Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister attends the convocation ceremony of Indian Veterinary Research Institute
It is our duty to take care of livestock and their health: Shri Narendra Singh Tomar
All should contribute in making India the best nation during the Azadi ka Amrit Kaal: Agriculture Minister
23 AUG 2022 5:49PM by PIB Delhi
The 10th Convocation of the Indian Veterinary Research Institute (IVRI), Izzatnagar (Bareilly) was held today with the Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar as the chief guest. Speaking on the occasion, Shri Tomar said that the Government of India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, is working with full dedication to transform and move the country forward.
Shri Tomar said that on the occasion of the Azadi Ka Amrit Mahotsav, everyone has to fulfill their old resolutions and simultaneously start working on new resolutions. By the time India completes 100 years (Amrit Kaal) of the country's independence, India should establish as the best nation in the world. For this, institutions and students, all should join hands and contribute towards the nation.
Congratulating those who received degrees at the convocation, Shri Tomar said that educational institutions play an important role in the development of youth and students feel proud by getting excellent education.
Describing the relationship between the Nature and animals as unbreakable, Shri Tomar said that along with humans, it is our duty to take care of livestock and birds and to take care of their health. Animals have immense importance, so we address animals as livestock. The total livestock population in India is 535.78 million and poultry population is 851.18 million, almost the same as our population. The livestock wealth of the country is quite rich, not only in numerical but also in terms of genetic diversity.
Shri Tomar said that the agriculture sector can only be complete with other allied sectors including animal husbandry, beekeeping and fisheries. Along with agriculture, for the growth of the country, one has to work responsibly in allied sectors including animal husbandry. To improve the breed of animals, keep them healthy, this is the need of the hour. People are also affected when the disease occurs in milch animals. Keeping in view the importance of animal husbandry sector, Prime Minister Shri Narendra Modi has made a provision of a special package of Rs.15000 crore in the form of Animal Husbandry Infrastructure Fund under the AatmaNirbhar Bharat (Self-Reliant India) campaign. Shri Tomar informed that recently indigenous vaccine (Lumpi-Pro Vac-Ind / Lumpi-ProVacInd) has been launched to protect animals from lumpy skin disease.
On the occasion, Shri Tomar presented the degrees and awards in the presence of Union Minister of State for Agriculture, Shri Kailash Choudhary, former Union Minister and Bareilly MP Shri Santosh Kumar Gangwar, ICAR Deputy Director General (Animal Science) Dr. Bhupendra Nath Tripathi, IVRI Director Dr. Triveni Dutt and other dignitaries.
During the ceremony, three technologies developed by the IVRI were released. Dr. Mahendra Pal Yadav, Dr. Kamal Mall Bujarbarua and Dr. Anil Kumar Srivastava have been awarded the degree of Vigyan-Varidhi (Honorary) of Indian Veterinary Research Institute (Deemed to be University).
Shri Tomar also inaugurated the Swami Vivekananda Auditorium at the IVRI complex.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা ইন্দিয়ন ভেতেরিনরী রিসর্চ ইন্সতিত্যুতকী কনভোকেসনগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে
শা-শনশিং অমসুং মখোয়গী হকশেল য়েংশিনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি: শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর
ঐখোয় পুম্নমক্না ভারত অসিবু আজাদী কা অমৃত কাল মনুংদা খ্বাইদগী ফবা লৈবাক ওইহন্নবা হোৎনবদা শরুক তমগদবনি: লৌউ-শিংউ মন্ত্রী
23 AUG 2022 5:49PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা অথোইনা মীথুংলেন ওইনা ঙসি ইজ্জতনগর (বরেলী) ইন্দিয়ন ভেতেরিনরী রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (আই.ভি.আর.আই.)গী ১০শুবা কনভোকেসন পাঙথোকখ্রে। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী তোমরনা হায়খি ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিদা অওনবা পুরক্নবা অমসুং মাংদা চংশিন্নবা চাউনা কত্থোকপগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি।
শ্রী তোমরনা হায়খি আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী থৌরম অসিদা মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী অরিবা ফিরেপশিং থুংহন্নবা হোৎনবা তাই অমসুং মসিগা ইরোইননা অনৌবা ফিরেপশিং থুংহন্নবা হোৎনগদবনি। ভারতনা লৈবাক অসিগী নীংতম্বগী চহি ১০০ (অমৃত কাল) মপুং ফারপা মতমদা ভারতনা মালেমদা খ্বাইদগী ফবা লৈবাক অমা ওইবা ঙম্নবা হোৎনবা তাই। মসিগীদমক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং মহৈরোয়শিংনা খুৎশম্নদুনা জাতিগীদমক শরুক তম্নবা মাংদা চংশিনগদবনি।
কনভোকেসন অসিদা দিগ্রী ফংখ্রবশিংবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী তোমরনা হায়খি মদুদি এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা নহারোলশিংবু চাউখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং মহৈরোয়শিংনা খ্বাইদগী ফবা এজুকেসন ফংবদা চাউথোকচবা পোক্লি।
মহৌশা অমসুং শা-ঙাশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি তৎন-থানবা য়াদবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা শ্রী তোমরনা হায়খি মদুদি মীওইবশিংগা লোয়ননা শা-শন অমসুং উচেক-ৱায়াশিংবু য়েংশিনবা অমসুং মখোয়গী হকশেল য়েংশিনবীবা হায়বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। শা-ঙাশিং অসি য়াম্না মরু ওইবনা ঐখোয়না মখোয়বু লাইবস্তোক হায়না কৌরিবনি। ভারত্তা লৈরিবা অপুনবা শা-শনগী মশিং অসি মিলিয়ন ৫৩৫.৭৮ ওইরি অমসুং য়েন-ঙানুগী মশিং অসি মিলিয়ন ৮৫১ শুরি, মসি ঐখোয়গী মীশিংগা মান্নরি। লৈবাক অসিগী শা-শনগী লন অসি অদুক্কী মতিক মমল লৈ, মশিং খক্তা নত্তনা জেনেতিক দাইভর্সিতীদসু মমল লৈরি।
শ্রী তোমরনা হায়খি লৌউ-শিংউগী সেক্তর অসি এনিমেল হসবেন্দরী, বীকিপিং অমসুং ফিশরীজ য়াওনা অতোপ্পা এলাইদ সেক্তরশিং য়াওরবা মতমদা খক্তা মপুং ফাই। লৌউ-শিংউগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী গ্রোথকীদমক কনাগুম্বা অমনা এনিমেল হসবেন্দরী য়াওনা এলাইদ সেক্তরশিংদা থৌদাং লৈনা থবক তৌবা তাই। শা-ঙাশিংগী ব্রীদ ফগৎহনবা, মখোয়বু মশা-মউ ফনা থম্বা অসি তানফম অসিদা য়াম্না মরু ওই। শঙ্গোমগীদমক লোইরিবা শা-শনদা লাইনা নারকপদা মীয়ামদসু চৈথেং পীরি। এনিমেল হসবেন্দরী সেক্তরগী মরু ওইবা অসি য়েংলগা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা এনিমেল হসবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মওংদা লুপা করোর ১৫০০০গী অখন্নবা পেকেজ অমগী প্রোবিজন শেমখি। শ্রী তোমরনা লম্পী স্কিন দিজিজতগী শা-ঙাশিংবু ঙাকথোক্নবগীদমক হন্দক্তা ইন্দিজিনস ভেক্সিন (লম্পি-প্রো ভেক-ইন্দ/ লম্পি-প্রোভেকইন্দ) লোঞ্চ তৌখি হায়না পাউদমখি।
লৌউ-শিংউগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কাইলাশ চৌধরী, হান্নগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং বরেলীগী এম.পি. শ্রী সন্তোশ কুমার গাংৱর, আই.সি.এ.আর.গী দিপুতী দিরেক্তর জেনরেল (এনিমেল সাইন্স), দা. ভুপেন্দ্র নাথ ত্রিপাথি, আই.ভি.আর.আই.গী দিরেক্তর দা. ত্রিবেনি দত্তা অমসুং অতোপ্পা দিগনিতরীশিং য়াওবা থৌরম অদুদা শ্রী তোমরনা দিগ্রী অমসুং এৱার্দশিং পীখি।
থৌরম অসিদা আই.ভি.আর.আই.না দিবেলপ তৌবা তেক্নোলোজী অহুমসু ফোঙখি। দা. মহেন্দ্র পাল য়াদব, দা. কমল মোল বুজরবারুৱা অমসুং দা. অনিল কুমার শ্রীবাস্তবাদা ইন্দিয়ন ভেতেরিনরী রিসর্চ ইন্সতিত্যুতকী (দীম তু বি য়ুনিভর্সিতী) বিজ্ঞান-বারিধি (ওনররী) দ্রিগ্রী পীখি।
শ্রী তোমরনা আই.ভি.আর.আই. কমপ্লেক্সতা স্বামী বিবেকানন্দ ওদিতোরিয়মসু শঙ্গাখি।