Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the foundation stone laying ceremony of various projects of Shrimad Rajchandra Mission, Dharampur, Gujarat
04 AUG 2022 7:25PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel, Shri Rakesh ji, who is making relentless efforts to give shape to the ideas of Shrimad Rajchandra ji, my colleague in Parliament Shri C.R. Patil ji, Ministers of Gujarat, all the dignitaries present in this virtuous program, ladies and gentlemen!
It is written in our scriptures:
सहजीवती गुणायस्य, धर्मो यस्य जीवती।
That is one whose virtues and duties sustain, he lives and remains immortal. One whose deeds are immortal, his energy and inspiration continue to serve the society for generations.
Today's program of Shrimad Rajchandra Mission, Dharampur is a symbol of this eternal spirit. Today, the Multispecialty Hospital has been inaugurated and the foundation stone of Animal Hospital has been laid. Along with this, the construction work of Center of Excellence for Women is also beginning today. This will greatly benefit the villagers, the poor and the tribal communities of Gujarat, especially our friends, mothers and sisters of South Gujarat. I would like to thank Rakesh ji, for this entire mission and all the devotees for these modern facilities.
Today, when I see such a huge number of people in Dharampur, it was in my mind that I will get an opportunity to listen to what Rakesh ji has to say, but he made a very brief address. He remembered Ranchoddas Modi ji. I am quite familiar with this area. Years ago, I lived among all of you, sometimes in Dharampur or Siddhpur. I used to live in the midst of all of you and today when I see such a huge multitude of developments and so much enthusiasm of the people, I feel happy that people from Mumbai are coming here and are engaged in service. People come here from every corner of Gujarat. People also come here from abroad. Like a silent servant, Shrimad Rajchandra ji had planted the seeds of social devotion which are turning into banyan trees today. We can experience this.
Friends,
I have a long association with Shrimad Rajchandra Mission. I have seen your social work so closely that my heart is filled with respect for all of you. Today, when the country is celebrating ‘Amrit Mahotsav’, 75 years of independence, we need this sense of duty the most. If we try to return even a fraction of what we have got from this holy land, then the society changes more rapidly. I am very happy that Shrimad Rajchandra Mission under the leadership of reverend Gurudev is doing commendable work in the field of rural health in Gujarat. This commitment to serve the poor will be further strengthened by this new hospital. This hospital and research center is going to provide modern facilities in the rural area, making the best treatment accessible to all. It is going to strengthen the country’s vision for a healthy India in the ‘Amrit Kaal’ of independence. It is going to strengthen the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) in the field of health.
Friends,
During Azadi Ka Amrit Mahotsav, the nation is remembering its children, who made efforts to liberate India from servitude. Shrimad Rajchandraji was one such saint, a man of knowledge with long foresightedness, whose great contribution is recorded in the history of this country. It is unfortunate that we lost this stalwart early who introduced the true power of India to the country and the world.
Revered Mahatma Gandhi has himself said that we may have to take many births, but one birth is enough for Shrimad. You can imagine the thoughts which influenced Mahatma Gandhi whom we see today as a guiding light in the world. Revered Bapu used to get inspiration from Shrimad Rajchandra ji for his spiritual consciousness. I think the country is very indebted to Rakesh ji, who has continued the flow of knowledge of Shrimad Rajchandra ji. And today Rakesh ji has this holy vision of building a hospital and yet he has dedicated this project to Ranchoddas Modi. It is the nobility of Rakesh ji. Such personalities who have dedicated their lives for the poor underprivileged tribal communities of the society are awakening the consciousness of the country.
Friends,
The upcoming Center of Excellence for Women is another important step towards enriching the skills of tribal sisters and daughters to make their lives more prosperous. Shrimad Rajchandra ji has been very passionate about the empowerment of daughters through education and skills. He spoke seriously on women empowerment at a very young age. In one of his poems, he writes-
उधारे करेलू बहु, हुमलो हिम्मत धरी
वधारे-वधारे जोर, दर्शाव्यू खरे
सुधारना नी सामे जेणे
कमर सींचे हंसी,
नित्य नित्य कुंसंबजे, लाववा ध्यान धरे
तेने काढ़वा ने तमे नार केड़वणी आपो
उचालों नठारा काढ़ों, बीजाजे बहु नड़े।
It means that daughters should be educated for rapid improvement in society and we can remove the evils in the society quickly. He encouraged women to take part in the freedom movement as well. It can be seen clearly in Gandhi's Satyagrahas, where there used to be a great participation of women. It is the responsibility of all of us to bring to the fore the women power of the country in the form of nation power during the ‘Amrit Kaal’ of independence. Today, the central government is trying to remove every obstacle that the sisters and daughters face and which prevents them from moving forward. When the society and people like you join in these efforts, then rapid change is bound to take place and the country is experiencing this change today.
Friends,
India’s health policy revolves around the health of every living being around us. India is running a nation-wide vaccination campaign for human beings as well as for animals. About 120 million vaccine doses have been given to all the animals, including cows and buffaloes, to prevent foot and mouth disease. Out of this, about 90 lakh vaccine doses have been administered in Gujarat itself. Along with modern facilities of treatment, prevention of diseases is equally important. I am happy that Shrimad Rajchandra Mission is also empowering these efforts.
Friends,
The life of Shrimad Rajchandra ji is a proof of how both spirituality and social responsibility are complementary to each other. He integrated the spirit of spirituality and social service. He strengthened this spirit and therefore his influence is deep in every aspect, whether it is spiritual or social. His efforts are more relevant in today's era. In the 21st century, the new generation promises a bright future. There are many new opportunities, challenges and responsibilities before this generation. This young generation has the will power for innovation. Guidance of organizations like you will help them to walk fast on the path of duty. I am sure that Shrimad Rajchandra Mission will continue to enrich this campaign of national thinking and service.
I would like to emphasize two things in this program. One, we are currently running a campaign of precaution dose for Corona. For those who have received two doses of vaccines, a campaign is going on to give the third vaccine free of cost for 75 days across the country on the occasion of the 75th year of independence. I request all the elders present here, to my friends and to my tribal brothers and sisters to take this precaution dose very soon if not taken so far. The government is also running this 75-day campaign to give the third dose free of cost. You must take advantage of this and we all should carry this forward. We should take care of ourselves, our family members and also our villages, mohallas and areas. It would have given immense pleasure to me had I got the opportunity to visit Dharampur personally, because I have had close relations with many families of Dharampur. But I could not come due to lack of time and therefore I am talking to you through video conference. I am also very grateful to Rakesh ji, who facilitated this event through the video conference. But I will be very happy to visit this hospital whenever I get an opportunity to go there. I came here many years ago and there is a long gap in between, but when I come again, I will definitely meet you all. I wish you all the best. May the fragrance of the upcoming Center for Excellence spread day by day and reach every nook and corner of the country. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi and Gujarati.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাতকী ধরমপুরদা শ্রীমদ রাজচন্দ্রগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
04 AUG 2022 7:25PM by PIB Imphal
খুরুমজরি
খুরুমজরি, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, শ্রীমদ রামচন্দ্র জীনা হোৎনজরম্বশিংবু মঙফাওনবা ঙমহনখিবা, শ্রীমান রাকেশজী, পার্লিয়ামেন্ততা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা শ্রী সি. আর. পাতিলজী, গুজরাতকী মন্ত্রীশিং, দিগনিতরীশিং, য়াইফরবা থৌরম অসিদা লেংশিনবীরিবা নুপী অমদি নুপাশিং,
ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা অসুম্না হায়নৈ -
সহজীবতী উনায়স্য, ধর্মো য়স্য জীবতী।
হায়বদি কনাগুম্বগী গুনসিং, কনাগুম্বগী থৌদাংশিং মুৎনাইদনা লৈহৌরবদি, মহাক অদুবু হিংদুনা লৈহৌই, অমর ওইনা লৈহৌই। কনাগুম্বগী থবকশিং অসি অমর ওইরবদি, মখোয়গী ইনর্জি অমসুং ইন্সপিরেসন অসিনা মিরোল কয়া খুন্নাইগী সেবা তৌদুনা লৈহৌই।
শ্রীমদ রাজচন্দ্র মিসন, ধরমপুরগী ঙসিগী থৌরম অসি মুৎপা নাইদ্রবা ৱাখল্লোনগী খুদম অমনি। ঙসি মল্তি স্পেসিএলিতি হোসপিতাল শঙ্গাখ্রে, এনিমেল হোস্পিতালগী য়ুম্ফম থোনখ্রে। মসিগা লোয়ননা নুপীশিংগী সেন্তর ওফ এক্সেলেন্সকী শাবগী থবকশিংসু ঙসিদগী হৌরে। মসিনা গুজরাতকী ইচল-ইচেশিং, লায়রবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিং, মরুওইনা খা গুজরাতকী মরুপশিং, ঐখোয়গী ইমা-ইচলশিংদা য়াম্না কান্নগনি। মোদর্ন ফেসিলিতিশিং অসিগীদমক ঐহাক্না রাকেসজী, মিসন পুম্নমকপু, অদোমগী ভক্তশিং অমসুং সেবাব্রতি পুম্নমকপু থাগত্পা ফোঙদোকচরি।
অদুগা ঙসি ঐহাক্না ধরমপুরদা অসিগুম্বা য়াম্লবা মীয়াম উবা ফংবা মতমদা ঐহাক্কী ৱাখলদা অসুম্না খনখি মদুদি ঙসি ঐহাক্না রাকেসজীগী ৱাফম কয়া তানবা খুদোংচাবা অমা ফংগনি, অদুবু মহাক্না মহাক্কি ৱা ঙাংবা অদু য়াম্না থুনা লোইশিনখি। মহাক্না রনছোরদাস মোদীজীবু নীংশিংখি। ঐহাক্না মফম অসি নীংথিনা খঙই। চহি কয়াগী মমাংদা নখোয়গী মরক্তা লৈরমখি। করিগুম্বা মতমদা ধরমপুর, করিগুম্বা মতমদা সিধুবর। হান্নদি নখোয়গী মরক্তা হিংলমখি অমসুং ঙসি ঐহাক্না চাউখত্পগী অসিগুম্বা চাউরবা তাঙ্কক অমা উবা মতমদা মফম অসিগী মিয়ামগী ইনোৎ উবা ফংই অমসুং ঐহাক্না ৱাফম অসিদা নুংঙাইবা ফাওই, মুম্বাইদগী মীয়াম্না মফম অসিদা লাক্তুনা সেবাদা শরুক য়ারি।
গুজরাতকী কাচিন-কোয়া শিনবা থুংবদগী মীয়াম্না লাক্তুনা শরুক য়াররি। মপান্দগী লাকপা মীওইশিংনা মফম অসিদা য়াওররি, মরম অসিনা শীরিমদ রাজচন্দ্রজীনা মরোল থোক্তবা শেবারি অমগুম্না খুন্নাইগীদমক কত্থোকপগী মরুশিং হুলমখি, ঙসিদি মখোয় অদু অচৌবা খোঙনাং পাম্বীশিং ওইরক্লে। ঐখোয়না মসি এক্সপরিয়েন্স তৌবা ঙম্মি।
মরুপশিং,
শ্রীমদ রাজচন্দ্র মিসনগা ঐহাক্কী শাংলবা মরী অমা লৈনৈ। ঐহাক্না মখোয়না খুন্নাইগীদমক থবকশিং তৌবা অদু উবা ফংজরে মদুদি ঐহাক্না মিং অসি তাবদা ঐহাক্কী থম্মোয়দা ময়ামগীদমক ইকায়খুম্না থল্লি। ঙসি লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপা মতমদা, অমৃত মহোত্সব পাঙথোকপা মতমদা, ঐখোয়দা মসিগী থৌদাং য়াবগী ৱাখল্লোন অসি খ্বাইদগী মথৌ তাই। করিগুম্বা ঐখোয়না শেংলবা লৈবাক অসিদা, অথোইবা লৈবাক অসিদা ঐখোয়না ফংলিবা অসিগী শরুক অমা ফাওবা লমন শীংবা ঙম্নবা হোৎনরবি খুন্নাই অসি হেন্না খোঙজেল য়াংনা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি। পুজ্য উরুদেবকী লমজিং মখাদা শ্রীমদ রাজচন্দ্র মিশন্না গুজরাত্তা খুঙ্গংগী অনা-লয়েংগী লমদা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌবা অসিদা ঐহাক্না মতম চুপ্পদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। অনৌবা হোস্পিতাল অসিনা লায়রবশিংগী য়াইফনবা মিসনগী পান্দম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। মসিগী হোস্পিতাল অমসুং রিছার্স সেন্তর অসিনা মীওই খুদিংমক্তা মমল হোংবা অফবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। মসিনা ‘অমৃত কাল’দা মশা-মউ ফবা ভারতকী পান্দম অদু ফংনবা থৌনা হাপ্লগনি।
মরুপশিং,
আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসিদা লৈবাক অসিবু মীখা পোন্না লৈরম্বদগী নীংতম্বা ফংনবা হোৎনরমখিবা মাগী মচাশিংবু নীংশিংলি। শ্রীমদ রাজচন্দ্রজী অসি লৈবাক্কী পুৱারীদা চাউনা শরুক তমলমখিবা অদুগুম্লবা সন্তশিংগী মনুংদা অমনি। ভারতকী অশেংবা শক্তিগা লোয়ননা ভারতকী লৌশিং লৈবাক অমসুং মালেমদা য়ৌহনখিবা অচৌবা লুচিংবশিং অদু ঐখোয়না য়াম্না থুনা মাংজবা অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি ।
বাপু পুজ্য মহাত্মা গান্ধী মশামক্না হায়বিরম্মি মদুদি ঐখোয়না কয়ারক হন্না পোকপা তারবসু য়াই, অদুবু শ্রীমদকীদমক্তদি অমুক খক পোকপনা য়াখি। মালেমদা লমজিংলিবা অমা ওইনা ঙসি ঐখোয়না উরিবা মহাত্মা গান্ধী, ইথিল পীখিবা মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোন অদু অদোম্না খন্থবীয়ু। মহাত্মা গান্ধীগী ৱাখল্লোনগী লমজিং মখাদা মালেম অসিনা অনৌবা পুন্সি অমা লেপতনা থীরি। হায়রিবা ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা বাপুনা মহাক্কী স্পিরিচু‌এল কন্সিয়ন্সনেসকীদমক শ্রীমদ রাজচন্দ্রজীদগী ইথিল লৌরম্মি। শ্রীমদ রাজচন্দ্রজীগী লৌশিংগী ইচেল মখা তানা চত্থহল্লিবা রাকেসজীগী মফমদা লৈবাক অসি লমন য়াম্না তোনশিল্লি হায়না ঐনা খল্লি। অদুগা ঙসিদি রাকেসজীদা হোস্পিতাল অমা শাদুনা অসিগুম্বা শেংলবা থবক অমা তৌবগী মঙলান লৈরে, খোঙথাংশিং পাইখৎপা লৈরে অমসুং মসিসু মহাক্কি পুন্সিনি, অদুম ওইনমক মহাক্না প্রোজেক্ত পুম্নমক অসি রনছোরদাস মোদীদা কত্থোকখি, মসি রাকেসজীগী অথোইবা গুন অদুনি। খুন্নাইগী লায়রবা, শোত্থরবা, ত্রাইবেলশিংগীদমক অসিগুম্বা মওংদা মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখিবা অসিগুম্বা মীশকশিং অসিনা লৈবাক অসিগীদমক ৱাখল খলহনবা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
মসিগী শাগদৌরিবা অনৌবা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর ৱুমেন অসিনা ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী স্কিলশিং হেনগত্হন্দুনা মখোয়গী পুন্সিবু হেন্না নুংঙাইহন্নবগীদমক অতোপ্পা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইরি। শ্রীমদ রাজচন্দ্রজীনা মহৈ-মশিং অমসুং স্কিলশিংগী খুত্থাংদা নুপীমচাশিংবু শক্তি পীনবা য়াম্না কন্না হোৎনরমখি।
মহাক্না য়াম্না চহি নৌরিঙৈদগী হৌনা নুপীশিংবু শক্তি পীনবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম ফোঙদোক্তুনা লাকখি। মহাক্কী শৈরেং অমদা মহাক্না ইরি-
উধারে করেলু বহু, হুমলো হিম্মদ ধরী
ৱধারে-ৱাধরে জোর, দর্শব্যু খরে
সুধারনা নী সামে জেনে
কমর সীঞ্চে হন্সী,
নিত্য নিত্য কুশম্বজে, লাববা ধ্যান ধরে
তেনে কাধবা নে তমে নার কেরবনী আপো
চালো নথারা কাধোন, বীজাজে বহু নরে।
মসিগী অর্থদি ইচানুপীশিংবু মহৈ তমহনগদবনি। খুন্নাই অসি য়াম্না থুনা চাউখত্হনবা ঙমগনি, খুন্নাই অসিদা লৈরিবা ফত্তবশিং অসি ঐখোয়না য়াম্না থুনা মাংহন ঙমগনি। মহাক্না নুপীশিংনা নীংতম ইহৌদা চাউনা শরুক য়াখিবা অদুবু য়াম্না পুক্নীং থৌগৎখি। মসিগি মহৈ অসি গান্ধীগী সত্যাগ্রহশিংদা ময়েক শেংনা উবা ফংই, মসিদা নুপিশিং চাউনা শরুক য়াখি। লৈবাক অসিগী নারীশক্তিবু নীংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা রাস্ত্রশক্তি ওইনা মাঙলোমদা পুখৎলকপা হায়বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। ঙসি কেন্দ্র সরকারনা ইচে-ইচল অমদি ইচানুপীশিংনা মাংদা চংশিনবদা অপনবা পীরিবা খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহন্নবা হোৎনরি। খুন্নাই অসিনা খোঙথাংশিং অসিদা শরুক য়ারবা মতমদা অমসুং অদোমগুম্বা সর্বিস পর্সনেলশিংনা য়াওশিল্লবা মতমদা য়াম্না থুনা অহোংবা অমা লাক্কদৌরিবনি অমসুং মসি ঙসি লৈবাক অসিনা থেংনরিবা অহোংবা অসিনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা পাইখৎলিবা হকশেলগী থৌশিল অসিদা ঐখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা থৱাই পানবা খুদিংমক্কী হকশেলগী মরমদা খনখি। মীওইবশিংবু ঙাকথোক্নবা তীকা থাবগা লোয়ননা শা-শনশিংগীসু য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা তিকা থাবগী খোঙজং অমা ভারতনা পাইখৎলি। লৈবাক অসিদা ফুত এন্দ মাউথ দিজিজ ঙাকথোক্নবাশন অমসুং ইরোইশিং য়াওনা শা-শন খুদিংমক্তা চাউরাক্না তীকা করোর ১২০ থাখি। মসিগী মনুংদা গুজরাত মশামক্তদা চাউরাক্না তীকা লাখ ৯০ থাখ্রে। লায়েংবগী মোদর্ন ফেসিলিতিশিংগা লোয়ননা লাইনা ঙাকথোক্নবা হোৎনবা অসিসু চপ মান্ননা মরুওই। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি শ্রীমদ রাজচন্দ্র মিসন্নসু খোঙথাংশিং অসিবু শক্তি পীরি।
মরুপশিং,
শ্রীমদ রাজচন্দ্রজীগী পুন্সি অসি মতৌ করম্না স্পিরিচুএলিতি অমসুং সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতি অনিমক অমনা অমগী তেংবাংনবগে হায়বগী পরমান অমা ওইদুনা লাক্লি। স্পিরিচুএলিতি অমসুং সোসিএল সর্ভিসকী ৱাখল্লোন অদু পুনশিন্নখি। মপাঙ্গল কনখত্হনখি, মরম অদুনা মখোয়গী ইথিল অসি হিরম খুদিংমক্তা, স্পিরিচুয়েল অমসুং সোসিএলদা উবা ফংলি। মহাক্না হোৎনরিবা অসি ঙসিগী মতম অসিগা হেন্না মরী লৈনৈ। ঙসি ২১শুবা চহিচা অসিদা অনৌবা মীরোল অসিনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীরোলদা ময়েক শেংভা তুংলমচৎকী পোতেন্সিয়েল অমা পীরি। মীরোল অসিগী মমাংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া, শীংনবা কয়া অমসুং অনৌবা থৌদাং কয়া অমা লৈরি। মেতরিএল ফোর্স ইনোভেসনগী অপাম্বা অসি নহা ওইরিবা মীরোল অসিদা য়াম্না লৈ। অদোমগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংনা মীরোল অসিদা লমজিংবনা মখোয়বু থৌদাং য়াবগী লম্বীদা য়াম্না থুনা চত্পদা মতেং পাংগনি। শ্রীমদ রাজচন্দ্র মিসন অসিনা জাতিগী ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং শেবাগী খোঙজং অসি মখা তানা হেন্না চেৎশিনহল্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
অমসুং ময়াম পুম্নমক্কী মরক্তা পাঙথোকপা থৌরম অসিদা ঐহাক্না ৱাফম অনি শোইদনা হায়জগে মদুদি অমনা, ঐখোয়না হৌজিক কোরোনাগীদমক প্রিকোসন দোজকী কেম্পেন অমা চথরি। তিকা অনি থাখ্রবশিংগীদমক, মফম খুইংদা নুমিৎ ৭৫নিগী ওইনা লেম্না, নীংতম্বগী ৭৫শুবা চহিদা অহুমসুবা তীকা থাদোক্নবগী খোঙজং অমা চত্থরি। মফম অসিদা য়াওরিবা অহল পুম্নমক্তা, ঐগী ইচিল-ইনাওশিংদা, ঐগী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংদা, করিগুম্বা নখোয়না প্রিকোসন দোজ অদু কাপতবা তারবদি য়াম্না থুনা কাপথোকপীয়ু। মসিগী অহুমশুবা দোজ অসি লেম্না কাপ্নবগীদমক সরকারনা নুমিৎ ৭৫নিগী কেম্পন অসিসু চত্থরি। অদোম্না মসিগী কান্নবা লৌগদবনি অমসুং ঐখোয়না থবক অসি মাংলোমদা পুখত্ক্কদবনি। ঐখোয়গী হকচাংসু চেকশিন্না থম্বিয়ু, ইমুং মনুংগী মীওইশিংসু য়েংশিনবিয়ু অমসুং খুঙ্গং, লৈকাইসু য়েংশিনবিয়ু। ঙসি ঐহাক্না ধরমপুরদা হকথেংননা লাকপগী তাঞ্জা ফংলম্লবদি অখন্ননা নুংঙাইবা ফাওরমগনি, মরমদি ধরমপুরগী ইমুং কয়াগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনখি, অদুবু মতম ফংদবনা মরম ওইদুনা লাকপা ঙমখিদে। ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ময়াম পুম্নমক্কা ৱারি শানরি। ভিদিও কনফরেন্সকীদমক থৌরম অসিসু শিনবীখিবা রাকেসজীবুসু ঐহাক্না য়াম্না থাগত্পা ফোঙদোকচরি, অদুবু হোস্পিতাল অসি শঙ্গারবা মতুংদা ঐহাক্না লাকপা ফংজরবদি য়াম্না নুংঙাইবা ফাওগনি। অদোমগী শেবা অদু উবদা নুংঙাইবা ফাওগনি। চহি কয়াগী মমাংদা লাকখিবা মতম অদুগা মরক্তা গেপ অমা লৈরি, অদুবু ঐহাক্না অমুক হন্না লাকপা মতমদা ঐহাক্না অদোমগা শোইদনা উনগনি অমসুং অদোমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং অদোম্না শেমগৎলিবা সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স শাবা অসি নুমিৎ খুদিংগী হেনগৎলকপা ওইরসনু। লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী মফম খুদিংদা য়ৌবা ঙম্নবা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। অদোম্বু হন্না-হন্না থাগত্চরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দী অমসুং গুজরাতিদা পীখিবনি।