Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks on Union Budget 2023
01 FEB 2023 3:12PM by PIB Delhi
This first budget of Amritkaal will build a strong foundation to fulfil the grand vision of a developed India. This budget gives priority to the underprivileged. This budget will fulfill the dreams of today's aspirational society - village, poor, farmer, middle class.
I congratulate Finance Minister Nirmala ji and her team for this historic budget.
Friends,
Traditionally, crores of 'Vishwakarmas' who create something or the other by working hard with their hands, tools and equipment are the builders of this country. We have a huge list of countless people like the blacksmiths, goldsmiths, potters, carpenters, sculptors, artisans, masons etc. The country has brought various incentive schemes for the first time in this budget to support the hard work of all these Vishwakarmas. Provisions have been made for training, technology, credit and market support for such people. PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas will bring a sea change in the lives of crores of Vishwakarmas.
Friends,
From urban women to women living in villages, women engaged in business, or women busy with household chores, the government has taken many steps over the years to make their lives easier. Be it Jal Jeevan Mission, Ujjwala Yojana, PM-Awas Yojana, many such initiatives will be taken forward with a lot of vigour. Besides, 'women self-help group' is a very powerful sector that has acquired a huge space in India today. If they get a slight push, they can do miracles. And therefore, a new initiative for the all-round development of the 'women self-help groups' will add a new dimension to this budget. A special savings scheme for women is also being launched. And after the Jan Dhan account, this special savings scheme is going to give a fresh boost to the home makers, mothers and sisters of the families.
This budget will make cooperatives the pivot of development of rural economy. The government has brought the world's largest food storage scheme in the co-operative sector - Storage Capacity. An ambitious plan to form new primary co-operatives has also been announced in the budget. This will expand the area of milk and fish production along with farming. The farmers, cattle-rearers and fishermen will get better price for their produce.
Friends,
Now we have to replicate the success of digital payments in the agriculture sector. Therefore, in this budget, we have come up with a major plan for digital agriculture infrastructure. The world is celebrating International Millet Year. There are various types of millets in India which have different names. Today, as millets are reaching every household and becoming popular all over the world, its maximum benefits should go to the small farmers of India. Therefore, it is necessary to take it forward in a new way. It needs a new identity, a special identity. That's why now this super-food has been given a new identity of 'Shri Anna'. Several schemes have been formulated for its promotion. With the priority given to 'Shri Anna', the small farmers of the country, our tribal brothers and sisters, who are engaged in farming, will receive financial support and at the same time the countrymen will get a healthy life.
Friends,
This budget will give an unprecedented boost to Green Growth, Green Economy, Green Energy, Green Infrastructure, and Green Jobs for a sustainable future. In the budget, we have laid a lot of emphasis on technology and new economy. Aspirational India today wants modern and Next generation infrastructure in every field like road, rail, metro, port, waterways. Compared to 2014, investment in infrastructure has been increased by more than 400 percent. This time an unprecedented investment of Rs 10 lakh crores on infrastructure will give new energy and momentum to India's development. This investment will create new employment opportunities for the youth, providing new income opportunities to a large population. In this budget, along with Ease of Doing Business, the campaign of credit support and reforms for our industries has been taken forward. An additional loan guarantee of Rs 2 lakh crore has been allocated for MSMEs. Now increasing the limit of presumptive tax will help MSMEs to grow. A new system has been developed for timely payments by big companies to MSMEs.
Friends,
India's middle class has become a major stream in every sphere of life, be it development or systems, courage or ability to take a resolution, in a rapidly changing India. The middle class is a huge force to fulfill the dreams of a prosperous and developed India. Just as the youth power of India is the special strength of India, similarly the growing middle class of India is also its great strength. In order to empower the middle class, our government has taken several decisions in the past years and has ensured Ease of Living. We have reduced the tax rate, as well as made the process simple, transparent and fast. Our government, which has always stood with the middle class, has given huge tax relief to the middle class. I once again congratulate Nirmala ji and her entire team for this budget that serves all and helps in building a dynamic and a developed India. Besides congratulating, I call upon my countrymen - Now the new budget is in front of you. Go ahead with new resolutions. By 2047, we will definitely build a prosperous India, a capable India, and a developed India in every way. Let us take this journey forward. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৩গী মতাংদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
01 FEB 2023 3:12PM by PIB Imphal
অমৃতকালগী অহানবা বজেৎ অসিনা চাউখৎপা ভারতকী অচৌবা মঙলান থুংহন্নবা মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লগনি। বজেৎ অসিনা খুদোংচাদ্রবশিংদা মীৎয়েং চংলি। বজেৎ অসিনা ঙসিগী এস্পিরেস্নেল সোসাইতী – খুঙ্গং-লায়রবা, লৌমী, মিদল ক্লাসকী মঙলানশিং থুংহল্লগনি।
ঐহাক্না শেল-থুম মন্ত্রী নির্মলাজী অমদি মহাক্কী তীমবু পুৱারী ওইরবা বজেৎকীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মহৌশানা মখোয়গী মখুৎশিং, খুৎলাইশিং শীজিন্নদুনা করিগুম্বা অমা শেম্বা নত্ত্রগা থবক তৌবা বিশ্বকর্মা করোর কয়ানা লৈবাক অসিবু শেমগৎলি। য়োৎ শাবা, সনা শাবা, চফু শাবা, উ শুবা, লাই হকপা, আর্তিসন, মিস্ত্রী অসিগুম্বা মশিং লাকঙমদ্রবা মীওইশিংগী শাংলবা লিস্ত লৈ। বিশ্বকর্মা পুম্নমক অসিনা হোৎনবা কনবা অমসুং শেমগৎলিবা অসিগীদমক লৈবাক অসিনা অহানবা ওইনা বজেৎ অসিদা ইনসেন্তিব স্কিম কয়ামরুম পুরকখি। অসিগুম্বা মীওইশিংদা তেংবাং পীনবা ত্রেনিং, তেক্নোলোজী, ক্রেদিৎ অমসুং মার্কেৎ সপ্পোর্তকীদমক শিল-লাংখি। পি.এম. বিশ্বকর্মা কৌশল সম্মান হায়বদি পি.এন. কিসান্না বিশ্বকর্মা করোর কয়াগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি।
মরুপশিং,
সহরদা লৈবা নুপীদগী হৌরগা খুঙ্গংদা লৈবা নুপীশিং, বিজিনেসকী থবক চিল্লিবা নুপীশিং, নত্ত্রগা য়ুমগী থবকশিংদা থবক চিল্লিবা নুপীশিং অসিগীদমক সরকারনা চহি খরা অসিদা মখোয়গী পুন্সি লায়থোকহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখি। জল জীবন মিসন, উজ্জৱলা য়োজনা, পি.এম.-আৱাস য়োজনা ওইরবসু অচৌবা শক্তিগা লোয়ননা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং মাংদা থংগনি। মসিগা লোয়ননা য়াম্না শক্তি লৈবা সেক্তর অমা ওইরিবা নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা ঙসি ভারত্তা অচৌবা মফম অমা কল্লি, করিগুম্বা মখোয়দা শক্তি খজিক্তংগা পীরবদি মখোয়না অঙকপশিং পাঙথোকপা ঙমগনি। মরম অসিনা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগীদমক মখোয়গী অপুনবা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থৌশিল পাইখৎপনা বজেৎ অসিবু অনৌবা মায়োলদা পুরগনি। নুপীশিংগীদমক অখন্নবা সেভিং স্কিম অমসু লোঞ্চ তৌরি। অমসুং জন ধন একাউন্তগী মতুংদা মসিগী অখন্নবা সেভিং স্কিম অসিনা অচম্বা ইমুংগী য়ুম পুরিবী ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংদা অচৌবা শক্তি পীরগনি।
বজেৎ অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন চাউখৎহন্নবা কোওপরেতিবশিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি। সরকারনা কো-ওপরেতিব সেক্তর – স্তোরেজ কেপাসিতীদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ফিদ স্তোরেজ স্কিম হৌদোকখি। বজেৎ অসিদা অনৌবা প্রাইমারি কো-ওপরেতিবশিং শেম্নবা অচৌবা থৌরাং অমসু লাউথোকখি। মসিনা লৌউ-শিংউ, এনিমেল হসবেন্দরীগা লোয়ননা শঙ্গোম অমদি ঙাগী পোত্থোক পুথোকপগী লম অসি পাকথোক-চাউথোকহল্লগনি অমদি ঙামীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক্তা মমল হেন্না ফংলগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয়না দিজিতেল পেমেন্তকী মায় পাকপবু লৌউ-শিংউ সেক্তরদা মতৌ তমশিনবগী মরুওইবা লৈরে। মরম অসিনা বজেৎ অসিদা ঐখোয়না দিজিতেল এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা থৌরাং অমা য়াওরি‍। ঙসি মালেমনা ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ পাঙথোক্লি অমদি ভারত্তা তোঙান তোঙানবা মমিংশিংদা খঙনবা মিল্লেৎ মখল কয়া লৈ অমসুং মখোয়গী মমিং কয়া লৈ‍। মিল্লেৎনা মালেম পুম্বগী য়ুমথোঙশিংদা য়ৌরক্লবা মতমসিদা, মালেম শিনবা থুংবদা মসি পাম্নরক্লিবা মতমসিদা মাগী খ্বাইদগী কান্নবশিং অসিনা ভারতকী অপীকপা লৌমীশিংগী মরাইবক লেপকনি মরম অসিনা অনৌবা লম্বী পুথোক্তুনা মাংদা চংশিনবা মথৌ তাই। মসিদা মিল্লেৎ মশক খঙদোক্নবগী অখন্নবা থৌরাংশিং মথৌ তাই। হায়রিবা সুপরফুদ অসিবু শ্রী-অন্ন হায়বা অনৌবা মমিং অমা পীরে, মসি থৌগৎনবা স্কিম কয়া পাইখৎলি। শ্রী-অন্নদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা লৈবাক্কী অপীকপা লৌমীশিং অমদি ত্রাইবেল লৌমীশিংদা শেন্মীৎলোনগী ঙাক্লৌ ফংহনগনি অমসুং ইরৈবাকচাশিংনা হকচাং ফবা পুন্সি অমা ফংলগনি।
মরুপশিং,
বজেৎ অসিদা গ্রীন তুং কোইগদবা তুংলমচৎ অমগীদমক গ্রীন গ্রোৎ, গ্রীন ইকনমী, গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমদি গ্রীন জোবকী লমদা হান্না পারুদবা মওংদা পাকথোক চাউথোকহনগনি‍। বজেৎ অসিদা, ঐখোয়না তেক্নোলোজী অমদি অনৌবা শেন্মিৎলোন্দা চাউনা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ঙসিগী এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়ানা লম্বী, রেল, মেত্রো, হিথাংফম, অমদি ঈশিংগী লম্বীনচিংবা হীরম খুদিংদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর পাম্মী‍। ইং ২০১৪গা চাংদম্নবদা, ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদবা চাদা ৪০০গী মথক্তা হেনগৎলে। ইনফ্রাস্ত্রকচরদা করোর মিলিয়ন অমা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবনা হন্দক্তি ভারতকী চাউখৎ থৌরাংদা অনৌবা শক্তি অমদি খোঙজেল পীরগনি। মসিগী ইনভেস্তমেন্ত অসিনা মীওই কয়াদা অনৌবা শেন্থোক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি। বজেৎ অসিদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকা লোয়ননা ক্রেদিৎ সপ্পোর্ত অমসুং রিফোর্মগী কেম্পেন্না ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিংবু মাংদা পুখৎখি। এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক লুপা করোর লাখ ২গী অহেনবা লোন গরেন্তীগী খুদোংচাবা পীখি। হৌজিক প্রিজুম্পতিব তেক্সকী লিমিৎ হেনগৎলকপনা এম.এস.এম.ই.শিংবু চাউখৎহনবদা মতেং পাংলগনি। এম.এস.এম.ই.শিংদা অচৌবা কম্পনীশিংনা মতম চানা শেল পীথোক্নবা নৌনা শিল-লাংখ্রে।
মরুপশিং,
ভারতকী মিদল ক্লাস অসি চাউখৎ-থৌরাং নত্ত্রগা সিস্তেম, থৌনা ফাবা নত্ত্রগা ফিরেপ অমা লৌবা ঙম্বা ওইরবসু মসিনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎখিবা ভারত্তা পুন্সিগী লম খুদিংমক্তা মরু ওইবা স্ত্রীম অমা ওইরকখি। মিদল ক্লাস অসি নুংঙাই য়াইফবা অমদি চাউখৎপা ভারতকী মঙলানশিং থুংহন্নবা অচৌবা শক্তি অমা ওইরি। ভারতকী য়ুব শক্তি অসিনা ভারতকী অখন্নবা শক্তি ওইরি মতৌ অসধম্না চাউখৎলক্লিবা ভারতকী মিদল ক্লাসনা অচৌবা শক্তি অমা ওইরি। মিদল ক্লাস শক্তি পীনবগীদমক সরকারনা হৌখিবা চহি খরদা ৱারেপ কয়া লৌখি অমসুং ইজ ওফ লিবিং ফংহনখি। তেক্স রেৎ হন্থহনবা লোয়ননা থৌওংশিং লায়থোকহনবা, মনুং মপান ফাওনা উহনবা অমদি খোঙজেল থুজিলহন্নবা পায়খৎখিবা থৌরাংশিং পাইখৎখি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না মতম পুম্বদা মিদ্দল ক্লাসশিংগীদমক লেপ্তুনা মখোয়দা অচৌবা তেক্স রিলীফ পীদুনা লাক্লি। ঐহাক্না অমুক হন্না নির্মলাজী অমসুং মহাক্কী অপুনবা তীমবু চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা শেমখিবা মসিগী শীংথানীংঙাই ওইরবা অমদি খোঙজেল য়াংনা শেম্বা বজেৎ অসিগীদমক থাগৎচরি লোয়ননা ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ২০৪৭দা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত, মতিক-ময়াই লৈবা ভারত, লম খুদিংমক্তা নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমা ওইহল্লগনি। মসিগী খোঙচৎ অসি মাংদা পুখৎলসি। থাগৎচরি।