Ministry of Parliamentary Affairs
Ministry of Parliamentary Affairs is going to organize Two-day National Workshop on National e-Vidhan Application (NeVA)
NeVA to make the functioning of the State legislatures paperless and integrate all 37 Legislative Houses on to ‘One Nation One Application’
23 MAY 2023 7:56PM by PIB Delhi
Ministry of Parliamentary Affairs is set to organize a two-day National Workshop on the National e-Vidhan Application (NeVA) on 24th & 25th of May, 2023 in the Convention Hall, The Hotel Ashok, New Delhi.
The focus of this workshop is to encourage all State/UT Legislatures to move towards NeVA platform and bring in transparency, accountability and responsiveness in their conduct of House business, through the use of technology.
National e-Vidhan Application (NeVA) is one of the 44 Mission Mode Projects (MMPs) under the “Digital India Programme” of Government of India which aims to make the functioning of all the State Legislatures paperless by transforming them into ‘Digital House’. Till now, 21 State legislatures have signed Memorandum of Understanding for implementation of the NeVA and the project has been sanctioned for 17 Legislatures and funds have been released to them for implementation of the project. Among them, 9 Legislatures have already become fully digital and are Live on NeVA platform. They are conducting all their business end to end in digital & paperless manner.
Shri Piyush Goyal, Leader of House, Rajya Sabha and Union Minister for Ministry of Commerce and Industry and Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textile is the Chief Guest on the occasion. Shri Pralhad Joshi, Union Minister for Ministry of Parliamentary Affairs, Coal and Mines, Shri V. Muraleedharan, Minister of State for Parliamentary Affairs and External Affairs; Shri V. Srinivas, IAS, Secretary, Department of Administrative Reforms and Public Grievances; Shri Gudey Srinivas, IAS, Secretary, Ministry of Parliamentary Affairs will also be present in the inaugural session of this National Workshop.
The workshop will be attended by all the stakeholders of NeVA project including the Secretaries and Senior officers of State Assemblies, Nodal/IT Secretaries of the State Governments and National Informatics Centre (NIC).
There will be six sessions over a period of two days of National Workshop. The first session will be on “NeVA as a platform for Digital House”. A session will be on experience-sharing by those 9 Legislatures’ representatives representing various States which have gone live through NeVA. A session on ‘Steps required to be taken for implementation of NeVA’ will be provided by the CPMU, NeVA team.
On the second day of the National Workshop, a session would be dedicated to “NeVA: Keeping pace with emerging technologies for enabling good governance”. Three technical experts from Google Inc., Microsoft and IBM will express their views and guide on the emerging latest technologies like AI etc. which can act as roadmap for catering to contemporary needs of all the stakeholders of NeVA. Thereafter, the CPMU team of NeVA would provide an overview of the NeVA platform which includes presentation on NeVA modules software like Digital House, Bills Module, Question Module, Committee Modules etc. Thereafter, a Question & Answer session would also be taken up by the Secretary, MoPA & Addl. Secretary, MoPA, where the queries/concerns of various stakeholders will be addressed for early onboarding to NeVA.
The National Workshop will be concluded with a Valedictory Session to be chaired by Sh. Arjun Ram Meghwal, Minister of State (Independent Charge) for Law & Justice and Minister of State for Parliamentary Affairs and Culture; Shri Gudey Srinivas, Secretary, MoPA, Shri Rajit Punhani, Secretary, Rajya Sabha Secretariat & CEO, Sansad TV will also be present in this concluding function.
(The live webcast link of the National Workshop is https://webcast.gov.in/mpa )

পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়
পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা নেসনেল ই-বিধান এপ্লিকেসন (নেভা)গী নুমিৎ নিনীগী নেসনেল ৱার্কশোপ পাংথোক্কনি
নেভানা স্তেৎ লেজিসলেচরশিং চে য়াওদনা থবক তৌহনগনি অমসুং লেজিসলেতিপ হাওস ৩৭ ‘ৱান নেসন ৱান এপ্লিকেসন’ দা পুনশিনগনি
23 MAY 2023 7:56PM by PIB Imphal
পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা মে ২৪দগী মে ২৫,২০২৩দা নিউ দিল্লিদা নেসনেল ই-বিধান এপ্লিকেসন (নেভা)গী নুমিৎ নিনীগী নেসনেল ৱার্কশোপ পাংথোক্কনি। মসি নেভাগী অনিশুবা নেসনেল ৱার্কশোপনি। অহানবা নেসনেল ৱার্কশোপ সেপ্তেম্বর ২০১৮দা পাংথোকখ্রে।
নেসনেল ই-বিধান এপ্লিকেসন (নেভা)গী নুমিৎ নিনীগী নেসনেল ৱার্কশোপ অসি রাজ্য সভাদা হাওসকী লুচিংবা অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি অমসুং কঞ্জুমর্স এফেয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবিউসন অমসুং তেক্সতাইলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়াল অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স, কোএল অমসুং মাইন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী প্রালহাদ জোসিনা মে ২৪গী অয়ুক পুং ১০:৩০ তাবদা নিউ দিল্লিগী হোতেল অশোক্কী কনভেন্সন হোলদা হৌদোক্কনি। নেসনেল ৱার্কশোপ হৌদোকপা থৌরম অদুদা পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স অমসুং এক্সতর্নেল এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভি মুরালিধারন, মৈতিগী সেক্রেতরি শ্রী অলকেস কুমার শর্মা, মোপাগী সেক্রেতরি শ্রী গুদে শ্রীনিভাস অমসুং মোপাগী এদিসেনেল সেক্রেতরি শ্রী সভ্য প্রকাস শরুক য়াগনি।
ৱার্কশোপ অদুদা স্তেৎ এশেমব্লিশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী সেক্রেতরিশিং অমসুং অতোপ্পা অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএলশিং য়াওনা নেভা প্রোজেক্কী মরী লৈনবা খুদিংমক অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং শরুক য়াগনি।
ৱার্কশোপ অসিগী মরুওইবা পান্দমদি স্তেৎ লেজিসলেচরশিং নেভা প্লেতফোর্মদা লাক্নবা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা মখোয়না হাওসকী বিজিনেস পাংথোকপদা অরোন-অথুপ লৈহন্দবা, মরম চানা থবক তৌহনবা অমসুং মথৌ পাংথোকহনবনি।
নেসনেল ই-বিধান এপ্লিকেসন(নেভা) অসি ভারত সরকারগী “দিজিতেল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম”গী মখাদা পায়খৎপা মিসন মোদ প্রোজেক ৪৪গী মনুংদা অমনি অমসুং মসিনা রাজশিংগী লেজিসলেচর খুদিংমক চে শীজিন্নদনা থবক তৌহন্দুনা মখোয় ‘দিজিতেল হাওস’ ওন্থোক্নবা পান্দম থম্লি। হৌজিক ফাওবদা, নেভা প্রোজেক থবক ওইনা পায়খৎনবা রাজশিংগী লেজিসলেচর ২১ এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনরে অমসুং লেজিসলেচর ১৭গী প্রোজেক সেঙ্কসন তৌরে অমসুং প্রোজেক থবক ওইনা পায়খৎনবা মখোয়দা ফন্দ থাদোকখ্রে। মখোয়গী মনুংদা, লেজিসলেচর ৯ মাঙজৌন্না মপুংফানা দিজিতেল ওইখ্রে অমসুং নেভা প্লেফোমর্দদা য়াওরে। মখোয়গী মখোয়গী বিজিনেস দিজিতেল ওইনা চে য়াওদনা পাংথোক্লে।
নুমিৎ নিনীগী নেসনেল ৱার্কশোপ অদু সেসন তরুক লৈগনি। অহানবা সেসন “দিজিতেল হাওসকী প্লেতফোর্ম অমা ওইনা নেভা” হায়বা হিরম অসিদা এদিসনেল সেক্রেতরি অমসুং নেভা প্রোজেক্কী মিসন লিদর শ্রী সত্য প্রকাসনা ৱা ঙাংগনি। অনিশুবদা সেসন্দা নেভাগী খুৎথাংদা লাইভ লৈরবা লেজিসলেচর ৯গী মীহুৎশিংনা মখোয়না ফংলকপা লৌশিং পাউদমগনি। ৱার্কশোপকী অহানবা নুমিৎকী অরোইবা সেসন্দা সি.পি.এম.য়ু, নেভা তিমনা “নেভা থবক ওইনা পায়খৎনবা পায়খৎকদবা দরকার ওইবা থবকশিং” হায়বা হিরমদা ৱা ঙাংগনি।
নেসনেল ৱার্কশোপকী নিনীচনবা নুমিৎকী অহানবা সেসন্দা, “নেভা: অফবা লৈঙাক পুরক্নবা নৌনা পুথোরকপা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা” হায়বা হিরম থমগনি। হিরম অসিদা পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি, শ্রী গুদে শ্রীনিভাসনা ৱা ঙাংগনি। দি.এ.আর.পি.জিগী সেক্রেতরি, শ্রী ভি. শ্রীনিভাসনা “চাউখৎ-থৌরাংগীদমক দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রেক শেমগৎপা” হায়বা হিরমদা ৱা ঙাংগনি। গুগল, মাইক্রোসোফ অমসুং আই.বি.এমগী তেক্নিকেল এক্সপার্ত অহুম্না নেভা থবক ওইনা পাংথোকপদা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংনা কমদৌনা লমজিংগনি অমসুং মখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্কনি । তুংদা নেভাগী সি.পি.এম.য়ু কাংবুনা নেভা মোদুল সোফৱায়রশিং হায়বদি দিজিতেল হাওস, বিল মোদুল, ক্বেসন মোদুল, কম্মিতি মোদুল অসিনচিংবগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্কনি। পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী এদিসনেল সেক্রেতরিনা ৱাহং-পাউখুমগী সেসন অমা পাংথোক্কনি।
লোইশিনবগী থৌরম অমগা লোয়ন্না নেসনেল ৱার্কশোপ লোইশিনগনি। লো অমসুং জর্জতিসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স অমসুং কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল, পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রী গুদে শ্রীনিভাস, রাজ্য সভা সেক্রেতরিয়েতকী সেক্রেতরি অমসুং সংসদ তি.ভিগী সি.ই.ও শ্রী রজিত পুনহানি, নেভাগী মিসন লিদর অমসুং এদিসনেল সেক্রেতরি শ্রী সত্য প্রকাস শরুক য়াগনি।
(নেসনেল ৱার্কশোপকী লাইভ ৱেবকাস্ত লিঙ্ক: https://webcast.gov.in/mpa)