Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at flagging off of Assam’s first Vande Bharat Express
29 MAY 2023 3:13PM by PIB Delhi
Namaskar,
Governor of Assam Shri Gulab Chand Kataria ji, Chief Minister Bhai Himanta Biswa Sarma ji, members of the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw ji, Sarbananda Sonowal ji, Rameswar Teli ji, Nisith Pramanik ji, John Barla ji, all other ministers, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters!
Today is a momentous day for the rail connectivity of the entire North East including Assam. Today, three projects related to the connectivity of the North East are about to start simultaneously. Firstly, the North East is getting its first 'Made in India' Vande Bharat Express today. This is the third Vande Bharat Express connecting West Bengal. Secondly, electrification work has been completed on about 150-kilometre track of Assam and Meghalaya. Thirdly, the newly constructed DEMU-MEMU shed at Lumding was also inaugurated today. I congratulate the entire North East and West Bengal including Assam and Meghalaya for all these projects.
Friends,
The Guwahati-New Jalpaiguri Vande Bharat Express train will further strengthen the age-old ties between Assam and West Bengal. With this, movement across the region will become faster. With this, the young friends studying in the colleges and universities will be benefitted. And most importantly, it will increase the employment opportunities related to tourism and trade.
This Vande Bharat Express will connect Maa Kamakhya Temple, Kaziranga, Manas National Park and Pobitora Wildlife Sanctuary. Besides this, facilities for tourists will also increase for places like Shillong, Cherrapunji in Meghalaya and Tawang and Pasighat in Arunachal Pradesh.
Brothers & Sisters,
This week, the NDA government at the Centre completes 9 years. The last 9 years have been of unprecedented achievements for India and of building a New India. Yesterday the country got the grand and modern New Parliament of independent India. This is the Parliament that connects India's thousands of years old democratic history with our prosperous democratic future.
There are several such achievements in the last 9 years, which were extremely difficult to even imagine before. In the decade prior to 2014, a record number of scams took place. These scams had caused severe losses to the country's poor as well as to those areas of the country which had lagged behind in terms of development.
Our government has given the highest priority to the welfare of the poor. From houses for the poor to toilets for women, from water pipeline to electricity connection, from gas pipeline to AIIMS-Medical Colleges, roads, rail, waterways, ports, airports, mobile connectivity, we have worked with full force in every field.
Today, the whole world is talking about the infrastructure work being done in India because this infrastructure makes life easier. The same infrastructure creates employment opportunities. This very infrastructure is the basis of rapid development. This infrastructure empowers the poor, dalits, backward, tribals and every such deprived section of the society. Infrastructure is meant for all without any discrimination. And that's why this infrastructure development symbolizes true social justice and true secularism.
Brothers & Sisters,
The Eastern and the North-eastern part of India have benefitted the most from this work of infrastructure development. To cover up their past failures, some people claim that a lot of work was done in the North East earlier also. The people of North East are aware of the reality of such people very well. These people made the people of the North East wait for decades for even basic amenities. North East had to bear the brunt of this unpardonable crime. Out of the thousands of villages and crores of families who were deprived of electricity until 9 years ago, a large number of people belonged to the North East. North East had a large population deprived of telephone-mobile connectivity as well as lacked good rail-road-airport connectivity.
Brothers & Sisters,
Rail connectivity of the North East is the witness to how change takes place when work is done with the spirit of service. This is also proof of the speed, scale and intention I talk about. Just imagine, the first train in the country ran from the Mumbai metropolis more than 150 years ago. Three decades later, the first train had started running in Assam as well.
Even during the period of colonial rule, be it Assam, Tripura, West Bengal, every region was connected by rail. However, the intention at that time was not public welfare or interest. The intention of the British at that time was to loot the resources of this entire region and loot the natural wealth here. After independence, the conditions should have changed in the North East and the railways should have been expanded. But after 2014, we had to do the work of connecting most of the North Eastern states by rail.
Brothers & Sisters,
This servant of yours has given top priority to the sensitivity and convenience of the people of the North East. This change in the country is the greatest and the most intense in the last 9 years, which the North East has experienced in particular. The budget for the development of railways in the North East has also increased manifold in the last 9 years as compared to earlier. Before 2014, the average budget of the Railways for the North East was around Rs 2,500 crore. This time the railway budget for North East is more than Rs 10 thousand crore. That is, there has been an increase of about 4 times. At present, the work of connecting the capitals of Manipur, Mizoram, Nagaland, Meghalaya and Sikkim with the rest of the country is also going on at a rapid pace. Very soon all the capitals of the North East are going to be connected to the broad-gauge network. Rs 1 lakh crore is being invested in these projects. This shows how committed the BJP government is towards ensuring better connectivity of the North East.
Brothers & Sisters,
The scale with which we are working today, the speed with which we are working, is unprecedented. Now in the North East, new rail lines are being laid three times faster than before. Now doubling of rail lines is taking place 9 times faster in the North East than before. Electrification of the rail network of North East which started in the last 9 years is now progressing rapidly towards the target of 100%.
Friends,
Due to such speed and scale, today many parts of the North East are getting connected by rail service for the first time. Nagaland has now got its second railway station after 100 years. There was a time when slow trains used to run on narrow gauge there but now semi-high-speed trains like Vande-Bharat and Tejas Express have started running in that region. Today, Vistadome coaches of Railways are also becoming a new attraction to promote tourism in the North East.
Brothers & Sisters,
Along with speed, today Indian Railways is also becoming a medium to connect hearts, connect society and connect people with opportunities. India's first transgender tea-stall has been opened at Guwahati Railway Station. This is an attempt to give a respectable life to those friends who expect better behaviour from the society. Similarly, under this 'One Station, One Product' scheme, stalls have been set up at railway stations in the North East. These are laying emphasis upon 'Vocal for Local'. Due to this, our local artisans, artists, craftsmen have got a new market. Wi-Fi facility has been provided at hundreds of stations in the North East. It is only with this combination of sensitivity and speed that the North East will move forward on the path of progress and the path to build a developed India will be strengthened.
Once again, my heartiest congratulations to all of you for Vande Bharat and all other projects! I wish you all the best!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ প্ৰথম বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ যাত্ৰাৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 MAY 2023 3:13PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী গুলাব চান্দ কাটাৰিয়াজী, মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সদস্য অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, সৰ্বানন্দ সোণোৱালজী, ৰামেশ্বৰ তেলী জী, নিশিথ প্ৰমানিক জী, জন বৰলাজী, আন সকলো মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
অসমকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰে'ল সংযোগৰ বাবে আজিৰ দিনটো এটা স্মৰণীয় দিন। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগ সম্পৰ্কীয় তিনিটা কাম একেলগে কৰা হৈছে। প্ৰথমতে, আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে ইয়াৰ প্ৰথম মেড ইন ইণ্ডিয়া, বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ লাভ কৰিছে। পশ্চিম বংগক সংযোগ কৰা এইখন তৃতীয় বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ। দ্বিতীয়তে, অসম আৰু মেঘালয়ত প্ৰায় ৪২৫ কিলোমিটাৰ পথৰ বৈদ্যুতিকৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। তৃতীয়তে, লামডিঙত নৱনিৰ্মিত DEMU-MEMU শ্বেডটোও আজি উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে মই অসম, মেঘালয়কে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু পশ্চিম বংগক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
গুৱাহাটী-জলপাইগুৰি বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'লখনে অসম আৰু পশ্চিমবঙ্গৰ মাজৰ বহু পুৰণি সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰিব। এইটোৱে এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোত যাতায়ত দ্ৰুত কৰি তুলিব। এইটোৱে মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ত অধ্যয়ন কৰা যুৱ বন্ধুসকলক সহায় কৰিব। আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, ই পৰ্যটন আৰু বাণিজ্য আদিৰ লগতে চাকৰিও বৃদ্ধি কৰিব।
এই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছে মা কামাখ্যা মন্দিৰ, কাজিৰঙা, মানস ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান, পবিতৰা বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যকো সংযোগ কৰিব। ইয়াৰ লগতে শ্বিলং, মেঘালয়ৰ চেৰাপুঞ্জী আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ টাৱাং আৰু পাছিঘাটতো পৰ্যটনৰ সুবিধা বৃদ্ধি পাব।
ভাই-ভনীসকল,
এই সপ্তাহত, কেন্দ্ৰৰ এনডিএ চৰকাৰে কাৰ্যকালৰ ন বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিলে। যোৱা ৯ টা বছৰ ভাৰতৰ বাবে এক নতুন ভাৰত গঢ়াৰ ক্ষেত্ৰত আছিল অভূতপূৰ্ব সাফল্য। কালিৰ দিনটোত দেশে স্বাধীন ভাৰতৰ সুন্দৰ অত্যাধুনিক সংসদ ভৱন লাভ কৰিছিল। এইখন এখন সংসদ যিয়ে ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ গণতান্ত্ৰিক ইতিহাসক আমাৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্যশালী গণতান্ত্ৰিক ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযুক্ত কৰে।
যোৱা ৯ বছৰৰ এনে বহুতো সাফল্য আছে, যিবোৰ আগতে কল্পনা কৰাও কঠিন আছিল। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ দশকত, ইতিহাসৰ কেলেংকাৰীৰ প্ৰতিটো ৰেকৰ্ড ভংগ হৈছিল। এই কেলেংকাৰীবোৰে দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক, দেশৰ এনে অঞ্চলবোৰত আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰিছিল, যিবোৰ উন্নয়নত পিছ পৰি আছিল।
আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰলোকৰ কল্যাণক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে এই ৯ টা বৰ্ষত। দৰিদ্ৰ লোকৰ ঘৰৰ পৰা মহিলাৰ বাবে শৌচালয়লৈকে, পানীৰ পাইপলাইনৰ পৰা বিদ্যুৎ সংযোগলৈকে, গেছ পাইপলাইনৰ পৰা এইমছ-চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, স্থলপথ, ৰে'লপথ, জলপথ, বন্দৰ, বিমানবন্দৰ, ভ্ৰাম্যমাণ সংযোগলৈকে, আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰিছো।
আজি ভাৰতত কৰা আন্তঃগাঁথনিৰ কাম-কাজৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে যথেষ্ট আলোচনা কৰা হৈছে। কাৰণ এই আন্তঃগাঁথনিয়ে জীৱন সহজ কৰি তোলে। এই আন্তঃগাঁথনিয়ে নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰে। এই আন্তঃগাঁথনি হৈছে দ্ৰুত বিকাশৰ আধাৰ। এই আন্তঃগাঁথনিৰ দ্বাৰা দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, এনে ধৰণৰ বঞ্চিত প্ৰতিজন ব্যক্তিক শক্তিশালী কৰা হয়। আন্তঃগাঁথনি সকলোৰে বাবে, সমানে, বৈষম্যহীন। আৰু সেয়েহে, এই আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ এক প্ৰকাৰে প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়, প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতা।
ভাই-ভনীসকল,
যদি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ এই কামৰ পৰা কোনোবাই আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত হৈছে, তেন্তে ই হৈছে পূৱ আৰু উত্তৰ-পূৱ ভাৰত। আমাৰ অতীতৰ বিফলতা ঢাকিবলৈ, কিছুমান লোকে কয় যে অতীতত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত যথেষ্ট কাম কৰা হৈছিল। এনে লোকসকলৰ কথাবোৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মানুহে ভালদৰে জানে। এই লোকসকলে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লোকসকলক প্ৰাথমিক সুবিধাৰ বাবে কেইবা দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল। এই অক্ষমনীয় অপৰাধৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল এক বৃহৎ ক্ষতিৰ সন্মুখীন হৈছে। ৯ বছৰ আগলৈকে বিদ্যুতৰ পৰা বঞ্চিত হোৱা হাজাৰ হাজাৰ গাওঁ, কোটি কোটি পৰিয়ালৰ এক বৃহৎ সংখ্যক আছিল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ। টেলিফোন-ম'বাইল সংযোগৰ পৰা বঞ্চিত এক বৃহৎ জনসংখ্যা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ভাল ৰে'ল-পথ-বিমানবন্দৰ সংযোগৰ অভাৱো সৰ্বাধিক আছিল।
ভাই-ভনীসকল,
সেৱাৰ অনুভূতিৰে কাম কৰিলে কেনেদৰে পৰিৱৰ্তন হয় তাৰ সাক্ষী হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰে'ল সংযোগ। এইটো মই কোৱা গতি, পৰিসৰ আৰু অভিপ্ৰায়ৰ প্ৰমাণ। কল্পনা কৰক, ১৫০ বছৰৰ পূৰ্বেই দেশৰ প্ৰথমখন ৰে’ল মুম্বাইৰ পৰা চলিছিল। তাৰ তিনি দশকৰ পিছত, প্ৰথমখন ৰে’ল অসমত চলিছিল।
আনকি দাসত্বৰ সেই সময়ছোৱাতো, অসম, ত্ৰিপুৰা, পশ্চিমবঙ্গ আদি অঞ্চল ৰে’লৰ দ্বাৰা সংযুক্ত আছিল। অৱশ্যে, তেতিয়া যি উদ্দেশ্য আছিল সেয়া জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থৰ বাবে নাছিল। সেই সময়ত ব্ৰিটিছসকলৰ উদ্দেশ্য আছিল, এই সমগ্ৰ ভূমিৰ সম্পদ লুণ্ঠন কৰা। ইয়াৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদ লুণ্ঠন কৰা। স্বাধীনতাৰ পিছত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰিস্থিতি সলনি হ'ব লাগিছিল, ৰে'লৱে সম্প্ৰসাৰিত হ'ব লাগিছিল। কিন্তু ২০১৪ চনৰ পিছত, আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বেছিভাগ ৰাজ্যক ৰে'লযোগে সংযোগ কৰাৰ কাম কৰিব লগা হৈছিল।
ভাই-ভনীসকল,
আপোনাৰ এই সেৱকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ সংবেদনশীলতা আৰু সুবিধাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। দেশত এই পৰিৱৰ্তন হৈছে যোৱা ৯ বছৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু তীব্ৰ, যিটো উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে বিশেষভাৱে অনুভৱ কৰিছে। যোৱা ৯ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৰে'লপথৰ উন্নয়নৰ বাবে বাজেটও আগৰ তুলনাত বহুগুণে বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগতে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে গড় ৰে'ল বাজেট আছিল প্ৰায় ২,৫০০ কোটি টকা। এইবাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰে'ল বাজেট ১০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক। অৰ্থাৎ, প্ৰায় 4 গুণ বৃদ্ধি হৈছে। বৰ্তমান মণিপুৰ, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, মেঘালয় আৰু ছিকিমৰ ৰাজধানীসমূহক দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ কামও দ্ৰুত গতিত চলি আছে। অতি সোনকালেই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজধানী ব্ৰডগজ নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযুক্ত হ'বলৈ গৈ আছে। এই প্ৰকল্পবোৰত এক লাখ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছে। এইটোৱে দেখুৱায় যে বিজেপি চৰকাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগৰ প্ৰতি কিমান প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
ভাই-ভনীসকল,
আজি, আমি যি পৰিমাণে কাম কৰি আছো, আমি যি গতিত কাম কৰি আছো, সেয়া অভূতপূৰ্ব। এতিয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আগৰ তুলনাত তিনিগুণ দ্ৰুতগতিত নতুন ৰে'ল লাইন স্থাপন কৰা হৈছে। এতিয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৰে'ললাইনদুগুণ হোৱাটো আগৰ তুলনাত ৯ গুণ দ্ৰুত। যোৱা ৯ বছৰত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰে'ল নেটৱৰ্কৰ বৈদ্যুতিকৰণ আৰম্ভ হৈছিল আৰু এতিয়া ই ১০০ শতাংশ লক্ষ্যৰ দিশে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এনে গতি আৰু স্কেলৰ বাবে আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহুতো অঞ্চল প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰে'ল সেৱাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। নাগালেণ্ডে ১০০ বছৰৰ পিছত ইয়াৰ দ্বিতীয় ৰে’ল ষ্টেচন লাভ কৰিছে। য'ত এসময়ত নেৰো গজত এখন ধীৰ গতিৰ ৰে’ল চলি আছিল, এতিয়া বন্দে ভাৰত আৰু তেজছ এক্সপ্ৰেছৰ দৰে অৰ্ধ-উচ্চ গতিৰ ৰে’ল চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজি ৰে'লৱেৰ ভিষ্টাডোম ডবাসমূহো উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক নতুন আকৰ্ষণ হৈ পৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
গতিৰ লগতে ভাৰতীয় ৰে'লৱেহৃদয় সংযোগ, সমাজক সংযোগ কৰা আৰু মানুহক সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ প্ৰথমট্ৰেন্সজেণ্ডাৰ টি-ষ্টল গুৱাহাটী ৰে’ল ষ্টেচনত মুকলি কৰা হৈছে। এইটো সেই সহকৰ্মীসকলক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন দিয়াৰ এটা প্ৰয়াস যিসকলে সমাজৰ পৰা ভাল আচৰণ কৰিব বুলি আশা কৰা হয়। একেদৰে, 'এক ষ্টেচন, এক সামগ্ৰী' আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰে'ল ষ্টেচনসমূহত ষ্টল স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁলোকে স্থানীয়ৰ বাবে কণ্ঠস্বৰক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। ই আমাৰ স্থানীয় শিল্পী, শিল্পী, শিল্পী, এনে সহকৰ্মীসকলক এক নতুন বজাৰ প্ৰদান কৰিছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শ শ ষ্টেচনত ৱাই-ফাই সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। সংবেদনশীলতা আৰু গতিৰ এই সঙ্গমৰ সৈতে, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়িব। উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ পথ শক্তিশালী হ'ব।
আকৌ এবাৰ বন্দে ভাৰত আৰু আন সকলো প্ৰকল্পৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বহুত ধন্যবাদ!