Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
MSDE and MoE to organize one of its kind exhibition under G20 EdWG — Future of Work from 23rd till 28th April at Bhubaneswar
Over 100 exhibitors will showcase future technologies and modules
20 APR 2023 7:30PM by PIB Delhi
The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) and the Ministry of Education (MoE) are organizing Future of Work exhibition on the sidelines of the 3rd Education Working Group (EdWG) meeting under G20 presidency from April 23rd to 28th at CSIR-Institute of Minerals and Materials Technology (IMMT), Bhubaneswar, Odisha. Under the visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, India has assumed the G20 presidency to embark on a journey to make tech-enabled learning more qualitative at every level and build capacities in the context of the Future of Work. The exhibition will be inaugurated by Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship and it will act as a unique platform for technology leaders, influencers, and academia.
The exhibition will feature participants from diverse sectors displaying technologies that will drive future of work, constant innovations in modern workplace, inclusion of technology in traditional crafts, future skills, and innovative delivery models. On April 26th, the exhibition will be accessible only by the G20 delegates.
During the exhibition, more than 100 exhibitors from India and G2O member countries will demonstrate their products, publications, artefacts, and other promotional materials to the attendees visiting the exhibition. These exhibitors include organizations offering new-age products/technology, companies in traditional crafts sectors adopting technology, institutions providing future skills and education, and think tanks.
The event will be attended by an esteemed panel including the delegates of G20 member countries, representatives from various ministries and organizations, skill universities, along with key stakeholders in the skill ecosystem and industry experts. Moreover, the exhibitors will showcase the impact of technology across priority sectors such as agriculture, automotive, retail, healthcare, media and more.
During the exhibition the visitors will get to be a part of the following highlights:
1. Future of work exhibit focusing on 3 sectors - Agriculture, Mobility & Healthcare and future of skills using immersive technology, interactive walls, Holographic displays, etc
2. Metaverse - AR/VR based solutions and experiences.
3. Reverse engineering and automated design solutions as displays
4. Drone technology along with live demos
5. Ed-tech solutions leveraging AR/VR & Experiential learning product demos and 3D models displaying rich heritage, AGVC demos, etc
6. Applied & Action learning labs for industry 4.0 skills
7. Vernacular learning-based tech solutions, virtual internship solutions, immersive tech learning solutions
8. Assistive technology & Tactile display for inclusion along with live demo of assistive technology innovation
A unique Future of Work Experience Zone is also being setup along with the exhibition by MSDE and MoE. The showcase aims to display to the youth that how the Future of work will evolve by getting a preview of the required advanced technical skills and softer transferrable skills at this experience zone, to remain market relevant. The zone will entail the use of cutting-edge technologies such as holograms, interactive surface tables, and interactive walls which will enable the visitors to engage in a fully immersive experience that showcases the Future of Work. The visitors will be able to visualize and experience first-hand that how automation and digitization are transforming the way we work in several sectors.
From the perspective of enhancing the education and skilling ecosystems, the exhibition will showcase the pace of change initiating the need for frequent upskilling and reskilling. It will bring NEP 2020 to the fore addressing the need for building foundational skills in the future workforce efficaciously.
The G20 summit aims to bring global stakeholders representing academics, government, and industry on a common platform to contextualize the emerging future of work to prioritize reforms, re-imagine learning, and redefine talent. The planned sessions and workshops at the event will help identify policies and practices across multiple themes for building capacities to strengthen foundational skills and promote lifelong learning, establishing a skill ecosystem that can create a sustained, balanced, and inclusive world of work.

କୌଶଳ ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜି-୨୦ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ମିଳନୀ ଅଧୀନରେ ବିଶେଷ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ୱର ଠାରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୩ରୁ ୨୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ମଡ୍ୟୁଲ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ
20 APR 2023 7:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଜି୨୦ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀର ତୃତୀୟ ବୈଠକ । ଏହି ଅବସରରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୩ରୁ ୨୮ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିଶେଷ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଖଣିଜ ଏବଂ ବସ୍ତୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଏମଏମଟି) ପରିସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଅଧିକ ଗୁଣାତ୍ମକ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଯାତ୍ରାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହି କ୍ରମରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନେତୃବର୍ଗ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତ୍‌ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେବେ । କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପରିଚାଳିତ କରିବାକୁ ଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଆଧୁନିକ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ନିରନ୍ତର ନବସୃଜନ, ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ, ଭବିଷ୍ୟତର କୌଶଳ ଏବଂ ଅଭିନବ ବିତରଣ ମଡେଲ ଆଦି ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ଏପ୍ରିଲ ୨୬ ତାରିଖରେ କେବଳ ଜି୨୦ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବୁଲି ଦେଖିପାରିବେ ।
ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଜି୨୦ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ, ପ୍ରକାଶନୀ, କଳାକୃତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଚାରଧର୍ମୀ ସାମଗ୍ରୀ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ । ବିଶେଷ କରି ନୂଆ ଯୁଗର ଉତ୍ପାଦ/ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ସଂଗଠନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର କମ୍ପାନୀ, ଭବିଷ୍ୟତର କୌଶଳ ଓ ଶିକ୍ଷା ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ଚିନ୍ତାନାୟକମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶକ ଭାବେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜି୨୦ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧି, ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧି, କୌଶଳ ବିକାଶ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମେତ କୌଶଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ଓ ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ପାନେଲ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଅଧିକନ୍ତୁ, ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀମାନେ କୃଷି, ଅଟୋମୋଟିଭ, ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବେ ।
ପ୍ରଦଶର୍ନୀ ସମୟରେ ପରିଦର୍ଶକମାନେ ନିମ୍ନ ମୁଖ୍ୟ ଦିଗଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶବିଶେଷ. ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ :
1. କୃଷି, ପରିବହନ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆଦି ୩ଟି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଏଥିସହିତ ଇମର୍ସିଭ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ ୱାଲ୍ସ, ହୋଲୋଗ୍ରାଫିକ୍‌ ଡିସପ୍ଲେ ଆଦି ବ୍ୟବହାର କୌଶଳର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
2. ମେଟାଭର୍ସ – ଏଆର/ଭିଆର ଆଧାରତ ସମାଧାନ ଓ ଅନୁଭୂତି।
3. ରିଭର୍ସ ଇଞ୍ଜିନିଅରିଂ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଡିଜାଇନ ସମାଧାନ ଡିସପ୍ଲେ
4. ଲାଇଭ୍‌ ଡେମୋ ସହିତ ଡ୍ରୋନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି
5. ଏଆର/ଭିଆର ଉପଯୋଗ କରି ଏଡ୍‌-ଟେକ୍‌ ସମାଧାନ ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ଅଧ୍ୟୟନ ଉତ୍ପାଦ ଡେମା ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଥ୍ରୀଡି ମଡେଲ, ଏଜିଭିସି ଡେମୋ ଆଦି
6. ଶିଳ୍ପ 4.0 କୌଶଳ ପାଇଁ ପ୍ରୟୋଗାତ୍ମକ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନ ପରୀକ୍ଷାଗାର
7. ଭର୍ଣ୍ଣାକୁଲର ଅଧ୍ୟୟନ ଆଧାରିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସମାଧାନ, ଭର୍ଚୁଆଲ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ ସମାଧାନ, ଇମର୍ସିଭ୍‌ ଟେକ୍‌ ଅଧ୍ୟୟନ ସମାଧାନ
8. ସହାୟକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନବସୃଜନର ଲାଇଭ୍‌ ଡେମୋ ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସହାୟକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଟାକ୍ଟାଇଲ୍‌ ଡିସପ୍ଲେ
ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସହିତ ଏକ ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଅନୁଭୂତି ଜୋନ୍‌ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଜୋନରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତ ଆଗକୁ କିଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ବଜାରରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିବାକୁ ହେଲେ ଆବଶ୍ୟକ ଆଧୁନିକ ବୈଷୟିକ କୌଶଳ ଏବଂ କୋମଳ ହସ୍ତାନ୍ତରଯୋଗ୍ୟ କୌଶଳ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି ଜୋନରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ । ହୋଲୋଗ୍ରାମ, ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ ସଫେର୍ସ ଟେବୁଲ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ ୱାଲ୍‌ ଭଳି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଏହି ଜୋନରେ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ ଯାହା ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବାନ୍ଧି ରଖିବ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଟୋମେସନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତି କିଭଳି ବଦଳୁଛି ତାହା ଦର୍ଶକମାନେ ଏଠାରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇପାରିବେ ।
ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ଅପସ୍କିଲିଂ ଓ ରି-ସ୍କିଲିଂର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବ । ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟଶକ୍ତିରେ ଦକ୍ଷତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ମୌଳିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦କୁ ଆଗକୁ ଆଣିବ।
ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା, ଅଧ୍ୟୟନର ପୁନଃପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ପ୍ରତିଭାକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଗତିଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କରିବା ଲାଗି ଶିକ୍ଷା ଜଗତ, ସରକାର ଓ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକ ସାଧାରଣ ମଞ୍ଚ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ କର୍ମଶାଳା ମୌଳିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଆଜୀବନ ଶିକ୍ଷାଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ଅନେକ ବିଷୟରେ ନୀତି ଓ ପ୍ରଥାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ, ଏହା ଏକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ ଯାହାକି କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ନିରନ୍ତର, ସନ୍ତୁଳିତ ଓ ସମାବେଶୀ ଦୁନିଆ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବ ।