Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at distribution of title deeds (hakku patra) to the eligible beneficiaries of newly declared revenue villages at Malkhed, Karnataka
19 JAN 2023 6:15PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
कर्नाटका तांडेर, मार गोर बंजारा बाई-भिया, नायक, डाव, कारबारी, तमनोन हाथ जोड़ी राम-रामी!
जय सेवालाल महाराज! जय सेवालाल महाराज! जय सेवालाल महाराज! कलबुर्गी-या, श्री शरण बसवेश्वर, मत्तू, गाणगापुरादा गुरु दत्तात्रेयरिगे, नन्ना नमस्कारगड़ू! प्रख्याता, राष्ट्रकूटा साम्राज्यदा राजधानी-गे मत्तू, कन्नडा नाडिना समस्त जनते-गे नन्ना नमस्कारगड़ू!
The Governor of Karnataka Shri Thawar Chand ji Gehlot, the popular Chief Minister of Karnataka Shri Basavaraj Bommai ji, my colleague in the Union Cabinet Bhagwanth Khuba ji, the ministers of Karnataka Government, Members of Parliament and Legislators and my dear brothers and sisters who have come in large numbers to bless us!
The year 2023 has just begun. It is the month of January and January is very special in itself. The Constitution of our country came into being in the month of January and the countrymen were assured of their rights in independent India. In such an auspicious month, today the Government of Karnataka has taken a huge step for social justice. Today is an important day for lakhs of Banjara friends of Karnataka. For the first time, more than 50,000 families have got their own house, the Hakku Patra. This is going to ensure a bright future for thousands of friends, sons and daughters of nomadic families living in Tanda settlements in Karnataka. I heartily congratulate all my Banjara brothers and sisters living in Tanda settlements of Kalaburagi, Bidar, Yadgir, Raichur and Vijayapura districts of Kalyan Karnataka region. The Karnataka government has taken a very important decision to give revenue village status to more than 3000 Tanda settlements. I also congratulate Shri Bommai ji and his entire team for this commendable step.
My dear brothers and sisters,
This region and Banjara society is not new to me, because the brothers and sisters of our Banjara community from Rajasthan to western India are making a huge contribution in the development of the nation in their own way. And I've always had the pleasure of associating with them since time immemorial. I vividly remember that I was called for a rally in this region during the 1994 assembly elections. And I can never forget that moment when I saw lakhs of our Banjara brothers and sisters in that rally. Lakhs of Banjara mothers and sisters in traditional costumes had come to bless me. Today, I am very happy when I see this effort of the Government of Karnataka for all of you.
Brothers and sisters,
The double engine government has chosen the path of good governance and harmony, which Lord Basavanna had given to the country and the world centuries ago. Lord Basaveshwara had presented a model of social justice and democracy in front of the world through platforms like Anubhav Mandapam. He showed us the path of empowerment of all by rising above every act of discrimination in society. The mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ also has the same spirit that Lord Basaveshwara gave us. Today we can see the expansion of this spirit in Kalaburagi.
Friends,
Our Banjara community, the nomadic and semi-nomadic community, has suffered a lot for decades. Now is the time for everyone to live with pride and dignity. When I met a Banjara family now, the way a mother was blessing me, the way she was expressing her feelings, those blessings give immense power to live and die for the society. A special provision of hundreds of crores of rupees has also been made for the development and welfare of these communities in the coming years. Free coaching for competitive examinations is also being arranged for the youth of Banjara community. New means of livelihood are also being created for such communities. Assistance is also being given to these friends so that they get pucca houses instead of slums. Attempts are being made to ensure facilities that Banjara, nomadic and semi-nomadic communities were not getting due to lack of permanent address and permanent residence. Today's event is an important step in the direction of this solution. It was recommended in 1993 i.e. three decades back. But the party which ruled here for the maximum period, focused only on creating vote-banks. It never thought of making the lives of these neglected families easier. People living in Tanda have fought for their rights for a long time and have faced many difficulties. You all have had to wait a very long time. But now the BJP government has changed that old atmosphere of indifference. Today I want to assure these Banjara mothers to relax as one of your sons is sitting in Delhi.
Now that Tanda settlements are being recognized as villages, it will lead to rapid development of basic facilities in these villages. Now the families will be able to live peacefully and it will be easier to secure loans from the banks after getting the legal documents of their house. The central government is distributing property cards to rural houses under the Svamitva scheme across the country. Now even the Banjara community in Karnataka will start getting this facility. Now you will be able to send your children to school and will be able to take advantage of every welfare scheme of the double engine government. Now the compulsion to live in slums has also become a thing of the past for you. Under the PM Awas Yojana, everything from pucca house, toilet in the house, electricity connection, tap water, water connection to gas stove will be available to you.
Brothers and sisters,
New means of livelihood are also going to be created for the Banjara friends with this decision of the Government of Karnataka. Now you will also get means of earning from forest produce, dry wood, honey, fruits, etc. While the earlier governments used to give MSP on only a few forest produce, our government is giving MSP on more than 90 forest produce. Now all my families living in Tanda will also get its benefit following the decision of the Government of Karnataka.
Friends,
There was a huge population, which was deprived of development and out of the purview of government help after several decades of independence. Those who ruled the country for a long time took the votes of such friends only by giving slogans, but did not take meaningful decisions for them. All such deprived sections of the society, including Dalits, deprived, backward, tribals, Divyangs and women, are now getting their full rights for the first time. We are working with a clear strategy for empowerment. For this, we are paying attention to aspects like ‘Avashyakte’ (needs), ‘akanksha’ (aspiration), ‘avakasha’ (new opportunities) and ‘mattu gaurava’ (pride). Poor, Dalit, deprived, backward, tribal, disabled and women who are deprived of basic facilities and most of the people who live in slums, without toilet, electricity, gas, water connection, are from this deprived society. Our government is now giving them these basic facilities at a fast pace. This class was also greatly deprived of health facilities due to expensive treatment. Our government guaranteed free treatment up to Rs 5 lakh under the Ayushman Bharat scheme. Earlier, government ration could not reach the Dalits, deprived, backward and tribal communities. Today free ration has also been ensured to these families and the supply of ration has become transparent. When basic facilities are fulfilled, then there is a feeling of pride and as a result new aspirations are born.
People try to improve the life of their families by addressing their everyday problems. We made ways for economic inclusion and economic empowerment to fulfill these aspirations. Dalits, backward and tribal communities were the largest section who had never visited a bank. Jan Dhan bank accounts have connected crores of underprivileged people with banks. There was a huge population of SC, ST, OBC and women, for whom getting loans from banks was no less than a dream. When someone wanted to start their business, banks used to ask for bank guarantee? But if there is no property in some one’s name, then how can he give a guarantee? Therefore, we started the scheme of loan without guarantee in the form of Mudra Yojana. Today, about 20 crore loans have been given to SCs/STs/OBCs under the Mudra Yojana and as a result new entrepreneurs are being born from this category. About 70 percent of the beneficiaries of the Mudra Yojana are our mothers and sisters and women. Similarly, the previous governments did not take care of those doing small business like street vendors. Today, these friends are also getting affordable and easy loans from the banks through the SVANidhi scheme for the first time. All these steps are becoming a means of fulfilling the aspirations of the underprivileged. But we are going one step ahead and creating ‘Avakasha’ i.e., new opportunities, and giving new confidence to the youth of the underprivileged society.
Friends,
Sensitive to the welfare of women, our government is creating opportunities for them in new sectors today. Sensitive to tribal welfare, our government is working to give national recognition to the contribution of tribal communities and their pride. Many provisions related to the rights of the Divyangs and their facilities have also been made in the last eight years. Today, people from the marginalized sections are at the helm of many constitutional institutions of the country for the first time. It is our government which gave constitutional status to the Backward Classes Commission. It is our government which gave the benefit of reservation to the OBC class in the All India Medical Quota. It is our government which abolished the process of interview in Group-C, Group-D recruitments of the Central Government. Our government has also made provision for medical, engineering and technical subjects to be taught in local Indian languages. The biggest beneficiaries of these steps are the youth of our villages and poor families, SC/ST/OBC youth.
Brothers and sisters,
It is also our government which constituted a special development and welfare board for the Banjara community, a nomadic and semi-nomadic community. Be it the period of slavery or the long period after independence, the Banjara community, the nomadic community spread across the country remained neglected in every way. These communities were not taken care of for so many decades. Now the Central Government has taken a big step for the empowerment of all such families by constituting the Welfare Board. Our government is trying to connect these families with every welfare scheme.
Friends,
The double engine government considers the tradition, culture, cuisine and costume of every society living in India as our strength. We are very much in favor of saving and preserving this strength. Be it Suhali, Lambani, Lambada, Labana and Baazigar, you are culturally rich and vibrant and the pride and the strength of the country. You have a history of thousands of years. You have a contribution in the development of this country. Together we have to try to take this heritage forward. We have to believe everyone by taking everyone along. Since my Banjara family is here, I would definitely like to tell them that I come from Gujarat state. The states of Gujarat and Rajasthan receive less rainfall and remain dry. There is scarcity of water, but some water arrangements have been made in many villages hundreds of years ago. And even today the people of those villages claim that this was developed by Lakha Banjara. If you go to any village where such a system of water management is there, then the name of Lakha Banjara comes first in Gujarat and Rajasthan. Lakha Banjara did such a great service to the society centuries ago and today it is my good fortune that you have given me an opportunity to serve those Banjara families. I congratulate all of you very much. I wish you a happy and prosperous future. You came and blessed us; this is our great asset, energy and inspiration. I thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ মালখেদত নতুনকৈ ঘোষণা কৰা ৰাজহ গাওঁসমূহৰ যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলক মালিকী দলিল (হাক্কু পত্ৰ) বিতৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 JAN 2023 6:15PM by PIB Guwahati
ভাৰত মা কী জয়!
ভাৰত মা কী জয়!
कर्नाटका तांडेर, मार गोर बंजारा बाई-भिया, नायक, डाव, कारबारी, तमनोन हाथ जोड़ी राम-रामी!
जय सेवालाल महाराज! जय सेवालाल महाराज! जय सेवालाल महाराज! कलबुर्गी-या, श्री शरण बसवेश्वर, मत्तू, गाणगापुरादा गुरु दत्तात्रेयरिगे, नन्ना नमस्कारगड़ू! प्रख्याता, राष्ट्रकूटा साम्राज्यदा राजधानी-गे मत्तू, कन्नडा नाडिना समस्त जनते-गे नन्ना नमस्कारगड़ू!
কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী থাৱাৰচান্দ জী গেহলট, কৰ্ণাটকৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বাসবৰাজ বোম্মাইজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী ভগৱন্ত খুবাজী, কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়ক আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনী সকল, যিয়ে আহি আমাক হিয়া উজাৰি আশীৰ্বাদ দিছিল!
২০২৩ চনৰ নতুন বছৰ আৰম্ভ হৈছে। জানুৱাৰী মাহ। যি কি নহওক জানুৱাৰী নিজেই অতি বিশেষ। জানুৱাৰী মাহত আমাৰ দেশৰ সংবিধান কাৰ্যকৰী হয়, দেশবাসীক স্বাধীন ভাৰতত তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ আশ্বাস দিয়া হয়। এনে এক পৱিত্ৰ মাহতে, আজি কৰ্ণাটক চৰকাৰে সামাজিক ন্যায়ৰ বাবে সামাজিক ন্যায়ৰ বাবে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আজিৰ দিনটো কৰ্ণাটকৰ লাখ লাখ বাঞ্জাৰা সহকৰ্মীসকলৰ বাবে এটা ডাঙৰ দিন। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, ৫০০০০ ৰো অধিক পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ ঘৰ, তেওঁলোকৰ জীয়াই থকাৰ অধিকাৰ, হাক্কু পত্ৰ লাভ কৰিছে। ই কৰ্ণাটকৰ তাণ্ডা এলেকাত বাস কৰা যাযাবৰ পৰিয়ালৰ হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰিব। কল্যাণ কৰ্ণাটক অঞ্চলৰ কালাবুৰাগী, বিদাৰ, য়াদগিৰ, ৰাইচুৰ আৰু বিজয়পুৰা জিলাৰ তাণ্ডা বসতিত বাস কৰা মোৰ সকলো বাঞ্জাৰা ভাই-ভনীক মই হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো। কৰ্ণাটক চৰকাৰে ৩০ তকৈও অধিক তাণ্ডা বসতিক ৰাজহ গাওঁৰ মৰ্যাদা দিয়াৰ বাবে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে। আৰু এই প্ৰশংসনীয় পদক্ষেপৰ বাবে মই শ্ৰী বোম্মাইজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
এই অঞ্চলটো মোৰ বাবে নতুন নহয় আৰু বাঞ্জাৰা সমাজখনো নতুন নহয়, কিয়নো ৰাজস্থানৰ পৰা পশ্চিম ভাৰত তললৈ যায়। আমাৰ বাঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ ভাই-ভনীসকলে তেওঁলোকৰ নিজৰ ধৰণে ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াই আছে। আৰু মই সদায় পুৰণি সময়ৰ পৰা তেওঁলোকৰ সৈতে জড়িত হৈ ভাল পাইছো। মোৰ স্পষ্টভাৱে মনত আছে যে ১৯৯৪ চনৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত মোক একেটা অঞ্চলতে এক সমদললৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল। আৰু যেতিয়া মই সেই ৰেলীত আমাৰ লাখ লাখ বাঞ্জাৰা ভাই-ভনীক দেখিছিলো, বনজাৰা মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে পৰম্পৰাগত পোছাক পৰিধান কৰি লাখ লাখত আশীৰ্বাদ দিছিল। মই সেই মুহূৰ্তটো কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো, ভাইসকল। আজি, যেতিয়া মই আপোনালোক সকলোৰে বাবে কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টা দেখিছো, মই আটাইতকৈ সুখী।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে সুশাসন আৰু সম্প্ৰীতিৰ পথ বাছি লৈছে, যিটো ভগৱান বাসৱন্নাই শতিকা আগতে দেশ আৰু বিশ্বক দিছিল। ভগৱান বাসবেশ্বৰে অনুভৱ মণ্ডপমৰ দৰে মঞ্চৰ পৰা বিশ্বৰ আগত সামাজিক ন্যায়, গণতন্ত্ৰৰ এক আৰ্হি উপস্থাপন কৰিছিল। তেওঁ সমাজৰ প্ৰতিটো উচ্চ আৰু নিম্ন বৈষম্যৰ উৰ্ধত উঠি আমাক সকলোৰে সৱলীকৰণৰ পথ দেখুৱাইছিল। সকলোৰে সমৰ্থন, সকলোৰে বিকাশ, সকলোৰে বিশ্বাস আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টা, এই মন্ত্ৰতো ভগৱান বাসবেশ্বৰে আমাক দিয়া একেই মনোভাৱ আছে। আজি কালাবুৰাগীত আমি এই আত্মাৰ সম্প্ৰসাৰণ দেখিবলৈ পাইছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বাঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়, যাযাবৰ-অৰ্ধ-যাযাবৰ সম্প্ৰদায়ে কেইবা দশক ধৰি যথেষ্ট ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। এতিয়া সকলোৰে গৌৰৱ আৰু মৰ্যাদাৰে জীয়াই থকাৰ সময় আহি পৰিছে। আৰু মই চাই আছিলো, যেতিয়া মই ওপৰৰ বাঞ্জাৰা পৰিয়ালক লগ পাইছিলো, যিদৰে এগৰাকী মাতৃয়ে মোক আশীৰ্বাদ দিছিল, যিদৰে তেওঁ নিজৰ অনুভূতি প্ৰকাশ কৰিছিল, আশীৰ্বাদযি মোক সমাজৰ বাবে জীয়াই থাকিবলৈ আৰু মৰিবলৈ যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিছিল। অনাগত বছৰবোৰত এই সম্প্ৰদায়সমূহৰ উন্নয়ন আৰু কল্যাণৰ বাবে শ শ কোটি টকাৰ এক বিশেষ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। বাঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষাৰ বিনামূলীয়া প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। এনে সম্প্ৰদায়ৰ বাবে জীৱিকাৰ নতুন উপায়েও সৃষ্টি কৰা হৈছে। এই সঙ্গীসকলে বস্তিৰ পৰিৱৰ্তে পকী ঘৰ পোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈও সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। স্থায়ী বাসস্থানৰ অভাৱ, বনজাৰা, যাযাবৰ-অৰ্ধ-যাযাবৰ সম্প্ৰদায়ৰ স্থায়ী ঠিকনাৰ বাবে তেওঁলোকৰ বাবে উপলব্ধ নোহোৱা সুবিধাবোৰো সমাধান কৰা হৈছে। আজিৰ অনুষ্ঠানটো এই সমাধানৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। ইয়াক ১৯৯৩ চনত অৰ্থাৎ ৩ দশক আগতে পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল। কিন্তু তাৰ পিছত, ইয়াত শাসন কৰা দলটোৱে কেৱল ভোট-বেংক সৃষ্টিকৰাত আটাইতকৈ বেছি গুৰুত্ব দিছিল। তেওঁলোকে কেতিয়াও এই অৱহেলিত পৰিয়ালবোৰৰ বাবে জীৱন নিৰ্মাণ কৰাৰ কথা ভবা নাছিল। তাণ্ডাত বাস কৰা সঙ্গীসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ বাবে যুঁজ দি আহিছে, বহুতো অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে দীঘলীয়া সময় অপেক্ষা কৰিব লগা হৈছে। কিন্তু এতিয়া সেই পুৰণি উদাসীনতাৰ পৰিৱেশ টো বিজেপি চৰকাৰে সলনি কৰিছে। আজি মই মোৰ এই বনজাৰা মাতৃসকলক ক'ব বিচাৰো, নিশ্চিত হওক, আপোনাৰ এজন পুত্ৰ দিল্লীত বহি আছে।
এতিয়া যেতিয়া তাণ্ডা বসতিসমূহে গাওঁ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে, ইয়াৰ ফলত গাওঁবোৰত মৌলিক সুবিধাৰ দ্ৰুত বিকাশ ঘটিব। তেওঁলোকৰ ঘৰ, তেওঁলোকৰ ভূমিৰ আইনী নথিপত্ৰ পোৱাৰ পিছত, এতিয়া পৰিয়ালবোৰে আৰামেৰে বাস কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব আৰু বেংকৰ পৰা ঋণ লোৱাটোসহজ হ'ব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশৰ গাওঁবোৰত মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰ অধীনত গ্ৰাম্য ঘৰৰ সম্পত্তি কাৰ্ড প্ৰদান কৰি আছে। কৰ্ণাটকত, এতিয়া বাঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়েও এই সুবিধা প্ৰাপ্ত কৰা আৰম্ভ কৰিব। এতিয়া আপুনি আপোনাৰ সন্তানক সঠিকভাৱে বিদ্যালয়লৈ পঠিয়াবলৈ সক্ষম হ'ব, ডাবল ইঞ্জিনে চৰকাৰৰ প্ৰতিটো কল্যাণমূলক আঁচনিৰ পোনপটীয়া সুবিধা ল'বলৈ সক্ষম হ'ব। এতিয়া বস্তিত বাস কৰাৰ বাধ্যবাধকতাও আপোনাৰ বাবে কাইলৈৰ কথা হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাই পকী ঘৰ, ঘৰৰ শৌচালয়, বিদ্যুৎ সংযোগ, নলৰ পানী, পানী সংযোগ, গেছ ষ্টোভ, সকলোবোৰ সহায়ক হ'ব।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ এই সিদ্ধান্তৰ সৈতে, বাঞ্জাৰাসহকৰ্মীসকলৰ বাবে জীৱিকাৰ এক নতুন মাধ্যম হ'বলৈ গৈ আছে। বনজাত সামগ্ৰী, শুকান কাঠ, মৌ, ফল, এনে বহুতো বস্তু হওঁক, এইবোৰে উপাৰ্জনৰ উপায়েও প্ৰদান কৰিব। পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰে কেৱল কেইটামান বনজাত সামগ্ৰীৰ ওপৰত এমএচপি দিছিল। আমাৰ চৰকাৰে আজি ৯০ তকৈও অধিক বনজাত সামগ্ৰীৰ ওপৰত এমএছপি প্ৰদান কৰি আছে। কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তৰ পিছত, এতিয়া তাণ্ডাত বাস কৰা মোৰ সকলো পৰিয়ালেও এই সুবিধা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ কেইবা দশকৰ পিছত, চৰকাৰী সহায়ৰ পৰিসৰৰ বাহিৰত এক বৃহৎ জনসংখ্যা আছিল, যি উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। যিসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি দেশ শাসন কৰিছিল তেওঁলোকে কেৱল শ্ল'গান দি এনে সহকৰ্মীসকলৰ ভোট লৈছিল, কিন্তু তেওঁলোকৰ বাবে দৃঢ় সিদ্ধান্ত লোৱা নাছিল। এনে দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, বিকলাঙ্গ, মহিলা, সমাজৰ এনে সকলো বঞ্চিত শ্ৰেণীয়ে এতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ অধিকাৰ লাভ কৰিছে। সশক্তিকৰণৰ বাবে, আমি এক স্পষ্ট ৰণনীতিৰে কাম কৰি আছো। ইয়াৰ বাবে, আমি প্ৰয়োজনীয়, আকাংক্ষা, বন্ধৰ দিন, মাট্টু গৌৰৱ, এই দিশবোৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। এতিয়া, দৰিদ্ৰ, দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, বিকলাঙ্গ, মহিলা, এনে সকলো বঞ্চিত সমাজৰ দৰে, যিসকল প্ৰাথমিক সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত। বস্তিত বাস কৰা, শৌচালয় নোহোৱা, বিদ্যুৎ অবিহনে, গেছ অবিহনে, পানীৰ সংযোগ নোহোৱা বেছিভাগ লোক বেছিভাগ এই সমাজৰ। আমাৰ চৰকাৰে এতিয়া তেওঁলোকক এই মৌলিক সুবিধা টো দি আছে আৰু দ্ৰুত গতিত দিছে। ব্যয়বহুল চিকিৎসাৰ বাবে, এই শ্ৰেণীটো স্বাস্থ্য সুবিধাৰ পৰাও বঞ্চিত হৈছিল। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত, আমাৰ চৰকাৰে ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ নিশ্চয়তা দিছিল। দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় হওঁক, তেওঁলোক সকলোৱে আগতে চৰকাৰী ৰেচন পোৱা নাছিল। আজি এই পৰিয়ালবোৰৰ বাবে বিনামূলীয়া ৰেচন নিশ্চিত কৰা হৈছে, ৰেচনৰ যোগান স্বচ্ছ হৈ পৰিছে। যেতিয়া মৌলিক সুবিধাবোৰ পূৰণ কৰা হয়, গৌৰৱ বৃদ্ধি হয়, নতুন আকাংক্ষাৰ জন্ম হয়।
মানুহে দৈনন্দিন সংকটৰ পৰা ওলাই আহে আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ জীৱন বঢ়াবলৈ আৰম্ভ কৰে। এই আকাংক্ষাবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ আমি অৰ্থনৈতিক অন্তৰ্ভুক্তি, অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণৰ পথ সৃষ্টি কৰিছো। দলিত, পিছপৰা, জনজাতীয় সকল আছিল সৰ্ববৃহৎ শ্ৰেণী যিয়ে কেতিয়াও বেংকৰ দুৱাৰ দেখা নাছিল। জন ধন বেংক একাউণ্টে কোটি কোটি দুখীয়া লোকক বেংকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি, অ'বিচি আৰু মহিলাৰ এক বৃহৎ জনসংখ্যা আছিল, যাৰ বাবে বেংকৰ পৰা ঋণ প্ৰাপ্ত কৰাটো সপোনতকৈ কম নাছিল। যেতিয়া কোনোবাই তেওঁলোকৰ কাম আৰম্ভ কৰিব বিচাৰিছিল, বেঙ্কবোৰে কৈছিল বেঙ্কগেৰাণ্টি ক'ত আছে? কিন্তু যদি তেওঁলোকৰ নামত কোনো সম্পত্তি নাথাকে, তেন্তে তেওঁলোকে কেনেকৈ গেৰাণ্টি দিব পাৰে? গতিকে আমি মুদ্ৰা যোজনাৰ ৰূপত গেৰাণ্টি অবিহনে ঋণৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিলো। আজি মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত অনুসূচীত জাতি/অনুসূচীত জনজাতি / অ'বিচিয়ে প্ৰায় ২০ কোটি ঋণ লাভ কৰিছে, এই শ্ৰেণীৰ পৰা নতুন উদ্যোগী সৃষ্টি কৰা হৈছে। মুদ্ৰাৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নী, মহিলা। একেদৰে, পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰবোৰে ৰাস্তা, গাড়ী, ট্ৰেক আৰু ইয়াৰ ওপৰত সৰু ব্যৱসায় কৰা তেওঁলোকৰ সহকৰ্মীসকলৰ যত্ন লোৱা নাছিল। আজি, স্বনিধি আঁচনিৰ সৈতে, এই সহকৰ্মীসকলে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বেঙ্কৰ পৰা সস্তা আৰু সহজ ঋণ লাভ কৰিছে। এই সকলোবোৰ পদক্ষেপ দুখীয়ালোকৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰাৰ এক মাধ্যম হৈ পৰিছে। কিন্তু আমি এখোজ আগুৱাই গৈ আছো আৰু নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছো, বঞ্চিত সমাজৰ যুৱসকলক নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিছো।
বন্ধুসকল,
মহিলাৰ কল্যাণৰ প্ৰতি সংবেদনশীল, আমাৰ চৰকাৰে আজি নতুন ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। জনজাতীয় কল্যাণৰ প্ৰতি সংবেদনশীল, আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় লোকসকলৰ অৱদান, তেওঁলোকৰ গৌৰৱক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিচয় দিয়াৰ বাবে কাম কৰি আছে। বিগত ৮ বছৰত বিকলাঙ্গসকলৰ অধিকাৰ আৰু সুবিধাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বহুতো ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, অৱহেলিত শ্ৰেণীৰ বন্ধুসকল দেশৰ বহুতো সাংবিধানিক প্ৰতিষ্ঠানৰ শীৰ্ষত আছে। এইটো আমাৰ চৰকাৰ যিয়ে পিছপৰা শ্ৰেণী আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা দিছিল। এইটো আমাৰ চৰকাৰ যিয়ে সৰ্বভাৰতীয় চিকিৎসা কোটাত অ'বিচি শ্ৰেণীক সংৰক্ষণৰ সুবিধা দিছিল। আমাৰ চৰকাৰেই গ্ৰুপ-চি, গ্ৰুপ-ডি নিযুক্তিত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সাক্ষাৎকাৰৰ বাধ্যবাধকতা বাতিল কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰে স্থানীয় ভাৰতীয় ভাষাত চিকিৎসা, অভিযান্ত্ৰিক, কাৰিকৰী বিষয়শিকোৱাৰ ব্যৱস্থাও কৰিছে। এই পদক্ষেপবোৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ গাওঁৰ যুৱ আৰু দৰিদ্ৰ পৰিয়াল, অনুসূচীত জাতি/অনুসূচীত জনজাতি/ওবিচিৰ যুৱকসকল।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও বাঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়, যাযাবৰ-অৰ্ধ-যাযাবৰ সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এক বিশেষ উন্নয়ন আৰু কল্যাণ পৰিষদ গঠন কৰিছিল। দাসত্বৰ সময় হওঁক বা স্বাধীনতাৰ পিছৰ দীঘলীয়া সময়, বাঞ্জাৰা সম্প্ৰদায় সমগ্ৰ দেশতে বিয়পি পৰিছিল, যাযাবৰ সম্প্ৰদায়ক সকলো ধৰণে অৱহেলা কৰা হৈছিল। এই সম্প্ৰদায়বোৰক ইমান দশক ধৰি যত্ন লোৱা হোৱা নাই। এতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কল্যাণ পৰিষদ গঠন কৰি এনে সকলো পৰিয়ালৰ সৱলীকৰণৰ বাবে এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ লৈছে। আমাৰ চৰকাৰে এই পৰিয়ালবোৰক প্ৰতিটো কল্যাণমূলক আঁচনিৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে ভাৰতত বাস কৰা প্ৰতিখন সমাজৰ পৰম্পৰা, সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু পোছাকক আমাৰ শক্তি হিচাপে গণ্য কৰে। আমি এই শক্তি সংৰক্ষণ, ইয়াক সংৰক্ষণ কৰাৰ যথেষ্ট পক্ষপাতী। সুহালী, লাম্বানী, লাম্বাদা, লাবানা আৰু বাজিগৰ, নামবোৰে যিয়েই নহওঁক, আপুনি সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ আৰু জীৱন্ত, দেশৰ গৌৰৱ, দেশৰ শক্তি। আপোনাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ ইতিহাস আছে। এই দেশৰ উন্নয়নত আপোনাৰ অৱদান আছে। আমি এই ঐতিহ্যক একেলগে আগুৱাই নিয়াৰ চেষ্টা কৰিব লাগিব। আমি সকলোকে লগত লৈ সকলোকে বিশ্বাস কৰিব লাগিব। আৰু মোৰ বাঞ্জাৰা পৰিয়াল ইয়াত আছে, গতিকে মই নিশ্চিতভাৱে ক'ব বিচাৰো, মই গুজৰাট ৰাজ্য, গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানৰ পৰা আহিছো, এই ৰাজ্যবোৰত বৰষুণ কম, খৰাং আছে, পানীৰ অভাৱ আছে, কিন্তু বহুতো গাঁৱত শ শ বছৰ আগতে পানীৰ বাবে কিছু ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আৰু আজিও সেই গাঁৱৰ মানুহে কয় যে এই লাখা খন বনজাৰাই নিৰ্মাণ কৰিছিল। যদি আপুনি যিকোনো গাওঁলৈ যায়, যদি পানী ব্যৱস্থাপনাৰ কোনো ব্যৱস্থা আছে, তেন্তে মোৰ গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানত লাখা বনজাৰাৰ নাম প্ৰথমে আহে। শতিকা আগতে সমাজৰ প্ৰতি ইমান মহান সেৱা আগবঢ়োৱা লাখা বাঞ্জাৰা মোৰ সৌভাগ্য যে আপুনি মোক সেই বাঞ্জাৰা পৰিয়ালবোৰৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছে। মই আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মই আপোনাক এক সুখী আৰু সমৃদ্ধ ভৱিষ্যতকামনা জনাইছো। আৰু আপুনি আহি আমাক আশীৰ্বাদ দিছে, এয়া হৈছে আমাৰ মহান ৰাজধানী, যথেষ্ট শক্তি, এক মহান অনুপ্ৰেৰণা। মই আপোনাক বহুত ধন্যবাদ জনাইছো।
নমস্কাৰ!
টোকা: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত দিয়া হৈছিল।