Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Focus of the Modi Govt in the last 9 years has not been just to create employment but also to build entrepreneurship, says Dr Jitendra Singh
“India’s Youth today is no longer seeking security of a government job but is ready to take the plunge and create new opportunities in niche sectors, in turn creating scores of job opportunities”
Startup India and Standup India creating millions of job opportunities: Dr Jitendra Singh
02 JUN 2023 4:54PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, MoS PMO, Department of Atomic Energy and Department of Space and MoS Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh has said that StartUp jump in 9 years is a major success story of Prime Minister Narendra Modi led government.
Addressing a youth congregation here, Dr Jitendra Singh said that before 2014 there were just about 350 StartUps, but after Prime Minister Narendra Modi gave the clarion call from the ramparts of the Red Fort in his Independence Day address in 2015 and rolled out special StartUp scheme in 2016, there was a quantum jump and India today has the world's third largest StartUp ecosystem in the world, boasting 92,683 Startups with more than 115 unicorns (billion-dollar enterprises).
The Minister said, in the year 2022 alone, 26,542 entities were recognised as Startups by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT)as startups.A NASSCOM study says tech start-ups created 23 lakh direct and indirect jobs in the year 2017-2021. Besides, startups have self-reported creation of a million jobs directly and many more indirectly since the launch of Startup India in 2016 when the total jobs created stood a meagre 10.
Dr Jitendra Singh, India’s youth today is gradually coming out of the government job mindset and is ready to take the plunge and create new opportunities in niche sectors, in turn creating scores of job opportunities. Interacting with Youth beneficiaries of Central Government schemes in Sambhal, Uttar Pradesh, he said that the focus of the government in the last 9 years has not been just to create employment but also to build entrepreneurship.
Dr Jitendra Singh said, besides Startup India, the Modi Government also launched the StandUp India scheme on 5th April, 2016 to facilitate bank loans from Scheduled Commercial Banks (SCBs) between Rs.10 lakh to Rs.1 Crore to at least one Scheduled Caste (SC) or Scheduled Tribe (ST) and one woman per bank branch for setting up a greenfield enterprise in trading, services or manufacturing sector. The scheme is expected to benefit at least 2.5 lakh borrowers.
Dr Jitendra Singh said PM Modi wants our youth to become new entrepreneurs, new producers and create a complete network of start-ups by these new entrepreneurs across the whole country. PM Modi has a dream to make India Number One in the world of StartUp. PM Modi is of the firm belief that in the coming days "Start-up India" and "Stand-up India" will be there or the future of the country.
Dr Jitendra Singh said Indian Startups raised $44 billion in 2021, with over $ 33 billion going towards deals worth more than $5 million. Many Indian startups are domiciled outside India – despite having the majority of their market, personnel and founders in India. These “externalised” or “flipped” startups constitute a large number of India’s unicorns.
Dr Jitendra Singh said PM Modi also opened the doors of the space sector to private sector participation, as a result today ISRO is working with nearly 150 private Startups. Similarly, before 2014, India’s Bio-economy was valued at $10 billion. Now it's over $80 billion. Biotech Startups have grown 100 times in the last 8 years from 52 odd startups in 2014 to 5,300 plus in 2022.
Dr Jitendra Singh advised the budding StartUp entrepreneurs to look beyond the IT, Computer and Communications sectors to the most unexplored and the richest farm sector, which is awaiting a huge Tech revolution after the Green revolution. Calling for promoting Agri-tech start-ups in a big way, the Minister said, Agriculture is one of the important pillars of the Indian economy as 54 percent of the Indian population depends directly on agriculture and it accounts for around 20 percent of GDP. He said that before 2014, no one knew about Aroma Mission or Purple revolution. But today Lavender cultivation has led to the boom of Agri tech StartUps. The Central Government’s Aroma Mission, ably supported by CSIR, is changing the mindset of farmers and more and more of them are taking up the cultivation of aroma crops like lavender, lemon grass, rose and marigold for extracting costly oils to be used in many industries. He said, the oils selling about Rs 9,000 per litre are used in making incense sticks and also being used for room sprays, cosmetics and therapeutics.
Dr Jitendra Singh said the Aroma Mission is attracting Start-ups and agriculturists from across the country, and during Phase-I CSIR helped cultivation on 6,000 hectares of land and covered 46 Aspirational districts across the country. More than 44,000 persons have been trained and several crores of farmers' revenue generated. In the second Phase of Aroma Mission, it is proposed to engage over 45,000 skilled human resources with the aim of benefitting more than 75,000 farming families across the country.
The Agriculture Budget, which was less than Rs.25,000 crore in 2014, has now been increased to more than Rs.1.25 lakh crore, he said.To unlock the growth potential of the agriculture and allied sector, the Government has introduced the Rs.1 lakh crore Agricultural Infrastructure Fund. It is a financing facility operational from the year 2020-21 to 2032-33 for the creation of post-harvest management infrastructure and community farm assets.This year's budget has also made an important announcement about the provision of Accelerator Funds for Agri-Tech Startups, we are not only building digital infrastructure, but we are also preparing funding avenues. Now it is the turn of our young entrepreneurs, they should move forward with enthusiasm and achieve their goals. It should also be kept in mind that 9 years ago there were very few Agri Startups in the country, but today they are more than 3,000. Agri-start-ups supported under the programme are at various stage of implementation from idea to scaling and growth stage. These agri-startups are working in different areas of agriculture & allied sectors for improving the farming practices such as precision agriculture, farm mechanization, agri logistics & supply chain, waste to wealth, organic farming, animal husbandry, dairy & fisheries, etc.
Dr Jitendra Singh said, in the last nine years, the Modi Government has launched and implemented several welfare schemes to empower every Indian. The results of such irreversible empowerment can be seen in programmes like MUDRA Yojana and Stand Up India, which are creating a large pool of young entrepreneurs from marginalised groups. More than half of the 40 crore loans given under MUDRA have been given to SC/ST/OBC entrepreneurs.
Dr Jitendra Singh said about 34.5 lakh street vendors got loans through PM SVANidhi while loans of over Rs.7,351 crore were disbursed to SC & ST beneficiaries under Stand Up India scheme.
The success of the Modi government’s prioritization of creating new formal jobs for the youth can be seen in the massive rise in new Employee Provident Fund Organisation accounts. Consistent efforts to transform India into an attractive investment hub, assisting MSMEs and programmes such as Production Linked Incentive Scheme for domestic production have contributed towards creating employment opportunities for young Indians.4.78 crore new EPFO subscribers were added between 2017 and January 2023 – each is one formal job, including 1.2 crore new EPFO accounts added in 2021-22, despite the pandemic.
As India entered the Amrit Kaal marking the 75th year of Independence, Dr Jitendra Singh said, the Youth is the centre of focus of the Modi Government by empowering the Amrit-Peedhi. The National Education Policy (NEP) of 2020 overhauled the existing education system after over thirty years. Since its launch, more than 1.37 crore youngsters have received skill training under the PM Kaushal Vikas Yojana, thereby improving their employment prospects. Loans of over Rs.7,351 crore have been disbursed to SC & ST beneficiaries under Stand-Up India programme. 23 lakh direct and indirect jobs have been created by tech Startups in 2017-21. Rozgar Mela, a recruitment drive for 10 lakh Central government jobs has been launched by the government. The youth are also being given an opportunity to serve in the Armed Forces under the Agnipath scheme.
“The focus has not been just to create employment but also to build entrepreneurship, transforming the youth from job seekers to job creators,” he said.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
হৌখিবা চহি ৯ অসিদা মোদী সরকারনা থবক পীবা খক্তা নত্তনা ওন্তপ্রিনোর্শিপ শেমগৎপসু মীৎয়েং চংখি হায়না দা জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখ্রে
“ঙসিগী ভারতকী নহারোলনা সরকারগী থবক থীবা খক্তা নত্তনা নিচ সেক্তরশিংদা থবক পাইখৎনবা শেম শারি অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি, মসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিংগী মশিং হেনগৎহল্লি”
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া অমসুং স্তেন্দঅপ ইন্দিয়ানা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া পীরি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
02 JUN 2023 4:54PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), এম.ও.এস. পি.এম.ও., দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস, অমসুং এম.ও.এস. পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস এন্দ পেনসন্স, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি চহি ৯ অসিদা স্তার্তঅপতা খুমাং চাউশিনবা হায়বা অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লমজিংবা সরকারগী অচৌবা মাইপাকপগী ৱারী অমা ওইরি।
নহা ওইবা মীয়ামগী থৌরম অমদা দা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা স্তার্তঅপ শুপ্নগী ৩৫০ খক্তা লৈরমখি, অদুবু প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৫গী নীংতম নুমিৎতা লাল কিলাগী লানবনদগী মহাক্না ৱা ঙাংবদা মসি ফোঙদোকখি অমসুং ২০১৬তা অখন্নবা স্তার্তঅপ স্কিম রোল আউৎ তৌখি, হায়রিবা অসিদা শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎলক্তুনা ভারতনা ঙসি মালেমগী স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ওইদুনা স্তার্তঅপ ৯২,৬৮৩ লোয়ননা য়ুনিকোর্ন ১১৫ (বিলিয়ন-দোলর এন্তর্প্রাইস) হেন্না শেম্বা ঙমহল্লি।
মন্ত্রীনা হায়খি ২০২২ খক্তদা এন্তিতী ২৬,৫৪২বু দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)না স্তার্তঅপশিং ওইনা শকখঙখি। নাসকোম স্তদী অমনা হায়খি তেক স্তার্ত-অপশিংনা ২০১৭-২০২১দা দাইরেক্ত অমসুং ইনদাইরেক্ত জোব লাখ ২৩ পীখি। মসিগী মথক্তা ২০১৬তা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া লোঞ্চ তৌবা মতমদা শুপ্নগী ১০ খক্তা ওইরম্বা অদু স্তার্তঅপশিংনা হকথেংননা থবক মিলিয়ন কয়া অমসুং নাকোইননা অহেনবা কয়া পীখি হায়না মশানা রিপোর্ত তৌরকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারতকী ঙসিগী নহারোলনা সরকারগী থবক থীবা হায়বা ৱাখল্লোন্দগী তপ্না-তপ্না থাদোরক্লি অমসুং নিচ সেক্তরশিংদা থবক পাইখৎনবা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং পীনবা শেম শারি মসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবা হেনগৎহল্লি। কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিংগী নহা ওইরিবা বেনিফিসরীশিংগা উত্তর প্রদেশকী সমভালদা ৱারী শাবদা মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা সরকারনা থবক পীবা খক্তা নত্তনা ওন্তপ্রিনোর্শিপ শেমগৎপদা মীৎয়েং চংখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী মথক্তা মোদী সরকারনা ত্রদিং, সর্ভিসেস নত্ত্রগা মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা গ্রীনফিল্দ এন্তর্প্রাইস অমা লিংখৎনবা বেঙ্ক ব্রাঞ্চ অমদা য়ামদ্রবদা সেদ্যুল্দ কাস্ত (এস.সি.) নত্ত্রগা সেদ্যুল্দ ত্রাইব (এস.তি.) অমসুং নুপী অমদা সেদ্যুল্দ কম্মর্সিএল বেঙ্কশিং (এস.সি.বি.শিং)দগী লুপা লাখ ১০দগী লুপা করোর ১গী বেঙ্ক লোন পীনবা স্তেন্দঅপ ইন্দিয়া স্কিম হৌদোকখি। স্কিম অসিনা য়ামদ্রবদা বোরোৱর লাখ ২.৫দা কান্নবা পীরবা য়াই। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি পি.এম. মোদীনা ঐখোয়গী নহারোলশিংবু অনৌবা ওন্তপ্রিনোর, অনৌবা প্রদ্যুসর ওইনবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা অনৌবা ওন্তপ্রিনোরশিংনা মপুং ফাবা স্তার্ত-অপশিংগী নেৎৱার্ক শেম্বা পাম্মি। পি.এম. মোদীনা স্তার্তঅপকী লমদা ভারতপু নম্বর ৱান ওইনবা মঙলান মঙজখি। পি.এম. মোদীনা তুংদা লাক্কদৌরিবা মতমশিং “স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া” অমসুং “স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া” লৈরগনি অমসুং লৈবাক্কী তুংলমচৎ শেম্লগনি হায়না চেৎনা থাজবা থম্মি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ইন্দিয়ন স্তার্তঅপশিং অসি ২০২১দা বিলিয়ন দোলর ৪৪ হেনগৎলকখি লোয়ননা বিলিয়ন দোলর ৩৩ হেনবনা মিলিয়ন দোলর ৫ হেনবগী দিলশিং তৌনবা মাইকৈদা চংশিল্লি। ভারত্তা মখোয়গী মার্কেৎ, পর্সনেল অমসুং ফাউন্দর লৈজরবসু ইন্দিয়ন স্তার্তঅপ কয়া ভারতকী মপান্দা দোমিসাইল ওইরি। মসিগী “এক্সতর্নেলাইজ” নত্ত্রগা “ফ্লিপ” স্তার্তঅপশিং অসিদা মশিং য়াম্লবা য়ুনিকোর্নশিং য়াওরি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি পি.এম. মোদীনা স্পেস সেক্তরগী থোংশিং প্রাইবেৎ সেক্তর পার্তিসিপেসনগীদমক হাংখি মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ইস্রোনা প্রাইবেৎ স্তার্তঅপ ১৫০গী ময়াগা থবক তৌরি। মতৌ অসুম্না ২০১৪গী মমাংদা ভারতকী বাইও-ইকনোমী অসি দোলর বিলিয়ন ১০ ওইরমখিবা অদু হৌজিক বিলিয়ন দোলর ৮০ হেল্লে। ২০১৪দা শুপ্নগী ৫২ লৈরম্বদগী ২০২২দা ৫,৩০০ প্লস ওইদুনা বাইতেক স্তার্তঅপশিং অসি হৌখিবা চহি ৮দা শরুক ১০০রোম হেনগৎলকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হৌগৎলক্লিবা স্তার্তঅপ ওন্তপ্রিনোরশিংদা আই.তি., কম্প্যুতর অমসুং কম্ম্যুনিকেসন সেক্তরশিংগী ৱাংমা লান্দুনা এক্সপ্লোর তৌদ্রিবা অমসুং খ্বাইদগী শেল পাইবা ফার্ম সেক্তরদা চংশিন্নবা পাউতাক পীখি, গ্রীন রিভোল্যুসনগী মথংদা অচৌবা তেক রিভোল্যুসন্না ঙাইদুনা লৈরি। অচৌবা মওংদ এগ্রি-তেক স্তার্তঅপশিং প্রমোৎ তৌনবা হায়রদুনা মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউ অসি ভারতকী ইকনোমীগী মরু ওইবা য়ুম্বীশিংগী মনুংদা অমনি মরমদি ভারতকী মীশিংগী চাদা ৫৪না লৌউ-শিংউদা হকথেংননা মীপাল তাংলি অমসুং মসিনা জি.দি.পি.গী চাআ ২০রোম ওইরি। মহাক্না হায়খি ২০১৪গী মমাংদা কনাগুম্বা অমত্তনা এরোমা মিসন নত্ত্রগা পর্পল রিভোল্যুসনগী মরমদা খঙলমদে। অদুবু ঙসি লেবেন্দর থাবনা এগ্রি তেক স্তার্তঅপশিং ময়োল চোংহল্লি। কেন্দ্র সরকারগী এরোমা মিসন অসি সি.এস.আই.আর.না তেংবাংদুনা মসিনা লৌমীশিংগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরক্লি অমসুং মখোয় কয়ানা লেবেন্দর লেমন গ্রাস, গুলাপ অমসুং শন্নারৈগুম্বা এরোমা ক্রোপশিং থাদুনা ইন্দস্ত্রী কয়াদা শীজিন্নবা মমল তাংবা থাওশিং পুথোক্লি। মহাক্না হায়খি, লিতর অমদা লুপা ৯,০০০দা য়োনবা থাওশিং অসি ধুপ শাবদা অমসুং রুম স্প্রেশিং, কোস্মেতিক্স অমসুং থেরাপ্যুতিক্সতা শীজিন্নরি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি এরোমা মিসন্না লৈবাক শিনবা থুংবদগী স্তার্ত-অপশিং অমসুং এগ্রিকলচরিস্তশিংগী মীৎয়েং চীংশিল্লি অমসুং ফেস-১ সি.এস.আই.আর. মনুংদা লম হেক্তর ৬,০০০দা কলতিবেসন তৌবদা মতেং পাংখি অমসুং মসিনা লৈবাক্কী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ৪৬ কবর তৌখি। মীওই ৪৪,০০০ হেন্না ত্রেন তৌখ্রে অমসুং লৌমী করোর কয়াগী রিভেন্যু লাকহনখি। এরোমা মিসনগী অনিশুবা ফেসতা মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমীগী ইমুং ৭৫,০০০ হেনবদা কান্নবা পীনবা পান্দমগা লোয়ননা স্কিল লৈরবা হ্যুমেন রিসোর্স ৪৫,০০০গা এঙ্গেজ তৌনবা প্রপোজ তৌখি।
এগ্রিকলচর বজেৎ, ২০১৪দা লুপা করোর ২৫,০০০দগী তারমখিবা অসি হৌজিক লুপা করোর লাখ ১.২৫ হেন্না হেনগৎহনখ্রে। এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরগী হৌগৎলক্লিবা মতিক ময়াই অসি পুথোক্নবা সরকারনা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ লুপা করোর লাখ ১ পুথোকখি। মসি পোস্ত-হর্বেস্ত মেনেজমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কম্ম্যুনিতী ফার্ম এসেৎশিং শেম্নবা ২০২০-২১দগী ২০৩২-৩৩ ফাওবা ওপরেস্নেল ওইগদবা ফাইনান্সিং ফেসিলিতী অমনি।চহি অসিগী বজেৎ অসিনা এগ্রি-তেক স্তার্তঅপশিংগীদমক এসেলেরতর ফন্দশিংগী প্রোবিজনগী মতাংদা মরু ওইবা ৱাফম অমা লাউথোকখি, ঐখোয়না দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা খক্তা নত্তনা ফন্দিং এভেন্যুশিংসু শেম-শারি। হৌজিক ঐখোয়গী নহা ওন্তপ্রিনোরশিংনা থৱায় য়াওনা মাংদা চংশিন্দুনা মখোয়গী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনগদবনি। খঙজিনগদবদি চহি ৯গী মমাংদা লৈবাক অসিদা এগ্রি স্তার্তঅপশিং খরা খক্তমক লৈরমখিবা অদু ঙসিদি ৩,০০০ হেন্না লৈরে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা সপ্পোর্ত তৌখিবা এগ্রি-স্তার্ত-অপশিং অসি আইদিয়া ইমপ্লিমেন্ত তৌবদগী স্কেলিং অমসুং গ্রোথ স্তেজকী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি। এগ্রি-স্তার্তঅপশিং অসিনা প্রিসিজন এগ্রিকলচর, ফার্ম মেকনাইজেসন, এগ্রি লোজিস্তিক্স অমসুং সপ্লাই চেন, ৱেস্ত তু ৱেল্থ, ওর্গানিক ফার্মিং, এনিমেল হসবেন্দরী, দাইরী অমসুং ফিশরীজ অসিগুম্বা ফার্মিং প্রেক্তিসশিং হেনগৎহন্নবা এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরশিংগী তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা থবক তৌরি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি হৌখিবা চহি মাপন অসিদা মোদী সরকারনা ভারত মচা খুদিংমক শক্তি পীনবা তোঙান-তোঙানবা য়াইফ থৌরাংগী স্কিম লোঞ্চ তৌখি অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। অসিগুম্বা থৌওং অসিগী ফলশিং অসি মুদ্রা য়োজনা অমসুং স্তেন্দ অপ ইন্দিয়াগুম্বা প্রোগ্রামশিংদা উবা ফংখি, মখোয়না শোত্থরবা কাংলুপশিংদগী নহা ওন্তপ্রিনোরশিংগী অচৌবা পুল অমা শেমখি। মুদ্রাগী মখাদা পীখিবা লোন করোর ৪০গী তঙ্খাই হেনবদি এস.সি./এস.তি./ও.বি.সি. ওন্তপ্রিনোরশিংদা পীখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি পি.এম. স্বানিধিগী খুত্থাংদা স্ত্রীৎ ভেন্দর লাখ ৩৪.৫রোমনা লোনশিং ফংখি অমরোমদা স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা এস.সি. অমসুং এস.তি. বেনিফিসরীশিংদা লুপা করোর ৭,৩৫১ হেনবগী লোনশিং পীথখি।
মোদী সরকারনা নহাগীদমক অনৌবা ফোর্মেল জোবশিং পীবদা মীৎয়েং চংলিবা অসিগী মাইপাকপা অসি অনৌবা এমপ্লোইয়ী প্রোবিদেন্ত ফন্দ ওর্গনাইজেসন একাউন্তশিংদা মশিং চাউনা হেনগৎলকপা অসিদা উবা ফংখি। ভারতপু অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত হব ওইহন্নবা এম.এস.এম.ই.শিং মতেং পাংবা অমসুং দোমেস্তিক প্রদক্সনগীদমক প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমগুম্বা প্রোগ্রামশিংনা নহা ওইরিবা ভারত মচাশিংগগীদমক থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবদা শরুক তমখি। ২০১৭ অমসুং জনুৱারী ২০২৩গী মনুংদা অনৌবা ই.পি.এফ.ও. সবস্ক্রাইবর করোর ৪.৭৮ হাপচিনখি - মসিদা অমমমনা ফোর্মেল জোব অমা ওইরি, লাইচৎ লৈজরবসু ২০২১-২২দা অনৌবা ই.পি.এফ.ও. একাউন্ত করোর ১.২ হাংবা য়াওরি।
নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপগী অমৃত কালদা ভারতনা চংলকপা অসিদা দা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি অমৃত-পীধিদা শক্তি পীদুনা মোদী সরকারনা নহাশিংনা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। ২০২০গী নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী (এন.ই.পি.)না চহি ৩০গী মতুংদা হান্না লৈরিবা এজুকেসন সিস্তেম ওভরহোল তৌখি। মসি হেক লোঞ্চ তৌখিবদগী নহারোল করোর ১.৩৭ হেনবনা পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা স্কিল ত্রেনিং ফংখি, মসিনা মখোয়গী থবক ফংবগী লম্বী হেনগৎহনখি। স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা এস.সি. অমসুং এস.তি. বেনিফিসরীশিংদা লুপা করোর ৭,৩৫১ হেনবগী লোনশিং পীথখি। ২০১৭-২১দা তেক স্তার্তঅপশিংনা দাইরেক্ত অমসুং ইনদাইরেক্ত জোব লাখ ২৩ পীখি। সরকারনা কেন্দ্র সরকারগী থবক লাখ ১০ পীনবা রিক্রুৎমেন্ত দ্রাইব, রোজগার মেলা হৌদোকখি। অগনিপথ স্কিমগী মখাদা আর্মদ ফোর্সেসতা থবক তৌনবগী খুদোংচাবা অমা নহাশিংদা পীরি।
মহাক্না হায়খি, “মীৎয়েং চংলিবা অসি শুপ্নগী থবক পীবা খক্তা নত্তনা ওন্তপ্রিনোরশিপ শেমগৎপা, নহাশিংবু থবক থীরিবা মীশক ওইরম্বদগী থবক পীরিবা মীশক অমা ওইহনবা অসিনি”।