Ministry of Health and Family Welfare
Hon’ble Prime Minister Inaugurates the One World TB Summit 2023 in Varanasi
Launches TB-Mukt Panchayat Initiative and New Shorter Regimen for TB Preventive Therapy to raise awareness about TB and prevent the spread of the disease
Acknowledges the contribution of Healthcare Workers, Ni-kshay Mitras and TB Vijetas for their tireless work towards TB Elimination
“One World TB Summit’ embodies the Indian philosophical principle of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, it is imperative for us to embrace this philosophy and strive to create a world where everyone can live with equality and dignity, and free of the ill health and infectious diseases such as TB”
“Ni-kshay Mitras have contributed over Rs 1,000 Cr, making it possibly the world’s largest community initiative for TB”
“ICMR institutes like National Institute for Research in Tuberculosis (NIRT) has completed the world’s largest National Tuberculosis Prevalence Survey which helped us understand the TB burden at State level for targeted programmatic interventions”
“India is the only country in the world to implement a Sub-National Certification (SNC) exercise, a novel scientific method through which districts are verified for their progress of elimination”
Dr. Mansukh Mandaviya reiterates importance of Jan Andolan and Jan Bhagidari to eliminate TB by 2025
“When all of us contribute in our own unique capacities for a larger cause, our efforts are bound to reach fruition. I am confident with such spirit of enterprise; we will eliminate TB by 2025”
India is inspiring the world in TB elimination. Every country should have the Ni-kshay Mitra initiative. I salute the way it is happening at sub-nationals too, not in pilot mode but at scale: Dr Lucica Ditiu
24 MAR 2023 2:56PM by PIB Delhi
“India’s efforts are a new model for the global war on TB”. This was stated by Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi as he urged citizens to work collectively towards TB elimination in spirit of Jan Bhaagidari on a war footing and inaugurated the One World TB Summit 2023, here today. Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health & Family Welfare, Smt. Anandiben Patel, Governor, Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Chief Minister, Uttar Pradesh, Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health & Family Welfare, Dr V K Paul, Member (Health), NITI Aayog, Shri Brajesh Pathak, Deputy Chief Minister, Uttar Pradesh, Mr Emanuel Osagie Ehanire, Minister of Health, Nigeria, Mr Ethel Leonor Noia Maciel, Vice Minister of Health, Brazil, Dr Poonam Khetrapal Singh, Regional Director, WHO South-East Asia Regional Office and Dr Lucica Ditiu, Executive Director, Stop TB were also present at the summit.
State governors, State health secretaries and NHM MDs from states joined online. The event, also attended by representatives from corporates, industries, civil society, NGOs, and TB Champions, reiterated India’s commitment to eliminate the high-burden infectious disease by 2025, five years ahead of the global goal of 2030. This vision was first articulated by the Hon’ble Prime Minister at the Delhi End TB Summit in March 2018.
The Prime Minister unveiled the “Annual India TB Report 2023” which is a compilation of the country’s efforts towards making India TB-free by 2025. He launched a Training module on Extra Pulmonary Tuberculosis. The module is developed for training the healthcare workers of secondary and tertiary levels of public and private sector in India. The Prime Minister also launched the TB-Mukt Panchayat initiative to leverage the support of over 2.5 lakh Gram Panchayats to raise awareness about TB, eliminate the stigma attached to the disease and help monitor and improve uptake of services. A new Treatment Preventive Therapy was also launched to prevent the development of active TB – thereby stemming the spread of the disease. Alongside, a family-centric care model was also announced to ensure the wellbeing of families affected by TB.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the National Centre for Disease Control & High Containment Laboratory and inaugurated the site for the Metropolitan Public Health Surveillance Unit in Varanasi.
States and districts were also awarded by the Prime Minister for making significant progress on key programmatic indicators. Karnataka and the Union Territory of Jammu & Kashmir were awarded in the category of states/UTs and the Nilgiris (Tamil Nadu), Pulwama (J&K) and Anantnag (J&K) were given the district level awards.
Addressing the gathering, the Prime Minister stated that the ‘One World TB Summit’ embodies the Indian philosophical principle of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, a Sanskrit phrase that means ‘the world is one family’. He stated that it is imperative for us to embrace this philosophy and strive to create a world where everyone can live with equality and dignity, and free of the ill health and infectious diseases such as TB.
The Prime Minister stated that India’s bold commitment to eliminate TB by 2025 showed the world that India will not be daunted by the challenge and instead initiate a strong and resolute response. He also informed that despite the setback from the COVID-19 pandemic, the country has rebounded back strongly and even surpassed pre-pandemic levels in TB case notifications.
Appreciating the contribution of healthcare workers who worked tirelessly for TB in spite of being repurposed for COVID pandemic response from time to time, he appealed them to continue the good work and asked them to adopt the same 5T approach (Trace, Test, Track, Treat & Technology) for TB as was done during the COVID pandemic.
Shri Narendra Modi highlighted that India identified concerns of global importance as health priorities under its G20 presidency. “These include improving effectiveness and reach of health services using digital solutions; strengthening cooperation to enhance pharmaceutical development and manufacturing capabilities; dealing with anti-microbial resistance; focusing on “One Health” – and all of these have strong resonance with India’s and the world’s fight against TB”, he stated.
Shri Narendra Modi informed the audience about the tremendous success of India’s National TB Elimination Programme (NTEP). He noted that “ICMR institutes like National Institute for Research in Tuberculosis (NIRT) has completed the world’s largest National Tuberculosis Prevalence Survey which helped us understand the TB burden at State level for targeted programmatic interventions.” He highlighted that India is the only country in the world to implement a Sub-National Certification (SNC) exercise, a novel scientific method through which districts are verified for their progress of elimination. The Prime Minister also informed that more than ₹2,000 crores have been directly transferred to more than 75 lakh TB patients under the Direct Benefit Transfer (DBT) scheme for TB patients.
Acknowledging the contribution of citizens, industry, civil society and NGOs who came together in large numbers as Ni-kshay Mitras and provided additional nutritional and emotional support to patients for overcoming TB, the Prime Minister stated that “Ni-kshay Mitras have contributed over Rs 1,000 Cr, making it possibly the world’s largest community initiative for TB.” He further stated that “this Jan Bhaghidhari is taking a form of mass movement with people’s participation and an example of true democracy; Sabka Saath, Sabka vikas, Sabka Swastha.”
The Prime Minister also emphasized India’s unique position to spearhead the global TB response, and highlighted India’s strength in technology, digital innovations, data science and epidemiology. He pointed to Indian innovations like the Ni-kshay portal which is an exemplary model that tracks the entire cascade of care for each TB patients and new shorter treatment regimen for TB Preventative Therapy whose drugs have to be taken only once a week for 12 weeks instead of the earlier regimen of one drug every day for 6 months.
The Prime Minister offered to support other countries with technological tools, diagnostics, drugs, and help chart a forward-looking global strategy to end TB, stating that “for us the World is our family and we are there for any support you need”. He further appealed to world leaders to enhance efforts against TB to reach the Sustainable Development Goals (SDG).
The Prime Minister also highlighted some of the significant strides that India has made in the healthcare landscape. He mentioned the creation of more than 1.5 lakh Ayushman Bharat – Health and Wellness Centres in India equipped with free essential drugs, diagnostics and telemedicine services for comprehensive primary healthcare; and entitling over 500 million people under the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana to free secondary and tertiary care as some of the novel schemes introduced to deliver quality healthcare in all parts of the country. He also stated that “with introduction of several new vaccines our Under-5 mortality rate has reduced from 45 to 32 per 1000 live births, a massive 33-point fall in Maternal Mortality Ratio (MMR) (130 to 97 per lakh live births) since 2014; with 8 States already achieving SDGs related to MMR (less than 70/ per lakh live births in the same period.” “Mission Indradhanush has resulted in an exponential increase in the immunization coverage”, he further stated.
Highlighting India’s handling of the COVID pandemic as a global best practice, the Prime Minister noted that “our vaccine manufacturing capacities and pharma industries have ensured we meet the global demand for COVID vaccines and TB drugs. Our pharma industry meets almost 80% of the global demand for TB drugs and now our innovators have given the world indigenous molecular diagnostics.” He also stated that researchers and scientists in India are working hard to get a vaccine for TB.
The Prime Minister concluded his address by complimenting the TB Vijetas for defeating TB and helping other fellow citizens in fighting TB. He also thanked the healthcare workers for their tireless efforts for TB elimination, stating that “they are the backbone of the health system - standing with the patients at the frontline in this battle against TB.”
Dr Mansukh Mandaviya appreciated success of the TB programme and expressed his belief in TB elimination by 2025 given the country’s response to COVID-19. He mentioned that the ethos of One Earth, One Health is in line with Hon’ble Prime Minister’s vision who has been a leading voice for greater cooperation between countries.
The Union Health Minister highlighted that in a span of just 15 days since the launch of the Ni-kshay Mitra initiative, over 50,000 people applied to become Ni-kshay Mitras. Underlining the need for bottom-up strategies for TB elimination and a people’s movement, Dr. Mandaviya said, “When all of us contribute in our own unique capacities for a larger cause, our efforts are bound to reach fruition. I am confident with such spirit of enterprise; we will eliminate TB by 2025.”
Shri Yogi Adityanath expressed his gratitude to the country’s leadership for selecting Varanasi as the venue for the One World TB Summit. He thanked the Hon’ble Prime Minister for launching the TB-Mukt Panchayat initiative to enlist the support of Gram Pradhans to deliver on the TB-Mukt India objective.
Dr Lucica Ditiu remarked that the summit is taking place in a city, thousands of years old to discuss a thousand-year-old disease in the world i.e., TB. She said that India has a very high burden of TB but also the best plan, ambition and will to eliminate the disease. She underlined the global welfare embrace of India’s G-20 Presidency and explained the importance of the theme - One World One Health. She also stated that due to the efforts of countries like India, the number of people who are not getting diagnosis and treatment for TB has gone below 3 million for the first time in history. “India is inspiring the world in TB elimination. Every country should have the Ni-kshay Mitra initiative. I salute the way it is happening at sub-nationals too, not in pilot mode but at scale”, she remarked.
Stating that India is on the road to ending TB by 2025 under the leadership of the Prime Minister, Dr Ditiu recognized India’s leadership in working towards the elimination goal five years ahead of the global target, “India has shown incredible leadership and introduced several groundbreaking initiatives reflecting the strong resolve and commitment of the government.” She praised India’s scale in tackling TB and expressed the belief that India will end TB by 2025. She also informed about the UN high-level meeting on TB taking place on 22nd September during the UN General Assembly in New York and also requested the Prime Minister’s presence in the meeting. She also urged the Prime Minister to lead and inspire other world leaders in this fight against TB. “The world is looking to India to take a lead at the global level and ensure the prioritization of the disease elimination by governments across the world”, she stated.
Background:
In March 2018, the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi made a commitment to eliminate tuberculosis (TB) from India by 2025, as the rest of the world aimed to achieve the TB-related Sustainable Development Goals (SDGs) targets by 2030. Displaying great vision and leadership then, the Hon’ble PM called for a reinvigorated approach to eliminate TB. Soon thereafter, the National TB Elimination Programme (NTEP) revised its strategy and introduced various patient-centric schemes and initiatives. In 2022, India achieved its highest ever notification of TB patients – in 2022, over 24.22 lakh TB cases were notified, compared to 14 lakh patients in 2013 – indicating the effectiveness of India’s programme in reaching every patient. Strategies such as private sector engagement, active case finding, decentralization of services through Health and Wellness Centres, community engagement and Ni-kshay Poshan Yojana have transformed India’s TB management efforts and made it patient centric.
The One World TB Summit, organized by the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) and Stop TB Partnership, provided an opportunity to showcase India’s TB learnings for the world at a time when the country leads the G20 nations. The deliberations at the event helped bring to spotlight the key strategies introduced by India to strengthen its TB elimination response. Post the Summit, country delegates visited Ayushman Bharat - Health and Wellness Centres and Gram Panchayats to learn about the innovative approaches being implemented in India to decentralize TB care and take it closer to people.
The event can be watched at:
https://www.youtube.com/watch?v=ulCtyxszN_k

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা বারানসীদা ৱান ৱার্ল্দ তি.বি সম্মিৎ ২০২৩ হৌদোকখ্রে
তি.বি মুক্তা পঞ্চায়ত অমসুং তি.বিগী মরমদা খঙবা হেনগৎহন্নবা অমসুং লায়না অসি শন্দোকপা থিংনবা অনৌবা অতেন থৌরাং হৌদোকখ্রে
তি.বি মুৎথৎনবা মখোয়গী চোকথবা লৈতবা থবকশিংগীদমক হকশেলগী মীওইশিং, নি-ক্ষয় মিত্রাশিং অমসুং তি.বি বিজেতাশিংগী থৌদাং শকখঙবা উৎখ্রে
“ৱান ৱার্ল্দ তি.বি সম্মিৎতা বসুধাইবা কুতুম্বকমকী ভারতকী ফিদমশিং উৎথোক্লে, মীওই খুদিংমক চপ মান্ননা অমসুং ইকায়খুম্নবগা লোয়ন্না, অনা-অয়েক লৈতনা অমসুং তি.বিগুম্বা লৌনগনবা লায়নাশিং লৈতনা হিংবা মালেম অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসি ইনগদবনি”
“নি-ক্ষয় মিত্রাশিংনা লুপা করোর ১,০০০ হেন্না পুথোকখি, মসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মীয়াম্না শরুক য়াবা তি.বিগী থবক ওইরে”
“নেসনেল ইন্সতিতুৎ ফোর রিছর্স ইন তুবরকুলোসিস(এন আই আর তি)গুম্বা আই.সি.এম.আর ইন্সতিতুৎশিংনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা নেসনেল তুবরকুলোসিস প্রিভালেন্স সর্ভে পাংথোক্তুনা রাজ্যগী থাক্তা লৈরিবা তি.বিগী পোৎলুমশিং খঙদোকপদা ঐখোয়গী মতেং পাংলে”
“লায়না অসি মুৎথৎনবা জিলাশিংদা পায়খৎপা থবকশিং অনৌবা সাইন্তিফিক ওইবা পাম্বৈ অমা-সব-নেসনেল সর্তিফিগেসন(এস এন সি) পায়খৎপা মালেমদা অমতা ঙাইরবা লৈবাক ভারতনা
24 MAR 2023 2:56PM by PIB Imphal
ঙসি ৱান ৱার্ল্দ তি.বি সম্মিৎ ২০২৩ হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খ্রে তি.বিগী মায়োক্তা মালেম্না শোক্নরিবা লান অসিদা ভারতকী নমুনা অসি অনৌবনি। তি.বি মুৎথৎনবা মীয়াম্না জন ভাগিদারিগী ৱাখল্লোন্দা থবক তৌগদবনি।
ঙসিগী মীফম হৌদোকপা থৌরম অদুদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া, উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর য়োগী অদিত্যানাথ, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রবিন পৱার, নিতি অয়োগ মেম্বর(হেল্থ)দোক্তর ভি.কে পাউল, উত্তর প্রদেসকী দিপুতি চীফ মিনিস্তর শ্রী ব্রজেস পাথক, নাইজেরিয়াগী হেল্থ মিনিস্তর ইমানুয়েল ওসাগি, ব্রাজিলগী ভাইস হেল্থ মিনিস্তর ইথেল লিওনোর নোইয়া মাসিএল, দব্লিউ.ঐচ.ও সাউথ-ইস্ত এসিয়া রিজনেল ওফিসকী রিজনেল দিরেক্তর দোক্তর পুনম খেত্রাপাল সিংহ অমসুং স্তোপ তি.বিগী ইজুকিউতিপ দিরেক্তর দোক্তর লুসিকা দিতিয়ু শরুক য়াখি।
রাজ্যগী রাজ্যপালশিং, রাজ্যগী হকশেলগী সেক্রেতরিশিং অমসুং এন.ঐচ.এম এম.দিশিংদা রাজ্যশিংদগী ওনলাইন্দা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা কোর্পোরেতশিং, ইন্দস্ত্রিশিং, এন.জি.ওশিং, সিবিল সোসাইতিশিংগী মীহুৎশিং অমসুং তি.বি চেম্পিয়নশিং শরুক য়াখি। মার্চ ২০১৮দা দিল্লিদা পাংথোকখিবা ইন্দ তি.বি সম্মিৎতা ভারতনা ২০২৫দা তি.বি মুৎথৎপা হায়না পান্দম থমখিবনি।
২০২৫দা ভারতনা তি.বি মুৎথৎনবা লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী খোমজিনবা “এন্নুএল ইন্দিয়া তি.বি রিপোর্ত ২০২৩” প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙখি। মহাক্না এক্সত্রা পুলমোনারি তুবরকুলোসিসকী ত্রেনিং মোদুল অমশু হৌদোকখি। মোদুল অসি ভারত্তা সরকার অমসুং লনাইদা সেকেন্দরি অমসুং তর্সিয়ারি থাক্তা থবক তৌরিবা হকশেলগী মীওইশিং ত্রেনিং পীনবা মোদুলনি। তি.বি মরমদা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা, লায়না অসিদা হন্থহন্না য়েংলিবা অসি লৌথোক্নবা গ্রাম পঞ্চায়ত লাখ ২.৫ মতেং পাংনবা পায়খৎপা তি.বি-মুক্তা পঞ্চায়তকী থবকশু প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি। এক্তিব তি.বি ওইরকপা থিংনবা অনৌবা লায়য়েং মখল অমশু হৌদোকখি। তি.বিনা শোকহল্লবা ইমুংশিং য়াইফনবা নমুনা অমশু লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেসনেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল এন্দ হায় কন্তেনমেন্ত লেবোরেতোরি শানবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি অমসুং বারানসীদা মেত্রোপোলিতান পব্লিক হেল্থ সর্ভেলিয়েন্স য়ুনিতকী মফমসু হাংদোকখি।
মখোয়গী মরুওইবা থবকশিংদা মাইপাকপগীদমক রাজ্যশিং অমসুং জিলাশিংশু প্রধান মন্ত্রীনা মনা পীখি। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী কাংলুপতা কর্নাতকা অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরদা মনা পীখি অমসুং জিলাগী থাক্তা নিলগিরিস(তামিল নাদু),পুলৱামা(জে অমসুং কে) অমসুং অনন্তনাগ(জে অমসুং কে)দা মনা পীখি।
মীফম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ৱান ৱার্ল্দ তি.বি সম্মিৎতা বসুধাইবা কুতুম্বকমকী ভারতকী ফিদমশিং উৎথোক্লে, মীওই খুদিংমক চপ মান্ননা অমসুং ইকায়খুম্নবগা লোয়ন্না, অনা-অয়েক লৈতনা অমসুং তি.বিগুম্বা লৌনগনবা লায়নাশিং লৈতনা হিংবা মালেম অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসি ইনগদবনি। ২০২৫তা ভারতনা তি.বি মুৎথৎকনি হায়না থাজবা পীরিবা অসি শিংনবা কয়ানা ভারত মাইথিবা পীবা ঙম্লোই হায়বা ভারতনা মালেমদা উৎলে। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবশু লৈবাক অসি হান্নগী ফিবমদা হল্লক্লে অমসুং লাইচৎ মমাঙদা লৈরম্বা তি.বিগী কেসশিংগী চাং অদুদা ফাওবা হন্থহনবা ঙম্লে।
কোবিদ লাইচৎ থেংনরবশু তি.বিগীদমক হকশেলগী মীওইশিংনা চোকথবা লৈতনা পায়খৎলিবা থবকশিং থাগৎনিঙাইনি। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ফাওবা তি.বিগীদমক ফাইব-তি(ত্রেন্স, তেস্ত,ত্রেক,ত্রিৎ অমসুং তেক্নোলোজি) শীজিন্ননবা মখোয়দা পাউতাক পীখি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিবা অসিদা হকশেল অসি মালেমগী মরুওইবা অমনি হায়না ভারতনা পুথোক্লে। মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা দিজিতেলগী পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা অফবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা, হিদাং-লাংথকশিং শুংনবা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা, এন্তি-মাইক্রোবিএল রেসিস্তেন্স থেংনবা, তি.বিগী মায়োক্তা ভারত অমসুং মালেম্না লান্থেংনরিবা অসিদা মতেং পাংবা য়াওরি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি নেসনেল ইন্সতিতুৎ ফোর রিছর্স ইন তুবরকুলোসিস(এন আই আর তি)গুম্বা আই.সি.এম.আর ইন্সতিতুৎশিংনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা নেসনেল তুবরকুলোসিস প্রিভালেন্স সর্ভে পাংথোক্তুনা রাজ্যগী থাক্তা লৈরিবা তি.বিগী পোৎলুমশিং খঙদোকপদা ঐখোয়গী মতেং পাংলে। লায়না অসি মুৎথৎনবা জিলাশিংদা পায়খৎপা থবকশিং অনৌবা সাইন্তিফিক ওইবা পাম্বৈ অমা-সব-নেসনেল সর্তিফিগেসন(এস এন সি) পায়খৎপা মালেমদা অমতা ঙাইরবা লৈবাক ভারতনা ওইরে। দি.বি.তি স্কিমগী মখাদা তি.বি অনাবা মীওইশিংদা লুপা করোর ২,০০০ হেন্না হকথেংন্না পীখ্রে।
তি.বি মুৎথৎনবা লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংনা লৌরিবা থৌদাংশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নি-ক্ষয় মিত্রাশিংনা লুপা করোর ১,০০০ হেন্না পুথোকখি, মসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মীয়াম্না শরুক য়াবা তি.বিগী থবক ওইরে।মীয়াম্না শরুক য়াদুনা মসিগী জন ভাগিদারি অসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইরে অমসুং সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা শ্বাস্থাগী অচুম্বা খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তেক্নোলোজি, দিজিতেল ইন্নোবেসনশিং, দেতা সাইন্স অমসুং ইপিদিমিওলোজিনা মালেমদা তি.বি থেংন্নবা ভারতনা থৌনা ওইরে। নি-ক্ষয় পোর্তেল অসি তি.বি অনাবা মীওই খুদিংমক খোঙ্গুল লিনবগী মোদেল অমনি অমসুং মমাঙদা থা ৬ চুপ্না নুমিৎ খুদিংগী হিদাক চারম্বা অদুগী মহুত্তা চয়োল ১২গী মনুংদা অমুক খক্ত হিদাক চাবগী অনৌবা অতেনবা মতমগী তি.বি লায়য়েং চৎথবা হৌরে। তি.বি মুৎথৎনবা মালেমগী থবকশিংদা মতেং পাংবা ওইনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা তেক্নোলোজিগী খুৎলায়শিং, চাংয়েং তৌনবা মচাকশিং, হিদাক-লাংথকশিং পীরে।
অনা-লায়য়েংগী লমদা ভারতনা মাইপাক্না পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লেম্না হিদাক পীবা, চাংয়েং তৌবা অমসুং তেলিমেদিসিনগী খুদোংচাবশিং য়াওরবা অয়ুস্মান ভারত-হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ হেন্না ভারত্তা লিংখৎলে। প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনাগী মখাদা মীওই মিল্লিয়ন ৫০০ হেন্না লেম্না সেকেন্দরি অমসুং তর্সিয়ারি লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংলে। অনৌবা তিকা কয়া হৌদোকপদগী ঐখোয়গী চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিং শিবগী চাং অঙাং ১০০০গী মনুংদা ৪৫ ওইরম্বদগী ৩২দা হন্থরে, ২০১৪দগী মেতেরনেল মোর্তালিতি রেসিও( লাইফ বার্থ লাখ অমগী মনুংদা ১৩০ ওইরম্বদগী ৯৭দা হন্থরকপা) য়াম্না চাউনা পোইন্ত ৩৩ হন্থরে। রাজ্য ৮ মেতেরনেল মোর্তালিতি রেসিওগী এস.দি.জি পান্দমশিং ফংবা ঙমখ্রে। তিকা থাবগী চাং হেনগৎহনবদা মিসন ইন্দ্রধনুসনা অচৌবা থৌদাং লৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী তিকা পুথোকপা অমসুং হিদাক-লাংথকশিং শুংবা ঙম্বগী থৌনা অসিনা মালেমগী ওইনা কোবি তিকাশিং অমসুং তি.বি হিদাকশিং ঐখোয়না পীবা ঙম্বনি। ঐখোয়গী ফার্মা ইন্দস্ত্রিনা মালেমগী তি.বি হিদাক চাদা ৮০ হেন্না পীবা ঙম্লে। তি.বিগী তিকা অমা পুথোক্নবা ভারতকী রিছর্স তৌরিবশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা থবক পায়খৎলি। তি.বি মুৎথৎনবা তি.বি বিজেতাশিংগী থবক থাগৎনিঙাইনি। তি.বিগী মায়োক্তা শোক্নরিবা লান অসিদা অনাবশিংগা লোয়ন্না মাংজিল থাদুনা মখোয়না অনা-লায়য়েংগী থবক অসিগী য়াংলেন শরুনি।
তি.বিগী থৌরমশিং মাইপাকপদা দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং লৈবাক অসিনা কোবি-১৯ মায়োক্নবগা লোয়ন্না ২০২৫দা তি.বি মুৎথৎপা ঙমগনি হায়না মহাক্কী থাজবা ফোঙদোকখি। মালেমগী লৈবাকশিংগী মরক্তা হেন্না মতেং পাংনদুনা প্রধান মন্ত্রীগী মালেম অমা, হকশেল অমা শেমগৎনবা মঙলান অদু মহাক্না পনখি।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি নি-ক্ষয় মিত্রগী থবক হৌদোকপদগী শুপ্নগী নুমিৎ ১৫গী মনুংদা নি-ক্ষয় মিত্র ওইনবা মীওই ৫০,০০০ হেন্না চে থারকখ্রে। অচৌবা থবক অমগীদমক ঐখোয়না মতেং পাংবা মতমদা ঐখোয়গী থবকশিং অদু মাইপাকপা ঙমগনি। অসিগুম্বা থৌনা অসিনা ঐখোয়না ২০২৫দা তি.বি মুৎথৎপা ঙমগনি হায়না ঐনা অচেৎপা থাজবা থম্লি।
ৱান ৱার্ল্দ তি.বি সম্মিৎকী মফম ওইনবা বারানসী খনবগীদমক শ্রী য়োগী অদিত্যনাথনা লৈবাক অসিগী লুচিংবশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি। তি.বি মুক্তা ভারত অমা ওইহন্নবা গ্রাম প্রধানশিংগী মতেং লৌনবা তি.বি মুক্তা পঞ্চায়তকী থবক হৌদোকপগীদমক মহাক্না প্রধান মন্ত্রী থাগৎখি।
দোক্তর লুসিকা দিতুয়ুনা হায়খি চহি লিশিং কয়া শুরিবা সহর অমদা মালেমদা চহি লিশিং কয়া কুইরবা লায়না অমগী মীফম পাংথোক্লি। ভারত্তা তি.বি লায়নাগী অচৌবা চৈথেং ফংলবশু খ্বাইদগী ফবা থৌরাং অমসুং পান্দম্না লায়না অসি মুৎথৎপা ঙমগনি। ভারতগুম্বা লৈবাক অমনা হোৎনবদগী, পুৱারিদা অহানবা ওইনা তি.বি লায়ওং মশক খঙদোক্ত্রিবা অমসুং লায়য়েংদ্রিবা মীওই মশিং হৌজিক মিল্লিয়ন ৩গী মখাদা লৈরে। লৈবাক খুদিংমক নি-ক্ষয় মিত্রগী থবক পায়খৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ভারত ২০২৫দা তি.বি মুৎথৎনবা লম্বীদা চৎলি হায়না ফোঙদোক্লদুনা দোক্তর দিতিয়ুনা হায়খি তি.বি থেংন্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি উরগা ২০২৫দা ভারতনা তি.বি মুৎথৎপা ঙমগনি হায়বসি থাজৈ। নিউ য়োর্কতা য়ু.এন জেনেরেল এশেমব্লি মনুংদা সেপ্তেম্বর ২২দা য়ু.এনগী অৱাংবা থাক্কী তি.বিগী মীফম পাংথোক্কনি অমসুং মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রীশু শরুক য়ানবা হায়জখ্রে।
নুঙগীৱারোল
মালেমগী লৈবাকশিংনা ২০৩০দা তি.বি লায়না মুৎথৎনবা পান্দম থম্লবশু ভারতকী ওইনা ২০২৫তা লায়না অসি মুৎথৎনবা ২০১৮দা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাজবা পীখ্রে। মতুং তারকপদা, নেসনেল তি.বি ইলিমিনেসন প্রোগ্রামগী লাল্লোং অমুক হন্না শেমদোকখি অমসুং অনাবশিংগী য়াইফনবা অনৌবা স্কিম কয়া অমসুং থবক কয়া হৌদোকখি। ভারত্তা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইনা ২০২২দা তি.বি অনাবা মীওই লাখ ২৪.২২ হেন্না থেংনখি। মসি ২০১৩দা কেস লাখ ১৪ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ভারতনা লায়না অসি ঙাকথোক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী কান্নবা মশক খঙখি। মীয়ামগা লোয়ন্না থবক কয়া পায়খৎপদগী লায়না অসিগী মতাংদা খুমাঙচাউশিনবা কয়া উবা ফংখি।
হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি অমসুং স্তোপ তি.বি পার্তনরসিপনা পুন্না শীনবা ৱান ৱার্ল্দ তি.বি সম্মিৎ অসিনা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা ভারতনা তি.বি থেংন্নবা হোৎনবদা ফংলকপা লৌশিং কয়া মালেমদা উৎনবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি। মীফম অসিদা পাংথোক্লিবা মরুওইবা থৌরমশিংদগী তি.বি মুৎথৎনবা ভারতনা পায়খৎলিবা মরুওইবা থবকশিং মশক তাকপদা মতেং পাংগনি। মীফম মতুংদা, লৈবাকশিংগী দেলিগেদশিংনা অয়ুস্মান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা চৎতুনা তি.বি লাকশিন্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা অনৌবা থবকশিং অমসুং মীয়ামগা নক্না থবক তৌনবা হোৎনরিবশিং য়েংহনগনি।
থৌরম অসি য়েংবা য়াগনি:
https://www.youtube.com/watch?v=ulCtyxszN_k