Ministry of Rural Development
Launch of the Inclusive Development (Samaveshi Vikaas) campaign on 24th April 2023 by the PM during the National Panchayati Raj Day Programme
21 APR 2023 6:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister will launch nine campaigns under the Azadi Ka Amrit Mahotsav-Inclusive Development (Samaveshi Vikaas) theme led by the Ministry of Rural Development.
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch these nine campaigns under the theme Inclusive Development (समावेशी विकास) as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav on the 24th April 2023 during the National Panchayati Raj Day at Rewa, Madhya Pradesh. The PM will also launch the Website and Mobile App “Samaveshi Vikaas” on the same day.
The nation is observing Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM) till August, 2023. A number of events/campaigns under various themes are being organised by the Government to celebrate the occasion by involving State Governments and the public in general. One of the themes under AKAM is Inclusive Development (Samaveshi Vikaas). Ministry of Rural Development (MoRD) is the lead Ministry for the same, with four other supporting Ministries/Departments of the Government of India. Out of the nine campaigns under this theme, five are under the Ministry of Rural Development viz., (i) Samagra Awaas under Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G), (ii) Financial Literacy at District Level, (iii) Promoting Digital Transaction at Gram Panchayat Level and (iv) Social Mobilisation of Eligible Rural Women into Self Help Group (SHG) Network, (v) Plantation Drive on River Banks under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA). Four other Campaigns are being led by the partnering Ministries/Departments viz., (i) Swastha Mahila- Samriddha Samaj (SMSS)- Ministry of Health and Family Welfare, (ii) Pashudhan Jagriti Abhiyan Intensive Awareness Campaign in Aspirational Districts-Department of Animal Husbandry and Dairying, (iii) SVAMITVA, Meri Sampatti, Mera Haq- Ministry of Panchayati Raj and (iv )Natural Farming with SHG Women campaign-Ministry of Agriculture and Farmers' Welfare.
Under the Inclusive Development theme, the selection of the campaigns is focused on high-impact value and high Jan-Bhagidari potential. The campaigns are designed to have a “whole of society approach”, ensuring 100% outreach to the beneficiaries of the campaigns. The entire campaign is termed “Samaveshi Vikaas ”, which finds its foundation rooted in the concept of “Convergence” and “Reaching the last mile”, aiming at targeted interventions through all States/UTs, districts and gram panchayats, focusing on selected campaigns in the areas of employment generation, health, social inclusion, social security and livelihood creation by each of the participating ministries/departments.
With a view to capturing and monitoring the progress of these campaigns, a website has been designed named “https://akam-samveshivikaas.nic.in” which is proposed to be launched by the Prime Minister on 24th April, 2023 on the National Panchayati Raj Day at a function at Rewa, Madhya Pradesh. This vibrant and dynamic website will provide real-time progress of various activities under Samaveshi Vikaas campaigns and will also capture the key performance indicators, calendar of events, event-related pictures and videos, newspaper clippings and public opinion. The website will enable this Department to generate reports and assess and monitor the progress of the campaigns through technical tools.
In order to ensure the documentation of Jan Bhagidari and public participation, a simple and user-friendly Mobile App named “Samaveshi Vikaas” has been designed. Through this, the general public can share their experience and opinion/feedback about the impact and benefits these campaigns have brought along with photographs on these campaigns.
A small brief about the individual Campaigns:
(1) Samagra Awas-Convergence under PMAY-G: In this campaign, a sanction of additional 45 lakh PMAY-G houses over and above 2.50 Crore already sanctioned will be ensured along with the saturation of benefits provided in convergence with Schemes providing electricity, LPG, water connections and toilets in all PMAY-G houses. The campaign will start in April, 2023 and will continue till August, 2023.
(2) Financial Literacy at District Level: The main purpose of this campaign is to create awareness and increase the outreach of various banking & financial services and social security schemes. The campaign will be carried out in 500 districts and is expected to provide need-based training and awareness to 2.0 crore SHG members. Through village-level awareness programme, about 2.5 crore SHG members will be enrolled under Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) and 3.0 crore under Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY). During the campaign period, 750 SAKSHAM Centres will be established across states as a one-stop solution for financial awareness, service delivery and basic grievances redressal. The campaign has already started from 11th January, 2023 and will continue till August, 2023.
(3) Promoting Digital Transaction at GP level: The main purpose of this campaign is to create awareness and increase the outreach of various digital modes of transactions among women SHG members and their households. The nationwide campaign will be carried out to create awareness to 50,000 Gram Panchayats with 3.0 Crore number of transactions and deployment of 20,000 SHG Members as Business Correspondents Sakhi /Digipay Sakhi/ Paypoints. Apart from this, awareness camps will be organised at Gram Panchayat level also. This campaign started from 1st February, 2023 and will continue till August, 2023.
(4) Social Mobilisation of Eligible Rural Women in SHG Network: This Campaign aims to motivate eligible rural women to join the SHG Network, to bring eligible SHGs into VOs (Village Organisations) fold, to bring eligible VOs into Cluster Level Federations (CLFs) fold and to release capitalisation support to eligible SHGs. The campaign aims to mobilise a total of 10 crore rural households by end of the FY 2023-24 with an objective to bring all vulnerable and marginalised rural households under SHGs and draw benefits provided through this Government initiative. It is expected that 20-lakh left-out households shall be mobilised and more than 60,000 SHGs shall be formed during the period.
(5) Plantation Drive on Riverbanks: Under this campaign, plantation drive under Mahatma Gandhi NREGA will be conducted on the riverbanks. During the campaign period, around 4.0 crore plants will be planted in around 20,000 km of river banks. The campaign started on 1st March, 2023 and will continue till August, 2023.
(6) Swastha Mahila Samriddha Samaj: This campaign is led by the Ministry of Health and Family Welfare (MoH&FW), which will promote health as a Credit-plus activity among Women SHGs in villages for making ‘Wellness’ a people’s movement and lay emphasis on prevention and control of cancer in women – focus on screening for breast cancer and cervical cancer. During the campaign period, 10 lakh cancer screening/awareness camps will be organised by PRIs/NRLM units on functional HWCs across the country. It is also expected that 2.5 crore women will be screened for breast cancer & cervical cancer each (25 for cervical cancer and 25 for breast cancer per camp * 10 lakh camps) and cumulatively eight crore footfall for access to women care at AB-HWCs at the end of the campaign period. This campaign started on 14th January, 2023 and will continue till August, 2023.
(7) Natural Farming with SHG Women: This campaign will be led by Ministry of Agriculture and Farmers Welfare (MoA&FW). The campaign will ensure the restoration of soil health, including the capture of atmospheric carbon to mitigate climate change, reversal of biodiversity loss at the farm and local ecosystem levels and maintain/recycle scarce farm resources. During the campaign period, formation/ facilitation of 10 women-only Farmer Produce Organisations (FPOs) (One FPO has a membership of a minimum ten, which may go up to 2000 based on the availability of members) and organising special campaigns on National/International important days will be ensured. An awareness campaign has already been organised involving around 440 (Progressive Women farmers/members of FPOs/RCs/SHGs and Krishi Sakhis of NRLM/SRLMs/Women Agri-preneurs This campaign started from 11th February 2023 and will continue till August, 2023.
(8) Pashudhan Jagriti Abhiyan- Intensive Awareness in Aspirational Districts: This Campaign is being led by the Department of Animal Husbandry and Dairying (DoAH&D). In this campaign, efforts will be made to effectively transform the 112 most under-developed districts across the country by organising around 16,000 village-level camps to spread awareness on entrepreneurship and other schemes of the Department, Scientific Management of Disease and Conducting Animal Health Camps at Aspirational districts ensuring the Jan Bhagidari. Two Animal Health camps per district will be organised in all aspirational districts, and in each health camp 100 farmers will be participating. The virtual camps will be disseminated on various social media platforms of the Department, and State AH district institutions will mobilise the farmers for Animal Health camps. In addition to this 224 Animal Health camps will be organized in all aspirational districts benefiting around 22,400 farmers. The campaign started from 22nd February, 2023 and will continue till August, 2023.
(9) SVAMITVA-Meri Sampatti, Mera Haq: This Campaign is led by Ministry of Panchayati Raj (MoPR). The campaign aims to provide ‘Record of Rights’ to property owners in inhabited area (abadi) of a village by the use of latest drone-based survey technology under SVAMITVA Scheme. It aims to generate 1.50 crore “Records of Rights”/ Property Cards under SVAMITVA Scheme by August 2023. The campaign started from 18th April, 2023 and will continue till 30th June, 2023.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এপ্রিল ২৪, ২০২৩দা নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ নুমিৎকী থৌরমদা পি.এম.না ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত (সমাবেশী বিকাস) কেম্পেন হৌদোক্কনি
21 APR 2023 6:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না লমজিংবা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব – ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত (সমাবেশী বিকাস) হায়বা থিমদা কেম্পেন মাপল হৌদোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেশকী রেৱাদা এপ্রিল ২৪, ২০২৩দা পাঙথোক্কদা নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ নুমিৎকী থৌরমদা আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী শরুক ওইনা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত (সমাবেশী বিকাস) হায়বা থিমগী মখাদা কেম্পেন মাপল হৌদোক্কনি। পি.এম.না নুমিৎ অসিমক্তদা “সমাবেশী বিকাস”কী ৱেবসাইৎ অমসুং মোবাইল এপ লোঞ্চ তৌগনি।
লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব (অকাম) ওগস্ত, ২০২৩ ফাওবা পাঙথোক্কনি। রাজ্য সরকারশিং অমসুং মীয়াম য়াওশিন্দুনা থৌরম অসি পাঙথোক্নবা সরকারনা তোঙাম-তোঙানবা থিমশিংগী মখাদা থৌরম/কেম্পেন কয়া পাঙথোক্লি। অকামগী মখাদা থিমশিংগী মনুংদা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত (সমাবেশী বিকাস) অসি অমনি। খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না হায়রিবা অসিবু লমজিংগদা মন্ত্রালয় ওইরি, অমসুং অতোপ্পা ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়/বিভাগ মরিনা মতেং পাংলি। থিম অসিগী মখাদা কেম্পেন মপানগী মনুংদা মঙাদি খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী মখাদা ওইরি, মখোয় অদুদি (i) প্রধান মন্ত্রী আৱাজ য়োজনা-গ্রামিন (পি.এম.এ.ৱাই.-জি)গী মখাদা সমাগ্রা আৱাজ, (ii) জিলাগী থাক্তা ফাইনান্সিএল লিতরেসী, (iii) গ্রাম পঞ্চায়ৎকী থাক্তা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন থৌগৎপা অমসুং (iv) ইলিজিবল ওইবা খুঙ্গংগী নুপীশিংই সোসিএল মোবিলাইজেসন তৌদুনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.) নেৎৱার্ক ওইহনবা, (v) মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী এক্ত (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.)গী মখাদা তুরেল তোর্বানশিংদা উ থাবগী খোঙজং। খোঙলোই ওইরিবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংনা অতোপ্পা কেম্পেন মরি পাইখৎলি, মখোয় অদুদি (i) স্বস্থা মহিলা – সমৃদ্ধা সমাজ (এস.এম.এস.এস.) – হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, (ii) এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা পশুধন জাগ্রিতি অভিয়ান ইন্তেন্সিব এৱের্নেস কেম্পেন – এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং বিভাগ, (iii) স্বামিত্ব, মেরি সম্পত্তি, মেরা হক – পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয় অমসুং (iv) নেচরেল ফার্মিংগী এস.ঐচ.জি. ৱুমেন কেম্পেন – লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়
ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত থিমগী মখাদা কেম্পেনশিংগী সেলেক্সন অসিনা চাউনা কান্নবা পীগদবা অমসুং চাউনা জন-ভাগিদারি লৈগদবদা মীৎয়েং চংখি। কেম্পেনশিং অসি “হোল ওফ সোসাইতী এপ্রোচ” অমদা দিজাইন তৌখি, কেম্পেনশিংগী বেনিফিসরীশিংদা ১০০% আউৎরীচ তৌবা ঙমহল্লি। অপুনবা কেম্পেন অসি “সমাবেশী বিকাস” হায়না খনৈ, মসিনা “কনভর্জেন্স” অমসুং “লাস্ত মাইল য়ৌশিনবা” হায়বা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইখি, মসিনা শরুক য়ারিবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং অমমমনা থবক পীবা, হকশেল, সোসিএল ইনক্লুজন, সোসিএল সেক্যুরিতী অমসুং হিংনবগী লম্বী পীবা অসিগুমআ লমশিংদা অখন্নবা কেম্পনশিংদা মীৎয়েং চংদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং, জিলাশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী খুত্থাংদা তার্গেৎতেদ ইন্তর্বেন্সন তৌনবা পান্দম থম্মি।
কেম্পেনশিং অসিগী খোঙজেল য়েংশিন্নবা ৱাখল্লোন্দা “https://akam-samveshivikaas.nic.in” কৌবা ৱেবসাইৎ অমা দিজাইন তৌখি, হায়রি অসি মধ্য প্রদেশকী রেৱাদা এপ্রিল ২৪, ২০২৩দা পাঙথোক্কদবা নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ নুমিৎকী থৌরম অমদা প্রধান মন্ত্রীনা লোঞ্চ তৌগনি। বাইব্রেন্ত অমসুং দাইনামিক ৱেবসাইৎ অসিনা সমাবেশী বিকাস কেম্পেনশিংগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা এক্তিবিতীশিংগী রিএল-তাইম ওইবা খোংজেল অদু খঙহনগনি অমসুং মরু ওইবা পর্ফোরমেন্স ইন্দিকেতরশিং, ইভেন্তশিংগী কেলেন্দর, ইভেন্তকা মরী লৈনবা পিকচরশিং অমসুং ভিদিওশিং, ন্যুসপেপর ক্লিপিং অমসুং পব্লিক ওপিনিয়ন কেপচর তৌগনি।
জন ভাগিদারী অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবা অসি দোক্যুমেন্তেসন তৌবা ঙম্নবা “সমাবেশী বিকাস” কৌবা অচম্বা অমসুং য়ুজর-ফ্রেন্দলী ওইবা মোবাইল এপ অমা দিজাইন তৌখি। মসিগী খুত্থাংদা মীচম মীয়াম্না কেম্পেনশিং অসিনা পীবা কান্নবগী মতাংদা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অমসুং ৱাখল্লোন/ফীদবেক শিয়র তৌবা য়াগনি।
কেম্পেন অমমমগী মরমদা শমলপ্পা ৱারোল:
(১) পি.এম.এৱাই.-জিগী মখাদা সমাগ্রা আৱাজ: কেম্পেন অসিদা পি.এম.এ.ৱাই.-জি. য়ুম পুম্নমক্তা মৈ, এল.পি.কি., ঈশিংগী কন্নেক্সন অমসুং তোইলেৎশিং পীদুনা স্কিমশিংগা লোয়ননা পুনশিন্দুনা কান্নবশিং পীদুনা সেচুরেসন ফংহনবগা লোয়ননা লুপা করোর ২.৫০গী মথক্তা ওইদুনা অহেনবা পি.এম.এ.ৱাই.-জি. য়ুম লাখ ৪৫ সেঙ্কসন তৌখি। কেম্পেন অসি এপ্রিল ২০২৩দা হৌদুনা অমসুং ওগস্ত, ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।
(২) জিলাগী থাক্তা ফাইনান্সিএল লিতরেসি ফংহনবা: কেম্পেন অসিগী মপুং ওইবা থৌদাং অসি তোঙান-তোঙানবা বেঙ্কিং অমসুং ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতী স্কিমশিংগী এৱের্নেস পীবা অমসুং আউৎরীচ হেনগৎহনবনি। কেম্পেন অসি জিলা ৫০০দা চত্থগনি অমসুং এস.ঐচ.জি. মেম্বর করোর ২.০দা মথৌ তাবা ত্রেনিং অমসুং এৱের্নেস পীগনি পান্নরি। খুঙ্গংগী থাক্তা এৱের্নেস প্রোগ্রাম পাঙথোকপগী খুত্থাংদা এস.ঐচ.জি. মেম্বর করোর ২.৫রোমনা প্রধান মন্ত্রী জীবন জ্যোতি বিমা য়োজনা (পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই)গী মখাদা অমসুং প্রধান মন্ত্রী সুরক্ষা বিমা য়োজনা (পি.এম.এস.বি.ৱাই.)গী মখাদা এনরোল তৌগনি। কেম্পেন অসিগী মনুংদা ফাইনান্সিএল এৱের্নেস, সর্ভিস দেলিভরী অমসুং বেসিক গ্রীভান্সেস রিদ্রেসেলগীদমক ৱান-স্তোপ সোল্যুসনশিং ওইনা রাজ্য শিনবা থুংবদা সক্ষম সেন্তর ৭৫০ লিংখৎকনি। কেম্পেন অসি জনুৱারী ১১, ২০২৩দগী হৌদুনা অমসুং ওগস্ত ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।
(৩) জি.পি. থাক্তা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন প্রমোৎ তৌবা: কেম্পেন অসিগী মপুং ওইবা থৌদাং অসি তোঙান-তোঙানবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী মোদশিংগী মতাংদা নুপী এস.ঐচ.জি. মেম্বরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা এৱের্নেস পীবা অমসুং আউৎরীচ হেনগৎহনবনি। বিজিনেস কোরেস্পোন্দেন্ত সখি/দিজিপে সখি/পেপোইন্তশিং ওইনা এস.ঐচ.জি. মেম্বর ২০,০০০ দিপ্লোই তৌদুনা ত্রাঞ্জেক্সন মশিং করোর ৩.০গা লোয়ননা গ্রাম পঞ্চায়ৎ ৫০,০০০দা এৱের্নেস পীনবা লৈবাক শিনবা থুংবদা কেম্পেন অসি চত্থগনি। মসিগী মথক্তা কেম্পেন অসি ফেব্রুৱারী ০১, ২০২৩দগী হৌদুনা অমসুং ওগস্ত ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।
(৪) এস.ঐচ.জি. নেৎৱার্ক্তা ইলিজিবল ওইবা খুঙ্গংগী নুপীশিং সোসিএল মোবিলাইজেসন তৌবা: কেম্পেন অসিনা ইলিজিবল ওইবা খুঙ্গংগী নুপীশিংনা এস.ঐচ.জি. নেৎৱার্ক য়াওশিনহন্নবা ইথিল পীদুনা, ইলিজিবল ওইবা এস.ঐচ.জি.শিংবু ভি.ও.শিং (ভিলেজ ওর্গনাইজেসনশিং)দা য়াওশিনহন্নবা, ইলিজিবল ওইবা ভি.ও.শিংবু ক্লস্তর লেবেল ফেদরেসন (সি.এল.এফ.শিং)দা য়াওশিনহন্নবা অমসুং ইলিজিবল ওইবা এস.ঐচ.জি.শিংদা কেপিতেলাইজেসন সপ্পোর্ত পীনা পান্দম থম্মি। এস.ঐচ.জি.শিংগী মখাদা খুদোংচাদ্রবা অমসং শোত্থরবা খুঙ্গংগী ইমুং পুম্নমকপু পুনশিন্নবা অমসুং মসিগী সরকারগী থৌশিল অসিগী খুত্থাংদা কান্নবশিং ফংহন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা কেম্পেন অসিনা এফ.ৱাই. ২০২৩-২৪ লোইরকপদা খুঙ্গংগী য়ুম পুন্না করোর ১০ মোবিলাইজ তৌনবা পান্দম থম্মি। মসিনা চীথহৌরবা য়ুমথোং লাখ ২০ মোবিলাইজ তৌনবা অমসুং এস.ঐচ.জি. ৬০,০০০ হেন্না হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা শেমগনি।
(৫) তুরেল তোর্বানশিংদা উ থাবগী খোঙজং: কেম্পেন অসিগী মখাদা মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা তুরেল তোর্বানশিংদা উ থাবগী খোঙজং চত্থগনি। কেম্পেন মনুংদা তুরেল তোর্বান কিমি ২০,০০০দা পাম্বী করোর ৪.০ রোম থাগনি। কেম্পেন অসি মার্চ ০১, ২০২৩দগী হৌদুনা অমসুং ওগস্ত ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।
(৬) স্বস্থা মহিলা সমৃদ্ধি সমাজ: কেম্পেন অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালনা লমজিংগনি, মসিনা ‘ৱেলনেস’পু মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবগীদমক খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা নুপী এস.ঐচ.জি.শিংগী মরক্তা ক্রেদিৎ-প্লস এক্তিবিতী ওইনা হকশেলবু প্রমোৎ তৌগনি অমসুং ব্রেস্ত কেন্সর অমসুং সর্ভাইকেল সেন্তরগী স্ক্রীনিংদা মীৎয়েং থমদুনা নুপীশিংদা কেন্সর ঙাকথোক্নবা অমসুং কন্ত্রোল তৌনবা মীৎয়েং চংগনি। কেম্পেন অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ফঙ্কস্নেল ঐচ.দবল্যু.সি.শিংদা লৈবা পি.আর.আই./এন.আর.এল.এম. য়ুনিৎশিংনা কেন্সর স্ক্রীনিং/এৱের্নেস কেম্প লাখ ১০ পাঙথোক্কনি। নুপী করোর ২.৫ ব্রেস্ত কেন্সর অমসুং সর্ভাইকেল কেন্সরগী স্ক্রীন তৌগনি (কেম্প অমদা সর্ভাইকেল কেন্সর ২৫ অমসুং ব্রেস্ত কেন্সর ২৫ * কেম্প লাখ ১০) অমসুং কেম্পেন লোইরকপদা এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.শিংদা ৱুমেন কিয়র এক্সেস তৌনবগীদমক অপুনবা ফুৎফোল করোর নিপান ওইগনি। কেম্পেন অসি জনুৱারী ১৪, ২০২৩দগী হৌদুনা অমসুং ওগস্ত ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।
(৭) এস.ঐচ.জি. নুপীশিংগা লোয়ননা নেচরেল ফার্মিং: কেম্পেন অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াউফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না লমজিংগনি। কেম্পেন অসিনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ হন্থহন্নবা, ফার্ম অমসুং লোকেল ইকোসিস্তেম লেবেলশিংদা বাইওদাইভর্সিতীগী অমাংবা রিভর্সেল তৌবা অমসুং ফার্ম রিসোর্সশিংগী অৱাৎপা মেন্তেন তৌবা য়াওনা সোইল হেল্থ রেস্তোরেসন তৌবা ঙমহনগনি। কেম্পেন মনুংদা নুপী খক্তগী ওইবা ফার্মর প্রদ্যুস ওর্গনাইজেসন ১০ শেমগনি (এফ.পি.ও. অমদা য়ামদ্রবদা মেম্বরশিপ তরা লৈগনি, মসি মেম্বরশিং লৈবগী মতুং ইন্না ২০০০ ফাওবা হেনগৎলকপা য়াই) অমসুং নেস্নেল/ইন্তর্নেস্নেলগী মরু ওইবা নুমিৎশিংদা অখন্নবা কেম্পেনশিং চত্থগনি। প্রোগ্রেসিব ৱুমেন ফার্মরশিং/ এফ.পি.ও./আর.সি./এস.ঐচ.জি.শিংগী মেম্বরশিং অমসুং এন.আর.এল.এম./এস.আর.এল.এম.শিংগী কৃশি সখিশিং অমসুং নুপী এগ্রি-প্রিনোর ৪৪০রোম য়াওদুনা এৱের্নেস কেম্পন অমা পাঙথোকখ্রে। কেম্পেন অসি ফেব্রুৱারী ১১, ২০২৩দগী হৌদুনা অমসুং ওগস্ত ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।
(৮) এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা পশুধান জাগ্রিতি অভিয়ান – ইন্তেন্সিব এৱের্নেস: কেম্পেন অসি এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং বিভাগনা লমজিংলি। কেম্পেন অসিদা ওন্তপ্রিনোর্শিপকী মতাংদা এৱের্নেস শন্দোক্নবা অমসুং এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদা বিভাগকী অতোপ্পা স্কিমশিং, সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা লাইনা মেনেজ তৌবা অমসুং এনিমেল হেল্থ কেম্পশোং পাঙথোক্তুনা খুঙ্গংগী থাক্তা কেম্প ১৬,০০০রোম লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা খ্বাইদগী শোত্থরবা জিলা ১১২দা মপুং ফানা অওনবা পুরক্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত পুম্নমক্তা লৈরিবা জিলা অমদা এনিমেল হেল্থ কেম্প অনি পাঙথোক্কনি অমসুং হেল্থ কেম্প অমমদা লৌমী ১০০না শরুক য়াগনি। বিভাগকী সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা ভর্চুএল কেম্পশিং পাঙথোক্কনি অমসুং এনিমেল হেল্থ কেম্পশিংগীদমক লৌমীশিং মোবিলাইজ তৌগনি। মসিগী মথক্তা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত পুম্নমক্তা এনিমেল হেল্থ কেম্প ২২৪ পাঙথোক্তুনা লৌমী ২২,৪০০দা কান্নবা ফংহনগনি। কেম্পেন অসি ফেব্রুৱারী ২২, ২০২৩দগী হৌদুনা অমসুং ওগস্ত ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।
(৯) স্বামিত্ব – মেরি সম্পত্তি, মেরা হক: কেম্পেন অসি পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না লমজিংগনি। কেম্পেন অসিনা স্বামিত্ব স্কিমগী মখাদা খ্বাইদগী নৌবা দ্রোন-বেজ সর্ভে তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা খুঙ্গং অমগী মী তাবা মফমদা প্রোপর্তী মপুশিংদা ‘রেকোর্দস ওফ রাইৎস’ পীনবা পান্দম থম্মি। মসিনা ওগস্ত ২০২৩ ফাওবদা স্বামিত্ব স্কিমগী মখাদা “রেকোর্দস ওফ রাইৎস”/প্রোপর্তী কার্দ করোর ১.৫০ পীগনি। কেম্পেন অসি এপ্রিল ১৯, ২০২৩দগী হৌদুনা অমসুং জুন ৩০, ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি।