Ministry of Commerce & Industry
More than 92,000 entities recognized as startups since launch of Startup India
05 APR 2023 5:51PM by PIB Delhi
The Government with an intent to build a strong ecosystem for nurturing innovation, startups and encouraging private investments in startup ecosystem of the country launched Startup India initiative on 16th January 2016.
As per eligibility conditions prescribed under G.S.R. notification 127 (E) dated 19th February 2019, entities are recognised as ‘startups’ under Startup India initiative by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT). Since the launch of Startup India initiative in 2016, DPIIT has recognised 92,683 entities as startups as on 28th February 2023.
The number of startups recognised in the country in the last five years is as under:
Number of entities recognised as startups by DPIIT
2018
2019
2020
2021
2022
8,635
11,279
14,498
20,046
26,542
The regular businesses are often measured by success or failure in a specific number of years of operation, whereas, the startups and scale-ups (established startups) are more accurately measured by failure or success in a particular phase making it difficult to put together a statistic covering all types of new businesses and their failure rate with any level of accuracy. Therefore, the information with respect to the success or failure of startups is not centrally maintained by the Government.
Startup India initiative was launched on 16th January 2016 with an objective to build a strong eco-system for nurturing innovation and startups in the country that would drive sustainable economic growth and generate large scale employment opportunities. The details of various programs undertaken by the Government to promote startups across the country under Startup India initiative are given below.
Programs Implemented under Startup India initiative
The details of various programs undertaken by the Government to promote startups
under Startup India initiative across the country are as under:
Startup India Action Plan: An Action Plan for Startup India was unveiled on 16th January 2016. The Action Plan comprises of 19 action items spanning across areas such as “Simplification and handholding”, “Funding support and incentives” and “Industry-academia partnership and incubation”. The Action Plan laid the foundation of Government support, schemes and incentives envisaged to create a vibrant startup ecosystem in the country.
Fund of Funds for Startups (FFS) Scheme: The Government has established FFS with corpus of Rs. 10,000 crore, to meet the funding needs of startups. DPIIT is the monitoring agency and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is the operating agency for FFS. The total corpus of Rs. 10,000 crore is envisaged to be provided over the 14th and 15th Finance Commission cycles based on progress of the scheme and availability of funds. It has not only made capital available for startups at early stage, seed stage and growth stage but also played a catalytic role in terms of facilitating raising of domestic capital, reducing dependence on foreign capital and encouraging home grown and new venture capital funds.
Credit Guarantee Scheme for Startups (CGSS): The Government has established the Credit Guarantee Scheme for Startups for providing credit guarantees to loans extended to DPIIT recognized startups by Scheduled Commercial Banks, Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and Venture Debt Funds (VDFs) under SEBI registered Alternative Investment Funds. CGSS is aimed at providing credit guarantee up to a specified limit against loans extended by Member Institutions (MIs) to finance eligible borrowers viz. DPIIT recognised startups.
Regulatory Reforms: Over 50 regulatory reforms have been undertaken by the Government since 2016 to enhance ease of doing business, ease of raising capital and reduce compliance burden for the startup ecosystem.
Ease of Procurement: To enable ease of procurement, Central Ministries/ Departments are directed to relax conditions of prior turnover and prior experience in public procurement for all DPIIT recognised startups subject to meeting quality and technical specifications. Further, Government e-Marketplace (GeM) Startup Runway has been developed which is a dedicated corner for startups to sell products and services directly to the Government.
Support for Intellectual Property Protection: Startups are eligible for fast-tracked patent application examination and disposal. The Government launched Start-ups Intellectual Property Protection (SIPP) which facilitates the startups to file applications for patents, designs and trademarks through registered facilitators in appropriate IP offices by paying only the statutory fees. Facilitators under this Scheme are responsible for providing general advisory on diff­erent IPRs, and information on protecting and promoting IPRs in other countries. The Government bears the entire fees of the facilitators for any number of patents, trademark or designs, and startups only bear the cost of the statutory fees payable. Startups are provided with an 80% rebate in filing of patents and 50% rebate in filling of trademark vis-a-vis other companies.
Self-Certification under Labour and Environmental laws: Startups are allowed to self-certify their compliance under 9 Labour and 3 Environment laws for a period of 3 to 5 years from the date of incorporation.
Income Tax Exemption for 3 years: Startups incorporated on or after 1st April 2016 can apply for income tax exemption. The recognized startups that are granted an Inter-Ministerial Board Certificate are exempted from income-tax for a period of 3 consecutive years out of 10 years since incorporation.
International Market Access to Indian Startups: One of the key objectives under the Startup India initiative is to help connect Indian startup ecosystem to global startup ecosystems through various engagement models. This has been done though international Government to Government partnerships, participation in international forums and hosting of global events. Startup India has launched bridges with over 15 countries that provides a soft-landing platform for startups from the partner nations and aid in promoting cross collaboration.
Faster Exit for Startups: The Government has notified Startups as ‘fast track firms’ enabling them to wind up operations within 90 days vis-a-vis 180 days for other companies.
Startup India Hub: The Government launched a Startup India Online Hub on 19th June 2017 which is one of its kind online platform for all stakeholders of the entrepreneurial ecosystem in India to discover, connect and engage with each other. The Online Hub hosts Startups, Investors, Funds, Mentors, Academic Institutions, Incubators, Accelerators, Corporates, Government Bodies and more.
Exemption for the Purpose Of Clause (VII)(b) of Sub-section (2) of Section 56 of the Act (2019): A DPIIT recognized startup is eligible for exemption from the provisions of section 56(2)(viib) of the Income Tax Act.
Startup India Showcase: Startup India Showcase is an online discovery platform for the most promising startups of the country chosen through various programs for startups exhibited in a form of virtual profiles. The startups showcased on the platform have distinctly emerged as the best in their fields. These innovations span across various cutting-edge sectors such as Fintech, EntrepriseTech, Social Impact, HealthTech, EdTech, among others. These startups are solving critical problems and have shown exceptional innovation in their respective sectors. Ecosystem stakeholders have nurtured and supported these startups, thereby validating their presence on this platform.
National Startup Advisory Council: The Government in January 2020 notified constitution of the National Startup Advisory Council to advise the Government on measures needed to build a strong ecosystem for nurturing innovation and startups in the country to drive sustainable economic growth and generate large scale employment opportunities. Besides the ex-officio members, the council has a number of non-official members, representing various stakeholders from the startup ecosystem.
Startup India: The Way Ahead: Startup India: The Way Ahead at 5 years celebration of Startup India was unveiled on 16th January 2021 which includes actionable plans for promotion of ease of doing business for startups, greater role of technology in executing various reforms, building capacities of stakeholders and enabling a digital Aatmanirbhar Bharat.
Startup India Seed Fund Scheme (SISFS): Easy availability of capital is essential for entrepreneurs at the early stages of growth of an enterprise. The capital required at this stage often presents a make-or-break situation for startups with good business ideas. The Scheme aims to provide financial assistance to startups for proof of concept, prototype development, product trials, market entry and commercialization. Rs. 945 crore has been sanctioned under the SISFS Scheme for period of 4 years starting from 2021-22.
National Startup Awards (NSA): National Startup Awards is an initiative to recognize and reward outstanding startups and ecosystem enablers that are building innovative products or solutions and scalable enterprises, with high potential of employment generation or wealth creation, demonstrating measurable social impact. Handholding support is provided to all the finalists across various tracks viz. Investor Connect, Mentorship, Corporate Connect, Govt. Connect, International Market Access, Regulatory Support, Startup Champions on Doordarshan and Startup India Showcase, etc.
States’ Startup Ranking Framework (SRF): States’ Startup Ranking Framework is a unique initiative to harness strength of competitive federalism and create a flourishing startup ecosystem in the country. The major objectives of the ranking exercise are facilitating states to identify, learn and replace good practices, highlighting the policy intervention by states for promoting startup ecosystem and fostering competitiveness among states.
Startup Champions on Doordarshan: Startup Champions program on Doordarshan is a one-hour weekly program covering stories of award winning/ nationally recognised startups. It is telecasted in both Hindi and English across Doordarshan network channels.
Startup India Innovation Week: The Government organises Startup India Innovation week around the National Startup Day i.e. 16th January, with the primary goal was to bring together the country's key startups, entrepreneurs, investors, incubators, funding entities, banks, policymakers, and other national/international stakeholders to celebrate entrepreneurship and promote innovation.
All the steps taken by Government to promote this initiative are inclusive and are implemented across States, cities, towns and rural areas. In addition, the Government has taken various initiatives, specifically for development of entrepreneurship in North Eastern States. The list of some of these initiatives is given below.
List of initiatives undertaken by the Government specifically for promotion of entrepreneurship in North-Eastern States is as under:
1. ASCEND Startup Workshop Series and Women for Startups Workshops: The Government organized a series of startup workshops - ASCEND (Accelerating Startup Calibre & Entrepreneurial Drive), for the entrepreneurs, aspiring entrepreneurs, and students from North-eastern region. In addition, the workshops are being conducted with a specific focus on women entrepreneurs across the north-eastern states. The workshops were organized during the month of November 2022 and December 2022 in Manipur, Assam, Meghalaya, Mizoram, Arunachal Pradesh, Nagaland, Sikkim, and Tripura. The workshops witnessed participation of over 11,000 ecosystem stakeholders such as government officials, startups, aspiring entrepreneurs, investors, academic institutions, etc.
2. North-East Region Entrepreneurship & Startup Summit (NERES): Ministry of Skill Development and Entrepreneurship organised NERES, an entrepreneurship and startup summit aimed at offering a platform to promising startups and aspiring entrepreneurs across North-East Region (NER). The objective of NERES was aimed at stirring up entrepreneurial minds across the NER states and promotes startup entrepreneurs by offering them a platform to pitch their business ideas and also addressing various challenges faced by the startups. The programme provided a platform for aspiring and existing entrepreneurs/startups to participate and showcase their business ideas and plan. It also helped them to learn more about the good practices and network with fellow startups. The programme has paved the way for startups and entrepreneur to seek support from mentors and an ecosystem that support their business growth.
3. Knowledge Exchange Workshops: DPIIT organized knowledge exchange workshops for dissemination of good practices and mutual learning among States and UTs.
1. In year 2018, two-days knowledge exchange workshops were organized in leading incubators in the country. The workshops offered an opportunity for participating States and UTs to interact with each other, exchange best practices, interact with leading Startups, investors, and incubators. State Government officials from Assam, Tripura, Manipur, and Meghalaya participated in Hyderabad (Telangana). State Government officials from Nagaland and Sikkim participated in workshop in Vishakhapatnam (Andhra Pradesh).
1. In year 2019, State Government officials from Mizoram participated in workshop organized in Maharashtra. State Government officials from Assam, Arunachal Pradesh, and Nagaland participated in workshop organized in Kerala.
1. International Exposure Visits (2019): with the objective to enable the states to understand and assimilate best practices from these international ecosystems and assist in implementation of these practices in their respective ecosystems, visits across two locations – San Francisco, California, and Seattle, Washington in the months of September-October 2019 were organized. Officials from Assam were a part of this delegation.
2. In year 2020, a 5-day virtual capacity building program was conducted in June 2021 as part of Knowledge Exchange Week 2021. The workshops saw participation from over 130+ state government officials from 34 States and Union Territories of India, including all the North-Eastern States.
1. For the States’ Startup Ranking exercise 2022, the Government organised knowledge exchange workshop in Meghalaya (Shillong) in November 2022, wherein the he sessions were delivered by eminent speakers from multiple state governments and startup ecosystem stakeholders and saw participation of government officials from across the country including from north-eastern region.
1. Startup India Yatra Initiative: Startup India launched Startup India Yatra in 2017 to promote entrepreneurship in rural and non-metro regions across States. Under this program, grassroot Startup aspirants were provided incubation, mentorship, and funding support. As part of the program, bootcamps were organized in tier-2 and tier-3 districts of the state where participants attended ideation workshops and pitch their ideas.
As a part of this initiative, bootcamps were organized in Manipur, Assam, Tripura, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram, and Nagaland. More than 6600 individuals from 44 districts of these 7 states were reached under Startup Yatra. 179 incubation offers were extended along with a funding support of Rs. 20.1 lakhs.
1. WING: As a part of DPIIT’s program WING - a capacity development program for existing and aspiring women entrepreneurs was conducted in Guwahati, Assam which saw participation from 45 attendees and, in Kohima, Nagaland which saw participation from 114 attendees across two parallel workshops. The participants were given mentoring sessions in the following areas:
1. Venture Ideation and Business Model Validation
2. Governance: Legal/Compliance
3. Marketing/Branding: Creating differential
4. Finance & Financial Decisions
5. Mastering Customer Acquisition Strategy & Scaling-up
2. Azadi Ka Amrit Mahotsav (Startup Sensitization Training in Meghalaya & Assam):
3. Meghalaya: To commemorate 75 years of India’s Independence, the Central Government and State Government of Meghalaya celebrated Azadi Ka Amrit Mahotsav and collectively hosted a physical training session in Shillong on the 25th September 2021. The session was especially dedicated to the entrepreneurs of Meghalaya. Some of the successful entrepreneurs of the state shared their success stories, focusing on their journey, challenges, and how they overcame it.
4. Assam: The Central Government along with State Government of Assam, participated in the Vanijya Utsav celebrations in Assam held on 22nd September 2021 at Guwahati. The Government presented on “Schemes & Benefits for Startups” and further participated in the Startup Bootcamp hosted for the incoming cohort 3.0 of startups chosen by Assam Startup. The Startup Bootcamp was held on 23rd September 2021, Assam Startup Nest. Around 30 startups and more than 100 delegates representing multiple government departments from the state of Assam participated across both the events. The sessions were instrumental in sensitizing the startups and the delegation present about the programs under the Startup India initiative.
1. Incubator Capacity Building Engagement (Mizoram): The Central Government along with State Government of Mizoram organized a consultation session with incubators from Mizoram on 22nd October 2021 as a part of Capacity Building Program.
Sustained Government efforts in this direction have resulted in increasing the number of recognised startups in the North-Eastern States (comprising of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura) from 10 in 2016 to 1,110 in 2023 (as on 28th February 2023).
This information has been given by the Union Minister of State for Commerce and Industry, Shri Som Parkash in written reply to a question in Lok Sabha today.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া হেক হৌদোকখিবদগী এন্তিতী 92,000 হেনববু স্তার্তঅপ ওইনা শকখঙখ্রে
05 APR 2023 5:51PM by PIB Imphal
সরকারনা ইনোভেসন, স্তার্তঅপ য়োকখৎনবা মপাঙ্গল লৈবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবা অমসুং লৈবাক্কী স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমদা প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্তকী পুক্নিং থৌগৎপগী পান্দমগা লোয়ননা জনুৱারী 16, 2016দা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া হৌদোকখি।
ফেব্রুৱারী 19, 2019গী জি.এস.আর. নোতিফিকেসন 127 (ই)দা পীবা ইলিজিবিলিতী কন্দিসনগী মতুং ইন্না, দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)গী স্তার্তঅপ ইনিসিএতিবকী মখাদা এন্তিতীশিংবু ‘স্তার্তঅপ’ অমনি হায়না শকখঙই। ইং 2016দা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিএতিব হেক হৌদোকখিবদগী, দি.পি.আই.আই.তি.না ফেব্রুৱারী 28, 2023 ফাওবদা এন্তিতী 92,683বু স্তার্তঅপ হায়না শকখঙখ্রে।
লৈবাক অসিদা মমাংগী চহি মঙাদা শকখঙখ্রবা স্তার্তঅপশিংগী মশিং অসি মখাদা পীরিঃ
দি.পি.আই.আই.তি.না স্তার্তঅপ্নি হায়না শকখঙলবা এন্তিতী মশিং
2018
2019
2020
2021
2022
8,635
11,279
14,498
20,046
26,542
কারবারশিং অসি অয়াম্বনা মখোয়না চলায়রকপা অখন্নবা চহি খরদা মায় পাকপা নত্ত্রগা পাক্তবগী মতৌনা মখোয়গী চাং ওল্লি, অদুবু স্তার্তঅপ অমসুং স্কেল-অপ (নিংথীনা মরা তারবা স্তার্তঅপ) অসিদি অখন্নবা তাঙ্কক অমগী মায় পাকপা নত্ত্রগা পাক্তবনা য়াম্না হেন্না চুম্না চাং ওল্লি অমসুং অনৌবা কারবার মখল অমসুং মখোয়গী মায় পাক্তবগী চাংগুম্বা ৱাফম খুদিং মনুং চনবা স্তেতিস্তিক্স অমা খোমজিনবা হায়বসি অরুবা অমা ওইহল্লি। মরম অদুনা, স্তার্তঅপ অমগী মায় পাকপা নত্ত্রগা পাক্তবগা মরী লৈনবা ই-পাউ অমত্তা সরকারনা থমদে।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিএতিব অসিদি লৈবাক অসিদা সস্তেনেবল ইকোনোমিক গ্রোথ লৈহন্নবা অমসুং পাক চাউনা থবক পীবা ঙম্বগী খুদোংচাবা লৈহন্নবা ইনোভেসন অমসুং স্তার্তঅপ শেমগৎনবা মপাঙ্গল লৈবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্বগী পান্দম থমদুনা জনুৱারী 16, 2016দা হৌদোকখিবনি। স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী মখাদা লৈবাক অসিদা স্তার্তঅপশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা সরকারনা পায়খৎখিবা তোঙান-তোঙানবা প্রোগ্রামশিং মখাদা পীরিঃ
স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী মখাদা পায়খৎপা প্রোগ্রামশিং
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিএতিবকী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা স্তার্তঅপশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা সরকারনা পায়খৎখিবা তোঙান-তোঙানবা প্রোগ্রামশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া এক্সন প্লান: স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী এক্সন প্লান অসি জনুৱারী 16, 2016তা লাউথোকখি। এক্সন প্লান অসিদা “লাইথোকহনবা অমসুং খুৎ পায়দুনা লমজিংবা”, “শেলগী তেংবাং অমসুং ইন্সেন্তিব” অমসুং “ইন্দস্ত্রী-একাদমিয়া পার্ত্নরশিপ অমসুং ইনক্যুবেসন”গুম্বা লমশিং কোনবা এক্সন আইতেম 19 য়াওরি। এক্সন প্লান অসিনা লৈবাক অসিদা মতিক লৈবা স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেম অমা শেমগৎনবা মিৎয়েং থম্বা সরকারগী তেংবাং, স্কিম অমসুং ইন্সেন্তিবশিংগী ফম্বাক শেম্লি।
ফন্দ ওফ ফন্দ ফোর স্তার্তঅপ (এফ.এফ.এস.) স্কিম: সরকারনা স্তার্তঅপশিংদা শেল থাদবগী তঙাই ফদবশিং থেংনবা ঙম্নবগীদমক্তা লুপা করোর 10,000গী কোর্পসকা লোয়ননা এফ.এফ.এস. শেমগৎখি। দি.পি.আই.আই.তি.না মসিগী মোনিতরিং এজেন্সী ওইরি অমসুং স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দিভেলপমেন্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (এস.আই.দি.বি.আই.)না এফ.এফ.এস.কী ওপরেতিং এজেন্সী ওইরি। অপুনবা লুপা করোর 10,000গী কোর্পস অসি স্কিমগী প্রোগ্রেস অমসুং ফন্দ লৈবগী মতুং ইন্না 14 অমসুং 15শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী সাইকলদা পীগনি হায়বগী পান্দম থম্মি। মসিনা স্তার্তঅপশিংগী আর্লী স্তেজ, সীদ স্তেজ অমসুং গ্রোথ স্তেজতা শেল্লেপ পীবতা নত্তনা দোমেস্তিক কেপিতেল শাগৎপা, ফোরেন কেপিতেলদা মখা পোনবা হন্থহনবা অমসুং লৈবাক অসিদা শেমজবা অমসুং অনৌবা ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দশিংবু পুক্নিং থৌগৎপদা কান্নবা থৌদাং অমসু লৌই।
ক্রেদিত গেরেন্তী স্কিম ফোর স্তার্তঅপ (সি.জি.এস.এস.): এস.ই.বি.আই.দা রেজিস্তর তৌরবা অলতর্নেতিব ইনভেস্তমেন্ত ফন্দগী মখাদা সেদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্ক, নন-বেঙ্কিং ফাইনেন্সিএল কম্পেনী (এন.বি.এফ.সি.) অমসুং ভেঞ্চর দেত ফন্দ (ভি.দি.এফ.)না দি.পি.আই.আই.তি.না শকখঙলবা স্তার্তঅপশিংদা পীরিবা লোনশিংগী ক্রেদিত গেরেন্তী পীনবগীদমক্তা সরকারনা ক্রেদিত গেরেন্তী স্কিম ফোর স্তার্তঅপ হৌদোকখি। মতিক চারবা বোরোৱরশিং, হায়বদি, দি.পি.আই.আই.তি.না শকখঙলবা স্তার্তঅপশিংদা ফাইনান্স তৌনবগীদমক্তা মেম্বর ইন্সতিত্যুসন (এম.আই.)শিংনা পীরিবা লোনগী মাইয়োক্তা অখন্নবা লিমিত ফাওবগী ক্রেদিত গেরেন্তী পীবা হায়বসি সি.জি.এস.এস.কী পান্দম্নি।
রেগ্যুলেতরী রিফোর্ম: স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেম্না কারবার তৌবদা হেন্না নুংঙাইহনবা, কেপিতেল শাগৎপদা হেন্না নুংঙাইহনবা অমসুং কমপ্লাইএন্সকী পোৎলুম হন্থহন্নবগীদমক্তা সরকারনা ইং 2016দগী হৌনা রেগ্যুলেতরী রিফোর্ম 50 হেন্না পাংথোকখ্রে।
প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবদা লাইহনবা: প্রোক্যুর্মেন্ত তৌবা হেন্না লাইথোকহন্নবগীদমক্তা, দি.পি.আই.আই.তি.না শকখঙলবা স্তার্তঅপশিংনা মখোয়গী ক্বালিতী অমসুং তেক্নিকেলগী হীরমশিং য়ৌবা ঙম্নবগীদমক্তা পব্লিক প্রোক্যুর্মেন্তকী তর্নওভর অমসুং এক্সপেরিএন্স লৈগদবনি হায়বা কন্দিসনশিং কোমথোকহন্নবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগশিংদা য়াথং পীখ্রে। মখা তারকপা ওইনা, গবর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.) স্তার্তঅপ রনৱে অমা শেমখ্রে, মসিনা স্তার্তঅপশিংনা মখোয়গী পোত্থোক অমসুং সেবাশিং সরকারদা হকথেংননা য়োনবগী দেদিকেতেদ কোর্নর ওইগনি।
ইন্তেল্লেকচুএল প্রোপর্তী প্রোতেক্সন তৌবদা তেংবাংবা: স্তার্তঅপশিং অসি ফাস্ত ত্রেক পেতেন্ত এপ্লিকেসন একজামিনেসন অমসুং দিস্পোজেলগীদমক্তা মতিক চাই। স্তার্তঅপশিংনা স্তেতরী ফী খক্তকমক থীরগা চুনবা আই.পি. ওফিসশিংদা রেজিস্তর তৌরবা ফেসিলিতেতরশিংগী খুত্থাংদা পেতেন্ত, দিজাইন অসুং ত্রেদমার্কীদমক্তা এপ্লিকেসন থাবা য়াহনবা স্তার্তঅপ ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী প্রোতেক্সন (এস.আই.পি.পি.) সরকারনা হৌদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা লৈবা ফেসিলিতেতরশিংনা তোঙান-তোঙানবা আই.পি.আর., অসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা আই.পি.আর. ঙাক-শেনবগী ই-পাউ অমসুং জেনেরেল এদভাইজরী পীবগী থৌদাং লৌগনি। পেতেন্ত, ত্রেদমার্ক অমসুং দিজাইন মশিং অমা হেক্তগী ফেসিলিতেতরশিংগী অপুনবা ফী সরকারনা পুথোক্কনি অমসুং স্তার্তপশিংনা তঙাই ফদবা স্তেতরী ফী খক্তমক পুথোক্কনি। স্তার্তঅপশিংনা অতোপ্পা কম্পেনীগী খুত্থাংদা পেতেন্ত ফাইল তৌবা মতমদা 80% অমসুং ত্রেদমার্ক ফাইল তৌবা মতমদনা 50% রিবেত পীগনি।
লেবর অমসুং ইনভাইরনমেন্তেল লোশিংগী মখাদা সেল্ফ সর্তিফিকেসন তৌবা: ইনকোর্পোরেত তৌবা তাংদগী চহি 3দগী 5 ফাওবদি স্তার্তঅপশিংনা লেবর লো 9 অমসুং ইনভাইরনমেন্ত লো 3গী মখাদা মশাগী কমপ্লাইএন্সশিংবু সেল্ফ সর্তিফাই তৌবা য়াহল্লি।
চহি 3 ইনকম তেক্সতগী কোম্থোকপা: এপ্রিল 1, 2016দা নত্ত্রগা মমাংদা ইনকোর্পোরেত তৌবা স্তার্ৎঅপশিং অসি তেক্সতগী কোম্থোক্নবা থাবা য়াই। ইন্তর-মিনিস্তরিএল বোর্দ সর্তিফিকেত ফংলবা শকখঙলবা স্তার্তঅপশিং অসি ইনকোর্পোরেত তৌখিবদগী চহি 10গী মনুংদগী থংন-থংনবা চহি 3দি ইনকম তেক্সতগী কোম্থোকই।
ভারত স্তার্তঅপশিংদা ইন্তর্নেস্নেল মার্কেত এক্সেস ফংহনবা: স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইন্দিসিএতিবকী মখাদা লৈবা খ্বাইদগী মরু ওইবা পান্দম অমদি ভারতকী স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমগা মালেমগী স্তারতঅপ ইকোসীস্তেমগা তোঙান-তোঙানবা মোদেলশিংগী খুত্থাংদা শম্নহনবনি। থৌওং অসি মালেমগী সরকারদগী সরকারগী পার্ত্নরশিপ, মালেমগী ফোরম অমসুং মালেমগী থৌরম য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকই। স্তার্তঅপ ইন্দিয়ানা পার্ত্নর লৈবাক্কী স্তার্তঅপশিংদা সোফ লেন্দিং প্লেতফোর্ম পীবা অমসুং ক্রোস কোলাবোরেসন তৌবদা তেংবাং পীবা থোং কয়া অমা লৈবাক 15গা লোয়ননা হৌদোকখ্রে।
স্তার্তঅপশিংগী অথুবা এগজিত: স্তার্তঅপশিংবু ‘ফাস্ত ত্রেক ফর্ম’ হায়না স্তার্তঅপশিংবু লাউথোকখ্রে অমসুং মসিনা অতোপ্পা কম্পেনীশিংগী নুমিৎ 180গা চাংদম্নবদা মখোয়না নুমিৎ 90গী মনুংদা থবক লোইশিনবা য়াহনগনি।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া হব: ভারত সরকারনা জুন 19, 2017দা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ওনলাইন হব হৌদোকখি, মসিদি ভারতকী ওন্তোপ্রিন্যুরিএল ইকোসীস্তেমগী স্তেকহোলদর খুদিংমক্না অমনা অমবু থীদোকপা অমসুং মরী শেমগৎপা য়াহনবা অমত্তা ঙাইরবা ওনলাইন প্লেতফোর্ম অমা ওইরি। ওনলাইন হব অসিদা স্তার্তঅপ, ইনভেস্তর, ফন্দ, মেন্তর, একাদমিক ইন্সতিত্যুসন, ইনক্যুবেতর, এক্সলরেতর, কোর্পোরেত, সরকারগী বোদী অমসুং অতোপ্পা কয়া য়াওরি।
এক্ত (2019)গী সেক্সন 56কী সব সেক্সন (2)গী ক্লোজ (7)(বি.)গী পর্পজতগী কোমথোকপাঃ দি.পি.আই.আই.তি.না শকখঙলবা স্তার্তশিং অসি ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন 56 (2) (7)(বি.)দগী কোম্থোকই।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া শোকেজ: স্তার্তঅপ ইন্দিয়া শোকেজ অসি ভর্চুএল প্রোফাইলগী মওংদা উৎপা স্তার্তঅপশিংগী তোঙান-তোঙানবা প্রোগ্রামশিংদগী লৈবাক্কী খ্বাইদগী ফবা স্তারতঅপ খন্নবা ওনলাইন দিস্কভরী প্লেতফোর্ম অমনি। মসিদা উৎলিবা স্তার্তঅপশিং অসি মশাগী লমদা খ্বাইদগী অফবা ওইনা থোক্লকখ্রবশিংনি। মসিগুম্বা ইন্নোভেসনশিং অসি অতোপ্পা কয়াগী মনুংদা ফিন্তেক, ইন্তর্প্রাইস্তেক, সোসিএল ইম্পেক্ত, হেল্থতেক, এদতেককুম্বা কতিং-এজ সেক্তর কয়া মনুং চল্লি। স্তার্তঅপশিং অসিনা অরুবা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্লি অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা অফবা ইনোভেসন কয়া পাংথোক্লি। ইকোসীস্তেম স্তেকহোলদরশিংনা হায়রিবা স্তার্তঅপশিং অসিবু শৌগত্তুনা তেংবাংলি, প্লাতফোর্ম অসিদা লৈবগী মতিক চারে হায়বা উৎলি।
নেস্নেল স্তার্তঅপ এদভাইজরী কাউন্সিল:
সরকারনা জনুৱারী 2020দা নেস্নেল স্তার্তঅপ এদভাইজরী কাউন্সিল শেম্লে হায়না লাউথোকখি, মখোয়না সস্তেনেবল ওইবা ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং থবক মশিং য়াম্না পীবা ঙমহন্নবগীদমক্তা লৈবাক অসিগী ইন্নোভেসন অমসুং স্তার্তঅপকী মপাঙ্গল লৈবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্বদা তঙাই ফদবা খোঙথাংশিংগা মরী লৈনবা পাউতাক কয়া সরকারদা পীগনি। এক্স-ওফিসিও মেম্বরশিংগী মথক্তা, কাউন্সিল অসিদা নন-ওফিসিএল মেম্বর কয়ানা স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেমগী তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোলদরশিংগী মীহুত শিল্লদুনা য়াওরি।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া – দি ৱে এহেদ: স্তার্তঅপ ইন্দিয়ানা চহি 5 মপুং ফারকপগী নুংঙাইবা ফোংদোকপা ওইনা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া – দি ৱে এহেদ অসি জনুৱারী 16, 2021দা হৌদোকখি, মসিগী মনুংদা স্তার্তঅপশিংনা কারবার তৌবদা নুংঙাইহনবা হায়বগী ৱাফম শৌগৎপা, মখল কয়াগী রিফোর্ম পাংথোকপদা তেক্নোলোজীগী থৌদাং হেনগৎপা, স্তেকহোলদরশিংগী কেপাসিতী বিলদিং তৌবা অমসুং দিজিতেল আত্মানির্ভর ভারত অমা লৈহনবগী ৱাফমশিং য়াওরি।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া সীদ ফন্দ স্কিম (এস.আই.এস.এফ.এস.): ইন্তর্প্রাইস অমগী শাহৌ লৌবগী অঙনবা মতমদা ওন্তোপ্রিনরশিংগী মফমদা শেল্লেপ লায়না ফংবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। থাক অসিদা মথৌ তাবা শেল্লেপ অসিনা কারবারগী অফবা ৱাখল্লোন লৈবা স্তার্তঅপশিংবু মখা চত্থবা নত্ত্রগা থবক তোকপগী ফিভম থোকহনবা য়াই। ৱাখল্লোন অমগী খুদম, প্রোতোতাইপ শেম্বা, পোত্থোকশিংগী চাংয়েং, মার্কেত্তা খোঙদাবা অমসুং কম্মর্সিএলাইজেসন তৌবগীদমক্তা স্তার্তঅপশিংদা শেলগী তেংবাং পীবগী পান্দম অসি স্কিম অসিনা থম্লি। এস.আই.এস.এফ.এস. স্কিমগী মখাদা 2021-22দগী হৌদুনা চহি 4গী লুপা করোর 945 কাইথখ্রে।
নেস্নেল স্তার্তঅপ এৱার্দ: নেস্নেল স্তার্তঅপ এৱার্দ অসি ইন্নোভেতিব ওইবা প্রদক্ত শারিবা, ৱারোইশিন পুথোক্লিবা, থবক মশিং য়াম্না পীবা ঙম্বা অচৌবা ইন্তর্প্রাইস শাবা, লন থুম শেগৎপা, খুন্নাইদা শাফু পীবা ঙম্বগী মতৌগা লোয়ননা থবক তৌবা শক্নাইবা স্তার্তঅপ অমসুং ইকোসীস্তেমদা তেংবাংবশিং শকখঙদুনা মনা পীবগী খোঙথাং অমনি। তোঙান-তোঙানবা হীরম, মিং ওইনা পল্লবদা, ইনভেস্তর কন্নেক্ত, মেন্তর্শিপ, কোর্পোরেত কন্নেক্ত, গবর্নমেন্ত কন্নেক্ত, ইন্তর্নেস্নেল মাররেক্ত এক্সেস, রেগ্যুলেতরী সপ্পোর্ত, দুরদর্শন অমসুং স্তার্তঅপ ইন্দিয়া শোকেজ তা স্তার্তঅপ চেম্পিয়ন উৎপগুম্বা হেন্দহোলদিং সপ্পোর্ত অসি ফাইনেলিস্ত খুদিংদা পীগনি।
রাজ্যশিংগী স্তার্তঅপশিং থাক খায়বগী ফ্রেমৱর্ক (এস.আর.এফ.): রাজ্যশিংগী স্তার্তঅপশিং থাক খায়বগী ফ্রেমৱর্ক অসিদি কম্পিতিতিব ফেদেরেলিজমগী মপাঙ্গল লৌবা ঙম্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা মায় পাকপা ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবগীদমক্তা পাংথোকপা তোপ-তোপ্পা থৌওং অমনি। থাক খায়বগী থবক অসিগী মরু ওইবা পান্দমদি রাজ্যশিংদা অফবা থৌওংশিং মশক খঙদোকপা, মসিনা মহুৎ শিঞ্জিনবা, স্তার্তঅপশিংবু শৌগৎনবগীদমক্তা পায়খৎলিবা পোলিসী অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা চাংয়েংনবগী ইথিল লৈহনবদা তেংবাংবনি।
দুরদর্শন্দা উৎপা স্তার্তঅপ চেম্পিয়ম: দুরদর্শন্দা শন্দোকপা স্তার্তঅপ চেম্পিয়ন প্রোগ্রাম অসিদি মনা ফংলবা/লৈবাক্না শকখঙলবা স্তার্তঅপশিংগী ৱারী উৎপা পুং অমমমগী চয়োলগী প্রোগ্রাম অমনি। মসিদি দুরদর্শনগী নেতৱর্ক চেনেলশিংদা হিন্দি অমসুং ইংলিশ্তা শন্দোকই।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ৱিক: সরকারনা নেস্নেল স্তার্তঅপ দে, হায়বদি জনুৱারী 16গী অনকপা মতমদা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ৱিক পাংথোকই। মসিগী মরু ওইবা পান্দমদি লৈবাক্কী মরু ওইবা স্তার্তঅপ, ওন্তোপ্রিনর, ইনবেস্তর, ইনক্যুবেতর, ফন্দিং এন্তাইতী, বেঙ্ক, পোলিসী শেম্বশিং অমসুং লৈবাক/মালেমগী অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংবু ওন্তোপ্রিনরশিপ চাউখৎহন্নবা অমসুং ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎনবা অমত্তা ওইনা পুনশিনবনি।
সরকারনা পায়খৎপা খোংথাংশিং অসি রাজ্য, শহর, শহর মচা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা পাংথোকই। মসিদা নত্তনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ওন্তোপ্রিনর শেমগৎনবা অতোপ্পা থবক কয়া অমসু সরকারনা পাংথোকই। মসিগুম্বা খোঙথাং খরা মখাদা পীরিঃ
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগীদমক্তা সরকারনা অন্তোপ্রিনর্শিপ পুক্নিং থৌগৎনবা থবকশিং মখাদা পীরিঃ
1. এ.এস.সি.ই.এন.দি. স্তার্তঅপ ৱর্কশোপ সেরিজ অমসুং ৱিমেন ফোর স্তার্তঅপ ৱর্কশোপ: সরকারনা এ.এস.সি.ই.এন.দি. (এক্সেলরেতিং স্তার্তঅপ কেলিবর অমসুং ওন্তোপ্রিন্যুরেল দ্রাইব) অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী ওন্তোপ্রিনর, ওন্তোপ্রিনর ওইবা পাম্বা অমসুং মহীরোইশিংগীদমক্তা পাংথোক্লি। মসিনা লমদম অসিগী নুপীশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা থবক্সু পাংথোকই। ৱর্কশোপ অসি নবেম্বর অমসুং দিসেম্বর 2022দা মনিপুর, অসম, মেঘালয়, মিজোরম, অরুনাচল প্রদেশ, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাদা পাংথোকখি। মসিদা ইকোসীস্তেম স্তেকহোলদর 11,000 হেনবনা শরুক য়াখি।
2. নোর্থ ইস্ত রিজন ওন্তোপ্রিনরশিপ অমসুং স্তার্তঅপ সম্মিত (এন.ই.আই.ই.এস.): স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.)গী আশা লৈবা স্তার্তঅপ অমসুং ওন্তোপ্রিনর ওইবা পাম্বা মীওইশিংগী মফমদা প্লেতফোর্ম পীনবগীদমক্তা নোর্থ ইস্ত রিজন ওন্তোপ্রিনরশিপ অমসুং স্তার্তঅপ সম্মিত (এন.ই.আই.ই.এস.) অমা পাংথোকখি। সম্মিত অসিগী পান্দমদি এন.ই.আর.গী মীওইশিংদা ওন্তোপ্রিনরশিপকী ৱাখল্লোন চেলহনবা অমসুং মখোয়গী ব্যুজিনেস আইদিয়া ফোংদোক্নবা প্লেতফোর্ম পীদুনা স্তার্তঅপ ওন্তোপ্রিনরশিংদা পুক্নিং থৌগৎপনি অমসুং মখোয়না থেংনবা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপা হায়বসিসু মসিগী পান্দম অমা ওইরি।
3. লৌশিং লান্নবগী ৱর্কশোপ: দি.পি.আই.আই.তি.না রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী মরক্তা অফবা থৌওং লান্ননবা অমসুং অমনা অমগী মফমদগী তমজনবা লৌশিং লান্নবগী ৱর্কশোপ কয়া পাংথোক্তুনা লাক্লি।
4. স্তার্তঅপ ইন্দিয়া য়াত্রা ইনিসিএতিব: ইনিসিএতিব অসি 2017দা রাজ্য শিনবা থুংবগী মেত্রো অমসুং নন-মেত্রো মফমশিংদা ওন্তোপ্রিনরশিপ পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক্তা হৌদোকখি। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা, গ্রাসরুত স্তার্তঅপ এস্পিরেন্তশিংদা ইনক্যুবেসন, মেন্তর্শিপ অমসুং ফন্দিং সপ্পোর্ত পীখি। প্রোগ্রাম অসিগী শরুক অমা ওইনা, রাজ্যশিংগী তাইয়র 2 অমসুং 3গী জিলাশিংদা মসিদা শরুক য়াবশিংনা মশাগী ৱাখল্লোন পিৎচ তৌনবা বুতকেম্পসু শীন লাঙখি। মনিপুর, অসম, ত্রিপুরা, অরুনাচল প্রদেশ, মেঘালয়, মিজোরম অমসুং নাগালেন্দদা বুতকেম্প পাংথোকখি। রাজ্য 7 অসিগী জিলা 44দগী মীওই 6600 হেনবদা য়ৌবা ঙমখি। লুপা লাখ 20.1গী শেনফমগা লোয়ননা ইনক্যুবেসন ওফর 179 লান্থোকখি।
5. ৱিং: দি.পি.আই.আই.তি.গী ৱিং প্রোগ্রামগী শরুক অমা ওইনা, হৌজিক লৈরিবা অমসুং ওন্তোপ্রিনর ওইবা পাম্বী নুপীশিংগী কেপাসিতী দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অমা অসমগী গুৱাহাতীদা পাংথোকখি অমসুং মসিদা মীওই 45না শরুক য়াখি। নাগালেন্দগী কোহিমাদা পাংথোকপা থৌরমদনা মীওই 114না পেরেলেল ৱর্কশোপ অনিদা শরুক য়াখি। মখোয়শিংগী মফমদা মখাগী হীরমশিংগী মতাঙ্গা তাকখিঃ
1. ভেঞ্চর আইদিএসন অমসুং ব্যুজিনেস মোদেল ভেলিদেসন
2. গবর্নেন্সঃ লিগেল/কমপ্লাইএন্স
3. মার্কেত্তিং/ব্রান্দিং: ক্রিএতিং দিফরেন্সিএল
4. ফাইনান্স অমসুং ফাইনেন্সিএল দিসিসন
5. কস্তমর এক্বিজেসন স্ত্রেতজী অমসুং স্কেলিং অপ মাস্তর তৌবা
6. নিংতম্বগী অমৃত মহোতসব (মেঘালয় অমসুং অসমদা স্তার্তঅপ সেনিস্তাইজেসন ত্রেনিং পাংথোকপা)
মাইকৈ অসিদা সরকারনা লেপ্তনা পায়খৎপা খোঙথাং কয়ানা মরম ওইরগা, অৱাং নোংপোক লমদমগী অরুনাচল প্রদেশ, অসম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাগী রাজ্যশিংদা লৈরম্বা স্তার্তঅপ মশিং অসি ফেব্রুৱারী 28, 2023 ফাওবদা 1110 ওইরে, হায়রিবা মশিং অসি 2016দা শুপ্নগী 10 ওইরম্বনি।
ই-পাউ অসি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী সোম পরকাশনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।