Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Stakeholders Consultation Workshop on “Understanding India’s Climate Financing needs and its mobilization with focus on Green Climate Fund (GCF)” organized by Ministry of Environment, Forest & Climate Change
Workshop a step to strengthen ongoing engagement with stakeholders
Scope, scale and speed of climate finance have to increase to match aspirations of India: Secretary, MoEF&CC
Sustainability path raises the need for finance and human, technological, institutional and regulatory capacity
24 JUN 2022 5:33PM by PIB Delhi
A stakeholder consultation workshop on “Understanding India’s Climate Financing needs and its mobilization with focus on Green Climate Fund (GCF)” was organized by Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India under the ongoing GCF Readiness Program on 24th June 2022 in New Delhi. This workshop is part of an ongoing effort to understand India’s Climate Financing needs and scale of investments needed to be mobilized to accelerate investment in climate resilient development in India.
The inaugural session of the workshop was attended by Ms. Leena Nandan, Environment Secretary, Ms Anupa Rimal Lamichhane, Regional Manager, Green Climate Fund, Ms Shoko Noda, UNDP Resident Representative. The Key Note Address was given by Shri Ajay Seth, Secretary, Department of Economic Affairs, Ministry of Finance.
Ms Leena Nandan, Secretary, MoEFCC, in her address, focused on need for understanding the range of costs for meeting India’s ambitious climate actions which will indicate the scale of investments needed to be mobilized and also would help in identifying policies that will spur low carbon and resilient growth and emphasized that the role of public sources of funding would remain critical to mobilizing and leveraging private capital. She stressed on the scope, scale and speed of climate finance, which have to increase considerably to match the aspirations of an emerging economy like India. She emphasized on community level development projects which have the potential to generate green credits. Green credits generated through carbon market can also act as an effective vehicle to attract investments.
Recalling the Hon’ble Prime Minister’s statement at COP 26 “Mindful and Deliberate Utilization, instead of Mindless and Destructive Consumption”, Shri Ajay Seth, Secretary, DEA in his key note address highlighted the importance of assessing sector by sector climate finance requirements towards low carbon transition. He noted that the sectoral roadmaps to be prepared for key sectors of economy should cover the externalities and the delta for viability. While emphasising the equity and Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities (CBDR-RC) in global transition towards low carbon and climate resilient pathways, the vulnerable sectors and communities such as MSMEs, small and marginal farmers, and rural communities should be factored in for the additional premium associated with low carbon transition.
The workshop has focused on understanding India’s financial needs for climate actions with a focus on various financial instruments by its two technical sessions on Assessing India’s Financing Needs and Leveraging Climate Finance to meet the needs where dignitaries from Government of India, Private Sectors and Financial Institutions participated. The workshop thereby addressed ways of mobilizing the requisite finance at a scale to bring the much-needed shift to a transition towards the sustainable development path. The workshop stressed on the viability of financial instruments. The Workshop noted that sustainability path significantly raises the need for Finance and Human, Technological, Institutional, and Regulatory capacity. Financial resources and the said capacities grow as the country steps up the development trajectory. The workshop also addressed the experiences and success stories of Rewa Solar Power Project and attracting scalable private finance and the need for designing bankable projects sourcing. The Line Ministries/ Departments of Government of India, Private Sector Stakeholders, Financial Institutions, GCF Accredited Entities, Executing Entities, Implementing Entities and other relevant stakeholders participated in the workshop and shared their experiences and views.
The workshop emphasized on identifying the ways to drive short-term recovery and long-term resilience; leverage investments in least-cost energy solutions, resilient and secure energy systems, efficiency and competitiveness, and social and environmental equity for a sustainable future. The GCF secretariat has also provided their expert views on facilities available under the GCF. This consultation workshop has tried to strengthen the ongoing engagement with various stakeholders including the private sector and financial institutions to ensure effective and coherent engagement.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়না “অন্দরস্তেন্দিং ইন্দিয়াস ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিং নীদস এন্দ ইৎস মোবিলাইজেসন ৱিথ ফোকস ওন গ্রীন ক্লাইমেৎ ফন্দ (জি.সি.এফ.)” হায়বা অসিদা স্তেকহোল্দরশিংগী কনসলতেসন ৱার্কশোপ পাঙথোকখ্রে
ৱার্কশোপ অসি হৌজিক স্তেকহোল্দরশিংগা থবক তৌমিন্নরিবা অসি চেৎশিনহন্নবা খোঙথাং অমনি
ভারতকী অনীংবা-অপাম্বশিং অসিগা চান্ননবা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সকী লম, চাং অমসুং খোঙজেল হেনগৎহনবা তাই: এম.ও.ই.এফ. অমসুং সি.সি.গী সেক্রেতরী
সস্তেনেবিলিতীগী লম্বীনা ফাইনান্স অমসুং মীওইবা, তেক্নোলোজীগী ওইবা, ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা অমসুং রিগ্যুলেতরীগী ওইবা কেপাসিতীগী মথৌ তাবা হেনগৎহল্লি
24 JUN 2022 5:33PM by PIB Imphal
নই দিল্লীদা জুন ২৪, ২০২২দা হৌজিক চত্থরিবা রেদীনেস প্রোগ্রামগী মখাদা ভারত সরকারগী এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়না “অন্দরস্তেন্দিং ইন্দিয়াস ক্লাইমেৎ ফাইনান্দিং নীদস এন্দ ইৎস মোবিলাইজেসন ৱিথ ফোকস ওন গ্রীন ক্লাইমেৎ ফন্দ (জি.সি.এফ.)” হায়বা অসিদা স্তেকহোল্দরশিংগী কনসলতেসন ৱার্কশোপ অমা পাঙথোকখ্রে। ৱার্কশোপ অসি ভারতকী ক্লাইমেৎ ফাইনান্সিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং ভারত্তা ক্লাইমেৎ রিজিলিএন্ত দিবেলপমেন্তদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা ইনভেস্তমেন্তশিংগী মোবিলাইজ তৌগদবা মথৌ তাবা চাং অদু খঙদোক্নবা হৌজিক পাইখৎলিবা খোঙথাংগী শরুক অমা ওইরি।
ৱার্কশোপ অসিগী হৌদোকপগী সেসন অসি এনভাইর্নমেন্তগী সেক্রেতরী কুমারি লীনা নন্দন, গ্রীন ক্লাইমেৎ ফন্দগী রিজনেল মেনেজর, কুমারি অনুপা রিমাল লমিচহেন, য়ু.এন.দি.পি. রেসিদেন্তগী মীহুৎ কুমারি শোকো নোদানা শরুক য়াখি। মরু ওইবা ৱারোল শেল-থুম মন্ত্রালয়গী ইকনোমিক এফিয়র্স বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রী এজয় সেথনা পীখি।
এম.ও.ই.এফ.সি.সি.গী সেক্রেতরী কুমারি লীনা নন্দননা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি, মোবিলাইজ তৌবা মথৌ তারিবা ইনভেস্তমেন্তশিংগী চাং অদু তাক্নবা ভারতকী অচৌবা ক্লাইমেৎ এক্সনগী তঙাই ফদবশিং থুংহন্নবগী শেনফমগী চাং অদু খঙদোকপগী মথৌ তাই অমসুং মসিনা লো কার্বোন অমসুং রিজিলিএন্ত গ্রোথ লাকহন্নবা পোলিসীশিং মশক খঙদোকপদা মতেং পাংগনি অমসুং প্রাইবেৎ কেপিতেল মোবিলাইজ তৌবা অমসুং শীজিন্ননবা ফন্দিংগী পব্লিক সোর্সশিংগী থৌদাং অসি মরু ওই। মহাক্না হায়, ভারতকুম্বা চাউখৎলক্লিবা ইকনোমী অমগী অনীংবা-অপাম্বশিং অসিগা চান্ননবা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সকী লম, চাং অমসুং খোঙজেল হেনগৎহনবা মথৌ তাই। মহাক্না গ্রীন ক্রেদিৎশিং লাকহনবা ঙম্বা কম্ম্যুনিতী লেবেল দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা মীৎয়েং থমখি। কার্বোন মার্কেৎকী খুত্থাংদা লাকপা গ্রীন ক্রেদিৎশিং অসিনা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌরক্নবা অফবা পাম্বৈ অমা ওইনসু মথৌ তৌবা য়াই।
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা সি.ও.পি. ২৬তা থমখিবা ৱারোল “ৱাখল য়াওদনা অমসুং মাংহন তাকহনবা মওংদা কঞ্জুম্পসন তৌবগী মহুৎ ৱাখল তানা অমসুং চেকশিন্না শীজিন্নবা” হায়বা অসি নীংশিংলদুনা দি.ই.এ.গী সেক্রেতরী শ্রী অজয় সেথনা মহাক্কী মরু ওইবা ৱারোল পীবদা লো কার্বোন ত্রাঞ্জিসনগী মাইকৈদা সেক্তর মথং-মথংদা ক্লাইমেৎ ফাইনান্সকী মথৌ তাবশিং অসি এসেস তৌবগী মরু ওইবা অদু থমখি। ইকনোমীগী মরু ওইবা সেক্তরশিংগীদমক সেক্তোরেল রোদমেপশিং শেম্বদা এক্সর্নেলিতীশিং অমসুং ভাইএবিলিতীগী দেলতা অসি কবর তৌগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। লো কার্বোন অমসুং ক্লাইমেৎ রিজিলিএন্তগী লম্বীশিংগী মাইকৈদা চংশিন্নবা গ্লোবেল ত্রাঞ্জিসন্দা ইক্বিতী অমসুং কমন বত দিফরেন্সিএতেদ রেস্পোন্সিবিলিতীজ এন্দ রেস্পেক্তিব কেপাবিলিতীজ (সি.বি.দি.আর.-আর.সি.)দা মীৎয়েং থম্লদুনা এম.এস.এম.ই.শিং, অপীকপা অমসুং মর্জিনেল লৌমীশিং, খুঙ্গংগী মীয়ামশিং অসিগুম্বা ভলনরেবল সেক্তর অমসুং কম্ম্যুনিতীশিং অসি লো কার্বোন ত্রাঞ্জিসনগা মরী লৈনবা এদিস্নেল প্রিমিয়মগীদমক ফেক্তর ওইহনগদবনি।
ভারত সরকার, পব্লিক সেক্তরশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংগী দিগনিতরীশিংনা শরুক য়াখিবা ৱার্কশোপ অসিনা ভারতকী ফাইনান্সিংগী মথৌ তাবশিং খঙদোকপা অমসুং ক্লাইমেৎ ফাইনান্স শীজিন্নবা হায়বা অসিদা পাঙথোকপা তেক্নিকেল সেসন অনিনা তোঙান-তোঙানবা ফাইনান্সিএল ইনস্ত্রুমেন্তশিংদা মীয়েং থম্বগা লোয়ননা ক্লাইমেৎ এক্সনগীদমক ভারতকী ফাইনান্সিএলগী মথৌ তআবশিং খঙদোক্নবা হোৎনবদা মীৎয়েং থমখি। ৱার্কশোপ অসিনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী মাইকৈদা ত্রাঞ্জিসন তৌনবা মথৌ তাবা অহোংবা পুরক্নবা চাউনা ফাইনান্সকী মথৌ তাবা অদু মোবিলাইজ তৌনবা লম্বীশিং পুথোক্কনি। ৱার্কশোপ অসিনা ফাইনান্সিএল ইনস্ত্রুমেন্তশিংগী ভাইএবিলিতীদা মীৎয়েং থমখি। সস্তেনেবিলিতীগী লম্বীনা ফাইনান্স অমসুং মীওইবা, তেক্নোলোজীগী ওইবা, ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা অমসুং রিগ্যুলেতরীগী ওইবা কেপাসিতীগী মথৌ তাবা হেনগৎহল্লি। ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং অমসুং হায়রিবা কেপাসিতীশিং অসি লৈবাকনা দিবেলপমেন্ত ত্রেজেক্তরীদা কাখৎলক্লবা মতমদা হেনগৎলকই। ৱার্কশোপ অসিনা রেৱা সোলর পাৱর প্রোজেক্তকী এক্সপরিয়েন্স অমসুং মাইপাকপগী ]আরীশিং অদু থমখি অমসুং অচৌবা প্রাইবেৎ ফাইনান্সকী মীৎয়েং চীংশিনখি অমসুং বেঙ্কেবল প্রোজেক্ত সোর্সিংগী দিজাইনিং তৌবগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোকখি। ভারত সরকারগী লাইন মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং, প্রাইবেৎ সেক্তর স্তেকহোল্দরশিং, ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং, জি.সি.এফ. এক্রেদিতেদ এন্ততীশিং, একজিক্যুতিং এন্তিতীশিং, ইমপ্লিমেন্তিং এন্তিতীশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংনা ৱার্কশোপ অসিদা শরুক য়াখি অমসুং মখোয়গী অৱা-নুংঙাই অমসুং ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি।
ৱার্কশোপ অসিনা সস্তেনেবল ওইবা তুংলমচৎকীদমক শোর্ত-তর্ম রিকবরী অমসুং লোং-তর্ম রিজিলিয়েন্স ফংনবা লম্বীশিং খঙদোক্নবা; শেল চংদবা ইনর্জী সোল্যুসনশিং, রিজিলিএন্ত অমসুং সেক্যুর ইনর্জী সিস্তেমশিং, ইফিসিএন্সী অমসুং কম্পিতিতিবনেস, অমসুং সোসিএল অমদি এনভাইর্নমেন্ত ইক্বিতীদা ইনভেস্তমেন্তশিং শীজিন্নবা অসিদা মীৎয়েং থমখি। জি.সি.এফ. সেক্রেতরিএৎনা জি.সি.এফ.কী মখাদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসিগী মতাংদা মখোয়গী অখং-অহৈশিংগী ৱাখল্লোনশিংসু থমখি। কনসলতেসন ৱার্কশোপ অসিনা অফবা অমসুং কোহেরেন্ত এঙ্গেসমেন্ত লৈহন্নবা প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা হৌজিক থবক তৌমিন্নরিবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনখি।