30 percent of Shree Anna in the diet along with inculcating interest in millets among the Jawans.
Shri Amit Shah said that this Chintan Shivir is an important platform for Indian Police Service officers working in all forces to share their experiences and prepare future strategies by pondering over the solutions to challenges in front.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিং (সি.এ.পি.এফ.শিং) অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতী গার্দ (এন.এস.জি)দা পোস্তিং পীরিবা আই.পি.এস. ওফিসরশিংগী ওইবা ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকপা চিন্তন শিবিরদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
সি.এ.পি.এফ. পর্সনেলগী য়াইফবা হায়বা অসিদা মোদী সরকারনা মতম চুপ্পদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা লাকখি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিং মখাদা সরকারনা জৱানশিংগী য়াইফনবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী চেৎশিনহনবদা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংগী থৌদাংবু থাগৎখি
ইনফিলত্রেসন তৌবা অমসুং দ্রগ অমদি খুৎলাইশিং ললোনবা থিংনবা ঙমখৈদা অকনবা চেকশিল-থৌরাং লৌখৎপা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম হৌদোকখি অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীখি
12 JUN 2023 9:30PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিং (সি.এ.পি.এফ.শিং) অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতী গার্দ (এন.এস.জি)দা পোস্তিং পীরিবা আই.পি.এস. ওফিসরশিংগী ওইবা ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকপা চিন্তন শিবিরদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। কেন্দ্রগী গৃহ রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় কুমার মিশ্রা অমসুং শ্রী নিশিথ প্রমানিক, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, দিরেক্তর, ইন্তেলিজেন্স ব্যুরো অমসুং গৃহ মন্ত্রালয়গীগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা চিন্তন শিবির অসিদা শরুক য়াখি।
চিন্তন শিবির অসিদা বোর্দর সেক্যুরিতী, কেপাসিতী বিল্দিং, মখা থাবা ওফিসরশিং লমজিংবীবা, পুলিস-পব্লিক্কী মরীশিং, সোসিএল মেদিয়া অমসুং লো এনফোর্সমেন্ত, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী হীরমশিং, মিসন রিক্রুৎমেন্ত, আয়ুশ্মান সি.এ.পি.এফ. মোনিতর তৌবা, ত্রেনিং, সি.এ.পি.এফ. ই-আৱাজ পোর্তেল, ইনফ্রাস্ত্রচর প্রোজেক্তশিং মোনিতর তৌবা, য়াইফ থৌরাং, এক্সপরিয়েন্স শিয়র তৌবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং অসিগুম্বা ফোর্সশিংগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা খন্নখি। মসিগা লোয়ননা ওপন সেসন অসিদা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীদা সজেসনশিং পীখি।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অমা চাউখৎনবগীদমক অফবা লো অমসুং ওর্দর য়াম্না মরু ওই, মসি মপাঙ্গল কনবা পুলিস এদমিনিস্ত্রেসন অমগী খুত্থাংদা খক্তা ফংবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা পুলিস এদমিনিস্ত্রেসন সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মতম চুপ্পদা খোঙথাংশিং লৌখৎতুনা লাকখি অমসুং মসিবু পিপল-ওরিয়েন্তেদ ওইহন্দুনা মীচম মীয়ামগীদমক শাফবা ওইহনবগা লোয়ননা মীয়ামগী অনীংবশিংসু থুংহল্লি।
অমিত শাহনা হায়খি ঐখোয়গী সেন্ত্রেল আর্মদ ফোর্সশিংনা ইন্তর্নেল লো এন্দ ওর্দর ঙাক্তুনা কান্নবা মওংদা শরুক তম্মি, ঙমখৈশিং ঙাকশেল্লি, নিয়ম চুম্না জেনরেল ইলেক্সনশিং পাঙথোকহল্লি, খুদোংথিবা থোকপা মতমদা মী কনবা অমসুং তেংবাং পীবগী থবক তৌরি, অমসুং স্ত্রেতেজিকেল্লী মরু ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং মোনুমেন্তশিং লৈবাক শিনবা থুংবদা ঙাকশেল্লি। মহাক্না হায়খি সি.এ.পি.এফ. পর্সনেলনা মখোয়গী থৌদাংশিংগীদমক কত্থোকপা অমসুং মীৎনা শীংনা লৈবনা মরম ওইদুনা লৈবাক্কী মীচম প্রজাশিংনা শাফনা লৈরি অমসুং শান্তি ওইনা তুম্বা ফংলি। শ্রী শাহনা হায়খি নাকল অমরোমদা পুলিস এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংনা মীচম মীয়ামগী অনীংনবশিং থুংহন্নবা হোৎনখি অমদি অমরোমদনা সরকারনা পুলিস অমদি সি.এ.পি.এফ. পর্সনেল অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী য়াইফনবা মখোয়দা খুদোংচাবা মতিক চানা পীরি মসিনা অপনবা লৈতনা মখোয়গী থৌদাংশিং পাঙথোকপা ঙমহল্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি সি.এ.পি.এফ. পর্সনেলগী য়াইফবা হায়বা অসিদা মোদী সরকারনা মতম চুপ্পদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা লাকখি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিং মখাদা সরকারনা জৱানশিংগী য়াইফনবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী চেৎশিনহনবদা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংগী থৌদাংবু থাগৎখি। ইনফিলত্রেসন তৌবা অমসুং দ্রগ অমদি খুৎলাইশিং ললোনবা থিংনবা ঙমখৈদা অকনবা চেকশিল-থৌরাং লৌখৎপা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
শ্রী শাহনা হায়খি সি.এ.পি.এফ. পুম্নমক তোখাই-তোখাইবা লমদা তাই অমসুং থৌদাং লৈ অদুবু মখোয়গী সমস্যাশিং অমসুং সোল্যুসনশিং অসিদি চপ মান্নৈ মসি পোজিতিব এপ্রোচকা লোয়ননা থবক পাইখৎপা মথৌ তাই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম হৌদোকখি অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীখি। ঙমখৈশিংদা সেক্যুরিতীগীদমক ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গং অমসুং মখোয়গী খুঞ্জা খুদিংমক্কা লোয়ননা মরী থম্বা অমসুং পাউ ফাওনবা অসি য়াম্না মরু ওই, সি.এ.পি.এফ. পুম্নমক্না লোকেল প্রদক্তশিং প্রমোৎ তৌগদবনি, মসিনা ঙমখৈগী মফমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনগনি অমসুং মাইগ্রেসন থিংবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি লৈবাক্কী য়ুনিতী, ইন্তিগ্রিতূ অমসুং ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগী থৌদাং অসি আই.পি.এস. ওফিসরশিংগী ৱাশক্তা য়াওখি অমসুং ঙমখৈশিংগী সেক্যুরিতী অসি জিলাগী লো অমসুং ওর্দর অমদি লোকেল এদমিনিস্ত্রেসনগা লোয়ননা কোওর্দিনেসন পীনরবা খক্তদা ঙাকপা ঙমগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা জৱানশিংগী য়াইফনবা থবক তৌবা, শান্ন-খোৎনবা থৌগৎপা অমসুং মখোয়গী ইমুংশিংগীদমক সেন্সিতিব এপ্রোচ পাইখৎপা মথৌ তাই, অমসুং সি.এ.পি.এফ. পুম্নমক্তা নেস্নেল লেবেল স্পোর্তস তীমশিং শেম্নবসু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি জৱানশিংনা নুমিৎ খুদিংগী শান্ন-খোৎনবগীদমক য়ামদ্রবদা পুং অমা কাইথোক্কদবনি, মসিনা মখোয়গী ফিজিকেল অমসুং মেন্তেল হেল্থ ফগৎহনবা খক্তা নত্তনা মখোয়গী মমা লৈবাক্কী লৈনরিবা মরী চেৎশিনহনগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি আই.পি.এস. ওফিসরশিংনা জৱানশিংগা লোয়ননা অফবা মরী থমগদবনি অমসুং জৱানশিং অসিগী মথক্তা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংবুসু য়েংশিনবীগদবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মোসী সরকারগী আয়ুশ্মান সি.এ.পি.এফ. স্কিম অসি জৱান খুদিংমক পুন্সি শাংনা অমসুং হকচাং ফনা থম্নবা স্কিম অমনি অমসুং সি.এ.পি.এফ. পুম্নমক্না স্কিমশিং অসিদা শোইবা য়াওহন্দনবা জৱানশিংদগী সজেসনশিং লৌগদবনি। শ্রী শাহনা সি.এ.পি.এফ. হোস্পিতাল পুম্নমক্তা মীচম প্রজাদা লেম্নবা লায়েংনবগীদমক শিল-লাংনবসু হায়খি।
মহাক্না হায়খি জৱান খুদিংমক্না মখোয়গী য়ুমদা উ-পাম্বী ৫ থাগদবনি মসিনা অকোইববু শেংদোকপা খক্তা নত্তনা মহৌশাগীদমক জৱানশিংগী পুক্নিং ৱাখলদা ইথিল পোকহনবা হেনগৎহনগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা সি.এ.পি.এফ.শিংগী শারিবা য়ুমশিং অসি চহি অসিগী নবেম্বরদা এলোৎ তৌনবা পাউতাক পীখি, মথংগী থা অনিদা ই-আৱাজ পোর্তেলগী খুত্থাংদা তুংদা য়ুমশিংগী এলোৎমেন্ত তৌনবসু পাউতাক পীখি। শ্রী অমিত শাহনা সি.এ.পি.এফ.শিংদা নন-জেনরেল দ্যুতী পোস্ত পুম্নমক মেনশিন্নবা, থা অমগী মনুংদা থবক লৌবগী থৌওংদা লৈরিবা অপনবা খুদিংমক লৌথৌক্নবা পাউতাক পীখ্রে। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা জৱানশিংগী মরক্তা চনানগী মরু ওইবা খঙহনবগা লোয়ননা মখোয়গী দাইৎতা য়ামদ্রবদা শ্রী অন্নাগী চাদা ৩০ য়াওহনবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি চিন্তন শিবিরশিং অসি ফোর্স পুম্নমক্তা থবক তৌরিবা ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিসকীদমক মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌনবা অমসুং মাংদা লৈরিবা শীংনবশিংগী সোল্যুসনশিং পুথোক্তুনা তুংগীদমক লালোংশিং য়াৎনবা মরু ওইবা ফম্পাক অমা ওইরি।