ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଛାଡ଼ିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
29 MAY 2023 3:13PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଗୁଲାବ ଚାନ୍ଦ କଟାରିୟା ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱା ଶର୍ମା ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସଦସ୍ୟ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଜୀ, ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି ଜୀ, ନିଶିଥ ପରମାଣିକ ଜୀ, ଜନ୍ ବାରଲା ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଗଣ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆସାମ ସହିତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ତିନୋଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଏକା ସହିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଥମ, ଆଜି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବକୁ ନିଜର ପ୍ରଥମ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ମିଳୁଛି । ଏହି ପରିଚୟ ବଙ୍ଗଳାକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଥିବା ତୃତୀୟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଅଟେ । ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ଆସାମ ଏବଂ ମେଘାଳୟର ପ୍ରାୟତଃ ସୱା ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକ୍ ଉପରେ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ତୃତୀୟ ଲାମଡିଙ୍ଗରେ ନବନିର୍ମିତ ଡେମୁ-ମେମୁ ରୋଡର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆସାମ, ମେଘାଳୟ ସହିତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୌହାଟୀ-ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ବନେ୍ଦ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ, ଆସାମ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ବହୁ ପୁରାତନ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଯିବା-ଆସିବା ଆହୁରି ଶୀଘ୍ର ହୋଇଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା କଲେଜ, ୟୁନିଭର୍ସିଟିରେ ପଢୁଥିବା ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ହେବ । ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା, ଏହାଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ରୋଜଗାର ବଢ଼ିବ ।
ଏହି ବନେ୍ଦ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ମା’ କାମାକ୍ଷା ମନ୍ଦିର, କାଜିରଙ୍ଗା, ମାନସ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ, ପୋବିତୋରା ୱାଇଲ୍ଡ ଲାଇଫ ସେଞ୍ଚୁରୀକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା ସହିତ ମେଘାଳୟର ଶିଲଂ, ଚେରାପୁଞ୍ଜି ଓ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଢବାଙ୍ଗ ଏବଂ ପାର୍ସି ଘାଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କର ସୁବିଧା ବଢ଼ିଯିବ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଚଳିତ ସପ୍ତାହ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କର ୯ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ, ଭାରତ ପାଇଁ ଅଭୁତପୂର୍ବ ଉପଲବ୍ଧିର ରହିଥିଲା, ନୂତନ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । କାଲି ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଭବ୍ୟ-ଦିବ୍ୟ ଆଧୁନିକ ସଂସଦ ମିଳିଛି । ଏହା ଭାରତର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକ ଇତିହାସକୁ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଲୋକତାନ୍ତ୍ରିକ ଭବିଷ୍ୟତ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ସଂସଦ ଅଟେ ।
ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଏମିତି ଅନେକ ଉପଲବ୍ଧିମାନ ରହିଛି, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପୂର୍ବେ କଳ୍ପନା କରିବା ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଥିଲା । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ଦଶନ୍ଧିରେ ଇତିହାସର ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ସବୁ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲା । ଏହି ଦୁର୍ନୀତି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ଦେଶର ଗରୀବଙ୍କର କରିଥିଲା, ଦେଶର ଏମିତି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର କରିଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ବିକାଶର ପଛରେ ରହି ଯାଇଥିଲେ । ଆମ ସରକାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗରୀବ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି । ଗରୀବଙ୍କର ଘରଠାରୁ ନେଇ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାଇଖାନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପାଣିର ପାଇପଲାଇନ ଠାରୁ ନେଇ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଠାରୁ ନେଇ ଏମ୍ସ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରେଳ, ସଡ଼କ, ଜଳପଥ, ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର, ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।
ଆଜି ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମିର କାର୍ଯ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବହୁତ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । କାରଣ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ । ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ରୋଜଗାର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଆଧାର ଅଟେ । ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗରୀବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ଏମିତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଂଚିତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ସମାନ ଭାବରେ ରହିଥାଏ, ଭେଦଭାବ ବିନା ହୋଇଥାଏ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଅଟେ, ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଅଟେ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଯଦି କାହାକୁ ହୋଇଛି ତେବେ ତାହା ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ହୋଇଛି । ଆପଣ ଅତୀତରେ ହୋଇଥିବା ନାକାମି ପୂର୍ବେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବହୁତ କାମ ହୋଇଥିଲା । ଏମିତି ଲୋକମାନଙ୍କର ସତ୍ୟତା, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୂଳ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପେକ୍ଷା କରାଇ ଥିଲେ । ଏହି ଅକ୍ଷମ ଅପରାଧର ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷତି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଉଠାଇଛି, ଯାହା ହଜାର ହଜାର ଗାଁ, କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜୁଳିରୁ ବଂଚିତ ଥିଲେ, ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପରିବାରର ଥିଲା । ଟେଲିଫୋନ-ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗୀକରଣରୁ ବଂଚିତ ହୋଇଥିବା ବହୁତ ବଡ଼ ଆବାଦୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଥିଲା । ଉତ୍ତମ ରେଳପଥ, ସଡ଼କ, ବିମାନ ବନ୍ଦରର ସଂଯୋଗୀକରଣର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଥିଲା ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସେବା ଭାବର ସହିତ କାମ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ କେମିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ । ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଅଟେ । ଯେଉଁ ବେଗ, ସ୍କେଲ ଏବଂ ନିୟମର କଥା କହୁଛ, ଏହା ତାହାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଦେଶର ଦେଢ଼ଶହ ବର୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଥମ ରେଳ ମୁମ୍ବାଇ ମହାନଗରରୁ ଚାଲିଥିଲା
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅବଧିରେ ମଧ୍ୟ ଆସାମ ହେଉ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ରେଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା, ତାହା ଜନହିତ ପାଇଁ ନ ଥିଲା । ସେହି ସମୟ ଇଂରେଜମାନଙ୍କର ମାନସିକତା କ’ଣ ଥିଲା, ଏହି ସମଗ୍ର ଭୂଭାଗରେ ସଂସାଧନକୁ ଲୁଟିବା, ଏଠିକାର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ଲୁଟିବା, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା କଥା, ରେଲୱେର ବିସ୍ତାର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତରପୂର୍ବର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ରେଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ୨୦୧୪ ପରେ ଆମକୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କର ଏହି ସେବକ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଜନ-ଜୀବନର ସମ୍ବେଦନା ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି । ଦେଶରେ ଆସିଥିବା ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଖର ଅଛି । ଯାହାକୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ରେଲୱେର ବିକାଶ ଯୋଗୁ ବଜେଟ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଗୁଣା ବଢ଼ାଯାଇଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପାଇଁ ରେଲୱେର ବଜେଟ ହାରାହାରି ବଜେଟ ପାଖାପାଖି ଅଢ଼େଇ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ହେଉଥିଲା । ଚଳିତ ଥର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ରେଳପଥ ୧୦ ହଜାର କେଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅଟେ । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟତଃ ୪ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟରେ ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ମେଘାଳୟ ଏବଂ ସିକ୍କିମର ରାଜଧାନୀଗୁଡ଼ିକ ବାକି ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହ ଯୋଡ଼ିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଛି । ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରାଜଧାନୀଗୁଡ଼ିକ ବ୍ରଜଗେଜ ନେଟୱର୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ବିଜେପିର ସରକାର ବହୁତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟେ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଯେଉଁ ସ୍କେଲ୍ ସହିତ, ଯେଉଁ ଗତିର ସହିତ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ତାହା ଅଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ, ତିନି ଗୁଣା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ବିଛାଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ୯ ଗୁଣା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ରେଳ ନେଟୱର୍କର ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏମିତି ଭାବରେ ବେଗ ଏବଂ ସ୍କେଲ୍ କାରଣରୁ, ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଥମ ଥର ରେଳ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି । ନାଗାଲାଣ୍ଡକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ନିଜର ଦ୍ୱିତୀୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମିଳୁଛି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସେଠାରେ ଅତି ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଅତି ଧୀର ଟ୍ରେନ ଚାଲୁଥିଲା କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ତେଜ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଭଳି ସମସ୍ତ ଦ୍ରୁତଗାମୀ ଟ୍ରେନ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆଜି ରେଲୱେର ୱିଷ୍ଟା ଡୋମ କୋଚ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆକର୍ଷଣ ପାଲଟିଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତି ସହିତ ଭାରତୀୟ ରେଳ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଯୋଡ଼ିବାରେ, ସମାଜକୁ ଯୋଡ଼ିବାରେ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୌହାଟୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କିନ୍ନରମାନଙ୍କର ଚା’ଦୋକାନ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହା ସେହି ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ଜୀବନ ଦେବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସମାଜରୁ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକାରରେ ‘ୱାନ ଷ୍ଟେସନ, ୱାନ ପ୍ରଡକ୍ଟ’ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଷ୍ଟଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ତାହା ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗର, କଳାକାର, ଶିଳ୍ପିକାର, ଏମିତି ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ବଜାର ମିଳୁଛି । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଶହ ଶହ ଷ୍ଟେସନମାନଙ୍କରେ ୱାଇଫାଇର ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଛି । ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ଗତିର ଏହି ସଙ୍ଗମ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ । ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣର ପଥ ସଶକ୍ତ ହେବ ।
ପୁଣିଥରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at flagging off of Assam’s first Vande Bharat Express
29 MAY 2023 3:13PM by PIB Delhi
Namaskar,
Governor of Assam Shri Gulab Chand Kataria ji, Chief Minister Bhai Himanta Biswa Sarma ji, members of the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw ji, Sarbananda Sonowal ji, Rameswar Teli ji, Nisith Pramanik ji, John Barla ji, all other ministers, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters!
Today is a momentous day for the rail connectivity of the entire North East including Assam. Today, three projects related to the connectivity of the North East are about to start simultaneously. Firstly, the North East is getting its first 'Made in India' Vande Bharat Express today. This is the third Vande Bharat Express connecting West Bengal. Secondly, electrification work has been completed on about 150-kilometre track of Assam and Meghalaya. Thirdly, the newly constructed DEMU-MEMU shed at Lumding was also inaugurated today. I congratulate the entire North East and West Bengal including Assam and Meghalaya for all these projects.
Friends,
The Guwahati-New Jalpaiguri Vande Bharat Express train will further strengthen the age-old ties between Assam and West Bengal. With this, movement across the region will become faster. With this, the young friends studying in the colleges and universities will be benefitted. And most importantly, it will increase the employment opportunities related to tourism and trade.
This Vande Bharat Express will connect Maa Kamakhya Temple, Kaziranga, Manas National Park and Pobitora Wildlife Sanctuary. Besides this, facilities for tourists will also increase for places like Shillong, Cherrapunji in Meghalaya and Tawang and Pasighat in Arunachal Pradesh.
Brothers & Sisters,
This week, the NDA government at the Centre completes 9 years. The last 9 years have been of unprecedented achievements for India and of building a New India. Yesterday the country got the grand and modern New Parliament of independent India. This is the Parliament that connects India's thousands of years old democratic history with our prosperous democratic future.
There are several such achievements in the last 9 years, which were extremely difficult to even imagine before. In the decade prior to 2014, a record number of scams took place. These scams had caused severe losses to the country's poor as well as to those areas of the country which had lagged behind in terms of development.
Our government has given the highest priority to the welfare of the poor. From houses for the poor to toilets for women, from water pipeline to electricity connection, from gas pipeline to AIIMS-Medical Colleges, roads, rail, waterways, ports, airports, mobile connectivity, we have worked with full force in every field.
Today, the whole world is talking about the infrastructure work being done in India because this infrastructure makes life easier. The same infrastructure creates employment opportunities. This very infrastructure is the basis of rapid development. This infrastructure empowers the poor, dalits, backward, tribals and every such deprived section of the society. Infrastructure is meant for all without any discrimination. And that's why this infrastructure development symbolizes true social justice and true secularism.
Brothers & Sisters,
The Eastern and the North-eastern part of India have benefitted the most from this work of infrastructure development. To cover up their past failures, some people claim that a lot of work was done in the North East earlier also. The people of North East are aware of the reality of such people very well. These people made the people of the North East wait for decades for even basic amenities. North East had to bear the brunt of this unpardonable crime. Out of the thousands of villages and crores of families who were deprived of electricity until 9 years ago, a large number of people belonged to the North East. North East had a large population deprived of telephone-mobile connectivity as well as lacked good rail-road-airport connectivity.
Brothers & Sisters,
Rail connectivity of the North East is the witness to how change takes place when work is done with the spirit of service. This is also proof of the speed, scale and intention I talk about. Just imagine, the first train in the country ran from the Mumbai metropolis more than 150 years ago. Three decades later, the first train had started running in Assam as well.
Even during the period of colonial rule, be it Assam, Tripura, West Bengal, every region was connected by rail. However, the intention at that time was not public welfare or interest. The intention of the British at that time was to loot the resources of this entire region and loot the natural wealth here. After independence, the conditions should have changed in the North East and the railways should have been expanded. But after 2014, we had to do the work of connecting most of the North Eastern states by rail.
Brothers & Sisters,
This servant of yours has given top priority to the sensitivity and convenience of the people of the North East. This change in the country is the greatest and the most intense in the last 9 years, which the North East has experienced in particular. The budget for the development of railways in the North East has also increased manifold in the last 9 years as compared to earlier. Before 2014, the average budget of the Railways for the North East was around Rs 2,500 crore. This time the railway budget for North East is more than Rs 10 thousand crore. That is, there has been an increase of about 4 times. At present, the work of connecting the capitals of Manipur, Mizoram, Nagaland, Meghalaya and Sikkim with the rest of the country is also going on at a rapid pace. Very soon all the capitals of the North East are going to be connected to the broad-gauge network. Rs 1 lakh crore is being invested in these projects. This shows how committed the BJP government is towards ensuring better connectivity of the North East.
Brothers & Sisters,
The scale with which we are working today, the speed with which we are working, is unprecedented. Now in the North East, new rail lines are being laid three times faster than before. Now doubling of rail lines is taking place 9 times faster in the North East than before. Electrification of the rail network of North East which started in the last 9 years is now progressing rapidly towards the target of 100%.
Friends,
Due to such speed and scale, today many parts of the North East are getting connected by rail service for the first time. Nagaland has now got its second railway station after 100 years. There was a time when slow trains used to run on narrow gauge there but now semi-high-speed trains like Vande-Bharat and Tejas Express have started running in that region. Today, Vistadome coaches of Railways are also becoming a new attraction to promote tourism in the North East.
Brothers & Sisters,
Along with speed, today Indian Railways is also becoming a medium to connect hearts, connect society and connect people with opportunities. India's first transgender tea-stall has been opened at Guwahati Railway Station. This is an attempt to give a respectable life to those friends who expect better behaviour from the society. Similarly, under this 'One Station, One Product' scheme, stalls have been set up at railway stations in the North East. These are laying emphasis upon 'Vocal for Local'. Due to this, our local artisans, artists, craftsmen have got a new market. Wi-Fi facility has been provided at hundreds of stations in the North East. It is only with this combination of sensitivity and speed that the North East will move forward on the path of progress and the path to build a developed India will be strengthened.
Once again, my heartiest congratulations to all of you for Vande Bharat and all other projects! I wish you all the best!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.