প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ কাশীত গংগা পুষ্কাৰালু উৎসৱত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
"কাশীৰ ঘাটত গংগা-পুষ্কৰলু উৎসৱ আয়োজন কৰাটো গংগা আৰু গোদাৱৰীৰ সঙ্গমৰ দৰে"
"তেলেগু ৰাজ্যসমূহে কাশীক দিছে বহুতো মহান সাধু, আচাৰ্য আৰু সাধু"
"তেলেগু লোকসকলে কাশীক তেওঁলোকৰ আত্মাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি ৰাখিছিল, ঠিক যেনেদৰে কাশীয়ে তেওঁলোকক গ্ৰহণ কৰিছে আৰু বুজি পাইছে"
"গঙ্গা-জীত ডুব যোৱাটোৱে আপোনাৰ আত্মাক আনন্দিত কৰিব"
"আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে বিভিন্ন কেন্দ্ৰত ভাৰতৰ চেতনা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে, যি একেলগে ভাৰত মাতাৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপ গঠন কৰে"
"ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা কেৱল তেতিয়াহে উপলব্ধি কৰিব পাৰি যেতিয়া আমি দেশৰ বৈচিত্ৰ্যক ইয়াৰ সামগ্ৰিকতাত দেখিম"
29 APR 2023 8:22PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে উত্তৰ প্ৰদেশৰ কাশীত অনুষ্ঠিত গংগা পুষ্কৰলু উৎসৱত ভাষণ আগবঢ়ায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গংগা পুষ্কৰলু উৎসৱ উপলক্ষে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি ভাষণ আৰম্ভ কৰে আৰু সকলোকে উষ্ম আদৰণি জনায়। তেওঁ কয় যে ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো লোক তেওঁৰ ব্যক্তিগত অতিথি আৰু ভাৰতীয় সংস্কৃতিত অতিথিজনক ঈশ্বৰৰ মৰ্যাদা দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, "যদিও মই আপোনালোকক আদৰণি জনোৱাৰ বাবে তাত উপস্থিত থাকিব নোৱাৰিলো, তথাপিও মোৰ মন আপোনালোক সকলোৰে সৈতে আছে। তেওঁ কাশী-তেলেগু সমিতি আৰু সাংসদ শ্ৰী জিভিএল নৰসিংহ ৰাওক এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজনকৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কাশীৰ ঘাটত অনুষ্ঠিত গংগা-পুষ্কৰলু উৎসৱ গংগা আৰু গোদাৱৰীৰ সঙ্গমৰ দৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ই ভাৰতৰ প্ৰাচীন সভ্যতা, সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ সংগমৰ উৎসৱ। তেওঁ কেইমাহমান আগতে ইয়াত অনুষ্ঠিত কাশী-তামিল সঙ্গমৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ সৌৰাষ্ট্ৰ-তামিল সঙ্গমত তেওঁৰ শেহতীয়া অংশগ্ৰহণৰ কথাও উল্লেখ কৰে, য'ত তেওঁ স্বাধীনতাৰ অমৃত কালক ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু সংস্কৃতিৰ সংগম হিচাপে দেখিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, "বৈচিত্ৰ্যৰ এই সঙ্গমে জাতীয়তাবাদৰ অমৃত সৃষ্টি কৰিছে, যি ভৱিষ্যতে ভাৰতৰ বাবে সম্পূৰ্ণ শক্তি নিশ্চিত কৰিব।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেলেগু লোকসকলৰ সৈতে কাশী আৰু ইয়াৰ বাসিন্দাসকলৰ গভীৰ সম্পৰ্কৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কৈছিল যে কাশীয়ে তেওঁক প্ৰজন্মৰ পৰা আদৰণি জনাই আহিছে আৰু সংযোগটো চহৰখনৰ দৰেই প্ৰাচীন। তেওঁ কাশীৰ তেলেগু পৃষ্ঠভূমিৰ লোকসকলৰ বিশ্বাসক কাশীৰ দৰে পৱিত্ৰ বুলি বৰ্ণনা কৰিছিল। তেওঁ কৈছিল যে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু তেলেংগানাৰ পৰা বহু সংখ্যক তীৰ্থযাত্ৰী কাশীলৈ আহি আছে। "তেলেগু ৰাজ্যসমূহে কাশীক বহুতো মহান সাধু, আচাৰ্য আৰু ঋষি দিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া কাশীৰ লোক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীসকলে বাবা বিশ্বনাথ ভ্ৰমণ কৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে তেওঁৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰি তেলাং স্বামীৰ আশ্ৰমলৈও যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিজয়নগৰমত জন্ম গ্ৰহণ কৰা তেলাং স্বামীৰ কথা উল্লেখ কৰে, কিন্তু স্বামী ৰামকৃষ্ণ পৰমহংসাই তেওঁক কাশীৰ জীৱিত শিৱ বুলি অভিহিত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, তেওঁ জীদ্দু কৃষ্ণমূৰ্তি আৰু অন্যান্য মহান আত্মাৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিসকলক এতিয়াও কাশীত মৰমেৰে স্মৰণ কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কাশীয়ে যিদৰে তেলেগু লোকসকলক আলিঙ্গন আৰু আত্মসাৎ কৰিছে, তেলেগু লোকসকলেও কাশীক তেওঁলোকৰ আত্মাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভেমুলা-ৱাডাৰ পবিত্ৰ মন্দিৰটোক দক্ষিণ কাশী বুলিও কোৱা হয়। তেওঁ জোৰ দি কৈছিল যে অন্ধ্ৰ আৰু তেলেংগানাৰ মন্দিৰত হাতত বান্ধি থোৱা ক'লা সূতাটোক এতিয়াও কাশী দাৰাম বুলি কোৱা হয়। একেদৰে, শ্ৰীনাথ মহাকাব্যৰ 'কাশী খাণ্ডামু', এনুগুল বীৰাস্বময়ৰ কাশী যাত্ৰা চৰিত্ৰ, বা জনপ্ৰিয় কাশী মাজিলি কথালু, কাশী আৰু কাশীৰ গৌৰৱ তেলেগু ভাষা আৰু তেলেগু সাহিত্যত সমানে গভীৰভাৱে সোমাই আছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে যদি এজন বাহিৰৰ লোকে এই সকলোবোৰ দেখে, তেন্তে এখন চহৰ ইমান দূৰত থাকিলেও কেনেকৈ হৃদয়ৰ ইমান ওচৰত থাকিব পাৰে সেয়া বিশ্বাস কৰাটো তেওঁৰ বাবে কঠিন হ'ব। "এয়া হৈছে ভাৰতৰ ঐতিহ্য যিয়ে 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ বিশ্বাসক বহু শতাব্দী ধৰি জীয়াই ৰাখিছে।"
"কাশী মুক্তি আৰু পৰিত্ৰাণৰ এখন চহৰ। তেলেগু লোকসকলে কাশী পাবলৈ হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ খোজ কাঢ়ি যোৱাসময়ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আধুনিক সময়ত সেই পৰিস্থিতি দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি এফালে বিশ্বনাথ ধামৰ ঐশ্বৰিক গৌৰৱ আছে, আনহাতে গঙ্গাৰ ঘাটৰ মহিমাও আছে। আজি, এফালে কাশীৰ লেন আছে, আনহাতে নতুন পথ আৰু ঘাইপথৰ নেটৱৰ্কও আছে। তেওঁ কৈছিল যে যিসকলে আগতে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু তেলেংগানাৰ পৰা কাশীলৈ আহিছে তেওঁলোকে এতিয়া কাশীত এই পৰিৱৰ্তন অনুভৱ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া বিমানবন্দৰৰ পৰা দশশ্বমেধ ঘাটপাবলৈ কেইবা ঘণ্টা লাগিছিল, কিন্তু আজি নতুন ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ লগে লগে মানুহে এতিয়া যথেষ্ট সময় ৰাহি কৰিছে। চহৰখনৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এটা সময় আছিল যেতিয়া কাশীৰ ৰাস্তাবোৰ বৈদ্যুতিক তাঁৰেৰে ভৰি আছিল। এতিয়া কাশীৰ বেছিভাগ ঠাইত বিদ্যুতৰ তাঁৰবোৰো ভূগৰ্ভস্থ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি কাশীৰ বহুতো পুল আছে, মন্দিৰ, কাশীৰ সাংস্কৃতিক স্থানলৈ যোৱাৰ পথ, সেই সকলোবোৰ পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছে আৰু এতিয়া গংগাজীত চিএনজি নাও চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ এইটোও কৈছিল যে সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া বেনাৰসলৈ অহা মানুহেও ৰ'পৱেৰ সুবিধা লাভ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযানেই হওঁক, কাশীৰ ঘাটৰ পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা, বেনাৰসৰ লোক, তাত থকা যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াক জনআন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে কাশীৰ জনসাধাৰণে অতিথিসকলক সেৱা আৰু আদৰণি জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধৰণৰ চেষ্টা নকৰে। "বাবাৰ আশীৰ্বাদ, কাল ভৈৰৱ আৰু মা অন্নপূৰ্ণাৰ দৰ্শন নিজৰ মাজত অনন্য। গঙ্গাত ডুব যোৱাটোৱে আপোনাৰ আত্মাক সন্তুষ্ট কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে লাচী, থাণ্ডাই, চাট, লিট্টি-চোখা আৰু বেনাৰসী পানৰ দৰে খাদ্য সামগ্ৰীয়ে যাত্ৰাটো আৰু অধিক স্মৰণীয় কৰি তুলিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীৰ কাঠৰ পুতলাসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যিবোৰ আতিকোপাকাৰ পুতলাৰ দৰেএকে। "অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু তেলেংগানাৰ অতিথিসকলে তেওঁলোকৰ লগত বেনাৰসী শাৰী কঢ়িয়াই নিব পাৰে।
"আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে বিভিন্ন কেন্দ্ৰত ভাৰতৰ চেতনা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে, যি একেলগে ভাৰত মাতৃৰ সমগ্ৰ ৰূপ গঠন কৰে। কাশীত বাবা বিশ্বনাথ আৰু বিশালক্ষী শক্তিপীঠ, অন্ধ্ৰৰ মল্লিকাৰ্জুন, তেলেংগানাৰ ভগৱান ৰাজ-ৰাজেশ্বৰ, অন্ধ্ৰৰ মা ভ্ৰামাৰাম্বা আৰু তেলেংগানাৰ ৰাজ ৰাজেশ্বৰীৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এনে সকলো পবিত্ৰ স্থান ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ আৰু ইয়াৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয়। ভাষণ ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ পূৰ্ণতা আৰু সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা কেৱল তেতিয়াহে উপলব্ধি কৰিব পাৰি যেতিয়া আমি দেশৰ সামগ্ৰিকতাৰ বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখো। "তেতিয়াহে আমি আমাৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে গংগা-পুষ্কৰলুৰ দৰে উৎসৱসমূহে দেশৰ সেৱাৰ এই সংকল্প আগবঢ়াই নিব।

Prime Minister's Office
PM addresses Kashi Telugu Sangamam in Kashi, Uttar Pradesh
“Ganga - Pushkaralu Utsav at the ghats of Kashi is like the confluence of Ganges and Godavari”
“Telugu states have given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages”
“Telugu people have kept Kashi attached to their souls exactly like Kashi adopted and understood them”
“A dip in Ganga ji will make your soul happy”
“Our forefathers established the consciousness of India in different centers which together make for the complete form of Mother India”
“India’s completeness and full potential can be realized only when we see the diversity of the country in its totality”
29 APR 2023 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kashi Telugu Sangamam in Kashi, Uttar Pradesh via video message today.
The Prime Minister began his address by conveying his best wishes on the occasion of Ganga Pushkaralu Utsav and extended a warm welcome to everyone He said that all those present here are his personal guest, and guests share the same status as God in the Indian culture.“Even though I could not be present there to welcome you, my mind is with you all”, said the Prime Minister. He congratulated the Kashi-Telugu Committee and Member of Parliament, Shri GVL Narasimha Rao for organizing this event. Underlining that the Ganga - Pushkaralu Utsav at the ghats of Kashi is like the confluence of the Ganges and the Godavari, the Prime Minister said that it is a celebration of the confluence of ancient civilizations, cultures and traditions of India. He recalled the Kashi - Tamil Sangamam that took place here a few months ago and also mentioned participating in the Saurashtra - Tamil Sangamam a few days ago where he had analogized Azadi Ka Amrit Kaal as a confluence of diversities and cultures of India. “This confluence of diversities is giving rise to the Amrit of nationalism which will ensure full energy for India in the future”, the Prime Minister said.
Throwing light on the deep connections of Kashi and its residents with Telugus, the Prime Minister said that Kashi has been welcoming them for generations and the relationship is as ancient as the city itself. He remarked that the faith of people from Telugu background in Kashi is as sacred as Kashi. He noted that people from Andhra Pradesh and Telangana constitute a significant number of the number of pilgrims who visit Kashi. “Telugu states have given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages”, the Prime Minister said as he underlined that when the people of Kashi and the pilgrims go to visit Baba Vishwanath, they also visit Tailang Swami's ashram to seek his blessings. The Prime Minister mentioned Tailang Swami who was born in Vizianagaram but was called the living Shiva of Kashi by Swami Ramakrishna Paramhans. He also mentioned great souls like Jiddu Krishnamurti and others who are fondly remembered in Kashi even today.
The Prime Minister emphasized that Telugu people have kept Kashi attached to their souls exactly like Kashi adopted and understood them, and mentioned the holy shrine Vemulawada which is called Dakshina Kashi. He underlined that the black thread which is tied on the hands in the temples of Andhra and Telangana is called Kashi Daram. Highlighting that the glory of Kashi is deeply embedded in the Telugu language and literature, the Prime Minister mentioned the Kashi Khandamu Granth by Srinath Mahakavi, the Kashi Yatra character of Engul Viraswamayya and the popular Kashi Majili Kathalu. Emphasizing how an outsider might find it hard to believe how a city so far away can be so close to the heart, the Prime Minister said, “This is the heritage of India which has kept the belief of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ alive for centuries.”
“Kashi is the land of liberation and salvation”, the Prime Minister remarked. Recalling the times when Telugu people used to walk thousands of kilometers to reach Kashi, the Prime Minister said that circumstances are transforming rapidly in the modern days. He gave the examples of the divine splendor of Vishwanath Dham on one hand and the grandeur of the ghats of Ganga ghats on the other; streets of Kashi on one side and expanding network of new roads and highways on the other. He underlined that those from Andhra Pradesh and Telangana who have come to Kashi earlier must be feeling the change taking place in the city and mentioned the reduction in time taken to reach Dashashwamedh Ghat from the airport owing to the construction of a new highway. Giving examples of development in the city, the Prime Minister mentioned the undergrounding of electric wires in most areas, the rejuvenation of kunds, temple pathways and cultural places in the city, and the plying of CNG boats on the Ganges. He also stated the upcoming ropeway that will benefit the citizens of Kashi. The Prime Minister credited the residents and the youth of the city for creating a mass movement when it came to cleanliness campaigns and the cleanliness of the ghats.
The Prime Minister expressed confidence that the people of Kashi will leave no stone unturned to serve and welcome the guests. “Baba's blessings, the darshan of Kaal Bhairav and Maa Annapurna is wonderful in itself. A dip in Ganga ji will make your soul happy”, the Prime Minister remarked as he also mentioned that delicacies like lassi, thandai, Chaat, Litti-Chokha, and Banarasi Paan will make the trip even more memorable. The Prime Minister also highlighted the wooden toys of Varanasi similar to the Etikoppaka Toys and Banarasi sarees that compatriots from Andhra Pradesh and Telangana can take with them.
“Our forefathers established the consciousness of India in different centers which together make for the complete form of Mother India”, the Prime Minister said. He highlighted Baba Vishwanath and Vishalakshi Shaktipeeth in Kashi, Mallikarjuna in Andhra, Bhagwan Raj-Rajeshwar in Telangana, Maa Bhramaramba in Andhra, and Raj Rajeshwari in Telangana and said that all such holy places are important centers of India and its cultural identity. Concluding the address, the Prime Minister underlined that India’s completeness and full potential can be realized only when we see the diversity of the country in its totality. “Only then we will be able to awaken our full potential”, Shri Modi said. He expressed confidence that festivals like Ganga-Pushkaralu will continue to take forward this resolution of national service.