Ministry of Cooperation
Union Minister for Home and Cooperation Shri Amit Shah addressed the National Conference of Scheduled and Multi-State Urban Co-operative Banks and Credit Societies, organized by the Ministry of Cooperation and NAFCUB, in New Delhi today
The country is celebrating AzadiKaAmritMahotsav this year and Prime Minister Shri Narendra Modi has set a goal before the nation that after 25 years when the nation celebrates the Centenary of its Independence, India should be the best in all fields
This can be possible only when there is participation and cooperation of everyone in this constructive process and people from all walks of life set their own goals and achieve these goals in 25 years
The biggest goal before us is the development of the country, I am confident that if we want all-inclusive development, then we have no other model than that of Cooperatives for development
It is the responsibility of society that is both, the Cooperatives and the government to empower people who have not been financially empowered for all-round and inclusive development
Only Cooperatives can lift the smallest section of the society, making it a participant in the process of development and a stake holder in the country's economy
Some people look at Cooperatives from a different point of view and consider them obsolete, outdated and irrelevant, but I want to tell such people to look at the model of Amul, KRIBHCO, IFFCO and LijjatPapad
We have to complete the journey of the next 100 years with great pride and accomplishment by contributing to the development of the country by increasing the acceptance and range of Cooperatives, on the basis of our actions, those who consider Cooperatives to be irrelevant, it's the responsibility of all of us to make them realise on the basis of our performance, and not just theory
It is the responsibility of all of us to havesymmetric development of Cooperatives because this can keep us in competition in the coming times
I assure you that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India will treat you equally and you will not be treated as second grade citizens
We have to think about the next 100 years and for that some institutional changes will have to be made, space for new and professional people, human resource comparison with competing private and nationalized banks, complete computerization of accounting systems and for all standards, we will have to think about self-alerts in account software
There are many issues related to Urban Cooperative Banks and I want to say that you will findthe Ministry of Cooperation two steps ahead of your imagination to solve them
The Government of India is paving the way for the establishment of a cooperative university, Prime Minister Shri Narendra Modi has allowed only cooperatives to purchase from GEM apart from government institutions, this is very important for transparency
23 JUN 2022 6:40PM by PIB Delhi
The Union Minister for Home and Cooperation Shri Amit Shah addressed the National Convention of Scheduled and Multi-State Urban Co-operative Banks and Credit Societies organized by the Ministry of Cooperation and NAFCUB, in New Delhi today. On this occasion Minister of State for Cooperation Shri B.L. Verma, senior officers of the Ministry of Cooperation, Chairman, National Federation of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Limited (NAFCUB), Shri Jyotindra Mehta and many other dignitaries were present.
In his address, Shri Amit Shah said that the country is celebrating AzadiKaAmritMahotsav this year. Prime Minister Shri Narendra Modi has set a goal before the nation that when the nation celebrates the Centenary of Independence after 25 years, at that time India should be the best in all fields. This can be possible only when there is participation and co-operation of everyone in this process and people from all walks of life set and achieve their own goals in 25 years. The biggest goal before us is the development of the country, to take the country's economy to the top of the global economy and all the citizens should be able to live their life with equal rights.
The Union Cooperation Minister said some people look at Cooperatives from a different point of view and consider them obsolete, out of date and irrelevant. But I want to say take a look at the models of Amul, KRIBHCO, IFFCO and LijjatPapad. Take a look at more than 195 Cooperative banks which are more than a hundred years old and you will know that they are equally relevant today. Shri Shah said that a hundred years is a very long period and the Cooperativesin the country have completed this journey with great success, but the journey of the next 100 years will have to be completed by contributing to the development of the country with great pride and accomplishment. For the next hundred years, the scope and acceptance of Cooperatives has to be increased and on the basis of their actions, those who consider Cooperatives to be irrelevant will have to be explained not on the basis of theory but on the basis of their performance and this is the responsibility of all of us.
Shri Amit Shah said that only Urban State Cooperative Banks can give loans to the smallest section of society and upliftment of that section and making them participants in the process of development and a stakeholder in the country's economy can be done only by cooperatives. He said that today when ordinary people want loans for small things of everyday life, they look towards Cooperative banks. This is very important for all- inclusive development and it is the responsibility of both society i.e. Cooperatives and government to empower the people who have not been financially empowered. There can be no better way to do empowerment than through Urban Cooperative banks and Urban Cooperative credit societies. He said that 10,000 branches, deposits of Rs 5 lakh crore, advances of Rs 3 lakh crore are good figures, but the share of Cooperatives in the banking sector also needs to be introspected upon. In the banking sector, Urban Cooperative banks account for only 3.25percen in terms of deposits and 2.69 percent in advances. We should not be satisfied with it and should resolve to expand it. The Union Cooperation Minister said that I assure you that under the leadership of Shri Narendra Modi, the Government of India will treat you equally and you will not be treated like second grade citizens.
The Cooperation Minister said that if we want to expand, then do not think about a time period as, now we have to think about the next 100 years and for that we will have to make some institutional changes within ourselves. We have to make room for new and professional people and bring them into the Cooperative sector. They will take the Cooperatives forward, the new generation will learn from your experience and the old one will teach the new, this is the approach we should adopt. We should also compare our human resources with our competing private banks and nationalized banks. One should also introspect on many things like professional process of recruitment, complete computerization of accounting systems and self-alerts in account software. If we also have to survive in the competition, then we have to change ourselves with the times and have to live up to it. We have to introspect and accept new reforms. He said that there is 40 percent urbanization in the country but the participation of Cooperatives is limited, if we increase our share in it, then we have to focus on staying competitive. NAFCUB also needs to give more thrust to the credit cooperative society sector. Today both the spirit and culture of cooperatives should be taken forward. For the development of the poor section of the country, this sector is very important that we should take the spirit forward but at the same time accept the modern banking system, only then will we be able to stay in the competition.
Shri Amit Shah said that we should resolve that we will also create our imperative and at the same time, with our contribution, we will raise our demand in the era of competition so that people's trust in the Cooperatives can be increased. He said that there are many technical sessions in this seminar on the future role of the urban cooperative credit sector. In this discussion, let us also carry out introspection. The Union Home and Cooperation Minister said that there is huge business, there are about 1,534 Urban Cooperative Banks, more than 10,000 branches, 54 Schedule Banks, 35 Multi State Cooperative Banks, 580 Multi State Cooperative Credit Societies and 22 State Associations. Our breadth is huge but it is unequal. Having a good Urban Cooperative Bank in every town is the need of the hour and country. NAFCUB should not only take up the problems of cooperative banks and solve them but at the same time should also work better symmetrical development. It is the responsibility of all of us to make equal expansion of Cooperatives because this can keep us in competition in the coming times. For this, even successful banks will have to come forward.
The Union Home and Cooperation Minister said that there are many issues related to Urban Co-operative Banks and you will find the Ministry of Cooperation two steps ahead of your imagination in solve these issues. Since the formation of the Ministry of Co-operation, many changes have taken place including issues of taxation and assessment of sugar mills. Government of India is creating a data bank of the entire cooperative sector, paving the way for the establishment of a cooperative university and the cabinet has also approved purchase throughGeMby large cooperative societies. Prime Minister Shri Narendra Modi has permitted even others than government institutions to buy from GeM then it is only for cooperative, it is very important for transparency. A lot of things are happening and will happen in the future, but I urge you to introspectand think about what else needs to be done in your institutions to survive against the competition.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা ঙসি কোওপরেশণ মন্ত্রালয় অমসুং এন.এ.এফ.সি.য়ু.বি.না শিনবা সেদুলদ এন্দ মল্তি-স্তেত অর্বান কো-ওপরেতিব বেঙ্কস এন্দ ক্রেদিৎ সোসাইতীজকী নেস্নেল কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
লৈবাক অসিনা হন্দক্কী চহি অসিদা আজাদি কা অমৃত মাহোতসব পাংথোক্লি অমসুং প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা পান্দম অমা থমখি মদুদি চহি ২৫গী মতুংদা লৈবাক অসিনা মশাগী নিংতম্বগী চহি চামা শুবগী কুমওন পাংথোকপা মতমদা, ভারতনা হীরম খুদিংমক্তা খ্বাইদগী হেন্না ফবা ওইগদবনি
হায়রিবা অসি মসিগী কন্সত্রক্তিব প্রোসেস অসিদা মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াবা অমসুং তেংবাং পীনবা মতমদা অমসুং মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী মশাগী পান্দম থম্বা অমসুং হায়রিবা পান্দমশিং অসি চহি ২৫গী মনুংদা ফংবা ঙম্বা মতমদতা ওইথোক্কদৌরিবনি
ঐখোয়গী মাংদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা পান্দম অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংনি, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না ওল-ইনক্লুসিব দেবেলপমেন্ত পাম্লবদি, ঐখোয়দা দেবেলপমেন্তকীদমক্তা কোওপরেতিবশিং নত্তনা অতোপ্পা মোদেল অমত্তা লৈতে
মসি খুনাইগী হিক্তোকপা য়াররোইদবা মথৌদাংনি হায়বদি কোওপরেতিবশিং অমসুং সরকার অনিমক্না মাইকৈ খুদিংমক্তা অমসুং ইনক্লিসিব দেবেলপমেন্তগীদমক্তা শেল-থুমগী মতাংদা এমপাৱর তৌদ্রবা মীশিংবু এমপাৱর
তৌবনি
কোওপরেতিবশিং খক্তনা খুনাই অসিগী খ্বাইদগী হেন্না পীকপা কাংলুপশিং অদুবউ পুখৎপা ঙমগদৌরি
23 JUN 2022 6:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা ঙসি কোওপরেশণ মন্ত্রালয় অমসুং এন.এ.এফ.সি.য়ু.বি.না শিনবা সেদুলদ এন্দ মল্তি-স্তেত অর্বান কো-ওপরেতিব বেঙ্কস এন্দ ক্রেদিৎ সোসাইতীজকী নেস্নেল কনভেন্সনদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসিদা কোওপরেশনগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বিই.এল. ৱর্মা, কোওপরেশন মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসরশিং, চেবরমেন, নেস্নেল ফেদরেশন ওফ অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কস এন্দ ক্রেদিৎ সোসাইতীজ লিমিতেদ (এন.এ.এফ.সি.য়ু.বি.), শ্রী জ্যোতিন্দ্র মেহতা অমসুং অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিংনা শরুক য়াখি।
শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী ৱারোল অদুদা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা হন্দক্কী চহি অসিদা আজাদি কা অমৃত মাহোতসব পাংথোক্লি অমসুং প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা পান্দম অমা থমখি মদুদি চহি ২৫গী মতুংদা লৈবাক অসিনা মশাগী নিংতম্বগী চহি চামা শুবগী কুমওন পাংথোকপা মতমদা, ভারতনা হীরম খুদিমক্তা খ্বাইদগী হেন্না ফবা ওইগদবনি। হায়রিবা অসি মসিগী কন্সত্রক্তিব প্রোসেস অসিদা মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াবা অমসুং তেংবাং পীনবা মতমদা অমসুং মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী মশাগী পান্দম থম্বা অমসুং হায়রিবা পান্দমশিং অসি চহি ২৫গী মনুংদা ফংবা ঙম্বা মতমদতা ওইথোক্কদৌরিবনি। ঐখোয়গী মাংদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা পান্দম অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংনি, লৈবাক অসিগী ইকোনোমীবু মালেমগী ইকোনোমীগী খ্বাইদগী মকোক থংবদা পুখৎপা অমসুং প্রজা খুদিমক্না হক চপ মান্ননা মখোয়গী পুনশি অদু হিংবা ঙম্বা ওইগদবনি।
কেন্দ্রগী কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মী খরনা কোওপরেতিবশিংদা তোঙানবা মীৎয়েং অমদা য়েংঙি অমসুং মখোয়বু চৎনদ্রবা , মতম হেল্লবা অমসুং কানদ্রবা ওইনা খল্লি। অদুবু ঐহাক্না অসিগুম্বা মীশিং অসিদা অমুল, কে.আর.আই.বি.ঐচ.সি.ও., আই.এফ.এফ.সি.ও. অমসুং লিজত পাপদকী মোদেল অসিদা য়েংনবা হায়নিংঙি। চহি চামা হেল্লবা কোওপরেতিব বেঙ্ক ১৯৫ হেন্না লৈরিবা অদুদা য়েংউ অমসুং মখোয়শিং অদু ঙসি ফাওবা চপ মান্ননা অদুমক কান্নরি হায়বসি নখোয়না মদুদা খঙগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি চহী চামা হায়বসি য়াম্না শাংখ্রবা মতম্নি অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা কোওপরেতিবশিংনা মসিগী খোংচৎ অসি মাইপাক্না চৎখি, অদুবু মথংগী চহি ১০০গী খোংচৎ অসিদি ঐখোয়না য়াম্না পোং-চাউনা অমসুং মাইপাকপগা লোইননা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক য়াদুনা খোংচৎ অসিবু মপুং ফাহনগদবনি। মথংগী চহি চামা অসিদি কোওপরেতিবশিংগী স্কোপ অমসুং এক্সেপ্তেন্স অসি হেনগৎহনগদবনি অমসুং মখোয়গী থৌওং অদুগী মতুং ইন্না, কোওপরেতিবশিং অসিবু কানদবনি হায়না লৌবশিংদা ঐখোয়না তাক্কদবনি, অমসুং হায়রিবা অসি থিওরীদা নত্তে, মসি মখোয়গী পর্ফোর্মেন্স অদুদা য়ুমফম ওইরগা তাক্কদবনি অমসুং মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি অর্বান স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কশিং খক্তনা খুনাইগী খ্বাইদগী পিকপা সেক্সনশিংদা লোন পীবা ঙম্মি অমসুং হায়রিবা সেক্সন অদুবু পুখৎপীবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থৌওংদা মখোয়বু শরুক য়াহন্দুনা অমসুং লৈবাক অসিগী ইকোনোমীদা স্তেকহোল্দরশিং ওইহনবা হায়বসি কোওপরেতিবশিং খক্তনা তৌবা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি ইচম-চম্বা মীওইশিংনা মখোয়গী পুনশিদা নুমিৎ খুদিংগী চংবা অপিকপা পোৎলমশিংগীদমক্তা লোনশিং পাম্বা মতমদা মখোয়না কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী মাইকৈদা য়েংঙি। মসি ওল-ইনক্লুসিব দেবেলপমেন্তকীদমক্তা য়াম্না মরু ওই অমসুং শেল-থুমগী মতাংদা এমপাৱর তৌদ্রবা মীশিংবু এমপাৱর তৌবা হায়বসি খুনাই অনিমক্কী মথৌদাংনি হায়বদি কোওপরেতিবশিং অমসুং সরকার। অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অমসুং অর্বান কোওপরেতিব ক্রেদিৎ সোসাইতীজকী খুত্থাংদা এমপাৱরমেন্ত তৌবদগী হেন্না ফবা অতোপ্পা লম্বি অমত্তা লৈরোই। মহাক্না হায়খি মদুদি, ব্রাঞ্চ ১০,০০০, লুপা করোর লাখ ৫গী দিপোজিতশিং, লুপা করোর লাখ ৩গী এদভান্সশিং অসি য়াম্না য়াম্লবা মশিংনি, অদুবু বেঙ্কিং সেক্তরদা কোওপরেতিবশিংগী শিয়রবুসু য়েংশিনবগী মথৌ তাই। বেঙ্কিং সেক্তরদা অর্বা কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা দিপোজিশিংগী মতাংদা চাদা ৩.২৫ অমসুং এদভান্সশিংগী মতাংদা চাদা ২.৬৯ ওই। ঐখোয়ননা মসিদা পেন্থোক্লোইদবনি অমসুং ঐখোয়না মসিবু হেন্না চাউথোকহন্নবা ফিরেপ লৌগদবনি। কেন্দ্রগী কোওপরেতিব মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত সরকারনা নখোয়বু মান্নবা মীৎয়েংদা য়েংগনি অমসুং নখোয়বু সেকেন্দ গ্রেদ সিতিজনশিংগুম্বা মীৎয়েংদা য়েংলোই হায়না ঐহাক্না নখোয়দা থাজবা পীরি
কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না করিগুম্বা চাউথোক্নিংবা তারবদি হোজিক্কীদমক্তা কনগনু, ঐখোয়না মথংগী চহি ১০০গীদমক্তা খনগদবনি অমসুং মদুগীদমক্তা ঐখোয়না ইখোয়গী ইশাদা ইন্সতিত্যুশনগী ওইবা অহোংবা খরা পুরকপা অসি তঙাইফদে। ঐখোয়না অনোয়া অমসুং প্রোফরেস্নেলশিংগী চংজফম পীগদবনি অমসুং মখোয়বু কোওপরেতিব সেক্তরদা পুশিল্লক্কদবনি। মখোয়না কোওপরেতিবা অসিবু মাংলোমদা পুখৎলগনি, নখোয়না থেংনরকপশিং অদুদগী অনৌবা মীরোলশিংনা তমজগদৌরিবনি অমসুং অরিবশিংনা অনৌবশিংদা তম্বীগদৌরিবনি, মসিগী এপ্রোচ অসি ঐখোয়না পাইখৎকদবনি।ঐখোয়না ঐখোয়গী হ্যুমেন রিসোর্সশিং অদু কমপিত তৌরিবা লানাইগী বেঙ্কশিং অমসুং নেস্নেলাইজ তৌরবা বেঙ্কশিংগা চাংদম্নগদবনি। ঐখোয়না রেক্রুতমেন্তকী প্রোফেস্নেল প্রোসেসশিং, একাউন্তিং সীস্তেমবু মপুং ফানা কমপ্যুতরাইজ তৌবা অমসুং একাউন্ত সোফৱেয়রদা সেল্ফ এলর্তশিং অসিনচিংবগুম্বশিং অসিদসু য়েংশিনগদবনি। ঐখোয়না করিগুম্বা মসিগী কমপিতিশন অসিদা হিংগে হায়বা তারবদি ঐখোয়না ঐখোয়বু মতম অসিগা চুনবা মওংদা হোংদোকপা তাবনি অমসুং অদুগা মান্ননা চৎকদবনি। মহকা্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা চাদা ৪০ অর্বানাইজেশন তৌরি অদুবু কোওপরেতিবশিংনা মসিদা শরুক য়াবা অসি য়াম্না লিমিতেদ ওই, করিগুম্বা ঐখোয়না মসিদা য়াওরিবা ঐখোয়গী শিয়র অসি হেনগৎলবদি ঐখোয়না কমপিতিব ওইদুনা লৈবদা হেন্না মীৎয়েং থম্বা তাবনি। এন.এ.এফ.সি.য়ু.বি.না ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী সেক্তর অহেনবা ইনোৎ হাপ্পগী তঙাইফদবা লৈ। ঙসিদি কোওপরেতিবকী স্পিরিৎ অমসুং কলচর অসিবু মাংদা পুখৎকদবনি। লৈবাক অসিগী লাইরবা সেক্সনগী চাউখৎনবগীদমক্তা, মসিগী সেক্তর অসি য়াম্না মরু ওই, মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়না মাংলোমদা পুখৎকদবনি অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা মতম অসিগী অনৌবা বেঙ্কিং সীস্তেমবুসু লৌশিনগদবনি, মদুদতা ঐখোয়না কমপিতিশন অসিদা য়াওবা ঙমগদৌরিবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি কোওপরেতিবশিংদা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ঐখোয়গী মফম অমা শেমগদবনি অমসুং মতম অসিমক্তদা ঐখোয়গী কন্ত্রিব্যুশনগা লোইননা ঐখোয়গী দিমান্দ অদু মতম অসিগী কমপিতিশনগী ইরাদা পুখৎকদবনি হায়বা ফিরেপ অসি লৌগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী সেমিনার অসিদা অর্বান কোওপরেতিব ক্রেদিৎ সেক্তরগী তুংদা লৌগদবা থৌদাং কয়া অমগী মতাংদা তেক্নিকেল সেসন কয়া অমা লৈ। কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশণ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিদা চাউরবা বিজনেস লৈরি, মসিদা চাউরাক্না অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্ক ১,৫৩৪ লৈ, ব্রাঞ্চ ১০,০০০ হেন্না লৈ, সেদুল বেঙ্ক ৫৪, মল্তি স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্ক ৩৫, মল্তি স্তেত কোওপরেতিব ক্রেদিৎ সোসাইতী ৫৮০ অমসুং স্তেত এসোসিয়েশন ২২। ঐখোয়গী ব্রেথ অসি চাউই অদুবু মসি মান্নদে। তোউন খুদিংমক্তা অফবা অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিং লৈবা হায়বসি মতাং অসিগী অমসুংলৈবাক অসিগী তঙাইফদবনি। এন.এ.এফ.সি.য়ু.বি.না কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী প্রোব্লেমশিং অদুবু লৌখৎপা অমসুং সোল্ব তৌবদা নত্তনা হেন্না ফবা সিমিত্রিকেল ওইবা দেবেলপমেন্তকীদমক্তা থবক তৌগদবনি। কোওপরেতিবশিং অসি চপ মান্ননা চাউথোকহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি মরমদি মসিনা লাক্কদবা মতমশিংদা ঐখোয়বু কমপিতিশন অসিদা য়াওহনগদৌরিবনি। মসিগীদমক্তা মাইপাক্লবা বেঙ্কশিংনা ফাওবা চোংথোরক্কদবনি।
কেন্দ্রগী হোমঅমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগা মরী লৈনবা ইশু কয়া অমা লৈ অমসুং মসিগী ইশুশিং অসি সোল্ব তৌনবা নখোয়না খল্লিবা অদুদগী কোওপরেশন মন্ত্রালয়না মাংজৌননা খোংথাং অনি হান্না পাঈখৎপা ণখোয়না থেংনগনি। কো-ওপরেশণ ঞন্ত্রালয় অসিনা হেক শেম্লকপদগী, তেক্সেশনগী ইশুশিং অমসুং সুগর মিলশিংগী এসেসমেন্ত য়াওনা অহোংবা কয়া অমা থোকখ্রে। ভারত সরকার অসিনা কোওপরেতিব সেক্তর পুম্নমক অসিগী দেতা বেঙ্ক অমা শেম্লি, মসিনা কোওপরেতিব য়ুনিভর্সিতী লিংখৎনবগী লম্বি য়াৎলি অমসুং অচৌবা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংনা জি.ই.এম.গী খুত্থাংদা লৈবগী অয়াবসু কেবিনেতনা পীখ্রে। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সরকারগী ইন্সতিত্যুশনশিং নত্তবা অতোপ্পশিংসু জে.ই.এম.দগী লৈবা য়াহনখ্রে, হায়রিবা অসি কোওপরেতিব খক্তগীনি, ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। থবক কয়া অমা থোক্লি অমসুং তুংদসু থোক্লখিগনি, অদুবু ঐহাক্না নখোয়দা য়েংশিন্নবা অমসুং লৈরিবা কমপিতিশন অসিগী মায়োক্তা হিংননবগীদমক্তা নখোয়গি ইন্সতিত্যুশনদা করি তৌবা য়ারিবগে হায়বসিগী মতাংদা খন্থনবা হায়রি।