Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of 2nd Saansad Khel Mahakumbh in Basti, Uttar Pradesh, via video conferencing
18 JAN 2023 3:46PM by PIB Delhi
Namaskar ji!
Chief Minister of UP Shri Yogi Adityanath ji, my colleague in parliament and our young friend Harish Dwivedi ji, various sports persons, ministers of state government, MLAs, people's representatives, senior dignitaries and a large number of young people I can see everywhere. My dear brothers and sisters!
Our Basti is the holy land of Maharishi Vashishtha, the land of labor and meditation, asceticism and renunciation. And, for a player, his game is also a ‘sadhana’, a penance in which he keeps on testing himself. The focus of a successful player is also very accurate and then he moves forward while achieving victory at new stages one after the other. I am happy that such a huge Khel Mahakumbh is being organized in Basti due to the efforts of our MP Harish Dwivedi ji. This Khel Mahakumbh will give a new opportunity to local sportspersons who are traditionally well-versed in Indian sports. I have been told that about 200 MPs of India have organized similar sports events in their respective places in which thousands of youths have participated. I am also an MP from Kashi. Such a series of sports competitions has also started in my parliamentary constituency of Kashi. All the MPs are working to shape the future of the new generation by organizing such Khel Mahakumbh at many places. Young sportspersons who have performed well in the Saansad Khel Mahakumbh are also being selected for further training by the Sports Authority of India. This will greatly benefit the youth power of the country. More than 40,000 youths are taking part in this Mahakumbh itself. And I am told that this figure is three times more than last year. I wish all of you, my young friends, very best for these games. Just now I got the opportunity to watch Kho-Kho. It was really a great pleasure to watch the cleverness with which our daughters were playing and with complete team spirit. I don't know whether you could hear my clapping or not. But I congratulate all these daughters for playing a great game and for giving me the opportunity to enjoy the game of Kho-Kho.
Friends,
There is another feature of Saansad Khel Mahakumbh. A large number of our daughters are participating in this. And I have full faith that the daughters of Basti, Purvanchal, UP and the country will continue to show their mettle in national and international competitions. Just a few days ago, we saw how brilliantly our country's cricket captain Shefali Verma performed in the Women's Under-19, T-20 World Cup. Shefali hit five fours in five consecutive balls and then hit the last ball of the over for a six, scoring 26 runs in a single over. Similarly, there is so much talent in every part of India. The Saansad Khel Mahakumbh has an important role in spotting and grooming the sports talent.
Friends,
There was a time when sports used to be regarded as an extracurricular activity. It was considered only a means of time passing apart from studies. The children were told and taught the same thing. As a result, a mentality was developed in society generation after generation that sports are not that important and they are not a part of life and future. This mentality caused a huge loss to the country.
There are so many capable youths and talents who were deprived of sports. In the last 8-9 years, the country has created a better environment for sports, leaving behind this old approach. Therefore, now more children and our youth are looking at sports as a career option. From fitness to health, from team bonding to a means of relieving stress, from professional success to personal improvement, people are beginning to realize the different benefits of sports. And it is a matter of satisfaction that parents are also taking sports seriously now. This change is good for our society as well as for sports. Sports are now gaining social prestige.
And friends,
The direct benefit of this change in the thinking of the people is visible on the achievements of the country in the field of sports. Today India is constantly creating new records. We recorded the best ever performance in the Olympics and in the Paralympics. India's performance in different sports tournaments is now becoming a topic of discussion. And my young friends, this is just the beginning. We have a long journey to go, new goals to achieve and create many new records.
Friends,
Sports is a skill as well as a nature. Sports is a talent as well as a determination. Training has its own importance in the development of sports and it is also necessary that various sports competitions and tournaments should be organized regularly. This gives players a chance to test their training continuously. Sports competitions at different levels in different regions help the players a lot. As a result, the players not only get to know about their potential, they are also able to develop their own techniques. The coaches of the players also realize the shortcomings in their disciples, the need for improvement and how the opponents are faring better.
Therefore, maximum opportunities are being given to the players, right from Saansad Mahakumbh to National Games. That's why more and more Youth Games, University Games and Winter Games are being held in the country today. Thousands of players are participating in these games every year. Our government is also providing financial assistance to the players under the Khelo India campaign. At present, there are more than 2500 athletes in the country who are being given more than Rs 50,000 every month under the Khelo India campaign. Our government's Target Olympic Podium Scheme (TOPS) is greatly helping the sports persons participating in the Olympics. About 500 sportspersons are being given financial assistance every month under this scheme also. Keeping in view the need of some players of international repute, the government has offered them financial help from Rs 2.5 crore to Rs 7 crore.
Friends,
Today's new India is also trying to solve every challenge being faced by the sports sector. Emphasis is being laid on ensuring that our players have adequate resources, training, technical knowledge, international exposure and transparency in their selection. Today, infrastructure related to sports is being developed in Basti and other such districts, stadiums are being built and coaches are being arranged. More than 1,000 Khelo India district centers are also being set up across the country. I am happy that more than 750 of these centers are already operational. All playgrounds across the country are also being geo-tagged so that players do not face any problem in getting training.
The Government has constructed a Sports University in Manipur for the youth of the North East and a Sports University is also being constructed in Meerut, UP. And I have been told that many new stadiums have been built in UP. Sports hostels are also being run in many districts of UP to promote sports. Efforts are also being made to provide national level facilities at the local level. In short, my young friends have immense opportunities. You now have to hoist the flag of victory and illuminate the name of the country.
Friends,
Every sports person knows how important it is to stay fit and the Fit India Movement has played a role in this regard. All of you must do one more thing to pay attention to fitness. You should include yoga in your life. With yoga, your body will be healthy and your mind will also be active. This will also benefit you in your game. Similarly, nutritious food is equally important for every player. Our millets, coarse grains, which are usually consumed in every house in our villages, can play an important role in ensuring nutritious food. You must be aware that 2023 has been declared as the International Year of Millets at the behest of India. If you include millets in your diet chart then it will also ensure better health for you.
Friends,
I am sure all our youth will learn a lot from sports as well as in life and this energy of yours will expand from the sports field and become the country's energy. I congratulate Harish ji. He remains engaged in this endeavour with great passion. He invited me for this program in the last parliament session. His nature of working day and night for the youth of Basti is also visible in the playground.
I wish you all the very best. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা উত্তর প্রদেশকী বস্তীদা ২শুবা সান্সদ খেল মহাকুম্ভ হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
18 JAN 2023 3:46PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান য়োগী আদিত্যনাথজী, সান্সদকী ঐগী মরুপ ঐখোয়গী নহা ওইরিবা ইনাও হরিশ দ্বিবেদীজী, তোঙান-তোঙানবা স্পোর্তসকী শান্নরোয়শিং, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, এল.এল.এ.শিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, অতোপ্পা মকোক থোংবা দিগনিতরীশিং অমসুং মশিং য়াম্লবা নহা ওইরিবা মীওই কয়া মফম খুদিংমক্তা ঐহাক্না উরি। নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং।
মসি ঐখোয়গী কোলোনীনি, মহাঋশি বশিস্তগী শেংলবা লমদমনি, শুনোম্বা অমসুং ধ্যানগী লমদমনি, তপস্য অমসুং কত্থোকপগী লমদমনি। অমসুং শান্নরোয় অমগীদমক মহাক্কী গেম অসি স্পিরিচুএল প্রেক্তিস অমনি, তপস্য অমনি। অমসুং মাইপাকপা শান্নরোয় অমনা মীৎয়েং ময়েক শেংনা থম্মি অমসুং মহাক্না অনৌবা ফম্পাল অমগী মথং অমদা মাইপাকপা পুরক্তুনা মাংদা চংশিনখি। ঐখোয়গী এম.পি. ইনাও হরিশ দ্বিবেদীনা কন্না হোৎনবনা মরম ওইদুনা বস্তীদা অসিগুম্বা অচৌবা খেল মহাকুম্ভ পাঙথোকখি। খেল মহাকুম্ভ অসিনা ভারতকী স্পোর্তস্তা নীংথিনা হৈরবা লোকেল স্পোর্তসপর্সনশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি। ভারতকী এম.পি. ২০০রোমনা অসিগুম্বা স্পোর্তস ইভেন্তশিং মখোয়গী মশাগী কেন্দ্রদা পাঙথোক্লি অমসুং নহারোল লিশিং কয়ানা শরুক য়ারি হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লকখি। ঐহাকসু এম.পি. অমনি, কাশীগী এম.পি.নি। ঐগী কেন্দ্র কাশীদা অসিগুম্বা স্পোর্তস কম্পিতিসনশিংগী সিরিজ অমা পাঙথোকপা হৌখ্রে। মফম কয়াদা অসিগুম্বা খেল মহাকুম্ভ পাঙথোক্তুনা অনৌবা মীরোলগী তুংলমচৎ য়াৎনবা থবক তৌরি। সান্সদ খেল মহাকুম্ভদা নীংথিনা পর্ফোরম তৌখিবা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংবু স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াগী ত্রেনিং সেন্তরশিংদা মখা তানা ত্রেনিং তৌনবসু খনখি। মসিনা লৈবাক অসিগী য়ুব শক্তিদা চাউনা কান্নবা পীগনি। নহারোল লিশিং ৪০ হেনবনা মহাকুম্ভ অসিদা শরুক য়ারি। অমসুং মসি মমাং চহিদগী শরুক অহুম হেন্না হেল্লি হায়না ঐঙোন্দা খঙহল্লকখি। ঐহাক্না পুম্নমক্তা, ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা গেমশিংগীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। ঐহাক্না হৌজিক খো-খো য়েংনবা খুদোংচাবা অমা ফংখি। তীম অসিগা লোয়ননা অমসুং মপুং ফাবা তীম স্পিরিৎকা লোয়ননা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা হৈশীংনা শান্নরি। গেম অসি য়েংবদা য়াম্না নুংঙাইখি। ঐনা খুবাক খুবা নখোয়না তারমগদ্রা তারমলোইদ্রা ঐ খঙদে অদুবু ঐনা অসিগুম্বা ফজরবা গেম অসি শান্নবগীদমক ইচানুপী পুম্নমকপু থাগৎলি অমসুং খো-খোগী গেম অসি য়েংবা ফংনবা খুদোংচাবা পীবীবগীদমক থাগৎচরি।
মরুপশিং,
সান্সদ খেল অসি মহাকুম্ভগী অতোপ্পা অখন্নবা হীরম অমনি। ঐখোয়গী মশিং য়াম্লবা ইচানুপীশিংনা মসিদা শরুক য়ারি। অমসুং বস্তী, পুর্ভঞ্চল, য়ু.পি. অমসুং লৈবাক্কী ইচানুপীশিংনা জাতি অমদি মালেমগী থাক্কী কম্পিতিসনশিংদা অসিগুম্বা হৈথোই-শীংথোইবা অদু মখা তানা উৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ। শুপ্নগী নুমিৎ খরগী মমাংদা ঐখোয়না লৈবাক্কী কেপ্তেন শেফালি ভর্মনা নুপীগী য়ু-১৯, তি-২০ ৱর্ল্দ কপা করম্না হৈশিংনা শান্নখিবগে হায়বা উবা ফংখি। ইচানুপী শেফালিনা থংন-থংননা বোল মঙাদা ফোর লৌখি অমসুং ওভরগী লাস্ত বোলদা সিক্স লৌদুনা সিঙ্গল ওভরদা রন ২৬ লৌখি। মতৌ অসুম্না লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা তেলেন্ত কয়া লৈ। অসিগুম্বা সান্সদ খেল মহাকুম্ভ অসিনা স্পোর্তস তেলেন্ত থীবদা অমসুং য়োকখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি।
মরুপশিং,
মতম অমদা স্পোর্তস অসি এক্সত্রাকরিকুলর এক্তিবিতী ওইনা লৌরমখি। হায়বদি মসি স্তদীজকী মথক্তা মতম লেন্নবা পাম্বৈ অমা ওইনা লৌখি। মহাক্না অঙাংশিংদা চপ মান্নবা ৱাফম থম্বীরি। মসিনা মরম ওইদুনা মীরোল অমগী মতুংদা মীরোল অমদা স্পোর্তস অসি মরু ওইবা খক্তা নত্তনা মখোয় অসি পুন্সি অমসুং তুংলমচৎকী শরুক অমনি হায়বা ৱাখল্লোন খুন্নাইদা পোকহনখি।
মতিক ময়াই লৈবা নহারোল কয়া, তেলেন্ত লৈবা কয়া লম অসিদগী লাপথোকখি। হৌখিবা চহি ৮-৯দা লৈবাক অসিনা অরিবা ৱাখল্লোন থাদোক্লম্লগা স্পোর্তসকী অফবা ফীভম অমা শেম্নবা থবক পাইখৎখি। মরম অসিনা হৌজিক অঙাং কয়া অমদি ঐখোয়গী নহারোলশিংনা স্পোর্তসপু কেরিয়র ওপ্সন অমা ওইনা লৌরক্লি। মশা-মউ ফনা থম্বদগী হকশেল ফাওবা, তীম বোন্দিংদগী অৱাবা পোত্থানবা পাম্বৈ ওইনা, প্রোফেস্নেলগী মাইপাকপদগী পর্সনেল ইমপ্রুবমেন্তগীদমক মীয়াম্না স্পোর্তসকী তোঙান-তোঙানবা কান্নবশিং উবা হৌরে। অমসুং মসি স্পোর্তসপু লুন্না খঞ্জরিবা মমা-মপা ওইবশিংগীদমক্তা নুংঙাইরবা ৱাফম অমনি। মসিগী অহোংবা অসি খুন্নাই লোয়ননা স্পোর্তসকীদমক অফবনি। স্পোর্তসনা হৌজিক খুন্নাইদগী ইকাই খুম্নবা ফংবা হৌরে।
অমসুং মরুপশিং,
স্পোর্তসকী মাইপাকপশিং অসিগী খুত্থাংদা মীয়ামগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা লাকপগী কান্নবা হকথেংননা উবা ফংলে। ঙসি ভারতনা অনৌবা রেকোর্দশিং লেপ্তনা থম্লি। ঐখোয়না ওলিম্পিক্স অমসুং পেরালিম্পিক্সতা লৈবাক অসিগী পুৱারী ওইরবা পর্ফোরমেন্স উৎখি। স্পোর্তসকী লম কয়ামরুমদা ভারতকী পর্ফোরমেন্স অসিনা মালেমদা খন্ন-নৈন্নবা পোইন্ত অমা ওইরক্লে। অমসুং মরুপশিং, ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং মসি শুপ্নগী অহৌবনি। ঐখোয়না চৎকদবা খোঙচৎ অসি য়াম্না শাংলি, অনৌবা পান্দমশিং ফংগদবা ৱাৎলি, অনৌবা রেকোর্দ কয়ামরুম থমগদবা ৱাৎলি।
মরুপশিং,
স্পোর্তস অসি স্কিল অমসুং করেক্তরনি, মসি তেলেন্ত অমসুং ফিরেপনি। স্পোর্তস চাউখৎহনবদা ত্রেনিংগী মরু ওইবা লৈজৈ অমসুং স্পোর্তস কম্পিতিসনশিং, স্পোর্তস তোর্নামেন্তশিং লেপ্পা লৈতনা মখা চত্থবা মথৌ তাই। মসিনা শান্নরোয়শিংদা মখোয়গী ত্রেনিংগী চাংয়েং তৌনবা মখা তানা খুদোংচাবা অমা পীরি। তোঙান-তোঙানবা থাকশিং অমসুং রিজনশিংদা স্পোর্তস কম্পিতিসনশিং তৌবনা শান্নরোয়শিংবু মখোয়গী মতিক-ময়াই খঙহন্দুনা মখোয়গী মশাগী ওইবা তেক্নিকশিং দিবেলপ তৌবদা মতেং পাংই অমরোমদনা কোচশিংদা মখোয়গী অশোইবশিং খঙবদা মতেং পাংই অমসুং ফগৎহন্নবগী খুদোংচাবা পীরি। মরম অসিনা সান্সদ মহাকুম্ভদগী নেস্নেল গেম্সকী শান্নরোয়শিংদা য়ারিবা মখৈ খুদোংচাবশিং পীরি। মরম অসিনা লৈবাক অসিদা ঙসি য়ুথ, য়ুনিভর্সিতী অমসুং ৱিন্তর গেম্সনা শান্নরোয়শিংদা ফগৎহন্নবগী খুদোংচাবা কয়ামরুম পীরি। চহি খুদিংগী গেমশিং অসিদা শান্নরোয় লিশিং কয়ানা শরুক য়ারি। খেলো ইন্দিয়াগী খুত্থাংদা শেলগী তেংবাং ঐখোয়গী সরকারনা পীরি। হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিদা লৈবা শান্নরোয় ২৫০০দা থা অমদা লুপা ৫০,০০০গী শেলগী তেংবাং পীরি। তার্গেৎ ওলিম্পিক্স পোদিয়ম স্কিম(তোপ্স)কী মখাদা ওলিম্পিক্স য়াওগদবা শান্নরোয়শিংগী মতেং পাংলি। স্কিম অসিগী মখাদা শান্নরোয় ৫০০রোমদা থা খুদিংগী শেলগী তেংবাং পীরি। ইন্তর্নেস্নেল ত্রেনিংগী মথৌ তাবা অদু খঙলদুনা শান্নরোয় খরদা লুপা করোর ২.৫দগী করোর ৭কী তেংবাং ফংহনখি।
মরুপশিং,
ঙসিগী অনৌবা ভারতনা স্পোর্তস সেক্তনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংদা রিসোর্স, ত্রেনিং, তেক্নিকেল নোলেদজ মতিক চানা পীনবা, ইন্তর্নেস্নেল এক্সপোজর ফংহন্নবা অমসুং শান্নরোয় খনবদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি। ঙসি বস্তী অমসুং অতোপ্পা জিলাশিংদা স্পোর্তসকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি, স্তেদিয়মশিং শাগৎলি অমসুং কোচশিং হাপ্পি। লৈবাক শিনবা থুংবদা খেলো ইন্দিয়া দিস্ত্রিক্ত সেন্তর লিশিং অমা হেন্না লিংখৎখি মসিগী মনুংদা সেন্তর ৭৫০ হেনবদি শাবা লোইশিনখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা শান্নবুংশিংগী জিও-তেগ্গিং তৌদুনা শান্নরোয়শিংনা ত্রেনিংদা মখল অমত্তগী সমস্যা মায়োক্নদনবা হোৎনরি।
অৱাং নোংপোক্কী নহারোলশিংগীদমক মনিপুরদা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অমা সরকারনা শাখি অমসুং য়ু.পি.গী মীরুত্তা অতোপ্পা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অমগা শারি। য়ু.পি.দা অনৌবা স্তেদিয়মশিং কয়া শারি হায়না ঐঙোন্দা খঙহনখি। স্পোর্তস থৌগৎনবা উত্তর প্রদেশকী জিলা কয়াদা হোস্তেলশিং হাংলি। লোকেল লেবেলদা নেস্নেল-লেবেলগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা খোঙথাংশিংসু লৌখৎলি। হায়বদি নখোয়, ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং নখোয়দা খুদোংচাবা চাউনা লৈ। নখোয়না হৌজিক মাইপাকপগী ফিরাল চিংখৎপা য়ারে। লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরক্কদবনি।
মরুপশিং,
শান্নরোয় খুদিংমক্না মশা-মউ ফনা লৈবগী মরু ওইবা অদু খঙই অমসুং মসিদা ফিত ইন্দিয়া মুফমেন্তনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মশা-মউ ফনা থম্নবা নখোয়না থবক অমগা তৌবা তাই। নখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা য়োগ য়াওহনগদবনি। য়োগগা লোয়ননা অদোমগী হকচাংসু ফগনি অমসুং অদোমগী ৱাখলসু য়াকাইগনি। অদোমগী গেমদা মসিগী কান্নবসু অদোম্না ফংগনি। মতৌ অসুম্না শান্নরোয় খুদিংমক্কীদমক মচিওইবা চীঞ্জাক অসি চপ মান্ননা মরু ওই। মসিদা ঐখোয়গী মিল্লেৎশিং অসি ঐখোয়গী অফবা মহৈ-মরোংনি, মখোয় অসি কোর্স গ্রেন কৌই। মসি ঐখোয়গী য়ুমশিংদা, খুঙ্গংশিংদা অয়াম্বনা চানৈ, চীঞ্জাক্তা মিল্লেৎশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। নখোয় খঙলব্রা ভারতনা হায়জবদগী ২০২৩ অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না লাউথোকখি। করিগুম্বা নখোয়গী দাইৎতা মিল্লেৎশিং হাপ্লবদি মসিনা নখোয়গী হকচাং ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী নহারোলনা স্পোর্তস্তগী লোয়ননা পুন্সিদগী পরা তমশিনগনি অমসুং নখোয়গী মসিগী শক্তি অসিনা স্পোর্তসকী লম পাকথোক চাউথোকহনবা ঙমগনি অমসুং লৈবাক্কী শক্তি ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐহাক্না হরিশজীবু থাগৎচরি। থৱায় য়াওনা মহাক্না থবক অসি পাইখৎখি। মমাংগী সান্সদতা ঐহাকপু শরুক য়ানবা চেপাও পীরকখি। লমদম অসিগী নহারোলগীদমক মহাক্না অহিং নুংথিল খাইদনা হোৎনরিবা অসি শান্নবুং অসিদা ময়েক শেংনা উবা ফংলি।
ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।