Ministry of Jal Shakti
Nearly 60% Households Provided with Tap Water Connections
03 APR 2023 5:06PM by PIB Delhi
Dynamic Ground Water Resources of the country are being periodically assessed jointly by Central Ground Water Board (CGWB) and State Governments. As per the 2020 assessment, out of the total 6,965 assessment units (Blocks/ Taluks/ Mandals/ watersheds/ Firkas) in the country, 1114 units in 15 States/ UTs have been categorized as ''Overexploited'' where the Annual Ground Water Extraction is more than Annual Extractable Ground Water Resource. The complete groundwater resource information including details of Over-exploited assessment units for the entire country (including State/ UT-wise) are in public domain and may be accessed at: http://cgwb.gov.in/documents/2021-08-02-GWRA_India_2020.pdf.
To enable every rural household in the country to have assured potable water through tap water connection, since August 2019, Government of India in partnership with States is implementing Jal Jeevan Mission (JJM) - Har Ghar Jal.
At the time of announcement of Jal Jeevan Mission in August 2019, 3.23 Crore rural households were reported to have tap water connections. So far, as reported by States/ UTs as on 29.03.2023, additional 8.36 Crore rural households have been provided with tap water connections in last three and half years under JJM. Thus, as on 29.03.2023, out of 19.43 Crore rural households in the country, around 11.59 Crore (59%) households are reported to have tap water supply in their homes. State/ UT-wise and year-wise details are annexed.
This information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Rajya Sabha today.
****
AS
Annexure
State/ UT-wise status of tap water connections in rural households
(as on 29.03.2023)
(Number in lakhs)
S. No.
State/ UT
Total rural HHs as on date
Rural HHs with tap water connection as on 15.8.2019
Rural HHs given tap water connections
Rural HHs with tap water supply
No.
In %
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
Total
In %
No.
In%
1.
A & N Islands
0.62
0.29
43.92
-
0.33
-
-
0.33
53.98
0.62
100.00
2.
Andhra Pr.
95.55
30.74
32.14
1.19
12.77
9.59
12.10
35.65
37.31
66.40
69.49
3.
Arunachal Pr.
2.30
0.23
10.46
0.13
0.65
0.42
0.29
1.49
64.84
1.72
74.74
4.
Assam
67.56
1.11
1.76
0.49
5.07
16.52
8.44
30.53
45.18
31.64
46.83
5.
Bihar
1,66.30
3.16
1.72
28.97
103.46
19.86
3.63
1,55.91
93.76
1,59.08
95.66
6.
Chhattisgarh
50.08
3.20
7.03
0.96
1.51
4.45
10.72
17.64
35.21
20.83
41.60
7.
DNH and D&D
0.85
0.00
0.00
-
0.25
0.61
-
0.85
100.00
0.85
100.00
8.
Goa
2.63
1.99
75.70
0.31
0.33
-
-
0.64
24.30
2.63
100.00
9.
Gujarat
91.18
65.16
70.04
1.06
10.95
8.99
5.03
26.02
28.54
91.18
100.00
10.
Haryana
30.41
17.66
61.04
1.35
7.91
3.49
-
12.75
41.92
30.41
100.00
11.
Himachal Pr.
17.09
7.63
44.76
1.59
3.79
2.87
0.91
9.15
53.53
16.77
98.16
12.
J&K
18.68
5.75
31.67
2.07
2.16
0.58
0.31
5.11
27.39
10.87
58.20
13.
Jharkhand
61.19
3.45
6.38
0.95
3.00
4.19
8.69
16.82
27.49
20.27
33.13
14.
Karnataka
1,01.17
24.51
27.35
0.21
3.43
18.70
20.33
42.68
42.19
67.19
66.42
15.
Kerala
70.72
16.64
24.78
0.85
4.04
6.64
5.23
16.77
23.71
33.41
47.24
16.
Ladakh
0.43
0.01
3.21
0.01
0.02
0.09
0.18
0.29
68.50
0.31
71.82
17.
Lakshadweep
0.13
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
18.
Madhya Pr.
1,19.88
13.53
11.16
4.19
19.87
10.89
8.98
43.93
36.64
57.46
47.93
19.
Maharashtra
1,46.73
48.44
34.03
5.45
37.09
10.66
7.68
60.87
41.48
1,09.31
74.49
20.
Manipur
4.52
0.26
5.73
0.04
1.96
0.70
0.48
3.19
70.59
3.45
76.33
21.
Meghalaya
6.51
0.05
0.77
0.02
0.87
1.34
0.74
2.97
45.62
3.02
46.32
22.
Mizoram
1.33
0.09
7.24
0.16
0.34
0.21
0.29
1.00
74.91
1.09
81.82
23.
Nagaland
3.70
0.14
3.60
0.02
0.48
0.92
0.83
2.25
60.74
2.38
64.49
24.
Odisha
88.57
3.11
3.74
4.37
15.47
17.47
12.06
49.38
55.75
52.49
59.26
25.
Puducherry
1.15
0.94
81.31
0.06
0.08
0.07
0.00
0.21
18.67
1.15
100.00
26.
Punjab
34.26
16.79
47.86
0.76
8.18
8.40
0.13
17.47
51.00
34.26
100.00
27.
Rajasthan
1,07.82
11.74
11.59
1.02
6.81
5.38
13.47
26.69
24.75
38.43
35.64
28.
Sikkim
1.32
0.70
67.00
-
0.10
0.08
0.19
0.37
27.98
1.07
81.32
29.
Tamil Nadu
1,25.52
21.76
17.15
0.17
16.13
14.90
26.25
57.45
45.77
79.21
63.10
30.
Telangana
53.98
15.68
28.84
20.18
18.20
-0.19
0.11
38.30
70.95
53.98
100.00
31.
Tripura
7.42
0.25
3.06
0.46
1.42
1.65
0.75
4.28
57.64
4.52
60.95
32.
Uttar Pr.
2,65.31
5.16
1.96
4.66
19.16
5.81
59.05
88.68
33.42
93.84
35.37
33.
Uttarakhand
14.94
1.30
8.91
0.87
4.32
2.75
2.14
10.08
67.43
11.38
76.15
34.
West Bengal
1,83.35
2.15
1.31
0.05
12.48
23.31
20.42
56.25
30.68
58.40
31.85
Total
19,43.22
3,23.62
16.66
82.62
3,22.62
2,01.34
229.42
8,35.99
43.02
11,59.62
59.68
Source: JJM – IMIS HH: Household

জল শক্তি মন্ত্রালয়
চাউরাক্না য়ুমথোং চাদা ৬০দা তোতি ইশিং কনেক্সনশিং ফংহল্লে
03 APR 2023 5:06PM by PIB Imphal
লৈবৈক্কী দাইনামিক গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স অসি পেরিওদিকেল্লি ওইনা সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ (সি.জি.দবল্যু.বি.) অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না শেলশীং লেপ্পি। ২০২০গী এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা অপুনবা এসেসমেন্ত য়ুনিত (ব্লোক/তালুক/মন্দল/ৱাতরশেদ/ফিরকা) ৬,৯৬৫গী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি. ১৫দা লৈরিবা য়ুনিত ১১১৪বু “ওবরএক্সপ্লোইতেদ” ওইনা কেতেগোরাইজ তৌরে, মদুদা চহিগী লৈনুংগী ইশিং চিংথোকপা অসি চহিগী চিংথোকপা য়াবা লৈনুংগী ইশিং রিসোর্সতগী হেল্লি। ওবরএক্সপ্লোইতেদ এসেসমেন্ত য়ুনিতশিংগী অকুপ্পা ৱারোল য়াওনা লৈবাক পুম্বগী (রাজ্য-রাজ্যশিং/য়ু.তি.-য়ু.তি.শিং য়াওনা) মপুং ফাবা গ্রাউন্দ ৱাতর রিসোর্স ইনফোর্মেসন পব্লিক দোমেনদা লৈরে অমদি http://cgwb.gov.in/documents/২০২১-০৮-০২-GWRA_India_২০২০.pdf দা এসেস তৌবা য়াই।
লৈবাক্কী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমকপু তোতি ইশিং কনেক্সনগী খুত্থাংদা থক্নবা ইশিং ফংহনবা ঙম্নবা ২০১৯গী ওগস্ত থাদগী হৌরগা ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) – হর ঘর জল হৌদোক্লি।
২০১৯গী ওগস্ত থাদা জল জীবন মিসন লাউথোকখিবা মতমদুদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৩.২৩দা তোতি ইশিং কনেক্সন লৈবগী রিপোর্ত তৌরকখি। হৌজিক ফাওবদা, ২৯.০৩.২০২৩দা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না হৌখিবা চহি অহুম মখায় অসিদা জে.জে.এম.গী মখাদা অহেনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৮.৩৬দা তোতি ইশিং কনেক্সন ফংহনখ্রে। মতৌ অদুম্না, ২৯.০৩.২০২৩দা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ১৯.৪৩গী মনুংদা চাউরাক্না য়ুমথোং করোর ১১.৫৯ (৫৯%)না মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ইশিং সপ্লাই লৈবগী রুপোর্ত তৌরক্লি। রাজ্য-রাজ্যশিং/য়ু.তি.-য়ু.তি.শিং অমসুং চহি-চহিগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্স তৌরি।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।
****
এনেক্সচর
খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা তোতি ইশিং কনেক্সনগী রাজ্য-রাজ্যশিং/য়ু.তি.-য়ু.তি.শিংগী ওইবা ফিভম
(২৯.০৩.২০২৩দা ওইখিবা)
(মশিং লাখতা)
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
অপুনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং তাং অসিদা
১৫.৮.২০১৯দা তোতি ইশিং কনেক্সন লৈবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
তোতি ইশিং কনেক্সন পীখ্রবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
তোতি ইশিং সপ্লাই ফংলবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিং
মশিং
% দা
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
অপুনবা
% দা
মশিং
% দা
১
এ & এন ইথৎশিং
০.৬২
০.২৯
৪৩.৯২
-
০.৩৩
-
-
০.৩৩
৫৩.৯৮
০.৬২
১০০.০০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৯৫.৫৫
৩০.৭৪
৩২.১৪
১.১৯
১২.৭৭
৯.৫৯
১২.১০
৩৫.৬৫
৩৭.৩১
৬৬.৪০
৬৯.৪৯
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২.৩০
০.২৩
১০.৪৬
০.১৩
০.৬৫
০.৪২
০.২৯
১.৪৯
৬৪.৮৪
১.৭২
৭৪.৭৪
৪
অসাম
৬৭.৫৬
১.১১
১.৭৬
০.৪৯
৫.০৭
১৬.৫২
৮.৪৪
৩০.৫৩
৪৫.১৮
৩১.৬৪
৪৬.৮৩
৫
বিহার
১,৬৬.৩০
৩.১৬
১.৭২
২৮.৯৭
১০৩.৪৬
১৯.৮৬
৩.৬৩
১,৫৫.৯১
৯৩.৭৬
১,৫৯.০৮
৯৫.৬৬
৬
ছত্তিশগর
৫০.০৮
৩.২০
৭.০৩
০.৯৬
১.৫১
৪.৪৫
১০.৭২
১৭.৬৪
৩৫.২১
২০.৮৩
৪১.৬০
৭
দি.এন.ঐচ. অমসুং দি&দি
০.৮৫
০.০০
০.০০
-
০.২৫
০.৬১
-
০.৮৫
১০০.০০
০.৮৫
১০০.০০
৮
গৱা
২.৬৩
১.৯৯
৭৫.৭০
০.৩১
০.৩৩
-
-
০.৬৪
২৪.৩০
২.৬৩
১০০.০০
৯
গুজরাত
৯১.১৮
৬৫.১৬
৭০.০৪
১.০৬
১০.৯৫
৮.৯৯
৫.০৩
২৬.০২
২৮.৫৪
৯১.১৮
১০০.০০
১০
হরিয়ানা
৩০.৪১
১৭.৬৬
৬১.০৪
১.৩৫
৭.৯১
৩.৪৯
-
১২.৭৫
৪১.৯২
৩০.৪১
১০০.০০
১১
হিমাচল প্রদেশ
১৭.০৯
৭.৬৩
৪৪.৭৬
১.৫৯
৩.৭৯
২.৮৭
০.৯১
৯.১৫
৫৩.৫৩
১৬.৭৭
৯৮.১৬
১২
জে&কে
১৮.৬৮
৫.৭৫
৩১.৬৭
২.০৭
২.১৬
০.৫৮
০.৩১
৫.১১
২৭.৩৯
১০.৮৭
৫৮.২০
১৩
ঝার্খন্দ
৬১.১৯
৩.৪৫
৬.৩৮
০.৯৫
৩.০০
৪.১৯
৮.৬৯
১৬.৮২
২৭.৪৯
২০.২৭
৩৩.১৩
১৪
কর্নাতকা
১,০১.১৭
২৪.৫১
২৭.৩৫
০.২১
৩.৪৩
১৮.৭০
২০.৩৩
৪২.৬৮
৪২.১৯
৬৭.১৯
৬৬.৪২
১৫
কেরলা
৭০.৭২
১৬.৬৪
২৪.৭৮
০.৮৫
৪.০৪
৬.৬৪
৫.২৩
১৬.৭৭
২৩.৭১
৩৩.৪১
৪৭.২৪
১৬
লদাখ
০.৪৩
০.০১
৩.২১
০.০১
০.০২
০.০৯
০.১৮
০.২৯
৬৮.৫০
০.৩১
৭১.৮২
১৭
লক্ষদ্বীপ
০.১৩
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
১৮
মধ্য প্রদেশ
১,১৯.৮৮
১৩.৫৩
১১.১৬
৪.১৯
১৯.৮৭
১০.৮৯
৮.৯৮
৪৩.৯৩
৩৬.৬৪
৫৭.৪৬
৪৭.৯৩
১৯
মহারাস্ত্র
১,৪৬.৭৩
৪৮.৪৪
৩৪.০৩
৫.৪৫
৩৭.০৯
১০.৬৬
৭.৬৮
৬০.৮৭
৪১.৪৮
১,০৯.৩১
৭৪.৪৯
২০
মনিপুর
৪.৫২
০.২৬
৫.৭৩
০.০৪
১.৯৬
০.৭০
০.৪৮
৩.১৯
৭০.৫৯
৩.৪৫
৭৬.৩৩
২১
মেঘলায়া
৬.৫১
০.০৫
০.৭৭
০.০২
০.৮৭
১.৩৪
০.৭৪
২.৯৭
৪৫.৬২
৩.০২
৪৬.৩২
২২
মিজোরাম
১.৩৩
০.০৯
৭.২৪
০.১৬
০.৩৪
০.২১
০.২৯
১.০০
৭৪.৯১
১.০৯
৮১.৮২
২৩
নগালেন্দ
৩.৭০
০.১৪
৩.৬০
০.০২
০.৪৮
০.৯২
০.৮৩
২.২৫
৬০.৭৪
২.৩৮
৬৪.৪৯
২৪
ওরিশা
৮৮.৫৭
৩.১১
৩.৭৪
৪.৩৭
১৫.৪৭
১৭.৪৭
১২.০৬
৪৯.৩৮
৫৫.৭৫
৫২.৪৯
৫৯.২৬
২৫
পুদুচেরী
১.১৫
০.৯৪
৮১.৩১
০.০৬
০.০৮
০.০৭
০.০০
০.২১
১৮.৬৭
১.১৫
১০০.০০
২৬
পঞ্জাব
৩৪.২৬
১৬.৭৯
৪৭.৮৬
০.৭৬
৮.১৮
৮.৪০
০.১৩
১৭.৪৭
৫১.০০
৩৪.২৬
১০০.০০
২৭
রাজস্থান
১,০৭.৮২
১১.৭৪
১১.৫৯
১.০২
৬.৮১
৫.৩৮
১৩.৪৭
২৬.৬৯
২৪.৭৫
৩৮.৪৩
৩৫.৬৪
২৮
সিক্কিম
১.৩২
০.৭০
৬৭.০০
-
০.১০
০.০৮
০.১৯
০.৩৭
২৭.৯৮
১.০৭
৮১.৩২
২৯
তমিল নাদু
১,২৫.৫২
২১.৭৬
১৭.১৫
০.১৭
১৬.১৩
১৪.৯০
২৬.২৫
৫৭.৪৫
৪৫.৭৭
৭৯.২১
৬৩.১০
৩০
তেলঙ্গনা
৫৩.৯৮
১৫.৬৮
২৮.৮৪
২০.১৮
১৮.২০
-০.১৯
০.১১
৩৮.৩০
৭০.৯৫
৫৩.৯৮
১০০.০০
৩১
ত্রিপুরা
৭.৪২
০.২৫
৩.০৬
০.৪৬
১.৪২
১.৬৫
০.৭৫
৪.২৮
৫৭.৬৪
৪.৫২
৬০.৯৫
৩২
উত্তর প্রদেশ
২,৬৫.৩১
৫.১৬
১.৯৬
৪.৬৬
১৯.১৬
৫.৮১
৫৯.০৫
৮৮.৬৮
৩৩.৪২
৯৩.৮৪
৩৫.৩৭
৩৩
উত্তরাখন্দ
১৪.৯৪
১.৩০
৮.৯১
০.৮৭
৪.৩২
২.৭৫
২.১৪
১০.০৮
৬৭.৪৩
১১.৩৮
৭৬.১৫
৩৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
১,৮৩.৩৫
২.১৫
১.৩১
০.০৫
১২.৪৮
২৩.৩১
২০.৪২
৫৬.২৫
৩০.৬৮
৫৮.৪০
৩১.৮৫
অপুনবা
১৯,৪৩.২২
৩,২৩.৬২
১৬.৬৬
৮২.৬২
৩,২২.৬২
২,০১.৩৪
২২৯.৪২
৮,৩৫.৯৯
৪৩.০২
১১,৫৯.৬২
৫৯.৬৮
সোর্স: জে.জে.এম. – আই.এম.আই.এস.