Prime Minister's Office
PM addresses Kashi Telugu Sangamam in Kashi, Uttar Pradesh
“Ganga - Pushkaralu Utsav at the ghats of Kashi is like the confluence of Ganges and Godavari”
“Telugu states have given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages”
“Telugu people have kept Kashi attached to their souls exactly like Kashi adopted and understood them”
“A dip in Ganga ji will make your soul happy”
“Our forefathers established the consciousness of India in different centers which together make for the complete form of Mother India”
“India’s completeness and full potential can be realized only when we see the diversity of the country in its totality”
29 APR 2023 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kashi Telugu Sangamam in Kashi, Uttar Pradesh via video message today.
The Prime Minister began his address by conveying his best wishes on the occasion of Ganga Pushkaralu Utsav and extended a warm welcome to everyone He said that all those present here are his personal guest, and guests share the same status as God in the Indian culture.“Even though I could not be present there to welcome you, my mind is with you all”, said the Prime Minister. He congratulated the Kashi-Telugu Committee and Member of Parliament, Shri GVL Narasimha Rao for organizing this event. Underlining that the Ganga - Pushkaralu Utsav at the ghats of Kashi is like the confluence of the Ganges and the Godavari, the Prime Minister said that it is a celebration of the confluence of ancient civilizations, cultures and traditions of India. He recalled the Kashi - Tamil Sangamam that took place here a few months ago and also mentioned participating in the Saurashtra - Tamil Sangamam a few days ago where he had analogized Azadi Ka Amrit Kaal as a confluence of diversities and cultures of India. “This confluence of diversities is giving rise to the Amrit of nationalism which will ensure full energy for India in the future”, the Prime Minister said.
Throwing light on the deep connections of Kashi and its residents with Telugus, the Prime Minister said that Kashi has been welcoming them for generations and the relationship is as ancient as the city itself. He remarked that the faith of people from Telugu background in Kashi is as sacred as Kashi. He noted that people from Andhra Pradesh and Telangana constitute a significant number of the number of pilgrims who visit Kashi. “Telugu states have given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages”, the Prime Minister said as he underlined that when the people of Kashi and the pilgrims go to visit Baba Vishwanath, they also visit Tailang Swami's ashram to seek his blessings. The Prime Minister mentioned Tailang Swami who was born in Vizianagaram but was called the living Shiva of Kashi by Swami Ramakrishna Paramhans. He also mentioned great souls like Jiddu Krishnamurti and others who are fondly remembered in Kashi even today.
The Prime Minister emphasized that Telugu people have kept Kashi attached to their souls exactly like Kashi adopted and understood them, and mentioned the holy shrine Vemulawada which is called Dakshina Kashi. He underlined that the black thread which is tied on the hands in the temples of Andhra and Telangana is called Kashi Daram. Highlighting that the glory of Kashi is deeply embedded in the Telugu language and literature, the Prime Minister mentioned the Kashi Khandamu Granth by Srinath Mahakavi, the Kashi Yatra character of Engul Viraswamayya and the popular Kashi Majili Kathalu. Emphasizing how an outsider might find it hard to believe how a city so far away can be so close to the heart, the Prime Minister said, “This is the heritage of India which has kept the belief of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ alive for centuries.”
“Kashi is the land of liberation and salvation”, the Prime Minister remarked. Recalling the times when Telugu people used to walk thousands of kilometers to reach Kashi, the Prime Minister said that circumstances are transforming rapidly in the modern days. He gave the examples of the divine splendor of Vishwanath Dham on one hand and the grandeur of the ghats of Ganga ghats on the other; streets of Kashi on one side and expanding network of new roads and highways on the other. He underlined that those from Andhra Pradesh and Telangana who have come to Kashi earlier must be feeling the change taking place in the city and mentioned the reduction in time taken to reach Dashashwamedh Ghat from the airport owing to the construction of a new highway. Giving examples of development in the city, the Prime Minister mentioned the undergrounding of electric wires in most areas, the rejuvenation of kunds, temple pathways and cultural places in the city, and the plying of CNG boats on the Ganges. He also stated the upcoming ropeway that will benefit the citizens of Kashi. The Prime Minister credited the residents and the youth of the city for creating a mass movement when it came to cleanliness campaigns and the cleanliness of the ghats.
The Prime Minister expressed confidence that the people of Kashi will leave no stone unturned to serve and welcome the guests. “Baba's blessings, the darshan of Kaal Bhairav and Maa Annapurna is wonderful in itself. A dip in Ganga ji will make your soul happy”, the Prime Minister remarked as he also mentioned that delicacies like lassi, thandai, Chaat, Litti-Chokha, and Banarasi Paan will make the trip even more memorable. The Prime Minister also highlighted the wooden toys of Varanasi similar to the Etikoppaka Toys and Banarasi sarees that compatriots from Andhra Pradesh and Telangana can take with them.
“Our forefathers established the consciousness of India in different centers which together make for the complete form of Mother India”, the Prime Minister said. He highlighted Baba Vishwanath and Vishalakshi Shaktipeeth in Kashi, Mallikarjuna in Andhra, Bhagwan Raj-Rajeshwar in Telangana, Maa Bhramaramba in Andhra, and Raj Rajeshwari in Telangana and said that all such holy places are important centers of India and its cultural identity. Concluding the address, the Prime Minister underlined that India’s completeness and full potential can be realized only when we see the diversity of the country in its totality. “Only then we will be able to awaken our full potential”, Shri Modi said. He expressed confidence that festivals like Ganga-Pushkaralu will continue to take forward this resolution of national service.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী কাশীদা পাংথোকপা কাশী তেলেগু শঙ্গমমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“কাশীগী ঘাত্তা পাংথোক্লিবা গঙ্গা – পুস্করালু উৎসব অসিদি গঙ্গা অমসুং গোদাবরীনা পুনবগুম্বনি”
“তেলেগুগী রাজ্য অসিনা কাশীগী মফমদা অথোইবা লাইনিংবা, অচার্য়া অমসুং লম্বোইবা কয়া পীখ্রে”
“তেলেগু মীয়াম্বু কাশীনা লৌশিনবা অমসুং খঙবীবা অসিগা চপ মান্ননা তেলেগু মীয়াম্না কাশীবু মখোয়গী থৱাইগা শাগোন্নরি অমসুং
“গঙ্গাদা অমুকখক ইরুপ্পনা অদোমগী থৱাইবু নুংঙাইনা থমগনি”
“ঐখোয়গী ইপা ইপুশিংনা ভারতকী কন্সিয়সনেসপু মফম কয়াদা লিংখৎলমখি অমসুং পুম্নমক অসিনা ইমা ভারতকী মপুং ফাবা শক্তম অমা শেম্লি”
“ঐখোয়না লৈবাক অসিগী তোঙানবা মতৌ চেনবগী মওংশিংবু মপুং ফানা উবা মতমদা ভারতকী মপুং ওইবা শক্তম অমসুং মতিক মগুন খঙবা ঙমগনি”
29 APR 2023 8:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেশকী কাশীদা গঙ্গা পুস্করালু উৎসবতা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱা ঙাঙখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা গঙ্গা পুস্করালুগী থৌরম অসিগী মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীরদুনা মখোয়বু তরাম্না ওক্লবা মতুংদা মহাক্কী ৱারোল হৌখি। ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মীপুম খুদিংমক মহাক্কী মীথুংলেন্নি অমসুং ভারতকী চৎনবীদা মীথুংলেনবু ঈশ্বরমক্নি খন্নরিবনি হায়না ফোংদোকখি। “ঐহাক ইশামক্না অদোমবু হকথেংননা তরাম্না ওকপা ঙমদ্রবসু, ঐহাক্কী ৱাখলদি অদোমগী নাক্তা লৈরি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না কাশী-তেলেগু কম্মিত্তী অমসুং মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী জি.ভি.এল. নরসিমহা রাওবু ঙসিগী থৌরম অসিবু শীনবী লাঙবীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা কাশীগী ঘাত্তা পাংথোক্লিবা গঙ্গা – পুস্করালু উৎসব অসিদি গঙ্গা অমসুং গোদাবরীনা পুনবগুম্বনি হায়রদুনা মসিদি ভারতকী অরীবা মতমগী সিভিলাইজেসন, চৎনবী অমসুং নাৎনা অমত্তা ওইনা পুনবগী নুংঙাইবা ফোংদোকপনি হায়খি। মহাক্না কাশী-তমিল শঙ্গমমসু থা খরগী মমাংদা পাংথোকখিবতা ঙাইরি হায়না নিংশিংলদুনা মহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা সাউরাস্ত্রা-তমিল শঙ্গমমদসু শরুক য়াখি অমসুং নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদি ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মতৌ চেনবা অমসুং চৎনবীশিংনা অমত্তা ওইনা পুল্লিবা অসিগী খুদম্নি হায়না ফোংদোকখি। “তোঙান-তোঙানবা মতৌ চেনবগী থৌওং কয়াগী অপুনবা অসিনা তুংগী মতমদা ভারত্তা ইনর্জী শোইদনা পীগদবা লৈবাক চাউখৎপগী অমৃত অমা শেম্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা কাশী অমসুং মসিগী মীয়ামগা তেলেগুগা লৈনরিবা মরীদা মিৎয়েং চঙলদুনা কাশীনা মখোয়বু চারোন শুরোন কয়াদগী তরাম্না ওক্তুনা লাক্লি অমসুং শহর অসিগী মতৌগুম্না মরী অসি মতম শাংনদগী লৈরক্লবনি হায়খি। তেলেগু মীয়ামদা কাশীনা থাজবা থম্লিবা অসিসু কাশীগুম্না অশেংবা অমা ওই। কাশীদা লাক্লিবা লাইনিংবা অয়াম্বনা আন্ধ্র অমসুং তেলঙ্গানাদগী লাকপা মীওইনা ওই হায়না মহাক্না পনখি। “তেলেগুগী রাজ্য অসিনা কাশীগী মফমদা অথোইবা লাইনিংবা, অচার্য়া অমসুং লম্বোইবা কয়া পীখ্রে”, কাশীগী মীওই অমসুং লাইনিংবশিংনা বাবা বিশ্বানাথ খুরুম্বা চৎপা মতমদা মখোয়না তাইলাং স্বামীগী আশ্রমদসু মহাক্কী থৌজাল লৌনবগীদমক্তা চৎলি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। বিজিয়ানাগ্রমদা পোকখিবা তাইলাং স্বামী অসিবু স্বামী রামকৃষ্ণ পরমহন্সনা কাশীগী অহিংবা শিব হায়না মিংথোল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। কাশীদা ঙসিসু নুংশিনা নিংশিংলিবা জিদ্দু কৃষ্ণমুর্তী অমসুং অতোপ্পা কয়াগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম থমখি।
তেলেগু মীয়াম্বু কাশীনা লৌশিনবা অমসুং খঙবীবা অসিগা চপ মান্ননা তেলেগু মীয়াম্না কাশীবু মখোয়গী থৱাইগা শাগোন্নরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা দক্ষিনা কাশী হায়না কৌরিবা বেমুলাৱারাগী শেংলবা লাইফমগী মতাংদসু পনখি। আন্ধ্র অমসুং তেলঙ্গানাগী লাইশঙশিংগী খুৎশিংদা পুল্লিবা অমুবা লং অসিবুসু কাশী দারম কৌবসিদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। কাশীগী মতিক মগুন অসি তেলেগু লোল অমসুং লিতরেচরদা ময়েক শেংনা পল্লিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদম্লদুনা শ্রীনাথ মহাকবীগী খান্দমু গ্রন্থ, এঙ্গুল বিরাস্বামিয়াগী কাশী য়াত্রা কেরেক্তর অমসুং মমিং লৈরবা কাশী মাজিলী কথালুগী মতাংদসু পনখি। অসুক য়াম্না থাপ্না লৈবা শহর অমবু থম্মোইগা অসুক য়াম্না নক্নরিবা অসি করম্বা মতৌননো হায়না অপ্তোপ্পা মীওইশিংনা খনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোক্লদুনা, অসুম্না মখা তাখি, “ভারতকী হেরিতেজনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী থাজববু চহি কয়াদগী ঙাক্তুনা লাক্লি”।
“কাশী অসিদি অফা অপুন্দগী নিংতম্বা অমসুং পাপ্তগী কোকপগী মফম্নি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। তেলেগু মীয়াম্না কাশী য়ৌনবা মাইল লিশিং কয়া চৎলম্বগী মতৌবু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংলদুনা ঙসিগী মতমসিদা ফিভম অসি য়াম্না হোংলে হায়খি। মহাক্না বিশ্বানাথ ধামগী নিংথিরবা শক্তম, গঙ্গা ঘাৎকী নিংথীরবা মওং-মতৌ অমসুং শোরোক অমসুং হাইৱে পাকথোক্লিবা অসিগী মতাংদা পনখি। আন্ধ্র অমসুং তেলঙ্গানাদগী লাকপা মীওইশিংনা শহর অসিদা লাক্লিবা অহোংবশিং থম্মোইদা ফাওগনি অমসুং অনৌবা হাইৱে শাবনা মরম ওইরগা এয়রপোর্ত্তগী দশাশ্বমেধ ধাম য়ৌবগী মতমসু য়াম্না হন্থরে হায়না মহাক্না হায়খি। শহর অসিদা লৈরিবা চাউখৎ থৌরাংগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মফম কয়াদা ইলেক্ত্রিক ৱাইয়র লৈনুংদা ফুম্বা, শহর অসিগী কুন্দ, নাৎকী ওইবা মফমশিং অমসুং লাইশঙগী খোঙলম্বী নৌনা শেমগৎপা অমসুং গঙ্গাদা CNGগী হি চেল্লিবা অসিগী মতাংদসু পনখি। অথুবা মতমদা লৈরক্লগদবা রোপৱে অসিনা কাশীদা খুদোংচাবা য়াম্না পীরগনি হায়না মহাক্না হায়খি। ঘাৎশিংবু লু নান্না থম্বগা মরী লৈনবা মীয়ামগী অচৌবা ইহৌ অমা পুরক্লিবা অসিদি কাশীগী মীয়ামগী হোৎনজমনগী মহৈনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মীথুংলেনশিং তরাম্না ওকপা অমসুং সেবা তৌবদা কাশীগী মীয়াম্না অৱাৎ অপা অমত্তা লৈহন্দে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী থাজবা ফোংদোকখি। “বাবাগী থৌজাল, কাল ভৈরব অমসুং ইমা অন্নপুর্নাগী দর্শন তৌবা অসিসু মহৌশানা য়াম্না নুংঙাইবা থৌওং ওইরিবনি। গঙ্গা অমুকখক ইরুপ্পনা অদোমগী থৱাইবু নুংঙাইনা থমগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবগা লোয়ননা লসসি, থন্দাই, চাত, লিত্তি-চোখা অমসুং বনারসী ক্বাগুম্বা চাবগী মথেল কয়া অসিনা খোঙচৎ অসিবু হেন্না নুংঙাইহনগনি হায়খি। ইতিকোপক্কা শান্নপোৎকা মান্নবা ভরানসীদা য়োনবা উগী শান্নপোৎ অমসুং বনারসী সারীশিংবু আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গানাগী মরুপশিংনা ময়ুমদা পুদুনা হনখিবা য়াগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“ঐখোয়গী ইপা ইপুশিংনা ভারতকী কন্সিয়সনেসপু মফম কয়াদা লিংখৎলমখি অমসুং পুম্নমক অসিনা ইমা ভারতকী মপু ফাবা শক্তম অমা শেম্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না কাশীগী বাবা নিশ্বানাথ অমসুং বিশলক্সি শক্তিপীথ, আন্ধ্রগী মল্লিকার্জুনা অমসুং ইমা ভ্রমরম্বা, তেলঙ্গানাগী ভগ্বান রাজ-রাজেশ্বরগী মতাংদা পল্লদুনা মসিগুম্বা অশেংবা লাইফম অসিদি ভারতকী মরু ওইবা মফমনি অমসুং নাৎকী ওইবা শক্তাক্নি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী তোঙানবা মতৌ চেনবগী মওংশিংবু মপুং ফানা উবা মতমদা ভারতকী মপুং ওইবা শক্তম অমসুং মতিক মগুন খঙবা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখি। “মসিগী মতুংদতা ঐখোয়না ইশাগী মপুং ফাবা মতিক ফুদোকপা ঙমগনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। গঙ্গা পুস্করালুগুম্বা কুহ্মৈ অসিনা লৈবাক সেবাগী মসিগুম্বা ৱারেপশিংবু তুংলমচত্তা লেপ্তনা পুগনি হায়না থাজৈ হায়না মহাক্না হায়খি।