Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at commemoration of 1111th Avataran Mahotsav of Bhagwan Shri Devnarayan Ji in Bhilwara, Rajasthan
28 JAN 2023 3:25PM by PIB Delhi
Malaseri Dungari ki Jai, Malaseri Dungari ki Jai!
Sadu Mata ki Jai, Sadu Mata ki Jai!
Savai Bhoj Maharaj ki Jai, Savai Bhoj Maharaj ki Jai!
Devnarayan Bhagwan ki Jai, Devnarayan Bhagwan ki Jai!
I bow to the land of asceticism of Sadu Mata, to the ‘karma bhoomi’ of great patron and warrior Bagrawat, the birthplace of Bhagwan Devnarayan and Malaseri Dungari!
Shri Hemraj ji Gurjar, Shri Suresh Das ji, Deepak Patil ji, Ram Prasad Dhabai ji, Arjun Meghwal ji, Subhash Baheria ji, and my dear brothers and sisters from all over the country!
On this auspicious occasion, Bhagwan Devnarayan ji's call came and does anyone miss the opportunity when Bhagwan Devnarayan calls? So, I am also present here amongst you. You must remember that it is not the Prime Minister who has come here. I have come with full devotion to seek the blessings like you. I also got the good fortune of making offerings in the ‘Yajnashala’. It is also a matter of great fortune that a common man like me has got this virtue of being with you today and receiving the blessings of Bhagwan Devnarayan ji and all his devotees. Today I am blessed to have ‘darshan’ of both Bhagwan Devnarayan and the people. Like all the devotees who have come here from all over the country, I too have come here to seek blessings from Bhagwan Devnarayan for continuous service to the nation and for the welfare of the poor.
Friends,
This is the 1111th Avataran Mahotsav of Bhagwan Devnarayan ji. Week-long celebrations are going on here in this regard. The Gurjar community has ensured such a huge participation of people which is fitting to the occasion, grandeur and divinity. I congratulate all of you and appreciate the efforts of each and every person of the community for this.
Brothers and sisters,
We the people of India take pride in our thousands of years of old history, civilization and culture. Many civilizations of the world finished with time and could not mold themselves with the changes. Many attempts were made to break India geographically, culturally, socially and ideologically. But no power could destroy India. India is not just a mass of land, but an expression of our civilization, culture, harmony and potential. Therefore, India is today laying the foundation of its glorious future. And do you know, what is the biggest inspiration and force behind this? By whose power and blessings is India steadfast and immortal?
My dear brothers and sisters,
This power is the power of our society. It is the power of crores of people of the country. Social power has played a huge role in India's journey of thousands of years. It has been our good fortune that in every important period, one such energy emerges from within our society, whose light shows direction to all and brings welfare to all. Bhagwan Devnarayan was also such a powerhouse, an incarnation, who protected our lives and our culture from the oppressors. At the age of 31, he became immortal. He dared to remove the evils in the society, united the society and spread the spirit of harmony. Bhagwan Devnarayan worked towards establishing an ideal system by uniting different sections of the society. This is the reason why every section of the society has reverence and faith towards Bhagwan Devnarayan. That's why Bhagwan Devnarayan is still treated like the head of the family in public life, with whom the happiness and sorrows of the family are shared.
Brothers and sisters,
Bhagwan Devnarayan always gave supreme importance to service and public welfare. Every devotee leaves here with this lesson and inspiration. The family that he belonged to had no dearth of anything. But instead of comforts, he chose the difficult path of service and public welfare. He also used his energy for the welfare of the living beings.
Brothers and sisters,
'Bhala ji Bhala, Dev Bhala'. 'Bhala ji Bhala, Dev Bhala'. In this statement, there is a wish for righteousness; there is a wish for welfare. The path shown by Bhagwan Devnarayan is ‘Sabka Vikas’ (everyone's development) through ‘Sabka Saath’ (everyone's support). Today the country is walking on this path. For the last 8-9 years, the country has been trying to empower every section of the society, which has been neglected and deprived. We are walking with the mantra of giving preference to the underprivileged. You recall that a major concern of the poor used to be whether the ration will be available or not and how much it will be available. Today every beneficiary is getting full ration, free of cost. We have also addressed the concern of the poor regarding treatment in the hospital through the Ayushman Bharat scheme. We are also taking care of the concerns of the poor about the house, toilet, electricity, gas connection, etc. Banking transactions were also limited to very few people. Today the doors of banks have opened for everyone in the country.
Friends,
Who else can know the importance of water better than Rajasthan? But only three crore families of the country had the facility of tap water even after several decades of independence. More than 16 crore rural households had to struggle for water. Due to the efforts made in the country within the last three and a half years, piped water is now available to more than 11 crore families. Extensive work is also underway to provide water to the fields of the farmers. Whether it is expansion of traditional schemes of irrigation or irrigation with new technology, every possible help is being given to the farmers today. The small farmer, who once yearned for government help, is also getting direct help from the PM Kisan Samman Nidhi for the first time. Here in Rajasthan too, more than 15,000 crore rupees have been sent directly to the farmers in their bank accounts under the PM Kisan Samman Nidhi.
Friends,
Bhagwan Devnarayan had made ‘Gau Seva’ (service to cows) a medium of social service and empowerment of the society. For the last few years, this feeling of ‘Gau Seva’ is continuously getting stronger in the country as well. You know very well our cattle had enormous problems in the form of hoof and mouth, foot and mouth diseases. A huge campaign of free vaccination of crores of animals is going on in the country so that our cows and livestock are saved from these diseases. The Rashtriya Kamdhenu Commission has been formed for the welfare of cows for the first time in the country. Under the Rashtriya Gokul Mission, emphasis is being laid on encouraging animal husbandry through scientific methods. Livestock is not only a part of our tradition and faith, but also a strong part of our rural economy. Therefore, the Kisan Credit Card facility has also been extended to the herdsmen for the first time. Today, Gobardhan Yojana is also going on in the entire country. This is a campaign to convert agricultural waste including cow dung into wealth. Efforts are also being made to ensure that our dairy plants run on the electricity generated from cow dung.
Friends,
Last year, I gave a call of ‘Panch Prana’ (five pledges) from the ramparts of the Red Fort on the occasion of Independence Day. The aim is that we all should take pride in our heritage, come out of the slave mentality and remember our duties towards the country. Walking on the path shown by our sages and remembering the valor of those who made supreme sacrifices and our bravehearts are also part of this resolution. Rajasthan is a land of heritage. There is creation, enthusiasm and celebration. There is also hard work and charity. Bravery is a household ritual here. Art and music is synonymous with Rajasthan. Equally important is the struggle and restraint of the people here. This inspirational place has been a witness to the personalities of many glorious moments of India. From Tejaji to Pabuji, from Gogaji to Ramdevji, from Bappa Rawal to Maharana Pratap, great men, people's heroes, local deities and social reformers have always guided the country. There is hardly any period of history in which this soil has not inspired the nation. In this too, the Gurjar society has been synonymous with bravery, valour and patriotism. Be it the defence of the nation or the protection of culture, the Gurjar community has played the role of a sentinel in every period. The peasant movement of Bijolia led by Krantiveer Bhoop Singh Gurjar, better known as Vijay Singh Pathik, was a major inspiration in the freedom struggle. There have been many warriors like Kotwal Dhan Singh ji and Jograj Singh ji who sacrificed their lives for the country. Not only this, women power like Rampyari Gurjar and Panna Dai continues to inspire us every moment. This shows that the sisters and daughters of Gurjar community have made a huge contribution in the service of the country and culture. And this tradition is continuously getting enriched even today. It is the country's misfortune that such countless fighters could not get the place they deserved in our history. But today's new India is also correcting those mistakes committed in the past several decades. Now, whoever has contributed to protect India's culture and freedom and to India's development is being brought to the fore.
Friends,
Today it is also equally important that the new generation, the youth of our Gurjar community should take forward the messages and teachings of Bhagwan Devnarayan. This will not only empower the Gurjar community but will help the country to move forward as well.
Friends,
This period of 21st century is very important for the development of Rajasthan and India. We have to unite and work for the development of the country. Today the entire world is looking towards India with great hopes. The way India has shown its potential to the whole world, it has also increased the pride of this land of warriors. Today India makes its point forcefully on every major platform of the world. Today India is reducing its dependence on other countries. Therefore, we have to stay away from all such issues, which are against the unity of our countrymen. We have to live up to the expectations of the world by proving our resolutions. I have full faith that we will definitely be successful with the blessings of Bhagwan Devnarayan ji. We will work hard together and everyone's efforts will lead to success. And see what a coincidence this is. India is presiding over the G-20 on the 1111th Avataran year of Bhagwan Devnarayan. Bhagwan Devnarayan descended on a lotus, and the entire earth has been placed on a lotus in the logo of the G-20. This is also a big coincidence and we are those people who were born with lotus. And therefore, we have a deep relationship with you. I bow down to the revered saints who have come here in such a large number to bless us. I also express my heartfelt gratitude to the Gurjar society for inviting me today as a devotee. This is not a government program. The power and devotion of the society inspired me and I reached among you. Many best wishes to all of you!
Jai Dev Darbar! Jai Dev Darbar! Jai Dev Darbar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রাজস্থানগী ভীলৱারাদা ভগৱান শ্রী দেবনারায়নজীগী ১১১১শুবা অবতরন মহোৎসবকী পালন তৌরমদা থমখিবা ৱারোল
28 JAN 2023 3:25PM by PIB Imphal
মালাসেরী দুঙ্গরী কী জয়, মালাসেরী দুঙ্গরী কী জয়!
সাদু মাতা কী জয়, সাদু মাতা কী জয়!
সবাইভোজ মহারাজ কী জয়, সবাইভোজ মহারাজ কী জয়!
দেবনারায়ন ভগৱান কী জয়, দেবনারায়ন ভগৱান কী জয়!
ঐহাক্না সাদু মাতাগী লমবোইবগী লমদম, অথোইবা লান্মী বগ্রাৱাতকী ‘কর্ম ভুমি’, ভগৱান দেবনারায়ন অমসুং মালাসেরী দুঙ্গরীগী পোক্নফম অসিবু ইকোক নোন্না খুরুমজরি!
শ্রী হেমরাজজী গুরজর, শ্রী সুরেশ দাসজী, দীপক পাতিল জী, রাম প্রসাদ ধাবাইজী, অর্জুন মেহৱালজী, সুভাশ বাহেরিয়াজী, অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদগী ইগী ইচিল-ইনাওশিং।
য়াইফরবা থৌরম অসিদা ভগৱান দেবনারায়নজীনা কৌরকখি অমসুং ভগৱান দেবনারায়ন্না কৌরকপদা মসিগী খুদোংচাবা অসি মাংহনবা কনা লৈবগে? অদুনা ঐহাকসু নখোয়গী নরক্তা তিল্লরে। নখোয়না নীংশিংগদবা অসি মফম অসিদা লাক্লিবা ঐহাক প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা নত্তে। ঐহাক্না নখোয়গুম্না থৌজাল নীজবা মফম অসিদা লাকচবনি। ‘য়গ্যশালা’দা থৌনিজবা ফংজবা ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। নখোয়গা লোয়ননা ঙসি ঐহাককুম্বা মীচম অমনা মসিদা য়াওবা ফংজবা অমসুং ভগৱান দেবনারায়নজীগী থৌজালশিং ফংজবা অসি লাইবক ফবনি। ঙসি ঐহাক্না ভগৱান দেবনারায়ন অমসুং মীয়াম অনিমক্কী ‘দর্শন’ ফংজবা লাইবক ফবনি। ভক্তা পুম্নমককুম্না ঐহাকসু জাতি অসিবু লেপ্পা লৈতনা শেবা ফংজনবা অমসুং লাইরবশিংগী য়াইফনবা ভগৱান দেবনারায়নদগী থৌজাল নীজরি।
মরুপশিং,
মসি ভগৱান দেবনারায়নজী ১১১১শুবা অবতরন মহোৎসবনি। মসিগীদমক চয়োল অমা চুপ্না পালন তৌরি। গুরজর ফুরুপনা থৌরম অসিদা মীয়াম্না চাউনা শরুক য়ানবা হোৎনরি। ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি অমসুং মসিগীদমক ফুরুপ অসিগী মীওই খুদিংমক্না হোৎনরিবশিং অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভারতকী মীয়াম ঐখোয়না চহি লিশিং কয়া শুরবা ঐখোয়গী পুৱারী, সভ্যতা অমসুং নাৎতা চাউথোকচবা পোকই। মালেমগী সভ্যতা কয়া মতমগী ইরোল নুংদা লুপখি অমসুং অহোংবশিংগা লোয়ননা চৎপা ঙমখিদে। ভারতকী লমদা, নাৎতা, খুন্নাইদা অমসুং ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইরগা থুংগাইনবা কয়া অমা হোৎনরবসু শক্তি অমত্তনা ভারত মুৎথৎপা ঙমখিদে। ভারত অসি শুপ্নগী লম খক্তা নত্তে মসি সভ্যতা, নাৎ, ইংচিকপা অমসুং ওইথোকপা য়াবশিংগী শকলোন অমনি। মরম অসিনা ঙসিগী ভারতনা হেন্না চাউখৎপা তুংলমচৎ অমগীদমক য়ুম্ফম থোল্লি। অমসুং নখোয় খঙলব্রা মসিগী নুংদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা ইথিল অমসুং শক্তি অদু করিনো? কনাগী শক্তি অমসুং থৌজালশিংআ ভারত অসি খোঙফম চেৎনা লেপ্পিবনো অমসুং অমর ওইরিবনো?
ঐগী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং,
মসিগী শক্তি অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী শক্তিনি। মসি লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াগী শক্তিনি। খুন্নাইগী শক্তিনা চহি লিশিং কয়াদগী ভারতকী খোঙচৎতা অচৌবা থৌদাং লৌদুনা লাকখি। ঐখোয়গী লাইবক ফবদি মরু ওইবা তাঙ্কক খুদিংমক্তা অসিগুম্বা শক্তি অমা ঐখোয়গী খুন্নাই মনুংদগী থোকচরকই মসিগী মঙালনা পুম্নমক্কী মাইকৈ তাকই অমসুং পুম্নমক্কী য়াইফবা পুরকই। ভগৱান দেবনারায়ন অসি অসিগুম্বা পাৱরহাউস অমনি, লাইপোকনি, মহাক্না লোইলমশিংদগী ঐখোয়গী পুন্সি অমসুং নাৎপু ঙাকশেনখি। চহি ৩১ শুরকপদা মহাক্না অমর ওইখি। মহাক্না খুন্নাইদা লৈরিবা ফত্তবশিং লৌথোকখি, খুন্নাইবু পুনশিনখি অমসুং শান্তিগী ৱাখল্লোন শন্দোকখি। ভগৱান দেবনারায়ন্না খুন্নাইগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংবু পুনশিন্দুনা অফবা সিস্তেম অমা শেম্নবা মাইকৈদা থবক তৌখি। মসিনা মরম ওইদুনা খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্না ভগৱান দেবনারায়নবু ইকাই খুম্নখি অমসুং থাজখি। মরম অসিনা দেবনারায়ন অসি পব্লিক লাইফতা ইমুং অমগী মকোক ওইনা লৌনখি লোয়ননা মঙোন্দা হরাওবা অৱাবা পুম্নমক ফোঙদোকখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভগৱান দেবনারায়ন্না মতম চুপ্পদা শেবা তৌবা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা হোৎনবা হায়বা অসিবু মরু ওইনা লৌদুনা লাকখি। ভক্তা খুদিংমক্না মফম অসিদগী মসিগা পরা অমসুং ইথিল অসি ফংলগা চৎখি। মহাক্কী ইমুং অদুদা অৱাৎপা অমত্তা লৈখিদে। অদুবু নুংঙাইনা লৈবগী মহুৎ মহাক্না শেবা অমদি মীয়ামগী য়াইফনবা অৱাবা লম্বী অদু খনখি। মহাক্কী শক্তি অদু মীওইবা জাতিগী য়াইফনবা ওইনা শীজিন্নখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
‘ভালাজী ভালা, দেব ভালা’। ‘ভালাজী ভালা, দেব ভালা’।ৱাফম অসিদা অচুম্বগীদমক অপাম্বা অমা য়াওরি; য়াইফনবগী অপাম্বা অমা য়াওরি। ভগৱান দেবনারায়ন্না উৎখিবা লম্বেল অসি ‘সবকা সাথ’কী খুত্থাংদা ‘সবকা বিকাস’নি অমসুং লৈবাক অসিনা ঙসি চপ মান্নবা লম্বী তুংইল্লি। ঙসি লৈবাক্না লম্বেল অসিদা চৎলি। হৌখিবা চহি ৮-৯ অসিদা লৈবাক অসিনা শোত্থনা অমদি খুদোংচাবা ফংনা লৈরকপা কাংলুপ খুদিংমক শক্তি পীনবা হোৎনরি। ঐখোয়না ‘শোত্থরবশিংদা খুদোংচাবা পীবা’ হায়বা মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। লায়রবগীদমক রাসন ফংবা ফংদবা অমসুং ক্বালিতীগী মরমদা তম্বা ঙমদবা ফীভম অমদা লৈরম্বা মতম অদু নীংশিংবিয়ু। ঙসি বেনিফিসরী খুদিংমক্না রাসন মপুং ফানা অমসুং লেম্না ফংলি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী খুত্থাংদা হোস্পিতালদা লায়েংবগী মতাংদা লায়রবগী অৱাবা কোকহনখি। ঐখোয়না হাউসিং, তোইলেৎ, গ্যাস কন্নেক্সন অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগী মরমদা লায়রবা খুন্নাইগী সমস্যা কোকহল্লি। বেঙ্কিং ত্রাঞ্জেক্সনশিং অসি মীওই খরা খক্তমক্কী ওইরমখি ঙসিদি লাইবক্কী মীপুম খুদিংমক্কীদমক বেঙ্কশিংগী থোংশিং হাংদুনা থমখি।
মরুপশিং,
রাজস্থানগুম্না ঈশিংগী মমল খঙবা কনাগুম্বা অমত্তনা লৈরোই? নীংতম্বা ফংখিবগী দিকেদ কয়াগী মতুংদা ফাওবা ইমুং করোর ৩ খক্তনা মখোয়গী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সনশিং ফংখি অমসুং ইমুং করোর ১৬ হেনবনা নুমিৎ খুদিংগী ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নখি। হৌখিবা চহি অহুম মখাই অসিদা কেন্দ্র সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা হৌজিক ফাওবদা ইমুং করোর ১১ হেনবদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন পীবা ঙম্লে। লৌবুকশিংদা ঈশিংগী সপ্লাই য়ৌহন্নবা লৈবাক অসিদা থবক চাউনা পাইখৎখি। ইথৈ লৌখোংগীদমক অরিবা পাম্বীশিং ফগৎহনবা নত্ত্রগা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা ওইরবসু খোঙথাং খুদিংমক্তা লৌমীশিংবু শৌগৎখি”। সরকারগী মতেং ফংনবা মতম অমদা ঙাইরমখিবা অপীকপা লৌমীশিংনা অহানবা ওইনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিদগী হকথেংননা মতেং ফংখি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধি স্কিমগী খুত্থাংদা রাজস্থানদসু লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশংদা হকথেংননা লুপা করোর ১৫০০০ ত্রান্সফর তৌখি।
মরুপশিং,
‘গাও শেবা’বু খুন্নাইগী শেবা তৌবা অমসুং খুন্নাইদা শক্তি পীনবা পাম্বৈ ওইহন্নবা ভগৱান দেবনারায়নগী কেম্পেন অসি হৌদোকখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা লৈবাক অসিদা গাও শেবা তৌবগী ৱাখল্লোন হেনগৎলক্লি। হুফ এন্দ মাউথ অমসুং ফুত এন্দ মাউথ দিজিজকী মওংদা ঐখোয়গী শা-শনশিংনা অচৌবা অৱাবা মায়োক্নখি। ঐখোয়গী শনশিং অমসুং য়ুমদা লোইবা শাখিবু লাইনাদগী কন্নবা লৈবাক শিনবা থুংবদা তীকা থাবগী কেম্পেন চত্থরি।
রাস্ত্রিয় কামধেনু কম্মিসন অসি লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা শনগী য়াইফনবা শেমখি। রাস্ত্রিয় গোকুল মিসনগী মখাদা সাইন্তিফিক ওইবা পাম্বৈশিংগী খুত্থাংদা এনিমেল হসবেন্দরী থৌগৎপদা মীৎয়েং চংখি। ধর্ম অমসুং চৎনবীগী মরু ওইবা শরুক ওইবগী মথক্তা ‘পশু ধান’ (শা-শন) অসিনা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোনগী মরু ওইবা শরুকশিং ওইরি মরম অসিনা অহানবা ওইনা এনিমেল হসবেন্দরী সেগমেন্ত অমসুং শা-শন লোইবশিংদা কিসান ক্রেদিত কার্দ পীখি। ঙসি লৈবাক পুম্বদা গোবর্ধন য়োজনা চত্থরি। মসিগী কেম্পেন অসিনা শনথী য়াওনা এগ্রিকলচরেল ৱেস্তপু ৱেল্থতা ওন্থোক্লি। ঐখোয়গী দাইরী প্লান্তশিং অসি শনথীদগী পুথোকপা ইলেক্ত্রিসিতীনা চল্লাইনবা খোঙথাংশিং পাইখৎখি।
মরুপশিং,
মমাং চহিদা ঐহাক্না নীংতম নুমিৎতা লাল কিলাগী লানবনদগী ‘পঞ্চ প্রন’ লাউথোকখি। মসিনা ঐখোয়গী ইশাগী হেরিতেজতা চাউথোকচবা পোকপা, মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন থাদোকপা, জাতিগীদমক ঐখোয়গী থৌদাংশিং খঙনা চৎপা, নীংতম লান্মীশিংনা থৱায় থাখিবা অদুবু নীংশিংবা অমসুং ঐখোয়গী ইপা-ইপুনা তাকপীরম্বা লম্বীদা চৎপা হয়বা অসিদা পান্দম থমখি। রাজস্থান অসি শেমগৎপা অমদি হরাও-তয়াম্বগী নুংঙাইবা অদু উবা ফংলিবা, কনাগুম্বনা থবক শুবদা মীনুংশি উবা ফংলিবা, থৌনা ফবা অসি ইমুং খুদিংমক্কী হৌনবী ওইরিবা হেরিতেজকী লমদম অমনি অমসুং মচু অমদি রাগাশিংগা পাংখক ওইবা লমদমনি। মফম অসিগী মীয়াম্না অৱাবা মায়োক্নখিবা অদু চপ মান্ননা মরু ওই। মসিগী ইথিল পীনীংঙাই ওইবা মফম অসিনা ভারতকী মতিক-ময়াই লৈরবা মীকুপকী মশক নাইবা মীওইশিং উবা ফংখি। তেজাজীদগী পাবুজী, গোগাজীদগী রামদেবজী, বপ্পা রাৱলদগী মহারানা প্রতাও অসিগুম্বা মশক নাইবা মীওইশিংনা চাউনা শরুক তমখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং লমদম অসিদগী অথোইবা মীওইশিং, লুচিংবশিং অমসুং লমদম অসিগী ঈশ্বরশিংনা লৈবাক অসিবু মতম চুপ্পদা লমজিংদুনা লাকখি। পুৱারীগী তাঙ্কক অমত্তদা লৈবাক অসিনা জাতিবু ইথিল পীখিদবা য়াওদে। মসিদসু থৌনা অমদি লৈবাকনীংবগী মগুন অদু মতম চুপ্পদা তাক্লিবা গুরজার ফুরুপনা শরুক তমখি। জাতিগী ঙাকশেল নত্ত্রগা নাৎ ঙাকশেনবা ওইরবসু গুরজর ফুরুপনা তাঙ্কক খুদিংমক্তা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। ইথিল পীনীংঙাই ওইরবা বিজোলিয়া কিসন ইহৌবু লমজিংখিবা বিজয় সিংহ পাথিক হায়না খঙনবা ক্রান্তিবীর ভুপ সিংহ গুরজত অসি নীংতম ইহৌদা মরু ওইবা ইথিল পীরিবা মীশক ওইখি। কোতৱাল ধন সিংহজী অমসুং জোগরাজ সিংহগুম্বা লান্মী কয়ানা লৈবাক্কীদমক থৱায়না পোন্থা পীখি। মসি খক্তা নত্তে রামপ্যারি গুরজর অমসুং পন্না ধাইগুম্বা নারী শক্তিনা মীকুপ খুদিংমক্তা ইথিল পীখি। মসিনা লৈবাক্কী শেবা অমসুং নাৎতা গুরজর নুপীশিংনা চাউনা শরুক তমখিবা উৎখি। থৌনা অমদি মখোয়না শরুক তমখিবা অদুসু পাউদমখি অমদি রামপ্যারি গুরজর অমসুং পন্না ধাইদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। মসিগী চৎনবী অসি ঙসিসু মখা চত্থরি। অসিগুম্বা মশীং লাকঙমদ্রবা লান্মীশিং অসিনা ঐখোয়গী পুৱারীদা মখোয়গী ফংফম থোকপা মফম ফংদবা অসি লৈবাক্কী লাইবকথিবনি। অদুবু অনৌবা ভারতনা দিকেদ কয়াগী অশোইবশিং অসি শেমদোক্লি। হৌজিক ভারতকী ঙাকশেল অমসুং নীংতম্বদা শরুক তম্বা খুদিংমক অমসুং ভারত্তা চাউখৎ-থৌরাং পুরকখিবশিংবু মশক খঙহল্লি।
মরুপশিং,
তাকপীরম্বশিং অদু মাংদা পুখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৈ। মসিনা গুরজর ফুরুপপু শক্তি পীগনি লোয়ননা মসিনা লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎপদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
রাজস্থান অমসুং ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎতা ২১শুবা চহিগী মতম অসি মরু ওই। লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক পুনশিনবা অমসুং পুন্না থবক তৌবা মথৌ তাই। ঙসি মালেম পুম্বনা ভারতনা চাউনা থাজবা থম্মি। ভারতনা মাগী মতিক ময়াই মালেম পুম্বদা উৎলিবা মওং অসিনা লমদম অসিগী লান্মীশিংগী চাউথোকচবা হেনগৎহনখি। ঙসি ভারতনা অকিবা অমত্তা পোক্তনা থাজবগা লোয়ননা মালেমগী মরু ওইবা ফম্পাকশিংদা ৱা ঙাংলি অমরোমদা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মীপাল তাংবসু হন্থহল্লি।
মরম অসিনা ঐখোয়গী ইরৈবাকচাশিং পুনশিনবগী মায়োক্তা লৈবা অসিগুম্বা সমস্যা পুম্নমক্তগী ঐখোয়না ঙাকথোকপা তাই। ঐখোয়না ঐখোয়গী ফিরেপশিং অদুবু থবক ওইনা উৎতুনা মালেমগী অনীংবা অপাম্বশিং থুংহন্নবা হোৎনরি। ভগৱান দেবনারায়নজীগী থৌজালশিংগা লোয়ননা শোইদনা মাইপাক্কনি হায়না ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্মি। ঐখোয়না মাইপাক্নবা পুন্না অমসুং মীপুম খুদিংমক্না হোৎনগনি। অমসুং মসি য়েংবীয়ু। ভগৱান দেবনারায়নগী ১১১১শুবা অবতরনদা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্সী পাইরি। ভগৱান দেবনারায়ন্না থম্বালদা ফমখি অমসুং জি-২০গী লোগোদা পৃথিবী অসি থম্বালদা থম্লি। চান্নরিবদি ঐখোয় অসি থম্বালদা লোয়ননা পোক্লকপা মীওইশিংনি। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা অচেৎপা মরী লৈনরি। ঐহাক্না ঐখোয়বু থৌজালনবা লাকপীরিবা য়াম্লবা ইকাই খুম্নরবা লম্বোইশিংদা ইকোক নোন্না খুরুমজরি। ঐহাকপু ভক্তা অমা ওইনা ঙসি বর্তন তৌরকপগীদমক গুরজর ফুরুপপু থাগৎচরি। মসি সরকারগী প্রোগ্রাম নত্তে। খুন্নাইগী শক্তি অমসুং কত্থোকপা অসিনা ঐঙোন্দা ইথিল পীখি অমসুং নখোয়গী নরক্তা য়ৌরকপা ঙমজখি। পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
জয় দেব দরবার! জয় দেব দরবার! জয় দেব দরবার!