Prime Minister's Office
PM addresses Kashi Telugu Sangamam in Kashi, Uttar Pradesh
“Ganga - Pushkaralu Utsav at the ghats of Kashi is like the confluence of Ganges and Godavari”
“Telugu states have given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages”
“Telugu people have kept Kashi attached to their souls exactly like Kashi adopted and understood them”
“A dip in Ganga ji will make your soul happy”
“Our forefathers established the consciousness of India in different centers which together make for the complete form of Mother India”
“India’s completeness and full potential can be realized only when we see the diversity of the country in its totality”
29 APR 2023 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kashi Telugu Sangamam in Kashi, Uttar Pradesh via video message today.
The Prime Minister began his address by conveying his best wishes on the occasion of Ganga Pushkaralu Utsav and extended a warm welcome to everyone He said that all those present here are his personal guest, and guests share the same status as God in the Indian culture.“Even though I could not be present there to welcome you, my mind is with you all”, said the Prime Minister. He congratulated the Kashi-Telugu Committee and Member of Parliament, Shri GVL Narasimha Rao for organizing this event. Underlining that the Ganga - Pushkaralu Utsav at the ghats of Kashi is like the confluence of the Ganges and the Godavari, the Prime Minister said that it is a celebration of the confluence of ancient civilizations, cultures and traditions of India. He recalled the Kashi - Tamil Sangamam that took place here a few months ago and also mentioned participating in the Saurashtra - Tamil Sangamam a few days ago where he had analogized Azadi Ka Amrit Kaal as a confluence of diversities and cultures of India. “This confluence of diversities is giving rise to the Amrit of nationalism which will ensure full energy for India in the future”, the Prime Minister said.
Throwing light on the deep connections of Kashi and its residents with Telugus, the Prime Minister said that Kashi has been welcoming them for generations and the relationship is as ancient as the city itself. He remarked that the faith of people from Telugu background in Kashi is as sacred as Kashi. He noted that people from Andhra Pradesh and Telangana constitute a significant number of the number of pilgrims who visit Kashi. “Telugu states have given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages”, the Prime Minister said as he underlined that when the people of Kashi and the pilgrims go to visit Baba Vishwanath, they also visit Tailang Swami's ashram to seek his blessings. The Prime Minister mentioned Tailang Swami who was born in Vizianagaram but was called the living Shiva of Kashi by Swami Ramakrishna Paramhans. He also mentioned great souls like Jiddu Krishnamurti and others who are fondly remembered in Kashi even today.
The Prime Minister emphasized that Telugu people have kept Kashi attached to their souls exactly like Kashi adopted and understood them, and mentioned the holy shrine Vemulawada which is called Dakshina Kashi. He underlined that the black thread which is tied on the hands in the temples of Andhra and Telangana is called Kashi Daram. Highlighting that the glory of Kashi is deeply embedded in the Telugu language and literature, the Prime Minister mentioned the Kashi Khandamu Granth by Srinath Mahakavi, the Kashi Yatra character of Engul Viraswamayya and the popular Kashi Majili Kathalu. Emphasizing how an outsider might find it hard to believe how a city so far away can be so close to the heart, the Prime Minister said, “This is the heritage of India which has kept the belief of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ alive for centuries.”
“Kashi is the land of liberation and salvation”, the Prime Minister remarked. Recalling the times when Telugu people used to walk thousands of kilometers to reach Kashi, the Prime Minister said that circumstances are transforming rapidly in the modern days. He gave the examples of the divine splendor of Vishwanath Dham on one hand and the grandeur of the ghats of Ganga ghats on the other; streets of Kashi on one side and expanding network of new roads and highways on the other. He underlined that those from Andhra Pradesh and Telangana who have come to Kashi earlier must be feeling the change taking place in the city and mentioned the reduction in time taken to reach Dashashwamedh Ghat from the airport owing to the construction of a new highway. Giving examples of development in the city, the Prime Minister mentioned the undergrounding of electric wires in most areas, the rejuvenation of kunds, temple pathways and cultural places in the city, and the plying of CNG boats on the Ganges. He also stated the upcoming ropeway that will benefit the citizens of Kashi. The Prime Minister credited the residents and the youth of the city for creating a mass movement when it came to cleanliness campaigns and the cleanliness of the ghats.
The Prime Minister expressed confidence that the people of Kashi will leave no stone unturned to serve and welcome the guests. “Baba's blessings, the darshan of Kaal Bhairav and Maa Annapurna is wonderful in itself. A dip in Ganga ji will make your soul happy”, the Prime Minister remarked as he also mentioned that delicacies like lassi, thandai, Chaat, Litti-Chokha, and Banarasi Paan will make the trip even more memorable. The Prime Minister also highlighted the wooden toys of Varanasi similar to the Etikoppaka Toys and Banarasi sarees that compatriots from Andhra Pradesh and Telangana can take with them.
“Our forefathers established the consciousness of India in different centers which together make for the complete form of Mother India”, the Prime Minister said. He highlighted Baba Vishwanath and Vishalakshi Shaktipeeth in Kashi, Mallikarjuna in Andhra, Bhagwan Raj-Rajeshwar in Telangana, Maa Bhramaramba in Andhra, and Raj Rajeshwari in Telangana and said that all such holy places are important centers of India and its cultural identity. Concluding the address, the Prime Minister underlined that India’s completeness and full potential can be realized only when we see the diversity of the country in its totality. “Only then we will be able to awaken our full potential”, Shri Modi said. He expressed confidence that festivals like Ganga-Pushkaralu will continue to take forward this resolution of national service.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କାଶୀରେ କାଶୀ ତେଲୁଗୁ ସଙ୍ଗମମ୍‌ଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
“କାଶୀ ଘାଟରେ ଗଙ୍ଗା-ପୁଷ୍କରଲୁ ଉତ୍ସବ ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ଗୋଦାବରୀର ମିଳନ ପରି”
“ତେଲୁଗୁ ରାଜ୍ୟ କାଶୀଙ୍କୁ ଅନେକ ମହାନ ସାଧୁ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସାଧୁଙ୍କୁ ଦେଇଛନ୍ତି”
“ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନେ କାଶୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ରଖିଛନ୍ତି ସେହିପରି କାଶୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଓ ବୁଝିଛି’’
“ଗଙ୍ଗା ଜିରେ ବୁଡ଼ ପକାଇବା ଦ୍ବାରା ଆପଣଙ୍କ ଆତ୍ମାକୁ ଶାନ୍ତି ମିଳିଥାଏ”
“ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭାରତର ଚେତନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଯାହା ଏକତ୍ର ଭାବରେ ଭାରତ ମାତଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ”
ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ସେତେବେଳେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶର ବିବିଧତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବୁ”
29 APR 2023 8:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କାଶୀରେ କାଶୀ ତେଲୁଗୁ ସଙ୍ଗମମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଗଙ୍ଗା ପୁଷ୍କରଲୁ ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅତିଥି, ଏବଂ ଅତିଥିମାନେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଭଗବାନଙ୍କ ସହ ସମାନ ଅଟନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଯଦିଓ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇପାରିଲି ନାହିଁ, ମୋର ମନ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଅଛି।’’ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ସେ କାଶୀ-ତେଲୁଗୁ କମିଟି ତଥା ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଜିଭିଏଲ୍ ନରସିଂହ ରାଓଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। କାଶୀ ଘାଟରେ ଥିବା ଗଙ୍ଗା - ପୁଷ୍କରଲୁ ଉତ୍ସବ ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ଗୋଦାବରୀର ମିଳନ ପରି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ମିଳନ ଉତ୍ସବ। ସେ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବେ ଏଠାରେ ହୋଇଥିବା କାଶୀ - ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର - ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଆଜାଦି ର ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ମିଳନ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା।" ବିବିଧତାର ଏହି ମିଳନ ଜାତୀୟତାବାଦର ଅମୃତ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ କରିବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ତେଲୁଗୁ ସହିତ କାଶୀ ଏବଂ ଏହାର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଲୋକିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀ ସେମାନଙ୍କୁ ପୀଢ଼ି ପୀଢ଼ି ଧରି ସ୍ୱାଗତ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପର୍କ ଏହି ସହର ଭଳି ପ୍ରାଚୀନ ଅଟେ। କାଶୀରେ ତେଲୁଗୁ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ କାଶୀ ଭଳି ପବିତ୍ର ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଲୋକମାନେ କାଶୀ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଅଟନ୍ତି। “ତେଲୁଗୁ ରାଜ୍ୟ କାଶୀଙ୍କୁ ଅନେକ ମହାନ ସାଧୁ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସାଧୁଙ୍କୁ ଦେଇଛନ୍ତି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କାଶୀ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବା ପାଇଁ ତଇଲାଙ୍ଗ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଆଶ୍ରମ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଜିଆନଗରାମରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା ତଇଲଙ୍ଗ ସ୍ବାମୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କୁ ସ୍ବାମୀ ରାମକୃଷ୍ଣ ପରମାନ୍ସଙ୍କ ଦ୍ବାରା କାଶୀର ଜୀବନ୍ତ ଶିବ କୁହାଯାଉଥିଲା। ସେ ଜିଦ୍ଦୁ କୃଷ୍ଣମୂର୍ତ୍ତିଙ୍କ ପରି ମହାନ ଆତ୍ମା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ମଧ୍ୟ କାଶୀରେ ସ୍ମରଣୀୟ ଅଟନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନେ କାଶୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହିପରି କାଶୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବୁଝିଛନ୍ତି ଏବଂ ପବିତ୍ର ମନ୍ଦିର ଭେମୁଲାୱାଡା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ଦକ୍ଷିଣ କାଶୀ କୁହାଯାଏ। ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ଧ୍ର ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମନ୍ଦିରରେ ହାତରେ ବନ୍ଧା ହୋଇଥିବା କଳା ସୂତାକୁ କାଶୀ ଦରମ କୁହାଯାଏ। ତେଲୁଗୁ ଭାଷା ଏବଂ ସାହିତ୍ୟରେ କାଶୀଙ୍କ ଗୌରବ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀନାଥ ମହାକବିଙ୍କ କାଶୀ ଖଣ୍ଡମୁ ଗ୍ରନ୍ଥ, ଏଙ୍ଗୁଲ ବିରାସୱାମାୟାଙ୍କ କାଶୀ ଯାତ୍ରା ଚରିତ୍ର ତଥା ଲୋକପ୍ରିୟ କାଶୀ ମାଜିଲି କାଥାଲୁଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଜଣେ ବାହାରୁ ଆସିଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ସହରର ଆତ୍ମୀୟତାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବ ଓ ଏହା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ବାସ କରିବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପାରେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଯାହା 'ଏକ ଭରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଛି।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ “କାଶୀ ମୁକ୍ତି ଏବଂ ମୋକ୍ଷର ଭୂମି’’। ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନେ କାଶୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ଚାଲୁଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ ପରିସ୍ଥିତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି। ସେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମଙ୍କ ଈଶ୍ୱରୀୟ ମହିମା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଗଙ୍ଗା ଘାଟର ମହାନତା ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି; ଗୋଟିଏ ପଟେ କାଶୀ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଟେ ନୂତନ ସଡ଼କ ଏବଂ ରାଜପଥର ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର | ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାରୁ ଯେଉଁମାନେ କାଶୀକୁ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସହରରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହେତୁ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଦଶାଶ୍ବମେଧ ଘାଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ସମୟ ହ୍ରାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସହରରେ ବିକାଶର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ତାରର ଅଣ୍ଡରଗ୍ରାଉଣ୍ଡ କରାଯାଇଛି, କୁଣ୍ଡର ନବୀକରଣ, ମନ୍ଦିର ରାସ୍ତା ଏବଂ ସହରର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ଉପରେ ସିଏନଜି ଡଙ୍ଗାର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆଗାମୀ ରୋପୱେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯାହା କାଶୀ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଘାଟର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ବିଷୟରେ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହରର ବାସିନ୍ଦା ତଥା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀବାସୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସେବା କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ଅବହେଳା କରିବେ ନାହିଁ। “ବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, କାଳ ଭୈରବ ଏବଂ ମା ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍କ ଦର୍ଶନ ବାସ୍ତବରେ ଚମତ୍କାର। ଗଙ୍ଗା ଜୀରେ ବୁଡ଼ ପକାଇବା ଆପଣଙ୍କ ଆତ୍ମାକୁ ସନ୍ତୋଷତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ଲସି, ଥଣ୍ଡାଇ, ଚାଟ, ଲିଟି-ଚୋଖା, ଏବଂ ବନାରସୀ ପାନ ପରି ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ସ୍ମରଣୀୟ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଟିକୋପାକା ଖେଳନା ଏବଂ ବନାରସୀ ସାଢ଼ୀ ପରି ବାରଣାସୀର କାଠ ଖେଳଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଅଧିବାସୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ନେଇପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ପିତୃପୁରୁଷମାନେ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭାରତର ଚେତନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଯାହା ଏକତ୍ର ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପ ଧାରଣ କରିଥାଏ। ସେ କାଶୀରେ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ଏବଂ ବିଶାଲକ୍ଷୀ ଶକ୍ତିପୀଠ, ଆନ୍ଧ୍ରର ମଲ୍ଲିକାର୍ଜୁନା, ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଭଗବାନ୍ ରାଜ-ରାଜେଶ୍ୱର, ଆନ୍ଧ୍ରର ମା ଭ୍ରାମରମ୍ବା ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ ରାଜେଶ୍ୱରୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିପରି ସମସ୍ତ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ। ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦେଶର ବିବିଧତାକୁ ଦେଖିବା ସେତେବେଳେ ହିଁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ ହୋଇପାରିବ। କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିବା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଗଙ୍ଗା-ପୁଷ୍କରଲୁ ଭଳି ପର୍ବ ଜାତୀୟ ସେବାର ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ ବୋଲି ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।