Prime Minister's Office
PM addresses Economic Times Global Business Summit in Delhi
“India has shown the world what it means to be antifragile”
“Humanity will be proud of itself after 100 years by studying the capability shown by India during the biggest crisis in 100 years”
“We decided to reimagine, re-invent every single element of governance after 2014”
“We reimagined how the government can improve welfare delivery to empower the poor”
“Government’s focus was to empower the poor and enable them to contribute towards the rapid growth of the country with full potential”
“Our government has so far transferred 28 lakh crore rupees via DBT under different schemes”
“We stopped the practice of viewing infrastructure in silos and reimagined infrastructure building as a grand strategy”
“About 3.5 lakh kilometres of rural roads and 80 thousand kilometres of national highways have been built in the last 9 years”
“Today India is at number 5 in terms of Metro route length and soon India will be number 3”
“PM Gatishakti National Master Plan is not only giving speed to the construction of infrastructure but also giving emphasis to area development and people development”
“The rate of internet data in the country has reduced 25 times, the cheapest in the world”
“After 2014, the ‘govt-first’ mentality was reimagined as a ‘people-first ‘approach”
“Taxpayers get motivated when they know that the tax paid is being spent efficiently”
“Trusting people has been our mantra in every program and policy”
“When you associate with India’s growth journey, India gives you guarantee of growth”
17 FEB 2023 9:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Economic Times Global Business Summit at Hotel Taj Palace in Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the changes that have taken place since his last appearance at the ET Global Business Summit three years ago. He recalled that it was just three days after the last Summit WHO had declared Covid a pandemic leading to massive rapid changes globally and in India. .
The Prime Minister said that the context gave rise to discussion on the concept of ‘antifragile’ i.e a system that is not only resilient in the face of adversity but gets stronger using those adversities. He said that the concept of antifragile brought to his mind the collective determination of 140 crore Indians. The Prime Minister said that during these three years of war and natural calamity, India and Indians have demonstrated tremendous determination. “India has shown the world what it means to be antifragile. Where earlier there used to be the talk of Fragile Five, now India is being identified with antifragile. India has shown the world how to convert calamities into opportunities. Humanity will also be proud of itself after 100 years by studying the capability shown by India during the biggest crisis in 100 years”, the Prime Minister added.
Referring to the theme of this year's Summit ‘Reimagine Business, Reimagine the world’ the Prime Minister explained how reimagination came into play when the country gave the current government an opportunity to serve in 2014. He recalled the tough times for the country’s reputation due to scams, the poor being deprived due to corruption, the interests of the youth being sacrificed on the altar of the dynasty, and nepotism and policy paralysis delaying projects. “That's why we decided to reimagine, re-invent every single element of governance. We reimagined how the government can improve welfare delivery to empower the poor. We reimagined how the government can create infrastructure in a more efficient way. We reimagined what kind of relationship the government should have with the citizens of the country”, the Prime Minister said.
The Prime Minister elaborated on reimagining welfare delivery and talked about the delivery of bank accounts, loans, housing, property rights, toilets, electricity, and clean cooking fuel. “Our focus was to empower the poor to enable them to contribute to the rapid growth of the country with their full potential”, he said. Giving an example of Direct Benefit Transfer, the Prime Minister remembered former Prime Minister Shri Rajiv Gandhi’s remark on leakage that 15 paisa out of one rupee reached the intended beneficiaries. “Our government has so far transferred 28 lakh crore rupees via DBT under different schemes. If Rajiv Gandhi's remark had remained true even today, then 85 percent of it i.e. 24 lakh crore rupees would have been looted. But today it is also reaching the poor”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said even Nehru ji knew that when every Indian will have a toilet facility, it will mean that India has reached a new height of development. Shri Modi said that 10 crore toilets were constructed after 2014 taking sanitation coverage from below 40 percent to 100 percent in rural areas.
Giving examples of aspirational districts the Prime Minister said in 2014 more than 100 districts were very backward. “We reimagined this concept of backwardness and made these districts aspirational districts”, the Prime Minister said. The Prime Minister gave several examples such as institutional deliveries increasing from 47 percent to 91 percent in Aspirational District Fatehpur of UP. The number of fully immunized children in the Aspirational District Barwani of Madhya Pradesh has now increased from 40 percent to 90 percent. In Aspirational District Washim of Maharashtra, in 2015, the success rate of TB treatment has increased from 48 percent to nearly 90 percent. Now the number of Gram Panchayats with broadband connectivity has increased from 20 percent to 80 percent in the Aspirational District of Yadgir, Karnataka. “There are many such parameters in which the coverage of aspirational districts is getting better than the average of the whole country”, the Prime Minister said. Regarding clean water supply, the Prime Minister said that only 3 crore tap connections were there in 2014. In the last three and half years have added 8 crore new tap connections.
Similarly, in infrastructure, political ambition was given precedence over the country’s needs and the power of infrastructure was not appreciated. “We stopped the practice of viewing infrastructure in silos and reimagined infrastructure building as a grand strategy. Today, highways are being built in India at a speed of 38 km per day and more than 5 km of rail lines are being laid every day. Our port capacity is going to reach 3000 MTPA in the coming 2 years. Compared to 2014, the number of operational airports has doubled from 74 to 147. In these 9 years, about 3.5 lakh kilometres of rural roads and 80 thousand kilometres of national highways have been built. In these 9 years, houses of 3 crore poor have been built.”
The Prime Minister said Metro expertise was there in India since 1984 but till 2014 only half a kilometre of metro lines was laid every month. That has increased to 6 km per month. Today India is at number 5 in terms of Metro route length and soon India will be number 3.
“PM Gatishakti National Master Plan is not only giving speed to the construction of infrastructure but also giving emphasis to area development and people development”, the Prime Minister remarked as he highlighted the 1600 plus data layers of infrastructure mapping available on the GatiShakti platform. He noted that India’s expressways or other infrastructure have also been linked to AI to decide the shortest and most efficient route. He further added that population density and availability of schools in any one area can also be mapped. He underlined that with the use of technology, schools can be built in areas where needed instead of allotting it on the basis of demand or political consideration.
Throwing light on reimagining infrastructure in India’s aviation sector, the Prime Minister informed that earlier, a large chunk of the airspace was restricted for defence which led to aeroplanes taking more time to reach their destination. To find a solution to this problem, the Prime Minister elaborated that the government engaged with the armed forces which resulted in 128 air routes being opened up for civilian aircraft movement today. This led to flight paths becoming shorter thereby saving both time and fuel. He noted that about 1 lakh tonnes of CO2 emissions have also been reduced with this decision.
The Prime Minister emphasized that India has put forth a new model of development of physical and social infrastructure before the world where India’s digital infrastructure is a combined example of this. Throwing light on the achievements in the last 9 years, the Prime Minister informed that more than 6 lakh kilometres of optical fiber have been laid in the country, the number of mobile manufacturing units has increased manifold and the rate of internet data in the country has reduced 25 times, the cheapest in the world. He noted India’s contribution of 2 percent of the global mobile data traffic in 2012, compared to 75 percent contributed by the western market, but in 2022, India had a 21% share of global mobile data traffic while North America and Europe were restricted to only one-fourth share. He further noted that today, 40 percent of the world's real-time digital payments take place in India.
Observing the prevalent ‘Mai-Baap’ culture of the governments of the past, the Prime Minister pointed out that those who ruled behaved like masters among citizens of their own country. He further explained that it is not to be confused with ‘parivarvad’ and ‘bhai-bhateejavad’ (nepotism). Throwing light on the strange atmosphere at the time, the Prime Minister observed that the situation was such that the government looked at its citizens with suspicion no matter what they did. He further added that citizens had to take permission from the government before doing anything.
The Prime Minister pointed out that it led to an atmosphere of mutual distrust and suspicion between the government and the citizens. He reminded the senior journalists present on the occasion about the renewable licenses that were required to run TV and Radio or any other sector. Even though old mistakes from the nineties were rectified due to compulsion, said the Prime Minister, the old ‘mai-baap’ mentality did not disappear completely. The Prime Minister elaborated that after 2014, the ‘govt-first’ mentality was reimagined as a ‘people-first ‘approach and the government worked on the principle of trusting its citizens. The Prime Minister gave examples of self-attestation, abolishing interviews from lower rank jobs, decriminalizing small economic offences, Jan Vishwas Bill, collateral-free Mudra loans and the government becoming a guarantor for MSMEs. “Trusting people has been our mantra in every program and policy”, the Prime Minister said.
Elaborating on the example of tax collections, the Prime Minister highlighted the country's gross tax revenue was approximately Rs 11 lakh crore in 2013-14, but in 2023-24 it is estimated to be more than Rs 33 lakh crore. The Prime Minister credited the reduction in taxes for the increase in gross tax revenue and said, “In 9 years, the gross tax revenue has increased by 3 times and this has happened when we have reduced the tax rates.” The Prime Minister noted that taxpayers get motivated when they know that the tax paid is being spent efficiently. “People trust you when you trust them”, the Prime Minister remarked. He also touched upon faceless assessment where efforts are being made to simplify the processes.
Noting that income tax returns were earlier processed in 90 days on average, the Prime Minister informed that the Income Tax Department has processed more than 6.5 crore returns this year where 3 crore returns were processed within 24 hours and the money was refunded within a few days.
The Prime Minister underlined that India's prosperity is the world's prosperity and India's growth is the world's growth. He emphasised that the theme of One World, One Family, One Future chosen for G-20 contains solutions to many challenges of the world. He said that the world can become better only by taking common resolutions and protecting everyone's interests. “This decade and the next 25 years make for unprecedented confidence in India. Concluding the address, the Prime Minister said that India’s goals can be achieved faster only with ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts) and called upon everyone present to get involved in India's development journey as much as possible. “When you associate with India’s growth journey, India gives you guarantee of growth”, he concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লিদা ইকোনোমিক তাইমস গ্লোবেল বিজিনেস সম্মিত্তা ৱা ঙাংখ্রে
“লৈবাক অসিদা য়ৈখাই-থিনগাইবা পীরকপা মতমদনা হেন্না চাউখৎলকই হায়বা ভারতনা মালেম্না উৎলে”
“চহি ১০০গী মনুংদা থেংনবা খ্বাইদগী শাথিবা অৱাবা মরক্তা ভারতনা উৎখিবা তৌবা ঙম্বশিং অদু নৈনরগা চহি ১০০ মতুংদা মীওইবা খুন্নাইনা চাউথোকচবা পোক্কনি”
“২০১৪ মতুংদা লৈবাক ঙাকপগী হিরম মচাক অমমমতা ওইনা অমুক হন্না খন্ননবা, নৌনা পুথোক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি”
“লায়রবশিং য়াইফনবা কমদৌনা সরকারনা কান্নবশিং য়ৌহনগনি হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না অমুক হন্না ৱাখল খনখি”
“সরকারগী পান্দমদি লায়রবশিংদা শক্তি পীবা অমসুং লৈবাক অসি য়াংনা চাউখৎনবা মখোয়না মতেং পাংবা ঙমহনবনি”
“হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী সরকারনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা লুপা লাখ করোর ২৮ ফংহনখ্রে”
“ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা ই-পাউ পীথোক্তবা অদু ঐখোয় লেপ্লে অমসুং অচৌবা লাল্লোং অমা ওইনা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎপা অসি অমুক হন্না ৱাখল থাদরে”
“হৌখিবা চহি ৯দা কিলোমিতর লাখ ৩.৫কী খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং কিলোমিতর লিশিং ৮০গী নেসনেল হায়ৱেশিং শেমগৎলে”
“ঙসিদি ভারত মেত্রো রুত শাংবগী লমদা ৫শুবদা লৈরে অমসুং অথুবা মতমদা ভারত ৩শুবদা লৈরগনি”
“পি.এম গতিশক্তি নেস
17 FEB 2023 9:18PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লিগী হোতেল তাজ পেলেস্তা পাংথোকপা ইকোনোমিক তাইমস গ্লোবেল বিজিনেস সম্মিত্তা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অহুমগী মমাঙদা মহাক্না ইকোনোমিক তাইমস গ্লোবেল বিজিনেস সম্মিত্তা ৱা ঙাংখিবা অদুদগী অহোংবশিং উবা ফংলে। মহাক্না ইকোন কোন্না ইকোনোমিক তাইমস গ্লোবেল বিজিনেস সম্মিৎ য়াওরুরবা নুমিৎ হুম্নিগী মতুংদা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন্না কোবিদ লাইচৎ শন্দোরক্লে হায়না লাউথোরকখি অমসুং মদুনা ভারত অমসুং মালেমগী ওইনা অচৌবা অহোংবা কয়া লাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “এন্তিফ্রেজাইল” হায়বদি অৱাবা তারবা মতমদা লৈবাক অমনা অৱাবা খাংবা খক নত্তনা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অদু শীজিন্নদুনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বা হিরম অসিদা খন্নগনি। “এন্তিফ্রেজাইল”গী ৱাখল্লোন অসিনা ভারতমচা করোর ১৪০গী অপুনবা ফিরেপ অদু মহাক্কী পুক্নিংদা খল্লকখি। লান অমসুং মহৌশাগী খুদোংথিবগী চহি অহুমগী লান মনুংদা ভারত অমসুং ভারতমচাশিনা অকনবা খাংবা কনবা অদু উৎখি। লৈবাক অসিদা য়ৈখাই-থিনগাইবা পীরকপা মতমদনা হেন্না চাউখৎলকই হায়বা ভারতনা মালেম্না উৎলে। মমাঙঙৈদা ফ্রেজাইল ফাইবকী মনুং চনবগী ৱারি লিনরম্বনি অদুবু হৌজিক্তি ভারত অসি এন্তিফ্রেজাইল ওইবগী মশক খঙলে। চহি ১০০গী মনুংদা থেংনবা খ্বাইদগী শাথিবা অৱাবা মরক্তা ভারতনা উৎখিবা তৌবা ঙম্বশিং অদু নৈনরগা চহি ১০০ মতুংদা মীওইবা খুন্নাইনা চাউথোকচবা পোক্কনি।
সম্মিৎ অসিগী চহি অসিগী থিম “রিইমাজিন বিজিনেস, রিইমাজিন ৱার্ল্দ” পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪দা লৈবাক অসিগী থবক তৌনবা হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিদা লৈবাক অসিনা খুদোংচাবা পীবা মতমদা কমদৌনা নৌনা ৱাখল খনগদগে হায়বা অদু লাকখি। স্কামশিংনা লৈবাক অসিগী মিংচৎ থিহনবা, শেঞ্জা-থুমজানা মরম ওইদুনা লায়রবশিং চৈথেংব পীবা, শাগৈগী লৈঙাক্না মরম ওইদুনা নহারোলশিংগী পামজবা ফংখিদবা অমসুং মীচং-মীখাই নাইবা অমসুং থৌশিল শোইবদগী প্রোজেকশিং থেংথবগী অৱাবা মতম অমা লৈখি। মরম অসিনা লৈবাক ঙাকপগী হিরম মচাক অমমমতা ওইনা অমুক হন্না খন্ননবা, নৌনা পুথোক্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌখিবনি। কমদৌনা ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না ফবা মওংদা শেমগৎকনি হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না অমুক হন্না কোক থাদখি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগা সরকারগা করম্বা মখলগী মরী লৈনগদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয় অমুক হন্না ৱাখল খনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামদা খুদোংচাবশিং হায়বদি বেঙ্ক একাউন্তশিং, লোনশিং, য়ুম শাবা, লন-থুমগী হকশিং ফংহনবা, তোইলেতশিং, মৈ অমসুং মৈখু চেন্দবা চাক থোংনবা গ্যাস পীনবা সরকার অসিনা অমুক হন্না কোক থাদখি। সরকারগী পান্দমদি লায়রবশিংদা শক্তি পীবা অমসুং লৈবাক অসি য়াংনা চাউখৎনবা মখোয়না মতেং পাংবা ঙমহনবনি। ফংফম থোকপা বেনিফিসরিশিংদা লুপা ১ পীগদবদা পৈশা ১৫ নান্থহৌখি হায়না হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী রজিব গান্ধীনা ফোঙদোক্লমখি। হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী সরকারনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা লুপা লাখ করোর ২৮ ফংহনখ্রে। করিমগুম্বা রজিব গান্ধীগী ৱাফম অদু ঙসি ফাওবা চুমদুনা লৈরবদি, শেনফম অসিগী চাদা ১৫ হায়বদি লুপা লাখ করোর ২৪ হুরানখিগনি। অদুবু ঙসিদি শেনফম অদু লায়রবশিংদা য়ৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতমচা খুদিংমক তোইলেত অমমম লৈগদবনি হায়বা নেহরুজি ফাওবা খঙখি, মসিনা ভারত অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমা য়ৌবা ঙমগনি। ২০১৪গী মতুংদা তোইলেত করোর ১০ হেন্না শাদুনা খুঙ্গংশিংদা তোইলেত লৈবগী চাং চাদা ৪০গী মখাদা লৈরম্বদগী হৌজিক চাদা ১০০ য়ৌরে।
এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং খুদম ওইনা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪দা জিলা ১০০ হেন্না য়াম্না চাউখৎতনা লৈরমখি। মসিগী চাউখৎতবগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না হন্না য়েংখি অমসুং হায়রিবা জিলাশিং অসি এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং ওইনা শেমগৎলে। য়ু.পিগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ফতেপুরদা লাইয়েংশঙদা অঙাং পোকপগী চাং চাদা ৪৭ ওইরম্বদগী চাদা ৯১দা হেনগৎলে। মধ্য প্রদেসকী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক বারৱানিদা মপুংফানা তিকা থারবা অঙাং চাদা ৪০ ওইরম্বদগী হৌজিক চাদা ৯০দা হেনগৎলে। ২০১৫দা, মহারাস্ত্রাগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ৱাসিমদা তি.বি লাইয়েংবা ঙম্বগী চাং চাদা ৪৮ ওইরম্বদগী হৌজিক চাদা ৯০গী ময়াদা লৈরে। হৌজিক কর্নাতকাগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক য়াদগিরদা ব্রোন্দবেন্দ শম্বা গ্রাম পঞ্চায়ত মশিং চাদা ২০দগী চাদা ৮০দা হেনগৎলে। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিংনা অপুনবা লৈবাক্কী চাংচত্তগী হেন্না ফবা পেরামিতর কয়া লৈরে। ২০১৪দা তোতি ঈশিং শম্বা করোর ৩ খক ওইরমখি অদুবু হৌখিবা চহি ৩.৫ অসিদা নৌনা তোতি করোর ৮ শম্লে। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা ই-পাউ পীথোক্তবা অদু ঐখোয় লেপ্লে অমসুং অচৌবা লাল্লোং অমা ওইনা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎপা অসি অমুক হন্না ৱাখল থাদরে। ঙসিদি ভারত্তা নোংমদা কিলোমিতর ৩৮গী খোঙজেলদা হায়ৱেশিং শেমগৎলে অমসুং নুমি খুদিংগী রেল লাইন কিলোমিতর ৫ হেন্না শেমগৎলে। লাক্লিবা চহি ২দা ঐখোয়গী হিথাংফমশিং থবক তৌবা ঙম্বগী চাং ৩০০০ এম.তি.পি.এ য়ৌরগনি। ২০১৪গী মতুংদা, এয়রপোর্তশিংগী মশিং হান্না ৭৪ লৈরম্বদগী হৌজিক ১৪৭ য়ৌরে। হৌখিবা চহি ৯দা কিলোমিতর লাখ ৩.৫কী খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং কিলোমিতর লিশিং ৮০গী নেসনেল হায়ৱেশিং শেমগৎলে। চহি ৯ অসিদা লায়রবশিংগী য়ুম করোর ৩ শাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯৮৪দগী ভারত্তা মেত্রোগী থবক লৈরকখি অদুবু ২০১৪ ফাওবদা থা অমদা মেত্রো লাইন কিলোমিতর ১.৫ খক শেমগৎখি। মদু থা অমদা কিলোমিতর ৬তা হেনগৎলে। ঙসিদি ভারত মেত্রো রুত শাংবগী লমদা ৫শুবদা লৈরে অমসুং অথুবা মতমদা ভারত ৩শুবদা লৈরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম গতিশক্তি নেসনেল মাস্তর প্লান্না ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা য়াংখৎহনবা খক নত্তনা লম চাউখৎহনবা অমসুং মীয়াম চাউখৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি। গতিশক্তি প্লেতফোর্মদা ইনফ্রাস্ত্রকচর মেপ্পিংগী দেতা লেয়ার ১৬০০ হেন্না লৈরে। খ্বাইদগী তেনবা অমসুং খ্বাইদগী নুংঙাইবা লম্বী খঙদোক্নবা ভারতকী এক্সপ্রেসৱেশিং নত্ত্রগা অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচর এ.আইগা শম্নরে। মী কুংনা তাবা অমসুং মফম অমদা লৈরিবা স্কুলশিংশু মেপ লৌবা য়ারগনি। তকশিনবা নত্ত্রগা রাজনিতিগী য়েংলবা স্কুলশিং শাবগী মহুত্তা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নদুনা দরকার ওইবা মফমশিংদা স্কুলশিং শাবা য়ারগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা অতিয়াগী অয়াম্বা শরুক ঙাক-শেনগী অথিংবা থম্বদগী এরোপ্লেনশিং পন্থুংফম য়ৌবদা মতম য়াম্না লৌখি। মসিগী অৱাবা অসি কোক্নবা সরকারনা আর্মদ ফোর্সশিংগা ৱারি শান্দুনা ঙসিদি অতিয়াগী লম্বী ১২৮ সিবিল এয়ফক্রাফশিংগী হাংদোক্লে। মসিনা ফ্লাইতকী লম্বীশিং তেনশিনহল্লে অমসুং থাউ অমসুং মতম কল্লে। থবক অসিদগী কার্বোনদাইওক্সাইদ তন লাখ ১ থাদোকপা হন্থহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফিজিকেল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচশিং শেমগৎনবা অনৌবা নমুনা অমা মালেমগী মমাঙদা ভারতনা থম্লে। হৌখিবা চহি ৯দা লৈবাক অসিদা কিলোমিতর লাখ ৬ হেনবগী ও.এফ.সি ফুম্লে, মোবাইল শাফম য়ুনিতশিং মশিং হেনগৎলে অমসুং লৈবাক অসিগী ইন্তরনেত দেতাগী মমল শরুক ২৫ তাদুনা মালেমদা খ্বাইদগী হোংবা ওইরে। ২০১২দা মালেমগী মোবাইল দেতা ত্রাফিক্তা ভারতনা চাদা ২ মতেং পাংখি, মসি নোংচুপলোমগী কৈথেলনা চাদা ৭৫ পুথোকপা অদুগা চাংদম্নবনি। অদুবু ২০২২দা ভারতনা মালেমগী মোবাইল দেতা ত্রাফিক্তা চাদা ২১ শরুক য়াখি। হৌজিক মালেমগী রিএল-তাইম দিজিতেল পেমেন্তশিংগী চাদা ৪০ ভারত্তা পাংথোক্লি।
মমাঙ সরকারশিংগী ‘মাই-বাপ’ কলচরগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার পায়রিবশিংনা মখোয় মশাগী লৈবাক্তা মীয়াম মরক্তা মপুগুম্না পানখি। ‘পরিবরবাদ’ অমসুং ‘ভাই-ভাতিজাবদ’ অনিগী মরক্তা চয়েৎনবা লৈরোইদবনি। মীয়াম্না করিগুম্বা অমা তৌদ্রিঙৈ মমাঙদা সরকারদগী অয়াবা লৌবা দরকার ওইখি। মতম অদুদা সরকারনা মীয়ামদা চিংনবা মীৎয়েং য়েংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা সরকার অমসুং মীয়ামগী মরক্তা থাজনদবগী ফিবম অমা পুরকখি। তি.ভি অমসুং রেদিও নত্ত্রগা হিরম অমদা হেক্তা থবক তৌনবা লাইসেন্সশিং রিনিউ তৌবা মতমদা অৱাবা কয়া থেংনখি। ২০১৪গী মতুংদা ‘সরকারনা অহানবা’ হায়বা ৱাখল্লোন অদু ‘মীয়াম্না হান্না’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা হোঙদোক্লে। মশা মথন্থ এতেচ তৌবা য়াহল্লে, থবক মচাশিং লৌবদা ইন্তরভিয়ু তৌদ্রে, জব বিশ্বাস বিল, গরেন্তর য়াওদবা মুদ্রা লোনশিং অমসুং সরকারনা গরেন্তর ওইবা এম.এস.এম.ইশিংগী লোনগী খুদোংচাবশিং সরকারনা পীরে। থবক-থৌরম খুদিংমক্তা মীয়ামদা থাজবা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী লাইৱানি।
তেক্স খোমগৎপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৩-১৪দা লৈবাক অসিগী অপুনবা তেক্স খোমগৎপা লুপা করোর লাখ ১১ ওইখি অদুবু ২০২৩-২৪দা লুপা করোর লাখ ৩৩ হেনগনি হায়না পানরি। হৌখিবা চহি ৯দা অপুনবা তেক্স রেভিনিউ শরুক অহুম হেনগৎলে অমসুং মসি ঐখোয়না তেক্স রেত হন্থবা মতমদা ওইবনি। থিরিবা তেক্স অদু ফজনা শীজিন্নৈ হায়বা খঙবদগী তেক্স থিরিবা মীওইশিং পুক্নিং থৌগৎলে।
মমাঙদা ইনকম তেক্স রিতর্নশিং থবক ওইনা পাংথোকপদা নুমিৎ ৯০ হেন্না চংলমখি, অদুবু চহি অসিদা ইনকম তেক্স দিপার্তমেন্তনা পুং ২৪গী মনুংদা রিতর্ন করোর ৬-৫ হেন্না প্রোসেস তৌখি অমসুং নুমিৎ খরনিগী মনুংদা রিফন্দ তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা নুংঙাইবা অসি মালেমগী নুঙাইবনি অমসুং ভারতনা চাউখৎপা অসি মালেমগী চাউখৎপনি। চপ মান্নবা ৱারেপশিং লৌরবা অমসুং মীওই খুদিংমক্কী অপাম্বশিং খঙনা থবক তৌরবা মতমদা মালেম অসি হেন্না নুংঙাইবা ওইরক্কনি। চৎলিবা দেকেদ অমসুং মথং চহি ২৫ অসি মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী থাজবা লৈরে। ‘সবকা প্রায়াস’ খক্তনা ভারতকী পান্দমশিং খোঙলৈ থুনা ফংবা ঙমগনি অমসুং ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচত্তা মীওই খুদিংমক শরুক য়াবীয়ু। অদোম্না ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচত্তা শরুক য়াবা মতমদা, ভারতনা অদোমগী চাউখৎপগী গরেন্তি পীগনি।