প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লীত ইকনমিক টাইমছ গ্লোবেল বিজনেছ ছামিটত ভাষণ দিয়ে
"ভাৰতে পৃথিৱীক দেখুৱালে যে দুৰ্যোগক সুযোগত কেনেকৈ পৰিণত কৰিব পাৰি"
"এশ বছৰত অহা সৰ্ববৃহৎ সংকটৰ সময়ত, ভাৰতে যি সামৰ্থ্য দেখুৱালে, তাৰ অধ্যয়ন কৰি এশ বছৰৰ পাছত মানৱতায়ো নিজৰ ওপৰত গৌৰৱ কৰিব"
"আমি নিৰ্ণয় কৰিছো যে ২০১৪ৰ পাছৰ শাসনৰ প্ৰতিটো উপাদানৰ ওপৰত পুনৰ কল্পনা কৰিম, তাৰ কায়াকল্প কৰিম"
"আমি ইয়াৰ ওপৰত পুনৰ কল্পনা কৰিলো যে চৰকাৰে দুখীয়াৰ সবলীকৰণৰ বাবে কল্যাণ আদায়ক কেনেকৈ সংশোধন কৰিব"
"চৰকাৰৰ মনোযোগ দুখীয়াক সবল কৰা, যাতে তেওঁলোকে দেশৰ দ্ৰুত বিকাশত নিজৰ সম্পূৰ্ণ ক্ষমতাৰে যোগদান কৰিব পাৰে"
"আমাৰ চৰকাৰে এতিয়ালৈকে বিভিন্ন যোজনাৰ জৰিয়তে ডিবিটিৰ মাধ্যমত ২৮ লাখ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰিছে"
"আমি আন্তঃগাঁথনিক খণ্ড খণ্ডকৈ চোৱাৰ প্ৰৱণতা বন্ধ কৰিলো আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিকল্পনা এক ভব্য ৰণনীতি হিচাপে কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলো"
"যোৱা ন বছৰত প্ৰায় ৩.৫ লাখ কিলোমিটাৰ গ্ৰামীণ পথ আৰু ৮০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ হৈছে"
"মেট্ৰো পথৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ক্ষেত্ৰত আজি ভাৰত পঞ্চম নম্বৰত আছে আৰু শীঘ্ৰেই তৃতী
17 FEB 2023 9:18PM by PIB Guwahati
ধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লীৰ হোটেল তাজ পেলেচত ইকনমিক টাইমছ গ্লোবেল বিজনেছ ছামিটত ভাষণ দিয়ে।
উপস্থিত লোকক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তিনি বছৰৰ আগতে যেতিয়া তেওঁ ইটি গ্লোবেল বিজনেছ ছামিটলৈ আহিছিল, তেতিয়াৰ পৰা এতিয়ালৈকে বহুত পৰিৱৰ্তন হৈছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে যোৱা ছামিটৰ তিনি দিনৰ পাছতে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই কোভিডক মহামাৰী ঘোষিত কৰিছিল আৰু সমগ্ৰ পৃথিৱী তথা ভাৰতত দ্ৰুতগতিত গভীৰ পৰিৱৰ্তন আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে 'এণ্টি-ফ্ৰেজাইল,' অৰ্থাৎ এক ধৰণৰ ব্যৱস্থাৰ অৱধাৰণাৰ ওপৰত চৰ্চা আৰম্ভ হয়, যি কেৱল বিপৰীত পৰিস্থিতিত আৱদ্ধ হৈ থকাই নহয়, বৰং সেই বিপৰীত পৰিস্থিতিক ব্যৱহাৰ কৰি শক্তিশালী হৈ ভুমুকি মৰাৰ অৱধাৰণা। তেওঁ কয় যে দুৰ্যোগত সুযোগৰ এই অৱধাৰণাই ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সামূহিক সংকল্পৰ বাবে তেওঁক অনুপ্ৰাণিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যুদ্ধ আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ এই তিনি বছৰত ভাৰত আৰু ভাৰতীয়ই নিজৰ দৃঢ় সংকল্প দেখুৱালে। তেওঁ কয়, "ভাৰতে পৃথিৱীক দেখুৱালে যে দুৰ্যোগক সুযোগত কেনেকৈ পৰিণত কৰিব পাৰি। য'ত আগতে 'ফ্ৰেজাইল ফাইভ'ৰ কথা কোৱা হৈছিল এতিয়া ভাৰতৰ পৰিচয় এণ্টি-ফ্ৰেজাইল হিচাপে কৰা হয়। ভাৰতে পৃথিৱীক দেখুৱাই দিলে যে কেনেকৈ দুৰ্যোগক সুযোগত পৰিণত কৰিব পাৰি। বছৰত অহা সবাতোকৈ ডাঙৰ সংকটৰ সময়ত ভাৰতে যি সামৰ্থ্য দেখুৱালে, তাৰ অধ্যয়ন কৰি এশ বছৰ পাছত মানৱতায়ো নিজৰ ওপৰত গৌৰৱ কৰিব।"
এই বছৰৰ ছামিটৰ বিষয়বস্তু 'ৰি-ইমাজিন বিজনেছ, ৰি-ইমাজিন দ্য ৱৰ্ল্ড'ৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া ২০১৪ত বৰ্তমানৰ চৰকাৰে দেশসেৱাৰ সুযোগ পায়, তেতিয়া কেনেকৈ পুনৰ পৰিকল্পনাই আকাৰ ল'বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ সেই কঠিন সময়ক স্মৰণ কৰে যেতিয়া দুৰ্নীতি, ভ্ৰষ্টাচাৰৰ কাৰণে দুখীয়াৰ অধিকাৰ বিলুপ্ত হোৱাৰ ঘটনা, বংশবাদৰ বেদীত যুৱক-যুৱতীৰ হিতৰ বলি দিয়া, ভাই-ভতিজাবাদ আৰু নীতিগত অপাৰগতাৰ বাবে পৰি থকা পৰিকল্পনাৰ কাৰণে দেশৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ওপৰত চেকা লাগিছিল। তেওঁ কয়, "সেয়ে আমি চৰকাৰৰ প্ৰত্যেক তত্ত্বৰ পুনৰ পৰিকল্পনা, পুনৰ আৱিস্কাৰৰ সিদ্ধান্ত লওঁ। আমি এই পৰিকল্পনা পুনৰ কৰো যে কেনেকৈ দুখীয়াক সবল কৰিবলৈ কল্যাণ যোজনাৰ লাভ তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱা যায়। আমি পুনৰ পৰিকল্পনা কৰো যে কেনেকৈ চৰকাৰে অধিক ফলপ্ৰসু ৰূপত আন্তঃগাঁথনিৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। আমি পুনৰ পৰিকল্পনা কৰো যে দেশৰ নাগৰিকৰ সৈতে চৰকাৰৰ কেনেকুৱা সম্পৰ্ক হোৱা দৰকাৰ।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কল্যাণকাৰী যোজনাৰ লাভ আদায় দিয়া আৰু বেংক একাউণ্টলৈ লাভ হস্তান্তৰ, ঋণ, আৱাস, সম্পত্তিৰ ওপৰত মালিকানা, শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ, ৰন্ধনৰ বাবে স্বচ্ছ ইন্ধনৰ বিষয়ে গভীৰ চিন্তাৰে কাম কৰা হয়। তেওঁ কয়, "চৰকাৰৰ মনোযোগ দুখীয়াক সবল কৰাৰ ওপৰত আছিল, যাতে তেওঁলোকে দেশৰ দ্ৰুত বিকাশত নিজৰ সম্পূৰ্ণ ক্ষমতাৰে যোগদান কৰিব পাৰে।" প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ গান্ধীৰ বক্তব্য উল্লেখ কৰে যে লক্ষিত লাভাৰ্থীলৈ এটকাৰ পৰা কেৱল ১৫ পইচাহে পায়গৈ। তেওঁ কয়, "আমাৰ চৰকাৰে এতিয়ালৈকে বিভিন্ন যোজনাৰ জৰিয়তে ডিবিটিৰ মাধ্যমত ২৮ লাখ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰিছে। যদি ৰাজীৱ গান্ধীৰ কথা আজিও সঁচা হ'ল হেঁতেন, তেন্তে ৮৫ শতাংশ, অৰ্থাৎ ২৪ লাখ কোটি টকা তো লুণ্ঠন হ'ল হেঁতেন। কিন্তু আজি সেই সকলো দুখীয়াৰ কাষ পাইছেগৈ।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নেহৰু জীয়েও এই কথা জানিছিল যে প্ৰত্যেক ভাৰতীয়ই শৌচাগাৰৰ সুবিধা পোৱাৰ অৰ্থ হৈছে ভাৰত বিকাশৰ এক নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ২০১৪ৰ পাছত গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতাৰ পৰিসৰ পূৰ্বৰ ৪০ শতাংশৰ পৰা বঢ়াই ১০০ শতাংশ কৰা হয়, তেতিয়াৰ পৰা এতিয়ালৈকে ১০ কোটি শৌচাগাৰৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
আকাংক্ষী জিলাৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ত ১০০ৰো অধিক পিছপৰা জিলা আছিল। তেওঁ কয়, "নিজৰ পশ্চাৎপদতাৰ এই অৱধাৰণাক নতুন চিন্তা দিয়া হয় আৰু এই জিলাসমূহক আকাংক্ষী জিলাত পৰিণত কৰা হয়।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰপ্ৰদেশৰ আকাংক্ষী জিলা ফতেহপুৰত সংস্থাগত যোগানত ৪৭ শতাংশৰ পৰা ৯১ শতাংশৰ বৃদ্ধিৰ দৰে অনেক উদাহৰণ দিয়ে। মধ্যপ্ৰদেশৰ আকাংক্ষী জিলা বৰৱাণীত সকলো ধৰণৰ টীকা লগোৱা শিশুৰ সংখ্যা ৪০ শতাংশৰ পৰা বাঢ়ি ৯০ শতাংশ হয়গৈ। মহাৰাষ্ট্ৰৰ আকাংক্ষী জিলা ৱাছিমত ২০১৫ চনত, টিবি চিকিৎসাৰ সফলতাৰ হাৰ ৪৮ শতাংশৰ পৰা বাঢ়ি প্ৰায় ৯০ শতাংশ হয়গৈ। কৰ্ণাটকৰ আকাংক্ষী জিলা য়াদগিৰত ব্ৰডবেণ্ড কানেক্টিভিটী থকা গাঁও পঞ্চায়তৰ সংখ্যা ২০ শতাংশৰ পৰা বাঢ়ি ৮০ শতাংশ হয়গৈ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এনে কেইবাটাও মানদণ্ড আছে, যাৰ মতে আকাংক্ষী জিলাৰ পৰিসৰ সম্পূৰ্ণ দেশৰ গড়তকৈ উন্নত হৈ গৈ আছে।" স্বচ্ছ জল যোগানৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ত কেৱল তিনি কোটি পানীৰ কানেকচন আছিল। যোৱা চাৰেতিনি বছৰত নলেৰে পানী যোগানত আঠ কোটি কানেকচন সংযুক্ত হৈছে।
এনেকৈ আন্তঃগাঁথনিতো, ৰাজনৈতিক মহত্বাকাংক্ষাক দেশৰ আৱশ্যকতাৰ ওপৰত আগস্থান দিয়া হৈছিল আৰু আন্তঃগাঁথনিক কেতিয়াও শক্তিশালী কৰা নহৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আমি আন্তঃগাঁথনিক খণ্ড খণ্ডত চোৱাৰ প্ৰৱণতা বন্ধ কৰিলো আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণক এক ভব্য ৰণনীতিৰ ৰূপত নতুন চিন্তা দিলো। আজি ভাৰতত ৩৮ কিলোমিটাৰ দৈনিক গতিত ঘাইপথ নিৰ্মাণ হৈ আছে আৰু প্ৰতিদিন পাঁচ কিলোমিটাৰৰ অধিক ৰে'ল লাইন স্থাপন কৰি থকা হৈছে। আমাৰ বন্দৰৰ ক্ষমতা অহা দুবছৰত ৩০০০ এমটিপিএলৈকে হ'বগৈ। ২০১৪ চনৰ তুলনাত চলিত বিমান বন্দৰৰ সংখ্যা ৭৪ৰ পৰা বাঢ়ি ১৪৭টা হৈছেগৈ। এই ন বছৰত প্ৰায় চাৰেতিনি লাখ কিলোমিটাৰ গ্ৰামীণ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰায় ৮০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ হৈছে। এই ন বছৰত তিনি কোটি দুখীয়াৰ বাবে ঘৰ বনোৱা হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত মেট্ৰো নিৰ্মাণৰ বিশেষজ্ঞতা ১৯৮৪ৰ পৰাই মজুত আছিল, কিন্তু ২০১৪লৈকে প্ৰতি মাহত কেৱল আধা কিলোমিটাৰ মেট্ৰো লাইন প্ৰসাৰিত হৈছিল। ইয়াক বঢ়াই এতিয়া প্ৰতি মাহত ছয় কিলোমিটাৰ কৰা হৈছে। আজি মেট্ৰো পথৰ দৈৰ্ঘ্যৰ সন্দৰ্ভত ভাৰত পঞ্চম নম্বৰত আছে আৰু শীঘ্ৰেই তৃতীয় নম্বৰত উপনীত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আজি পিএম গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লানে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণক তো গতি দিয়েই আছে, বৰং সি ক্ষেত্ৰ বিকাশ আৰু জন বিকাশৰ ওপৰতো জোৰ দি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আন্তঃগাঁথনিৰ মানচিত্ৰ তৈয়াৰ ১৬০০ৰো অধিক ডেটা লেয়াৰ্ছ আছে, যি গতিশক্তি প্লেটফৰ্মত উপলব্ধ। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ এক্সপ্ৰেছ-ৱে হওক বা অন্য আন্তঃগাঁথনিয়েই হওক, সেই সকলোকে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে, যাতে সবাতোকৈ কম আৰু সবাতোকৈ অধিক ফলপ্ৰসু পথ নিৰ্ণয় কৰিব পৰা যায়। তেওঁ কয় যে এটা ক্ষেত্ৰত জনসংখ্যাৰ সঘনতা আৰু স্কুলৰ উপলব্ধতাৰো মানচিত্ৰ তৈয়াৰ কৰিব পৰা যায়। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে স্কুলসমূহক সেই ক্ষেত্ৰত নিৰ্মাণ কৰিব পৰা যায়, য'ত তাৰ প্ৰয়োজন থাকে, ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে যে তাৰ নিৰ্মাণ দাবী বা ৰাজনৈতিক চিন্তাৰ জৰিয়তে কৰা যায়।
ভাৰতৰ বিমানন ক্ষেত্ৰত বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ পুনৰ পৰিকল্পনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আগতে, বিমান ক্ষেত্ৰৰ এটা ডাঙৰ অংশ প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে প্ৰতিবন্ধিত আছিল, যাৰ ফলত উৰা জাহাজক নিজৰ গন্তব্য স্থানত পাবলৈ অধিক সময় লাগিছিল। এই সমস্যাৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিস্তাৰিত ৰূপত কয় যে চৰকাৰে সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সৈতে কাম কৰে, যাৰ পৰিণতিত আজি নাগৰিক বিমানৰ অহা-যোৱাৰ বাবত ১২৮টা বিমান পথ মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত উড়ণ পথ সৰু হৈ গ'ল, যাৰ ফলত সময় আৰু ইন্ধন দুয়োটা ৰাহি হ'ল। তেওঁ কয় যে এই সিদ্ধান্তৰ ফলত প্ৰায় এক লাখ টন চিঅ'2ৰ উৎসৰ্জন কম হ'ল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ভাৰতে ভৌতিক আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ এক নতুন মডেল পৃথিৱীৰ সন্মুখত ৰাখিছে, য'ত ভাৰতৰ ডিজিটেল বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি ইয়াৰ এটা সংযুক্ত উদাহৰণ। যোৱা ন বছৰৰ অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত ছয় লাখ কিলোমিটাৰৰ অধিক অপ্টিকেল ফাইবাৰ বিয়পোৱা হৈছে, মোবাইল নিৰ্মাণ সংস্থাৰ সংখ্যা কেইবাগুণ বাঢ়ি গ'ল আৰু দেশত ইণ্টাৰনেট ডেটাৰ দাম ২৫গুণ কম হৈ গ'ল, যি পৃথিৱীত সবাতোকৈ সস্তা। তেওঁ কয় যে ২০১২ত বিশ্বজনীন মোবাইল ডেটা ট্ৰেফিকত ভাৰতৰ যোগদান দুই শতাংশ আছিল, ইয়াৰ বিপৰীতে পশ্চিমীয়া বজাৰৰ যোগদান ৭৫ শতাংশ আছিল, কিন্তু ২০২২ত, ভাৰতৰ বিশ্বজনীন মোবাইল ডেটা ট্ৰেফিকত ২১ শতাংশ অংশ হৈ গৈছিল, ইয়াৰ বিপৰীতে উত্তৰ আমেৰিকা আৰু ইউৰোপ কেৱল এক চতুৰ্থাংশত সীমিত আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে আজি, পৃথিৱীৰ বাস্তৱিক সময়ৰ ডিজিটেল উপভোগৰ ৪০ শতাংশ ভাৰতত হয়।
অতীতৰ চৰকাৰৰ প্ৰচলিত 'মা-দেউতা' সংস্কৃতিৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসকল লোকে শাসন কৰিলে, তেওঁলোকে নিজৰেই দেশৰ নাগৰিকৰ মাজত মালিকৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াক 'পৰিয়ালবাদ' আৰু 'ভাই-ভতিজাবাদ'ৰ সৈতে সনা-পোতোকা কৰিব নালাগিছিল। সেই সময়ৰ অদ্ভুত পৰিৱেশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্থিতি এনেকুৱা আছিল যে চৰকাৰে নিজৰ নাগৰিকসকলক সন্দেহৰ চকুৰে চাইছিল, লাগে তেওঁলোকে একোৱেই নকৰক। তেওঁ লগতে কয় যে নাগৰিকে কিবা কৰাৰ আগতে চৰকাৰৰ পৰা অনুমতি ল'ব লাগিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত চৰকাৰ আৰু নাগৰিকৰ মাজত পাৰস্পৰিক অবিশ্বাস আৰু সন্দেহৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হ'ল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিস্তাৰিত ৰূপত কয় যে ২০১৪ৰ পাছত 'চৰকাৰ-প্ৰথম' মানসিকতাক 'জন-প্ৰথম' দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপত পুনৰ কল্পনা কৰা হয় আৰু চৰকাৰে নিজৰ নাগৰিকৰ ওপৰত ভৰষা কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ ওপৰত কাম সলনি হৈ গ'ল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্ব-সত্যাপণ, তলৰ পৰ্যায়ৰ চাকৰিৰ পৰা সাক্ষাৎকাৰ সমাপ্ত কৰা, সৰু অৰ্থনৈতিক অপৰাধক অপৰাধৰ শ্ৰেণীৰ পৰা বাহিৰ কৰা, জন বিশ্বাস বিধেয়ক, জামিন বিহীন ঋণ আৰু চৰকাৰৰ এমএছএমইৰ বাবে জামিনদাৰ হোৱাৰ উদাহৰণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "প্ৰত্যেক কাৰ্যক্ৰম আৰু নীতিত মানুহৰ ওপৰত ভৰষা কৰা আমাৰ মন্ত্ৰ হৈ আছে।"
কৰ সংগ্ৰহৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৩-১৪ত দেশৰ সকলো কৰ ৰাজহ প্ৰায় ১১ লাখ কোটি টকা আছিল, কিন্তু ২০২৩-২৪ত ইয়াৰ ৩৩ লাখ কোটি টকাৰ অধিক হোৱাৰ অনুমান আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো কৰ ৰাজহ বৃদ্ধিৰ শ্ৰেয় কৰ কম হোৱাক দিয়ে আৰু কয়, "ন বছৰত সমগ্ৰ কৰ ৰাজহ তিনিগুণ বৃদ্ধি হৈছে আৰু এয়া তেতিয়াই হয় যেতিয়া আমি কৰৰ নিৰিখ হ্ৰাস কৰিলো।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "যেতিয়া আপুনি তেওঁলোকৰ ওপৰত ভৰষা কৰে তেতিয়া মানুহে আপোনাৰ ওপৰত ভৰষা কৰে।" তেওঁ অপৰোক্ষ মূল্যাংকনৰ কথাও উল্লেখ কৰে য'ত প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথা উল্লেখ কৰে যে আয়কৰ ৰিটাৰ্ণ আগতে গড়ে ৯০ দিনত সংসাধিত কৰা হৈছিল, আৰু কয় যে আয়কৰ বিভাগে এই বছৰ ৬.৫ কোটিৰ অধিক ৰিটাৰ্ণৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰে। এই সময়ছোৱাত তিনি ঘণ্টাৰ ভিতৰত ২৪ কোটি ৰিটাৰ্ণৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হৈছিল আৰু কেইদিনমানৰ ভিতৰত ধন ওভতাই দিয়া হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথা উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ সমৃদ্ধি বিশ্বৰ সমৃদ্ধি আৰু ভাৰতৰ বিকাশ বিশ্বৰ বিকাশ। তেওঁ এই কথাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে যে জি20ৰ বাবে বাছনি কৰা এক বিশ্ব, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ বিষয়ত পৃথিৱীৰ কেইবাটাও প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান অন্তৰ্ভুক্ত আছে। তেওঁ কয় যে উমৈহতীয়া সংকল্প লৈ আৰু সকলোৰে হিতৰ ৰক্ষা কৰিহে পৃথিৱী উন্নত হ'ব পাৰে। তেওঁ কয়, "এই দশক আৰু অহা ২৫ বছৰ ভাৰতত অভূতপূৰ্ব বিশ্বাস প্ৰতিপন্ন কৰাৰ কাল।" সম্বোধন সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে 'সবকে প্ৰয়াস'ৰেহে ভাৰতৰ লক্ষ্য দ্ৰুতগতিত আহৰণ কৰিব পৰা যাব। তেওঁ উপস্থিত সকলো লোকক ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাত যথাসম্ভব অন্তৰ্ভুক্ত হ'বলৈ আহ্বান জনায় । তেওঁ কয়, "যেতিয়াই আপুনি ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাৰে সংযুক্ত হয় তেতিয়াই ভাৰতে আপোনাক বিকাশৰ গেৰাণ্টি দিয়ে।"

Prime Minister's Office
PM addresses Economic Times Global Business Summit in Delhi
“India has shown the world what it means to be antifragile”
“Humanity will be proud of itself after 100 years by studying the capability shown by India during the biggest crisis in 100 years”
“We decided to reimagine, re-invent every single element of governance after 2014”
“We reimagined how the government can improve welfare delivery to empower the poor”
“Government’s focus was to empower the poor and enable them to contribute towards the rapid growth of the country with full potential”
“Our government has so far transferred 28 lakh crore rupees via DBT under different schemes”
“We stopped the practice of viewing infrastructure in silos and reimagined infrastructure building as a grand strategy”
“About 3.5 lakh kilometres of rural roads and 80 thousand kilometres of national highways have been built in the last 9 years”
“Today India is at number 5 in terms of Metro route length and soon India will be number 3”
“PM Gatishakti National Master Plan is not only giving speed to the construction of infrastructure but also giving emphasis to area development and people development”
“The rate of internet data in the country has reduced 25 times, the cheapest in the world”
“After 2014, the ‘govt-first’ mentality was reimagined as a ‘people-first ‘approach”
“Taxpayers get motivated when they know that the tax paid is being spent efficiently”
“Trusting people has been our mantra in every program and policy”
“When you associate with India’s growth journey, India gives you guarantee of growth”
17 FEB 2023 9:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Economic Times Global Business Summit at Hotel Taj Palace in Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the changes that have taken place since his last appearance at the ET Global Business Summit three years ago. He recalled that it was just three days after the last Summit WHO had declared Covid a pandemic leading to massive rapid changes globally and in India. .
The Prime Minister said that the context gave rise to discussion on the concept of ‘antifragile’ i.e a system that is not only resilient in the face of adversity but gets stronger using those adversities. He said that the concept of antifragile brought to his mind the collective determination of 140 crore Indians. The Prime Minister said that during these three years of war and natural calamity, India and Indians have demonstrated tremendous determination. “India has shown the world what it means to be antifragile. Where earlier there used to be the talk of Fragile Five, now India is being identified with antifragile. India has shown the world how to convert calamities into opportunities. Humanity will also be proud of itself after 100 years by studying the capability shown by India during the biggest crisis in 100 years”, the Prime Minister added.
Referring to the theme of this year's Summit ‘Reimagine Business, Reimagine the world’ the Prime Minister explained how reimagination came into play when the country gave the current government an opportunity to serve in 2014. He recalled the tough times for the country’s reputation due to scams, the poor being deprived due to corruption, the interests of the youth being sacrificed on the altar of the dynasty, and nepotism and policy paralysis delaying projects. “That's why we decided to reimagine, re-invent every single element of governance. We reimagined how the government can improve welfare delivery to empower the poor. We reimagined how the government can create infrastructure in a more efficient way. We reimagined what kind of relationship the government should have with the citizens of the country”, the Prime Minister said.
The Prime Minister elaborated on reimagining welfare delivery and talked about the delivery of bank accounts, loans, housing, property rights, toilets, electricity, and clean cooking fuel. “Our focus was to empower the poor to enable them to contribute to the rapid growth of the country with their full potential”, he said. Giving an example of Direct Benefit Transfer, the Prime Minister remembered former Prime Minister Shri Rajiv Gandhi’s remark on leakage that 15 paisa out of one rupee reached the intended beneficiaries. “Our government has so far transferred 28 lakh crore rupees via DBT under different schemes. If Rajiv Gandhi's remark had remained true even today, then 85 percent of it i.e. 24 lakh crore rupees would have been looted. But today it is also reaching the poor”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said even Nehru ji knew that when every Indian will have a toilet facility, it will mean that India has reached a new height of development. Shri Modi said that 10 crore toilets were constructed after 2014 taking sanitation coverage from below 40 percent to 100 percent in rural areas.
Giving examples of aspirational districts the Prime Minister said in 2014 more than 100 districts were very backward. “We reimagined this concept of backwardness and made these districts aspirational districts”, the Prime Minister said. The Prime Minister gave several examples such as institutional deliveries increasing from 47 percent to 91 percent in Aspirational District Fatehpur of UP. The number of fully immunized children in the Aspirational District Barwani of Madhya Pradesh has now increased from 40 percent to 90 percent. In Aspirational District Washim of Maharashtra, in 2015, the success rate of TB treatment has increased from 48 percent to nearly 90 percent. Now the number of Gram Panchayats with broadband connectivity has increased from 20 percent to 80 percent in the Aspirational District of Yadgir, Karnataka. “There are many such parameters in which the coverage of aspirational districts is getting better than the average of the whole country”, the Prime Minister said. Regarding clean water supply, the Prime Minister said that only 3 crore tap connections were there in 2014. In the last three and half years have added 8 crore new tap connections.
Similarly, in infrastructure, political ambition was given precedence over the country’s needs and the power of infrastructure was not appreciated. “We stopped the practice of viewing infrastructure in silos and reimagined infrastructure building as a grand strategy. Today, highways are being built in India at a speed of 38 km per day and more than 5 km of rail lines are being laid every day. Our port capacity is going to reach 3000 MTPA in the coming 2 years. Compared to 2014, the number of operational airports has doubled from 74 to 147. In these 9 years, about 3.5 lakh kilometres of rural roads and 80 thousand kilometres of national highways have been built. In these 9 years, houses of 3 crore poor have been built.”
The Prime Minister said Metro expertise was there in India since 1984 but till 2014 only half a kilometre of metro lines was laid every month. That has increased to 6 km per month. Today India is at number 5 in terms of Metro route length and soon India will be number 3.
“PM Gatishakti National Master Plan is not only giving speed to the construction of infrastructure but also giving emphasis to area development and people development”, the Prime Minister remarked as he highlighted the 1600 plus data layers of infrastructure mapping available on the GatiShakti platform. He noted that India’s expressways or other infrastructure have also been linked to AI to decide the shortest and most efficient route. He further added that population density and availability of schools in any one area can also be mapped. He underlined that with the use of technology, schools can be built in areas where needed instead of allotting it on the basis of demand or political consideration.
Throwing light on reimagining infrastructure in India’s aviation sector, the Prime Minister informed that earlier, a large chunk of the airspace was restricted for defence which led to aeroplanes taking more time to reach their destination. To find a solution to this problem, the Prime Minister elaborated that the government engaged with the armed forces which resulted in 128 air routes being opened up for civilian aircraft movement today. This led to flight paths becoming shorter thereby saving both time and fuel. He noted that about 1 lakh tonnes of CO2 emissions have also been reduced with this decision.
The Prime Minister emphasized that India has put forth a new model of development of physical and social infrastructure before the world where India’s digital infrastructure is a combined example of this. Throwing light on the achievements in the last 9 years, the Prime Minister informed that more than 6 lakh kilometres of optical fiber have been laid in the country, the number of mobile manufacturing units has increased manifold and the rate of internet data in the country has reduced 25 times, the cheapest in the world. He noted India’s contribution of 2 percent of the global mobile data traffic in 2012, compared to 75 percent contributed by the western market, but in 2022, India had a 21% share of global mobile data traffic while North America and Europe were restricted to only one-fourth share. He further noted that today, 40 percent of the world's real-time digital payments take place in India.
Observing the prevalent ‘Mai-Baap’ culture of the governments of the past, the Prime Minister pointed out that those who ruled behaved like masters among citizens of their own country. He further explained that it is not to be confused with ‘parivarvad’ and ‘bhai-bhateejavad’ (nepotism). Throwing light on the strange atmosphere at the time, the Prime Minister observed that the situation was such that the government looked at its citizens with suspicion no matter what they did. He further added that citizens had to take permission from the government before doing anything.
The Prime Minister pointed out that it led to an atmosphere of mutual distrust and suspicion between the government and the citizens. He reminded the senior journalists present on the occasion about the renewable licenses that were required to run TV and Radio or any other sector. Even though old mistakes from the nineties were rectified due to compulsion, said the Prime Minister, the old ‘mai-baap’ mentality did not disappear completely. The Prime Minister elaborated that after 2014, the ‘govt-first’ mentality was reimagined as a ‘people-first ‘approach and the government worked on the principle of trusting its citizens. The Prime Minister gave examples of self-attestation, abolishing interviews from lower rank jobs, decriminalizing small economic offences, Jan Vishwas Bill, collateral-free Mudra loans and the government becoming a guarantor for MSMEs. “Trusting people has been our mantra in every program and policy”, the Prime Minister said.
Elaborating on the example of tax collections, the Prime Minister highlighted the country's gross tax revenue was approximately Rs 11 lakh crore in 2013-14, but in 2023-24 it is estimated to be more than Rs 33 lakh crore. The Prime Minister credited the reduction in taxes for the increase in gross tax revenue and said, “In 9 years, the gross tax revenue has increased by 3 times and this has happened when we have reduced the tax rates.” The Prime Minister noted that taxpayers get motivated when they know that the tax paid is being spent efficiently. “People trust you when you trust them”, the Prime Minister remarked. He also touched upon faceless assessment where efforts are being made to simplify the processes.
Noting that income tax returns were earlier processed in 90 days on average, the Prime Minister informed that the Income Tax Department has processed more than 6.5 crore returns this year where 3 crore returns were processed within 24 hours and the money was refunded within a few days.
The Prime Minister underlined that India's prosperity is the world's prosperity and India's growth is the world's growth. He emphasised that the theme of One World, One Family, One Future chosen for G-20 contains solutions to many challenges of the world. He said that the world can become better only by taking common resolutions and protecting everyone's interests. “This decade and the next 25 years make for unprecedented confidence in India. Concluding the address, the Prime Minister said that India’s goals can be achieved faster only with ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts) and called upon everyone present to get involved in India's development journey as much as possible. “When you associate with India’s growth journey, India gives you guarantee of growth”, he concluded.