Prime Minister's Office
PM inaugurates Diamond Jubilee Celebrations of Central Bureau of Investigation in New Delhi
“Through their work and skills, CBI has instilled trust among the common citizens of the country”
“A Viksit Bharat is not possible without professional and efficient institutions”
“CBI’s chief responsibility is to rid the country of corruption”
“Corruption is not an ordinary crime, it snatches the rights of the poor, it begets many other crimes, corruption is the biggest obstacle in the path of justice and democracy”
“JAM Trinity is ensuring full benefit to the beneficiaries”
“Today there is no dearth of political will to take action against corruption in the country”
“No corrupt person should be spared. There should be no laxity in our efforts. This is the wish of the country, this is the wish of the countrymen. The country, law and constitution are with you”
03 APR 2023 1:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Diamond Jubilee Celebrations of the Central Bureau of Investigation (CBI) at Vigyan Bhawan in New Delhi today. The Central Bureau of Investigation was established by a resolution of the Ministry of Home Affairs, Government of India dated 1st April 1963.
During the programme, an Investiture Ceremony for recipients of the President's Police Medal for Distinguished Service and Gold Medal for Best Investigating Officers of CBI was also held wherein the Prime Minister conferred medals to the awardees. The Prime Minister also inaugurated the newly constructed office complexes of CBI at Shillong, Pune and Nagpur. He released a Postage Stamp and Commemorative Coin marking the Diamond Jubilee Celebration year of CBI and also launched the Twitter handle of CBI. He also released the updated Administration Manual of CBI, an Almanac on Bank Frauds – case studies and learning, In pursuit of justice - Supreme Court Judgements in CBI Cases and a handbook on International Police cooperation for the exchange of foreign located intelligence & evidence.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone on the occasion of the Diamond Jubilee Celebrations of CBI and said that the organization has completed a journey of 60 years as the premier investigating agency of the country. Noting that these six decades have marked many achievements for the organization, the Prime Minister emphasized that a collection of Supreme Court judgements for matters relating to CBI has also been launched today which gives us a glimpse of the history of CBI. In some cities, the Prime Minister said, be it new offices, the Twitter handle or other facilities have also been launched today that will play a key role in strengthening CBI. “Through their work and skills, CBI has instilled trust among the common citizens of the country”, the Prime Minister said. He noted that even today when an unsolvable case comes, a common accord emerges asking for the case to be handed over to CBI. Giving examples, the Prime Minister mentioned that at times protests erupt in cities for a case to be handed over to CBI. Even at the Panchayat level when a matter arises, the Prime Minister said, a mutual voice amongst the citizens demands a CBI inquiry. “CBI’s name is on everyone’s lips. It is like a brand for truth and justice”, the Prime Minister remarked as he noted the extraordinary feat of winning the trust of the common populace. The Prime Minister congratulated everyone who has been associated with CBI in this journey of 60 years.
The Prime Minister congratulated the awardees and asked the Bureau to keep upgrading themselves. He said that the proposed Chintan Shivir should learn from the past and plan for the future keeping in mind the momentous time of Amrit Kaal during which cores of Indians have taken a pledge to achieve a Viksit Bharat. The Prime Minister stressed that a Viksit Bharat is not possible without professional and efficient institutions and this puts a huge responsibility on CBI.
The Prime Minister complimented CBI for earning an impede of multi-dimensional and multi-disciplinarian investigative agency and mentioned its expanded sphere. The Prime Minister emphasized that mainly, CBI’s chief responsibility is to rid the country of corruption. “Corruption is not an ordinary crime, it snatches the rights of the poor, it begets many other crimes, corruption is the biggest obstacle in the path of justice and democracy”, he said. He said corruption in the government system hampers democracy and the first casualty are the dreams of the youth as in such circumstances a certain type of ecosystem flourishes killing talent. Corruption, the Prime Minister continued, promotes nepotism and a dynastic system which erodes the nation's strength, seriously hampering development.
The Prime Minister recalled that unfortunately, India got a legacy of corruption at the time of Independence and lamented the fact that instead of removing it, some people kept nourishing this malady. He remembered the scene of the scams and the prevailing sense of impunity just a decade ago. This situation led to the destruction of the system and an atmosphere of policy paralysis brought the development to stand still, he said.
After 2014, the Prime Minister reiterated that the priority of the government was to instill faith in the system and for this, the government started taking action against black money and benami property in mission mode and started inflicting damage on the corrupt as well as the reasons behind the corruption. He recalled bringing transparency in the processes of issuing government tenders and also highlighted the difference in 2G and 5G spectrum allocations. The Prime Minister emphasized that GeM (Government eMarketplace) Portal has been established to ensure transparency in making purchases in every department of the Central Government.
The Prime Minister said today’s Internet banking and UPI stand in stark contrast to the earlier ‘phone banking’ malaise. The Prime Minister highlighted the efforts of recent years to bring the banking sector to an even keel. He mentioned the Fugitive Economic Offenders Act which has so far enabled the confiscation of 20 thousand crore worth of properties of fugitive offenders.
Throwing light on one of the decades-old ways of looting the government’s treasury, the Prime Minister pointed out that the corrupt would go to an extent of looting the aid sent out to beneficiaries of government schemes. Be it rations, homes, scholarships, pensions or any other government scheme, the Prime Minister said, the original beneficiary would feel conned every single time. “Even a Prime Minister once said, for every rupee sent out to the poor, only 15 paise reaches them”, Shri Modi said. Giving the example of Direct Benefit transfer, the Prime Minister said that the government has so far transferred 27 lakh crores to the poor and also pointed out that based on the one rupee 15 paise theory, 16 lakh crores would have already disappeared. The Prime Minister remarked that beneficiaries are getting their full entitlement with the trinity of Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile where more than 8 crore fake beneficiaries have been removed from the system. “Due to DBT, about 2.25 lakh crore rupees of the country have been saved from going into the wrong hands”, the Prime Minister said.
The Prime Minister recalled the corruption in recruitments in the name of interviews. He said that is why interviews were abolished in Group C and Group D services at the center. Similarly, Urea related scams were tackled by neem-coating of urea. The Prime Minister also remarked on growing transparency in the defence deal and emphasis on aatmnirbharta in the defence sector.
The Prime Minister dwelled at length on the problems created by delays in the investigation such as delay in punishment of the culprit and harassment of the innocent. He stressed the need for speeding up the process, adopting best international practices and capacity building of the officers to clear the way of holding the corrupt accountable quickly.
The Prime Minister made it clear that “Today there is no dearth of political will to take action against corruption in the country.” He asked officers to take action without hesitation against the corrupt, however powerful. He asked them not to be deterred by the history of the power of the corrupt and the ecosystem created by them to tarnish the investigative agencies. “These people will keep distracting you, but you have to focus on your work. No corrupt person should be spared. There should be no laxity in our efforts. This is the wish of the country, this is the wish of the countrymen. The country, law and constitution are with you”, the Prime Minister emphasized.
The Prime Minister stressed the need to eliminate silos between different agencies for better results. He reiterated that joint and multidisciplinary investigation will be possible only in an environment of mutual trust. Referring to international transactions and the movement of people, goods & services on a large scale even outside geographical boundaries, the Prime Minister said that India's economic power is growing while those who create obstacles are also increasing. The Prime Minister warned that attacks on India’s social fabric, its unity and brotherhood, its economic interests and its institutions will also increase. “Corruption money will be spent on this”, he said as he stressed the need to understand and study the multinational nature of crime and corruption. Stressing the need to further expand the use of forensic science in investigations, the Prime Minister noted that even though crimes are becoming global due to modern technology, it is also the solution.
The Prime Minister emphasized the need for an innovative approach to deal with cyber crimes. He suggested associating tech-enabled entrepreneurs and youngsters and better utilizing tech-savvy young officers in the department. He complimented CBI for compiling 75 processes and systems in the bureau that can be abolished and asked them to work on this in a timely manner. He asked that the process of evolution of the institution should continue tirelessly.
Union Minister of State for Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions, Shri Jitendra Singh, National Security Advisor to PM, Shri Ajit Doval, Cabinet Secretary, Shri Rajiv Gauba and Director of CBI Shri Subodh Kumar Jaiswal were present on the occasion.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন দিল্লীত কেন্দ্ৰীয় অনুসন্ধান ব্যুৰোৰ হীৰক জয়ন্তী উদযাপন উদ্বোধন কৰে
"চিবিআইয়ে কাম আৰু দক্ষতাৰ জৰিয়তে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ মাজত বিশ্বাস গঢ়ি তুলিছে"
"পেছাদাৰী আৰু দক্ষ প্ৰতিষ্ঠান অবিহনে বিকশিত ভাৰত সম্ভৱ নহয়"
"চিবিআইৰ মুখ্য দায়িত্ব হৈছে দেশক দুৰ্নীতিৰ পৰা মুক্ত কৰা"
"দুৰ্নীতি সাধাৰণ অপৰাধ নহয়, ই দৰিদ্ৰলোকৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লয়, ই আন বহুতো অপৰাধৰ জন্ম দিয়ে, ন্যায় আৰু গণতন্ত্ৰৰ পথত দুৰ্নীতি হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা"
"জেএএম ট্ৰিনিটিয়ে হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সুবিধা নিশ্চিত কৰিছে"
"আজি দেশত দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা লোৱাৰ বাবে ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ কোনো অভাৱ নাই"
"কোনো দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত ব্যক্তিক এৰি দিব নালাগে, আমাৰ প্ৰচেষ্টাত কোনো শিথিলতা থাকিব নালাগে, এয়াই দেশৰ ইচ্ছা, এয়া দেশবাসীৰ ইচ্ছা, দেশ, আইন আৰু সংবিধান আপোনাৰ সৈতে আছে"
03 APR 2023 1:56PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত কেন্দ্ৰীয় অনুসন্ধান ব্যুৰো (চিবিআই)ৰ হীৰক জয়ন্তী উদযাপনৰ শুভাৰম্ভ কৰে। কেন্দ্ৰীয় অনুসন্ধান ব্যুৰো ১৯৬৩ চনৰ ১ এপ্ৰিল তাৰিখে ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ এক প্ৰস্তাৱৰ দ্বাৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আৰক্ষী পদক আৰু চিবিআইৰ শ্ৰেষ্ঠ অনুসন্ধানকাৰী বিষয়াসকলৰ বাবে সোণৰ পদক প্ৰাপ্তকৰ্তাসকলৰ বাবে এক অলংকাৰ অনুষ্ঠানো অনুষ্ঠিত কৰা হয় ৷ তাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বঁটা বিজয়ীসকলক পদক প্ৰদান কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্বিলং, পুনে আৰু নাগপুৰত চিবিআইৰ নৱনিৰ্মিত কাৰ্যালয় চৌহদসমূহো উদ্বোধন কৰে। তেওঁ চিবিআইৰ হীৰক জয়ন্তী উদযাপন বৰ্ষ উপলক্ষে এটা ডাক টিকট আৰু স্মাৰক মুদ্ৰা মুকলি কৰে আৰু চিবিআইৰ টুইটাৰ হেণ্ডেলো মুকলি কৰে। তেওঁ চিবিআইৰ আপডেটেড এডমিনিষ্ট্ৰেচন মেনুৱেল, বেংক জালিয়াতিৰ ওপৰত এটা পঞ্জিকা – কেছ অধ্যয়ন আৰু শিক্ষণ, ন্যায়ৰ অনুসৰণত - চিবিআই গোচৰত উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৰায় আৰু বিদেশী অৱস্থিত চোৰাংচোৱা আৰু প্ৰমাণৰ আদান-প্ৰদানৰ বাবে আন্তৰ্জাতিক আৰক্ষীৰ সহযোগিতাৰ ওপৰত এখন হেণ্ডবুক মুকলি কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিবিআইৰ হীৰক জয়ন্তী উদযাপন উপলক্ষে সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি কয় যে সংগঠনটোৱে দেশৰ প্ৰধান অনুসন্ধানকাৰী সংস্থা হিচাপে ৬০ বছৰৰ যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিছে। এই ছয়টা দশকে সংগঠনটোৰ বাবে বহুতো সফলতা চিহ্নিত কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চিবিআই সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ বাবে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৰায়ৰ এক সংগ্ৰহ আজি লোৱা হৈছে যিয়ে আমাক চিবিআইৰ ইতিহাসৰ এক আভাস দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুন কাৰ্যালয় হওক, টুইটাৰ হেণ্ডেল হওক বা অন্যান্য সুবিধাও আজি মুকলি কৰা হৈছে যি চিবিআইক শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। "চিবিআই-য়ে কাম আৰু দক্ষতাৰ জৰিয়তে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ মাজত বিশ্বাস গঢ়ি তুলিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিও যেতিয়া এটা অমীমাংসিত গোচৰ আহে, তেতিয়াও গোচৰটো চিবিআইক হস্তান্তৰ কৰিবলৈ কোৱা এক উমৈহতীয়া চুক্তি উদ্ভৱ হয়। উদাহৰণ স্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেতিয়াবা চিবিআইক এটা গোচৰ হস্তান্তৰ কৰাৰ বাবে চহৰসমূহত প্ৰতিবাদৰ সূত্ৰপাত হয়। আনকি পঞ্চায়ত পৰ্যায়তো যেতিয়া এটা বিষয় উত্থাপিত হয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, নাগৰিকসকলৰ মাজত পাৰস্পৰিক কণ্ঠস্বৰে চিবিআই তদন্তৰ দাবী কৰে। "চিবিআইৰ নাম সকলোৰে ওঁঠত আছে। ই সত্য আৰু ন্যায়ৰ এক ব্ৰেণ্ডৰ দৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাধাৰণ জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস জয় কৰাৰ অসাধাৰণ কৃতিত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬০ বছৰৰ এই যাত্ৰাত চিবিআইৰ সৈতে জড়িত সকলোকে অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বঁটা বিজয়ীসকলক অভিনন্দন জনায় আৰু ব্যুৰোক নিজকে উন্নীত কৰি থাকিবলৈ কয়। তেওঁ কয় যে প্ৰস্তাৱিত চিন্তান শিবিৰে অতীতৰ পৰা শিকিব লাগে আৰু অমৃত কালৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ৰ কথা মনত ৰাখি ভৱিষ্যতৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰিব লাগে য'ত ভাৰতীয়সকলে বিকশিত ভাৰত লাভ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে পেছাদাৰী আৰু দক্ষ প্ৰতিষ্ঠান অবিহনে বিকশিত ভাৰত সম্ভৱ নহয় আৰু ই চিবিআইৰ ওপৰত এক বৃহৎ দায়িত্ব আৰোপ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বহুমাত্ৰিক আৰু বহুমুখী অনুসন্ধানকাৰী সংস্থাৰ বাধা অৰ্জন কৰাৰ বাবে চিবিআইক প্ৰশংসা কৰে আৰু ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰিত ক্ষেত্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মুখ্যতঃ চিবিআইৰ মুখ্য দায়িত্ব হৈছে দেশক দুৰ্নীতিৰ পৰা মুক্ত কৰা। "দুৰ্নীতি সাধাৰণ অপৰাধ নহয়, ই দৰিদ্ৰলোকৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লয়, ই আন বহুতো অপৰাধৰ জন্ম দিয়ে, ন্যায় আৰু গণতন্ত্ৰৰ পথত দুৰ্নীতি হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা", তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ দুৰ্নীতিয়ে গণতন্ত্ৰক বাধা প্ৰদান কৰে আৰু প্ৰথম হতাহত হয় যুৱসকলৰ সপোন কিয়নো এনে পৰিস্থিতিত এক নিৰ্দিষ্ট প্ৰকাৰৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰই প্ৰতিভাক হত্যা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অব্যাহত ৰাখিছে, দুৰ্নীতিয়ে স্বজনপোষণ আৰু এক ৰাজবংশীয় ব্যৱস্থাক প্ৰচাৰ কৰে যি দেশৰ শক্তি হ্ৰাস কৰে, উন্নয়নত গুৰুতৰভাৱে বাধা প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে দুৰ্ভাগ্যবশতঃ ভাৰতে স্বাধীনতাৰ সময়ত দুৰ্নীতিৰ উত্তৰাধিকাৰী লাভ কৰিছিল আৰু ইয়াক আঁতৰ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে কিছুমান লোকে এই ৰোগৰ পুষ্টি কৰি আহিছিল বুলি দুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ মাত্ৰ এক দশক আগতে কেলেংকাৰীৰ দৃশ্য আৰু প্ৰচলিত দায়মুক্তিৰ অনুভূতি সোঁৱৰণ কৰে। এই পৰিস্থিতিৰ ফলত প্ৰণালীটো ধ্বংস হয় আৰু নীতিগত পক্ষাঘাতৰ পৰিৱেশে উন্নয়নক স্থিৰ কৰি তোলে, তেওঁ কয়।
২০১৪ চনৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে ব্যৱস্থাটোৰ ওপৰত বিশ্বাস জাগ্ৰত কৰা আৰু ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে মিছন মোডত ক'লা ধন আৰু বেনামী সম্পত্তিৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা আৰম্ভ কৰে আৰু দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ লগতে দুৰ্নীতিৰ কাৰণসমূহৰ ক্ষতি সাধন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ চৰকাৰী নিবিদা জাৰী কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াত স্বচ্ছতা অনাৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু ২জি আৰু ৫জি স্পেকট্ৰাম আৱণ্টনৰ পাৰ্থক্যৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিটো বিভাগত ক্ৰয় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে জিইএম (চৰকাৰী ইমাৰ্কেটপ্লেচ) পৰ্টেল স্থাপন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ ইণ্টাৰনেট বেংকিং আৰু ইউপিআই পূৰ্বৰ 'ফোন বেংকিং' দুৰ্দশাৰ সম্পূৰ্ণ বিপৰীত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেংকিং খণ্ডক এক সমান পৰিস্থিতিলৈ অনাৰ বাবে শেহতীয়া বছৰবোৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আইনৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে এতিয়ালৈকে পলাতক অপৰাধীসকলৰ ২০ হাজাৰ কোটি মূল্যৰ সম্পত্তি জব্দ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে।
চৰকাৰৰ কোষাগাৰ লুণ্ঠনৰ এটা দশক পুৰণি উপায়ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলে চৰকাৰী আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকললৈ প্ৰেৰণ কৰা সাহায্য লুণ্ঠন কৰিব। ৰেচন, ঘৰ, বৃত্তি, পেঞ্চন বা আন যিকোনো চৰকাৰী আঁচনিয়েই হওঁক, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, মূল হিতাধিকাৰীয়ে প্ৰতিবাৰেই মিত্ৰতা অনুভৱ কৰিব। "আনকি এজন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এবাৰ কৈছিল, দৰিদ্ৰলোকলৈ প্ৰেৰণ কৰা প্ৰতিটো টকাৰ বাবে, মাত্ৰ ১৫ পইচা হে তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যায়", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে এতিয়ালৈকে দৰিদ্ৰ লোকসকললৈ ২৭ লাখ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰিছে আৰু লগতে উল্লেখ কৰে যে এক টকাৰ ১৫ পইচা তত্ত্বৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি ইতিমধ্যে ১৬ লাখ কোটি টকা নাইকিয়া হ'লহেঁতেন। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে হিতাধিকাৰীসকলে জন ধন, আধাৰ আৰু মোবাইলৰ ত্ৰিমূৰ্তিৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ অধিকাৰ লাভ কৰিছে য'ত ৮ কোটিতকৈও অধিক ভুৱা হিতাধিকাৰীক প্ৰণালীটোৰ পৰা আঁতৰাই দিয়া হৈছে। "ডিবিটিৰ ফলত দেশৰ প্ৰায় ২.২৫ লাখ কোটি টকা ভুল হাতলৈ যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাক্ষাৎকাৰৰ নামত নিযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা দুৰ্নীতিৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ কৈয় যে সেইকাৰণে কেন্দ্ৰত গ্ৰুপ চি আৰু গ্ৰুপ ডি সেৱাত সাক্ষাৎকাৰ বাতিল কৰা হৈছিল। একেদৰে, ইউৰিয়া সম্পৰ্কীয় কেলেংকাৰীবোৰ ইউৰিয়াৰ নিম-আৱৰণৰ দ্বাৰা মোকাবিলা কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিত বৰ্ধিত স্বচ্ছতা আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত অটমনিৰ্ভৰতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ ওপৰতো মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদন্তত পলম হোৱাৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা সমস্যা যেনে অপৰাধীৰ শাস্তিত পলম হোৱা আৰু নিৰ্দোষীক নিৰ্যাতন কৰাৰ বিষয়ে দীঘলীয়াকৈ উল্লেখ কৰে। তেওঁ দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলক দ্ৰুততাৰে জবাবদিহি কৰাৰ পথ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়াটো দ্ৰুত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, বিষয়াসকলৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদ্ধতি আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণ ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে ,"আজি দেশৰ দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা লোৱাৰ বাবে ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ কোনো অভাৱ নাই।" তেওঁ বিষয়াসকলক দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ বিৰুদ্ধে কোনো দ্বিধা নকৰাকৈ ব্যৱস্থা ল'বলৈ কয়। তেওঁ তেওঁলোকক দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলৰ শক্তিৰ ইতিহাস আৰু অনুসন্ধানকাৰী সংস্থাসমূহক কলংকিত কৰিবলৈ তেওঁলোকে সৃষ্টি কৰা পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ দ্বাৰা বিচলিত নহ'বলৈ কয়। "এই লোকসকলে আপোনালোকক বিচলিত কৰি থাকিব, কিন্তু আপোনালোকে আপোনালোকৰ কামত মনোনিবেশ কৰিব লাগিব। কোনো দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত ব্যক্তিক এৰি দিব নালাগিব। আমাৰ প্ৰচেষ্টাত কোনো শিথিলতা থাকিব নালাগে। এয়াই দেশৰ ইচ্ছা, এয়া দেশবাসীৰ ইচ্ছা। দেশ, আইন আৰু সংবিধান আপোনাৰ সৈতে আছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নত ফলাফলৰ বাবে বিভিন্ন সংস্থাৰ মাজত হোৱা সম্পৰ্ক দূৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পুনৰ কয় যে যুটীয়া আৰু বহুমুখী তদন্ত কেৱল পাৰস্পৰিক বিশ্বাসৰ পৰিৱেশতহে সম্ভৱ হ'ব। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় লেনদেন আৰু ভৌগোলিক সীমাৰ বাহিৰতো বৃহৎ পৰিমাণে মানুহ, সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ চলাচলৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধি পাইছে আনহাতে যিসকলে বাধা সৃষ্টি কৰে তেওঁলোকৰো বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে ভাৰতৰ সামাজিক গাঁথনি, ইয়াৰ একতা আৰু ভাতৃত্ববোধ, ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থ আৰু ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ওপৰতো আক্ৰমণ বৃদ্ধি পাব। "ইয়াৰ বাবে দুৰ্নীতিৰ ধন ব্যয় কৰা হ'ব", তেওঁ অপৰাধ আৰু দুৰ্নীতিৰ বহুজাতিক প্ৰকৃতি বুজি পোৱা আৰু অধ্যয়ন কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়। অনুসন্ধানৰ ক্ষেত্ৰত ফৰেনচিক বিজ্ঞানৰ ব্যৱহাৰ অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যদিও আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ফলত অপৰাধ বিশ্বব্যাপী হৈ পৰিছে, তথাপিও ই ইয়াৰ সমাধান হৈ পৰিছে ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাইবাৰ অপৰাধৰ মোকাবিলাৰ বাবে এক অভিনৱ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ প্ৰযুক্তি-সক্ষম উদ্যোগী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক সংযুক্ত কৰাৰ আৰু বিভাগটোত প্ৰযুক্তি-জ্ঞানী যুৱ বিষয়াসকলক অধিক ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ ব্যুৰোত ৭৫ টা প্ৰক্ৰিয়া আৰু প্ৰণালী সংকলন কৰাৰ বাবে চিবিআইক প্ৰশংসা কৰে যিবোৰ বাতিল কৰিব পাৰি আৰু তেওঁলোকক সময়মতে ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ কয়। তেওঁ প্ৰতিষ্ঠানটোৰ বিৱৰ্তনৰ প্ৰক্ৰিয়া অক্লান্তভাৱে অব্যাহত থাকিব লাগে বুলি জনায়।
কেন্দ্ৰীয় কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতেন্দ্ৰ সিং, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা শ্ৰী অজিত ডোভাল, কেবিনেট সচিব শ্ৰী ৰাজীৱ গৌবা আৰু চিবিআইৰ সঞ্চালক শ্ৰী সুবোধ কুমাৰ জয়ছোৱাল অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।