Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
CCEA approves Minimum Support Prices (MSP) for Kharif Crops for Marketing Season 2022-23
08 JUN 2022 4:52PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Kharif Crops for Marketing Season 2022-23
Government has increased the MSP of Kharif Crops for Marketing Season 2022-23, to ensure remunerative prices to the growers for their produce and to encourage crop diversification, as provided in the table below.
Minimum Support Prices for all Kharif crops for Marketing Season 2022-23
(₹ per quintal)
Crop
MSP 2014-15
MSP 2021-22
MSP 2022-23
Cost* of production 2022-23
Increase in MSP (Absolute)
Return over cost (in per cent)
Paddy (Common)
1360
1940
2040
1360
100
50
Paddy (Grade A)^
1400
1960
2060
-
100
-
Jowar (Hybrid)
1530
2738
2970
1977
232
50
Jowar (Maldandi)^
1550
2758
2990
-
232
-
Bajra
1250
2250
2350
1268
100
85
Ragi
1550
3377
3578
2385
201
50
Maize
1310
1870
1962
1308
92
50
Tur (Arhar)
4350
6300
6600
4131
300
60
Moong
4600
7275
7755
5167
480
50
Urad
4350
6300
6600
4155
300
59
Groundnut
4000
5550
5850
3873
300
51
Sunflower Seed
3750
6015
6400
4113
385
56
Soyabean (yellow)
2560
3950
4300
2805
350
53
Sesamum
4600
7307
7830
5220
523
50
Nigerseed
3600
6930
7287
4858
357
50
Cotton (Medium Staple)
3750
5726
6080
4053
354
50
Cotton (Long Staple)^
4050
6025
6380
-
355
-
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
^ Cost data are not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi) and Cotton (Long staple)
The increase in MSP for Kharif Crops for Marketing Season 2022-23 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 50 percent over the All-India weighted average Cost of Production, aiming at reasonably fair remuneration for the farmers. It is notable that, return over MSP for bajra, tur, urad sunflower seed, soybean and groundnut is more than 50 percent over the All-India weighted average Cost of Production at 85%, 60%, 59%, 56% , 53% and 51% respectively.
Concerted efforts have been made over the last few years to realign the MSP in favour of oilseeds, pulses and coarse cereals to encourage farmers to shift larger area under these crops and adopt best technologies and farm practices, to correct demand – supply imbalance.
As per 3rd Advance Estimates for 2021-22, production of Foodgrains in the country is estimated at record 314.51 million tonnes which is higher by 3.77 million tonnes than the production of foodgrain during 2020-21. The production during 2021-22 is higher by 23.80 million tonnes than the previous five years’ (2016-17 to 2020-21) average production of foodgrains.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
সি.সি.ই.এ.না মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) অয়াবা পীখ্রে
08 JUN 2022 4:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা পাংথোকখিবা কেবিনেত কমিতী ওন ইকোনোমিক এফিয়র্স (সি.সি.ই.এ.)না মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গিদমক্তা তঙাইফদবা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা মিনিম সপোর্ত প্রিস (এম.এস.পি.) হেনগৎনবা অয়াবা পীখ্রে।
সরকারনা পোৎচৈ থারিবশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী মমল অদু মখোয়দা কান্নগদবা মমলদা ফংহন্নবা অমসুং ক্রোপ দাইভর্সিফিকেশন থৌগৎনবা মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগী এম.এস.পি. অদু হেনগৎখ্রে।
মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা মিনিমম সপোর্ত প্রাইসশিং
(ক্বিন্তল অমদা ওইবা)
মহৈ-মরোং
এম.এস.পি. ২০১৪-১৫
এম.এস.পি. ২০২১-২২
এম.এস.পি. ২০২২-২৩
প্রোদক্সনদা চংখিবা মমল* ২০২২-২৩
এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপা (অবসলুত)
অচংবা মমলগী মথক্তা হনগৎলকপা মমল (চাদা)
ফৌ (কমন )
১৩৬০
১৯৪০
২০৪০
১৩৬০
১০০
৫০
ফৌ (গ্রেদ এ.)^
১৪০০
১৯৬০
২০৬০
-
১০০
-
জোৱর (হাইব্রিদ)
১৫৩০
২৭৩৮
২৯৭০
১৯৭৭
২৩২
৫০
জোৱর (মালদন্দি)^
১৫৫০
২৭৫৮
২৯৯০
-
২৩২
-
বাজ্রা
১২৫০
২২৫০
২৩৫০
১২৬৮
১০০
৮৫
রাগি
১৫৫০
৩৩৭৭
৩৫৭৮
২৩৮৫
২০১
৫০
চুজাক
১৩১০
১৮৭০
১৯৬২
১৩০৮
৯২
৫০
তুর (অরহর)
৪৩৫০
৬৩০০
৬৬০০
৪১৩১
৩০০
৬০
মুঙ
৪৬০০
৭২৭৫
৭৭৫৫
৫১৬৭
৪৮০
৫০
উরদ
৪৩৫০
৬৩০০
৬৬০০
৪১৫৫
৩০০
৫৯
লৈবাক হৱাই
৪০০০
৫৫৫০
৫৮৫০
৩৮৭৩
৩০০
৫১
নুমিৎলৈ মরু
৩৭৫০
৬০১৫
৬৪০০
৪১১৩
৩৮৫
৫৬
নুং হৱাই (হঙ্গামপাল)
২৫৬০
৩৯৫০
৪৩০০
২৮০৫
৩৫০
৫৩
সেসামুম
৪৬০০
৭৩০৭
৭৮৩০
৫২২০
৫২৩
৫০
নাইগর মরু
৩৬০০
৬৯৩০
৭২৮৭
৪৮৫৮
৩৫৭
৫০
লাশিং (মীদিয়ম স্তেপল)
৩৭৫০
৫৭২৬
৬০৮০
৪০৫৩
৩৫৪
৫০
লাশিং (অশাংবা স্তেপল)^
৪০৫০
৬০২৫
৬৩৮০
-
৩৫৫
-
*শেল পীথোকখ্রবা অচংবা মমল খুদম ওইনা মী নেক্লগা শুহনবগী, সন/মেছিন শিজিন্নবগী , লম ৱাইবগী অৱাইমন পীখিবা, মচাকশিং শিজিন্নবদা চংখিবা মমল খুদম ওইনা মরুশিং, ফর্তিলাইজরশিং, মেন্যোরশিং, ইরিগেশন চার্জশিং, ইমপ্লিমেন্তশিং অমসুং ফার্ম শেম্বদা চংখিবা মমল, ৱার্কিং কেপিতেলদা লৈরিবা ইন্তরেস্ত, পমপ সেতনচিংবশিং চলাইনবা দিজল/ইলেক্ত্রিসিতী, মকুপ মতাদা চংখিবা শেল অমসুং ফেমিলী লেবরগী অপাবা ভেল্যুশিং য়াওবা, অচংবা মমল অদুবু তাকই।
^ কোস্ত দেতা অদু ফৌ (গ্রেদ এ.), জোৱর (মালদন্দি) অমসুং লাশিং (অশাংবা স্তেপল)গীদমক্তা তোঙান্না শেমদে
মার্কেতিং সীজন ২০২২-২৩গীদমক্তা খারিফ ক্রোপশিংগীদমক্তা এম.এস.পি.দা হেনগৎলকপা অসি লৌমীশিংগীদমক্তা চুনবা মওংদা মখোয়দা কান্নগদবা মমলদা পীননবগী পান্দমদা ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ কোস্ত ওফ প্রোদক্সন অদুগী য়মদ্রবদা চাদা ৫০গী থাক্তা এম.এস.পি. লৈপ্নবা লাউথোকখিবা কেন্দ্রগী বজেত অদুগী ইন্না ওইখি। খঙনিংঙাই ওইবা অমনা, বাজ্রা, তুর, উরদ, নুমিৎলৈ মরু, নুং হৱাই অমসুং লৈবাক হৱাইগীদমক্তা এম.এস.পি.দা ফংলকখিবা শেল অদু মথংশিৎনা ৮৫%, ৬০%, ৫৯%, ৫৬% , ৫৩% অমসুং ৫১%দা ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ এভরেজ কোস্ত ওফ প্রোদক্সন অদুদগী চাদা ৫০গী মথক্তা ওইখি।
হৌখিবা চহিশিং অসিদা এম.এস.পি. অসি ওইলশীদশিং, পল্সশিং অমসুং কোর্স সেরিয়লশিংদা রিঅলাইন তৌনবা হায়রিবা মহৈ-মরোংশিং অসিদনা হেন্না অয়াম্বা থানবা অমসুং দিমান্দ-সপ্লাইগী খল মান্নদবা অসিবু শেমদোক্নবা খ্বাইদগী হেন্না ফবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং ফার্ম প্রক্তিসশিং শিজিন্ননবা লৌমীশিংদা থৌগৎনবা য়াম্না হোৎনরকখি।
২০২১-২২গীদমক্তা অহুমশুবা এদভান্স এস্তিমেতশিং অদুগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা ফুদগ্রেনশিংগী প্রোদক্সন অসি মিলিয়ন তন ৩১৪.৫১দা এস্তিমেত তৌই, হায়রিবা অসি ২০২০-২১দা ফুদগ্রেনশিংগী প্রোদক্সন অদুদগী মিলিয়ন তন ৩.৭৭ হেল্লি। ২০২১-২২গী লৈখিবা প্রোদক্সন অদুনা হৌখিবা চহি মঙা (২০১৬-১৭দগীনা ২০২০-২১ )দা পুথোকখিবা ফুদগ্রেনশিংগী প্রোদক্সন অদুগী চাংচৎ অদুদগী মিলিয়ন তন ২৩.৮০ হেনখি।