Ministry of Housing & Urban Affairs
Swachh Bharat Mission- Urban 2.0 launches Revised Swachh Certification Protocols to sustain Open Defecation Free Status across Urban India
Revised Swachh Protocols call formore robust& transparent third-party certification
25 JUN 2022 6:50PM by PIB Delhi
Swachh Bharat Mission-Urban 2.0, being implemented by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA),has launched the Revised Swachh Certification Protocols for ODF, ODF+, ODF++, and Water+ certifications. The launch event, held at NirmanBhavan, New Delhi yesterday waschaired by Shri Manoj Joshi, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), and was attended by various stakeholders such as officials from States/UTs, Cities, and sector partners.
During Prime Minister Narendra Modi’s maiden Independence Day speech in 2014, the target of eliminating the menace of open defecationfrom India was made a national developmental priority.Mahatma Gandhi’s 150th Birth Anniversary was chosen as the day by which all cities and statutory towns in urban India were to become 100% Open Defecation Free (ODF). By increasing awareness among citizens and consistently improving the availability of sanitation facilities, the first phase of Swachh Bharat Mission-Urbanwas successful in achieving this target and 100% of urban India was declared as Open Defecation Free. However, the mandate of the Mission goes beyond making urban India ODF.
Through SBM-U, India has scripted for itself a successful sanitation narrative that is a fitting tribute to Mahatma Gandhi’s vision of Clean India. Seven years since the Mission was launched,lakhs of citizens, especially women, children and divyangs, have been provided dignity and safety.The need of the hour is to sustain these sanitation achievements while steadfastly moving towards new sanitation goals.The revamped revised protocol is aligned with SBM-2.0 objectives and is designed to ensure:
• No untreated used water or faecal sludge is discharged into the environment and all used water (including sewerage and septage, grey water and black water) is safely contained, transported, and treated, along with maximum reuse of treated used water, in all cities with less than 1 lakh population.
• To sustain open defecation free status in all statutory towns.
It contains provisions to encourage cities to have robust infrastructure with reliable Operation &Maintenance (O&M) mechanisms to achieve the goal ofclean urban India.Key interventions against each certification are:
• ODF - Robust monitoring mechanism ensured by increasing the number of survey sample size and location types.
• ODF+ - Focus on functionality of CT/PT and innovative O&M business model for their sustainability in long run.
• ODF++ - Emphasis on mechanized cleaning of septic tanks and sewers. Safe collection & treatment of used water as well as safe management of faecal sludge.
• Water+ - The focus is on collection, transportation, treatment, and reuse of both used water and faecal sludge to prevent environmental pollution. (1) For towns having population more than 20,000, a minimum of 25% households to be connected to sewerage network. (2) Striving to achieve sustainability. (3) No untreated used water is let out intheenvironment.
While launching the Revised Swachh Certification Protocols, Shri Manoj Joshi, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs,emphasized on theneed for certification processes to constantly evolve to become more comprehensive. He said, “the evolution of a Protocol is a continuous process, and we are committed to move forward with a simplified process. The Revised Swachh Certification Protocols is more functionality-oriented and has been simplified for officials and citizens to understand it better. The purpose of the protocol is not only to improve rankings of cities but to motivate cities to achieve the spirit of the Mission.”
Speaking at the launch event, Ms. Roopa Mishra, Joint Secretary and Mission Director, Swachh Bharat Mission-Urban, Ministry of Housing and Urban Affairs emphasized on the Mission’s focus on making certification processes simple and more robust. “In the sanitation sector, the one-size-fits-all approach will fail to adequately address the growing demands and needs of the sector. It is critical for all of us to continuously innovate to address sanitation-related challenges in unique ways. The focus should be on ensuring the operation and maintenance of all toilets so that we can sustain the ODF achievements of the country.”
The launch event was followed by the third episode of SwachhTalks, the Mission’s flagship initiative to promote peer learning of Cities and States. With the first episode titled ‘SafaiMitraSuraksha’ and the second episode titled ‘Swachhata Ki Jyot’ on IEC initiatives under the Mission, the third edition was titled “Swachh Certifications: The Face of Urban Transformation”, aimed to build the capacities of officials on unique and innovative toilet solutions being deployed by cities, states, and organizations.
Mr. Chandra Mohan Garg, Commissioner, Prayagraj shared sanitation-related strategies followed by the host city during Kumbh Mela in 2019 for Community & Public Toilets maintenance. Toilets made of Fibre Reinforced Plastic, & Prefab Steel Toilets were installed for easy maintenance. During the Kumbh Mela 2019, around 17,000 toilets were set up with no possibility of connecting the units to sewage networks. Thus, the city engaged more than 250 trucks and two temporary Sewage Treatment Plants (STPs) for efficient sewage management. Additionally, the city organized extensive campaigns, being driven by over 1,500 volunteers, to ensure good behaviour during the Kumbh Mela.
While discussing the evolution of sanitation infrastructure in Vijayawada, Municipal Commissioner Mr. SwapnilPundkarmentioned suitability of the Namma toilets model. These are modular toilets that can be installed within two months and offer a scope of modification at any time. Now, most spaces are on their way to become free of “yellow spots”. Additionally, the ULB also shared its plan of action of incorporating air-conditioned 'Sulabh Complexes' with features such as sanitary pad vending machines to improve access to inclusive sanitation infrastructure in the city.
Also speaking at SwachhTalks was the Bhopal Municipal Commissioner, Mr. K.V.S. Choudary who presented effective toilet models that are functional in the city such as SHE Lounge, Bio Toilets, and Fresh Rooms emphasizing on the importance given to ensuring dignity and access to sanitation for all.
Private sector organizations were also a part of the webinar.Mr. Sunil Agarwal from the Toilet Board Coalition spoke of the need to support growing startups in this space as well as automate toilets to achieve positive health outcomes and environmental sustainability. He emphasized on the need to run accelerator programmes that will demonstrate innovative sanitation solutions that can be run at scale and be aligned with the Mission.
Mr. Abhishek Nath presented the ‘Loo Café’ model, a sustainable public-private-partnership based model that charges a user fee for upkeep and maintenance of public toilets. Ms. SrijaSantosh from Eram Scientific, Kerala presented a case study for IoT based E-Toilets business model for public toilets. Finally, Mr. AshutoshGiri from Fresh Rooms Hospitality Pvt. Ltd. presented a cloud-based E-toilet business model for public toilets.
Swachh Bharat Mission-Urban 2.0, launched by the Prime Minister on 1st October 2022 with the overall vision of creating ‘Garbage Free Cities’, has introduced Used Water Management as a newly funded component for towns with less than 1 lakh population. This showcases the Mission’s commitments to improving the overall Used Water Management ecosystem in Urban India by ensuring that no un-treated used water is discharged into water bodies (as per the Water+ Protocol). Under the Mission, maximum reuse of treated used water is a key area focus along with eradication of hazardous entry into sewers and septic tanks through mechanization of their cleaning operations.
For regular updates, please follow the Swachh Bharat Mission’s official website and social media properties:
Website: https://sbmurban.org/
Facebook: Swachh Bharat Mission - Urban | Twitter: @SwachhBharatGov
Instagram: sbmurbangov | Youtube: Swachh Bharat Urban

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
স্বচ্ছ ভারত মিসন –অর্বান ২.০না অর্বান ইন্দিয়া পুম্বদা ওপন দেফিকেশন ফ্রী স্তেতস অসিবু লেংদনা থম্নবা রিভাইস তৌরবা স্বচ্ছ সর্তিফিকেশন প্রোতোকোলশিং লোঞ্চ তৌখ্রে
রিভাইস তৌরবা স্বচ্ছ প্রোতোকোলশিং অসিনা হেন্না লিংবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা থার্দ-পার্তী সর্তিফিকেশন অমগী মথৌ তাবা অদু ফোংদোক্লি
25 JUN 2022 6:50PM by PIB Imphal
হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়রজস মন্ত্রালয়না (মোহুআ) ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা স্বচ্ছ ভারত মিসন – অর্বান ২.০না ও.দি.এফ., ও.দি.এফ.+, ও.দি.এফ.++, অমসুং ঈশিং+ সর্তিফিকেশনশিং। ঙরাং নই দিল্লীগী নির্মান ভাৱনদা পাংথোকখিবা লোঞ্চ তৌবগী থৌরম অদু হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় (মোহুআ)গী সেক্রেতরী, শ্রী, মনোজ জোশি, অমসুং খুদম ওইনা রাজ্যশিং/ য়ু.তি.শিং, , সিতীশিং অমসুং সেক্তর পার্তনরশিংদগী স্তেকহোল্দর কয়া অমনা শরুক য়াখি।।
২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীগী অহানবগী ইন্দিপেন্দেন্স দে স্পীচ অউদা, ভারত্তগী ওপন দেফিকেশনগী নতৈ চাদবা থৌওং অসিবু মুত্থৎনবগী তার্গেত অসিবু নেস্নেল দেবেলপমেন্তেল প্রায়োরিতী ওইহনখি। মহাত্মা গান্ধিগী ১৫০শুবা মপোক কুমওনবু অর্বান ইন্দিয়াদা লৈরিবা সিতীশিং অমসুং স্তেতুতরী তাউনশিংনা ওপন দেফিকেশন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ১০০% ওইগদবা নুমিৎ ওইনা খনখি। প্রজাশিংগী মরক্তা এৱেবর্নেস হেনগত্তুনা অমসুং সেনিতেশন ফেসিলিতী ফংবগী চাং লেপ্তনা হেনগৎহন্দুনা স্বচ্ছ ভারত মিসন –অর্বানগী অহানবা ফেজ অসি মসিগি তারগএত অসি ফংবদা মাইপাকখি অমসুং অর্বান ইন্দিয়াগী ১০০% অসি ওপন দেফিকেশন ফ্রী ওইরে হায়না লাউথোকখি। তৌইগুম্বশুং মিসন অসিগী মেন্দেত অসি অর্বান ইন্দিয়াবু ও.দি.এফ.ওইহনবা অদুদগী হেনখি।
এস.বি.এম.য়ু.গী খুত্থাংদা ভারতনা সেনিতেশনগী ৱারী অমা মাইপাক্না ইখ্রে হায়রিবা অসিমক মআত্মা গান্ধিগী ক্লীন ইন্দিয়াগী ৱিজন অদুদা মতিক চারবা শ্রধাঞ্জলিনি। মিসন অসি হেক হৌদোরকপদগী চহিতরেতকী মতুংদা প্রজা লাখ কয়া অমা, মরু ওইনা নুপী, অঙাং অমসুং দিৱ্যাংশিংদা দিগ্নিতী অমসুং সেফতী পীখ্রে। মতম অসিগী তঙাইফদবা অসি মসিগী সেনিতেশন এচীবমেন্তশিং অসিবু লেংদনা থম্বা অদুগা অমরোমদনা খোংলৈ থুআ অনৌবা সেনিতেশন গোলশিংগী মাইকৈ তম্না খোং থাংজিনবা। হেন্না ফগৎহল্লবা অমসুং নৌনা শেমদোক্লবা প্রোতোকোল অসি এস.বি.এম.২.০গী পান্দম অসিগা চানৈ অমসুং মসি মখাগী অসি শোইদনবা দিজাইন তৌখিবনি:
• এনভাইরনমেন্ততা নিংথিনা ত্রীৎমেন্ত তৌদবা ঈশিং অমসুং অমাংবগী মচুমশিং থাদোক্তবা অমসুং শিজিন্নরবা ঈশিং খুদিংমক (সিৱরেজ অমসুং সেপতেজ, গ্রে ৱাতর অমসুং ব্লেক ৱাতর য়াওনা) অদু মীশিং লাখ ১গী মখাদা লৈবা সিতীশিংদা নিংথিজনা থম্বা, ত্রান্সপোর্ত তৌবা অমসুং ত্রীত তৌবা, মসিগা লোইননা নিংথিনা ত্রীৎমেন্ত তৌরবা শিজিন্নরবা ঈশিং অদুবু খ্বাদগী য়াম্না অমুক হন্না শিজিন্নবা।
• স্তেতুতরী তাউন পুম্নমক্তা ওপন দেফিকেশন ফ্রী স্তেতস অসি লেংদনা থম্বা।
মসিদা ক্লীন অর্বান ইন্দিয়াগী পান্দম অসিবু ফংনবা থাজবা য়াবা ওপরেশন অমসুং মেন্তিনেন্স (ও. অমসুং এম.)গা য়াম্না অরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর থম্নবা থৌগৎলিবা প্রোভিজনশিং য়াওরি। সর্তিফিকেশন খুদিংমক্কী ওইনা মরু ওইবা ইন্তরভেন্সশিং:
• ও.দি.এফ. – সর্ভে সেমপল সাইজ অমসুং লোকেশন মখলশিংগী মশিং হেনগৎহন্দুনা অরিংবা মোনিতরিং মেকানিজম লৈহনবা।
• ও.দি.এফ.+ - তুং কোইনগী ওইনা মখোয়গী সস্তেনেবিলিতী লৈহন্নবগীদমক্তা সি.তি./পি.তি.গী ফংস্নেলিতী অমসুং ইনোৱেতিব ওইবা ও. অমসুং এম. বিজনেস মোদেলদা মীৎয়েং থম্বা।
• ও.দি.এফ.++ - সেপ্তিক তেঙ্কশিং অমসুং সিৱরশিংবু শেংদোকপদা মেকানাইজ তৌবদা মীৎয়েং থম্বা। শিজিন্নরবা ঈশিংগী সেফ কলেক্সন অমসুং ত্রীৎমেন্ত অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা অমাংবগী মচুমগ সেফ মেনেজমেন্ত।
• ঈশিং + - এনভাইরনমেন্ত পোল্যুশন থোকহন্দনবা শিজিন্নরবা ঈশিং অমসুং অমাংবগী মচুম অনিমক্কী কলেক্সন, ত্রান্সপোর্তেশন, ত্রীতমেন্ত অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবদা মীৎয়েং থম্বা। (১) মীশিং ২০,০০০দগী হেন্না লৈবা তাউনশিংগীদমক্তা য়ামদ্রবদা য়ুমথোং ২৫%দি সিৱরেজ নেতৱার্ক শম্নবা। (২) সস্তেনেবিলিতী ফংনবা হোৎনবা। (৩) এনভাইরনমেন্ততা ত্রীতমেন্ত তৌদবা ঈশিং থাদোক্তবা।
রিভাইস তৌরবা স্বচ্ছ সর্তিফিকেশন প্রোতোকোলশিং লোঞ্চ তৌব আমতমদা, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ জোশিনা সর্তিফিকেশন প্রোসেস অসিবু হেন্না কমপ্রেহেন্সিব ওইহন্ননবা লেপ্তনা অওনবা অমা পুরকপাগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা মরু ওইনা পনখি। মহাক্না হায়খি, “প্রোতোকোল অমগী এভোল্যুশন অসি লেপ্তবা থৌওং অমনি, অমসুং ঐখোয়না লাইহল্লবা থৌওং অমগা লোইননা মাংলোমদা চৎখৎনবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। রিভাইস তৌরবা স্বচ্ছ সর্তিফিকেশন প্রোতোকোলশিং অসি এন্না ফংস্নেলিতী ওরিবেন্তেদ ওই অমসুং মসি ওফিসিয়েলশিং অমসুং প্রজাশিংগীদমক্তা হেন্না কোম্না খঙনবগীদমক্তা অমুক্কসু হেন্না লাইহল্লে। মসিগী প্রোতোকোল অসিগি পান্দম অসি সিতিশিংগী রেঙ্কিংশিং ফগৎহনবদা নত্তনা সিতীশিংবু মিসন অসিগী ৱাখল্লোন অসিবু ফংবা ঙম্নবনি।”
লোঞ্চ তৌবগী থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা,হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বানগী জোইন্ত সেক্রেতরি অমসুং মিসন দাইরেক্তর, সুকুমারি রুপা মিস্রানা সর্তিফিকেশন প্রোসেস অসিবু হেন্না লাইহন্নবা অমসুং হেন্না লিংহন্নবা মিসন আসিগী মীৎয়েং থম্লিবা অদুগী মতাংদা মমরু ওইনা হায়খি। “সেনিতেশন সেক্তরদা, ৱান-সাইজ-ফিতস-ওল এপ্রোচ অসিনা সেক্তর অসিগী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দশিং অমসুং তঙাইফদবশিং অদুবু মতিক চানা নিংবা থুংহনবা ঙম্লোই। তোপ-তোপ্পা মওংদা সেনিতেশনগা মরী লৈনবা শিংনবশিং অদুবু য়েংশিন্নবা ঐখোয় পুম্নমক্না লেপ্তনা ইনোৱেত তঔবা অসি য়াম্না মরু ওই। লৈবাক অসিদা ও.দি.এফ. এচীবমেন্তশিং কাইহন্দনা থম্বা ঙম্নবা তোইলেত খুদিংমক্কী ওপরেশন অমসুং মেন্তিনেন্স শোইহন্দনবা মীৎয়েং থমগদবনি।”
লোঞ্চ তৌবগী থৌরম অদু মতুং তারকপা ওইনা স্বচ্ছ তোকসকী অহুমশুবা এপিসোদ পাংথোকখি,সিতীশিং অমসুং রাজ্যশিংগী পীয়র লর্নিং প্রোমোত তৌনবা মিসন অসিগী ফএগশিপ ইনিসিয়েতিব। মিসন অসিগী মখাদা আই.ই.সি ইনিসিয়েতিবকী মতাংদা ‘সফাইমিত্রাসুরক্সা’ হায়না মীংথোনবা অহানবা এপিসোদ অমসুং ‘স্বচ্ছতা কি জ্যোত’ হায়না মীংথোনবা অনিশুবা এপিসোদ, অহুমশুবা এপিসোদ অদু “স্বচ্ছ সর্তিফিকেশন্স: দ ফেস ওফ অর্বান ত্রান্সফোর্মেশন” হায়না মীংথোনখি, হায়রিবা অসি সিতীশিং, স্তেতশিং, অমসুং ওর্গনাইজেশনশিংনা থাদোকপা তোপ-তোপ্পা অমসুং ইনোৱেতিব ওইবা তোইলেত সোল্যুশনশিংগী মতাংদা ওফিসিয়েলশিংগী কেপাসিতিশিং শেমগৎনবগী পান্দম থম্লি।
প্রয়াগরাজগী কমিস্নর, শ্রী চন্দ্র মোহন গার্গনা সেনিতেশনগা মরী লৈনবা স্ত্রেতেজিশিং শিয়র তৌখি, মসিগী মথংদাকম্যুনিতী অমসুং পব্লিক তোইলেত মেন্তিনেন্সকীদমক্তা ২০১৯দা কুম্ভ মেলা মনুংদা শিল্লিবা সিতী অদুগী মতাংদা শিয়র তৌখি। য়াম্না কোম্না মেন্তিনেন্স তোনবগীদমক্তা ফিবর রিএনফোর্সদ প্লাস্তিক্না শাবা তোইলেতশিং অমসুং প্রিফেব স্তীল তোইলেতশিং ইন্সতোল তৌখি। ২০১৯গী কুম্ভ মেলাগী মনুংদা, চাউরাক্না তোইলেত ১৭,০০০ থমখি, হায়রিবা য়ুনিৎশিং অসি সিৱেজ নেতৱার্ককা শম্ননবগী খুদোংচাবা নত্রগা ওইথোক্কদবা অমত্তা লৈখিদে।মসিনা মরম ওইরগা ত্রক ২৫০ অমসুং সিৱেজ মেনেজমেন্ত নিংথিজনা তৌবা ঙম্নবা তেমপররী সিৱেজ ত্রীতমেন্ত প্লান্ত (এস.তি.পি.শিং) অনি শিজিন্নখি। মসিগী মথক্তা সিতী অসিনা কুম্ভ মেলা মনুংদা অফবা লিচৎ চৎহন্নবা ভোলন্তীয়র ১,৫০০গী মথক্না হৌদোরক্তুনা কেমপেনশিং পাকশন্না চত্থখি।
ৱজয়াৱাদাদা সেনিতেশন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইভোল্যুশনগী মতাংদা খন্নবা মতমদা, শ্রী স্বাপনিল পুন্দকরনা নম্মা তোইলেত মোদেলশীংগী চুনবগী মতাংদা পনখি। মসি থা অনিগী মনুংদা ইন্সতোল তৌবা য়াবা মোদ্যুলর তোইলেতশিংনি অমসুং মতম অমহেক্তদা শেমদোক-শাদোকপগী স্কোপ পী। হৌজিক্তি স্পেস অবম্বা “য়েলো স্পোতস” ফ্রী ্ইনবগী মাইকৈদা চংশিল্লি। মসিগী মথক্তা, য়ু.এল.বি. অসিনা সিতীদা ইনক্লুসিব ওইবা সেনিতেশন ইনফ্রাস্ত্রকচর শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা সেনিতরী পেদ ভেন্দিং মেছিনগুম্বাফীচরশিং অসি য়াওবা এবর কন্দিশন ওইবা ‘সুলাভ কমপ্লেক্সশিং’ হাপচিন্নবগী মহাক্কী থবক তৌনবগী প্লান অদুবুসু শিয়র তৌরকখি।
স্বচ্ছ তোকশিংদা ৱা ঙাংখিবা অসি ভোপাল মুনিসিপাল কমিস্নর, শ্রী কে.ভি.এস. চৌদরীনি, মহাক্না সিতী মথৌ তৌরিবা ইফেক্তিব ওইবআ তোইলেত মোদেলশিং প্রেজেন্ত তৌখি, খুদম ওইনা এস.ঐচ.ই. লোঞ্জ, বায়ো তোইলেতশিং অমসুং দিগ্নিতী মাংহন্দনবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা সেনিতেশন এক্সেস ফংহনবা হায়সিদা মরু ওইবা পীরিবা অসিগী মতাংদা মরুওইবা পীবা ফ্রেশ রুমশিংগী মতাংদা ঙাংখি।
প্রাইভেত সেক্তর ওর্গানাইজেশনশিংসু ৱেবিনার অদুগী শরুক অমা ওইখি। তোইলেত বোর্স কোলিশনদগী শ্রী সুনিল আগরৱালনা মসিগী স্পেস অসিদা চাউখৎলক্লিবা স্তার্তঅপশিংদা সপোর্ত পীবগী তঙাইফদবা অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা পোজিতিব হেল্থ আউৎকমশিং ফংবা ঙম্নবা অমসুং এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতী ফংবা ঙম্নবা ওতোমেত তোইলেতশংইগী মতাংদসু ঙাংখি। মহাক্না স্কেল অমদা মথৌ তৌবা য়াবা অমসুং মিসন অসিগা চানবা ইনোৱেতিব ওইবা সেনিতেশন সোল্যুশনশীং দেমোন্সত্রেত তৌগদবা এসেলরেতর প্রোগ্রামশিং চলাইনবগী তঙাইদফবা অদুগী মতাংদা মরু ওইনা পনখি।
শ্রী অভিসেক নাথনা ‘লু কেফে’ মোদেল পরেজেন্ত তৌখি, মসি পব্লিক তোইলেতশিং নিংথিনা থম্নবা অমসুং মেনতিনেন্স তৌনবগীদমক্তা য়ুজর ফী লৌবা সস্তেনেবল পব্লিক-প্রাইভেত পার্তনরশিপতা য়ুমফম ওইবা মোদেলনি। কেরলাগী ইরাম সাইন্তিফিক্তগী সুকুমারি স্রিজা সন্তোশনা পব্লি তোইলেতশিংগীদমক্তা ই-তোইলেতস বিজনেস মোদেলদা য়ুমফম ওইবা আই.ও.তি.গীদমক্তা কেস স্তদী অমা উৎখি। অরোইবদা, ফ্রেশ রুমস হোসপিতেলিতী লিমিতেদতগী শ্রী আশুতোশ গিরিনা পব্লিক তোইলেতশিংগীদমক্তা ক্লাউদ-বেজদ ই-তোইলেত মোদেল উৎখি।
২০২২গী ওক্তোবর ১দা প্রধান মন্ত্রীনা ‘গার্বেজ ফ্রী সিতীজ’ শেম্নবগী ৱিজনগা লোইননা লোঞ্চ তৌখিবা স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বান ২.০ অসিনা মীশিং লাখ ১দগী তানা লৈবা তাউনশিংগীদমক্তা নৌনা ফন্দ থাদবা কমপোনেন্ত অমা ওইনা য়ুজদ ৱাতর মেনেজমেন্ত হৌদোরকখ্রে। মসিনা ত্রীতমেন্ত তৌদবা শিজিন্নরবা ঈশিং ৱাতর বোদিশিংদা থাদোক্তনবা য়েংশিন্দুনা (ঈশিং+ প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না ) অর্বান ইন্দিয়াদা পুল্লপকী ওইবা শিজিন্নরবা ঈশিংগী মেনেজমেন্ত ইকোসীস্তেম ফগৎহন্নবা মিসন অসিগী অচেৎপা ফিরেপ অদুবু উৎলি। মিসন অসিগী মখাদা, ত্রীতমেন্ত তৌরবা ঈশিংশিংবু খ্বাইদগী হেন্না শিজিন্নবা অসিনা সিৱরশিং অমসুং সেপ্তিক তেঙ্কশিংদা শংএদোকপা মতমদা খুদোংথিনিংঙাই ওইদনবা মেকানাইজেশন তৌবা আসিনা মরু ওইবা ফোকস এরিয়া ওই।
চাং নাইনা অপদেৎশিং ফংনবগীদমক্তা, স্বচ্ছ ভারত মিসনগী ওফিসিয়েল ৱেবসাইত অমসুং সোসিয়েল মীদিয়া প্রোপর্তিশিং অসি ফোলো তৌবীয়ু:
ৱেবসাইত: https://sbmurban.org/
ফেসবুক: Swachh Bharat Mission - Urban | ত্বীত্তর: @SwachhBharatGov
Iইন্সতাগ্রাম: sbmurbangov | য়ুত্যুব: Swachh Bharat Urban