Prime Minister's Office
PM addresses Constitution Day celebrations in the Supreme Court of India
Launches various new initiatives under e-court project
Pays tributes to the victims of 26/11 terrorist attack
“India is moving ahead with force and taking full pride in its diversity”
“‘We the people’ in the Preamble is a call, an oath and a trust”
“In the modern time, the Constitution has embraced all the cultural and moral emotions of the nation”
“Identity of India as the mother of democracy needs to be further strengthened”
“Azadi ka Amrit Kaal is ‘Kartavya Kaal’ for the nation”
“Be it people or institutions, our responsibilities are our first priority”
“Promote the prestige and reputation of India in the world as a team during G20 Presidency”
“Spirit of our constitution is youth-centric”
“We should talk more about the contribution of the women members of the Constituent Assembly”
26 NOV 2022 11:56AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in the Constitution Day celebrations and addressed the gathering in the Supreme Court of India today. Since 2015, Constitution Day is being celebrated on 26th November to commemorate the adoption of the Constitution of India by the Constituent Assembly in 1949. The Prime Minister also launched various new initiatives under the e-court project during the programme which include Virtual Justice Clock, JustIS mobile App 2.0, Digital court and S3WaaS Websites.
Conveying his greetings for Constitution Day, the Prime Minister recalled that in 1949 on this day, Independent India laid the foundation of a new future for itself. The Prime Minister also noted the importance of the Constitution Day in the year of the Azadi ka Amrit Mahotsava. He paid tributes to Babasaheb Dr B R Ambedkar and all the members of the constituent assembly.
The Prime Minister highlighted the contributions of countless individuals from the Legislature, Judiciary and Executive in the last 70 decades of the journey of development and expansion of the Indian Constitution, and thanked them on behalf of the entire nation on this special occasion.
Remembering the dark day in the history of India when the country was celebrating the momentous occasion of Consitution day, the Prime Minister recalled that on November 26, India faced the biggest terrorist attack in its history by the enemies of humanity. Shri Modi paid his tributes to the ones who lost their lives in the dastardly Mumbai Terror Attacks.
The Prime Minister reminded that, in the current global scenario, the world is looking at India amidst its growing economy and international image, with hope. He said that defying all the initial apprehension about its stability, India is moving ahead with full force and taking pride in its diversity. He credited the Constitution for this success. Continuing further, the Prime Minister referred to the first three words of the Preamble, ‘We the People’, and said, ‘We the people’ is a call, trust and an oath. This spirit of the constitution is the spirit of India, that has been the mother of democracy in the world”, he said. “In the modern time, the Constitution has embraced all the cultural and moral emotions of the nation.”
The Prime Minister expressed happiness that as the Mother of Democracy, the country is strengthening the ideals of the constitution and pro-people policies are empowering the poor and women of the country. He informed that laws are being made easier and accessible for the common citizens and the Judiciary is taking many steps to ensure timely justice.
Referring to his emphasis on duties in his Independence Day speech the Prime Minister said that it is the manifestation of the spirit of the constitution. Terming the Amrit Kaal as ‘Kartavya Kaal’, the Prime Minister emphasised that in the Azadi Ka Amrit Kaal when the nation is completing 75 years of Independence, and as we embark on the journey for the next 25 years of development, the mantra of duty towards the nation is first and foremost. “The Azadi Ka Amrit Kaal is the time for duty towards the country. Be it people or institutions, our responsibilities are our first priority”, the Prime Minister remarked. He underlined that by following one’s ‘kartavya path’ the country can attain new heights of development.
The Prime Minister informed that in a week’s time, India is going to attain the G20 Presidency, and stressed the need to promote the prestige and reputation of India in the world as a team. “It is our collective responsibility”, he added, “The identity of India as the mother of democracy needs to be further strengthened.”
Underling the youth-centric spirit, the Prime Minister said that the constitution is known for its openness, being futuristic and its modern vision. He acknowledged the role and contribution of youth power in all aspects of India’s growth story.
Stressing the need to increase awareness about the Constitution of India among the youth for a better understanding of topics like Equality and Empowerment, the Prime Minister recalled the time when our constitution was drafted and the circumstances that stood before the country. “What happened in the debates of the Constituent Assembly at that time, our youth should be aware of all these topics”, he pointed out. He further added that this will increase their interest in the constitution. The Prime Minister gave the example when India had 15 women members in the Constituent Assembly and highlighted women like Dakshayani Velayudhan among them who came out of an underprivileged society to reach there. The Prime Minister lamented that the contributions of women like Dakshaini Velayudhan are rarely discussed, and informed that she made important interventions on many subjects related to Dalits and labourers. The Prime Minister gave examples of Durgabai Deshmukh, Hansa Mehta and Rajkumari Amrit Kaur and other women members who also made significant contributions to issues related to women. “When our youth will get to know these facts, they will find the answers to their questions”, he continued, “It will build loyalty towards the constitution which will strengthen our democracy, our constitution and the future of the country.” The Prime Minister concluded, “In the Azadi Ka Amrit Kaal, this is the need of the country. I hope this Constitution Day will give more energy to our resolutions in this direction.”
Chief Justice of India, Dr DY Chandrachud, Union Minister for Law and Justice, Shri Kiren Rijiju, Justices of Supreme Court of India, Justice Sanjay Kishan Kaul and Justice S Abdul Nazeer, Union Minister of State for Law and Justice, Prof. S P Baghel, Attorney General of India, Shri R Venkataramani, Solicitor General of India, Shri Tushar Mehta and President of Supreme Court Bar Association, Shri Vikas Singh were those present on occasion among others.
Background
The Project is an effort to provide services to litigants, lawyers and the judiciary through ICT enablement of courts. The initiatives launched by the Prime Minister include Virtual Justice Clock, JustIS mobile App 2.0, Digital court and S3WaaS Websites.
Virtual Justice Clock is an initiative to exhibit vital statistics of the justice delivery system at the Court level giving the details of the cases instituted, cases disposed and pendency of cases on day/week/month basis at the Court level. The effort is to make the functioning of the courts accountable and transparent by sharing with the public the status of case disposals by the court. The public can access the Virtual Justice Clock of any court establishment on the District Court’s website.
JustIS Mobile App 2.0 is a tool available to judicial officers for effective court and case management by monitoring the pendency and disposal of not only his/her court but also individual judges working under them. This App is also made available to High Court and Supreme Court Judges who can now monitor the pendency and disposal of all the States and Districts under their jurisdiction.
Digital court is an initiative to make court records available to the judge in digitised form to enable the transition to Paperless Courts.
S3WaaS Websites is a framework to generate, configure, deploy and manage websites for publishing specified information and services related to district judiciary. S3WaaS is a cloud service developed for government entities to generate Secure, Scalable & Sugamya (Accessible) websites. It is multilingual, citizen-friendly and divyang friendly.
PM’s speeches on Constitution Day From PIB Archive
2021
2020
2019
English rendering of PM’s address at joint session of Parliament on 70th Constitution Day
2017

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভারতকী সুপ্রীম কোর্ত্তা সংবিধানগী নুমিৎকী ৱারোল থমখ্রে
ই.-কোর্ত প্রোজেক্তকী মখাদা অনৌবা খোঙথাং কয়া হৌদোকখ্রে
২৬/১১গী তেরোরিস্ত লান্দাগী ভিক্তিমশিংবু ইকায় খুম্নখ্রে
“ভারতনা অকনবা শাফুগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি অমসুং মশাগী দাইবর্সিতীদা চাউথোকচরি”
“’ঐখোয় মীয়াম’ হায়না প্রিএম্বলদা য়াওরিবসি খোল্লাও, ৱাশক অমসুং থাজবগী ৱারোলনি”
“হৌজিক্কী মতমসিদা, সংবিধান্না লৈবাক্কী চৎনবী অমসুং ৱাখল্লোন খুদিংবু অমত্তা ওইনা কোন্সিল্লি”
“গনতন্ত্রাগী মমা হায়দুনা লৈরিবা ভারতকী শক্তাক অসিবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবা তাই”
“নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদি লৈবাক্কী ‘কর্তব্য কাল’নি”
“মীয়ামদা নত্ত্রগা ইন্সতিত্যুসনশিংদা ওইরো, ঐখোয়গী থৌদাংনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙফম্নি”
“ঐখোয়না তীম অমা ওইনা জি.২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা ভারতকী মমায় অমসুং মিংচৎপু মালেম মাঙদা খুমাং চাউশিলহনগদবনি”
“ঐখোয়গী সংবিধানগী ইথিলনা নহারোলশিংদা য়ুম্ফম ওইরি”
“ঐখোয়না কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লীগী নুপী মেম্বরশিংনা য়ারিবা থৌদাংগী মতাংদা হেন্না নৈনফম থোকই”
26 NOV 2022 11:56AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সংবিধানগী নুমিৎকী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে অমসুং সুপ্রীম কোর্ত্তা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংখি। ভারতকী কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লীনা ইং ১৯৪৯দা ভারতকী সংবিধান চৎনখিববু নীংশিংবা ওইনা নবেম্বর ২৬বু ইং ২০১৫দগী হৌনা সংবিধানগী নুমিৎ হায়না পাংথোক্তুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরম মনুংদা ভর্চুএল জস্তিস ক্লোক, জস্ত আই.এস. মোবাইল এপ ২.০, দিজিতেল কোর্ত অমসুং এস.৩ দবল্যু.এ.এ.এস. ৱেবসাইত য়াওনা ই.-কোর্ত প্রোজেক্তকী মখাদা অনৌবা খোঙথাং কয়াসু হৌদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সংবিধানগী নুমিৎকীদমক্তা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা ইং ১৯৪৯গী ঙসিগী নুমিৎমক্তদা মনিং তম্লবা ভারতনা মশাগী তুংগী মতমগীদমক্তা অনৌবা ফম্বাক শেমখিবনি হায়না ফোংদোকখি। নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী চহিসিদা সংবিধানগী নুমিৎকী মরু ওইবশিংসু মহাক্না পনখি। মহাক্না কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লীগী মীহুত খুদিং অমসুং বালাসাহেব দাঃ বি.আর. অম্বেদকরগী মদফমদসু খুম্নবা উৎখি।
লিএজিস্লেচর, জুদিসিএরী অমসুং একজেক্যুতিবকী মশিং থীঙমদ্রবা মীওই কয়ানা মমাংগী দিকেদ ৭০দগী ভারতকী সংবিধানবু হেন্না চাউখৎহন্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবা তেংবাংখিবশিং নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী অখন্নবা থৌরম অসিদা লৈবাক মীয়ামগী মহুৎ শিন্দুনা মখোয়গী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভারতকী পুৱারীগী অমম্বা নুমিৎ অমবু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, লৈবাক অসিনা নবেম্বর ২৬তা সংবিধানগী নুমিৎকী কাওনাইদ্রবা মিৎকুপ অমগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোক্লিঙৈ নুমিৎসিদা মীওইবা খুন্নাইগী য়েক্নবশিংনা পাংথোকপা খ্বাইদগী চাউবা তেরোরিস্ত লান্দা অমা ভারতনা মাইয়োক্নখি হায়খি। মুম্বাই তেরর এতেক্কী মীনুংশি খঙদ্রবা থৌদোক অসিদা থৱাই মাঙখিবা মীওই খুদিংগী মফমদা শ্রী মোদীনা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
হৌজিক ওইরিবা মালেমগী ফিভম অসিদা, ভারতকী শেন্মিৎলোন শাহৌ লৌখৎলক্লিবা অমসুং মালেমগী মাঙদা মশক থোকপা শক্তাক অমা লৈরক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা মালেম্না থাজবা অমগা লোয়ননা ভারত্তা য়েংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ভারতকী তংদু লৈতাবগী ফিভমদা মমাংদা খন্নরম্বা ৱাখল্লোন কয়া মায়থীবা পীরদুনা, ভারতনা অকনবা শাফুগা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিল্লি অমসুং মশাগী দাইবর্সিতীদা চাউথোকচরি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না পুম্নমক অসি ঐখোয়গী সংবিধান্না মায় পাকহল্লিবনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়রদুনা, সংবিধানগী প্রিএম্বলগী অহানবা ৱাহৈ অহুম, “ৱি দি পীপল”দা মিৎয়েং চঙলদুনা, মসিনা ঐখোয়গী খোল্লাও, ৱাশক অমসুং থাজবগী ৱারোলনি হায়খি। ঐখোয়গী সংবিধানগী মসিগুম্বা ইথিল অসিমক ঐখোয়গী ভারতকী ইথিলনি অমসুং মসিমক্না মালেমগী গনতন্ত্রগী মমা ওইরিবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। “হৌজিক্কী মতমসিদা, সংবিধান্না লৈবাক্কী চৎনবী অমসুং ৱাখল্লোন খুদিংবু অমত্তা ওইনা কোন্সিল্লি”, মহাক্না মখা তাখি।
লৈবাক অসিনা গনতন্ত্রগী মমা ওইনা, সংবিধানগী থাজবশিংবু মপাঙ্গল হেন্না কনহলি, মীয়ামগীদমক্তা খনবা পোলিসীশিংনা লৈবাক্কী লাইরবা অমসুং নুপীশিংগী থৌনা হাপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা পোকপগা লোয়ননা ফোংদোকখি। লৈবাক্কী আইনশিংবু মীয়ামদা য়াম্না লাইথোকহল্লে অমসুং অচুম্বা ৱায়েল মতম চানা পীবা ঙম্নবগীদমক্তা জুদিসিএরীনা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি হায়না মহাক্না হায়খি।
মহাক্কী নিংতম নুমিৎকী ৱারোল নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইশাগী থৌদাংদা অহানবা মিৎয়েং চঙবা অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌবা অসিমক্না ঐখোয়গী সংবিধানগী ইথিলগী শক্তম্নি হায়খি। অমৃত কালবু কর্তব্যা কাল হায়না কৌরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা লৈবাক্না নিংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারক্তুনা চাউখৎ-থৌরাংগী মথংগী চহি ২৫গী মাইকৈদা ঐখোয়না খোংদারি অমসুং লৈবাক্কীদমক্তা ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী মন্ত্রসিনা খ্বাইদগী মাঙদা থমগদবনি হায়না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। “নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদি লৈবাক্কীদমক্তা ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগী মতম্নি। মীয়ামদা নত্ত্রগা ইন্সতিত্যুসনশিংদা ওইরো, ঐখোয়গী থৌদাংনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং চঙফম্নি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মীওই অমগী মশাগী ‘কর্তব্যা পথ’তা চত্তুনা লৈবাক অসিনা চাউখৎপগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতনা চয়োল অমগী মনুংদা জি.২০ প্রসিদেন্সী ফংলগনি, অমসুং ঐখোয়না তীম অমা ওইনা জি.২০ প্রসিদেন্সী মনুংদা ভারতকী মমায় অমসুং মিংচৎপু মালেম মাঙদা খুমাং চাউশিলহনবগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “মসিদি ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা থৌদাংনি”, মহাক্না হায়খি। “গনতন্ত্রাগী মমা হায়দুনা লৈরিবা ভারতকী শক্তাক অসিবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহনবা তাই”, মহাক্না হায়খি।
ঐখোয়গী সংবিধানগী নহারোলদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা ইথিলদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙলদুনা ঐখোয়গী সংবিধান অসিদি পুম্নমকপু য়াবা, তুংগীদমক্তা মিৎয়েং য়েংবা অমসুং মতমগা চুনবা ৱাখল খনবগীদমক্তা মমিং চৎলিবনি হায়খি। ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচত্তা নহাশিংগী পাঙ্গলনা য়াখিবা থৌদাংশিংবু মহাক্না শকখঙখি।
নহারোলশিংগী মরক্তা ইক্বেলিতী অমসুং ইম্পাৱর্মেন্তকুম্বা হীরমশিংবু মমুৎ তানা খঙনবগীদমক্তা ভারতকী সংবিধানগী মতাংদা খঙবা হেনগৎহনবগী মথৌ তারে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা, ঐখোয়গী সংবিধান শেমখিবা মতম অমসুং মতমদুদা লৈবাক্কী মাঙদা লৈরম্বা শিংনবশিংবু নিংশিংখি। “মতমদুদা কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লীদা ৱারী শানখিবা মতমদা করি হায়নখি হায়বা হীরমশিং অসি ঐখোয়গী নহাশিংনা খঙফম থোকই”, মহাক্না হায়খি। মসিনা ঐখোয়না সংবিধানবু নীংথিনা খঙবদা তেংবাংগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। কন্সতিত্বেন্ত এসেমব্লীদা নুপী মেম্বর ১৫ লৈরম্বা মতমবু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি অমসুং মখোয়শিংগী মরক্তগী দক্সায়ানী বেলায়ুধনগুম্বী শোত্থবা খুন্নাইগী নুপীশিংনা ফমদুদা য়ৌরকখিবগী মতৌদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্কুম্বী নুপীশিংগী থৌদাংশিং ঐখোয়না কয়া নিংশিংদবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি অমসুং দলিত অমসুং শিন্মীগী মতাংদা মহাক্না মরু ওইবা থৌদাং কয়া পায়খৎলম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা নুপীগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা মশক থোকপা শরুক তমখিবী দুর্গাবাই দেশমুখ, হন্সা মেহতা অমসুং রাজকুমারী অমৃত কৌর অমসুং অতোপ্পা নুপী মেম্বর কয়াগী খুদম পীখি। “ঐখোয়গী নহাশিংনা ৱাফমশিং অসি খঙলকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী ৱাহংগী পাউখুম অদুমক ফংজগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল লোইশিনবা ওইনা হায়খি। “নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা মসিনা হৌজিক্কী মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা থৌদাং ওইরি। মসিগী সংবিধানগী নুমিত অসিনা ঐখোয়না মাইকৈ অসিদা চঙশিনবদা পাঙ্গল হাপকনি হায়না থাজবা থম্মি”, মহাক্না মখা তাখি।
ভারতকী চীফ জস্তিস, দাঃ দি. ৱাই. চন্দ্রচুর, লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী কিরেন রিজিজু, ভারতকী সুপ্রীম কোর্তকী চীফ জস্তিস, জস্তিস সঞ্জয় কিশন কৌল অমসুং জস্তিস এস. অবদুল নজীর, লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, প্রোফঃ এস.পি. বাঘেল, ভারতকী এত্তোর্নী জেনেরেল, শ্রী আর. ভেঙ্কতরমনী, ভারতকী সোলিসিতর জেনেরেল, শ্রী তুশার মেহতা অমসুং সুপ্রীম কোর্ত বার এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত, শ্রী বিকাশ সিংহসু ঙসিগী থৌরমদা অতোপ্পা মীওইশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
মসিগী প্রোজেক্ত অসিদি কোর্তশিংদা আই.সি.তি. পাংথোকপা য়াহন্দুনা লিতিগেন্ত, উকিল অমসুং জুদিসিএরীশিংদা সর্ভিস পীবা ঙম্নবা হোৎনবগী খোঙথাংনি। প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা অনৌবা খোঙথাংশিংগী মনুংদা ভর্চুএল জস্তিস ক্লোক, জস্ত আই.এস. মোবাইল এপ ২.০, দিজিতেল কোর্ত অমসুং এস.৩ দবল্যু.এ.এ.এস. ৱেবসাইত য়াওরি।
ভর্চুএল জস্তিস ক্লোক অসি ৱায়েলশঙগী থাক্তা নুংতিগী/চয়োলগী/থাগী ওইনা লৌখৎলব কেস, লোইশিনখ্রবা কেস অমদি পন্দুনা লৈরিবা কেসশিংগী মচা খায়বা ৱারোলশিং পীদুনা জস্তিস দেলিভরী সিস্তেমগী মরুওইবা স্তেতিস্তিক্সশিং ৱায়েলশঙগী থাক্তা ফংহন্নবগী থৌরাং অমনি‍। হোৎনরিবা অসি ৱায়েলশঙনা লোইশিনখিবা কেসকী ফীভম মীয়ামদা ফংহন্দুনা ৱায়েলশঙশিংগী থবক তৌবগী মওংবু একাউন্তেবল ওইহন্নবা অমদি ত্রান্সপেরেন্ত ওইহন্নবা থৌরাংনি‍। মীয়াম্না দিস্ত্রিক্ত কোর্তকী ৱেবসাইত্তগী ৱায়েলশঙ অমা হেক্তগী ভর্চুএল জস্তিস ক্লোক্তা চঙবা য়াগনি‍।
জস্তআই.এস. মোবাইল এপ ২.০ অসি জুদিসিএল ওফিসরশিংদা মখোয়গী ৱায়েলশঙখক্তগী নত্তনা মখোয়গী মখাদা থবক তৌরিবা জজশিংগী পন্দুনা লৈরিবা অমদি লোইশিনখ্রবা কেসশিং য়েংশিন্দুনা মতিং লৈবা কোর্ত অমদি কেস মেনেজমেন্ত ফংহন্নবা খুৎলায় অমনি‍। এপ অসি হায় কোর্ত অমসুং সুপ্রিম কোর্ত জজশিংদসু ফংহন্দুনা মখোয়না মখোয়গী মখাদা লৈরিবা স্তেত অমদি দিস্ত্রিক্তশিংদা পন্দুনা লৈরিবা অমদি লোইশিনখ্রবা কেসশিং য়েংশিনবা ঙম্লগনি‍।
দিজিতেল কোর্ত হায়বসি পেপরলেস কোর্তকী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লকপা য়াহন্নবগীদমক কোর্তকী রেকোর্দশিং জজশিংদা দিজিতাইজ তৌরবা মওংদা ফংহন্নবা থৌরাং অমনি‍।
এস৩দব্লিউ.এ.এ.এস ৱেবসাইত হায়বসি দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রীগা মরী লৈনবা অকক্নবা ঈ-পাউ অমদি সর্ভিসশিং ফোঙদোক্নবা ৱেবসাইতশিং জেনেরেৎ, কনফিগর, দিপ্লোয় অমদি মেনেজ তৌনবা ফ্রেমৱর্ক অমনি‍। এস৩দব্লিউ.এ.এ.এস হায়বসি সিক্যুর, স্কেলেবল অমদি সুগম্য (এসেসিবল) ৱেবসাইত জেনেরেৎ তৌনবা লৈঙাক্কী এন্তিতীশিংগীদমক্তা শেমবা ক্লাউদ সর্ভিস অমনি‍। মসি লোল কয়াদা য়াবা, মীয়াম্না নুংঙাইনা শীজিন্নবা য়াবা অমদি মীমান্নদ্রবশিংনা লায়না শীজিন্নবা য়াবা মওংনি‍।
পি.আই.বি.গী আর্কাইবতা য়াওরিবা পি.এম.গী সংবিধানগী নুমিৎকী ৱারোলশিং
ইং ২০২১
ইং ২০২০
ইং ২০১৯
2017