Ministry of Home Affairs
3rd Session of the National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR) concludes in New Delhi, Principal Secretary to the Prime Minister addresses Valedictory programme
Disaster risk reduction and management is turning into Jan Andolan as envisaged by the Prime Minister: P. K. Mishra
“Prime Minister’s 10-Point Agenda emphasizes the need for building local capacities and initiatives, and especially women’s leadership in disaster risk management”
“Professionalizing the disaster risk management setup and developing programmes and interventions which are responsive to the needs of the people are the way forward”
“If we are not able to support the most vulnerable and protect their lives and livelihoods, the entire purpose of our work is defeated”
Over 1200 subject experts, practitioners, academicians and delegates deliberated upon various cross cutting issues on disaster risk reduction based on the 10-point agenda on Disaster Risk Reduction given by Prime Minister Shri Narendra Modi and Sendai Framework
11 MAR 2023 7:38PM by PIB Delhi
The 3rd Session of the National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR) concluded in New Delhi today. Principal Secretary to the Prime Minister, Shri PK Mishra addressed the Valedictory programme. Union Minister of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary, Member and Secretary (Incharge), NDMA, Director General NDRF, senior officers form MHA, NDMA, NDRF, NIDM and other stakeholders were also present on the occasion.
In his address, Shri PK Mishra expressed happiness about the enlarged scope of conversation and the breadth and depth of the discussions organised all over the country which has taken place in 19pre events covering all the relevant themes of Disaster Risk Reduction (DRR). Disaster Risk Reduction is converted into ‘Jan Andolan’ as envisaged by the Prime Minister Shri Narendra Modi. The Principal Secretary underlined the importance of the theme of the session “Building Local Resilience in a Changing Climate” as it responds to the need for localising disaster risk management at a time when disaster risks are not only increasing but new patterns of risks are emerging. Shri Mishra referred to the Prime Minister’s 10-Point Agenda that emphasizes the need for building local capacities and initiatives, and especially women’s leadership in disaster risk management. Learning from the proceedings of the sessions will go into implementation of the Prime Minister’s ten-point agenda and the Sendai Framework, he said.
Shri Mishra suggested two overarching themes for the stakeholders to pursue. First, relates to professionalizing the disaster risk management setup at the State and district levels, and, second, developing programmes and interventions which are responsive to the needs of the people. He said disaster preparedness and disaster mitigation needs to be professionalized on the lines of professionalization of disaster response that happened with the arrival of NDRF and SDRF. States, Shri Mishra said. The states have adequate resources and they will be supported by NDMA, NIDM, and NDRF in a coordinated manner, he added. He expressed satisfaction with the availability of resources for both the tasks of professionalization and programme development.
The Principal Secretary concluded by alerting the stakeholders of slow progress on Sendai Framework, whose eighth anniversary falls in one week. “More than half of this 15-year Framework’s time has passed and the world is way off track from achieving the Sendai targets. We must rededicate ourselves to creating a more effective, more responsive system of disaster risk management to work towards a safer country and safer world with more resilient communities”, he added.
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 3rd Session of NPDRR on Friday. The Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah was also present on the occasion. The Prime Minister also inaugurated an exhibition for showcasing innovative ideas, initiatives, tools and technologies in the field of Disaster Risk Reduction. More than 100 exhibitors are participating in this exhibition which is now open to the public till 13th March 2023. This exhibition has been an excellent platform for awareness about various initiatives in the field of DRR.
3rd NPDRR was jointly organized by the Ministry of Home Affairs (MHA), National Disaster Management Authority (NDMA), National Disaster Response Force (NDRF), and National Institute of Disaster Management (NIDM). NPDRR was comprised of four Plenary Sessions, one Ministerial Session, and eight Thematic Sessions. Over two days, more than 1200 subject experts, practitioners, academicians and delegates deliberated upon various cross cutting issues on disaster risk reduction based on the 10-point agenda on Disaster Risk Reduction given by Prime Minister Shri Narendra Modi and the Sendai Framework.
The meeting was held during the Amrit Kaal, and the deliberation of the 3rd Session of NPDRR will help the Government in making India disaster resilient by 2030 under the Vision-2047 of Prime Minister Shri Narendra Modi.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
নেস্নেল প্লেৎফোর্ম ফোর দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন (এন.পি.দি.আর.আর.)গী ৩শুবা সেসন নই দিল্লীদা লোইশিনখ্রে, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন অমসুং মেনেজমেন্ত অসি প্রধান মন্ত্রীগী অপাম্বা মতুং ইন্না জন অন্দোলন ওইরক্লি: পি.কে. মিশ্রা
“প্রধান মন্ত্রীগী পোইন্ত-১০গী এজেন্দানা লোকেল কেপাসিতীশিং অমসুং ইনিসিএতিবশিং শেমগৎপা অমসুং মরু ওইনা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্তদা নুপীশিংনা লুচিংবগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংখি”
“দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ত সেৎঅপ প্রোফেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং মীয়ামগী মথৌ তাবগা মরী লৈনবা প্রোগ্রামশিং অমসুং খোঙথাংশিং দিবেলপ তৌবনা মাংদা চংশিনবা ঙমহনগনি”
“করিগুম্বা ঐখোয়না খ্বাইদগী খুদোংথীনীংঙাই ওইবশিং মতেং পাংবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি অমদি হিংনবগী পাম্বৈশিং ঙাকশেনবা ঙমদ্রবদি ঐখোয়গী থবক্কী অপুনবা পান্দম অসি মাইথিবগা পাঙ্খক ওই”
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী পোইন্ত-১০গী এজেন্দা অমসুং সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক্তা য়ুম্ফম ওইরগা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী তোঙান-তোঙানবা ক্রোস কত্তিং ইস্যুশিংদা সবজেক্ত এক্সপর্ত, প্রেক্তিসনর, একাদেমিসিয়ন অমসুং দেলিগেৎ ১২০০ হেনবনা খন্ন-নৈনখি
11 MAR 2023 7:38PM by PIB Imphal
নেস্নল প্লেৎফোর্ম ফোর দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন (এন.পি.দি.আর.আর.)গী ৩শুবা সেসন ঙসি নই দিল্লীদা লোইশিনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী, শ্রী পি.কে. মিশ্রানা লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখি। থৌরম অদুদা গৃহগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিত্যনন্দ রাই, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, মেম্বর অমসুং সেক্রেতরী (ইনচার্জ), এন.দি.এম.এ., দিরেক্তর জেনরেল এন.দি.আর.এফ., এম.ঐচ.এ., এন.দি.এম.এ., এন.দি.আর.এফ., এন.আই.দি.এম.গী সিনিয়র ওফিসরশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোল পীবদা শ্রী মিশ্রানা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন (দি.আর.আর.)গী মরী লৈনবা থিম পুম্নমক কোনশিন্দুনা প্রি ইভেন্ত ১৯দা লৈবাক শিনবা থুংবদা পাঙথোকখিবা কনভর্জেসনগী স্কোপ পাকথোক চাউথোরকপা অমসুং খন্ন-নৈনবগী হীরম চাউথোরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অপাম্বগী মতুং ইন্না দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন অসি ‘জন অন্দোলন’ অমদা ওল্লক্লি।
প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা “বিল্দিং লোকেল রেজিলিএন্স ইন এ চেঞ্জিং ক্লাইমেৎ’ হায়বা থিম অসি মরু ওই মরমদি মসিনা দিজাস্তর রিস্কশিং হেনগৎলকপা খক্তা নত্তনা রিস্কশিংগী অনৌবা পেত্তর্ন থোরক্লিবা তানফম অসিদা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ত লোকেলাইজ তৌবা তঙাই ফদ্রিবা অসিগী পাউখুম পীরি। শ্রী মিশ্রানা হায়খি প্রধান মন্ত্রীগী পোইন্ত-১০গী এজেন্দা অসিনা লোকেল কেপাসিতীশিং অমসুং ইনিসিএতিবশিং শেমগৎপা অমসুং মরু ওইনা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্তদা নুপীশিংনা লুচিংবগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংখি। সেসনশিংগী প্রোসীদিংশিংদগী ফংলিবা লৌশিং অসি প্রধান মন্ত্রীগী পোইন্ত-তরাগী এজেন্দা অমসুং সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা কান্নরগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী মিশ্রানা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক ওভরআর্কিং থিম অনি তুং ইন্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি। অহানবা অসি রাজ্য অমসুং জিলাগী থাকশিংদা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ত সেৎঅপ প্রোফেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং অনিশুবনা মীয়ামগী মথৌ তাবশিংগা মরী লৈনবা প্রোগ্রামশিং অমসুং খোঙথাংশিং দিবেলপ তৌবা। মহাক্না হায়খি এন.দি.আর.এফ অমসুং এস.দি.আর.এফ.না থুংলবগা লোয়ননা দিজাস্তর রেস্পোন্সকী প্রোফেস্নেলাইজেসনগী মখাদা দিজাস্তর প্রিপিয়র্দনেস অমসুং দিজাস্তর মিতিগেসন প্রোফেস্নেলাইজ তৌবা মথৌ তাই। রাজ্যশিংদা রিসোর্সশিং মরাং কাইনা লৈ অমসুং মখোয়বু কোওর্দিনেতেদ ওইবা মওং অমদা এন.দি.এম.এ., এন.আই.দি.এম. অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী মতেং ফংগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রোফেস্নেলাইজেসন অমসুং প্রোগ্রাম দিবেলপমেন্তগী থবক অনিমক্কীদমক রিসোর্সশিং মরাং কাইনা লৈবদা অপেনবা ফোঙদোকখি।
প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা লোইশিনবদা মথংগী চয়োলদা নিপান শুবা কুমওন তারিবা সেন্দাই ফ্রেমৱার্কতা খোঙজেল তমথরক্লিবা অসিগী মতাংদা স্তেকহোল্দরশিংদা চেকশিনৱা থমখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “ফ্রেমৱার্ক্কী মতমগী চহি ১৫ অসিগী তঙ্খাই হেনবদি হৌখ্রে অমসুং মালেমনা সেন্দাই তার্গেৎশিং ফংনবা চংশিল্লিবা লম্বী অসি থৈদোরক্লি। ঐখোয়না ইশাবু অমুক হন্না কত্থোকপগা লোয়ননা শাফবা লৈবাক অমসুং শাফবা মালেম অমা রেজিলিএন্ত কম্ম্যুনিতীশীংগা লোয়ননা শেমগৎনবা মাইকৈদা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্তগী সিস্তে অসি হেন্না ইফেক্তিব, হেন্না রেস্পোন্সিব ওইবা সিস্তেম অমা শেম্বা তাই”।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইরাই নুমিৎতা এন.পি.দি.আর.আর.গী ৩শুবা সেসন হৌদোকখি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহসু শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রনা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী লমদা লৈরিবা ইন্নোভেতিব আইদিয়া, ইনিসিএতিব, তুল অমসুং তেক্নোলোজীশিং উৎলিবা একজিবিসন অমা হৌদোকখি। একজিবিসন অসিদা একজিবিতর ১০০ হেনবনা শরুক য়াখি, হায়রিবা অসি মার্চ ১৩, ২০২৩ ফাওবা মীয়াম্না য়েংনবা থোং হাংগনি। একজিবিসন অসি দি.আর.আর.গী লমদা তোঙান-তোঙানবা ইনিসিএতিবশিংগী এৱের্নেস পীনবা অফবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইখি।
এন.পি.দি.আর.আর.গী ৩শুবা সেসন অসি গৃহ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.), নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.), নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.), অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত (এন.আই.দি.এম.)না পুন্না শিনবনি। এন.পি.দি.আর.আর. অসিদা প্লেনরী সেসন মরি, মিনিস্ত্রিএল সেসন অমা অমসুং থিমেতিক সেসন নিপাল য়াওগনি। নুমিৎ ২গী সেসন অসিদা সবজেক্ত এক্সপর্তশিং, প্রেক্তিসনরশিং, একাদেমিসিয়নশিং অমসুং দেলিগেৎশিংনা সেনদাই ফ্রেমৱার্ক্তা য়ুম্ফম ওইবা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী ক্রোস কত্তিং ইসু কয়ামরুম অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী পোইন্ত ১০গী এজেন্দা অমসুং সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক্কী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি।
মীফম অসি অমৃত কাল মনুংদা পাঙথোক্লি অমসুং এন.পি.দি.আর.আর.গী ৩শুবা সেসনগী খন্ন-নৈনবা অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী বিজন-২০৪৭কী মখাদা ২০৩০ ফাওবদা ভারতপু দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ওইহনবদা সরকারগী মতেং পাংলগনি।