Ministry of Chemicals and Fertilizers
Union Minister for Chemicals & Fertilizers, Dr. Mansukh Mandaviya virtually interacts with Farmers and Retailers from over 9000 Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) across the country
“PMKSKs will act a nodal point for all farm related activities; will prove to be a major platform in overcoming the daily issues faced by the farmers”
Will generate awareness among farmers regarding various government schemes and ensure regular capacity building of retailers: Dr. Mansukh Mandaviya
“Government taking every measure possible to make our farmers enablers; Despite the global turmoil, Government is ensuring availability of fertilizers at highly subsidized rates”
“Soon tele-consultation at PMKSKs for connecting with specialists and experts for agriculture related support”
29 DEC 2022 4:44PM by PIB Delhi
“The Government of India has been taking revolutionary steps in the interest of farmers. In one such significant step, the fertilizer retail shops are being converted into Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs). These PMKSKs will act a nodal point for all agriculture related activities, and disseminate the latest innovations, best practices, knowledge, techniques and tests that will help the farmers to not only increase their productivity but also reduce cost of production. Our aim is to create a vibrant ecosystem for farmers. This step of PMKSKs will make our farmers capable in doubling their income and in turn will act as a significant step in India’s food security and growth story”. This was stated by Union Minister of Chemical & Fertilizers, Dr. Mansukh Mandaviya as he virtually addressed farmers who gathered at around 9000 PMKSKs across the country. He also interacted with farmers and retailers of PMKSK of six States namely Ramnagar (Uttar Pradesh), Kota (Rajasthan), Dewas (Madhya Pradesh), Vadodara (Gujarat) and Retailers from Eluru (Andhra Pradesh) and Rajapura (Punjab).
Glimpses of this interaction can be seen from a tweet posted by Dr. Mansukh Mandaviya.
Speaking on the occasion, Dr. Mandaviya said that “Government of India under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister is dedicated to taking every measure possible to make our farmers enablers. Be it financial support through programs like PM Kisan Samman Nidhi, or new scientific innovations of Nano Urea and alternative fertilizers, wide range of steps are being taken. The availability of fertilizers which plays a crucial role in farming has been the top priority of the government and despite the global turmoil, government is ensuring availability of fertilizers at highly subsidized rates. We are ensuring that every process in fertilizer availability in the country is streamlined for the farmers.”
Highlighting the significance of PMKSKs, he said that “opening PMKSKs is a major step, which will help in catering to a wide variety of needs of the farmers like providing agri-inputs (fertilizers, seeds & pesticides) and testing facilities for soil, seeds, and fertilizers. They will also generate awareness among farmers, provide information regarding various government schemes and ensure regular capacity building of retailers at block/district level outlets” he further added. Around 2,62,559 active retail shops in the country will be converted into PMKSKs in a phased manner.” Dr. Mandaviya said that “this conversion process will ensure that the wide range of products and facilities to be provided at PMKSKs will reach all the farmers of the country. With this the PMKSKs will prove to be a major platform for the farmers in the future that will help in overcoming the daily issues faced by the farmers and address their concerns at the shortest possible time” he further emphasized.
Lauding the contribution of the scientific community, Dr. Mandaviya said that “India is developing several alternative solutions that will not only be pocket friendly for farmers but will be better in terms of production levels and environment friendly too.” He assured that in the coming days approval of Nano DAP will also be given that will be a better alternative than the conventional DAP. He thanked the scientists for these innovations in agriculture sector and requested the farmers to adopt these innovative fertilizers and technology.
The farmers expressed their gratitude on the innovative steps being taken by the government. Furthermore, they conveyed that multiple agri-inputs are now available at one single roof, which is saving farmers time and the farmers are now being able to dedicate more time at their farm land. The farmers highlighted about the availability of crop literature at the PMKSKs, soil testing facilities and information about other government schemes. The retailers informed that more and more farmers are now using drones for the purpose of application of fertilizers and pesticides, which is saving their money and their precious time.
Sh. Arun Singhal, Secretary Dept of Fertilizers, Ms. Neeraja Adidam, Addl. Secretary along with senior officials from Ministry were present during the event.

ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରାୟ 9000 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେ) ର କୃଷକ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ସହ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
“ପିଏମକେଏସକେ ଗୁଡିକ ସମସ୍ତ ଚାଷ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକ ନୋଡାଲ୍ ପଏଣ୍ଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ; କୃଷକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଦୈନନ୍ଦିନ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହୋଇପାରିବ ”
ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ନିୟମିତ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ନିଶ୍ଚିତ କରିବ: ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
“ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି; ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ବାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ସରକାର ଅତ୍ୟଧିକ ରିହାତି ସହିତ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ”
କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସହାୟତା ପାଇଁ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଏକ୍ସପର୍ଟଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ନିମନ୍ତେ ପିଏମକେଏସକେ ରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଟେଲି-ପରାମର୍ଶ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ”
29 DEC 2022 4:44PM by PIB Bhubaneswar
“କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଭାରତ ସରକାର ବୈପ୍ଳବିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହିପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପରେ ସାର ଖୁଚୁରା ଦୋକାନଗୁଡିକ ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେ) ରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଛି। ଏହି ପିଏମକେଏସକେ ଗୁଡିକ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏକ ନୋଡାଲ୍ ପଏଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉଦ୍ଭାବନ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ, ଜ୍ଞାନ, କୌଶଳ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ବିସ୍ତାର କରିବେ ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ | ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ପିଏମକେଏସକେ ଗୁଡ଼ିକର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କର ଆୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ”। କେନ୍ଦ୍ର ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମାନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ପ୍ରାୟ 9000 ପିଏମକେଏସକେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଏହା କହିଛନ୍ତି। ସେ ରାମନଗର (ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ), କୋଟା (ରାଜସ୍ଥାନ), ଦେୱାସ (ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ), ଭଦୋଦରା (ଗୁଜୁରାଟ) ଏବଂ ଏଲୁରୁ (ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ) ଏବଂ ରାଜପୁରା (ପଞ୍ଜାବ) ର ଛଅ ଟି ରାଜ୍ୟର ପିଏମକେଏସକେ ର କୃଷକ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ମାନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଟ୍ୱିଟରୁ ଏହି ଆଲୋଚନାର କଥାବାର୍ତ୍ତାର ଝଲକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳି ପାରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ରହିଛନ୍ତି। ପିଏମ୍ କିସାନ୍ ସମ୍ମାନ ନିଧି ପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ହେଉ କିମ୍ବା ନାନୋ ୟୁରିଆର ନୂତନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ସାର ହେଉ, ଏହି ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଚାଷରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ ଏବଂ ବିଶ୍ବର ଅଶାନ୍ତି ସତ୍ତ୍ବେ ସରକାର ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ହାରରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଦେଶରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧତାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯେପରି ସରଳ ହୋଇପାରିବ। ”
ପିଏମକେଏସକେ ଗୁଡ଼ିକର ମହତ୍ତ୍ବକୁ ଆଲୋକିତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ପିଏମକେଏସକେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଯେପରିକି କୃଷି-ଇନପୁଟ୍ (ସାର, ମଞ୍ଜି ଏବଂ କୀଟନାଶକ) ଏବଂ ମାଟି, ବିହନ ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଏବଂ ସାର ଉପଲବ୍ଧତା। ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ବ୍ଲକ / ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ଆଉଟଲେଟରେ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ନିୟମିତ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦେଶର ପ୍ରାୟ 2,62,559 ସକ୍ରିୟ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ପିଏମକେଏସକେ ରେ ପରିଣତ କରାଯିବ। ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରୂପାନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ପିଏମକେଏସକେ ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସୁବିଧା ଦେଶର ସମସ୍ତ କୃଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ଯେପରି ପହଞ୍ଚି ପାରିବ। ଏହା ସହିତ ପିଏମକେଏସକେ ଗୁଡିକ ଭବିଷ୍ୟତରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହୋଇପାରିବ ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଦୈନନ୍ଦିନ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଅତି କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଅନେକ ବିକଳ୍ପ ସମାଧାନର ବିକାଶ କରୁଛି ଯାହା କେବଳ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ହେବ ନାହିଁ ବରଂ ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ତର ତଥା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହେବ। ସେ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନାନୋ ଡିଏପି ର ଅନୁମୋଦନ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ ଯାହା ପାରମ୍ପାରିକ ଡିଏପି ଅପେକ୍ଷା ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ ହେବ | କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ସେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିନବ ସାର ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କୃଷକମାନେ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ଛାତରେ ଏକାଧିକ ଏଗ୍ରି-ଇନପୁଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି ଏବଂ କୃଷକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନିଜ ଚାଷ ଜମିରେ ଅଧିକ ସମୟ ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ ହେଉଛନ୍ତି। ପିଏମକେଏସକେ ରେ ଫସଲ ପୁସ୍ତିକାର ଉପଲବ୍ଧତା, ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କୃଷକମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ଅରୁଣ ସିଙ୍ଘଲ, ସାର ବିଭାଗର ସଚିବ, ଶ୍ରୀମତୀ ନୀରଜା ଆଦିଦାମ, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଙ୍କ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।