President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA GRACES THE CELEBRATION OF COMPLETION OF 75 YEARS OF GAUHATI HIGH COURT
BY RESPECTING THE SENTIMENTS OF THE INDIGENOUS PEOPLE, GAUHATI HIGH COURT HAS HELPED ENHANCE THE ETHOS OF PEACEFUL COEXISTENCE IN THE NORTH-EASTERN REGION: PRESIDENT MURMU
07 APR 2023 7:01PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced the function being organized to mark the completion of 75 years of the Gauhati High Court at Guwahati today (April 7, 2023). On the occasion, she launched a mobile app ‘Bhoroxa’ made for the safety of women and elderly people.
Addressing the gathering, the President said that the Gauhati High Court holds a unique place in India’s judicial landscape. After its inception in 1948, it had jurisdiction over seven states for more than six decades and still has jurisdiction over four states. It has established a distinct identity for itself by producing a number of legal luminaries. It has also received attention for delivering several landmark decisions. She expressed confidence that the Gauhati High Court would continue to serve the people in the same manner in the years to come.
The President said that the North-Eastern Region is possibly the best example of how various communities have lived together historically. As a result, it has rich ethnic and linguistic diversity. In such a region, institutions need to have a great deal of sensitivity and responsibility, as divergent traditions and laws govern the lives of the people of the region. The legislations applicable to different areas may vary, but the entire area is administered by a common High Court. She said that it is heartening to see that the Gauhati High Court continues to uphold the customary laws that have been in practice in some of the states under its jurisdiction. By respecting the sentiments of the indigenous people, this institution has helped enhance the ethos of peaceful coexistence in this region.
Speaking about environmental degradation, the President said that in our time, we must become sensitive to ecological justice. Environmental degradation has led to great injustice to many communities around the world. We need to be sensitive to other species as well as towards the whole ecology, because humankind as a whole has done unprecedented damage, that is, injustice to the other members of Mother Nature’s family. She said that working towards ecological justice can take many forms. She expressed confidence that the legal fraternity would also make meaningful contributions to it.
The President said that justice, by definition, has to be inclusive, and thus must be accessible to all. However, access to justice is hindered by many factors. Cost of justice is one of them. She said that we need to keep expanding the reach of free legal counselling. She noted that the language of justice is another hindrance, but there is praiseworthy progress in that direction and the higher judiciary has started making verdicts available in more and more regional languages. She said that the increasing role of technology in the administration of justice has been solving many problems that had affected the system for long. She urged lawyers and students of law to find technological solutions in the legal domain that can provide a helping hand to the poor and the needy.
Please click here to see the President's Speech -

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা গৌহাতি হায় কোর্ত চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরম শরুক য়াখ্রে
য়েলহৌমীশিংগী অনিংবা-অপাম্বশিং ইকায়খুম্নদুনা, অৱাং-নোংপোক লমদমদা শান্তি ওইনা পুন্না হিংমিন্নবগী চৎনবীগী থাক ৱাংখৎহনবদা গৌহাতি হায় কোর্তনা মতেং পাংলে: রাস্ত্রপতি মুর্মু
07 APR 2023 7:01PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মু গুৱাহাতিদা পাংথোকপা গৌহাতি হায় কোর্ত চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা, মহাক্না নুপীশিং অমসুং অহলশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা শেম্বা মোবাইল এপ্প ‘ভোরোজা’ হৌদোকখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি ভারতকী ৱায়েল-থৌদাগী লমদা গৌহাতি হায় কোর্তনা অখন্নবা মফম অমা কল্লে। ১৯৪৮তা কোর্ত অসি লিংখৎলবা মতুংদা, মসিনা চহি ৬০ হেন্না অতোপ্পা রাজ্য ৭ গী থবক তৌখি অমসুং হৌজিক ফাওবা রাজ্য মরি হেনবা কোনশিল্লি। আইনগী লমদা শক্নাইরবা মীওই কয়া পুথোক্তুনা কোর্ত অসিগী তোপ-তোপ্পা মশক অমা তাক্লে। কোর্ত অসিনা শিংথানিঙাই ওইরবা ৱারেপশিং লৌখ্রে। লাক্লিবা চহিশিংদা গৌহাতি হায় কোর্তনা মখা তানা মীয়ামগী থবক তৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি পুৱারিদগী হৌনা কমদৌনা তোঙান-তোঙানবা ফুরুপশিং পুন্না হিংমিন্নবগে হায়বগী খ্বাইদগী ফবা খুদম অৱাং-নোংপোক লমদম্না ওইগনি। মদুগী ফল ওইনা, লমদম অসিদা ফুরুপ কয়া অমসুং লোন কয়া লৈরি। অসিগুম্বা লমদম অমদা, মীয়াম লৈবাক ঙাক্নবা তোঙান-তোঙানবা চৎনবীশিং অমসুং আইনশিং লৈবা মরম্না, ইন্সিতুতুসনশিংনা মীকুপ-নাহুম শিংবা অমসুং দাইত্ব লৈনা থবক তৌবা দরকার ওই। লেজিসলেসনশিংগী শীজিন্নফম তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী খেন্নবা য়াই,
অদুবু অপুনবা লমদম অসি হায় কোর্ত অমগী মখাদা লৈরি। কোর্ত অসিগী মখাদা লৈরিবা রাজ্য খরগী চৎনবীগী আইনশিং ঙাক্না গৌহাতি হায় কোর্তনা চৎপা উবদা হরাওই। য়েলহৌমীশিংগী অনিংবা-অপাম্বশিং ইকায়খুম্নদুনা, অৱাং-নোংপোক লমদমদা শান্তি ওইনা পুন্না হিংমিন্নবগী চৎনবীগী থাক ৱাংখৎহনবদা গৌহাতি হায় কোর্তনা মতেং পাংলে।
মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কায়থরক্লিবা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি ঐখোয়গী মতম অসিদা ইকোলোজিগী অচুম্বা পুরক্নবা ঐখোয় ৱাখল তাগদবনি। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কায়থরকপা অসিনা মালেমগী ফুরুপ কয়াদা অরানবা কয়া তৌরে। মীওইবা খুন্নাইনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা অমাং-অতা থোকহনবা মরম্না, অতোপ্পা থৱায় পানবশিং অমসুং অপুনবা ইকোলোজিদা অকায়বা পীদনবা ৱাখল তাবা দরকার ওইরে অমসুং ঐখোয়না পাংথোক্লিবা অরানবা অসিনা মহৌশা লাইরেম্বী ইমাগী অতোপ্পা মচাশিংদা শোকহল্লে। ইকোলোজিগী অচুম্বা পুরকপা অসি মওং কয়াদা পাংথোকপা য়াই। থবক অসিদা আইনগী লমদা থবক তৌরিবশিংনশু মতেং পাংগদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি অচুম্বা ৱায়েল হায়বসি পুম্নমক কোনশিনগদবনি অমসুং মীওই খুদিংমক্না ফংগদবনি। অদুবু মরম কয়াদগী অচুম্বা ৱায়েল ফংবদা অপনবা পীরি। অচুম্বা ৱায়েল ফংবদা শেন য়াম্না চঙবা অসি মরম ময়ামগী মনুংদা মরম অমনি। ৱায়েলবদা শীজিন্নরিবা লোন অসিশু অপনবা পীবা অতোপ্পা মরম অমনি, অদুবু অৱাংবা থাক্কী ৱায়েলশঙশিংদা লম-লমগী লোনশিং শীজিন্নবা হেনগৎলক্লে। ৱায়েল-থৌদাগী থবকশিংদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসিনা মতম কয়াগী মমাঙদগী সিস্তেম অসিদা অপনবা পীরম্বা খুদোংচাদবা কয়া কোকহনবা ঙম্লে। লায়রবশিং অমসুং তোল্লবশিং মতেং পাংবা ঙমগদবা আইনগী লমদা শীজিন্নবা য়াবা তেক্নোলোজিগী পাম্বৈশিং উকিলশিং অমসুং লোগী মহৈরোয়শিংনা থিগদবনি।