Ministry of Youth Affairs and Sports
How a maulvi in Kashmir came to the rescue of thang-ta
07 JUN 2022 5:03PM by PIB Delhi
Mohammed Iqbal faced an unusual challenge when he tried to draw youngsters to the fascinating sport of thang-ta in Jammu & Kashmir.
“Twenty years ago, I was a private trainer and was offering free classes to boys and girls,” Iqbal, now a revered coach in the state, said as his team competed in the Khelo India Youth Games .
Mohammed Iqbal, coach for the Jammu and Kashmir Thang-Ta team at KIGY-2021 (left) and Ayjaz Ahmad Bhat, coach and general secretary of the J&K Thang-Ta Association
“The locals objected to girls joining my classes. Many of them responded very aggressively and kept disrupting our sessions,” he disclosed.
Thang-Ta athlete Munazah Bilal from Srinagar
But then, the head of a local mosque, where Iqbal lived, came to his rescue. “The maulvi and several school principals vouched for my character and assured the agitators that I would take good care of the children, and here I am,” he said.
It helped that the girls loved the sport and each was determined to stick on despite the opposition.
Over the years, under the shadow of militancy, Mohammed Iqbal has drawn thousands of children to thang-ta, desperately hoping to keep them in the mainstream.
“Today, several of those young men and women are local coaches. But back then, quite a few got to travel to different parts of the country, even the world, from Korea to Dubai to Iran, to participate in Championships which motivated others,” Iqbal proudly declared.
It’s difficult to fathom how Thang-Ta, with its origins in the North-Eastern state of Manipur, traversed the plains, hills and valleys to reach J&K, the northern-most tip of India.
“It’s a homegrown sport, an Indian martial arts form and we just took to the game,” Iqbal said. “I was just a schoolboy then and was immediately drawn towards it.”
Many believe that a local tournament around that time was the trigger for the spread of thang-ta. “It was organised to help a few of us understand the technicalities and I soon found myself in Manipur for the National Games in 1999.”
A few years later, wiser and older, when he became a coach, he would get an invitation from the Manipuri Thang-Ta Federation to learn, both, basic and advanced training.
Today, more than 20 thang-ta clubs have sprung up in downtown Srinagar. Many of his former disciples are training youngsters there.
“It has become something of a sports tradition now and families are happy to send their children to us for training,” says Ayjaz Ahmad Bhat, the general secretary of the J&K Thang-Ta Association.
“Now that girls want to learn martial arts for self-defence, many join our classes,” Iqbal said, with a sense of pride.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
কাশ্মিরদা মোলভি অমনা করম্না থাং-তাবু কনখিবগে
07 JUN 2022 5:03PM by PIB Imphal
মোহাম্মদ ইকবালনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা থাং-তাগী শুমহৎনিংঙাই ওইরবা স্পোর্ত অসিদা নহাশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা হোৎনবদা ময়ামগা মান্নদবা শিংনবশিং মায়োক্নখি।
“চহি কুনগী মমাংদা, ঐহাক অসি প্রাইভেত ত্রেনর ওইরম্মি অমসুং নুপীমচাশিং অমসুং নুপামচাশিংদা ক্লাসশিং লেম্না তৌরম্মি,” হৌজিক্তি রাজ্য অসিদা ময়াম্না ইকাইখুম্নবা কোচ অমা ওইরবা ইকবালনা মহাক্কী তীম অদুনা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সতা কমপিত তৌখি হায়না হায়খি।
মোহাম্মদ ইকবাল, কে.আই.জি.ৱাই.-২০২১দা জম্মু অমসুং কাশ্মির থাং-তা তীমগী কোচ (ওই) অমসুং অবজাজ অহমদ ভত, জে. অমসুং কে. থাং-তা এসোসিয়েশনগী কোচ অমসুং জেনরেল সেক্রেতরী
“লোকলশিং অদুনা ঐগী ক্লাস অদুদা নুপীমচাশিং য়াওবা অদু থিংখি। মখোয়শিং অদুদা ময়াম অমনা য়াম্না অকনবা মওংদা অথিংবা থম্লকই অমসুং ঐখোয়গী সেসনশিং অদুবু কাইহন্দুনতা লৈ,” হায়না মহাক্না ফোংদোরকখি।
স্রিনাগরদগী থাং-তা এথলেত মুনাজাহ
অদুবু মতম অদুদা, ইকবালনা লৈবা মফম অদুগী লোকল মোস্ক অমগী মকোক্না মহাক্কীদমক মহাকপু কনবিখি। “মোলভি অমসুং স্কুল প্রিন্সিপাল কয়া অমনা ঐগী লমচৎ-শাজৎকীদমক্তা লেপ্পিখি অমসুং এজিতেতরশিং অদুদা ঐহাক্না অঙাংশিং অদুবু নিংথিনা শেন্নগনি হায়না থাজবা পীখি, অমসুং হৌজিক ঐহাক অসিদা লৈরে,” হায়না হায়খি।
মসিনা মতেং ওইখি মদুদি নুপীমচাশিংনা স্পোর্ত অসিবু নুপীমচাশিংনা পামখি অমসুং মখোয় খুদিংমক্না অথিংবা লৈজরবসু লেংদনা লৈনবা চেৎনা ফিরেপ লৌখি।
চহি কয়া অসিদা মিলিতেন্সীগী মরুমদা, মোহম্মদ ইকবালনা থাং-তাদা অঙাং লিশিং কয়া অমা চিংশিনখি, মখোয়শিং অদুবু মেনস্ত্রীমদা থম্নবা য়াম্না কন্না আশা তৌখি।
“ঙসিদি, মখোয়শিং অদুদগী নহা ওইরিবা নুপাশিং অমসুং নুপীশিং কয়া অমনা লোকল কোচশিং ওইরে। অদুবু মতম অদুদদি, খরা খক্তমক লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা, ৱার্লদ ফাওবা, কোরিয়াদগীনা দুবাই, ইরান বাওনা চেমপিয়নশিপতা শরুক য়ানবা চৎপা ফংখি, মসিনা অতোপ্পশিং অদুবু পুক্নিং থোগৎখি,” হায়না ইকবাল য়াম্না চাউথোক্না হায়খি।
মনিপুর হায়রিবা নোর্থ ইস্তকী রাজ্য অসিদগী হৌরকপা থাং-তা অসিনা করম্না ভারতকী খ্বাইদগী নোংপোক থংবা মতোন, জে.অমসুং কে.দা য়ৌনবা চিং কয়া, তম কয়া লান্দুনা য়ৌরক্লিবনো হায়বসি খল্লুবদা য়াম্না লুনা থোকই।
“মসি য়ুমদগী হৌরকপা স্পোর্তনি, ভারতকী মার্সিয়েল আর্ত ফোর্ম অমনি অমসুং ঐখোয়না মসিবু গেমদা পুশিল্লকপনি,” হায়না ইকবালনা হায়খি। “ঐহাক মতম অদুদা স্কুল স্কুল কারিবা নুপামচা অমনি অমসুং মসিগী মাইকৈদা পুক্নিং চিংশিনখি।”
মতম অদুৱাইদা পাংথোকখিবা লোকল তোর্নামেন্ত অমনা থাং-তা শন্দোক্নবগী মচাক অমা ওইখি হায়না ময়াম অমনা থাজনৈ। “মদু ঐখোয় খরা অসিবু তেক্নকেলিতীশিং অদুবু খঙনবা শিনখিবনি অমসুং য়াম্না থুনা ঐহাক্না ১৯৯৯দা নেস্নেল গেমসকীদমক্তা মনিপুরদা চৎখি।”
চহি খরগী মতুদা, হেন্না শিংগৎখি অমসুং অহল ওইরকখি, মহাক্না কোচ অমা ওইরকপা মতমদা, মহাক্না মনিপুর থাং-তা ফেদরেশনদগী বেসিক অমসুং এদভান্স ত্রেনিং তম্নবা চেবাউ ফংখি।
ঙসিদি দাউন্তাউন স্রিনাগরদা থাং-তা ক্লব ২০ হেন্না থোরক্লে। মহাক্কী হান্নগী ছাত্রমবাম অমনা মফম অদুদা নহাশিং তম্বীরি।
“মসি হৌজিক্তি স্পোর্তসকী ত্রেদিশন অমা ওইনা ওইরে অমসুং ইমুংশিংনা মকোয়গী মচাশিং অদু ঐখোয়দা ত্রেনিংগীদমক্তা থাবদা হরাওরে,” হায়না অয়াস এহমদ ভত, জে.অমসুং কে. থাং-তা এসোসিয়েশনগী জেনরেল সেক্রেতরীনা হায়।
“হৌজিক্তি নুপীমচাশিং অদুনা সেল্ফ-দিফেন্সকীদমক্তা মার্সিয়েল আর্তশিং তম্বা পাম্লবনিনা, ময়াম অমনা ঐখোয়গী ক্লাসশিং য়াওরি,” হায়না ইকবালনা য়াম্না চাউথোক্না হায়রকখি।