Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Participates in Swachh Sagar, Surakshit Sagar Campaign at Puducherry
Clean Coast, Safe Sea Campaign A 75-Day Citizen-Led Initiative Aimed at Improving the Coastal And Ocean Health Via Community Action
Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav Inspects the Beach Infrastructure Facilities at the Eden Beach, Puducherry
27 AUG 2022 10:04AM by PIB Delhi
Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav inspected the beach infrastructure facilities at the Eden Beach, Puducherry early morning today. A one-day beach clean-up campaign has also been organised at Promenade Beach , Puducherry.
Union Minister Shri Bhupender Yadav inspected the Beach infrastructure facilities, the safety and risk measures taken for the safety of the beach users and interacted with the Officials of the Government of Puducherry, the beach maintenance team, and the tourists at the Eden Blue Flag Beach,
Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav led the Beach Cleaning and Awareness Campaign along with Hon’ble Lieutenant Governor of Puducherry Dr.Tamilisai Soundararajan and the Hon’ble Chief Minister of Puducherry Thiru. N. Rangaswamy.
The Campaign at the Promenade beach was marked by taking a Pledge on “I Am Saving My Beach”by school children and beach users in English and Tamil. This was followed by a prize distribution for the painting competition held on the occasion. The dignitaries flagged off a walkathon by 100 school students, cyclists and a float on “Connecting with the Ocean”. A large beach cleaning campaign involving over 200 children from various schools at Puducherry, NCC Cadets, Scouts and Guides was held at the Promenade Beach, along with officials of the Government of Puducherry and the general beach users. The primary objective of the campaign is to create an awareness among the public who live along the beaches and coast for a “clean coast and safe seas”.
Azadi Ka Amrit Mahotsav” is an initiative of the Government of India to celebrate and commemorate 75 years of independence and the glorious history of it's people, culture and achievements.
"Swachh Sagar, Surakshit Sagar/Clean Coast, Safe Sea" Campaign, is a 75-day citizen-led initiative, aimed at improving the coastal and ocean health via community action. The campaign began on July 5, 2022, and will culminate on 17Th September 2022 - International Coastal Clean-up Day.
The three strategic underlying objective of the Campaign is to alter and save the environment through behaviour change. The campaign's three overarching goals are:
1. Consume Responsibly,
2. Separate waste at home, and
3. Dispose of waste responsibly.
The campaign is spearheaded by Ministry of Earth Sciences (MoES) in partnership of Ministry of Environment Forest and Climate Change (MoEFCC), Indian Coast Guard, National Disaster Management Authority (NDMA), other central ministries/organisation and other social organizations and educational institutions.
The coastal clean-up campaign is being taken at 75 beaches along the coast line of with average 75 volunteers for every kilometre of coastline. National conference and workshop on conservation of Coastal Ecosystem, marine environment, safe beach, waste management, are being conducted.
Awareness through community participation involving school children, Scouts, NCC cadets, NSS volunteers, NGOs and beach users are also being organised at various beaches and coastal area during the campaign period.
The objective is to target lifestyle and behavioural changes that promote environmental sustainability, in line with the Hon’ble Prime Minister’s Global initiative on ‘Lifestyle for Environment (LiFE) Movement; calling for human centric and collective efforts to strengthen sustainable development.
Ministry of Environment, Forest & Climate Change, Government of India, has launched a scheme to certify Indian beaches in the country as 'Blue Flag'. This certification is given by an international organisation "Foundation for Environment Education, Denmark" and is based on 33 stringent criteria divided into four major categories: (i) environmental education and information, (ii) bathing water quality, (iii) environment management and conservation, and (iv) beach safety and services. The 'Blue Flag' beach is an Eco-tourism model that aims to give tourists and beach-goers with clean and sanitary bathing water, facilities and amenities, a safe and healthy environment, and long-term eco-development of the area.Among the first set of 8 beaches, the EDEN BEACH at Puducherry is a certified Blue Flag Beach, since September 2020.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রীনা পুদুচেরীদা পাঙথোকপা স্বচ্ছ সাগর, সুরক্ষিৎ সাগর কেম্পেন্দা শরুক য়াখ্রে
ক্লীন কোস্ত, সেফ সী কেম্পেন, নুমিৎ ৭৫নিগী সিতিজেন-লেদ ইনিসিএতিব অসিনা কম্ম্যুনিতী এক্সনগী খুত্থাংদা সমুদ্র মপাল অমসুং সমুদ্রগী ফীভম ফগৎহন্নবা পান্দম থমখি
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা পুদুচেরীগী ইদেন বীচতা লৈবা বীচ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং য়েংশিনখ্রে
27 AUG 2022 10:04AM by PIB Imphal
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা ঙসি অয়ুক অঙনবদা পুদুচেরীগী ইদেন বীচতা বীচ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং য়েংশিনখ্রে। পুদুচেরীগী প্রোমেনেদ বীচতা নোংমগী ওইবা বীচ ক্লীন-অপ কেম্পেন অমসু পাঙথোকখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা বীচ ইনফ্রাস্ত্রকর ফেসিলিতীশিং, বীচতা লাকপা মীওইশিংগী শাফনবা অমসুং খুদোংথিবা থোক্তনবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং য়েংশিনখি অমসুং পুদুচেরী সরকারগী ওফিসিএলশিং, বীচ মেন্তেনেন্স তীম অমসুং ইদেন বল্যু ফ্লেগ বীচকী তুরিস্তশিংগা লোয়ননা ৱারী ৱাতাই শাখি।
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদবনা ইকাই খুম্নরবা পুদুচেরীগী লেফতেনেন্ত গভর্নর, দা. তমিলিসৈ সৌন্দররাজন অমসুং পুদুচেরীগী ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী তিরু এন. রঙ্গাস্বামীগা লোয়ননা বীচ ক্লিনীং অমসুং এৱের্নেস কেম্পেন অদুবু লমজিংখি।
প্রোমেনেদ বীচতা পাঙথোকখিবা কেম্পেন অসিদা ইংলিশ অমসুং তামিলদা স্কুলগী অঙাংশিং অমসুং বীচতা লাকপা মীওইশিংনা “ঐহাক্না ঐহাক্কী বীচ অসিবু ঙাকশেল্লি” হায়না ৱাশক লৌখি। মসিগী মতুংদা থৌরম অসিদা পাঙথোকপা লাই য়েকপা চাংদম্নবগী মনা পীখি। দিগনিতরীশিংনা স্কুল মহৈরোয়, সাইক্লিস্ত ১০০গী হেকাথোন অমা অমসুং “কন্নেক্তিং ৱিথ দি ওসীন” হায়বা অসি ফ্লোত অমা লমথাখি। পুদুচেরী সরকারগী ওফিসিএলশিং অমসুং জেনরেল বীচ য়ুজরশিংগা লোয়ননা প্রোমেনেদ বীচতা পুদুচেরীগী তোঙান-তোঙানবা স্কুলশিংগী মহৈরোয় ২০০ হেন্না, এন.সি.সি. কেদেৎশিং, স্কোতশিং অমসুং গাইদশিং য়াওবা অচৌবা বীচ ক্লীনিং কেম্পেন অমা পাঙথোকখি। কেম্পেন অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি “ক্লীন কোস্ত অমসুং সেফ সীস” হায়বা অসিদা বীচ অমসুং সমুদ্র মপালদা লৈরিবা মীয়ামগী মরক্তা এৱের্নেস পীবনি।
“আজাদী কা অমৃত মহোৎসব” অসি নীংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী অমসুং মাগী মীয়াম, নাৎ অমসুং মাইপাকপশিংগী মতিক-ময়াই লৈরবা পুৱারী অসিগী নুংঙাইবা ফোঙদোকপা অমসুং পালন তৌনবগী ভারত সরকারগী থৌরাং অমনি।
স্বচ্ছ সাগর, সুরক্ষিৎ সাগর/ক্লীন কোস্ত, সেফ সী” কেম্পেন অসি নুমিৎ ৭৫নিগী সিতিজেন-লেদ ইনিসিএতিব অমনি, মসিনা কম্ম্যুনিতী এক্সনগী খুত্থাংদা সমুদ্র মপাল অমসুং সমুদ্রগী ফীভম ফগৎহন্নবা পান্দম থমখি। কেম্পেন অসি জুলাই ৫, ২০২২দগী হৌখি অমসুং সেপ্তেম্বর ১৭, ২০২২ – ইন্তর্নেস্নেল কোস্তেল ক্লীনঅপ দে ফাওবা চত্থগনি।
কেম্পেন অসিগী নুংগী ওইনা লৈরিবা স্ত্রেতেজিক ওইবা পান্দম অহুম অদুদি লমচৎ-শাজৎতা অহোংবা পুরকপগী খুত্থাংদা অকোইবগী ফীভমদা অহোংবা পুরকপা অমসুং অকোইববু কনবনি। কেম্পেন অসিগী পুম্নমক শুনা য়াওরবা পান্দম অহুম অদুদি:
১. থৌদাং লৈনা শীজিন্নবা,
২. য়ুমদা অমোৎ-অকাই তোখাই-তোখাইনা থম্বা, অমসুং
৩. থৌদাং লৈবা মওংদা অমোৎ-অকাই হুন্দোকপা।
কেম্পেন অসি এনভাইর্নমেন্ত ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এফ.সি.সি.), ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ, নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (এন.দি.এম.এ.), অতোপ্পা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং অতোপ্পা সোসিএল ওর্গনাইজেসন অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগা চুংশিন্নদুনা আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.)না লমজিংলি।
কোস্তেল ক্লীন-অপ কেম্পেন অসি কোস্তলাইনগী কিলোমিতর অমা খুদিংগী চাংচৎ ওইনা ভোল্যুন্তীয়র ৭৫গা লোয়ননা কোস্ত লাইনদা লৈবা বীচ ৭৫দা চত্থরি। কোস্তেল ইকোসিস্তেম ঙাকশেনবা, মেরিন এনভাইর্নমেন্ত, সেফ বীচ, ৱেস্ত মেনেজমেন্তগী মতাংদা নেস্নেল কনফরেন্স অমসুং ৱার্কশোপ পাঙথোক্লি।
কেম্পেন চত্থরিঙৈ মনুংদা স্কুলগী অঙাংশিং, স্কোতশিং, এন.সি.সি. কেদেৎশিং, এন.এস.এস. ভোল্যুন্তীয়রশিং অমসুং বীচ য়ুজরশিং য়াওবা কম্ম্যুনিতী পার্তিসিপেসনগী খুত্থাংদা তোঙান-তোঙানবা বীচশিং অমসুং সমুদ্র মপালগী মফমশিংদা এৱের্নেস পীনবা থৌরমশিংসু পাঙথোক্লি।
মসিগী পান্দমদি সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হ্যুমেন সেন্ত্রিক অমসুং অপুনবগী খোঙথাং ওইনা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী ‘লাইফস্তাইল ফোর এনভাইর্নমেন্ত (লাইফ) মুফমেন্ত’ হায়বা গ্লোবেল ইনিসিএতিব হৌদোকখিবা অদুগী মখাদা এনভাইর্নমেন্তেল সস্তেনেবিলিতী প্রমোৎ তৌরিবা পুন্সি মহিং অমসুং লমচৎ-শাজৎতা অহোংবশিং পুরকপনি।
ভারত সরকারগী এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা ভারতকী বীচশংবু ‘ব্ল্যু ফ্লেগ’ সর্তিফাই তৌনবা স্কিম অমা হৌদোকখি। সর্তিফিকেসন অসি “ফাউন্দেসন ফোর এনভাইর্নমেন্ত এজুকেসন, দেনমার্ক” ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসন অসিনা পীবনি অমসুং মসি মপুং ওইবা কেতগোরী মরিদা খাইদোকপা মথৌ তাবা ক্রাইতেরিয়া ৩৩দা য়ুম্ফম ওই: (i) এনভাইর্নমেন্তেল এজুকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন, (ii) ইরুজবাদা শীজিন্নবা ঈশিংগী ক্বালিতী, (iii) এনভাইর্নমেন্ত মেনেজমেন্ত অমসুং কঞ্জর্বেসন, অমসুং (iv) বীচ সেফতী অমসুং সর্ভিসেস। ‘ব্ল্যু ফ্লেগ’ বীচ অসি ইকো-তুরিজম মোদেল অমনি মসিনা তুরিস্তশিং অমসুং বীচ-গোয়রশিংদা অরুবা অমসুং অফবা ইরুজবগী ঈশিং, ফেসিলিতীশিং অমসুং এমেনিতীশিং ফংহনবা, শাফবা অমসুং অফবা এনভাইর্নমেন্ত, অমসুং মফম অসিগী লোং-তর্ম ইকো-দিবেলপমেন্ত ফংহন্নবা পান্দম থমখি। বীচ ৮গী অহানবা সেৎ মরক্তা পুদুচেরীদা ইদেন বীচ অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা ব্ল্যু ফ্লেগ বীচ ওইনা সর্তিফাইদ তৌখি।